2011-02-21 84 瀏覽
早一日係tony wong度訂咗嗰一磅嘅chocolate truffle cake俾啱啱係英國番嘅家姐, recelebrate佢嗰birthday琴日六點度就去拎蛋糕!好多人都訂chocolate truffle cake! 成個櫃差唔多全部都係reserved咗嘅chocolate truffle cakemammy 仲要埋一盒四笠嘅smiley朱古力 得番一盒媽咪話次次家姐番佢都會買一盒, 但係我竟然唔知道今次可以試吓食完飯+水果就開始食lu...有七個人, 初初都以為唔夠分, 但係屋企除咗我哋三個女仔, 冇乜人鍾意食cake,所以係淨咗一半! 個cake唔係唔好食, 但係真係好普通.訂之前睇過食評啲相, 覺得好似會幾好味, 啲相又好似好滑咁但係佢唔滑 朱古力味唔濃, 只可以話ok一定唔係我食過最好味先最底有好簿嘅榛子脆脆, 好似繽紛樂最出嗰層, 但係我個人唔太like個層layer(覺得都係櫬繽紛樂+榛子醬多啲)我最鍾意cake上面嘅chocolate, 好靚, 但係其實都冇乜特別應該唔會再有下次我都係鍾意sevva啲cake多啲聽日放學之後去食cake!嗰四笠朱古力好cut
琴日六點度就去拎蛋糕!

mammy 仲要埋一盒四笠嘅smiley朱古力
得番一盒
媽咪話次次家姐番佢都會買一盒, 但係我竟然唔知道

今次可以試吓
chcolate truffle cake
唔滑
食完飯+水果就開始食lu...
所以係淨咗一半!
個cake唔係唔好食, 但係真係好普通.
訂之前睇過食評啲相, 覺得好似會幾好味, 啲相又好似好滑咁
但係佢唔滑
朱古力味唔濃, 只可以話ok
一定唔係我食過最好味先
應該唔會再有下次
我都係鍾意sevva啲cake多啲
聽日放學之後去食cake!
好得意
左上角嗰笠
入面
嗰四笠朱古力好cute, 我揀咗左上角有粉紅色笑哈哈嗰笠
塊朱古力係milk chocolate, 唔係strawberry味
幾好味
底係嗰佈滿朱古力分嘅糯米糍加嗰tart
幾好味!! 睇返啲相先見到啲橙色野, 唔記得咗係咩...

嗰tart都做得好好, 唔硬, tart好難做得好, 但係呢嗰係算中上
下面白色同粉紅色嗰兩笠都係糯米糍
應該都係一樣味
strawberry冇試
好似$64, 都ok貴, 間唔鐘幾好
但係唔係唔食會掛住嗰種好味

我覺得個chocolate box好味過chocolate truffle cake.
再一次證明有人氣未必係好味嘅, 因為個個人口味都唔同
2011-02-20
生日
chcolate truffle cake
唔滑
好得意
左上角嗰笠
入面
2011-02-19 88 瀏覽
今日學完畫畫五點到, 家姐就車咗我去TONY WONG,稔住為啱啱係英國番嘅二家姐補慶祝生日, 訂個CHOCOLATE TRUFFLE CAKE.條街好多車, 又有警察趕, 所以交通好混亂, 大家姐呢個新手P牌同我都有啲緊張, HAHA幾經辛苦, 終於粕到位. 由於落緊雨, 所以TONY WONG門外都拉咗嗰帳篷出黎TONY WONG一如以往咁多人, 但係店員都有五六個, 所以好快就有人SERVE我哋訂咗個一磅嘅CHOCOLATE TRUFFLE聽晚六點鍾拎, 仲買埋之前情人節補習老師請我食嘅MANG DELIGHT同一件MANGO NAPOLEON.TOTAL: $356 唔係貴, 一般CAKE嘅價錢荒 MANGO DELIGHT $38)今次啲店員嘅態度明顯好咗, 雖然冇乜笑容, 但都OK嘅奇怪今日仲有好多CAKE, 連CHOCOLATE TRUFFLE都有好多,可能啱啱新一批出黎MANGO NAPOLEON: 有三款NAPOLEON, MANGO, MIXED BERRIES 同STRAWBERRY. STRAWBERRY 同MANGO嗰樣冇分別,只係MANGO轉咗STRAWBE
幾經辛苦, 終於粕到位.
由於落緊雨, 所以TONY WONG門外都拉咗嗰帳篷出黎
今次啲店員嘅態度明顯好咗, 雖然冇乜笑容, 但都OK嘅

