2022-06-23 72 瀏覽
努力工作,就是為了賺錢吃好西。每次遇到有質素的餐廳,品嚐到好美味的食物,身心靈好像快速叉電般🔋,令人好滿足及充滿正能量。 而今晚同男友幸運地又遇上一間很喜歡的Fusion 菜餐廳。 -餐廳位於將軍澳海濱,附近環境一向予人悠閑舒適感。而餐廳的環境佈置亦吸引了我們去光顧。餐廳的座椅很特別,充斥著一片resort 小島渡假氛圍。 除了環境靚,食物亦很有水準,令人回味。-⭐️Re divine 小食拼盤 有炸雞🍗、蝦多士及炸魷魚🦑即叫即炸,夠熱夠香脆。脆漿夠薄,油澀得乾身不覺膩。 🦑香酥的口感帶點魷魚的嚼勁🍤炸過的鮮蝦和麵包味道亦香氣撲鼻,鮮蝦彈牙而麵包香脆🍗炸雞件入口軟嫩,雞肉纖維分明,同樣鬆脆-⭐️西班牙豬肋骨•小火山 🌶🌶🌶🌶豬肋骨肉質鬆化,最正最正最正就是那些特調醬汁,酸酸甜甜味辣🌶,為味蕾帶來刺激,而且十分開胃-⭐️野生阿拉斯加銀鱈魚 很愛吃魚,特別是銀鱈魚🐟這道菜餚十分色香味俱全。銀鱈魚表面煎至略帶金黃,魚肉嫩白。伴碟有酥軟的油薄餅及瓜菜。最令我難忘是用上紅毛丹羅望子汁。 味道酸甜有清新的天然果香味,中和魚油的膩,亦令人很開胃,忍不住一匙一匙把醬汁清光。-椰青同泰國象啤 解膩又解渴😬
除了環境靚,食物亦很有水準,令人回味。

⭐️Re divine 小食拼盤
炸雞🍗、蝦多士及炸魷魚🦑
即叫即炸,夠熱夠香脆。脆漿夠薄,油澀得乾身不覺膩。
🦑香酥的口感帶點魷魚的嚼勁
🍤炸過的鮮蝦和麵包味道亦香氣撲鼻,鮮蝦彈牙而麵包香脆
🍗炸雞件入口軟嫩,雞肉纖維分明,同樣鬆脆

⭐️西班牙豬肋骨•小火山 🌶🌶🌶🌶

⭐️野生阿拉斯加銀鱈魚
很愛吃魚,特別是銀鱈魚🐟

椰青同泰國象啤 解膩又解渴😬

2022-06-15 72 瀏覽
ReDivine將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖難得放假去咗將軍澳同朋友試吓海旁啲新餐廳,見到呢間西餐廳裝修得非常有峇里島風情,野食都好似幾吸引就入左去試下。食完我同朋友都好滿意,好值得推薦嘅餐廳❤️西班牙豬肋骨餐廳將豬肋骨放置成一坐山,擺盤設計好有心思,一般餐廳都會將肋骨並排上碟,難得餐廳有呢個特別嘅擺法,令人有耳目一新之感,未開始食已經好加分。味道方面,豬肋骨肉嫩非常,肥瘦均勻,輕輕一咬已離骨,而調味方面亦顯誠意,豬肋骨不再是坊間多數嘅BBQ醬汁烤焗做法,而係使用泰式辣椒🌶️非常有風味。法國無激素春雞呢個雞可以話做得相當出色,因為佢烤得非常脆,入面肉質鮮嫩,另外餐廳附上嘅沾醬亦很有驚喜,佢係使用烤雞嘅精華再加上調配嘅材料混合,巧妙地使用資源,使烤雞🍗更原汁原味。天使紅蝦刺身刺身配上泰式酸辣汁,十分惹味,甜甜酸酸嘅刺身蝦🦐及沙律,令人胃口大增,食不停口。72%朱古力忌廉蛋糕蛋糕🎂味道恰到好處,可能是因為餐廳使用了較高濃嘅朱古力不會太過甜膩,幾適合做飯後甜品。蛋糕旁邊仲有兩粒馬卡龍,令到上碟更加精緻美麗,不會單調,非常有心思。
ReDivine
將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖

