2008-10-29 24 瀏覽
went to qui today. food wasn't that great. actually i would say it's not good at all!!went with a friend. we ordered:lunch set pork chop with carrot soup and another lunch set risotto with pumpkin salad.the soup was ok. not a really strong carrot tastethe pumpkin salad was not good at all. the pumpkin tasted uncooked, actually i think it was raw. i feel like i was eating a jack-o-lantern for Halloween.pork chop was hard as brick. totally over cooked and the risotto taste like milk soup wit

pork chop was hard as brick. totally over cooked and the risotto taste like milk soup with rice. the only ok thing in the entree was the mashed potato that came with the pork chop.

for dessert it was some kinda of cake. i am guessing it's like tofu cheesecake, but i really couldn't tell what it was.

overall it was a bad experience and i would never go back. for $100 a person i think there are many other choice in kwai fong that would have been much better!!

2008-10-27 25 瀏覽
星期六翻開飲食雜誌,被一間以優惠價錢提供美國黑毛豬美食的意大利餐廳吸引,遂前往葵芳一趟。餐廳分室內及室外兩部份。室內裝潢簡約,昏暗的環境配合餐桌上的燭光,氣氛不錯。不過,餐桌和餐桌之間的距離實在太近,食客需要側身才可進入內裡的座位,實在有點過份 !反觀室外餐桌的設置來得更寬敞,私隱度更高!餐廳提供兩大類set dinner,一類是價錢較貴的套餐,大約二三百元,另一類是優惠套餐,不需一百元已ok。既然今次光顧的目的是以優惠價錢品嚐美國黑毛豬美食,我當然選擇後者啦!(其實大部份食客的選擇和我一樣!)坐下不久,侍應已放下一籃麵包,麵包本身中規中矩,但附上的牛油及黑醋味道就不錯。尤以黑醋略帶甜味,更加美味可口!最終我們沾了三小碟黑醋把整籃麵包吃掉 !頭盤有凱撒沙律或忌廉南瓜湯。凱撒沙律無甚特別,芝士較少,但附有雞絲,ok啦!至於餐湯,温度夠熱,但不夠細滑及南瓜味,只屬一般水準!再談主菜,我們點了美國黑毛豬及新西蘭西冷扒。兩者賣相一般,配菜只有薯蓉及一條娃娃菜,色彩欠奉。醬汁也略為黏了一點。食物温度夠熱,所用的碟子都是暖的,值得加分 !說回黑毛豬的味道,豬味不夠濃、肉質不夠鬆軟,相信是overc

!反觀室外餐桌的設置來得更寬敞,私隱度更高!

!說回黑毛豬的味道,豬味不夠濃、肉質不夠鬆軟,相信是overcook咗少少。比起我上一次在Via Quadronno所吃的黑毛豬,水準仍有一段距離。至於西冷扒,情况也差不多,牛味不夠濃,並overcook咗少少,唔夠juicy。

雖說這是一個優惠套餐,但沒有理由連餐飲也沒有,難度餐飲成本很貴嗎
?幸好我有一張免費甜品coupon,可淺嚐是日甜品一客。甜品名子我不曉得,大概是香草及朱古力慕絲凍餅吧,味道ok。盛載甜品的器皿是一塊雪凍了的瓷磚,挺有特色!

最後一談餐廳的服務,如定位以中級餐廳來說,我會評為不合格
侍應笑容欠奉,服務不夠細心。我們吃完主菜時,連吃麵包的食具也末被收起。及後侍應清理桌面待上甜品時,動作需快,但很粗魯
。當然,他們也不會細心地幫你添水吧

