2008-08-21 19 瀏覽
之前食第一次已經想寫喇...但係太忙喇...尋晚ot完落去食,嘩...要等成40分鐘...不過唔緊要啦...食住餃子先...到我喇~~我地叫左"黑椒牛肉飯","霜降牛肉"&"牛小排套餐"黑椒牛肉飯同牛小排上次已經食,今次再食...真係好鬼正呀~個黑椒牛肉飯真係好好好好好味~d牛肉同個飯好香~加埋d pepper v.gd~~撈完之後再淋個蜜糖烤汁(個侍應教既...)好夾...中和返d辣味個牛小排好林,好有牛味...好新鮮~呢個加個蒜蓉汁~正~壓軸既霜降牛肉就咁睇件牛肉,嘩~好靚~d紋好靚好新鮮~加埋個蒜蓉汁,一流~牛肉好juice~個汁好好味,忍唔住要用黎撈飯食~雖然2次都等左好耐...但平平地(黑椒牛肉飯)就已經食到咁正既一餐等耐d都唔緊要啦~
之前食第一次已經想寫喇...
但係太忙喇...

尋晚ot完落去食,嘩...要等成40分鐘...
不過唔緊要啦...食住餃子先...

到我喇~~
我地叫左"黑椒牛肉飯","霜降牛肉"&"牛小排套餐"

黑椒牛肉飯同牛小排上次已經食,今次再食...
真係好鬼正呀~

個黑椒牛肉飯真係好好好好好味~
d牛肉同個飯好香~加埋d pepper v.gd~~
撈完之後再淋個蜜糖烤汁(個侍應教既...)
好夾...中和返d辣味

個牛小排好林,好有牛味...好新鮮~
呢個加個蒜蓉汁~正~

壓軸既霜降牛肉
就咁睇件牛肉,嘩~好靚~
d紋好靚好新鮮~

加埋個蒜蓉汁,一流~
牛肉好juice~
個汁好好味,忍唔住要用黎撈飯食~

雖然2次都等左好耐...
但平平地(黑椒牛肉飯)就已經食到咁正既一餐
等耐d都唔緊要啦~
牛小排套餐
牛小排套餐
2008-08-17 14 瀏覽
八月十四日(星期四)美食展後,因為著了高跟鞋,所以行得很累!本身想吃灣仔莎巴,還是遲些啦老公!去apm吃pepper lunch!因為同事曾經提過,而且雜誌又報導過!日本也有,不過太多美食,所以想回來才吃!晚上九時許!人都算多,要等廿分鐘才有得吃!我要了那個蒜香牛肉飯!牛肉圍成一個圈包著面滿是pepper和粟米的白飯!好吃得很呢!很惹味!而且牛肉燒得香呢!加上老公拿回來的蒜蓉汁!!!勁!!好的配搭!老公要了個燒三文魚飯!三文魚不算多,但算新鮮!不過下次還要試試雪花牛肉吧!!
八月十四日(星期四)

晚上九時許!人都算多,要等廿分鐘才有得吃!

老公要了個燒三文魚飯!三文魚不算多,但算新鮮!

不過下次還要試試雪花牛肉吧!!
2008-08-17 1 瀏覽
一到星期五就想食好少少, 日日茶餐廳真係厭所以去FOOD COURT, 試下D新野, 又可以睇奧運去到 FOOD COURT , 一陣陣香已經傳入我的鼻,眼見個個都食PEPPER LUNCH, 我又想試一試,普通牛肉飯餐要$38, 但今日我決定挑戰美國小牛排餐$65, 一D都唔便宜,當叫中NUMBER, 先知道個餐真係細份好似個兒童餐, 牛肉超超超名貴,少得可憐不過味道唔覺得特別好食, 同肥牛差唔多只覺得一D都唔值
一到星期五就想食好少少, 日日茶餐廳真係厭
所以去FOOD COURT, 試下D新野, 又可以睇奧運
去到 FOOD COURT , 一陣陣香已經傳入我的鼻,
眼見個個都食PEPPER LUNCH, 我又想試一試,
普通牛肉飯餐要$38, 但今日我決定挑戰
美國小牛排餐$65, 一D都唔便宜,
當叫中NUMBER, 先知道個餐真係細份
好似個兒童餐, 牛肉超超超名貴,少得可憐