西班牙豬肋骨

法國無激素春雞

天使紅蝦刺身

72%朱古力忌廉蛋糕

戶外環境不錯,可惜天氣較熱,如果是秋涼天氣就好了,坐在戶口一定非常舒服室內佈置也好,第一次坐在吊椅上感覺好特別,雖然吊椅是固定了,不會動得太勵害,仍然有坐韆鞦的感覺飲品 "星空蝶豆花" 最先到, 外觀很好,顏色好吸晴,味道主要是Yogurt味,都幾好味,如果可以大杯些就好了,因為差不多60元一杯,實在有點貴.下一個上的是小食拼盤,祗有3款小食,餐牌沒有列明是什麼小食,其中一款估計是蝦多士,另外兩款外型不同,但味道相似,祗知是炸肉類,但不知是什麼肉,味道幾好這是主菜之一"紅腳巨虎蝦",虎蝦好新鮮及大隻,味道也很好,伴碟的饅頭也很鬆化,外面還燒到有一點脆,美中不足是祗得一個饅頭,這既然是主菜應該比多一兩個會好些另一主菜"紐西蘭羊架"就份量十足,除了4大件羊架,還有很多沙律,但朋友說沙律的果仁有些益味最後叫了甜品拼盤據(12款),兩個人食實在太多,味道方面我個人覺得滿意,但沒有特別可以推介的款式服務方面不錯,其中一個伙計主動解釋菜單給我們知,執碟也快價格略貴,不過仍可以接受

服務方面不錯,其中一個伙計主動解釋菜單給我們知,執碟也快
價格略貴,不過仍可以接受
2022-04-23
*此餐廳收取加一服務費。炭燒PRIME美國西冷•扒什菇•泰國香米•蒜鹽醬(單點$218),西冷肉質厚嫩,食落肉汁飽滿,牛味濃香,配以蒜鹽醬食用,味道更佳;配菜有珍珠筍、節瓜、雞脾菇;泰國香米口感軟硬適中,米香味重。香煎法國鱸魚•泰國香米•香茅青檸汁(跟餐$188),鱸魚外皮口感薄脆,肉質嫩滑,味道鮮甜,配以香茅青檸汁食用,鮮味更加突出;配菜有珍珠筍、節瓜、雞脾菇。2碗是日餐湯(跟餐$0),南瓜忌廉湯,口感幼滑,味道清甜。凍意式泡沫咖啡(跟餐$0),泡沫口感綿密,咖啡味道濃香,另外有提供糖水另上。熱鮮奶咖啡(跟餐$0),鮮奶、咖啡比例平均,奶味醇厚。
*此餐廳收取加一服務費。

2碗是日餐湯(跟餐$0),南瓜忌廉湯,口感幼滑,味道清甜。

熱鮮奶咖啡(跟餐$0),鮮奶、咖啡比例平均,奶味醇厚。
  • 炭燒PRIME美國西冷•扒什菇 •泰國香米 •蒜鹽醬
  • 香煎法國鱸魚•泰國香米•香茅青檸汁
2022-04-06 147 瀏覽
將軍澳越嚟越多嘢食,網上見到有間泰國Fusion餐廳,食物同裝修都好靚,係以峇里島為主題,而且仲可以帶埋狗狗真係chill到爆🥰🥰因疫情問題,坐室外食物只能用紙兜載,如果唔係既話食物擺盤更加靚😜😜燒Prime美國西冷 餐廳員工會問幾成熟,我就要左三成熟,一上枱勁香炭烤味🤤🤤入口好嫩滑又多肉汁,而且牛味都好濃,連埋個蒜蓉醬一齊食仲惹味😋😋和牛漢堡份量十足,材料又豐富,和牛好有牛味又多汁💦一啲都唔韌,再配上煙肉、生菜同醬汁,勁有層次🤩最驚喜係有菠蘿🍍佢將成個口感提,食落好清新😚😚Latte面層有心心❤️拉花,咖啡同奶既比例好平均🥰

