餐廳: PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-07-10 1731 瀏覽
短時間內幫襯咗兩次嘅餐廳,最近做緊獨角獸主題,裝修好靚充滿少女心,大量嘅乾花佈置,加埋餐廳每張檯都擺咗大大小小嘅Bear Bear熊,就算係男士見到都回復一點童真🥰餐廳係pet friendly, 好多人帶貓貓同狗狗嚟,近門口有啲落地窗口位好chill, 好啱一邊食嘢一邊同寵物影相,好多小朋友一嚟就要坐果啲位😅漢堡扒全日早餐 $148份量非常之豐富足料,有丹麥多士,牛油果,煙肉,雜菌,煙三文魚,太陽蛋,漢堡扒,沙律菜等,兩個女仔share都夠食,多士外脆內軟,點佢配嘅蜜糖好好味,個漢堡扒本身比較生,同侍應反映,佢哋都好樂意更換,再上檯嘅漢堡扒煎得幾香口,配埋牛肉蕃茄醬更加惹味。粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $128成碟粉紅色上檯,賣相好靚😍配咗雜菌底,吞拿魚煎咗外層再切開,但肉質偏乾,可能有少少overcooked,貓耳朵粉 煙韌有咬口,索埋個汁好creamy,味道唔錯。芝士雞翼 $52一份有三隻,中間部分已去骨,淨係雞翼尖嗰部分先有骨,雞皮非常香口脆皮,芝士溶入雞翼,咬落去好juicy爆汁😍甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158既然佢最近主題係獨角獸,就試吓依個梳乎厘,落單時侍應有提過材料問題整唔到m

漢堡扒全日早餐 $148

粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $128

芝士雞翼 $52

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158
既然佢最近主題係獨角獸,就試吓依個梳乎厘,落單時侍應有提過材料問題整唔到menu咁靚嘅造型,唔緊要都試吓啦,上檯感覺好夢幻,有紫色嘅cream舖滿三塊好香蛋味嘅pancake, 配紫薯味忌廉塔,上面仲好多彩虹糖,伴碟有Q彈嘅白色糖霜mochi,同沾咗糖水嘅芋頭粒,整體係合格以上嘅甜品

Godiva朱古力酒咖啡 $68/$58
唔知點解隔左唔夠一個月再幫襯會平咗十蚊😂,飲品面層有朱古力碎,咖啡粉,另外仲有一塊白朱古力,建議搞勻咗先飲會香滑好多,否則只飲到酒味。

侍應生好年青,但服務好好,有問必答,對於佢哋嘅會籍問題亦樂於解答,如果再有其他主題都會想再幫襯😅

評分:最高為5分

治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #KowloonBay #Megabox #九龍灣 #Bear #Coffee #Pancake #主題餐廳 #PHI
  • 明太子醬三文魚籽貓耳朵粉
2024-04-03 3263 瀏覽
復活節假期決定留港消費剛好有澳門朋友嚟香港玩,她要我帶佢去megabox動漫街行下,於是我私心下順便帶她來會一會熊bear bear竟然假期不用等位,我們4人被安排坐好闊落的4人枱, 完全不會有壓迫感, 餐廳裝潢日系清新風, 每張枱都有熊啤啤坐鎮,又有獨角獸公仔, 立即少女心爆發我們點了: 伯爵茶鮮奶咖啡$48~咖啡上面有片檸檬乾 再灑上少少伯爵茶葉做點綴,感覺好高雅 咖啡口感好creamy,伯爵茶同咖啡味互相配合,好飲 抹茶鮮奶$48~鮮奶香滑抹茶味香濃 士多啤梨梳打$48~ 好清新, 有士多啤梨味 但唔會太甜 士多啤梨mousse梳乎厘$126~ 賣相超吸引士多啤梨份量比想像中多,估唔到還有兩粒白士多啤梨 梳乎厘班戟口感軟熟味道不錯!
復活節假期決定留港消費

我們點了:
咖啡口感好creamy,伯爵茶同咖啡味互相配合,好飲

抹茶鮮奶$48~鮮奶香滑抹茶味香濃

士多啤梨梳打$48~ 好清新, 有士多啤梨味 但唔會太甜

士多啤梨mousse梳乎厘$126~ 賣相超吸引
士多啤梨份量比想像中多,估唔到還有兩粒白士多啤梨
梳乎厘班戟口感軟熟
味道不錯!

