2016-04-01 532 瀏覽
今日做野比較忙,做到9點幾的先走得,見happy friday,同事又話想食小小野同埋喝杯野咁,於是就簡左呢間比較近公司嘅酒吧,貪呢度夠晒就腳,隔離就係港鐵站慢煮八爪魚($88)首先上黎嘅就係呢個慢煮八爪魚,八往魚入口有小小辣味,但入口好有口感,唔會太韌。橄欖油蒜片蝦($88)餐廳選用左健康嘅橄欖油,蒜片爆得好香口,未食已經聞到聞蒜香味,蝦入口好彈牙同蒜片十分配合。香煎帶子配芒果珍珠($98)芒果嘅甜味與帶子鮮味合二為一,而且帶子肉質結實,又夠晒香口,用黎送酒真係唔錯。法式焗紙包時令魚($188)今日嘅時令魚係鯛魚,餐廳每日都會視乎各種魚嘅新鮮程度,去選擇焗嘅魚。另外餐廳加入左橙皮,橙肉同埋檸檬草用焗嘅方式去整,剛拆開錫紙已經聞到香味,而且魚嘅肉質依然保持鮮嫩,不過有點可惜嘅係魚肉入口有啲咸,但完全無影響我對廚師煮呢碟菜式用心表現嘅讚歎。自家製焦糖花生雪條($55)食左咁多熱食緊係要食個甜品喇,呢個雪條係呢度創嘅,外層係焦糖內裡係雪糕,焦糖唔會太甜,雪糕都幾凍下,食嘅時候加埋啲花生脆,會更有層次感架。Mojito黎得酒吧又點會唔喝酒呢,做野做到咁辛苦,費事喝啲咁烈嘅酒,於是就叫左杯Mo
慢煮八爪魚($88)
橄欖油蒜片蝦($88)
香煎帶子配芒果珍珠($98)
法式焗紙包時令魚($188)
自家製焦糖花生雪條($55)
Mojito
黎得酒吧又點會唔喝酒呢,做野做到咁辛苦,費事喝啲咁烈嘅酒,於是就叫左杯Mojito喝下,不過喝落真係好fresh,有種舒緩疲累嘅感覺,冰涼又帶回點清新,果陣淡淡嘅薄荷味真係令人精神為之一振,令人享受係餐廳嘅每一分一秒。
2016-04-01 663 瀏覽
從前某某與某某承諾過 , 一起走進酒吧裏買醉 , 其實回想起來怎會說這種傻話 , 全世界也知道酒吧裏賣酒的錢是特別貴 , 與其買醉後可能會頭痛欲裂 , 倒不如買食物來滿足味蕾、填飽肚子還更寫意。 這西班牙酒吧在裝潢上多選用彩藍色 , 還有石磚牆、窗框、路燈 , 加上這幅悠遊自在的沙灘畫 , 更讓我們肯定自己正身處西班牙最美、最清澈海灘之一的 Playa de Papagayo 帕帕加約海灘裏享受良辰。 西班牙辣肉腸炒魷魚 $78滿以為 tapas 是小小的一碟 , 每人兩三口便可 KO 它 , 竟然 ... 它碟子是真的小 , 但盛著的食物卻是滿滿的向高空發展 ... 稠濃的蕃茄基底醬汁裏 , 有多圈彈牙的魷魚圈 , 辣肉腸又沒有切得太薄而令整體食物欠缺口感與味道 , 香辣惹味最為動人 ! 雖然每逢周末的 Brunch 時段 (12 pm - 4 pm ) , 凡點 Brunch 餐單裏的食物再額外加 $ 118 便可以任飲紅、白酒 , 但據侍應生所說 " Sangria 更是她們的 Signature Drinks " , 因此 Mr. Bartender 正為我們調製中 ...
這西班牙酒吧在裝潢上多選用彩藍色 ,
還有石磚牆、窗框、路燈 ,
西班牙辣肉腸炒魷魚 $78
雖然每逢周末的 Brunch 時段 (12 pm - 4 pm ) , 凡點 Brunch 餐單裏的食物再額外加 $ 118 便可以任飲紅、白酒 , 但據侍應生所說 " Sangria 更是她們的 Signature Drinks " , 因此 Mr. Bartender 正為我們調製中 ......
Rosé Sangria $58
( A base of mixed fruit and Rum with Rosé and Cranberry )
香草瑪蘇里拉芝士球 $68
看啊 , 瑪蘇里拉芝士 ( Mozzarella ) 的超強拉力 ,
一客有五球 , 絕對可稱為 「 外脆內煙韌 」更啖出香濃的奶香。
香煎法國鵝肝雞肉意大利飯 $168
香噴噴的上檯 , 先吃一小口鵝肝 , 外脆內軟滑兼帶甘香 , 油分不會太多;再來便是把鵝肝與意大利飯混拌來吃 , 讓每口裏面還有點生的意大利飯沾上鵝油羶香 , 火箭菜的獨特味道也可為意大利飯帶出出其不意的食味來。
自家製焦糖花生雪糕棒 $55
奶滑香濃的雪糕磚插上雪條棒 , 再封上焦糖糖醬 , bling bling 的造型是首先搶眼 , 味道上加入花生碎以增加口感 , 香甜而帶著微微焦苦的的焦糖糖醬可中和了牛奶的濃膩。
題外話/補充資料: 味道 4 環境 4 服務 4 衛生 4 抵食 4
2016-04-01 450 瀏覽
繁重公務令我透不過氣來, 幸好在不可以喝酒的 on duty 情況下, 可以來這裏喝杯帶甜味的特種 sangria 舒一舒壓 ~ Playa de Papagayo一看海藍色的裝潢, 立刻令人諗起陽光與海灘, 有時經過也不會覺得場內嘈吵 ~ 如此寫意的環境, 真想留耐一點, 逄星期六、日的中午十二時至下午五時是 Brunch Time, 食物有折, 額外付 $ 118 更可以任飲紅、白酒 ~ Sangria 是這店的 Signature Drinks, 秘密在水果基底, 一個他們自己醃製的水果基底, 就像我這杯 Royal Sangria $ 58, 水果基底裏加入 Sherry Wine 及 Cava (西班牙香檳) ~ 脆烤乳豬件配自家製酸椰菜、薯蓉 $88這份帶鹹香的烤乳豬件是很適合配襯 Sangria, 似乎果香能減輕肥膩, 乳豬皮焗得非常鬆脆, 肉質依然嫩滑 , 自家製酸椰菜、薯蓉在伴乳豬食的同時本身的味道也很佳 ~ 香煎法國鵝肝雞肉意大利飯 $168 意大利飯的熱力剛好把外脆內軟的鵝肝油份一點一點的溶掉下來, 油份滲進飯裏 ~ 自家製焦糖花生雪糕棒 $ 55 焦糖的澀中
Playa de Papagayo
脆烤乳豬件配自家製酸椰菜、薯蓉 $88
香煎法國鵝肝雞肉意大利飯 $168
自家製焦糖花生雪糕棒 $ 55
焦糖的澀中帶甜的味道是可以中和牛奶雪糕的濃甜, 沾上旁邊的花生碎來吃又是別種美味 ~

