2021-02-09 1037 瀏覽
每次想食pasta都會去pici,lunch set🕛真係抵食,158包前菜(唔係啲頹沙律,而係西班牙火腿、青醬牛舌)、手工pasta同甜品(有home made tiramisu啊)😍!西班牙火腿🦵冇想像中咸,單食加芝士都好適合;青醬牛舌超香,今次叫嘅兩款前菜都好高質👍🏻至於pasta每次去menu📖都唔同,所以次次都有啲新鮮感💗;今次嘅strozapretti truffle口感好得意,形狀有啲似扭乾左嘅毛巾,食落好有咬口,面頭有黑松露片其實作用都係提香居多,真正黑松露味都係靠黑松露醬,都幾濃味,啱曬胃口😋😋;最後甜品🍮都唔會令你失望架,home-made tiramisu真係好正宗,用浸滿expresso嘅lady fingers餅乾🍪,芝士層🧀️非常軟滑,食完真係好滿足亦都好飽😂😂重點係158服務超級好💁‍♀️。。。係感有人加水問你啲野o唔ok,好貼心;呢間好受歡迎,要早啲去⚠️

• Tiramisu
2021-01-28 1364 瀏覽
一直以來都知道有Pici呢間餐廳 但係唔知點解直覺覺得佢價錢唔平所以一直都冇的起心肝去試🤣最近朋友生日想搵間grand啲嘅餐廳同佢慶祝就醒起佢✌🏻搵完先發現原來都有好幾間唔同嘅分店 我哋就揀咗灣仔嗰間 感覺上個裝修好似有氣氛啲🐒留意番 佢哋嘅員工全部都係外國人 有心理準備佢哋嘅英文唔係一般你係學校聽到嘅accent🥲嗰日serve我哋嗰個係有啲似菲律賓😂可能要諗一諗先估到佢講咩字 不過都冇乜大問題嘅✌🏻另外講埋點解我覺得佢哋好適合慶祝生日/anniversary💗因為佢哋係免切餅費、送一個甜品俾壽星不特止,仲會送一張即影即有(圖九)比你攞走🥰加上staff仲每人送左一杯sparkling🥂(圖八)俾我哋 感覺到成間鋪嘅staff都好nice😇成餐飯都食得好開心🥳-❶ Burrata Cheese ($95)🧀🫕🪤評分:6.5/10短評:原本唔係叫呢個appetiser 但係因為溝通問題上咗呢個>.<原先係叫beef tartare🥲不過上左就算🤣對cheese冇乜認識 但食落個texture有啲似mozzarella🤪配埋佢哋包一齊嚟食都幾夾✌🏻❷ Pappardell

❶ Burrata Cheese ($95)🧀🫕🪤
評分:6.5/10

❷ Pappardelle beef cheek ragu ($140)🍝🥩
評分:8.5/10
短評:有同行嘅朋友食過覺得好味所以今次再叫😙果然slow cook左8個鐘既牛面頰真係冇令我失望😍勁稔、超入味!!!連埋配菜洋蔥🧅紅蘿蔔🥕成件事好夾 食落口好豐富😎加上之前自己煮過都知本身beef cheek價錢就唔平 而家加埋佢哋隻招牌手工麵先係$140真係好抵食👍🏻必點‼️

❸ Tagliolini w/ truffle ($180)🍝🍄
評分:6/10
短評:原本我一心就係諗住嚟試呢個 因為見咁多一片片嘅truffle 作為松露控嘅我真係心心眼🤩但可惜希望越大失望越大😔整體來講味道單調乏味 呢款個手工麵係配幼條面,相對來講係比較掛汁,但個味道真係太淡唔啱我😞

❹ Pici Punch ($65)🍊🥭🍍🍋
評分:7/10
短評:呢杯其實係mocktail,mix左芒果🥭橙🍊菠蘿🍍檸檬汁同埋新鮮熱情果😗我諗大家都大概估到係咩味🤣真係好fresh好清新好夏日嘅感覺🤣整體來講係幾好飲嘅~

