有趣且好吃的必比登泰菜,跟九龙城一带综合型的泰国菜不同,这里主打味型更加酸辣猛烈的泰北Isan菜,跟泰面泰馆充满街头感的泰式爆炒也不同,这里的菜式和环境都更精致,带点西式fusion。·因为住得近已经来吃过好几次,是大角咀拿得出手的聚会餐厅,食材非常不错,性价比也比商场高,lunch set更划算。·【泰北咖喱金面】多种香料和椰奶味在温暖的咖喱汤里肆意袅娜,味道香而不辣,浓郁回甜,恨不得把头埋进碗里喝个底朝天。·大块炭烧鸡肉鲜嫩弹牙,扁平的鸡蛋面极好吸收酱汁,酥脆的炸鸡蛋面拌匀后更是跟咖喱汤无缝融合,完满了口感体验。·【泰式荔枝红咖喱烧鸭】第一次吃到这样的红咖喱,水果入菜不稀罕了,但甜甜的荔枝混搭咸辣的红咖喱没想到做得如此之妙。·鸭肉紧致细腻、肌理工工整整,配菜种类不少,惊喜发现了地道的小圆茄子,搭配的香草包不蘸汤汁都足够好吃。·【玛莎文咖喱牛肋条】这里的咖喱终究是太全面了,而且每一款都强得可怕。这款玛莎曼咖喱的滋味没我想象中温和,因此也更加开胃、下饭 —— 表面浮着的少许辣油就令人食指大动。·牛肋条真材实料,大块细嫩无渣,每一寸都被浓稠的酱汁包裹着。能把各种食材都驯服得妥帖、造就得浓
【泰北咖喱金面】
【泰式荔枝红咖喱烧鸭】
【玛莎文咖喱牛肋条】
牛肋条真材实料,大块细嫩无渣,每一寸都被浓稠的酱汁包裹着。能把各种食材都驯服得妥帖、造就得浓郁落胃,这就是咖喱一直以来的包容和魅力啊!
【和牛炒宽河粉】
跟干炒牛河区别很大,但也是一份令人无法拒绝的碳水。宽河粉烟韧弹牙、薄而透亮,牛肉用的大片多汁的和牛,配菜足足占了一半,咸甜酱汁既入味质地又很干爽,是种通俗直接、轻轻松松就能享受的好吃。
【泰式炭火盐烧鱼】
巨大一条鲈鱼上桌真的惊呆,搭配蔬菜、米粉、泰式和沙嗲两款蘸酱,一道菜吃出了一场浩大的声势,滋味相当丰富。
整条鲜鱼在炭烧过程中被盐壳包裹,牢牢锁住鱼肉的鲜嫩,不过吃的时候还是要把盐分开,不然太咸。
【炭火烧牛肉】
牛肉烧至半熟,在牙齿间柔韧的拉扯感中透出香浓的肉味和野性十足的炭火香气。蘸碟是混合着各种香料的青酱,吃肉吃爽。
2023-11-26
  • 泰北咖喱金麵
  • 和牛炒寬河粉
  • 泰式炭火鹽燒魚
  • 意大利香草蒜蓉麵包
2024-05-28 2378 瀏覽
嚟呢間餐廳食飯,係因為有一日喺openrice主頁見到呢個廣告,心諗米芝蓮泰國菜都唔會平,但係睇睇個menu,都還可以,係中等價錢,但打著米芝蓮旗號就去試試。喺openrice book咗位,7點鐘店內都差唔多滿座,我哋坐嘅係窗邊高吧台,要排排坐望住窗口食飯。椰青 $58好熟,啲肉勁淋,都算香,但唔凍,只係室溫,椰青夠凍會比較好飲。泰北咖哩金麵 $128聽講係招牌菜,叫翻個試吓。啲咖哩都幾辣的,見到好大堆個啲係脆條,又或者係脆麵?浸啲咖哩汁會好食啲,不過我哋覺得一般所以只食咗好少。麵喺個堆洋蔥下面,有一堆正常煮過浸住咖哩汁嘅麵,樣子同口感都似伊麵,煮淋咗同埋浸住汁幾入味,好食過脆麵。旁邊仲有一堆燒雞扒,燒得幾香唔錯。炭燒豬頸肉 $138燒得唔夠,偏淋,亦冇乜炭香味,都偏薄炭火燒牛肉 $208有十舊,份量都算ok都係燒得唔係好夠,又唔係好熱,有啲位比較難咬,同埋唔太濃牛味蟹肉奄列 $168呢個好似都算招牌菜,同埋其他餐廳比較少見。上菜個樣幾靚,入面唔算好多蟹肉或者好香蟹味,但都有的,呢舊奄列會食到好滯。

