屯門嘅Peloton係將軍澳開咗新店🏕裝修以單車 露營為主題 (camping凳好有feel~ 店內仲有售賣唔同camping用品~食物質素唔錯 有手工意粉✨💕-🥐【烤大啡菇、蕃茄 水牛芝士漢堡包薯條】$88 (lunch menu) 同main menu嘅漢堡比 呢個只有菇 冇肉最impressive係個包 外脆內軟 仲加咗芝麻 好香~ 大啡菇勁大隻!好juicy 再搭蕃茄&水牛芝士yum~ 即使冇肉都食得好滿足😋伴碟仲有原條切炸薯條✨*lunch set包湯/沙律 沙律個汁幾好味😋 蘑菇湯有粒粒蘑菇好足料~-🍝【虎蝦、露筍、車厘茄、茄醬手打意大利麵】$88 (lunch menu) 又係手工意粉呀!好掛汁同彈牙😋比起茄醬意粉 更加似忌廉意粉 好creamy~虎蝦都幾多隻 隻隻都新鮮 好彈牙✨👍🏼*lunch set包湯/沙律 -🥥【Dirty Coconut】$50咖啡+椰奶!之前都係另一間餐廳飲過呢個組合 真係好夾!椰奶比普通牛奶更加厚身🤤 好正!-🧇【Fresh Baked Croffle, Hazelnut, mixed berries, ice cream】$70冰火甜品🧊
屯門嘅Peloton係將軍澳開咗新店🏕
裝修以單車 露營為主題 (camping凳好有feel~
店內仲有售賣唔同camping用品~
食物質素唔錯 有手工意粉✨💕

同main menu嘅漢堡比 呢個只有菇 冇肉
最impressive係個包 外脆內軟 仲加咗芝麻 好香~
大啡菇勁大隻!好juicy 再搭蕃茄&水牛芝士yum~
即使冇肉都食得好滿足😋
伴碟仲有原條切炸薯條✨
*lunch set包湯/沙律
沙律個汁幾好味😋 蘑菇湯有粒粒蘑菇好足料~

又係手工意粉呀!好掛汁同彈牙😋
比起茄醬意粉 更加似忌廉意粉 好creamy~
虎蝦都幾多隻 隻隻都新鮮 好彈牙✨👍🏼
*lunch set包湯/沙律

🥥【Dirty Coconut】$50
咖啡+椰奶!
之前都係另一間餐廳飲過呢個組合 真係好夾!
椰奶比普通牛奶更加厚身🤤 好正!

冰火甜品🧊🔥
呢間嘅croffle本體高質呀!!!好香好酥脆!
如果係整做普通牛角包應該都好出色!
伴碟都幾豐富 最鍾意穀物片😋

✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:$148
⏳等候時間:0mins (平日12:30pm)
報紙見到有報道介紹呢間餐廳,星期六就拉埋呀媽去試吓,行入去餐廳就見到掛係牆既單車,仲有露營裝備,裝修色調係森林色系。一望個餐牌就覺得吸引,價錢算平,一碟意粉88蚊真係唔知可以去邊度搵。叫左2碟意粉,一份雞翼,一個甜品,仲有一杯朱古力,埋單唔洗加一煙三文魚、野菌、蘆筍手打意大利麵 4.5/5擺盤好靚,手打意大利粉軟硬適中,掛汁量多,份量足夠,個汁又好食,配料又多,唔會食食吓冇晒啲餸。冬陰功海鮮椰香手打意大利麵 4.5/5一上菜嘅時候,呢兩隻意粉都好似樣,甚至乎以為係一樣味道,顏色都係黃色,覺得依款意粉可以加返少少紅色,配合返冬陰功嘅味道。講返味道係有辣味,椰奶味,兩隻蝦兩隻青口,都好新鮮,掛晒汁嘅意粉,同辣味嘅配搭真係好出色。蜜糖芥末雞翼 5/5雞翼炸得香脆又有肉汁,蜜糖芥末醬嘅配搭一定係夾㗎啦,咁嘅價錢,性價比真係好好。即焗牛角包窩夫、榛子醬、雜莓、雪糕 4.5/5窩夫好香脆,熱辣辣咁上菜,同冰凍嘅雪糕配搭,擺盤好精緻。每一啖去咬呢個窩夫嘅時候都係伴隨鬆脆嘅聲音,再加上雪糕榛子醬嘅甜味,冷熱之間令到食客得到味道同聲音既享受。Nutella Chocolate 3.5/5好快就凍哂,覺得