本篇完 ~
2016-03-30 441 瀏覽
以前常常取笑外國人中午就飲酒, 估唔到自己第一次喺香港食西班牙午餐就飲酒.話說好姊妹相約於復活節假期第一日中午食西班牙菜小聚, 原來餐廳佈置十足一間酒吧, 咁去到酒吧冇理由唔飲酒, 叫咗比較易入口嘅Rose Sangria. Rose Sangria用肉桂條做攪拌棒, 每次將酒放到咀邊都聞到好香肉桂味, 令到杯酒除咗有水果清新味仲有濃濃香料味.飲酒梗係叫啲小食送吓酒, 芝士蒜蓉包通常用法國包, 用餐包做好少見, 芝士加香草焗蒜蓉包冇唔好食嘅理由.西班牙辣肉腸炒魷魚, 辣肉腸嘅咸香味釣起魷魚鮮甜味, 魷魚新鮮彈牙, 開胃非常.脆炸蟹餅真材實料, 十足蟹肉加上芝士同炸, 鮮甜香脆可口.自家製鵝肝醬配橄欖脆多士好有分子料理味道, 鵝肝醬整到好似中式腐乳咁, 搽上脆多士到肝味濃濃化不開, 乳酪做到好似小水點, 輕輕一刺乳酪就會流出, 玩味十足.黑松露野菌薄餅餅底做到好似脆多士咁, 上面黑松露野菌量多幽香濃郁, 好姊妹食唔停口.香煎法國鵝肝雞肉意大利飯鵝肝冇點樣煎過, 有少少生同少少腥味, 雞肉嫩滑, 配上火箭菜減低意大利飯厚重感覺.

芝士蒜蓉包
西班牙辣肉腸炒魷魚
脆炸蟹餅真材實料, 十足蟹肉加上芝士同炸, 鮮甜香脆可口.
黑松露野菌薄餅
香煎法國鵝肝雞肉意大利飯
題外話/補充資料: 餐廳週末公眾假期十二點到五點食品七折.
2016-03-25
芝士蒜蓉包
西班牙辣肉腸炒魷魚
黑松露野菌薄餅
2016-03-29 298 瀏覽
工作完之後鬆一鬆,想去間舒服嘅餐廳同朋友聚會傾下計,今次選擇咗去間有格調嘅bar & restaurant!牛油果蟹肉卷配三文魚子特別嘅類似雲呑皮包住蟹肉同牛油果,蟹肉味鮮味十足,溝埋好香濃嘅沙津醬造成嘅蟹肉,夾住新鮮嘅牛油果,三種味道都令人非常開胃!最後咬開有少許三文魚籽,魚籽油非常香,整道菜更顯格調。 PPQ非常多酒精或非酒精嘅飲品選擇,自己揀咗Mocktail PPQ,有好清新嘅生果味,有桃、熱情果、檸檬,再加入有氣梳打,果味好濃郁,酸酸甜甜,仲有少許果肉,口感好豐富。 三重迷你漢堡三種不同材料造出嘅漢堡,包又熱騰騰又脆!首先食咗海鮮餡,有酸酸地嘅千島醬,蝦同青口口感彈牙,鮮味配埋新鮮生菜,好Fresh! 有牛肉漢堡餡,配上非常香濃嘅芝士,牛肉味足質地好,有好香脆生菜青瓜,好滿足! 最後食埋超級厚實嘅豚肉,外層惹味,有好香嘅豚肉味,內裡嫩身。 烤美國黑豚肉用酸酸甜甜蜜桃同新鮮沙津菜襯托黑豚肉,豚肉一片片,肉味相當濃郁,入口酥軟有味,點少少蛋黃醬,口味一流! 法國有機黃油雞(半隻)主菜點了法國有機黃油雞,黃油雞賣相小巧,金黃色的雞皮非常香而帶薄薄的

牛油果蟹肉卷配三文魚子

PPQ

三重迷你漢堡

三種不同材料造出嘅漢堡,包又熱騰騰又脆!

最後食埋超級厚實嘅豚肉,

外層惹味,有好香嘅豚肉味,內裡嫩身。

烤美國黑豚肉

法國有機黃油雞(半隻)

主菜點了法國有機黃油雞,黃油雞賣相小巧,金黃色的雞皮非常香而帶薄薄的烤脆,雞肉入味,而且充滿香噴噴的烤雞味,雜菌與三色椒配菜水準一流,甜美香濃,加上香草的點綴,份外幽香!