2024-03-30
2024-09-03 830 瀏覽
呢日平日嚟到megabox行街想食午餐,咁岩撞正lunch time一點好多人,呢間排得特別長龍,等咗20分鐘左右。餐廳入面好滿,有幾堆人嚟到話訂咗枱,都係冇枱,都要等位,純粹係優先等位咁。有lunch menu,意大利飯/意粉,有飲品,就咁飯/意粉$98,可加錢配小食/pancake,加一樣$138,兩樣就$156,咁一個lunch就要成$156加一,都幾貴㗎。綠野仙蹤意大利飯得3粒帶子而且好overcooked,個碟勁淺,幾乎係平,就係得一層咁薄嘅飯,完全唔飽,個汁好creamy但係味有啲怪。辣蕃茄蟹肉扁意粉份量都係好少,蟹肉就係面頭個啲,蕃茄唔辣。免費跟餐飲品得4款揀,凍熱都得抹茶鮮奶士多啤梨慕絲梳乎厘2件好彩招牌菜梳乎厘都唔錯,好香蛋味,好軟熟芝士肉醬薯條個肉醬酸酸地幾好食單骨雞翼就麻麻地,唔算好熱唔juicy,似就咁叮熱啲座位坐門口附近嘅話,係冇玻璃,同出面啲人可以掂到,亦好嘈,因為當時megabox有活動,出面係小朋友跳彈床,好嘈,啲人又係咁行過。店員叫極唔應,淨係不斷送餐,行過見到你都唔應你,唔係扮睇你唔到擰轉面,係擺明望住你都係你身邊行過,最後要企出走廊截住啲店員,但係

綠野仙蹤意大利飯

辣蕃茄蟹肉扁意粉
份量都係好少,蟹肉就係面頭個啲,蕃茄唔辣。

免費跟餐飲品得4款揀,凍熱都得
抹茶鮮奶

士多啤梨慕絲梳乎厘2件
好彩招牌菜梳乎厘都唔錯,好香蛋味,好軟熟

芝士肉醬薯條
個肉醬酸酸地幾好食

單骨雞翼就麻麻地,唔算好熱唔juicy,似就咁叮熱

啲座位坐門口附近嘅話,係冇玻璃,同出面啲人可以掂到,亦好嘈,因為當時megabox有活動,出面係小朋友跳彈床,好嘈,啲人又係咁行過。店員叫極唔應,淨係不斷送餐,行過見到你都唔應你,唔係扮睇你唔到擰轉面,係擺明望住你都係你身邊行過,最後要企出走廊截住啲店員,但係比佢哋叫我坐番低等,唔夠人就整qr code自助落單啦。
2024-08-01
這間人氣連鎖咖啡店,其中位於九龍灣Megabox的分店以小熊作為主題,店內擺放五顏六色的植物,每枱也有可愛的小熊毛公仔陪伴,窗邊座位更有巨型熊熊,適合約會或多人聚會。期間限定獨角獸主題餐牌,設有性價比極高的晚市二人套餐。甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 - $158三塊即叫即製的梳乎厘金黃鬆軟富空氣感,蛋香四溢,甜而不膩,淋上濃稠的香芋醬,亦有幼滑的香芋忌廉,撒上五彩繽紛的彩虹朱古力碎煙韌的麻糬及棉花糖,更有香甜棉絮狀的棉花糖及新鮮芋頭粒。獨角獸魔法三明治 - $85塗上牛油的多士鬆軟香脆,夾著咸香的芝士、紮實豐厚的玉子燒甜滋滋、綿密的芋泥蓉及絲脆的肉鬆。濃鮮龍蝦意大利飯 - $165粒粒飽滿的意大利飯吸飽濃稠的龍蝦汁極鮮味,拆出兩隻肥美飽滿的波士頓龍蝦鉗,緊實有彈性,肉汁又香又甜。大蝦長通粉 - $102多隻去殼鮮大蝦爽滑彈牙,煙韌彈牙的長通粉好掛汁,掛滿適量幼滑的香蒜忌廉汁。夢幻獨角獸芋泥蛋糕 - $75藍紫色相間層次分明的海綿蛋糕鬆軟濕潤,每層夾著綿密的芋泥蓉,亦有一粒粒芋頭粒,再淋上幼滑的香芋汁,更跟配飲品一杯。陽剛香水檸檬茶(跟餐)芳香的香水檸檬,加上酸甜的青檸及普通黃檸檬,三種檸檬極富