緦括來說,以一百元的價錢來衡量餐廳的環境、服務及食物質素,都算ok,可比一試。
2008-09-27 3 瀏覽
因大家都說極黑豬好吃, 所以一定要點. 但由於餐廳的policy, 如果要吃便宜的極黑豬餐, 另一位也一定要吃便宜的$98餐, 不准叫其他$200-$300的餐. 我們覺得這是十分蠢的做法. 另外, 上菜時間十分不一致. 先來了意大利雲吞, 到差不多吃完, 極黑豬才到. 如果大家好有禮貌, 等埋另一方食物到才吃, 一定等到食物涼晒. 味道方面, 我個人覺得一般啦, 無驚喜. 可能因為別人說得太好吃了. 另外桌與桌之間實在太近了. 幸好我們是老夫老妻, 不是去談心.
因大家都說極黑豬好吃, 所以一定要點.
雲吞
極黑豬
2008-09-03 12 瀏覽
今日中午同老婆食中午飯,捻住去住區最好環境o既餐廳度食啦. 其實貴o的都無所謂,因為同區真係比較多人,所以貴o的買環境都可以環境好唔錯,係我倆最鍾意o既陽光茶座感覺.坐低.. 面包算唔錯,但絕對唔算得上係好, 因為係凍包點佐兩個午餐︰意大利飯同西冷扒意大利飯係半生半熟的,做法都算正宗,可惜成個芝士汁加雜菌而成o既一盤糊仔,口感真好差. 老婆食佐一半到就停手我件西冷就差得很,筋根本無可能咬得開,連肉都係有大量o既渣o既,亦無乜牛味可言。仲衰過煮過龍o既清湯腩. 食到我頂唔順。要吐番o的渣出黎,非常失儀但真係別無他法講緊 100 大元一位o既午餐,質素如此,真係同胞勿近o既餐廳
今日中午同老婆食中午飯,捻住去住區最好環境o既餐廳度食啦.