法式雜苺蛋糕

女士最愛嘅甜品環節,吃過烤雞後非常適宜食帶有酸味的雜苺蛋糕中和一下口感,苺味濃郁,蛋糕非常鬆軟,不會太甜,非常消滯!
2016-03-07
約了來自遠方的舊朋友聚舊, 時間倉促, 還是和租住在附近的朋友到留下附近食個Lunch 吧~ 這間位於海內道的Playa de Papagayo 一出地鐵已經見到, 酒吧的格局, 方便三五知己吹水飲野.先來杯Rose Sangria($58), 西班牙傳統的Cocktail Sangria 一向用紅酒, 再調配其他不同的生果糖槳等的Cocktail, 今次我點的就換上了Rose, 界乎White Wine 及Red Wine 之間的Rose, 沒有紅酒的單寧口感, 令Sangria 更Fresh~飲品還附上肉桂條, 加重飲品的生果香味~另一清新之選,Papagayo Assorted Sausage Platter(西班牙火腿拼盤)($128), 16個月白毛豬火腿(Serrano ham)、辣肉腸(Chotizo)和沙樂美腸(Salamelle), 這3個不同種類的肉類凍食, 加上哈密瓜片及其他青瓜橄欖等, 酸酸甜甜, 去掉肉類的肥膩感覺.Baked Egg Cake in Spanish Style (焗西班牙蛋餅)($68), 無蛋不歡的我, 立刻食啖先, 肉層蛋焗得比較硬身,
飲品還附上肉桂條, 加重飲品的生果香味~
Baked Egg Cake in Spanish Style (焗西班牙蛋餅)($68), 無蛋不歡的我, 立刻食啖先, 肉層蛋焗得比較硬身, 而內裡加了不同的配料如肉腸, 薯仔及蔬菜配料, 咬起上來蛋汁泌出來, 不同的配料質感令其層次豐富, 雖炙相公及友人說有點鹹, 但我還是覺得不錯的說~
Deep-fired Calamari (脆炸魷魚圈)($78), 魔鬼食物
本身怕生口瘡熱氣的我還是忍不住吃多幾口, 鮮炸的魷魚圈熱騰騰, 而魷魚也是內裡的魷魚圈爽口煙韌, 口感不俗, 佐酒一流~
Homemade Crab Burger with Fries (自家製毛蟹肉漢堡配薯條)($118) , 這個size
大得我想只有我肚量大的相公一人才可以K.O. 的說, 不過大家每人吃幾口也是芝味啦~
厚切薯條,鮮炸野味.
而我十分喜愛它的蟹肉漢堡, 大大件之餘, 食的時候大啖大啖都是豐富了蟹肉肉絲的, 加上混合內裡其他的配料, 大滿足~
Italian Linguine with Wild Mushroom & Truffle Sauce (黑松露野菌意大利扁麵) ($128), 黑松露香味並不算多, 但野菌份量還是不錯, 不過廚師下多了油吧, 有點油膩 (或者之前的漢堡已經大定吃得飽飽,
所以我最後食得唔好浪費, 將黑松露野菌意大利扁麵打包回家, 晚上不用煮飯, Yeah~

• 焗西班牙蛋餅
  • 自家製毛蟹肉漢堡配薯條
星期日的中午,本來應該要和屋企人飲茶食點心,但難得娘子有一位朋友從外國回來,想在臨走前和新婚的娘子和Step見一見面;這麼難得的機會,當然要約這位朋友啦;該位朋友住在K11上面的酒店,朋友要求我們在附近共晉午餐。雖然Step和娘子時常在尖沙咀/ 尖東逛街,但這裡實在太多好味又有特色的食店了,結果目標就鎖定在K11側邊的河內道;這裡開了很多酒吧,它們晚上是酒吧,但日頭就是一間間不同歐洲國家的餐廳,當中以德國菜為主;但其實大家可能會忽略了一間名叫食西班牙菜的餐廳 - Playa de Papagayo,點解?? 因為這家餐廳正正就被地鐵N1 / 2出口遮檔了一部份,除非你是在N1/ 2出口行出來,否則由尖沙咀方向行過來未必會容易發現它。平時都有食德國菜的娘子,說今次要和外國回來的朋友一齊試試西班牙風味。------------------------------今日中午下著微微細雨,天氣略為寒冷,但無損香港人和外國人用膳和Happy Hour的心情,原來Papagayo Happy Hour時間由中午12點至晚上9點鐘,怪不知場內已經有不少人在吃喝談天;Step和娘子朋友3人被安排坐在門口
這麼難得的機會,當然要約這位朋友啦

Step和娘子朋友3人被安排坐在門口位置,可以順道望望街景

店內設計充滿著歐洲酒吧風味,裝修上用了石磚和水泥牆來突出這股簡約風,和酒吧的原木簡約的木造酒櫃互相呼應
牆上和天花的吊燈極有復古味道,而一扇扇水藍色的木框玻璃門板,雖然這個設計很多店舖都有用,但用在Papagayo店內更突出了這家歐洲風味的酒吧餐廳
整體感覺寫意舒適,將平時緊張繁忙的生活,頓時令人開懷放鬆,享受把酒談天,美酒佳餚的Happy Hour;牆上還掛了多部平面電視,相信晚上會有很多人邊飲酒飲欣賞足球比賽

除了有長長的吧台外,也有不少圓型可坐個人的小圓檯,中間也有一張可坐14-16人的長長木檯,而另一邊也有皮梳化卡位選擇

想食煙的話,也可以選擇門外的高身站立圓檯,但如下雨的話,還是留在店內比好
看看Menu,Menu上的相片很眼熟,吖… 原來是出自掛在牆上的油畫(鎮店之畫?),不知這幅畫跟這間Papagayo有何關係呢
?

Waitress了解過Menu上面各樣食物和菜式後,落完Order,便和娘子朋友一起談天… 不一會,飲品到了

Beer Sangria($58) (3.5♥/5♥)
Rose Sangria($58) (4♥/5♥)

既然來到食西班牙菜的餐廳,怎可以不試西班牙出名的Sangria飲品;Step order了Beer Sangria,而娘子和朋友則點了Rose Sangria。

Beer Sangria
Beer Sangria
Step多口問Waitress:『Sangria其實是甚麼來的? 需要時間釀制嗎?