不過味道唔覺得特別好食, 同肥牛差唔多
只覺得一D都唔值

似乎Pepper Lunch 真的很受觀塘客歡迎!吃過一頓不太滿意的板長後,我們來到這兒,一心要試這兒的霜降。yesssssh!只見一塊很生很整齊 (剛解凍?又不似...) 俾我們快快手修的煎了兩煎,加醬汁,肉汁不停的滲出來,旋即將幾成熟的牛放上芽菜上,令人興奮啊!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!牛的味道不錯,不過由於是黑椒汁的關係,說是香口會比鮮味適合,總算令人滿意。驚喜的是,配角芽菜,兩條豆,兩片甘筍也很美味。芽菜既沒有一陣生味,亦非常鮮甜,口感良好! 豆和甘筍也不是吉野家貨色,就算平時不喜歡蔬菜,也可以試試看。在興奮的情況下,我們乾脆把整碗飯倒進盤,不想浪費盤中的汁,原來這樣吃會很香的呢!! (再說,pepper lunch的飯向來口感和味道都不錯)*橙汁不是鮮搾的,似是用開粉沖的溝鮮果汁。但牛扒好吃,就算吧。*可惜兩人share一個set,過不了口癮,差點要多叫一客黑椒牛肉飯呢。PS: 我們吃得這樣生,但整晚腸胃也沒問題。
似乎Pepper Lunch 真的很受觀塘客歡迎!
yesssssh!

PS: 我們吃得這樣生,但整晚腸胃也沒問題。
半生熟
半生熟
2008-08-11 12 瀏覽
黎到food court,見到唔少人食緊peppeer lunch d 鐵板餐,大大份,決定一試!要左 鐵板牛肉飯鐵板漢堡扒拼雞扒(包白飯一大碗)先講鐵板牛肉飯,d牛肉都算多($38仲想點!個鐵板都值回票價),唔算肥,燒到個邊少少焦,幾香口!d飯都好正,上面有蔥粒粟米,d飯裏面先係重點,有牛油o係入面,撈埋一齊食超正超香!$38包汽水,好抵食!至於個鐵板漢堡扒拼雞扒,漢堡扒好juicy,外脆內軟,不過少左d咁囉,d雞扒層皮好薄,唔使驚肥,但唔算好特別。btw,佢d 橙汁係鮮渣,食完鐵板燒整杯鮮渣橙汁感覺健康dXD

要左

鐵板牛肉飯
鐵板漢堡扒拼雞扒(包白飯一大碗)

$38包汽水,好抵食!

• 鐵板牛肉飯
2008-08-06 5 瀏覽
行過foodcourt 都聞到勁香,所以決定一試試左$38 ge 黑椒牛肉飯 + 可樂 ( 最平係呢個餐,之後價錢就一跳去到5x - 8x 呢個價)因為牛肉就少好多,薄好多,不過純粹過下手隱同口隱,都已經值回票價因為之前食830 ,跟本就搵唔到位,又怕要等得耐(聽人講等過成20mins,因為太多人排呢條隊) 所以揀左 三點半呢個時間去食,大約俾左$ 都等左7min- 10min 左右,不過服務員好有笑容同禮貌,佢係有提我要等幾耐,叫我坐下先ge,不過我好心急,驚d 肉一黎會overcook jei,同埋有3 款醬汁 可以自己酌,我就揀左蜜糖汁同蒜容汁好興奮r,一接過個盤,見到d 牛肉仲"生out out" 等緊自己番位反下佢,見到都開心但唔好太心急r ,因為jaja 聲,又熱,真係要小心d,反而應該搵番d 近d ge 位黎坐。d 飯同肉 反黎反去,香到陣,又有粟米香,不過我諗我又落蜜汁又落蒜容汁,令到d 飯太濕,不過都好好食,有d 人鍾意食飯焦可以放少d汁ge好推介佢r~可能一黎第一次食la,佢又新開(態度仲好好) 希望佢keep 住d 水準la, 最唔好ge 地方係 佢0係foodc
行過foodcourt 都聞到勁香,所以決定一試