椰青 $58
椰青

泰北咖哩金麵 $128
聽講係招牌菜,叫翻個試吓。
旁邊仲有一堆燒雞扒,燒得幾香唔錯。
泰北咖哩金麵

炭燒豬頸肉 $138
燒得唔夠,偏淋,亦冇乜炭香味,都偏薄
炭燒豬頸肉

炭火燒牛肉 $208
有十舊,份量都算ok

蟹肉奄列 $168
呢個好似都算招牌菜,同埋其他餐廳比較少見。

2024-04-23
蟹肉奄列
必比登級燒牛肉🥩,火喉足juicy嫩口🔥,高質decent泰菜!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥩 炭火燒牛肉 HK$208・味道:炭火燒牛脂香,點個酸辣汁更清爽,想重肉味或者refresh啲都得,濃郁肉香,好食!・口感:軟腍7成熟,易咬嘅,大份啲更好~🍜 泰北咖喱金麵 HK$128・味道:面頭係炸乾麵,底下係麵條,乾濕麵都有幾有趣XD 咖喱好濃,係帶點香料味嘅椰漿底咖喱,比平時泰式咖喱冇咁辣,易啲入口,幾好食。配埋炭烤雞扒,好重炭燒香,係食耐咗有啲膩~・口感:雞扒外層烤到乾身,但內里依然保持嫩滑多汁,好食!個麵唔使講啦,一脆一爽,各有各食法,但同樣掛汁,出色嘅!🥬 依善辣豬肉碎生菜包(含炒米碎) HK$118・味道:豬肉碎炒到好香,所以真係食得出豬肉香,同平時出面啲炒肉碎唔知食咗啲咩謎肉唔同XD。香料味都夠足,辣辣地幾惹味香口!・口感:蔬菜都夠fresh夠爽脆,肉碎粒粒分明。🥛 泰式奶茶 HK$38・味道:印象中好似可以少甜,揀咗少甜後大概3分甜左右。泰式香料茶底keep住咁香,同時亦有充足奶香,係穩陣嘅好飲。・口感:幾順喉,亦都唔會好薄身,輕輕有啲啲回甘~🍋 泰式青檸梳打

🥩 炭火燒牛肉 HK$208
・口感:軟腍7成熟,易咬嘅,大份啲更好~

🍜 泰北咖喱金麵 HK$128

🥬 依善辣豬肉碎生菜包(含炒米碎) HK$118
・口感:蔬菜都夠fresh夠爽脆,肉碎粒粒分明。
依善辣豬肉碎生菜包

🥛 泰式奶茶 HK$38
・口感:幾順喉,亦都唔會好薄身,輕輕有啲啲回甘~

🍋 泰式青檸梳打 HK$38
・味道:冇咩記憶點,正常好飲嘅,不過印象中好夠氣,所以熱嘅時候飲好爽XD
・口感:gurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr XD

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:同九龍城某一兩間出名嘅泰菜舖一樣咁好食,但我諗佢更勝一籌嘅係,佢嘅擺盤環境比起九龍城嘅地踎會decent舒服,睇吓大家同咩對象咩環境食,不錯!