煙三文魚、野菌、蘆筍手打意大利麵 4.5/5

冬陰功海鮮椰香手打意大利麵 4.5/5

蜜糖芥末雞翼 5/5

即焗牛角包窩夫、榛子醬、雜莓、雪糕 4.5/5

Nutella Chocolate 3.5/5

好快就凍哂,覺得要諗方法keep住個溫度,整體都好好味。

地理:

將軍澳站沿海邊行10分鐘,海天晉商場仲有好多唔同嘅餐廳。

環境:

單車嘅主題,懶洋洋嘅週末可以黎享受窗邊嘅打卡位,不過預咗要耷低頭食。見到現場仲有露營嘅裝備唔知係咪買得。

價錢:

性價比高,唔收+1,平均cafe價錢黎講算低,好得

服務:

可能啱啱營業,唔夠侍應,啲侍應好少留意客人嘅需要,企喺門口等位嘅時候都冇人即刻招呼,掛住做嘢。我相信遲啲會好返啲。
煙三文魚、野菌、蘆筍手打意大利麵
蜜糖芥末雞翼
即焗牛角包窩夫、榛子醬、雜莓、雪糕
Nutella  Chocolate
煙三文魚、野菌、蘆筍手打意大利麵
蜜糖芥末雞翼
即焗牛角包窩夫、榛子醬、雜莓、雪糕
Cafe內以露營設置同單車為主題,牆身更掛上戶外用品配置, 令人係室內亦可以感受到戶外活動同露營既氣氛⛺️食物主要提供pasta, all day breakfast, pastry😙🍴ᴍᴀɪɴ· Alaska Crab Meat Pasta $118﹟意粉係手工製, 麵條偏粗身, 口感彈牙💕面頭有海量芝士粉, 同啲醬汁撈勻後, 岩岩好沾係麵條上, 食落都唔會太溜😛蟹肉份量都好滿足, 另外亦有3隻爽滑彈牙蝦🦐 🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· Croffle $70﹟個牛窩夫外層酥脆, 內裏keep到軟熟, 面頭唧上邪惡既榛子醬, 旁邊配有一大球雲呢拿雪糕, 水果同埋啲cereal脆脆🍓🥐🍦🥤ᴅʀɪɴᴋ· Orange Mocha $50﹟個presentation幾有心思, 橙味同朱古力味較出, 咖啡味相對就弱少少🤏🤔🥤ᴅʀɪɴᴋ· Earl Grey Chocolate $45﹟伯爵茶同埋朱古力味相互取得平衡, 凍飲黎講味道都好突出, 亦都唔會有粉感🥰如果大杯啲會再開心啲🤣

Alaska  Crab  Meat  Pasta

Alaska  Crab  Meat  Pasta
Croffle
Orange  Mocha
2022-07-22 91 瀏覽
📍Peloton (將軍澳分店)上個星期去將軍澳見朋友,當然要搵吓啲特色Cafe試吓啦🫶🏻之前其實喺屯門都食過Peloton,嗰陣已經覺得食物咖啡都好唔錯,所以見今次將軍澳分店新開,就再試下keep唔keep到水準先😊首先飲品方面,Dirty coconut 🥥 真係必點!對於唔好咖啡嘅人都好friendly,而且會愛上🤣兩者真係好夾。另外朋友嘅earl grey chocolate 都係好正😛唔會太甜,又有伯爵茶嘅香味。食物方面我就最推介意粉,呢度嘅homemade pasta同外面食嘅好唔一樣,夠煙韌,而且好掛汁,加埋脆脆嘅羽衣甘藍,小蕃茄,大啡菇。即刻覺得原來素食都可以咁好食😋第二樣推介嘢就係香檳忌廉汁法國藍青口😝個汁先係重點,夠濃味唔會太稀,調校得唔錯。全部青口亦都大大隻👍🏻另外兩樣我哋叫咗yogurt bowl,烤牛肉酸種包。兩樣都係正常發揮,如果yogurt bowl個base唔係用plain yogurt ,用其他生果blend會更好,牛肉酸種包值得一讚嘅係中間嘅Brie cheese超級厚😍每啖都有芝士夾住,口感十足。總括嚟講我哋都滿意今次用餐體驗👍🏻環境比起屯門更舒服
📍Peloton (將軍澳分店)