環境好唔錯,係我倆最鍾意o既陽光茶座感覺.
坐低.. 面包算唔錯,但絕對唔算得上係好, 因為係凍包
點佐兩個午餐︰意大利飯同西冷扒

2008-08-31 11 瀏覽
今晚同老公的試食晚餐決定係葵芳的Qui~ 早一日巳致電訂好八點枱.等老公放工返過黎時間剛剛好, 八點準時入座, 呢間店真係好細, 中間劃出一個大圓形吧台, 擺滿各種酒~ 餐枱就圍住吧台一個孤形靠另一邊牆一次排開, 吧台與餐枱間祇有一條不算寬敞的行人通道, 枱與枱之間都好逼, 好彩帶住的侍應都醒目的拉開張枱等我方便入座.坐低見到兩張合併的細枱上除左巳擺好的餐具外, 還有二個玻璃水杯, 一個蠟燭杯, 二個好大的高腳玻璃酒杯, 顯得本來巳細的枱更加細, 就連餐牌都有好小心拿住, 祇怕不小心碰跌放係枱邊果兩隻過大的酒杯, 心理壓力實在太大, 反正我地兩個都唔飲酒, 於是叫侍應索性拿走那兩隻酒杯, 才可以放鬆心情研究餐牌, 除了有3款tasting menu, 還有一些 set dinner, 如果唔岩口味大可以散叫, 悉隨尊便, 我地叫了2款tasing menu, 餐湯與沙律之間我地選了前者, 主菜一個要黑松露三文魚他他配芝士菠菜雲吞, 另一個選了香煎美國頂級極黑毛豬.首先拿上枱的是一籃麵包, 熱辣辣, 但都幾干身, 但點小小餐廳特配的油醋汁, 卻是非常美味, 好快餐湯亦來到, 今日既餐湯係
首先拿上枱的是一籃麵包, 熱辣辣, 但都幾干身, 但點小小餐廳特配的油醋汁, 卻是非常美味, 好快餐湯亦來到, 今日既餐湯係甘芛湯, 飲落去都食到粒粒甘芛, 忌廉令到湯變得好滑口, 但並沒有因為咁有膩的感覺, 唔錯~
在等主菜的期間, 透過玻璃見到外面有露天位, 但一想起上次係另一間餐廳坐露天位淪落到成為蚊的點心就怕怕, 幾個侍應並沒有因為全店滿座而出現黑面或不禮貌情況, 見到佢地好細心為每一位新入座食客介紹當天的餐湯及沙律菜式, 坐我右手間枱客食完一路係度聊天都沒有出現被不禮貌對侍或者被催埋單情況.
主菜上場囉, 女侍應先好禮貌的詢問邊位食豬, 再將二碟菜放係我地面前, 我的雲吞未食巳聞到好香, 唔知係咪黑松露既香味呢(因為未食過黑松露), 配菜有好好菇菇及甘露芛, 略嫌三文魚他他細了些, 但雲吞份量都唔少, 細細隻一口一隻好過癮, 餡唔係太多, 不過可以接受, 始終我唔係食緊港式蝦雲吞丫嘛, 老公切了小小豬扒俾我分甘同味, 好味的厚, 但一的都唔嚡, 中間好多肉汁, 好美味, 老公試過我的雲吞都話好食~
最後拿coupon送的特色甜品, 係3件小小的cake仔, 意大利芝士餅好濃的咖啡香, 但食唔到酒味, 中間的tart仔面舖滿好簿的白朱古力碎, tart心係牛奶黑朱古力, 不太甜幾好味, 另一件芝士餅面係簿簿的一層籃霉醬, 中間的芝士似cream, 餅底係消化餅所做, 三件味道一般, 沒有太大驚喜, 但用錢就唔會點囉~
總括黎講, 服務态度都滿意, 食物食得過, 唯一彈係枱與枱之間逼左d~
見到隔離枱的大蝦墨魚汁意大利飯好似都唔差, 下次試試其它菜式先
美味的甘芛湯
黑松露三文魚他他配芝士菠菜雲呑
好厚身的極黑毛豬
  • 黑松露三文魚他他配芝士菠菜雲吞
2008-07-30 4 瀏覽
7月26中午放工同男友去試下先~去到見到個環境都不錯, 但一坐低, 就無禮貌地塞個menu埋黎, 即時心中有數諗起劉華- 今時今日咁嘅服務態度係唔夠!唉…一場來到點都試埋先走~原本想試黑豬, 但原來set lunch係無的, 不過見散叫都幾貴, 最終都係食set好1. 麵包: 硬過石頭又乾爭爭…仲要毫無包味~2. 南瓜湯: 都有南瓜味, 但偏咸 or 水牛芝士沙律: 芝士完全無味, 成個所謂沙律其實都唔知食左咩? (男友飲飲下湯, 突然間就擺低個主菜係佢面前) 3. 黑松露雞雲吞: 男友話味道還ok, 但賣相不太吸引同埋好漏…茄汁海鮮立魚: 賣相吸引過個雲吞, 魚做得剛剛熟, 肉嫩, 但’海鮮’就只發現青口及尢魚, 雖則味道幾好, 不過係無驚喜, 但要讚係落左番茄乾, 即時升番值少少~4. 甜品: 係男友食完主菜, 但我未食完的情況下…已經將甜品上枱 >.<, 有三件cake仔, 不過不失…但上甜品的用具幾特別!5. 飲品: 超難飲的無味華田 (注意:我地叫的是熱奶茶, 但個味道竟然…)總括係一定唔會再去, 因為食物質素差, 而且收費貴, 服務更差, 收野同攞野
7月26中午放工同男友去試下先~

1. 麵包: 硬過石頭又乾爭爭…仲要毫無包味~
(男友飲飲下湯, 突然間就擺低個主菜係佢面前)