❺ Tiramisu ($60)☕️
評分:8/10
短評:其實我原本係一個唔鍾意飲咖啡嘅人🤧所以對Tiramisu都冇太大好感🤥但我都試咗 結果出奇意外地覺得好味😋咖啡味唔會好苦澀,加埋手指餅整體味道好正 我呢個麻麻地tiramisu嘅人都覺得正 我諗大家應該鍾意😆
tiramisu

❻ Panna Cotta ($60) 🫐🍇
評分:6.5/10
短評:之前都未試過食呢類型嘅甜品🍮on top有raspberry coulis 佢大概係好似奶凍嘅甜品🤣好滑溜嘅~
——————————————————————————
゛Pici (灣仔)
📍 灣仔進教圍16號地舖
⋆͛人均消費:$180💰(冇加一服務費👍🏻)
⋆͛性價比指數:8/10🧮
⋆͛環境服務:8/10💁🏻
⋆͛ 打卡指數:7/10📸
  • Pappardelle
  • tiramisu
2021-01-21 575 瀏覽
好有外國feel既西餐廳 灣仔呢間分店門面影相打卡一流 環境寛敞👍🏼呢度既Lunch set幾抵食 $158/1 有麵包 starters main 同甜品 仲要唔洗加1!麵包仲有橄欖油同醋點 酸酸地好開胃😋▫️Classic Lagsana +$10😍Pici必點!!每啖食落去都食到好濃既芝士咸香 有好多醬汁 千層面皮整得啱啱好 唔會太軟/太硬 一定要試下!😋▫️Tiramisu Dessert揀左我最愛既tiramisu 估唔到佢地既tiramisu咁出色 口感順滑好creamy 甜度剛好 我唔太喜歡好重酒味的 而佢地既tiramisu係比較重咖啡味 好香既咖啡 啱曬我口味🥰呢度出名手工意粉 大家尼度都可以試下!我見生日都免切餅費 tiramisu上都會寫上生日字句 仲會幫你影即影即有 免費送番張相 有朋友生日都推介尼呢間 夜晚應該幾有feel 要留意番既係 呢度既員工都講英文 佢地既服務態度都好好 價錢都合理 值得一試🤤

▫️Classic Lagsana +$10

▫️Tiramisu

呢度出名手工意粉 大家尼度都可以試下!
2020-12-27 512 瀏覽
This is my first time eating at this Italian restaurant. We went there to celebrate my friend’s birthday. We arrived the place at around noon time and the receptionist guided us to our table politely. Noted that this restaurant is famous for their handmade pasta, so we ordered the Strozzapreti Truffle, Eggplant Ravioli and Lasagna. I would definitely recommend Lasagna, as the beef ragu is so tasty, and each layer is just good enough, with the parmesan cheese on top - perfect!! Won’t feel too heavy if you have it shared. The other two pasta are good, though we enjoyed the Lasagna most. The dessert we ordered Tiramisu and panna cotta. Personally, I like Tiramisu more but my friends prefer panna cotta.
2020-11-16
慶祝紀念
生日
2020-12-14 5799 瀏覽
終於有機會嚟試吓佢哋嘅手工意粉,我哋預咗要等枱,所以早少少嚟到留低電話同埋名。Romaine salad沙律醬同菜嘅比例啱啱好👌🏻份量都唔細Andrea’s Cold Cuts大份😮鍾意佢D ham唔係好鹹,切得又薄👍🏻Tagliolini Truffle ($158+$28)意粉al dente👍🏻黑松露味都幾濃,非常飽肚,都幾creamyClassic Lasagna ($158+$10)都好大碟😮芝士比較多,所以好濟,但係肉醬都唔少,調味到位👍🏻賣相可能可以再做好D😅Duck Ragu Pappardelle ($158)意粉al dente👍🏻意粉唔會太厚,鴨肉腍,汁都夠,好好味😋Crab tagliolini ($140)餐牌冇寫住係跟墨汁意粉😯,但係味道唔係好重所以冇所謂👌🏻比想像中多蟹肉,差唔多每啖都有😋但係太鹹😐,因為加咗好多capers,份量都唔細,抵食👍🏻Panna cotta 最欣賞佢自製嘅果醬,唔會太甜,食到一粒粒莓😋襯埋奶凍一流,份量都幾大。Tiramisu其實好大份😮相睇唔出,偏甜,咖啡味同cream好似分開咗咁,食落去唔似融合埋一齊嘅tiramisu😕cr