總括嚟講我哋都滿意今次用餐體驗👍🏻環境比起屯門更舒服寬敞,將軍澳分店更加多單車🚴‍♀️擺設,單車迷嚟到一定好開心🥳 絕對係一間應該可以再訪嘅Cafe。

/ 單 車 露 營 主 題 寵 物 友 好 𝘤𝘢𝘧𝘦 /꧁𝗣𝗲𝗹𝗼𝘁𝗼𝗻꧂ ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ🚴‍♂️🚵🏕由屯門開到將軍澳的𝘤𝘢𝘧𝘦 繼續以工業風 𝘹 單車露營作主題食品和飲品選擇都非常多 選擇困難呢~週末下午到訪人流不多 感覺幾舒適 有種慢活的感覺呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄ꔚ冬陰功海鮮椰香手打意粉 $𝟷𝟶𝟾手工意粉似蛋麵 口感偏爽彈而非煙韌醬汁味道其實不差 不過看顏色就知道不是正宗冬陰公偏黃色的醬汁帶濃濃的椰香亦有辣勁但就無香茅、檸檬葉等香草味又無蕃茄有少少失望ꔚ 𝙼𝟽 𝚠𝚊𝚐𝚢𝚞 𝚋𝚎𝚎𝚏 𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 𝚠/ 𝚏𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚜 $𝟷𝟷𝟾和牛𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩反而不錯 𝘔7和牛肉嫩𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺配搭𝘉𝘳𝘪𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦更添鹹香再有爽脆醃椰菜和𝘮𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 味道酸酸好醒胃 又可以豐富口感整個配搭出色兼有特色ꔚ 𝚃𝚑𝚎 𝚋𝚘𝚖𝚋! $𝟻𝟻𝘐𝘵'𝘴 𝘵𝘳𝘶𝘭𝘺 𝘢 𝘣𝘰𝘮𝘣! 𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 + 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘢𝘭𝘦 + 𝘭𝘪𝘮𝘦 𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦非常清新 味道調得剛好 不用擔心太辣太酸𝘑𝘶𝘴𝘵 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 𝘧𝘰𝘳 𝘚
/ 單 車 露 營 主 題 寵 物 友 好 𝘤𝘢𝘧𝘦 /

꧁𝗣𝗲𝗹𝗼𝘁𝗼𝗻꧂ ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ⚠︎︎ɴᴇᴡ

🚴‍♂️🚵🏕

由屯門開到將軍澳的𝘤𝘢𝘧𝘦
繼續以工業風 𝘹 單車露營作主題
食品和飲品選擇都非常多 選擇困難呢~

週末下午到訪人流不多 感覺幾舒適
有種慢活的感覺呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

ꔚ冬陰功海鮮椰香手打意粉 $𝟷𝟶𝟾
冬陰功海鮮椰香手打意粉

手工意粉似蛋麵 口感偏爽彈而非煙韌
醬汁味道其實不差
不過看顏色就知道不是正宗冬陰公

偏黃色的醬汁帶濃濃的椰香亦有辣勁
但就無香茅、檸檬葉等香草味又無蕃茄
有少少失望

和牛𝘴𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩反而不錯
𝘔7和牛肉嫩𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺配搭𝘉𝘳𝘪𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦更添鹹香
再有爽脆醃椰菜和𝘮𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦
味道酸酸好醒胃 又可以豐富口感
整個配搭出色兼有特色
Orange  mocha/  the  bomb

ꔚ 𝚃𝚑𝚎 𝚋𝚘𝚖𝚋! $𝟻𝟻
𝘐𝘵'𝘴 𝘵𝘳𝘶𝘭𝘺 𝘢 𝘣𝘰𝘮𝘣!
非常清新 味道調得剛好 不用擔心太辣太酸
𝘑𝘶𝘴𝘵 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 𝘧𝘰𝘳 𝘚𝘜𝘔𝘔𝘌𝘙♫

ꔚ 𝙾𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚖𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟻𝟻
個人覺得橙味同啡味都不太突出 但🦦話幾正

💬 感覺有用心設計菜式又多選擇 員工友善 是間會令我想回訪的𝘤𝘢𝘧𝘦!

