餐廳: PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-01-19 46 瀏覽
來到 MEGABOX 逛街逛到餓了,就會想起這家小熊的咖啡店,這裡環境挺美又可以打卡😎。位置5樓的店是木系裝修,加上文青風der草系裝飾,環境寧靜舒適☺️。食物選擇多元化,不定期還有新款食物🙈。-▪︎GODVIA 朱古力酒咖啡|提拉米蘇咖啡 HKD$58這兩杯也是打卡飲品,賣相挺吸引的📸。朱古力酒咖啡味道特別,先飲到香甜的朱古力味,再飲到咖啡和酒香味😚。提拉米蘇咖啡層次感豐富,提拉米蘇忌廉質感軟滑,咖啡味道較濃郁😋。-▪︎Lotus海鹽焦糖法式吐司 HKD$88法式吐司有3個口味,擺盤賣相挺吸引,選了一個香甜der。吐司質感香脆鬆軟,味道甜而不膩,吃得到濕潤的口感😚。另有脆皮焦糖香蕉,口感挺特別的。-▪︎PHI 全日早餐 HKD$132全日早餐顏色吸引,食物包括:法式吐司、太陽蛋、牛油果、煙肉、腸仔、煙三文魚、大啡菇及茄汁豆,是個豐富又飽肚der食物☺️。法式吐司外脆內軟,加蜜糖了多了份香甜感。-▪︎經典英式伯爵茶梳乎厘 HKD$158梳乎厘一份有3件,脹卜卜der賣相很吸引啊🫶。用了伯爵茶、焦糖脆脆、蕨餅、瑪德蓮蛋糕和雪糕製成。梳乎厘蛋味香濃😋,質感鬆脆充滿空氣感。加配不同配料吃,口感也會不同。

▪︎GODVIA 朱古力酒咖啡|提拉米蘇咖啡 HKD$58
這兩杯也是打卡飲品,賣相挺吸引的📸。

▪︎Lotus海鹽焦糖法式吐司 HKD$88

▪︎PHI 全日早餐 HKD$132

▪︎經典英式伯爵茶梳乎厘 HKD$158
2024-01-17
下午茶
2024-01-16 136 瀏覽
仲有唔夠一個月就農曆新年,係Megabox拜完年貨,就入左呢間新開的Pancake店食晚餐。餐廳裝潢是以木系為主,處處都有可愛小熊的身影,枱上仲有一隻小啡熊陪你享用美食,打卡度滿分💯♡ 經典英式伯爵茶梳乎厘 $158必食佢地的招牌疏乎厘班戟!伯爵茶口味仲係我的favourite!份量和空氣感都十足,口感輕柔又有少少濕潤,茶味好香濃,仲有件貝殼小蛋糕和煙煙韌韌的茶味蕨餅伴碟,份量足夠二至三人開心分享🥰♡ 聖誕龍蝦扁意粉 $172扁意粉軟硬適中,煙韌有咬口又掛汁,龍蝦醬汁夠晒 creamy,再配上去殼龍蝦肉,滋味十足😋♡ 深海中的龍蝦潛艇 $185外層麵包牛油味幾香,夾住滿滿帶鮮甜味嘅龍蝦肉,又飽滿又彈牙🤤♡ 小熊的朱古力泡泡浴 $58上面有可愛嘅小熊餅乾在浸泡泡浴,啱晒打卡📸 朱古力味道濃郁,唔會太甜,女生必愛🫶♡ Godiva 朱古力酒咖啡 $58招牌Godiva朱古力酒咖啡味道突出,酒精令到香味提升,幾特別😎