期間限定獨角獸主題餐牌,設有性價比極高的晚市二人套餐。

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 - $158
煙韌的麻糬及棉花糖,更有香甜棉絮狀的棉花糖及新鮮芋頭粒。
獨角獸魔法三明治

夢幻獨角獸芋泥蛋糕
夢幻獨角獸芋泥蛋糕

夢幻獨角獸芋泥蛋糕 - $75
陽剛香水檸檬茶

陽剛香水檸檬茶(跟餐)
芳香的香水檸檬,加上酸甜的青檸及普通黃檸檬,三種檸檬極富層次,茶香變得清新又輕盈。
繽紛獨角獸咖啡
繽紛獨角獸咖啡 - $62
熱呼呼的香芋鮮奶幼滑細膩,綿密的泡沫撒滿了彩虹朱古力碎及棉花糖,另上層次豐富的特濃咖啡自行控制份量。
綿棉獨角獸沙冰
綿棉獨角獸沙冰
綿棉獨角獸沙冰 - $68
綿密細膩的沙冰毫無冰塊感,有著濃濃的芋頭香甜,幼滑的忌廉同樣黏滿了彩虹朱古力碎及棉花糖。

2024-03-28
🧚🏻‍♀️🎠🥞【 𝗣𝗛𝗜 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 】 🥞🦄🎡⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞成世人食過咁多疏乎厘,呢個賣相絕對係數一數二最靚🤩非常夢幻嘅配色,除咗有三大嚿極富空氣感、軟綿綿、震騰震嘅皇牌梳乎厘,仲有自家製芋泥奶、棉花糖、麻糬等材料,太豐富😋💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱粉紅色嘅醬汁來自紅肉火龍果,貓耳朵粉口感煙靭,配上Creamy醬汁、鹹鹹香香嘅吞拿魚肉,食到停唔到口🤤🪄獨角獸魔法三明治🥪三文治非常厚重,集合晒我最鍾意嘅食材:芋泥、肉鬆、雞蛋,兩塊多士烘得香脆可口,極富牛油香🧈我覺得係是日MVP🏆😍💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦乳酪碗嘅淡紫丁香色冇得輸,表面鋪有藍莓、桑子、士多啤梨等水果,輕盈之選🍓🫐☕️繽紛獨角獸咖啡🌈🪽綿棉獨角獸沙冰🍧兩款飲品都非常打卡able,一款係沙冰,一款係咖啡,迎合唔同人嘅口味💗⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞($158)💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱($112)🪄獨角獸魔法三明治🥪($85)💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦($98)☕️繽紛獨角獸咖啡🌈($62)🪽綿棉獨角獸沙冰🍧($68)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞

💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱

🪄獨角獸魔法三明治🥪

💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦

☕️繽紛獨角獸咖啡🌈

🪽綿棉獨角獸沙冰🍧

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞($158)
💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱($112)
🪄獨角獸魔法三明治🥪($85)
💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦($98)
☕️繽紛獨角獸咖啡🌈($62)
🪽綿棉獨角獸沙冰🍧($68)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:PHI Coffee & Pancake (九龍灣MegaBox)