和牛漢堡

Latte
面層有心心❤️拉花,咖啡同奶既比例好平均🥰

2022-04-03
2022-03-30 117 瀏覽
將軍澳海濱長廊開咗一間裝修好靚嘅餐廳。由調景嶺地鐵站行過去淨係需要10分鐘,地理位置不錯!食完之後行吓海濱長廊,睇吓海景順便消化下!炭燒prime 美國西冷賣相 5/5味道 5/5價錢 3/5性價比 4/5今次點咗7成熟嘅西冷扒,估唔到真係可以做到啱啱好。之前去過有d餐廳整得唔係太熟就係太生。 西冷扒係炭燒嘅,旁邊有啲焦脆,食落幾香口! 另外配菜都好出色,尤其是係粟米仔,燒得好香,秋葵同雞髀菇都好唔錯!香煎法國鱸魚賣相 5/5味道 5/5價錢 3/5性價比 4/5鱸魚煎到外脆內軟,魚皮真係超級好食,又香又脆!魚肉仲係好多汁好香同埋真係好大份! 當然配菜亦都係同樣出色。唯一美中不足嘅就係個檸檬汁唔係好夠鹹同埋好似唔係好夾條魚咁。每個套餐都包餐湯同埋一杯嘢飲,泡沫咖啡味道唔錯,糖漿亦都會另上可以自行調節!

炭燒prime 美國西冷

味道 5/5
價錢 3/5
性價比 4/5

2022-03-20 109 瀏覽
第一次嚟呢個位,原來呢度有好多餐廳。環境舒服,有啲仲係喺海邊。依間泰國料理裝修有風味,有唔少卡位同泰式風情座位,打卡一流。如果想坐靚嘅卡位就要預先book位。午市價錢唔算太貴,而且食物質素相當唔錯,我哋揀咗兩個午餐都幾好。▶️原隻大魷魚•混合香料 • 串燒$168呢個魷魚燒得好香,係原隻好大隻!唔會乾好Juicy。仲有泰式辣醬及辣椒粉可以調味。▶️燒PRIME美國西冷•扒什菇•蒜鹽醬$228西冷燒得啱啱好,肉質粉嫩夠腍。又有牛香,點下蒜鹽醬就已經好好食!餐飲包基本咖啡或汽水。

▶️原隻大魷魚•混合香料 • 串燒$168

▶️燒PRIME美國西冷•扒什菇•蒜鹽醬$228

餐飲包基本咖啡或汽水。
2022-03-11 110 瀏覽
將軍澳海旁開咗新餐廳「ReDivine」🌊環境好舒服,有藤椅鞦韆🎍🧺有種去咗泰國度假嘅感覺🇹🇭.是日餐湯(2客)🥣南瓜湯濃郁creamy🎃.炭燒Prime美國西冷🥩西冷預先切好🔪並以炭燒瓦煲上枱🔥聞到超香炭烤味💧牛扒本身3-4成熟,肉質粉嫩juicy🤤肉味濃郁,充滿油脂香😉仲可以點埋蒜鹽醬🧄🧂別有一番風味,扒雜菇燒完勁爆汁🍄泰式香米粒粒分明🍚米香味重.慢煮西班牙伊比利亞豬鞍🐖以慢煮形式烹調嘅豬鞍👨🏻‍🍳加上表面灑滿香草🌿肉質軟嫩😋泰式沾醬甜辣🌶另外配菜有燒菠蘿🍍什菇、秋葵、翠玉瓜等🥒同樣配上泰式香米.鮮奶咖啡🥛泡沫豐盈綿密😬.意式泡沫咖啡☕️咖啡味較香濃👍🏻
是日餐湯(2客)🥣南瓜湯濃郁creamy🎃
鮮奶咖啡🥛泡沫豐盈綿密😬
意式泡沫咖啡☕️咖啡味較香濃👍🏻
2022-03-09 105 瀏覽
☆ 𝙍𝙚𝘿𝙞v𝙞𝙣𝙚將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖✦ 慢煮西班牙伊比利豬鞍 • 泰國香米好好食!個豬鞍勁淋又嫩,個面有d微微甜嘅醬同埋香草,加埋一齊食好好食,另外嗰個竹筒飯都好好食,軟硬適中有飯香同粒粒分明,唔鍾意食飯嘅我都覺得好好食(о´∀`о)✦ 原隻大魷魚真係同個名一樣係大隻架!燒到剛剛好,唔會話好韌,就咁食已經好夠味,想惹味d就可以點埋隔離嘅辣粉/辣汁,個辣汁係泰式酸酸辣辣個d,點左都好好味!✦ Zero跟餐有野飲,可以飲zero ✦ Latte 正常發揮。餐廳環境好有去左泰國印尼感覺,坐住千秋凳真係好似去左旅行咁,食物又好味服務又好,價錢又唔貴,值得一試架!