Romaine salad
沙律醬同菜嘅比例啱啱好👌🏻份量都唔細

Andrea’s Cold Cuts
大份😮鍾意佢D ham唔係好鹹,切得又薄👍🏻

Tagliolini Truffle ($158+$28)

Classic Lasagna ($158+$10)

Duck Ragu Pappardelle ($158)

Crab tagliolini ($140)

Panna cotta
Tiramisu
其實好大份😮相睇唔出,偏甜,咖啡味同cream好似分開咗咁,食落去唔似融合埋一齊嘅tiramisu😕cream都特別多,有改善嘅空間。寫字係靚嘅😍侍應都唱生日歌🥺最後用即影即有相機幫我地影咗一幅家庭照🥰,送埋張$100現金卷🥺🥺

如果繁忙時間嚟,建議大家預40-50分鐘等枱時間,可以周圍行吓,再有短訊通知。整體性價比高🤩侍應友善👍🏻會再幫襯!
2020-11-17
45 分鐘 (堂食)
2020-12-01 1069 瀏覽
平時放lunch一定好多人等 基本上冇可能食到 趁住有朋友嚟搵我食飯 叫佢早少少去排 終於食到啦😆餐廳唔大 但環境幾好 係decent嘅西餐廳 平日lunch係唔包prosecco 我地加左$70Starter 份量極足 用嚟送酒一流其實我本來唔特別好意粉 但真係食得出佢d手工意粉彈牙又唔爽口 唔會痴埋一pat pat而且份量好大 加上醬多 真係飽到講唔到野甜品有tiramisu同pana cotta 一如佢地嘅特色 大份😂 質素亦高 pana cotta奶香味好重一個lunch set唔加酒先$158 仲要唔使加一 真係性價比好高 如果唔咁多人排就好了😭
餐廳唔大 但環境幾好 係decent嘅西餐廳

平日lunch係唔包prosecco 我地加左$70
Starter 份量極足 用嚟送酒一流

而且份量好大 加上醬多 真係飽到講唔到野

2020-11-27 3762 瀏覽
終於在特別日子, 好友請我在手造意粉界頂頂大名 PICI 食了一餐超滿意的 BRUNCH  我地早小小12:00 來到,好彩未刑到等位時段。上了閣樓坐得更舒服,但枱與枱之間也頗為密集的,幾對無1.5米距離。 Weekend Brunch  11:00 - 4:00  $248 Starters (選二) 先送上用紙袋包仼bread Tuna Tartare 醬汁絕對是亮點,吞拿魚他他、牛油果索滿沙律汁,微微酸味, 又靚孜又醒胃 。Buffalo Mozzarella 意式沙律,以軟芝士、蕃茄、火箭菜等, 可惜我不愛苦味火箭菜,吃了蕃茄配軟芝士, 淡味芝士亦較易入口。 Main - Pasta (選三)Eggplant Ravioli 意大利云吞 ,質感略厚實,靭性強,相當有口感,用了茄子作錎配蕃茄醬,ricotta軟芝士,味道較為清新的素食。 Handcut Pappardelle 我超愛闊條麵,不過闊成咁都係第一次見麵條又粗又厚要切開先可以放入口, 麵條充滿靭性, 勁有口感, 而且掛汁一流,有鴨肉香和乳酪醬汁, 層次感相當豐富 ,較為味濃,不過真係好好味。 Girasoli  超可愛