Waitress解釋:
Sangria是西班牙/葡萄牙的傳統特式飲料這個字是西班牙語/葡萄牙語的”Bleeding”而來,取其深紅的顏色
Sangria成份主要以紅酒、各式生果切粒、甜味飲料和少量白蘭地混合而成
生果可以用的包括橙、檸檬、提子、芒果、奇異果、士多啤利、蘋果、青檸、桃、蜜瓜或菠蘿等;
而甜味飲料可以是蜜糖、糖漿或橙汁;除了加入白蘭地成為有酒精成份的Sangria外,還可以改為加入有7-up、雪碧或有氣礦泉水等,成為沒有酒精的Sangria;
其實Sangria是不需要釀制,即時沖制即可,但有地方會將溝好的Sangria浸泡幾日先作飲用,當然Papagayo的Sangria是即叫即造,請放心!!

Waitress解釋得很詳細啊

Step立即先觀其色和用料,Beer Sangria,改用啤酒而非紅酒,很明顯已經是已變成香港西班牙Fusion的Sangria;裡面的生果有三種:士多啤利、香橙和青蘋果
生果粒 - Beer Sangria
從相片中不知大家有沒有發現一支疑似木質小棒,開始時Step還以為這個只是用來攪勻杯裡的飲料所用,誰不知被Waitress亳不留情地指出Step的錯誤思想!!
肉桂捧 - Beer Sangria
這支其實是肉桂棒,用來增加Sangria的香味,令它變成有色香味俱全

顏色有如啤酒的金黃色,但卻很少啤酒泡,事不宜遲,再嗅嗅和試試其味先

飲了一口,啤酒味道真的不多,反而百蘭地味道較濃烈,入口立即感受到酒精濃度絕對不是啤酒可以相比,而酒精過後也會感受到一點點甜味;除了百蘭地的味道外,也有一陣陣肉桂的香味,令全杯飲品變成色香味俱全cocktail
;然而杯中需然有很多切碎了的生果,飲料中卻沒有一點果汁味;

Rose Sangria
娘子和朋友order的Rose Sangria,則改用了Rose而非紅酒,娘子說『這杯反而飲不到白蘭地的味道,用了Rose來調制,加上生果粒和肉桂棒,整個味道變得清新自然,有點飲fruit punch的感覺。Nice!!

這2款西班牙特飲,又有得飲又有得食(生果),果然夠特別。推薦!!
(以Step的口味而言,Beer Sangria的百蘭地分量可以少一點的話,這樣會更易入口!!... 有點醉了…)

(4.5♥/5♥)

先來一個頭盤,可以用來送大家手上的Sangria,娘子和朋友立即order了這個西班牙火腿拼盤

拼盤當中包括了三種肉類:16個月白毛豬火腿(Serrano ham)、辣肉腸(Chotizo)和沙樂美腸(Salamelle);
還有一節哈密瓜,廚師將它切成薄薄一片片(大約有25片);6片香脆餅干,和一碗青瓜和醃制的黑白橄欖。
Step不客氣立即試試每一種肉的味道先,首先試的是16個月白毛豬火腿(Serrano ham)這個來自西班牙的火腿,味道帶點咸味但沒有蓋過香濃的肉香,脂肪比例不算多,但入口時帶點油潤而肉質則感覺嫩滑,Yummy

辣肉腸(Chotizo)也是來自西班牙的肉腸,顏色為深紅色,因為用了名叫pimentón的紅胡椒粉來調味及煙燻風乾,所以入口時會有點辣口和煙燻味道;這次豬肉比例較多,肉質稍為硬身,口感是之前白毛豬火腿的相反,又因為辣辣地少少咸咸地,愈食愈滋味

沙樂美腸(Salamelle)則是意大利香腸,這個香腸會經過風乾和發酵的過程,還會用胡椒、酒、胡椒粉等調味料醃制;入口時口感煙煙韌韌,味道比較複雜,咸咸辣辣又有一種像芝士發酵的味道,很特別
;但如果只是單食的話,味道可能會有點發酵乳嗅味的感覺;
最終當然要配上哈密瓜一起食才是完美,哈密瓜鮮甜多汁,既可以中和火腿肉腸的油膩感,也可以中和肉質的咸味,醒胃
還可以用無味餅乾 / 黑白橄欖配上肉腸火腿一起進食,味道層次感也是很棒很惹味

一口西班牙白毛豬火腿、肉腸,一口Sangria/紅酒,Bravo
!!

(4♥/5♥)

這個西班牙蛋餅是Step order的,蛋餅上檯時用了一個小型煎PAN承載,另有一個小碟裝著沙律醬
蛋餅熱辣辣香噴噴,蛋香濃郁
;厚厚的蛋餅下放有薯仔、辣肉腸和瓜等餡料一起焗;
入口時蛋餅有一定的質感,原因是焗的關係,蛋表面較為硬身,有外脆內軟的感覺;而裡面的辣肉腸也令香濃的蛋添加了一份惹味,再加上薯仔和瓜,口感層次感不俗
餡料 - Baked Egg Cake in Spanish Style (焗西班牙蛋餅)
Step也試過加點沙律醬一起食,但沙律醬是帶點咸味,和蛋餅一起食會有點偏咸,還是不加任何調味料食的蛋餅,才能體會雞蛋和餡料的原汁原味

雖然是小小的一份餅,但吃後的飽肚感不容忽視呢!!