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami九龍灣

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #九龍灣美食 #PHI #Phicoffee #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe @phi.coffee.pancake

2024-03-25
呢間餐廳除咗疏乎厘好得之外,其他意粉或者意大利飯都好出色,龍蝦汁意大利飯好濃郁!另外嗌咗個芝士辣肉醬意粉,都好香,不過有啲辣。原來PHI係有分大間同細間餐廳,Menu都會有少少唔同。之前喺YOHO分店食過芝士流心多士,真係好好食🥹但係呢間分店冇🥲

PHI原來有很多分店,我第一次嚟到九龍灣MegaBox分店嘅時候,俾佢嘅餐廳環境吸引住,絕對適合拍拖及親子。餐廳用熊啤啤做主題,餐枱非常闊落,再加上餐廳員工殷勤服務嘅態度,已經比我一個非常良好嘅感覺。食物方面,今日點咗三個餐,第一個,蟹肉蕃茄辣意粉,係真係有少少辣,所以鍾意食辣嘅就可以選擇。第二個係卡邦尼意粉,味道屬於正常水平,但係肉方面屬於較肥胖的,如想keep fit嘅,就避免選擇這個了。第三個另外有喜出望外嘅就係肉醬意粉,雖然係一個普通嘅意粉,但係食到肉嘅味道,而蕃茄醬嘅甜酸度剛好,這個絕對值得推介。今日橫掂選了兩個甜品,第一個是北海道芝士蛋糕。蛋糕層次分三種,可以分開食到不同的味道,一齊食嘅時候又會好夾。一個就是士多啤梨疏乎厘。有蛋未,忌廉唔太甜,絕對適合又想減肥,但係又想食甜品嘅客人😂

2024-08-27
❣️係Megabox 行行下見到呢間專食pancake 嘅cafe,即刻入去試一試,餐廳裝幾修溫馨有心思,每一枱都有隻熊仔公仔係枱面🧸,menu有多款日式Soufflé Pancake都值得一試,另外仲有蛋糕dessert set👍🏻,亦都有意粉🍝,意大利飯🍛,三文治等輕食🥪,賣相非常吸引🍴🌟黃金比例 原味梳乎厘 🥞 $88黃金比例配搭🥞日本雞蛋🥚+ 楓糖🍯 + 奶油忌廉🧁梳乎厘超鬆軟,蛋香味濃,忌廉夠厚身,食落空氣感滿滿👍🏻🌟北海道牛乳芝士蛋糕 & 自選咖啡☕️ $68 蛋糕分兩層 牛乳芝士凍餅🧀 + 海綿蛋糕🍰牛奶味比芝士味更香濃,食落味道清新,成件食曬唔會太漏😋

🌟黃金比例 原味梳乎厘 🥞 $88

Ice  Cappuccino
  • 原味梳乎厘
  • 經典英式伯爵茶梳乎厘
2024-08-16 296 瀏覽
望到下午茶時間係兩點半開始就知道呢間餐廳係比較繁忙既。入座既時候好好彩仲有對外開放位。餐廳講明可以帶寵物。我都見到有寵物同主人一齊。唔知係商場規定還是餐廳,再或係主人廢事整污糟地方。兩隻狗狗都有包尿片。一入去就好想打卡。好多熊仔,有大有細。每張枱都有一隻細既。即刻攬住影下相先。下午餐有疏乎厘,同朋友一人叫咗一個,套餐包一杯嘢飲有咖啡或者檸檬茶,如果四隻飲品都唔啱的話就要+$28或者$32叫其他嘢飲。我個餐係伯爵茶味嘅疏乎厘,伯爵茶主要係淋響上邊嘅醬汁,疏乎厘好有空氣嘅感覺,入口即溶,仲有其他配搭包括一塊小朱古力。埋單每人$75都好抵,下次可以試吓午餐或者晚餐。
望到下午茶時間係兩點半開始就知道呢間餐廳係比較繁忙既。