我地早小小12:00 來到,好彩未刑到等位時段。

Starters (選二)

先送上用紙袋包仼bread

Tuna Tartare

Buffalo Mozzarella

意式沙律,以軟芝士、蕃茄、火箭菜等,

Main - Pasta (選三)
Eggplant Ravioli

Handcut Pappardelle

我超愛闊條麵,不過闊成咁都係第一次見

Girasoli

超可愛向日葵形狀云吞,云吞皮十分有彃性,
一切開濃濃的蛋漿傾瀉出來,配上咸香三文魚籽、菠菜苗和ricotta 軟芝士,味道夠香又突出。

Dessert
Tiramisu

Original Size 先可以滿足到我這個甜品控,
酒香和咖啡香也平衡得恰好,芝士夠多,質感濕潤超細滑,好味到不能控制地放入口。

雖要食物滿分,但密集度言高,未必是慶祝的好地方, 但店員好 NICE ,亦經常為客人加水, 加分位。

No service charge
2020-11-14
  • handmade paste
2020-11-22 1350 瀏覽
金鐘的日月星街一直都很多美食, 而且環境優美, 氛圍是一班慶祝Happy Friday或假日想chill chill的, 很有自身外國的感覺! 所以今天下班後相約朋友一同到Pici好好輕鬆暢談, 正因為星期五晚上所以要排隊排了一個小時, 但附近有花店還有一些小商店所以周圍逛逛就到我們了! 我們分別點了pasta of today, parma ham with cheese with Champaign! 他們的意粉是手工做的, 意粉呈闊條麵狀態, 配上蕃茄魚汁爽口彈牙, 但分量稍微有點少! 所以再多點一份小食Parma ham就剛剛好了!
2018-10-12
60 分鐘 (堂食)
2020-11-17 1320 瀏覽
話說約咗個同事佢話帶我去食好嘢一聽到係食P IC I其實有啲驚驚地。因為兩個星期前,我食咗荔枝角嗰間,就覺得大失水準。但係朋友揀冇辦法啦唯有照去囉。嘩嘩嘩6:30去到冇諗過星期二都可以Full House囉😌成間餐廳爆滿🤗仲要人齊先入得喎☺️原來灣仔呢間P IC I呢係香港第一間嘅😽佢已經開咗好多好多年㗎啦🥰我以前以為中環嗰間先係第一間😂冇諗過其實唔同分店佢個水準係可以爭好遠嘅😚牛肉tata ,頭盤呢就想試呢個。因為之前去食過PMQ嗰間同荔枝角嗰間,都係食lunch。所以呢就冇食到牛肉他他,今次係專登食呢個試下先。好高質😻好好味👍🏼推介頭盤來講兩個人啱啱好。咁佢有啲博博嘅洋蔥片啦,咁就酸酸地嘅。然後呢,佢嘅牛肉好新鮮😽配上少少芝士同埋香草🤗🥰 真係好好味㗎,唔錯嘅頭盤🤤🤤🤤 Classic lasagna 😍因為我朋友話要點呢個。咁我就不妨試吓啦🤣😂因為每次嚟呢☺️都怕佢太漏,就冇試過嘅。點知呢真係超好味囉。冇諗過一來唔漏啦,二來呢,佢個面係一層薄脆脆嘅芝士🥰🥰🥰勁好食😋lasagna都係每一層都好薄片,肉醬好夠味🤗唔錯黑松露意粉🍝the best pasta in Pici ,每次都必