Deep-fired Calamari (脆炸魷魚圈)($78) (4♥/5♥)

喜愛煎炸東西的朋友仔order,上檯時最令Step驚訝的時魷魚圈份量不少,加起來差不多有12-13個
,Step想大約是一個大魷魚桶的份量:
Deep-fired Calamari (脆炸魷魚圈)
話明是Deep-fired,每一個都炸得香脆可口,咬入口時表面的炸粉有點像薯條一樣脆口,而且還有一點香草的味道;
內裡的魷魚圈爽口煙韌,口感不俗,魷魚鮮味在Deep-fired之後依然保持;再配上沙律醬點綴,炸魷魚圈更為美味可口,用來佐酒簡直一流

(自家製毛蟹肉漢堡配薯條)($118)
漢堡(4♥/5♥) +薯條(0.5♥/5♥) = (4.5♥/5♥)
Step食過很多漢堡,牛堡、雞堡、蝦堡都吃得很多,但今次食用毛蟹蟹肉做的蟹肉扒還是第一次
,這個是娘子order;而漢堡中間還有沙律醬、厚切蕃茄和生菜絲;
Step立即起動試試這個毛蟹肉漢堡,咬入口可以食到薯蓉和新鮮蟹肉攪制而成的香脆毛蟹蟹肉扒,而一條條蟹肉絲被從扒中扯出來的感覺,很足料也很特別
餡料 - Homemade Crab Burger with Fries (自家製毛蟹肉漢堡配薯條)
再和沙律醬、厚切蕃茄和生菜絲一起吃,吃起來更為Juicy可口,令漢堡口感更為清新,少一份膩的感覺

可以令這個漢堡再加分的是附送的薯條;薯條炸得熱哄哄,薯香樸鼻,入口時鬆脆而內裡還是軟綿綿,非常好吃,如果配上蕃茄醬的話,簡直是Ichiban!!

如非好似Step般3個人share的話,這個漢堡加薯條的份量絕對夠一個男士享用,單人匹馬來的話單點絕對夠吃!!

Italian Linguine with Wild Mushroom & Truffle Sauce (黑松露野菌意大利扁麵)($128) (3.5♥/5♥)
這個黑松露野菌意大利扁麵,Waitress送來時雖然看到很多黑松露在野菌和扁麵表面,但黑松露香味並不算多;野菌份量不錯,質感不算韌,擁有不俗的鮮味;扁麵也是爽口有咀嚼感

只是廚師煮得有點油膩,再者黑松露味不太明顯,令Step、娘子和朋友仔都有點失望;

整體來說味道其實是不俗的,3個人share來吃份量還是足夠的!!

就這樣過了一個愉快的星期天下午
… 朋友坦然,周圍的裝飾佈置,周圍的氣氛加上西班牙美食,感覺猶如真的坐在西班牙的酒吧中寫意自在

Step覺得去一間餐廳用膳就像叮噹的隨意門一樣,一去就立即去到當地的感覺,實在有點誇張

舒適寫意,悠閒自得如進入了外國人的生活態度,這個Step就完全感受得到,也是大多數香港人假日享往追求的生活態度

如果真的有叮噹的隨意門的話,Step很想就在這一刻,在Playa de Papagayo裡面打開這一扇門,立即去一去西班牙,感受一下當地的碧海藍天,那種舒適寫意的感覺,就像掛在牆上鎮店之畫的情景一樣…

Step突然想起黃子華主唱的一首歌:

『藍藍天空高掛我的夢,深海潛入最深追逐確與眾不同;沿途快樂自由陪伴我,美夢成真因你讓我到處去碰…』
2016-03-13
5 分鐘 (堂食)
Rose Sangria
Deep-fired Calamari (脆炸魷魚圈)
  • Papagayo Assorted Sausage Platter
  • Baked Egg Cake in Spanish Style
  • Deep-fired Calamari
  • Homemade Crab Burger with Fries
2016-03-24 652 瀏覽
朋友約我到尖沙咀食飯聚舊,見佢揀左間酒吧仲以為佢有咩唔開心,原來Playa de Papagayo唔係單單飲兩杯咁簡單,野食都相當出色。一坐低叫野飲先,嚟到西班牙餐廳梗係叫返杯Sangria啦,眾多口味之中都係揀返regular,好易入口~Starter揀左西班牙16個月白毛豬火腿配蒙查高羊奶芝士脆多士,首先試左件ham先,咸香,味道濃郁。芝士比較淡味,令ham味道更突出。多士非常脆,三樣野加埋既口感好好!跟住香煎帶子配芒果珍珠都不錯,帶子大小適中,肉質唔彈牙加上酸酸地既醬汁開胃。主菜就係美國黑豚扒配蘋果醬,一上黎比佢嚇親,勁大份!生熟岩岩好,一切開香到爆,就算食落凍左少少都Keep到淋度,唔會好韌。
2016-03-23 1804 瀏覽
下雨天, 三人行, 從教會跳上巴士, 目的地就是Playa de Papagayo. 就對正尖東站河內道出口, 其實常常經過, 一直以為只是喝酒的地方, 原來也有餐點, 下午兩點來到, 吃頓午餐, 正是時候.大電視在播放球賽, 直播時段氣氛應該很好. 從來看球賽應該一大班人一同看呢.Miss Strawberry $58不喝酒了, 來杯Miss Strawberry, 是混合士多啤梨, 芒果, 以及菠蘿汁, 當然, 因為有菠蘿汁, 會是我的喜愛.Regular Sangria $68CEO選來Regular Sangria, 混合紅酒, 橙汁, 以及菠蘿汁, 其實這裡有四款Sangria, 款式幾多的.Mini Tasting Platter 三味 $108吃西班牙菜, 當然要吃tapas, 這客Mini Tasting Platter以拚盤形式奉上, 包括有自家製肉丸, 炸琵琶蝦, 以及黑松露蘑菇撻, 都是下酒小食. 自家製肉丸是稔身的一種, 肉味幾濃, 炸琵琶蝦熱度對辦, 很香脆, 最後的黑松露蘑菇撻亦有水準.Crabmeat & Avocado Roll w/ Salmon Ca
Miss Strawberry $58
Regular Sangria $68
Mini Tasting Platter 三味 $108
Crabmeat & Avocado Roll w/ Salmon Caviar 牛油果蟹肉卷配三文魚子 $88
牛油果蟹肉卷是健康的選擇, 鮮甜的蟹肉, 加上牛油果以及三文魚子, 這個配搭, 蠻清新呢.
U.S. Beef Carpaccio w/ Basil & Shavings of Parmesan 香草生牛肉薄切配巴馬臣芝士 $108
也有Carpacciao供應, 用上美國牛, 肉味幾濃, 配上的是巴馬臣芝士, 當然味道是很香濃的, 愛吃生牛肉的朋友, 應該會喜歡.
Seafood Paella 西班牙紅花海鮮飯 $268
說到最常見的西班牙菜主食, 必然是Paella, 這個二人份的西班牙紅花海鮮飯, 份量十足, 其實三個人吃也沒有問題. 打開煲蓋看看, 熱辣辣, 煙霧瀰漫, 下了不少海鮮, 如大蝦就新鮮而爽口, 至於飯粒亦很香口, 惹味.
Home-made Caramel Icecream 自家製焦糖花生雪糕棒 $55
最後就是甜品, 自家製焦糖花生雪糕棒, 是CEO最愛的焦糖味道, 焦糖味道香甜, 而此來結束這一餐, 很甜美.
Playa de Papagayo的tapas有水準, 西班牙紅花海鮮飯惹味, 自家製焦糖花生雪糕很甜美, 下次大家來到這裡, 除了喝一杯之外, 也可以試試這裡的西班牙美食呢.
2016-03-23 1108 瀏覽
晚餐來到尖沙咀,一從K11的出口出去 就到了食肆的集中地。今日同老婆仔黎到依度,一嘗西班牙菜 24個月黑毛豬火腿火腿咸香豐富,切得薄薄一片,味道惹味。哈蜜瓜中和火腿的咸膩,入口帶點清新。 煙燻露筍煙肉卷煙肉煎得香脆,包上爽口露筍,味道香口滋味。旁邊的芥末醬,帶出整體味道,更惹味咸香突出。脆炸蟹餅蟹餅炸得非常香脆,薄薄炸粉,不太油膩。蟹肉份量非常多,啖啖豐富蟹肉,鮮香甜嫩,油膩感低。 磯燒牛肉漢堡配薯條香脆的麵包最為欣賞,芝麻香口,麵包烘得香脆鬆軟。牛肉鬆軟肉汁豐富,醬汁味道惹味。薯條加上辣粉,薯香突出味道香口,輕輕辣味卻辣得令人喜愛。 最後的美食大合照
晚餐來到尖沙咀,一從K11的出口出去 就到了食肆的集中地。