2024-04-04
依善辣豬肉碎生菜包
1. 預約想book19:30必需要whatsapp,佢响OP平台獨獨skip咗呢個時段, 事實又明明有位。2. 環境裝修不錯,但高腳櫈並不舒適,當日所坐的位置無得置物。枱有點細,趕快吃完收走才可上下一道菜。餐廳附近僅此商場,地點不算就腳。3. 服務個別店員極具個性,對話不喜正面面向人;明明聽到你,又好似聽唔到你講嘢咁。然後語氣比較倔,服務不算好。(英語店員服務較佳)4. 食物4.1 唯一推薦 蟹肉奄列($168)網評話蛋皮太乾,我覺得可以接受,蟹肉餡料豐富,配合是拉差醬,相當惹味。作為前菜,兩個人分,份量剛剛好。4.2 肉碎生菜包($118)唔係好食得出酸辣口味,配的生菜量極少,有薄荷葉和九層塔之類的Herbs。但Herbs不太乾淨,面頭食落有層嘢,不肯定有冇洗過。肉碎較腍,洋葱帶甜,整體咬口、香口略嫌不足。(如果佢Herbs係炒埋落去應該好好多)朋友負評,我覺得合格。4.3 冬蔭功($78 x 2)一嗌必需叫兩碗起,朋友唔太愛都變相迫住嗌,user-unfriendly。而一碗要$78細碗,性價比低。用料:量ok、質唔ok,蝦冇記錯有3隻細size,但不太新鮮。煲出黎不過不失,不夠
1. 預約

2. 環境
餐廳附近僅此商場,地點不算就腳。

3. 服務

4. 食物
4.1 唯一推薦 蟹肉奄列($168)

4.2 肉碎生菜包($118)

唔係好食得出酸辣口味,
配的生菜量極少,有薄荷葉和九層塔之類的Herbs。
但Herbs不太乾淨,面頭食落有層嘢,不肯定有冇洗過。
肉碎較腍,洋葱帶甜,整體咬口、香口略嫌不足。
(如果佢Herbs係炒埋落去應該好好多)
朋友負評,我覺得合格。

4.3 冬蔭功($78 x 2)

而一碗要$78細碗,性價比低。
煲出黎不過不失,不夠濃厚。

4.4 泰北咖哩金麵($128),多人熱門推介

一半炸脆一半淋汁,淋汁那一半口感似伊麵,但又不算太好食,
咖喱汁同個麵不算太夾,雞扒又有點乾。個驚艷位响邊?
純粹係本地較少見有此菜式選擇。

總結
本身喜愛食泰菜,以其他店為benchmark的話,此店食物水平僅為中等。
尤其是一些需要真功夫的基本款就即時見新章,比如泰菜靈魂冬蔭功。
打卡一試是可以的,推薦人地山長水遠特登去食就大可不必。
2024-04-24
2024-09-08 0 瀏覽
大角咀多嘢食係人都知,估唔到哩到有間米芝蓮泰國菜,預約咗先去,即刻可以入去唔使等,入面環境色彩繽紛,感覺令人開心,但店員帶完位之後無啦啦又調咗我哋坐另一張枱個位冷氣勁大,同埋頭頂燈光直射落嚟真係幾唔得最好改善下蟹肉奄列熱辣辣一切開入面出晒煙,蟹肉都算多同新鮮,蛋幾香,似半煎炸果種,係實淨啲嘅奄列,有香料味,旁邊有個酸甜汁,覺得唔點都夠味,點咗就開胃啲泰北咖喱金麵都係好重香料味,金麵炸過但唔油,配埋咖哩食幾惹味,雞肉不過不失
個位冷氣勁大,同埋頭頂燈光直射落嚟真係幾唔得
最好改善下