黑松露意粉🍝the best pasta in Pici ,每次都必食嘅😍🥰
2020-11-17
  • Classic  Lasagna
  • Tagliatelle
2020-10-17 4430 瀏覽
晏晝突如其來好想食意粉,就喺灣仔搵咗間唔錯嘅意粉店。去到咁啱唔使等,仲好好咁揀咗個窗口位俾我哋,可以望住出邊嘅風景慢慢嘆,仲可以影埋靚相,好正👍🏿 Lunch set $158 連Starter +Pasta +Desert🤩 太抵食喇!Starter嗌咗 Burrata 同埋 Andrea's cold cut。Mozzerella 味道唔會好濃,配埋啲菜啱啱好。Parma ham亦都有質素!😋Strozzapreti Truffle 好似係呢一間餐廳最出名嘅意粉,不過我個人唔太欣賞,因為實在太膩喇🙈 不過鍾意食黑松露嘅都可以試吓。Lasagna 比較之下就出色好多。芝士配搭肉醬味道出色☺️呢度嘅意粉都係手工製造嘅,所以質地係比出邊食到嘅好!Lunch Set分量亦都好足,我哋兩個人食最後都食唔晒😆不過呢個價錢食到咁多嘢真係好抵食。
晏晝突如其來好想食意粉,就喺灣仔搵咗間唔錯嘅意粉店。

Burrata ,  Cold  cut

Strozzapreti  Truffle

Classic  Lasagna

2020-10-08
Burrata ,  Cold  cut
Classic  Lasagna
2020-10-17 2006 瀏覽
好味嘅手做意大利粉Pici 試過幾間最好食都係灣仔同大埔,尖沙咀嘅就差啲喇去嘅時候疫情逐漸好返,但係都係非常之少顧客啦。咁餐廳嘅侍應同埋經理呢都好關心客人嘅進餐情況同埋意見,都不斷問咗幾次我哋覺得點樣。所以呢個價位來講嘅服務其實係非常好。今次食嘅千層麵非常好吃的,我用咗啲麵包去抹乾左隻碟啦每次都會起碼食兩round麵包但係以前嘅麵包就會熱辣辣新鮮出爐嘅感覺,而家就會有隔夜嘅感覺。喺尖沙咀分店食嘅時候,都試過問侍應會唔會有新鮮啲熱啲嘅麵包,但係就冇啦Pasta of the day 就預咗佢一定係好新鮮甜品就係佢嘅TiramisuYummy
好味嘅手做意大利粉

Pici 試過幾間最好食都係灣仔同大埔,尖沙咀嘅就差啲喇

今次食嘅千層麵非常好吃的,我用咗啲麵包去抹乾左隻碟啦
每次都會起碼食兩round麵包

Pasta of the day 就預咗佢一定係好新鮮

甜品就係佢嘅Tiramisu
Yummy
2020-10-01 2701 瀏覽
Pici please? 🙋🏻‍♀️ I wanted to try this Italian restaurant for the longest time and to everyone who haven’t been here - you need to add this to your list! 🌟Lunch set comes with salad, an entree and dessert for $158 HKD 🍝 Truffle Pasta:So many of my friends were raving about this pasta and it was hands down best I’ve had 😩most importantly the pasta noodles were handmade and you can watch it being cut through the glass window!🍰 Tiramisu: MUST. GET. I kept getting recommended to try Tiramisu from he
Pici please? 🙋🏻‍♀️

🍝 Truffle Pasta:

🍰 Tiramisu:
MUST. GET. I kept getting recommended to try Tiramisu from here and it deff takes the spot as first place so far (as a sweet tooth this is saying a lot more 🙊)
2020-10-01 1935 瀏覽
—素聞pici pasta手工現場製 終於有機會嚟食會問你名同電話跟住先安排入座Starter + Pasta + Dessert($158)一個人嚟食 餐包嘅份量都冇減半喺面前即刻整vinaigrette 用嚟蘸包Vitello TonnatoRoasted veal / Tuna / Mayonnaise / Sicilian Capers小牛肉薄片抹上一層吞拿魚沙律醬有幾顆微酸嘅酸豆點綴解膩肉片都有成5,6塊 幾腍但個醬蓋過咗肉嘅味塗上麵包食效果反而好d Tagliatelle alla Norma(v)Fried Eggplant / Tomato Sauce / Grated Ricotta細個鍾意食幼身嘅麵 好似係天使麵之類而家就鍾意有嚼勁嘅寬麵 入口麵質富彈性蕃茄醬濃稠唔會水汪汪 茄子都係亮點 焦香乾身但軟腍芝士碎喺熱氣騰騰麵條中融合Tiramisu整體感覺較濕潤 似食緊mousse食頭嗰幾啖 小心可可粉會入錯喉嚨嗆親咖啡味唔太重 食晒都冇話甜膩感 但硬係凝住有浸雪櫃/凍櫃嘅味—————————————————Pici灣仔進教圍16號地舖

