2010-11-29 17 瀏覽
今日放學約咗同學去九龍城行街街, 突然好想食cake, 咪走去福佬村道嘅 Patisserie Tony Wong 買餅番屋企食囉(之前有frd話佢哋嘅 rose cake好靚o架) 哎呀...竟然有我最鍾意食嘅 Napoleon 我買咗Rasberry Napoleon (自已食嘅)同Chestnut Cake (比家姐食嘅), 每件要成35蚊o架(有d肉痛) 個姐姐用咗個靚靚盒裝好....不過返到屋企, 個napoleon散咗囉, 要整番先影到相, 個napoleon好脆呀, 加上rasberry, 酸酸甜甜, 真係好正呀! 下次有機會要試埋其他napoleon先得
ok
2010-11-22
5 分鐘 (外賣自取)
  • Napoleon
2010-11-25 35 瀏覽
有一段時間沒有吃這裡的餅, 是晚經過, 見到有新口味, 當然要一試, 就買了一件讓大家火鍋時分吃.One. Two. Tea: 8分, 不是一二三, 是一二茶. 賣相精緻, 層次分明. 叫得做茶, 當然以茶作主打, 就是文迪心愛的伯爵茶. 面頭有一件馬加朗, 還算香脆. 第一層是伯爵茶慕絲, 相當香濃的伯爵茶味. 下面是伯爵茶法式燉蛋, 茶味跟蛋味是幾匹配. 再下面是雲尼拿香橙海綿蛋糕, 橙味濃郁, 另外還有伯爵茶碎. 是相當豐富的一件餅, 把幾種不同原素好好的配合在一起.喜歡伯爵茶的, 一定會喜歡這件餅.

One. Two. Tea

喜歡伯爵茶的, 一定會喜歡這件餅.
One. Two. Tea
2010-11-22 322 瀏覽
外母加E仔生日,在禾牛薈食飯前,先來買定,香橙味,士多啤梨,朱古力,白色似燸米滋包住碎果仁,3/4磅岩岩好,少食多滋味,盛惠180元Rose Cake花瓣有3隻色 : chocolate (in brown), strawberry (in pink) and 特別版purple (dun know wt flavor is). 花芯地方(半圓球體)用cream將成個半圓體包住, 入面係海綿蛋糕with strawberry pulp, 用一塊完整既餅做底, 最底既地方又係一層朱古力佢D花瓣用white chocolate 係好低溫之下拗出開花咁既形狀,所以係一片好薄既朱古力,拎上手好快溶 最好食就係D花瓣同餅底 海綿蛋糕加埋花瓣一齊擺入口都唔錯既 就咁食就馬馬地女士一見到個cake極心動架,surprise過收真玫瑰
外母加E仔生日,在禾牛薈食飯前,先來買定,
甘甘地,非常濃香朱古力
香橙味,士多啤梨,朱古力,白色似燸米滋包住碎果仁,
樣子可愛,女孩最愛,但要68元
3/4磅岩岩好,少食多滋味,盛惠180元