♡ 經典英式伯爵茶梳乎厘 $158

♡ 聖誕龍蝦扁意粉 $172

♡ 深海中的龍蝦潛艇 $185

♡ 小熊的朱古力泡泡浴 $58

♡ Godiva 朱古力酒咖啡 $58

呢間係九龍灣新開既熊仔主題Cafe真係好值得打卡😻❣️實在是太~可~愛了🐻-🧸小熊的朱古力泡泡浴🍫/ $58熊仔餅超級可愛呀~但呢杯朱古力都真係好甜下⋯-🍅辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝/ $98有蟹肉碎鋪面,呢個扁意粉好好食~係我鍾意食嘅口感-🍞Lotus海鹽焦糖法式吐司🍯/ $88甜甜的吐司~配埋香蕉焦糖醉一齊食,仲有塊Lotus餅,唔錯~呢個熊熊主題睇得出佢地好有心機佈置呀~每一枱枱面都會放左隻小熊公仔🐻,到處都充滿了熊公仔會令你瘋狂影相哈📸🧸實在太可愛了❤️埋單加一$268~人均$134,值得黎打個卡👌🏻可能係因為新鋪開張關係,明顯店員唔太熟手應付。希望之後可以改善到呢方面啦
呢間係九龍灣新開既熊仔主題Cafe真係好值得打卡😻❣️
實在是太~可~愛了🐻

-🧸小熊的朱古力泡泡浴🍫/ $58
熊仔餅超級可愛呀~但呢杯朱古力都真係好甜下⋯

-🍅辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝/ $98
有蟹肉碎鋪面,呢個扁意粉好好食~係我鍾意食嘅口感

-🍞Lotus海鹽焦糖法式吐司🍯/ $88
Lotus海鹽焦糖法式吐司

埋單加一$268~人均$134,值得黎打個卡👌🏻

可能係因為新鋪開張關係,明顯店員唔太熟手應付。
希望之後可以改善到呢方面啦
2023-12-10
Lotus海鹽焦糖法式吐司
2024-01-15 183 瀏覽
一向都很喜歡PHI的的souffle pancake最近比我知道佢開咗間新分店, 仲要起好近我嘅九龍東Megabox以bear bear為餐廳主題, 大人細路見到都會覺得好fancy近門口果排座位是半開放式, 每卡都放咗隻巨大熊公仔起度, 就好似陪伴住你用餐咁原來呢間都係pet friendly餐廳嚟架, 聽到另一台客人問先知, 咁下次我可以帶埋阿b嚟Megabox呢間分店嘅menu都有d唔同, 部份菜式加入咗bear bear元素同聖誕氣氛我地點咗以下幾份食物, souffle pancake就緊係唔少得啦每張檯上都有可愛小熊架, 真係好啱嚟打卡 (老闆真係好識做生意 XD) 芥末蟹肉青蘋果沙律碗青蘋果和蟹肉都是淺色的, 2者混合成一個白色雪餅般, 柔軟中帶點青蘋果的清爽口感,而芥末味不特出, 所以不擔心會吃到攻鼻下面用了幾款沙律菜墊底, 用了酸醋汁作調味碟邊有2片金黃牛油味很濃的多士, 超級正! 將蟹肉放上面一齊食, 無咁單調 龍蝦扁意粉唔好睇佢平平無奇, 一上檯已經聞到好濃嘅龍蝦汁味醬汁都用上龍蝦汁, 仲有好多龍蝦肉, 唔使拆殼, 食得特別滋味!不過是日嘅扁意粉稍為淋咗少少, 但
一向都很喜歡PHI的的souffle pancake
近門口果排座位是半開放式,
每卡都放咗隻巨大熊公仔起度, 就好似陪伴住你用餐咁

芥末蟹肉青蘋果沙律碗
而芥末味不特出, 所以不擔心會吃到攻鼻
下面用了幾款沙律菜墊底, 用了酸醋汁作調味

龍蝦扁意粉
唔好睇佢平平無奇, 一上檯已經聞到好濃嘅龍蝦汁味
不過是日嘅扁意粉稍為淋咗少少, 但又唔係淋到入口即溶果種感覺, 只是個人較喜歡有點咬口感
整體食完唔會口渴, 係適中嘅味道
龍蝦扁意粉
飲品今次試下加了godiva朱古力酒嘅咖啡 (冰)
放工後總想飲少少酒relax, 太夜飲濃啡又怕瞓唔著, 呢杯就正好啱我口味
少少甜, 酒精都唔會太濃, 有點像mocha
Godiva朱古力酒嘅咖啡
飯後甜品點少得我最愛嘅梳乎厘, 每次食到都覺得好幸福
又試下未試過的口味先:
經典英式伯爵茶梳乎厘
PHI係我嘅世一梳乎厘, 擺盆又精美, 味道又好食
同樣每份都有3件蛋香味濃嘅souffle pancake, 面頭就淋上微甜嘅伯爵茶醬, 唔算好杰身嘅
經典英式伯爵茶梳乎厘
呢份梳乎厘仲有3粒厥餅和1粒瑪德蓮蛋糕, 自家製伯爵茶忌廉和1小球雪榚 , 真係超滿足~
不過瑪德蓮蛋糕就有點乾涸, 同埋厥餅硬咗少少, 所以扣咗1粒星