好推介佢r~可能一黎第一次食la,佢又新開(態度仲好好) 希望佢keep 住d 水準la, 最唔好ge 地方係 佢0係foodcourt, 要快食,想同d 朋友慢慢傾慢慢食都唔得~
2008-08-05 11 瀏覽
中午找了 " Pepper Lunch" 試試,"P" 是從日本開展過來的扒類連鎖店,有點似快餐形式,但較特別的,"P"首先會提供生的扒類套餐,讓客人親自煎在已加熱至極高溫的鐵板上.生熟程度完全直接由客人的喜好而控制,亦有短片教客人步驟,加點玩味的樂趣,但留意鐵板的熱力令肉類很快熟透,不宜煎得太久.雪花牛肉套餐, 約$8x + 汽水一杯,白飯.肉質焾,牛味不錯...可惜我覺得份量太少...肉眼扒套餐$6x + 汽水一杯,白飯.肉質不及"雪花"焾,口感較粗糙,牛味略遜..

雪花牛肉套餐, 約$8x + 汽水一杯,白飯.
肉質焾,牛味不錯...可惜我覺得份量太少...

肉眼扒套餐$6x + 汽水一杯,白飯.
肉質不及"雪花"焾,口感較粗糙,牛味略遜..
2008-08-03
好耐無去APM,前幾日要去無印良品買小小野,於是落咗樓下Food Court搵食。見到新開嘎Pepper Lunch(可能開咗好耐,不過因爲好耐無去,今次第一次見到)有人排隊,鐵板牛扒樣又確實吸引,決定與朋友一試。雖然有不少人排隊,不過效率都幾快,只係Food Court認真多人,搵位要花小小功夫。朋友要咗38蚊嘎鐵板牛肉飯,我要咗霜降牛扒餐。可能因爲個位遠咗小小,趕不及反面,所以有小小over cooked,不夠食得出是有質素嘎扒,即使小小over cooked,都好味。下次會再試。牛肉飯超級好味,鐵板好熱,令到飯差不多食完個時都係好熱,好香。粟米都好新鮮好甜,38蚊,抵食!!!

• 鐵板牛肉飯
2008-07-26 1 瀏覽
由細到大 都好鍾意食鐵板餐 貪佢既”炸炸”聲今次食呢個飯 好大原因係因為咁另外 係因為佢既價錢係全店最平雖然價錢平 但味道真係相當唔錯 難怪成日有咁多人排隊張D生牛肉同飯一齊炒熟個陣 真係好興奮不過成日驚住牛肉會過熟 而且第一次炒 炒完賣相真係..講番味道 牛肉夠薄 有牛肉味 又有牛肉汁 真係好正飯炒到有飯焦 再索埋汁 哇!冇得彈配角粟米都不甘示弱 夠甜得黎重帶有牛油香總括黎講 $38 簡直係超值一定會再叫(點都要炒番次靚飯先)值得一提 收銀好nice呢!
由細到大 都好鍾意食鐵板餐 貪佢既”炸炸”聲

今次食呢個飯 好大原因係因為咁

另外 係因為佢既價錢係全店最平

雖然價錢平 但味道真係相當唔錯 難怪成日有咁多人排隊

張D生牛肉同飯一齊炒熟個陣 真係好興奮

不過成日驚住牛肉會過熟 而且第一次炒 炒完賣相真係..