總括係一定唔會再去, 因為食物質素差, 而且收費貴, 服務更差, 收野同攞野都係夾硬塞埋黎, 毫無service可言~ (唯獨有個後生的女仔較有禮貌) 以o尼個價錢絕對有更好選擇…
2008-07-28
上星期三同朋友來了這裏食晚飯,一坐下仕應就拿了一籃麵飽及黑醋給我們,也替我們添水,麵飽的份量也很多,黑醋的味道很好,甜甜地的,之後我們叫了一個極黑豬配磨菇及一個西冷牛扒餐,還另外叫了一個凱撒沙律,先上凱撒沙律,味道很好,有些咸魚在裏面,幾特別,之後就來餐湯,是粟米湯,真的很濃的粟米味道,幾好味,之後就是主菜,極黑豬的味道很好味呀,不像平時食的豬會有很重的豬味,而且很爽口,配磨菇及薯蓉,份量亦不少的,西冷牛扒也很易入口,味道一般.其實整體的環境及服務,食物也很好的,但美中不足之處是在埋單時,朋友說他們找了很多零錢給他,這樣感覺就有些小家,還有朋友看到旁邊的枱,仕應在收拾的時候,她看到有一隻碟污糟了,竟沒有打算換,已是隨便拿了塊枱布抹兩下就算,後尾朋友望了她一下,那個仕應才把碟換了.這些是失色之處.
尋日一家大細同父母入去食晚餐, 架車泊係新都會廣場,入到去, 咦, 都幾靚喎, 重有燭光添叫左4 個set 加兩個pasta一開始一籃麵包任食, 量夠, 不過唔夠熱頭盤係粟米湯, 幾好味, 不過又係唔夠熱肉醬意粉ok, 不過都係唔夠熱牛扒唔記得通知佢要生d, 但係來到又比想像中juicy, 中間重有血色, 唔會過哂火(好過其他餐廳好多, 因為試過有唔少餐廳同佢講五成熟, 來到時連一d紅色都冇, 成塊牛肉乾咁), 不過都係唔夠熱生牛肉pizza到, 終於有一道菜夠熱la, 重好好味黑毛豬都幾好白汁雞濶條麵都ok la最正係有比利時啤酒stella artois 飲咖啡都ok埋單900蚊, 五個大人兩個細路, 價錢算平不過冇得免泊車
尋日一家大細同父母入去食晚餐, 架車泊係新都會廣場,
入到去, 咦, 都幾靚喎, 重有燭光添
叫左4 個set 加兩個pasta
一開始一籃麵包任食, 量夠, 不過唔夠熱

頭盤係粟米湯, 幾好味, 不過又係唔夠熱

肉醬意粉ok, 不過都係唔夠熱

生牛肉pizza到, 終於有一道菜夠熱la, 重好好味

黑毛豬都幾好
白汁雞濶條麵都ok la
最正係有比利時啤酒stella artois 飲
咖啡都ok
埋單900蚊, 五個大人兩個細路, 價錢算平
不過冇得免泊車
  • 生牛肉pizza同黑毛豬
2008-07-21 4 瀏覽
侍應服務質素真係麻麻,似茶餐廳侍應多dHoegaarden Beer抵飲大大杯都係$35,order時要d隻beer,侍應走去bar枱後再走過黎問要大杯定細杯,未及回答,bar枱入面個女人已經等唔切咁大聲叫出黎問"大定細呀",這是意大利餐廳應有既特式吧和牛味道淡,連個汁都淡怪怪地,無味道,order時又無問要幾成熟,白白浪費三百多大元羊咩咩既味道唔錯,跟餐有海鮮拼盤,個拼盤不吃也吧,甜品只食到十二分甜既味墨汁大蝦飯改意粉,坐低時問可唔可以改,個侍應話可以我地先慢慢再研究點其他野食,到order既時候又話唔可以改,到最後就係話非繁忙時間廚師話可以改,所謂大蝦係三隻手指咁大既蝦或者我期望太高啦,唔應該要求響葵涌區有正宗既意大利餐廳吧,咁既價錢番中上環上好選擇多的是~~
侍應服務質素真係麻麻,似茶餐廳侍應多d