埋單每人$75都好抵,下次可以試吓午餐或者晚餐。
2024-08-16
  • 經典英式伯爵茶梳乎厘
週末同朋友行MegaBox,行到攰,搵個地方歇下腳,見呢間西餐廳裝修環境好靚,所以就入咗嚟休息下傾下計。🌸環境🌸係少女甜美風,周圍擺咗好多花。每個卡位都有隻大熊仔🐻喺度陪伴你,好可愛🥰✨LadyB是日精選✨🥞Classic Earl Grey Soufflé疏乎厘好spongy, 好滑,唔會太甜。伯爵茶配汁嘅茶味清香,啱啱好可以中和左疏乎厘嘅甜漏。另外仲有伯爵茶味嘅蒴餅,幾chewy。仲有其他小甜點作配搭,食完成個甜品後大滿足😋☕️Caramel Crunch Cafe Latte脆脆粒好有咬口,咖啡底比較重果味,配埋焦糖脆脆,成個感覺好邪惡😈🥛Classic Dirty Expresso 夠熱,同啲凍牛奶,形成冰火相融,成件事情好正😊🐥Fried Single Bone Chicken Wings雞翼炸到脆脆哋,幾香口。美中不足嘅係份量有啲強差人意,連熊仔🐻都表示驚訝🤭總括而言,呢度環境寬敞開陽,每個位置都格到好開,設計夢幻🦄 係一個好啱同閨蜜聚腳傾偈嘅地方👩‍❤️‍

🌸環境🌸

✨LadyB是日精選✨

🥞Classic Earl Grey Soufflé
Classic  Earl  Grey  Soufflé

☕️Caramel Crunch Cafe Latte
Caramel  Crunch  Caffe  Latte

🥛Classic Dirty
Dirty

Fried  Single  Bone  Chicken  Wings

Classic  Earl  Grey  Soufflé
2024-07-19 401 瀏覽
去mega box行街見到呢間嘅梳乎厘好吸引一開始冇為意入面嘅裝修,純粹比個餐牌吸引左入到去第一下反應係哇左聲,真係所有位都係打卡位!每張枱都有熊仔同花,坐位後面係滿滿嘅花海,超級幸福嘅感覺😍食物方面叫左卡邦尼意粉,帶子枝豆意大利飯甜品叫左焦糖多士同原味梳乎厘🩵意粉比較杰身,個飯就比較淡味,帶子有少少腥焦糖多士偏甜,超級香,岩曬好甜人士梳乎厘口感係空氣感得黎個皮係有咬口,食完係好滿足唔會好似冇食過野咁,自己覺得唔加糖醬都好夠甜,加左反而會遮左原本嘅蛋香味個人覺得呢間野嘅甜品好出色,但主食就一般般建議係出面食飽再黎食甜品打卡☺️
去mega box行街見到呢間嘅梳乎厘好吸引
一開始冇為意入面嘅裝修,純粹比個餐牌吸引左
入到去第一下反應係哇左聲,真係所有位都係打卡位!
每張枱都有熊仔同花,坐位後面係滿滿嘅花海,超級幸福嘅感覺😍
食物方面叫左卡邦尼意粉,帶子枝豆意大利飯
甜品叫左焦糖多士同原味梳乎厘🩵
意粉比較杰身,個飯就比較淡味,帶子有少少腥
焦糖多士偏甜,超級香,岩曬好甜人士
個人覺得呢間野嘅甜品好出色,但主食就一般般
建議係出面食飽再黎食甜品打卡☺️
2024-07-11 589 瀏覽
PHI Coffee & Pancake📍地址:(九龍灣MegaBox)九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖餐廳有幾間分店,主打日式梳乎厘、輕食和咖啡☕裝潢以🐻Bear Bear熊為主題。我們點選了:🍴粉紅🌷吞拿魚貓耳朵粉🐱貓耳朵👂🏻上十分吸晴,貓耳朵粉口感煙靭,而且十分掛汁;粉紅色嘅醬汁來自紅肉火龍果;配上濃郁的特級芝士🧀碎;半熟吞拿魚肉,鹹鹹香香;好食到停唔到口🤤🍴日式海鹽🧂焦糖梳乎厘🥞梳乎厘空氣感十足, 口感鬆軟之餘,蛋🥚味濃厚,面層灑上香甜的焦糖脆粒及焦糖醬,當然少不了酥脆可口的Lotus餅,擺碟靚🫶🏻點選任何主菜,甜品可減$20#香港 #美食 #Cafe #貓耳朵 #梳乎厘
PHI Coffee & Pancake
📍地址:(九龍灣MegaBox)