☆ 𝙍𝙚𝘿𝙞v𝙞𝙣𝙚
將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖

✦ 慢煮西班牙伊比利豬鞍 • 泰國香米

✦ 原隻大魷魚

✦ Zero
跟餐有野飲,可以飲zero

✦ Latte
正常發揮。

Amazing Thai Cuisine🌴🍽 Worthy Trying❤️💫..將軍澳南真係好多有特色又靚既餐廳🍽,今次就黎左一間以泰國巴里🌴 為裝修風格既fusion 餐廳吃飯。淺啡 & 綠色為主調,店內亦以藤椅、吊籃、藤籃,整個佈滿森林系色彩,無論置身室內 or 戶外露天位置都感受到渡假風情,真係有種置身外國那份慢活捨意感覺。而且餐廳提供實而不華又不失精緻既泰菜,用心製作每日更有不同是日精選菜式,務求令客人每次都有新驚喜,真的有驚豔到呢😍。ll $168Grilled Squid Skewers.Thai Sauce原隻大魷魚🦑 真的很吸引❤️! 新鮮彈牙,配上秘製自家辣醬 & 辣粉,2種不同層次既辣度,惹味非常。ll $178Sous-vide Spanish Iberico Pork Rack.Jasmine Rice.Sweet Sour Sauce滿有炭燒香🖤,慢煮既豬🐽 肉嫩有豬味,充滿油膩食落juicy。配菜既菠蘿、水瓜、大啡菇都同樣滿有誠意呢,很好下飯。而餐湯既蘿蔔蓉🥕 忌廉湯,同樣香濃幼滑。而最後餐飲各自來一杯hot Latte $40 & Earl Grey $38

l[原隻大魷魚.混合香料.串燒]l $168

l[慢煮西班牙伊比利亞豬鞍.泰式香米.泰式沾醬]l $178

而餐湯既蘿蔔蓉🥕 忌廉湯,同樣香濃幼滑。

而最後餐飲各自來一杯hot Latte $40 & Earl Grey $38 吧。

環境不錯多份渡假感覺,食物有水準具心思,下次來將軍澳南,可以來一試吧。
×××[ReDivine]×××
©將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖
2022-03-07 1904 瀏覽
是日又來試試將軍澳海旁的新餐廳,CAPRI這邊環境真的蠻舒服的,很有置身異地渡假的感覺,吃完飯還可以在海邊散散步呢。這次來ReDivine吃午餐,環境闊落而且非常IGable,落地大玻璃旁邊有藤椅鞦韆的位置,環境佈置優雅,很適合打卡😙 OP訂座可享有88折優惠~ 🔸燒Prime美國西冷Brunch Menu 除了有主食之外,也有甜品廚師發辦,下次可以來試試🍴 我們點了一份 Sirloin Steak🥩 份量十足,已經細心的切好放在黑色瓦煲上網面炭燒,炭烤香氣濃郁,而且可以保持溫度,讓每一口都是熱騰騰的牛扒三成熟,外側烤香把肉汁鎖住,裡面肉質保持鮮嫩柔軟,入口時美味的肉汁馬上溢出,喜歡熟一點的可以在網上多烤一會,吃的時候也可沾一些蒜鹽醬增添風味😋 伴菜的扒雜菇也很豐富,除了有大菇,還有秋葵和粟米仔等等,全部都烤得很可口🥢🔹泰式焗豬手另一份主食點了廚師精選的泰式焗豬手配自家製豬手汁及泰式沾醬🐷 一上菜真的有驚艷到,擺盤很美呢✨ 入口Q彈惹味,滿滿的膠原蛋白~真的色香味俱全,令人回味🤤🔸飲品Brunch Menu 套餐均配咖啡或汽水,點了一杯 Latte 和雪碧,這裏無論食物或飲品的餐具都好