或者我期望太高啦,唔應該要求響葵涌區有正宗既意大利餐廳吧
,咁既價錢番中上環上好選擇多的是~~

• Beer
2008-07-18 10 瀏覽
今日帶媽媽和小狗黎呢到,有狗當然係坐出面,好在佢有簷蓬,都唔駛直接晒~其實最開心係佢地接待寵物,令到我地呢d葵青狗友可以多個食點。今日我地叫左一個set lunch $68(忌廉南瓜湯、肉醬意粉、咖啡),另外叫左一個三文魚pizza($68)。一開始,小姐好好將一大樽水放左係到,仲幫我地斟,唔錯呀~之後,就俾左一大籃麵包我地,仲有每人一小碟油醋,呢到d麵包都幾好味,但係唔脆唔熱,蕃茄味好香好濃~d醋就比較甜,比fat angelo's甜......之後,飲左個好香既湯,點知,佢又俾多一籃包我地,我地真係唔明做咩要俾甘多我地。如是者,輪到食意粉,好味,我估可能無用cheese,所以唔會好漏,佢仲加左一d葉,我覺得意粉軟硬適中,d肉醬好香但唔油,岩晒我。今日既重點係pizza,一上台就令人好開心,因為一大片一大片煙三文魚(共6塊),仲有d類似火箭菜既野,加上cheese和茄醬,就係甘多,加上個氳底係好薄,所以好味,可以食好多!!但我建議佢地個餅底要硬身少少會好d,好似california pizza kitchen甘,薄得黎脆就最好。今日有一個侍應好熱心甘同我隻狗玩,我覺得無論係真心定係客
今日有一個侍應好熱心甘同我隻狗玩,我覺得無論係真心定係客氣都好,都好令我留下好印象~
好開心,可以食好味既野,更開心係同我的小狗一齊食野。
我決定8月生日會黎多一次。
  • 煙三文魚pizza
  • 肉醬意粉
2008-06-29 17 瀏覽
今天跟親戚相約在葵芳相談結婚事宜,拿一點點意見。早在幾天前也曾到來葵芳,印象中要坐得舒適的食店好像不太多的樣子,上來這裡搜索一下,便找到了這一間頗特別的意大利餐廳,便相約到這裡。店內的環境為半圓形,樓底頗高,冷氣系統十分足夠,當天氣溫三十多度也不感到有何影響。在看餐牌前,先來一籃包包。當中的乾蕃茄香草包帶著頗強的蕃茄味道和香草的香氣,沾上一點點頗甜的醋油,特別醒胃。午餐的價錢在同區算是中上價錢,選擇也頗多。親戚跟我都選了南瓜湯,女友則要了水牛芝士。南瓜湯口感幼滑香甜,湯底之中可吃到一點點的南瓜碎肉。女友的水牛芝士賣相吸引,底部是一片新鮮得可以的蕃茄,上面是水牛芝士,頂部則是一點點的火箭菜。水牛芝士口感柔軟,火箭菜則帶點辛辣,而加上蕃茄的清甜,三種口感同時間在口內爆發,味道層次感相當豐富。主菜方面,女友跟親戚要了香草汁配燒春雞,而我是芝士菠菜意大利飯配煎羊肉。燒春雞雖是冰鮮雞,但肉質仍嫩滑雞味略淡。而表皮燒得脆口,剩下少量脂肪,女仕們不用怕過了。底部的醬汁不濃而帶一點點甜味,伴著雞肉一起吃只會增加味覺上的享受,而不會蓋過雞肉的味道,這道菜實在不錯。我的意大利飯賣相也不錯,羊肉煎得火候剛好
今天跟親戚相約在葵芳相談結婚事宜,拿一點點意見。

底部的醬汁不濃而帶一點點甜味,伴著雞肉一起吃只會增加味覺上的享受,而不會蓋過雞肉的味道,這道菜實在不錯。我的意大利飯賣相也不錯,羊肉煎得火候剛好。底部是綠綠的菠菜意大利飯,上面中央是紅紅一片片的羊肉,一紅一綠顏色搶眼。
意大利飯僅僅達至al dente的程度,菠菜的味道沒有被忌廉底的醬汁和芝士所覆蓋。羊肉口感鮮嫩略帶點羶味,上面帶一點脂肪的位置,味道更加甘美豐腴。這個飯的水準,我想必定在一般之上的了。

