2016-04-01
今日做野比較忙,做到9點幾的先走得,見happy friday,同事又話想食小小野同埋喝杯野咁,於是就簡左呢間比較近公司嘅酒吧,貪呢度夠晒就腳,隔離就係港鐵站慢煮八爪魚($88)首先上黎嘅就係呢個慢煮八爪魚,八往魚入口有小小辣味,但入口好有口感,唔會太韌。橄欖油蒜片蝦($88)餐廳選用左健康嘅橄欖油,蒜片爆得好香口,未食已經聞到聞蒜香味,蝦入口好彈牙同蒜片十分配合。香煎帶子配芒果珍珠($98)芒果嘅甜味與帶子鮮味合二為一,而且帶子肉質結實,又夠晒香口,用黎送酒真係唔錯。法式焗紙包時令魚($188)今日嘅時令魚係鯛魚,餐廳每日都會視乎各種魚嘅新鮮程度,去選擇焗嘅魚。另外餐廳加入左橙皮,橙肉同埋檸檬草用焗嘅方式去整,剛拆開錫紙已經聞到香味,而且魚嘅肉質依然保持鮮嫩,不過有點可惜嘅係魚肉入口有啲咸,但完全無影響我對廚師煮呢碟菜式用心表現嘅讚歎。自家製焦糖花生雪條($55)食左咁多熱食緊係要食個甜品喇,呢個雪條係呢度創嘅,外層係焦糖內裡係雪糕,焦糖唔會太甜,雪糕都幾凍下,食嘅時候加埋啲花生脆,會更有層次感架。Mojito黎得酒吧又點會唔喝酒呢,做野做到咁辛苦,費事喝啲咁烈嘅酒,於是就叫左杯Mo
黎得酒吧又點會唔喝酒呢,做野做到咁辛苦,費事喝啲咁烈嘅酒,於是就叫左杯Mojito喝下,不過喝落真係好fresh,有種舒緩疲累嘅感覺,冰涼又帶回點清新,果陣淡淡嘅薄荷味真係令人精神為之一振,令人享受係餐廳嘅每一分一秒。