2024-08-27
2024-08-17 605 瀏覽
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️由朋友極力推介嘅大角咀米芝蓮泰菜果然名不虛傳,藍綠色嘅磚牆,室內嘅設計以東南亞風格為主,環境舒適企理,都好適合大家打卡啊~ 先嚟咗招牌菜式, #泰北咖喱金麵 ,賣相幾靚,有一舊炸過嘅麵條,咬落去香脆可口,麵條似炸過嘅伊麵。而湯底係椰香咖喱湯,炸麵浸淋喺湯中,口感唔錯,而且咖喱唔算辣,一般人應該容易入口。#炭火燒牛肉 亦都係另一個招牌菜式,一班朋友share 嚟食,份量都足夠,5成熟,仲感覺到鎖到牛肉肉汁,味道尚可,但咬起上嚟就有少少韌嚕~ 無論環境同食物,整體上算係中上水平嘅泰菜啊!
👍🏼抵食指數:⭐️⭐️
😋好食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
無論環境同食物,整體上算係中上水平嘅泰菜啊!
2024-06-16
泰北咖喱金麵
.閒暇星期日去大角咀小區遊走.一探米芝蓮泰國餐廳有兩款餐牌早午brunch set 餐牌 正常餐牌價錢中等大概係$100至 $200內1️⃣ 泰式濕炒牛河2️⃣ 泰式炒空心菜.兩人食過 份旺適中 有5份飽味道👅不錯 可以一試但CP值偏低店內環境很chill的南洋風.剛好用了OP買的代用現金卷💰 $50買100用兩張都夠兩人食個午餐服務好一般連清水都沒有 just Tap water但侍應要俾濕紙巾🧻.留意會收加一服務費
2024-08-03
用餐優惠
現金券
泰式  Pak Boong
2024-08-02 389 瀏覽
位於奧運嘅泰式餐廳見到係米芝蓮推介 餐廳裝修好似東南亞風 無論打卡同用餐到好舒服 座位唔算逼夾 <泰式木瓜沙律> 呢個係每次喺泰國餐廳都會叫嘅前菜 雖然睇落好簡單 但每間嘅調味都會好大唔同 呢間嘅味道唔錯唔會太鹹或者太辣但唔知係青木瓜本身嘅問題 定係crush得唔好 青木瓜條偏硬 而且唔入味< 炭火燒牛肉>牛肉燒得唔錯 可以見到佢中間仲係粉紅色 以外面燒到濃濃地 有微微嘅炭燒香味 可惜 佢上菜嘅時候已經凍左 而佢中間嘅garlic oil好好味<泰式青咖喱雞> 黎嗰青咖喱係配蒜蓉包 傳統嘅咖喱雞應該係無皮嘅 佢咖哩做得唔錯 creamy同埋夠香
位於奧運嘅泰式餐廳

青木瓜條偏硬 而且唔入味

< 炭火燒牛肉>

<泰式青咖喱雞>
2024-07-29 331 瀏覽
好耐無食泰菜之前bookmark左呢間係大角咀既泰菜餐廳餐廳唔算難搵環境都乾淨企理都算係打卡able我地係Sunday 5點時間去餐廳無其他客人等我地一枱食物種類唔算多價格都正常但份量有d少同朋友2個叫左一個金麵一個炒寛河粉覺得金麵有少少唔夠味道但有個炸麵都特別既炒寛河粉係和牛牛肉都林河粉味道鹹啖適中另外仲叫左薑菠蘿沙冰同堆coconut沙冰2杯飲品味道都唔夠濃覺得食物同飲品都有改善空間但見到餐牌係米之連就有點不解了
好耐無食泰菜
但見到餐牌係米之連
就有點不解了
2024-07-28
2024-07-04 599 瀏覽
餐廳以湖水綠為主色調搭配藤製家具充滿熱帶風情,洋溢著渡假感覺自然光透過落地玻璃進入,營造寫意氛圍牆身掛帶有搞怪海報,增添點趣味✾ 蟹肉奄列 $178奄列金黃厚身,蛋皮微微焦香切開內鬆軟濕潤帶點蛋汁,滿滿鮮嫩蟹肉搭配是拉差辣醬增添風味✾ 泰北辣肉碎生菜包 $128滿滿肉碎充斥檸檬葉、九層塔和洋蔥香味入口酸辣清爽且帶點油香用生菜包著吃口感豐富又惹味✾ 泰式魚露炒椰菜 $88椰菜搭配胡蘿蔔和菇一齊炒入口爽脆帶點魚露香✾ 芒果糯米飯 $78一大朵芒果花放在糯米飯上,相當誘人再加入玫瑰花花瓣作點綴糯米飯軟糯煙韌,淋滿濃郁椰漿搭配香甜芒果,每一口都很有滿足感✾ 椰汁沙冰 $58炎炎夏日最適合飲沙冰,透心涼沙冰幼滑充滿椰香,消暑解渴✾ 菠蘿青檸蜜(熱) $38入口清甜滋潤富果香
餐廳以湖水綠為主色調搭配藤製家具
充滿熱帶風情,洋溢著渡假感覺
自然光透過落地玻璃進入,營造寫意氛圍
牆身掛帶有搞怪海報,增添點趣味