但佢嘅梳乎厘真心好食嘅
2024-01-11
Godiva朱古力酒嘅咖啡
  • 伯爵茶梳乎厘
2024-01-10 45 瀏覽
經過呢間PHI Coffee&Pancake餐廳裝修真係好新淨好靚,好適合打卡,全間餐廳都有好多可愛嘅熊仔陪住食飯,坐得好舒服。深海中的龍蝦潛艇,會有一些沙律菜作為配菜,個包好鬆軟,而且每一啖都可以食到龍蝦肉,非常足料!明太子醬三文魚子貓耳朵粉,明太子醬好好味,貓耳朵粉唔會太硬亦唔會太淋,有兩大粒嘅帶子,配合埋三文魚籽,食起上嚟好有口感!經典英式伯爵茶疏乎厘,伯爵茶好濃味但係又唔會太甜,疏乎厘充滿著空氣感,食落鬆軟creamy,同配合埋朱古力脆脆片及煙靭嘅麻薯粒,可以食到不同嘅口感,好驚喜。士多啤梨梳打,有士多啤梨果肉,飲落好fresh,好解渴。斑斕椰子咖啡,顏色已經好靚,斑斕同椰子都濃郁,和咖啡都很夾!

士多啤梨梳打,有士多啤梨果肉,飲落好fresh,好解渴。

♥︎MegaBox居然有聖誕、熊仔主題西餐廳♥︎周日同媽媽行街街,去MegaBox食下午茶發現多左間pancake店🤔,而且係以聖誕&熊仔做主題,成間店舖裝潢設計,令人好似去左童話世界🫶🏻🐻小熊的朱古力泡泡浴(凍)$58~5隻熊仔浸泡泡浴,浴池係香濃朱古力奶🤎焦糖脆脆鮮奶咖啡(熱)$45~越拌焦糖脆餅,令鮮奶咖啡慢慢變香甜🧡🍝慢煮牛面肉扁意粉$98~酸甜美味醬汁,配大件軟腍有口感嘅牛面肉🤤🤤🥞經典英式伯爵茶梳乎厘pancake$158~🫨動感梳乎厘Pancake,配伯爵茶醬、伯爵茶忌廉,pancake質感稍微遜色,不似預期😳🔅PHI Coffee & Pancake (Megabox)🔅地點:九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖營業⏰:周一至日 11:30-22:00
♥︎MegaBox居然有聖誕、熊仔主題西餐廳♥︎