今日同老婆仔黎到依度,一嘗西班牙菜
24個月黑毛豬火腿

煙燻露筍煙肉卷

磯燒牛肉漢堡配薯條

最後的美食大合照
2016-03-23 1569 瀏覽
在酒吧林立的尖沙咀區中,對於一個不熟酒吧加上有選擇困難的我來說,想要找間有特色之餘環境氣氛又合心意的酒吧,實在有點難道。由於相約在K11集合,剛好附近就有好幾間酒吧,我們就隨意選了間門面最大的那間就好了入夜後街道上的人煙越來越少,但酒吧內的情況剛好相反。九時半後仍有不少食客陸續走進酒吧。酒吧感覺開揚,以高枱高椅為主,亦有一行長長的吧枱位置店內設計相對簡約,木系為主的裝飾再加上牆上的一幅趣怪沙漠掛畫,加上每枱食客聊天時也是喁喁細語的,不會太過嘈吵,給人感覺輕鬆自在餐牌有兩款,一本是食物餐牌,一本是飲品餐牌。食品大至分為六個種類,有33款西班牙小吃、5款湯品/沙律、7款薄餅/漢堡、14款主菜及3款甜品,種類繁多飲品方面則以酒類為主,有西班牙甜酒,紅酒,白酒,雞尾酒,啤酒,白蘭地,威士忌及香檳等,但亦設有汽水,果汁,茶及咖啡供選擇,貼心非常Rose Sangria $78望著大量的酒類一段時間,但遲遲未能選擇到,就直接問問侍應那款比較易於入口,而且味道要甜一點香重一點的!最記得以前胡亂揀選酒類飲品,經常揀了些帶藥水或消毒藥水味的雞尾酒,實在令人怕怕!這次店員就為我推介了一款西班牙果酒,還可選
Rose Sangria $78
[分數:8/10]

望著大量的酒類一段時間,但遲遲未能選擇到,就直接問問侍應那款比較易於入口,而且味道要甜一點香重一點的!最記得以前胡亂揀選酒類飲品,經常揀了些帶藥水或消毒藥水味的雞尾酒,實在令人怕怕!這次店員就為我推介了一款西班牙果酒,還可選擇以White wine/Rosa/Royal或Beer作為酒底,而我就選了Rose Sangria
Rose Sangria $78
[分數:8/10]

Rose Sangria有著甜美的淡紅色,內裡放滿了大量水果小粒,有青蘋果、士多啤梨、香橙、檸檬及青檸等。而正中位置插著的一根木頭,其實是一條玉桂條。Sangria的酒味不算太濃,甜度較預期中低一點,入口有著淡淡的果香,然而每喝一口的時候還會經鼻子傳來陣陣玉桂香,感覺特別
橄欖油蒜片蝦 $88
Shrimps in Garilc & Olive Oil

[分數:8/10]

喝酒時難免想吃點小吃,從前大多會叫點香脆炸物,但來到西班牙酒吧當然要試點特別的,我們就選了3款海鮮類小吃。橄欖油蒜片蝦用了小鐵窩盛載著,送到時熱辣辣的小鐵窩還在發出吱~吱~聲,蒜味香濃。蝦球約有6件,雖然蝦身不算大粒,但入口鮮甜爽彈,肉質鮮嫩,味道不錯
低溫烤八爪魚 $88
Slow Cooked Octopus

[分數:7/10]

第2款小吃是低溫烤八爪魚,一份有8片,旁邊還有著少量薯蓉、橄欖及青瓜等配料作伴。慢煮牛扒吃得多,但慢煮八爪魚還是首次嚐味,薄薄的八爪魚片經慢煮過後,口感軟腍,再配上微辣的調味醬料提味,惹味非常
香煎帶子配芒果珍珠 $98
Pan-Aeared Scallops W/Mango Pearl