Rose Cake
女士一見到個cake極心動架,surprise過收真玫瑰
2010-11-20
10 分鐘 (外賣自取)
樣子可愛,女孩最愛,但要68元
甘甘地,非常濃香朱古力
2010-11-21 6 瀏覽
本身吾算太好甜品,但比tony wong d cake吸癮,每星期都差不多要食1两件,價錢絕對直得拿破崙D皮好薄好脆,吾會太甜,朱古力蛋糕好濃朱古力味,加上入面有D脆脆,口感好得意,蛋布丁好滑好香蛋味,加上燒過ge焦糖.一流但只係想講,香港人特色,又要大件,又要平的話就不要去試了...tony wong 吾岩你地,你地都係去食返美心,聖安娜算把啦
外賣自取
上星期已想去做餅達人-TONY WONG度朝聖,臨時改左工作地點,無緣見面.尋日一心去試譚點,順度搵埋TONY囉.本身唔嗜甜品.所以等左咁耐先去試.CREAM CORN:賣相靚靚,食落重正,CREAM不膩.食完唔會過度飽滞,舖面的藍莓,士多啤梨等生果新鮮好味.呢件食完想再ENCORE呀!必食!GREEN TEA OPERA:本身鍾意GREEN TEA食品,呢件口感好豐富,但略嫌甜左少少,但綠茶味好濃.值得一試.朋友話GREEN TEA CAKE好好味呢.靚靚餅盒:雖然有D人話TONY WONG的CAKE不礙如是,但本人認為食完,有ENCORE再食的感覺,不只是名氣,重有TONY和幕後做餅師傅和工作人員的心機.係佢地的食物裡面係食到架.我唔嗜甜品,但就覺得好味道.呢度甜品好多款.如果可以一次過叫晒佢和朋友SHARE食,就正喇係RESERVED餅櫃內,好多顧客訂左大大小小的玫瑰蛋糕,粉紅色,紫色,朱古力啡黑色三隻色都有.好靚呀!用來追女仔的話,呢個ROSE CAKE好得呀,實冧到女今日係尖咀工作,行街買左兩個靚靚SILCONE杯墊,食TONY的CAKE,配番杯自家英式茶,樂事

用來追女仔的話,呢個ROSE CAKE好得呀,實冧到女

今日係尖咀工作,行街買左兩個靚靚SILCONE杯墊,
食TONY的CAKE,配番杯自家英式茶,樂事

2010-11-18
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
  • cream horn
2010-11-18 10 瀏覽
呢度D蛋糕實在唔止靚咁簡單好好食的芒果拿破崙!吉士加埋D脆脆真係好夾,而且成個配搭唔會太甜,真係好鍾意呀芒果拿破崙好食其實都預計到,但最驚喜反而係藍莓芝士餅,食得出係一粒粒新鮮藍莓而唔係一堆得個甜的jam另外芝士仿似食到有淡淡焦糖味,好認真的甜品製作!
呢度D蛋糕實在唔止靚咁簡單

好好食的芒果拿破崙!
吉士加埋D脆脆真係好夾,
而且成個配搭唔會太甜,
真係好鍾意呀

芒果拿破崙好食其實都預計到,
但最驚喜反而係藍莓芝士餅,
食得出係一粒粒新鮮藍莓而唔係一堆得個甜的jam
另外芝士仿似食到有淡淡焦糖味,
好認真的甜品製作!

2010-11-16
  • Mango Napoleon
朋友仔Connie生日,我一早幾日前親身去九龍城訂個玫瑰花蛋糕,夜晚差不多八點去到,蛋糕款式不多,起碼唔駛排隊,所以即場買0左年Blueberries Napoleon試下...嘩..真係好好味..甜味0岩0岩好唔太"漏"~今日去拎個玫瑰花蛋糕,本來諗住買番Napoleon俾我朋友仔試下,點知賣0西,唯有買件Blueberry Cheesecake試下,可能拎到去尖沙咀已經溶溶地所以無想像中0甘好食...不過甜度0岩0岩好~到0左重要moment la...個waiter一捧個蛋糕出0黎...我個朋友真係好surprise...佢無聽過Tony Wong但係絕對俾個蛋糕外形吸引住...0係度狂影相...遲遲唔捨得切個蛋糕講番個蛋糕味道,外層係朱古力但偏甜,但係花蕊入面個蛋糕係好好咪...$380一個蛋糕可以令我朋友0甘驚喜0甘開心,我覺得係值得0既...^_^