🐻小熊的朱古力泡泡浴(凍)$58
~5隻熊仔浸泡泡浴,浴池係香濃朱古力奶

🤎焦糖脆脆鮮奶咖啡(熱)$45
~越拌焦糖脆餅,令鮮奶咖啡慢慢變香甜🧡

🍝慢煮牛面肉扁意粉$98
~酸甜美味醬汁,配大件軟腍有口感嘅牛面肉🤤🤤

🥞經典英式伯爵茶梳乎厘pancake$158

焦糖脆脆鮮奶咖啡
慢煮牛面肉扁意粉
經典英式伯爵茶梳乎厘pancake
2024-01-07 55 瀏覽
Phi coffee & pancake 最近係九龍灣MegaBox 開左分店,仲要用小熊做主題,每個角落都有唔同既小熊擺設,好岩打卡!深海中的龍蝦潛艇 $185麵包鬆軟,入口啖啖沙律醬龍蝦肉,口感清新鮮甜!紅噹噹龍蝦意大利飯 $165餐廳主打龍蝦菜式,食完龍蝦包當然叫埋龍蝦意大利飯,risotto 偏淋身,每粒飯都吸收晒龍蝦汁既味道,味道濃郁鮮甜,意大利飯表面鋪左龍蝦肉,同樣爽口鮮甜,不錯!經典英式伯爵茶梳乎厘 $158Menu 上既No.1 推介,梳乎厘pancake 蛋香味濃,入口鬆軟綿滑,伯爵茶香味濃郁,仲有厥餅、雪糕、Madeleine,好豐富滿足!Godiva朱古力酒咖啡 $58朱古力酒易入口,朱古力味道香濃特出,帶有淡淡酒同咖啡味道,唔會好甜,表面仲有朱古力脆脆點綴,好味!焦糖脆脆鮮奶咖啡 $45奶泡濃厚,咖啡加入焦糖脆脆,甜甜既焦糖味道中和左咖啡既苦味,就算唔飲咖啡都岩飲!

深海中的龍蝦潛艇 $185
麵包鬆軟,入口啖啖沙律醬龍蝦肉,口感清新鮮甜!

紅噹噹龍蝦意大利飯 $165

經典英式伯爵茶梳乎厘 $158

Godiva朱古力酒咖啡 $58

焦糖脆脆鮮奶咖啡 $45

2024-01-07 42 瀏覽
飲品$48上之士多啤梨發毛也给客人,主打龍蝦意粉水準一般$172,淡而無味,意粉不夠熱,意粉上還有一條頭髮,最後店員也將全單飲品及食品取消,店員也盡責任,只是廚房需要再陪訓下,才對客人及食物付責任,希望这店再改進
呢間phi分店多左teddy bears之外 更有落地窗座位 空間感夠大🌸乾花裝飾 洋溢暖暖cozy vibe😚兩款主食都幾足料 扁意粉個汁濃郁厚身 飲緊龍蝦湯咁 龍蝦潛艇塞滿龍蝦肉 夠爽口🤤甜品必食梳乎厘pancake🥰口感濕潤fluffy 依舊充滿蛋香! topping係芝士奶蓋 鹹香x煉奶感覺~野飲就好喜歡我果杯Bear’s chocolate 朱古力味夠rich香濃 幾驚喜 上面有小熊朱古力餅🤩🥞聖誕老人拯救雪地裏的小熊 ($152)🥘聖誕龍蝦扁意粉 ($172)🦞深海中的龍蝦潛艇 ($185)🍫Bear’s chocolate ($58)🍯🥛Caramel babyccino ($42)—————————————————-📍PHI Coffee & Pancake 九龍灣MegaBox 5樓3-4及9號舖
聖誕龍蝦扁意粉

🥞聖誕老人拯救雪地裏的小熊 ($152)
🥘聖誕龍蝦扁意粉 ($172)
🦞深海中的龍蝦潛艇 ($185)
🍫Bear’s chocolate ($58)
🍯🥛Caramel babyccino ($42)

—————————————————-
📍PHI Coffee & Pancake
九龍灣MegaBox 5樓3-4及9號舖
2024-01-01
聖誕龍蝦扁意粉
位於九龍灣的PHI Coffee & Pancake 新開張,整間餐廳以熊仔為主題為主,簡直可愛到暈,相信不少少女及小朋友也十分喜歡。🌟聖誕老人拯救雪地裏的小熊可愛到令人心也溶化的聖誕主題小熊pancake,連男仔也覺得好可愛。疏乎厘pancake非常鬆軟香甜,加上小熊的餅乾及用糖霜所做的聖誕老人和雪人公仔,淨係賣相已經滿分。🌟LOTUS 海鹽焦糖法式吐司一向鍾情海鹽焦糖味的哥哥,對於這個法式吐司讚不絕口,因為焦糖很香濃,配合脆卜卜的法式吐司,雖然十分邪惡,但是非常滋味。🌟小熊的朱古力泡泡浴這個是細佬一定要是叫的飲品,細細粒的小熊沐浴在香噴噴又熱辣辣的熱朱古力之中,令人有一種視覺及味覺的雙重享受。