✾ 蟹肉奄列 $178
奄列金黃厚身,蛋皮微微焦香
切開內鬆軟濕潤帶點蛋汁,滿滿鮮嫩蟹肉
搭配是拉差辣醬增添風味

✾ 泰北辣肉碎生菜包 $128
滿滿肉碎充斥檸檬葉、九層塔和洋蔥香味
入口酸辣清爽且帶點油香
用生菜包著吃口感豐富又惹味

✾ 泰式魚露炒椰菜 $88
椰菜搭配胡蘿蔔和菇一齊炒
入口爽脆帶點魚露香

✾ 芒果糯米飯 $78
一大朵芒果花放在糯米飯上,相當誘人
再加入玫瑰花花瓣作點綴
糯米飯軟糯煙韌,淋滿濃郁椰漿
搭配香甜芒果,每一口都很有滿足感

✾ 椰汁沙冰 $58
炎炎夏日最適合飲沙冰,透心涼
沙冰幼滑充滿椰香,消暑解渴

✾ 菠蘿青檸蜜(熱) $38
入口清甜滋潤富果香
1K
2024-06-26 682 瀏覽
Happy Friday 約了友人到大角咀食飯,本身想去的店子full左,即轉場去左米芝蓮必比登推介的Restoran SAYA,泰國東北菜餐廳,依善料理,有幾好食就一試究竟。因為即慶去冇book位,都等左一段時間(半小時以上),星期五來講等耐點都正常嘅。餐廳面積頗大,以湖水綠為主調,坐的是藤椅,大自然之感有著泰國的風情。餐牌,一場來到,試下個主打。泰式椰子咖啡,$68,有咖啡香味同時又有椰香甜味,味道平均,不俗。椰子沙冰,$58,友人的。泰北咖喱金麵(Khao soy),$128,賣相整齊,份量正常,咖喱味濃郁,椰香味重,少許辣,但又唔算好好食,味道中上,金麵一半係炸一半湯煮,炸麵脆口,煮麵口感煙韌,各有特色,炭燒雞扒,幾香口但肉質唔算好滑,正常水準。依善辣豬肉生菜包(Larb Moo Isan),$118,爽脆的生菜配上豬肉碎,香料馥郁芳香,味道酸辣帶鹹,清新之感。芒果糯米飯,$78,賣相十分精緻,玫瑰花造型的芒果,味道清甜,椰香味唔算好濃,糯米飯口感軟糯,正常味道。食物正常水準,服務態度一般,價格尚算合理。
餐牌,一場來到,試下個主打。
泰式椰子咖啡
椰子沙冰,$58,友人的。
泰北咖喱金麵(Khao soy)
依善辣豬肉生菜包(Larb Moo Isan)
芒果糯米飯

食物正常水準,服務態度一般,價格尚算合理。
2024-06-25 523 瀏覽
位於奧運站既Restoran SAYA環境裝修不錯 餐廳以湖水綠色為主調 打卡又唔錯wo😆🔸冬陰功蝦片蝦片夠香脆上面佈滿冬陰功粉辣辣地 好開胃🔸蟹肉奄列之前見到話係呢間餐廳既signature dishes都幾大份 2個人食都好夠👍🏻蟹肉餡料豐富 配上秘制醬汁都幾惹味🩷🔸泰式香茅燒雞 (半隻)需時大概25分鐘 但都值得一等 雞皮茅燒到好脆口 雞肉鮮嫩多汁🤭醬汁滋味恰到好處 酸甜帶點微辣👍🏻🔸泰式咖喱蟹汁軟殼蟹咖喱汁好香 唔會過辣 濃稠度剛剛好 唔會太水軟殼蟹炸得啱啱好 唔會好油又脆口😚🔸芒果糯米飯芒果片仿玫瑰花瓣 又幾靚wo芒果量多 食落清甜配埋浸透滿椰汁既糯米飯一齊食 絕配👍🏻
位於奧運站既Restoran SAYA