2010-11-12
生日
曾幾何時,你都買過這裡的truffle cake給我但這次感覺不同皆因是我們的大日子飯後,侍應捧出這朵玫瑰花點著洋燭是你今晚神神秘秘為我準備的一切我們一起吹熄洋燭,異口同聲說『三年快樂』盡在不言中原來紫玫瑰是special offer,特別顏色需加錢你知我喜歡紫色吧蛋糕美得不捨得弄破外層是白朱古力,弄得很薄,而內層是黑朱古力海綿蛋糕,mousse,底層是餅乾內裡配有脆米, 口感十分豐富又不太甜只是切蛋糕是餅乾底比較硬身,不能連蛋糕一起上
曾幾何時,你都買過這裡的truffle cake給我
但這次感覺不同
皆因是我們的大日子

飯後,侍應捧出這朵玫瑰花
點著洋燭
是你今晚神神秘秘為我準備的一切

我們一起吹熄洋燭,
異口同聲說『三年快樂』
盡在不言中

原來紫玫瑰是special offer,特別顏色需加錢
你知我喜歡紫色吧

蛋糕美得不捨得弄破
外層是白朱古力,弄得很薄,

而內層是黑朱古力海綿蛋糕,mousse,底層是餅乾
內裡配有脆米, 口感十分豐富又不太甜

只是切蛋糕是餅乾底比較硬身,不能連蛋糕一起上

2010-11-01
紀念日
2010-10-31 19 瀏覽
今晚去九龍城食泰國菜,終於有機會去試吓Tony Wong的西餅了,實在期待已久了看到餅櫃那麼多款式,款款精緻,好像藝術品一樣,只看已夠賞心悅目了因為想當飯後甜品,所以只選了四款,Mango Napoleon,Hazelnut chocolate crunch,Green Tea Opera,Chocolate truffle7個人分享4件餅,每件要分7份,真的有些難度,經努力之下及大家的配合,每人都可圓滿地品嚐一小啖,就憑這一小啖,已令我們津津樂道,說起價錢大家雖然覺得貴左些,但價得有理.如果四款之中我自己就最喜愛芒果拿破崙,喜歡它的酥皮鬆化...香脆...可口其餘三款其實都一樣那麼精彩,尤其是Green Tea Opera,本身對綠茶的食品不太感興趣,但它令我改觀了,好濃郁的綠茶味,好有層次感的配搭,另外兩款朱古力餅同樣各有特色.

值得一試

2010-10-16
8 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
值得一試
  • Green Tea Opera
  • Hazelnut Chocolate Crunch
2010-10-28 18 瀏覽
第一次去就見到tong wong本人同埋個男仔我諗應該係佢個仔黎可能比較夜既關係 d cake都已經賣得7788咁係無乜選擇既情況下 揀左Chocolate Truffle Cake同法式焦糖燉蛋佢既creme brulee果日做緊特價$28我緊係要試下啦 我至愛creme brulee個焦糖同老佛爺比 真係差好遠=口=''但價錢就的確平大一截另外既Chocolate Truffle Cake都唔係話非常好食.....無乜層次感 ~ 有d失望過幾日生日朋友都特登係果到買左rose cake靚..真係超靚 好唔捨得食=(不過一食..嘩 太甜啦d花瓣==個心係ok既~3個人食 細size都食唔晒通常甜品既野 真係多數都係 "好睇唔好食"
第一次去就見到tong wong本人同埋個男仔

我緊係要試下啦 我至愛creme brulee
個焦糖同老佛爺比 真係差好遠=口=''
但價錢就的確平大一截
另外既Chocolate Truffle Cake
都唔係話非常好食.....
無乜層次感 ~ 有d失望

過幾日生日
朋友都特登係果到買左rose cake
靚..真係超靚 好唔捨得食=(
不過一食..嘩 太甜啦d花瓣==
個心係ok既~
3個人食 細size都食唔晒
通常甜品既野 真係多數都係 "好睇唔好食"