🌟聖誕老人拯救雪地裏的小熊

🌟LOTUS 海鹽焦糖法式吐司

🌟小熊的朱古力泡泡浴
2023-12-26
聖誕節
用餐優惠
優惠券
PHI pancakes 店喺Megabox 開新店,位於5樓中庭旁,半開放既門面,坐喺旁邊既打卡位後面配襯埋商場聖誕佈置,整個氛圍好開心好chill !每張檯都有bear bear🐻 陪住坐,真係可愛到爆燈 !☕️Godiva chocolate wine coffee 好中意呢度既特色咖啡,特別係呢杯用上Godiva 朱古力酒,酒味好香濃,啡味都好突出!☕️Tiramisu coffeeEspresso base 加埋上面既cream,入口香滑。🍴深海中的龍蝦潛艇麵包加上牛油好香軟,龍蝦肉非常足料填滿整個潛艇。伴上黑醋汁沙律菜,夠清新! 🍴明太子醬三文魚籽貓耳朵貓耳朶煙煙韌韌每一粒都沾上明太子醬,咸香味鮮,還配上2粒軟嫩帶子。🥞經典英式伯爵茶梳乎厘一客3件,梳乎厘好厚身,有空氣感得黎又有香軟口感,伯爵茶醬汁夠晒茶香,忌廉打得香滑,加埋一齊食味道層次好豐富,仲有蕨餅、Madeleine,好味又吸睛!
每張檯都有bear bear🐻 陪住坐,真係可愛到爆燈 !

好中意呢度既特色咖啡,

☕️Tiramisu coffee

🍴深海中的龍蝦潛艇
麵包加上牛油好香軟,龍蝦肉非常足料填滿整個潛艇。
伴上黑醋汁沙律菜,夠清新!

🍴明太子醬三文魚籽貓耳朵

🥞經典英式伯爵茶梳乎厘
仲有蕨餅、Madeleine,好味又吸睛!
公司附近一有新餐廳就會去試下,之前去過旺角果間覺得唔錯,所以今次就去左Megabox既【PHI Coffee & Pancake】。Megabox主打啤啤,全間餐廳都佈滿啤啤裝飾,超級有童趣。深海中的龍蝦潛艇:Lobster roll唔係間間都有得食,所以就叫左。龍蝦鮮甜彈牙、麵包鬆軟。呢個價錢算不錯。明太子醬三文魚籽貓耳朵粉:明太子醬好creamy,加左三文魚籽好鮮甜。而貓耳朵粉好有咬口,整體不錯。聖誕老人拯救雪地裏的小熊pancake:之前食過佢既梳乎厘pancake非常好食,所以就叫左聖誕限定,超級可愛。奶蓋加奶油又唔會太甜、pancake非常鬆軟而且蛋味濃。抹茶鮮奶:抹茶好濃、奶味同抹茶味好match。玫瑰泡沫鮮奶:泡沫好耐都唔化、玫瑰味道唔會太濃,淡淡地好順口。
明太子醬三文魚籽貓耳朵粉
聖誕老人拯救雪地裏的小熊
抹茶鮮奶:抹茶好濃、奶味同抹茶味好match。
明太子醬三文魚籽貓耳朵粉
2024-01-01 51 瀏覽
今日去咗呢間以熊仔為主題餐廳🧸,每張枱上都有啡色熊仔🐻,部份仲有大熊仔啊🧸,有好多充滿聖誕氣氛的裝飾🌲🥰🔹️聖誕龍蝦扁意粉🦞 $172超多龍蝦肉,好鮮甜,扁意粉好掛汁,口感好正🔹️紅噹噹龍蝦意大利飯🦞 $165同樣係以龍蝦為主,意大利飯好香和有芝士味,幾creamy🔹️聖誕老人拯救雪地裏的小熊🎅🧸 $152淋上奶蓋的梳芙厘pancake,加埋咁靚和有心思的擺碟,簡直係100分,pancake鬆軟和香蛋味,口感好滑,擺碟有聖誕老人、雪人、熊仔和花花點綴,好有創意🔹️小熊的朱古力泡泡浴🐻🍫 $58凍朱古力好香濃,上面浸緊泡泡浴的熊仔浸落朱古力得,拎出嚟就咁食又得,超可愛🔹️Godiva朱古力酒咖啡🥂🍫酒味、朱古力、咖啡味都好balance,好獨特,第二度試唔到