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦👱🏻‍♀️7.8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Peloton (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G03-04號舖

📍 Peloton (屯門)
屯門海皇路23號御海灣地下G14號舖
✎#cty_cafehopping
✎#cty_將軍澳
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

Orange  mocha/  the  bomb
  • The  bomb!
  • M7  wagyu  beef sourdough  with  French  fries
一心諗住夏天可以嚟個有冷氣嘅地方感受下露營Feel,但其實呢到呢幾張枱係有露營感覺,所以如果坐唔到呢幾個位嘅朋友仔,同「露營」係冇咩關系嘅!但不得不讚啲咖啡真係好好飲#JASMINECOLDBREW 好有驚喜!我飲嘅第一啖有曈孔放大,之後發出「嗯~」嘅聲音⋯淡淡茉莉花茶再加冷萃咖啡,兩次都叫同一杯!強烈推介😋👍🏻☕️#LEMONCOLDBREW#THEBOMB#煙三文魚牛油果水煮蛋酸種麵包拌薯條#煙三文魚牛油果忌廉芝士比高包拌薯條#魚子醬煎法式熏肝牛油果醬班㦸田園沙律#即焗牛角包窩夫榛子醬雜莓雪糕

但不得不讚啲咖啡真係好好飲
煙三文魚牛油果忌廉芝士比高包拌薯條
魚子醬煎法式熏肝牛油果醬班㦸田園沙律
即焗牛角包窩夫榛子醬雜莓雪糕
2022-07-19 1543 瀏覽
年初行完山,再過嚟將軍澳嘅海濱逛逛,覺得呢度真喺發展得唔同晒。住晌將軍澳嘅食友告之,臨近海濱長廊有個新場「海天晉滙」,裡面有唔少卧虎藏龍嘅食肆,咖啡店、茶飲店、日式、韓式、德國菜、意法、蠔吧……等等,部分更喺寵物友善餐廳,以及有一個全新室內抱石場(唔喺攀石場喔),真喺好值得一訪。。商場嘅入口就晌「唐俊街」街尾單車泊位側,近入口就有家大型韓國超市,啱晒老婆入少少貨,而另一側山系單車主題咖啡店嘅「Peloton」就喺我哋今次用餐嘅地方。講開單車,呢區有全港唯一嘅單車館,而新落成無耐由調景嶺至日出康城嘅單車徑亦都好正,沿途都喺海景!走進餐廳,一面落地大玻璃,陽光十足,只可惜對出仲喺工地,臨海嘅公園未知何時完工,否則景觀更開揚。整體裝修簡約,以木系為主,枱櫈嘅編排亦見闊落,樓底有番咁上下高,所以,空間感認真唔錯。既然喺山系單車作主題,店內當然有唔少相關主題嘅擺設,單車啦,露營摺椅啦,都幾得意架。仲有少少單車配件及露營用品作為零售。題外話,原來「Peloton」嘅意思喺指一班踩踏單車嘅人一齊去完成一件事,都頗有意思。此外,亦有少量戶外露天位,不過,呢排日日都酷熱警告,都喺乖乖坐番晌室內吧!再翻一
走進餐廳,一面落地大玻璃,陽光十足
再翻一翻餐牌,類別就分為全日早餐、輕食、意大利麵、意大利飯、烘焙、甜點、小食、湯品……等等,睇落款式都幾特別,西式中加入唔少東南亞元素,而飲品亦多元化,如茶品、果汁、咖啡、特飲、沙冰、特色茶品、啤酒……等等,如果有啲飲品加配優惠就更好喇
鮮雜莓、紅火龍果乳酪 $78

正值夏日炎炎,先嚟一道乳酪作為我哋嘅頭盤,大可清爽一下。雪白嘅乳酪之上,放滿咗士多啤梨、藍莓、紅肉火龍果、青蘋果片、蜜糖脆脆,色彩繽紛,絕對喺高打卡度。入口涼透心,生果非常鮮甜,乳酪酸香醒胃,喺一道好消暑嘅前菜。
煙三文魚、牛油果、忌廉芝士、比高包拌薯條 $88

漢堡就食得多,輕怡少少試試一份比高包,有煙三文魚、牛油果,完全喺老婆嘅心水食材,仲伴有炸薯條及沙律菜,賣相擺得靚仔。比高包喺烘過嚟,咬落有韌勁,配上煙三文魚及牛油果已經好好食,再塗上忌廉芝士,就喺有畫龍點睛之效,好味道指數立時提升。而薯條炸得香脆不膩,又有薯香,不得不提,沙律菜淋上嘅黑醋喺煮過嚟,所以,食到口感喺杰身啲,酸香度喺醇濃啲。
冬陰功海鮮椰香手打意大利麵 $108