甜品是一碟三小塊的甜品,主要都以朱古力為主。不過味道不是太甜便太濃了,令到整體分數下降了一點點。

這裡的服務在當天沒有遇到不禮貌的對待,服務員在中場要下落的時候,也很客氣的向我們要求可否先結帳。最重要的是坐在這裡的感覺十分之好,很難想像原來身在葵芳區之內。如果這兒有下午茶餐的服務,我想必定是這區的五大好選擇之一。
南瓜湯、水牛芝士
燒春雞、意大利飯配煎羊肉
乾蕃茄香草包
南瓜湯、水牛芝士
燒春雞、意大利飯配煎羊肉
乾蕃茄香草包
  • 南瓜湯、水牛芝士、燒春雞配香草汁、芝士菠菜意大利飯伴煎羊肉。
2008-06-16 11 瀏覽
噚晚父親節, 一行7人去呢間餐廳食飯, 之前夠仰大名, 估唔到要係呢個節日先有機會一試!我們6:30便準時到達, 不知是否太早o既關係, 只係得我們一枱客人! 環境舒服, 位與位之間唔太迫, 裝修同氣氛都ok! 還有一列大窗望到街外景色(雖然無乜景!) 但都感覺舒服! 望望menu價錢, 最平o既set都要九十幾蚊以上, 普通一個煎三文魚扒也要百幾蚊, 以葵芳區o黎講, 確實貴了一點點, 但希望會得到一流服務給我看吧! 但學樓下果位食評講, 有位叔叔侍應, 態度麻麻, 問一兩句便粗聲粗氣, 有點不耐煩, 一點客氣及溫文都無, 放餐具姿勢又不專業(我是否要求高了點?!) 半空擲下來, 不是一位專業高級餐廳侍應所有的態度! 我口裏食物還未吞下, 他便收起我所有餐碟及餐具, 像趕時間一樣便上了甜品! 怎麼攪! 我嘴裏的三文魚還硬趙當中(又乾又硬!), 你便毫不禮貌問也沒問便沒收了! 太過份啦! 趕我o地走咩!!寫服務水準也用了大段文章, 就算有幾好味都令我大打折扣! 如果想係葵芳劇場旁, 廠房臨笠o既地方, 一個咁隱敝o既位置做高級意大利餐廳路線, 請首先訓練一些高質素o既侍應才會改變扼運!
(非會員)
昨晚去葵芳閑逛, 特意上網找尋舒適食店...見到qui 好似幾好...決定一試...去到......環境的確舒適...燈光幽暗...遠離煩擾...仲有吸煙區(露天雅座)可惜...食物同服務都太差......我倆叫左...兩個餐sharing...先來...餐湯...洋蔥湯,,,配凱撒沙律......洋蔥湯......我不是第一次飲洋蔥湯...不過味道令我飲了三口便擺手...凱撒沙律......芝士小得可憐...黑醋味道有可疑...似是中國黑醋...而不似意大利黑醋...墨汁墨魚意大利粉...高級餐廳價錢...味道連意粉屋都比不上...殼飼牛柳......九唔搭八...加d 薯蓉係底......賣相差左...身價跌watt......甜品普通......味道一般......我同男友覺得環境舒適...或者食物唔好.....下次最多飲杯coffee...我地點 coffee......coffee 好像燶左咁...好難飲......唔係甘...係苦 !!!!決定下次連飲杯coffee 都不可能再來......服務態度太差...叔叔...我不介意你年紀大...but...你拎小小heart 出
昨晚去葵芳閑逛, 特意上網找尋舒適食店...
見到qui 好似幾好...決定一試...
可惜...食物同服務都太差......
我倆叫左...兩個餐sharing...
先來...餐湯...洋蔥湯,,,配凱撒沙律......
甜品普通......味道一般......
我地點 coffee......
決定下次連飲杯coffee 都不可能再來......
服務態度太差...叔叔...我不介意你年紀大...but...你拎小小heart 出來呀 !!!
可惜可惜...咁既環境....食物欠水準......難怪附近食店都 爆晒...只有qui 咁小人
埋單 $4xx...2個人...
2008-04-09 9 瀏覽
Amendment:不竞葵芳都是一个就脚的叙集点,两丁友要找一个較好吃飯地方,而又有清静环境叙舊,這裏確是不錯! 看過这么多的食评和介绍, 也大概知道不会找錯. 因约会在星期二,諒不必訂座。晚上七时半到埸,微风拂拂,天气凉快。露天方桌坐满了好几檯的人。怕是吸烟区,一直往前走,室内颇清雅,只有一檯客。待应招呼带位, 心想他不会这样stupid吧?竟然就是帶坐有客坐的一旁。环觀这麽大的一个埸,唯有提出坐另一边的要求。(客人第一个感觉不太好!)窗边位置应該很好,但是餐桌太小。以為本是四人的setting都可以將提包放在鄰座,怎知侍应很快將旁边檯拉开改成二人位。(心裏叽咕!)白白的檯布上堆满一桌的東西,好比一些在商埸的連鎖餐厅,空间太狭。(其实是不是可以用大一点的餐桌和预留多一点的空间,讓客人有好的感觉呢?)可能因没有开空调,室内感觉颇闷熱。这裏也没有TMHK描述的”柔和的燭光與浪漫的音樂“,有点失望。先点了飲品,酒牌選擇多,一杯红酒才$55,还有比利时啤酒,於是點了大杯的Hoegaarden Beer生啤. 啤酒真的很大杯($35),新鮮香谆,超正!怪不得外面很多人在Happy hour.想
Amendment:

先点了飲品,酒牌選擇多,一杯红酒才$55,还有比利时啤酒,於是點了大杯的Hoegaarden Beer生啤. 啤酒真的很大杯($35),新鮮香谆,超正!怪不得外面很多人在Happy hour.想耒下次到这边當pub喝酒也不錯呀!

一坐下是麵包籃,份量大但没有形容的新鮮及美味. 遂叫了二個dinner set 耒sharing. Appetizer是海鮮拼盤及凍肉拼盤(凍肉2款、煙三文魚、露荀卷)+餐湯.装飾,材料和味道都好.有品味. Main dish 是煙三文魚薄餅(出乎意料的好), 及茄汁海鮮意粉. (材料多但做法一般).还是那句,桌面太小放不下所有東西,侍应反而要自动將麵包籃放到旁边小桌.

跟餐的甜品是布丁及餐飲. 咖啡普通,無甚驚喜.

总结: 是晚消費$436.理論上价錢也可以,但不知怎的总有点感觉贵。除了餐桌安排,有待改善.今晚总算满意.
2008-04-09 3 瀏覽
不竞葵芳都是一个就脚的叙集点,两丁友要找一个較好吃飯地方,而又清静环境叙?,這裏確是不錯! 看過这么多的食评和介绍, 也大概知道不会找錯. 因约会在星期二,諒不必訂座。晚上七时半到埸,微风拂拂,天气凉快。露天方桌坐满了好几桌的人。怕是吸烟区,一直往前走,室内颇清雅,只有一檯客。待应招呼带位。心想他不会这样stupid吧?竟然就是帶坐一旁。唯有提出坐另一边的要求。(客人第一个感觉不太好!)窗边位置应該很好,但是餐桌太小。以為本是四人的setting都可以將提包放在鄰座,怎知侍应很快將旁边拉开改成二人位。(心裏叽咕!)白白的檯布上堆满一桌的東西,好比一些在商埸的連鎖餐厅。(其实是不是可以用大一点的餐桌和预留多一点的空间呢?)可能没有开空调,室内感觉颇闷熱。这裏也没有TMHK描述的”柔和的燭光與浪漫的音樂“,有点失望。先点了飲品,酒牌選擇多,一杯红酒才$55,还有比利时啤酒,於是點了大杯的Hoegaarden Beer生啤. 啤酒真的很大杯($55),新鮮香谆,超正!怪不得外面很多人Happy hour.一坐下是麵包籃,份量大但没有形容的新鮮及美味. 桌面太小叫了二個dinner set s

一坐下是麵包籃,份量大但没有形容的新鮮及美味. 桌面太小叫了二個dinner set sharing, Appetizer是海鮮拼盤及凍肉拼盤(凍肉2款、煙三文魚、露荀卷)+餐湯.装式和味道好.有品味.Main dish 是煙三文魚薄餅(出乎意料的好), 及茄汁海鮮意粉. (材料多但做法一般).还是桌面太小放不下所有東西,侍应反而要將麵包籃放到旁边小桌.

跟餐的甜品是布丁及餐飲. 咖啡普通,無甚驚喜.

总结: 是晚消費$436.理論上价錢也可以,但不知怎总有点感觉贵。除了餐桌安排,有待改善.总算满意.