2010-10-24 64 瀏覽
和女友生日慶祝的第二擊, 她說要試試這店的東西~Chocolate Truffle Cake - 樣子已經相當吸引, 好像個太空館咁, 令立立, 入面軟林林, 有種金莎的脆脆係內面, 喜歡朱古力的人一定要試, 因而我好鍾意朱古力所以好鍾意呢個!Green Tea Opera - 雖然很細件, 但看得出是用心做的, 相當細緻, 有四五層, 有著濃濃的綠茶味
和女友生日慶祝的第二擊, 她說要試試這店的東西~
Chocolate Truffle Cake & Green Tea Opera
Chocolate truffle cake
2010-10-22
Chocolate truffle cake
  • chocolate truffle cake
2010-10-21 16 瀏覽
精致的甜品!!排吓隊都抵!晏d去咩都無得買賣(左)熱情果 與荔枝 很新鮮的配撘~(右)APPLE CRUMBLE,最basic 的,永遠最有難度,樣就好睇la,不過不失.......(後)拿破倫,好鬆化!!吉士做得好靚!唔會太甜
精致的甜品!!
排吓隊都抵!晏d去咩都無得買賣
(左)熱情果 與荔枝 很新鮮的配撘~
樣就好睇la,不過不失.......
(後)拿破倫,好鬆化!!吉士做得好靚!唔會太甜

Beautiful
15 分鐘 (外賣自取)
$118 (其他)
Beautiful
2010-10-19 26 瀏覽
簡直太好味呀,,,,芒果拿破崙係我食個咁多間最好食既.....佢地D"SO" 皮真係又簿又脆........不過係細件左D啦...$35咁細件就唔係咁抵勒.....不過真係好好味呢........另一件白朱古力TRUFFLE都唔錯......入口即溶......真係未試個一間係整得咁有水準...........下次一定會再試過既....職員都好好SERVICE.......整體來說都唔錯.....!!!正....
MANGO 拿破崙

WHITE CHOLOCATE
2010-10-17
3 分鐘 (外賣自取)
生日
MANGO 拿破崙
WHITE CHOLOCATE
2010-10-18 9 瀏覽
這篇文章,原本是想在壽星女的正日生日出。不過主人家到時應該不在香港,就早點Post出來吧!在沒有準備的情況下知道有Tony Wong的蛋糕,雖然主角不是我,但也是莫名的歡喜。其實BBQ既時候已經食得很飽,又老虎蝦,又和牛,又法國鵝肝,都係第一次燒烤燒得咁豪。不過怎樣飽都好,Tony Wong的蛋糕總要吃,原來是Berry Mixed Nepoleon生日蛋糕。切蛋糕的朋友技術很好,沒有分得溶溶爛爛咁 (因拿破崙是很易散的),讓大家可以原汁原味咁試到真正的水準。坦白說,這件拿破崙,酥皮是滿有牛油香,卻並不及鬆化,跟Mimosa的去比,差一截。還好,吉士唔太甜,尚且幼滑,頂頭的士多啤梨、藍莓、紅嗓子不會酸,總的都不差。最後,祝壽星女生日快樂!身體健康!

最後,祝壽星女生日快樂!身體健康!
外賣自取
老實講, 我身為甜魔一次都未踩過場, 真係失威 ~ 暫成為龍友的兩個月內真係唔知可以掃多小次Tony場? 我的第一次當然就係選名物Chocolate Truffle $35如常是黑色太空館外形完全可以照鏡的 “令” 面沒有太大驚喜, 因為預左一定係係好食, 只係level 去到邊 香濃濃郁而且非常柔滑的朱古力, 略帶榛子的味道, 餅底也配以脆米雖然層次感不算豐富, 但味道搭夠總結 : 雖然係正, 但size確係small, 以$35來說: {都幾狼}
老實講, 我身為甜魔一次都未踩過場, 真係失威 ~

暫成為龍友的兩個月內
真係唔知可以掃多小次Tony場?

如常是黑色太空館外形
完全可以照鏡的 “令” 面
雖然層次感不算豐富, 但味道搭夠

truffle
2010-10-06