🔸燒Prime美國西冷

泰式焗豬手

🔹泰式焗豬手

入口Q彈惹味,滿滿的膠原蛋白~真的色香味俱全,令人回味🤤

🔸飲品
Brunch Menu 套餐均配咖啡或汽水,點了一杯 Latte 和雪碧,這裏無論食物或飲品的餐具都好精緻呢 ☕️ 可以喝著咖啡,慢慢地渡過一個悠閒的下午

餐廳很多打卡位之餘,食物質素同樣兼顧到!如果來將軍澳的話非常值得一試😋
泰式焗豬手
2022-03-04 130 瀏覽
將軍澳俾人感覺都係商場接商場🛒不過近年將軍澳南新發展咗好多私人住宅,海濱長廊更仿如美食街,特色餐廳林立😋.當中「Re Divine」係一間Fusion泰國菜餐廳,設有戶外雅座&舒適室內用餐區設計充滿亞熱帶風情🏝,一入去就恍如置身於峇里島一樣,超有渡假feel⛵️剛好被安排坐喺鞦韆梳化,可以搖下搖下咁chill住食飯,好開心🥳.🍴西班牙豬鞍🐖💰$178成吋厚嘅豬鞍,灑滿各樣香草,再配上燒菠蘿、茄瓜、秋葵等野菜豬鞍煎至八成熟,肉質鬆軟而多汁🤤而且脂肪紋路適中,肉香味濃,邊位帶點燶邊更香口,超級享受🥰.🍴原隻大魷魚🦑💰$168真係勁巨型魷魚,用兩枝竹籤串起魷魚鬚、魷魚肉,再灑滿香料爐燒🔥魷魚燒得非常爽口彈牙,充滿着香料&燒魷魚香味♨️🐻特別鍾意加埋泰式酸辣汁、青檸汁,醬汁嘅酸味更能提升魷魚鮮味,非常開胃想更惹味嘅亦可加辣椒粉,自由配搭😎.🍴午市套餐跟餐有湯、餐飲附上.疫情下少咗好多同朋友食飯嘅機會,每次都會好好珍惜🥲所以要搵間坐得舒服又夠Chill嘅餐廳非常重要‼️Re Divine絕對係適合同朋友Chill住歎世界嘅好地方,食完飯仲可以慢慢行吓將軍澳海傍🚶‍♀️🚶‍♂️🚶大家記得過嚟Chill返吓😜
將軍澳俾人感覺都係商場接商場🛒

🍴西班牙豬鞍🐖
💰$178
成吋厚嘅豬鞍,灑滿各樣香草,再配上燒菠蘿、茄瓜、秋葵等野菜
豬鞍煎至八成熟,肉質鬆軟而多汁🤤
而且脂肪紋路適中,肉香味濃,邊位帶點燶邊更香口,超級享受🥰