[分數:8.5/10]

3款海鮮小吃當中,我最喜歡這道精緻小巧的香煎帶子配芒果珍珠。一份只有兩只,香煎帶子上放上一片薄切西班牙臘腸,而腸面上就放有芒果沙沙。帶子口感鮮嫩,臘腸帶鹹香嚼感,而最上方的芒果沙沙則味帶酸甜,一整件放進口裡,口感及味道同樣富層次,雖然份量較少,但味道卻相當不錯
自家製焦糖花生雪條 $55/per
Home Made Caramel Ice-Cream

[分數:7.5/10]

最後亦不忙要了一份甜品甜品有三款,有Salt Raw Chocolate Mont Blanc,Fresh Mix Berry Cake & Home Made Caramel Ice-cream,我們就選了Chef Recommend的Caramel Ice-cream。不過中英文名似乎有點出入,原來店方把雪糕做成了雪條的模樣,雪條底下還灑上了一行花生碎粒
自家製焦糖花生雪條 $55/per
Home Made Caramel Ice-Cream

[分數:7.5/10]

雪條的啡黑表面看似是一層朱古力脆面,但咬下去卻是一層軟滑的焦糖醬,內裡則是滑漏的雲尼拿雪糕,但口感較黏,跟土耳其雪糕有點相近。由於焦糖面甜度稍高,所以建議可沾多一點花生碎同吃,增加口感的同時亦可中和焦糖醬的甜度

Playa de Papagayo (尖沙咀)
尖沙咀河內道5號普基商業中心地下N3號舖
以上消費:$510
味道:7.5/10
環境:8/10
服務:7.5/10
衛生:8/10
抵食:7/10

$260 (宵夜)
2016-03-21 1147 瀏覽
剛剛去咗呢間餐廳做晚餐消夜,覺得間餐廳個氣氛好唔錯。個環境其實好有凝聚感,好啱一大班朋友食飯傾計。其實同朋友去食呢間餐廳都係因為上網見到呢間餐廳嘅食評好似話幾好所以想試吓。事不宜遲,我哋一去到就叫咗一杯White Sangria。呢杯飲品一邊加左白酒同埋見到一啲青蘋果嘅粒粒,仲有士多啤梨,個果味同白酒都幾協調。 跟住叫咗個生牛肉他他,其實我本身唔係好食生牛肉,跟住見到呢個上邊仲有一隻生蛋打左係中間!哎...諗住人一世物一世點都試吓啦...沒想到又幾好食,雖然個生牛肉唔可以講得上話好重牛味,但隻身生蛋同生牛肉嘅配合得好正。 之後黎咗個自家製鵝肝醬配橄欖同脆多士。一上枱見到有一啲白色野,即刻問過侍應係乜嚟㗎。原來係乳酪分子料理,又幾得意。啲蟹肉唔會好似出便其他餐廳咁一啲蟹味都冇,蟹味算唔錯。 餐廳上菜速度都算快,但係張枱就真係唔夠擺啦😂 跟住開始主菜黎啦!鹹豬手!呢一個菜整得真係幾出色,外皮夠脆,味道唔算太鹹,仲有我最鍾意嘅薯蓉薦底! 然後拼盤方面,我淨係食咗黑松露蛋同埋有蝦嗰個。不過不失! 哇!呢一個真係冇得頂!黑松露野菌意大利扁面!黑松露味道超級濃

然後拼盤方面,我淨係食咗黑松露蛋同埋有蝦嗰個。不過不失!
哇!呢一個真係冇得頂!黑松露野菌意大利扁面!黑松露味道超級濃,意粉啱啱好唔會太林,唯一缺點係細份左少少。。。因為唔夠食!

最後黎咗個自家製毛蟹肉漢堡配薯條。
尖沙咀 K11 一帶食肆臨立,菜式選擇繁多,所以是筆者其中一個常訪的落腳點。是日到訪的 Playa de Papagayo,正正開業於 K11 對面,地點方便就腳。餐廳呈開放型設計,全開舖中摺門能盡見舖中每一角落。這種設計常見於一眾酒吧餐廳,方便食客自由出入及穿梭於店中品酒閒聊。在店中的當眼位置,放置了兩部大電視機,如有球賽直播,開放式的設計能吸引街外遊人駐足觀看,或多或少能提升生意額。餐廳主打西班牙菜式,不論早晚也有一系列 Tapas 小碟可供選擇。筆者一行二人點選了三款 Tapas 及一客午餐。首道小食是煙燻火腿金蛋。平日吃的西班牙火腿多從原隻火腿直接切片享用,這道菜則以另類手法泡製。主廚以鮮奶、忌廉、火腿等拌勻打蓉至合適稠度,再置於蛋模定型,最後塗上食用金粉上色。金蛋賣相金光閃閃,外層質感頗有彈性,「蛋白」食味口感有點似薯蓉,火腿鹹香味道輕盈。 第二道小食自家製鵝肝醬配橄欖脆多士,與金蛋一樣用了特別的製作手法泡製。主廚先把鵝肝醬製成正方小粒,面層再以薄薄的香橙啫喱覆蓋。這件橙衣鵝肝在黑色餐碟襯托下,顯得特別突出。輕咬一口鵝肝小粒,軟滑口感先行,肝香濃郁味道殿後,食味不俗。擔心鵝肝
煙燻火腿金蛋
煙燻火腿金蛋
第二道小食自家製鵝肝醬配橄欖脆多士,與金蛋一樣用了特別的製作手法泡製。主廚先把鵝肝醬製成正方小粒,面層再以薄薄的香橙啫喱覆蓋。這件橙衣鵝肝在黑色餐碟襯托下,顯得特別突出。輕咬一口鵝肝小粒,軟滑口感先行,肝香濃郁味道殿後,食味不俗。擔心鵝肝醬味道過於濃烈膩口的朋友,可伴以脆香薄餅同吃,或以橄欖與酸乳酪作間場。酸乳酪相信應用了分子料理的晶球化作用製作,以海藻酸納及氯化鈣的化學反應在酸乳酪表層型成一薄膜。軟彈爆漿的酸乳酪晶球為菜式添上一份新鮮感。
自家製鵝肝醬配橄欖脆多士
最後一道小碟是脆烤乳豬件配自家製酸椰菜及薯蓉。乳豬烤得皮脆香口,鹹香肉味足,口感雖實了少許,但仍在合理的範圍內。酸椰菜食感酸爽,是去膩佳品,很適合配上乳豬這類味濃肉食。至於薯蓉,香滑幼細度只屬一般,可考慮追加多一點的牛油忌廉製作以增加香口感。
脆烤乳豬件配自家製酸椰菜及薯蓉
午市套餐的主食是特色油炆鴨腿意大利飯,飯品連上兩大件鴨腿,份量十足。鴨腿以鴨肉自身油份肉汁炆煮,味道固然更為濃縮結實。鴨皮烤得酥香帶脆,肉質方面則視乎所吃部位。近胸的位置較鞋,近脾位置明顯較嫩口。意大利飯恰如其分交出富嚼勁的食感,野菌忌廉汁味道濃郁,但稍稍鹹了一點。
特色油炆鴨腿意大利飯
整體而言,餐廳的西班牙小碟頗有特色,味道富水準,加上價錢合理,性價比不俗。唯一要留意的是個別店員溝通對答過於直爽,容易引起食客誤會不快,需留意一下!