之前見到話係呢間餐廳既signature dishes
都幾大份 2個人食都好夠👍🏻
蟹肉餡料豐富
配上秘制醬汁都幾惹味🩷

🔸泰式香茅燒雞 (半隻)
需時大概25分鐘 但都值得一等

芒果片仿玫瑰花瓣 又幾靚wo
芒果量多 食落清甜
配埋浸透滿椰汁既糯米飯一齊食 絕配👍🏻
2024-06-24 397 瀏覽
唔講真係未必知大角咀原來有間🏆米芝蓮泰國菜餐廳—Restoran SAYA😍價錢仲好合理! 餐廳以湖水綠為主調, 裝修時尚且有格調😳✨🦀泰式咖喱蟹汁軟殼蟹原來佢已經跟埋3塊蒜蓉包,咖喱汁好濃郁,入面仲好多配料!🦀軟殼蟹炸粉厚咗D,但唔會覺得好油膩❗️✨🥭 芒果糯米飯 $78 芒果砌到成朵花🌸咁,夠晒賞心悅目😳鍾意佢糯米飯唔會太多😍芒果肉同椰香味則滿滿!✨🦐蝦片 $38同傳統嘅泰式蝦片唔同,上面有唔少冬陰功味粉,味道酸辣🌶️✨🥬泰式炒通菜 $88通菜炒得夠腍身,味道唔錯✨🐷生菜包豬肉 $118份量都幾多,食落真係啖啖肉😳✨🍋‍🟩青檸茶 $38✨🧋 泰式奶茶$38

✨🦀泰式咖喱蟹汁軟殼蟹

✨🥭 芒果糯米飯 $78

✨🦐蝦片 $38
同傳統嘅泰式蝦片唔同,上面有唔少冬陰功味粉,味道酸辣🌶️

✨🥬泰式炒通菜 $88
通菜炒得夠腍身,味道唔錯

✨🐷生菜包豬肉 $118
份量都幾多,食落真係啖啖肉😳

✨🍋‍🟩青檸茶 $38
✨🧋 泰式奶茶$38
榮獲米芝蓮推介—Restoran SAYA,位於奧運站附近一間別致特色泰國菜。餐廳整體以湖水綠為主色,配上花紋瓷磚地板、牆上特別既貼圖等,令裝修充滿時尚玩味風🔰 食物方面,特別推介泰式咖喱蟹汁軟殼蟹,濃郁咖喱醬汁配上蟹碎、軟殼蟹,再點上蒜蓉包上食,相當惹味開胃;而和牛炒寬河粉,河粉質感特別Q彈,有別於一般坊間中既河粉,值得一試~ 個人認為每一道菜式都有其特別之處,睇得出廚師背後花嘅心思,係幾唔錯既泰國菜👍🏻
隔籬枱有人生日播歌,個staff 操作失敗,將聲量推到最高並且發出震穿耳膜既尖銳聲音,好似耳仔貼住個火警鐘咁ring 左5-6秒😵‍💫 全場人都嚇親,好慘,希望聽力冇受損😓 不過冇staff feel sorry.食物- 唔太掂,炭火牛唔夠熱,唔似炭火燒; 咖喱普通,有啲似即食意粉d醬汁; 蟹肉奄列,味道普通,不過夠熱。唯一可以讚係打電話嚟confirm Booking個女仔好有禮貌。Staff tried to play birthday song but accidentally (inattentively) turn the volume to the max, putting ears next to the ringing buzzing fire alarm bell doesn’t fully describe how painful it was. Everybody was scared by the piercing sounds, I hope my ears are not damaged 😵‍💫Food - tbh below average, beef a

Food - tbh below average, beef and curry not hot enough. Curry’s flavour is instant-noodle -like. Not reflecting the price changed.

Unpleasant experience.