餐廳有幾間分店,主打日式梳乎厘、輕食和咖啡☕

裝潢以🐻Bear Bear熊為主題。

我們點選了:

🍴粉紅🌷吞拿魚貓耳朵粉🐱

🍴日式海鹽🧂焦糖梳乎厘🥞

點選任何主菜,甜品可減$20

#香港 #美食 #Cafe #貓耳朵 #梳乎厘
2024-07-07
2024-07-07 483 瀏覽
PHI Coffee & Pancake,位於九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖。 餐廳有幾間分店, 主打日式梳乎厘、輕食和咖啡, 餐廳菜式種類唔算多。晚餐 ~ 藍莓希臘乳酪梳乎厘$125、 漢堡扒全日早餐$132、 蕃茄海鮮扁意粉$112。 🔸藍莓希臘乳酪梳乎厘 ~ 梳乎厘空氣感十足, 口感鬆軟,蛋味濃厚, 配上甜美的藍莓和微酸的乳酪,味道豐富。🔸漢堡扒全日早餐 ~ 漢堡扒肉質柔軟,味道豐厚。 還有法式吐司、煙三文魚、 煙肉、太陽蛋、牛油果、沙律菜,配上秘製醬汁, 豐富又滋味。 🔸蕃茄海鮮扁意粉 ~ 蕃茄醬酸酸甜甜,海鮮有蝦、青口和魷魚, 味道正常發揮。 整體梳乎厘做得幾出色, 下次會再來試下其他口味。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

藍莓希臘乳酪梳乎厘

漢堡扒全日早餐

蕃茄海鮮扁意粉

整體梳乎厘做得幾出色, 下次會再來試下其他口味。

2024-07-05
藍莓希臘乳酪梳乎厘
2024-07-03 297 瀏覽
SUN, 3大1小去.....本身未有BOOKING , 但又想坐門口好CHILL 既熊仔位, 所以walk IN + 等左20MINS....要讚既地方係: (1)RECEPTION 既女仔, 服務態度好(2) 環境好, 大熊仔和小熊仔都好企理(3) 食物都好味既(4) 其實做得最好既服務係落單同上菜, 除左以下(2) 而其他既都出曬事上火既地方(1) 服務有待改善, 出事既位係.....長老問佢地要幾杯水, 分叮同左2位男及女侍應講, 都唔比(等左10MINS)....我明既, 唔比係想你點飲品.....(但我地係有點野食同野飲, 只係想中途飲杯水JER)......人地枱枱都有水, 係我地叫極都無....長老火都起埋......隔離枱一入座,就上水, 激到我地眼都突.....(2)我地一開始叫左個1小食, 1 ALL DAY BREAKFAST, 1 PASTA+ 1PANCAKE, 侍應仲問PANCAKE 係即上定最後上, 我話最後上......點知我地食曬D 野, 同攪埋杯水都未見PANCAKE. 長老問走未.....我地先記得未食PANCAKE, 問佢咩事....佢話WOR

要讚既地方係:

(1)RECEPTION 既女仔, 服務態度好
(2) 環境好, 大熊仔和小熊仔都好企理
(3) 食物都好味既

上火既地方

(2)我地一開始叫左個1小食, 1 ALL DAY BREAKFAST, 1 PASTA+ 1PANCAKE, 侍應仲問PANCAKE 係即上定最後上, 我話最後上......點知我地食曬D 野, 同攪埋杯水都未見PANCAKE. 長老問走未.....我地先記得未食PANCAKE, 問佢咩事....佢話WOR....要我地比指示先會開始煮(要等20MIINS) ...... 真係咁既咩???如果係, 點解你唔早D 講????但係你地講明卵地只可以食個半鐘......咁如果客人唔出聲, 你又唔講, 會唔會做少了生意呢???拿!~呢個位唔係要求高, 我都係為你諗JA.........
好彩.....最後都可以CUT 單....唔通真係等你20MINS 咩.....

(3) 見長老咁嬲, 就走啦......叫佢埋單, 佢話人手唔夠, 要我地自己去COUNTER 搵收銀埋單, 咁我地又無枱號, 又無QR CODE, 我同佢講我唔知自己咩枱號唔知點埋單....佢話埋單個個會知....當我行到去搵埋單個個, 又問返我係邊張枱...我認我小氣, 但我真係上曬火, 一句德埋去, 我唔知WOR......

今時今日....經濟又唔好, 人人都北上, 好心就做好D 服務啦, 又唔係收得平, 人手又唔係少, 但就係唔PRO.....
明既明既.......希望大家做好件事.....讓HK 人留港消費
2024-06-30
2024-06-22 416 瀏覽
今日在megabox 商場逛街,看見PHI的餐牌食物和餐廳的熊熊環境十分吸引,便與女女一起入去吃下午茶。在下單時,我向一位的男店員下了一個士多啤梨疏乎厘和大蝦長通粉走洋蔥和蔥,在下單期間亦有詢問大蝦長通粉內有沒有芝士,因為女女要有芝士才肯吃,該男同事回答有,所以我才下單。當食物上枱時,只看見碟內有水、長通粉和幾隻大蝦,並沒有所謂的芝士。然後我再次找男店員了解,但是他回答不了我便找了一個灰頭女同事來處理。女店員帶同餐牌過來,有禮貌地指出大蝦長通粉是沒有芝士,有需要的話她可以給我芝士粉。由於當時我亦向女店員指出要取消大蝦長通粉換卡邦尼意粉,因為女女不吃沒有芝士的食物。過了一分鐘左右,一位啡頭長髮女店員用不友善的口吻大聲問女店員:點解要取消單?點解唔同我講?當女店員回答完她之後,那位啡頭女店員很大聲地罵:邊張枱話取消架?個客係咪傻架?個長通粉無芝士架wo 說實話吧,要罵客人都不是這麼大聲讓全部人都聽到的,我是來消費不是來受氣的,更何況眼見在場所有員工都是有穿圍裙和用對講機溝通,但是罵人的啡頭女店員那是只穿著黑色恤衫和剛才一直站在收銀與另一位穿白色衫的女仔聊天。難道客人取消單子需要經過你們不同

說實話吧,要罵客人都不是這麼大聲讓全部人都聽到的,我是來消費不是來受氣的,更何況眼見在場所有員工都是有穿圍裙和用對講機溝通,但是罵人的啡頭女店員那是只穿著黑色恤衫和剛才一直站在收銀與另一位穿白色衫的女仔聊天。難道客人取消單子需要經過你們不同的職位審批才能知道能不能取消嗎?那啡頭女店員應該是貴餐廳的店長或較高職位的員工,麻煩貴公司培訓一下員工,我從來未試過有這麼差的體驗。
其他店員服務態度不錯,食物和飲品正正常常,但這件事情令我整個用餐體驗180度改變了。
以後看到有那位店員都不會光顧貴餐廳!
2024-06-21
下午茶