睇見喺手打意麵,就自然秤高兩班,加上融入泰式冬陰功元素,一道充滿東南亞風情嘅意大利麵,更有興趣一試。份量真唔少喎,麵條都掛滿汁,先試一吓啲麵條,果然煙韌有咬口,仲有甚具蛋香,掛滿冬陰功汁,汁底既有香料味,又充滿椰香,淨喺食個意大利麵都正呀!至於啲虎蝦同青口都出色,前者蝦味濃,口感爽彈,後者保持鮮味,卻唔會好似啲平價貨咁韌到咬唔開。
烤龍蝦、龍蝦沙律、牛油果、班戟、田園沙律 $148

甜嘅班戟就食得多,最後登場喺一道鹹食嘅班戟,仲要搞到好高檔架,加入烤龍蝦,班戟中又夾有龍蝦沙律,襯埋牛油果及田園沙律,賣相好有睇頭。烤龍蝦燒得香口,蝦肉鮮甜彈牙,班戟方面,亦有驚喜,因為裡面嘅龍蝦沙律撈咗啲明太子,鹹香味更具層次,班戟又煎得軟綿,配上牛油果同沙律菜,食起嚟更覺健康喎。
Nutella Chocolate $45

一提到「Nutella」呢個品牌,就知佢等於朱古力榛子醬,呢杯凍朱古力就加入朱古力榛子醬,成品飲落朱古力味頗濃郁,不過,榛子味唔算好強。
Nutella Chocolate
桂花雪梨茶 $50

喜歡茶品嘅朋友就千祈唔好錯過店家多款嘅特色茶飲,每款都好有功效,就好似呢一杯桂花雪梨茶,睇得到所有材料都喺天然嘢,店員吩咐先焗10分鐘,再以杯蓋盛起個茶隔,茶色清澈,既有桂花香氣,又有雪梨嘅清甜味,入口非常之潤,又好生津,秋涼時飲就仲正。
桂花雪梨茶
遠離調景嶺站,過到嚟海濱長廊,感覺有種別有洞天,晌周末嚟打個轉,踩吓單車,真喺幾唔錯嘅節目。
桂花雪梨茶
上個月去先去左Peloton既屯門店😝今個月已經喺將軍澳又開多左一間分店啦🤩依舊以單車為主題🚲店家仲擺左三架私人單車坐陣🚲🍴香檳忌廉汁煮法國藍青口🍲 $88好少Cafe有得食呢個🤫青口份量都多😆個香檳忌廉汁都幾濃郁!香檳喺煮既過程已經揮發晒所以唔會好濃酒味😌如果可以有幾片包比我點埋啲汁食就好啦🤣🍴蘆筍、粟米、車厘茄、野菌羽衣甘藍青醬手打意大利麵🍝 $88睇到個名咁長就知好足料啦😂呢度既手工意大利麵同出面嗰啲唔同😏更加有嚼勁同彈牙!我個人就好鍾意呢個口感🤪仲有啲焗到好脆既羽衣甘藍🥬大啡菇好juicy🤤整體非常飽肚!🍴 M7和牛、俄羅斯椰菜、BRIE芝士、酸種包拌薯條🐮🧀🥖 $118配搭新㯋😳個人好鍾意食Brie cheese🧀入口軟滑幼細帶小小鹹香😗同牛肉相當之夾👍🏻牛既肉質都細嫩juicy👌🏻夾埋新鮮紫椰菜一齊食成件事好清新解膩🤭🍴即焗法式蘋果金寶配雪糕🍎 $70推薦🤩食既時候仲熱辣辣🔥啲crumble仲脆卜卜幾重牛油香🧈下面嘅蘋果有淡淡既肉桂味🥰配埋旁邊既雲呢拿雪糕🍦口感層次都好豐富😚絕對唔膩可以自己一個KO哂佢😌🍴Jasmine Cold Brew☕️ $60好有驚喜😍入口淡淡茉莉花

🍴香檳忌廉汁煮法國藍青口🍲 $88

🍴即焗法式蘋果金寶配雪糕🍎 $70

🍴Jasmine Cold Brew☕️ $60
好有驚喜😍入口淡淡茉莉花香🍀口感相對輕盈😏超級refreshing😳好岩依家呢個天氣飲😗同dirty coconut一樣咁驚豔🤪

整體來講,今次既食物質素一樣咁高質🤤價錢亦唔貴😏而呢度既咖啡更加surprise到我👄令我越來越鍾意飲咖啡🤩環境亦比屯門更加闊落同舒適🤪空間感十足!感覺好cozy🥰大家weekend真係可以過來慢活享受一下🫶🏼呢到仲pet friendle架!可以帶埋你地既毛孩過來嘆下🐶🐱
2022-07-02
  • 即焗法式蘋果金寶配雪糕