🔹️聖誕龍蝦扁意粉🦞 $172
超多龍蝦肉,好鮮甜,扁意粉好掛汁,口感好正

🔹️紅噹噹龍蝦意大利飯🦞 $165
同樣係以龍蝦為主,意大利飯好香和有芝士味,幾creamy
紅噹噹龍蝦意大利飯

🔹️聖誕老人拯救雪地裏的小熊🎅🧸 $152

🔹️小熊的朱古力泡泡浴🐻🍫 $58

🔹️Godiva朱古力酒咖啡🥂🍫
Godiva朱古力酒咖啡

紅噹噹龍蝦意大利飯
Godiva朱古力酒咖啡
👧🏻😋👅🍽✨PHI開到去Megabox更children friendly 🎈 -PHI Coffee & Pancake🇭🇰 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖 🇭🇰-🧸 Megabox果然係小朋友天堂, 除左超多親子用品零售店, Ikea又多野玩, 仲要超多一家大細去食既PHI新分店🧸 門口用屏風好開揚, 每格一隻大啤啤, 枱面有隻細啤啤勁cute, 連啲嘢食都好多熊啤啤裝飾-🐻 聖誕老人拯救雪地裏的小熊 $152💯三塊厚身soufflé pancake勁鬆軟, 鮮忌廉超級香滑, 絕對唔係噴射忌廉質素💯小熊曲奇係雪地忌廉醬入面暢泳但聖誕老人同雪人仲喺度hea 好似唔係好想救小熊😂-🦞 深海中的龍蝦潛艇 $185✨潛艇包外脆內軟, 包芯塞左超多龍蝦肉, 少少沙律醬跳出龍蝦鮮味又唔會太鹹, 反而沙律醋落重手咗少少, 但啲菜就好新鮮-🍝 聖誕龍蝦扁意粉 $172💯意粉醬好creamy, 杰度適中, 佈滿每一條Al dente扁意粉; 龍蝦啖啖肉, 唔少係龍蝦鉗肉但唔使剝殼勁方便-🍫 小熊的朱古力泡泡浴 $58✨超邪惡勁厚cream😍 但好滑好香唔太甜好正,
👧🏻😋👅🍽✨

🍝
聖誕龍蝦扁意粉 $172

🍫
小熊的朱古力泡泡浴 $58
✨超邪惡勁厚cream😍 但好滑好香唔太甜好正, 朱古力好濃郁, 同甜品一樣有小熊曲奇浮游係cream上面浸泡泡浴🤣

☕️
焦糖脆脆鮮奶咖啡 $45
💯有提供攪棍可溝埋焦糖脆脆同咖啡當落糖, 但我就由佢慢慢溶化一啖甜焦糖味一啖香滑咖啡味
2023-12-30 28 瀏覽
空間非常寬敞,裝潢以小熊作為主題,以木系為主調,配搭乾花裝飾,感覺溫馨舒適。店內放有熊啤啤公仔陪食,窗邊位則是熱門的用餐位置,可以一邊用餐一邊影相,非常寫意,打卡一流!深海中的龍蝦潛艇 ($185)麵包鬆軟富牛油香,龍蝦以汁醬煮過,香口爽彈。慢煮牛面肉扁意粉 ($98)牛面肉軟腍入味,扁意粉掛汁,口感彈牙又有嚼勁。經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)梳乎厘班戟端上桌已蛋香撲鼻,極富空氣感,口感綿密軟鬆,再配上伯爵茶醬,入口充滿了陣陣茶香。焦糖脆脆鮮奶咖啡 ($45)幼滑豐盈的奶泡上放了一塊焦糖脆脆,賣相吸引!兩者搭配起來,相輔相成,口感升級。
深海中的龍蝦潛艇 ($185)
麵包鬆軟富牛油香,龍蝦以汁醬煮過,香口爽彈。
慢煮牛面肉扁意粉 ($98)
牛面肉軟腍入味,扁意粉掛汁,口感彈牙又有嚼勁。
經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)
焦糖脆脆鮮奶咖啡 ($45)