素聞pici pasta手工現場製 終於有機會嚟食
小牛肉薄片抹上一層吞拿魚沙律醬
有幾顆微酸嘅酸豆點綴解膩
肉片都有成5,6塊 幾腍但個醬蓋過咗肉嘅味
塗上麵包食效果反而好d
Tagliatelle alla Norma(v)
細個鍾意食幼身嘅麵 好似係天使麵之類
—————————————————
Pici
灣仔進教圍16號地舖
2020-09-26 2120 瀏覽
無得book枱,全walk in先到先得~ 灣仔分店座位較少,午膳時間人客亦多,連埋等位及製作,最好預返1.5-2小時。已光顧兩次set lunch,都覺得好好食 好滿足。一坐落會俾脆卜卜麵包你食,好味道~前菜: Burrata Cheese係一個波波型既芝士,切開左再放喺火箭菜上面,撈埋食口感唔會膩,芝士無奶羶味,而且上灑有黑椒及鹽,係幾好既前菜。Cold Cut也是不錯,好多肉😂 如果叫呢個,建議選擇salad作另一個前菜。主菜:ravioli好食,最近一次的餡料係sausage. 一咬開係茄汁&肉,啲皮咬落好好食,同超級市場果啲真係無得比lasagna要加錢,但絕對值得。當日坐bar枱有睇住店員親手整 一舊舊麵團變成一塊塊意大利皮🤣 咬落真係同出面食的唔同架焗完出黎熱辣辣,香噴噴,聞到茄汁肉醬的味,芝士仲焗到脆脆地添!😋甜品:奶凍好好食 唔過甜,上面有raspberry jam 食完好清新,令你好似想食更多野hahaatiramisu都唔差架 不過同出面的味道有點不同,比較下覺得奶凍好食啲espresso會配小脆餅,好飲不過由於set lunch只配一甜品,我都係會首選奶凍最後提
無得book枱,全walk in先到先得~
灣仔分店座位較少,午膳時間人客亦多,
連埋等位及製作,最好預返1.5-2小時。

已光顧兩次set lunch,都覺得好好食 好滿足。

一坐落會俾脆卜卜麵包你食,好味道~

前菜:

主菜:

lasagna要加錢,但絕對值得。

甜品
奶凍好好食 唔過甜,上面有raspberry jam
食完好清新,令你好似想食更多野hahaa

espresso會配小脆餅,好飲
不過由於set lunch只配一甜品,我都係會首選奶凍

最後提一提,灣仔pici係有2層,但其實座位不多。
天氣熱時 不幸的還要坐出面,熱辣辣。仲會俾等座位的人望住食(都唔知係你望佢定佢望你了)

秋天來到,應該別有一番”風”味既~😜
30 分鐘 (堂食)
午餐
  • Classic  Lasagna
2020-09-15 1738 瀏覽
有個對西餐很講究既朋友介紹我試下呢間,話味道正宗,而且意粉係手製既。食過好幾間出面既意大利粉就知手製意粉幾乎係好味道既指標,於是今日經開必定要試。的確無介紹錯,意粉好彈牙同有蛋味,醬汁亦好濃郁。呢度既意大利餛飩應該係少有我食過好食既。另外點了一個吞拿魚配薄牛肉既頭盤,酸酸甜甜好開胃,配埋餐包好夾。就係略嫌地方有些窄,但應該會再光顧其他分店。