🍴原隻大魷魚🦑
💰$168
魷魚燒得非常爽口彈牙,充滿着香料&燒魷魚香味♨️
想更惹味嘅亦可加辣椒粉,自由配搭😎
原隻大魷魚

🍴午市套餐跟餐有湯、餐飲附上

疫情下少咗好多同朋友食飯嘅機會,每次都會好好珍惜🥲
所以要搵間坐得舒服又夠Chill嘅餐廳非常重要‼️
大家記得過嚟Chill返吓😜
————————-

————————-
午餐
原隻大魷魚
2022-03-03 1090 瀏覽
今日同朋友黎到哩間新開既fusion菜餐廳。餐廳裝修行峇里風,以淺啡同綠色為主色調,有藤籃、吊籃座位,亦有戶外座位,座位闊落舒適。餐牌上面有唔少特色fusion菜式。🔥燒PRIME美國西冷·扒什菇·蒜鹽醬 $228哩到既燒美國西冷非常特別,會配埋炭爐一齊上檯,店員話西冷啱啱上檯既時候大約四成熟,客人可以視乎自己鍾意既熟度睇下再燒多幾耐。西冷肉味濃郁,肉質粉嫩,唔使點醬已經好夠味,而點埋蒜鹽醬,就會更咸香。配菜有雜菌、青瓜、翠玉瓜、蕃茄、茄子等,燒完之後夠曬Juicy多汁。🦀️長腳蟹肉·水牛芝士·溫泉蛋·牛油果多士 $178食物擺盤花心思,上面有唔少三文魚籽同魚籽,而且有好香甜既無花果,仲有兩粒流心蛋,配合埋牛油果醬同檸檬味多士,食材新鮮,味道清新。☕️鮮奶咖啡 跟餐free🍹泰國青檸梳打汽水 +$25套餐會包飲品一杯,如果叫青檸梳打汽水就要另外加$25,不過青檸梳打汽水青檸味好突出,真係幾好飲。整體黎講,餐廳環境舒適,食物味道亦唔錯,黎開將軍澳都可以一試。

餐牌上面有唔少特色fusion菜式。

🔥燒PRIME美國西冷·扒什菇·蒜鹽醬 $228

🦀️長腳蟹肉·水牛芝士·溫泉蛋·牛油果多士 $178

☕️鮮奶咖啡 跟餐free
🍹泰國青檸梳打汽水 +$25

午餐
2022-02-25 87 瀏覽
ReDivine (將軍澳)📍將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖👍🏻西班牙豬鞍 $178又大又厚既豬鞍既表面塗滿好多特別既調味料,食落去好夠味道之外又吾會搶左豬鞍本身既味道。伴碟上仲有一塊煎菠蘿、粟米仔、秋葵、菇🍄亦會包埋一個白飯,食完真系勁飽。👍🏻原隻大魷魚 $168好巨型既魷魚,用兩支大竹籤吉住,上面會有幾條切左的魷魚鬚。呢個巨型魷魚係預先系上面鋪咗滿滿的香料先再拎去燒,所以一上菜就聞到好香嘅味道👍🏻 伴碟仲會有酸辣醬,青檸同辣粉。客人可以根據自己喜愛辣的程度來點上不同的醬料,另外如果覺得個魷魚有一啲腥味,都可以落青檸黎去走腥味。👍🏻以上套餐會附上一碗是日餐湯同飲品。今日既是日餐湯系南瓜湯,呢個湯好岩所有人士飲,鐘意南瓜既人可以飲,吾鐘意既都可以飲,因為呢個湯既南瓜味好少又可以吸收到南瓜既營養。🤍餐廳裝修好別緻,打卡一流🥰 而且坐得好舒服,好岩一大班人/閨蜜黎呢到慢慢食飯同傾計。
ReDivine (將軍澳)
📍將軍澳唐賢街33號 CAPRI地下G03號舖

👍🏻西班牙豬鞍 $178

👍🏻原隻大魷魚 $168

👍🏻以上套餐會附上一碗是日餐湯同飲品。

2022-02-21 68 瀏覽
繼續係將軍澳買嘢食今次揀左呢間係泰式fusion菜餐廳依家晚市堂食唯有叫外賣返屋企味道同堂食一樣咁正依加外賣自取仲有9折叫個小菜仲有埋白飯同湯真係抵食之選🔸南瓜湯南瓜湯食得出係真材實料用南瓜打出嚟,唔係罐頭個種。保留到堂食嘅水準,南瓜味道香濃,入口非常香滑。🔸紅酒燴牛肋條 $98牛肋條份量都幾多,唔會因為外賣而得好少。牛肋條煮得好入味,有紅酒嘅香味,而且炆得好淋。個汁好香濃,配飯一齊食好好味。🔸泰式鹵五花腩 $98 翻到屋企開嚟睇以為係東坡肉,有4大舊。炆得腍而且幾入味。五花腩半肥瘦,個皮好厚,但油脂咬落爆出香氣。配菜仲有燒香咗嘅意大利黃瓜同粟米芯。
繼續係將軍澳買嘢食
今次揀左呢間係泰式fusion菜餐廳