[21/3/2016; Mon]

2016-03-21
脆烤乳豬件配自家製酸椰菜及薯蓉
特色油炆鴨腿意大利飯
餐廳初開時到訪品嚐午市套餐,感覺相當抵食,而且氣氛輕鬆、地點又就脚,早前與朋友再來飯聚,嘗試散點項目,原來更有火花呢。到訪之日有點微雨,但店內環境與音樂均很寫意又舒服,很快的,心神都鬆馳下來,可以好好的享受美酒美食!美酒?還不行,牙醫告誡暫時還不能飲用酒精飲品,還好打開drink menu,非酒精飲品選擇也很多,就於brunch mocktail一欄選了Black Forest給自已。由 Blackberry, Banana及Milk 沖成的 Black Forest ($42HH / $58Gls) 味道微甜清新,十分討人喜歡,質感又柔滑不會過冰,甜魔媽媽是欣賞不得了,非常推介給喜歡果味的朋友!食物方面,突然的田螺癮起,就點了一份 Baked Spicy Field Snail with Herb & Garlic Butter 蒜香辣椒蝸牛 ($78),一客六件的田螺相當大隻、肉嫩鮮甜,配的是辣肉醬不會太辣,配以香草及蒜泥十分惹味好吃,連帶底下薯泥也特別鮮滑吸引,又是很讚呢!另一份 Papagayo Style Foie Gras Terrine, Olive & Toasty 自
Black Forest
Baked Spicy Field Snail
另一份 Papagayo Style Foie Gras Terrine, Olive & Toasty 自家製鵝肝醬配橄欖,脆多士 ($98) 也有驚喜,兩大粒橙方型的正是香馥柔滑的鵝肝醬,吃時配以薄片,口感很妙,同上的橄欖也油潤好吃。
記得上回吃過 Roasted Pork Knuckle Cut with Homemade Sauerkraut 脆烤豬手配自家製醃酸菜 ($68) 不錯,這次也有重溫;豬手仍舊皮脆肉香,直接吃、拌以酸菜式點上芥末,都很美味;而底層吸收了豬油的薯泥更是仙物,一點也不能放過,全部吃光了的!
始終牙痛初癒,未能吃得太多,最後再來一份酸甜清新、質感濕潤的 野莓芝士餅,就滿足而歸。
打開餐牌其實想吃的仍不少,下次再約來試更多項目吧~
Baked Spicy Field Snail
Black Forest
2016-03-21 646 瀏覽
呢排成日OT, 元氣大傷!雖然唔係星期五,我地星期四晚都黎個girls night!大概10點黎到,有d驚訝發現間鋪係無門既,完全同外面融為一體呀!咁啱我地就係坐近街邊,發現原來係吸煙位,啱曬我個幾個fd啦!一黎,我地就order左1 jar white sangria。好多水果係入面,一d都唔似酒,飲落果然甜甜地,好正。 同時,我地既前菜又黎左,叫做牛油果蟹肉卷配三文魚子。由於係我個fd order既,我初初仲以為外面個塊咁grand既金色紙係唔食得既添。呢個蟹肉卷好清甜,連我唔鍾意思牛油果既人都feel唔到個只重口味。之後我就上左第二個小吃,就係西班牙辣肉炒魷魚。呢個魷魚好特別,好lum又暖暖地,唔停得口呀! 啱啱食完個魷魚,熱辣辣crispy既seafood pizza就黎啦,個餅底好脆,上邊d海鮮同芝士味道配合得啱啱好。正!!!除左魷魚,仲有蜆肉同蝦。 緊接著就係西班牙生蝦!!佢同平時我地食既泰國生蝦好唔同,唔會好爽,但係味道啱啱好~~最重要係d蝦好甜呀!!!簡直令我太難忘,下次一定要encore。 享受完幾只甜蝦後,mini platter就黎左, 入

享受完幾只甜蝦後,mini platter就黎左, 入面有三樣野,自家製肉丸,炸琵琶蝦,蘑菇粒。我覺得個蘑菇粒夾埋個撻皮幾好似,可以夾到。另外個炸蝦都啱啱好,唔會好乾。

最後,上左令我全晚最難忘既main course!!黑毛豬配蘋果醬。平時我好少會order豬,但係我朋友因為想食豬,所以順下佢意。點知,真係好驚為天人呀~個豬排表面煎得好香脆,但係入面仲係好juicy同埋滑。從來沒食過可以做到同時又香又滑既豬排~~朋友話係黑毛豬,我以後唔會再咁抗拒叫豬啦,真係令我完全改觀。