講番味道 牛肉夠薄 有牛肉味 又有牛肉汁 真係好正

飯炒到有飯焦 再索埋汁 哇!冇得彈

配角粟米都不甘示弱 夠甜得黎重帶有牛油香

總括黎講 $38 簡直係超值

一定會再叫(點都要炒番次靚飯先

值得一提 收銀好nice呢!
(非會員)
本來無諗住食牛扒,但上到去food court 臭到陣香味,於是..就咁去左哩間野買左個霜降牛扒套餐 ! 鐵板上生熟自己調較,聞己經好香,塊扒都有幾多脂肪紋,放入口D脂肪發出濃郁既牛味好正,平時哩個價錢,好難食到哩個質數! 會同麻男友再黎食,正!
 會同麻男友再黎食,正!
  • 牛扒
2008-07-13
尋晚同姐~媽去左APM搵野食~好耐之前已經對foodcourt冇晒信心==好多都又貴又難食=3=不過見有新野又想試下XDDD未嗌野食前已經比條人龍嚇窒左三個人唔太餓~只叫左霜降牛扒同煎蛋漢堡扒~期望唔高-3-等左半個鐘度終於有得食*V*用鐡板燒形式~香噴噴的~好誘人XD牛扒係生的~要自己煎熟~咁樣有個好處~就係唔會老unun^^食落口~呵呵~十分juicy*V*雖然冇入口即溶咁誇張-3-但就好食過好多steak house!!!!漢堡扒唔鞋口~有d洋蔥~好野味*VVV*d飯都好得!!!!混有珍珠米~想tim多碗XDD成碟連配菜都清晒!好耐都未試過XDD唯獨d汁差少少-3-好似喼汁咁=3=雖然好好食*V*但因為個環境覺得唔值咁貴=3=如果入左餐廳一定大大加分!因為料令又好食^^而且絕對稱得上係foodcourt之最!!!!起碼好過d茶餐廳水準~高級食肆價錢ge黑店=3=希望佢唔會打響個朵之後就愈做愈差laT^T
尋晚同姐~媽去左APM搵野食~
好耐之前已經對foodcourt冇晒信心==
好多都又貴又難食=3=
不過見有新野又想試下XDDD
未嗌野食前已經比條人龍嚇窒左

三個人唔太餓~只叫左霜降牛扒同煎蛋漢堡扒~
期望唔高-3-等左半個鐘度終於有得食*V*
用鐡板燒形式~香噴噴的~好誘人XD
漢堡扒唔鞋口~有d洋蔥~好野味*VVV*
d飯都好得!!!!混有珍珠米~想tim多碗XDD
成碟連配菜都清晒!好耐都未試過XDD
唯獨d汁差少少-3-好似喼汁咁=3=
雖然好好食*V*但因為個環境覺得唔值咁貴=3=
如果入左餐廳一定大大加分!因為料令又好食^^
而且絕對稱得上係foodcourt之最!!!!
起碼好過d茶餐廳水準~高級食肆價錢ge黑店=3=
希望佢唔會打響個朵之後就愈做愈差laT^T
  • 特選霜降牛扒、煎蛋漢堡扒
2008-07-12 4 瀏覽
之前喺朗豪坊食過兩次,第一次好好食,第二次因為個鐵板唔夠熱,啲牛扒都煎唔熟,所以好耐無去,今次見有新舖,又再幫襯了食一個霜降牛扒,今次真係夠熱,吱吱聲維持左好耐,要把煎好既牛扒放在芽菜上先唔會熟過頭,牛扒好嫩,肉質十分好,一咬落去完全唔覺得靭!鍾意佢既紅蘿白,好甜呀,配一碗白飯食份量夠哂我!如果個鐵板夠熱,都係一間值得幫襯既餐廳!

如果個鐵板夠熱,都係一間值得幫襯既餐廳!
2008-07-11 5 瀏覽
可能是新開吧,那天我到food court, pepper lunch 簡直成為全場"椒"點!!到處也是pepper lunch黑色大碗/盤,到處也很香,令我的肚子也不禁咕嚕咕嚕叫著,哼!試了那個最便宜的黑椒牛肉飯,$38有飲品。未試過pepper lunch的人,也許會奇怪黑椒牛肉飯有甚麼特別之處。pepper lunch特色是,飯都是以類鐵板盛著的,很熱很熱的 。飯置在盤中央,生的牛肉圍著飯,飯中央有牛油,裡面還有粟米。這種配搭實在太妙! 雖然回到座位時,牛肉已幾乎全熟,但非常有鮮味、有口感。黑椒再加上自助取得的汁,和粟米的甜香,完全maximimize 了這些食物的美味!! 而融了的牛油,則令所有東西都融合起來,好味得讓我完全未能透過文字表達! ** 記住號碼差不多時應最好在counter等待一會,否則牛肉會幾乎全熟。

試了那個最便宜的黑椒牛肉飯,$38有飲品。

未試過pepper lunch的人,也許會奇怪黑椒牛肉飯有甚麼特別之處。pepper lunch特色是,飯都是以類鐵板盛著的,很熱很熱的 [je je聲]。