MANGO NAPOLEON:
有三款NAPOLEON, MANGO, MIXED BERRIES 同STRAWBERRY. STRAWBERRY 同MANGO嗰樣冇分別,只係MANGO轉咗STRAWBERRY. MIXED BERRIES嗰個嗰樣靚啲, 但係CUSTARD好明顯少好多, 所以最後決定要最外嘅MANGO
層CUSTARD好厚, 見到已經飽咗
, 一吉, 啲CUSTARD係出晒黎, 但係NAPOLEON好脆, 值得一讚

可惜MANGO太大LUP, 影響咗成件蛋糕嘅質感. CUSTARD太多, 有蛋香, 甜度亦適中. 過量嘅CUSTARD令件CAKE好膩, 半件已經夠晒
可以話係CUSTARD同MANGO糟蹋咗原本鬆脆嘅酥皮, 失望

MANGO DELIGHT:
同上次嘅味道如出一徹, 不作詳細評論了, 惟今次嘅TOPPING唔係芒果LUP而係一LUP俾佈滿ICING SUGAR嘅BLACKBERRY.
BLACKBERRY偏酸, 但有ICING SUGAR中和酸味. 從側面睇, 今次嘅LAYER冇上次咁平均, 每層一邊厚啲一邊薄啲, 冇上次咁整齊

總括黎講是OK的, 但係絕對唔係最好嘅
味道都係偏甜, 唔好太甜嘅朋友唔好試上面兩樣
MANGO DELIGHT
側邊
MANGO NAPOLEON: 睇吓啲CUSTARD幾厚
2011-02-19
MANGO DELIGHT
側邊
MANGO NAPOLEON: 睇吓啲CUSTARD幾厚
2011-02-18 54 瀏覽
好開心~~終於試到tony wong啦~~~係屋企等加班的老公~原來佢去左買野俾我食~感動>w<一打開個盒~嘩~~未食都先開心~左:Chocolate Truffle:好好味~~~真係想食多幾件右:朱古力柚子muffins:可能我本身唔太喜歡柚子 , 所以麻麻地
好開心~~終於試到tony wong啦~~~
係屋企等加班的老公~原來佢去左買野俾我食~感動>w<

一打開個盒~嘩~~未食都先開心~

正正正
2011-01-15
10 分鐘 (外賣自取)
正正正
2011-02-16 42 瀏覽
為左慶祝情人節,,,男友專登去左九龍城買呢個蛋糕~~其實睇落真係好靚,,,但原來味道麻麻花瓣超級甜, 同d海綿蛋糕一齊食既話會好少少之前問佢有咩餡佢話可以簡chocolate mousse或strawberry mousse, 但原來係strawberry cream cake整個蛋糕入面有不多於3粒既士多啤梨可能係我唔識欣賞,我覺得成個蛋糕食落好普通,試過一次就算喇!
為左慶祝情人節,,,男友專登去左九龍城買呢個蛋糕~~
其實睇落真係好靚,,,但原來味道麻麻

花瓣超級甜, 同d海綿蛋糕一齊食既話會好少少
整個蛋糕入面有不多於3粒既士多啤梨

靚靚的紫色玫瑰花
完全冇諗過入面只有海綿蛋糕+cream
2011-02-14
情人節
靚靚的紫色玫瑰花
2011-02-14 41 瀏覽
今日去補習, 老師請我食TONY WONG嘅mango mousse做valentine's day gift.自己其實麻麻地鍾意TONY WONG, 因為覺得佢啲cake唔係真係咁好味, 加上佢啲service每況越下但係今次人地送嘅, 仲要係我嘅favourite mango mousse, 就試吓喇第一層係幾厚嘅芒果mousse, 第二層就係白色嘅mousse, 最底就係芒果茸+啲芒果塊(1塊)最上層嘅芒果mousse好滑, 唔太甜, 正中間其實有啲似cream, 甜甜哋芒果茸酸酸地, balance番杯野嘅甜.食完之後好甜好甜, 有啲甜得濟嘅感覺, 一個兩個人share就啱啱好喇$39 唔貴, 但自己唔會買黎食, 一次夠lu因為都係like蛋糕多啲, 哈哈

最上層嘅芒果mousse好滑, 唔太甜, 正

中間其實有啲似cream, 甜甜哋
芒果茸酸酸地, balance番杯野嘅甜.
$39 唔貴, 但自己唔會買黎食, 一次夠lu

因為都係like蛋糕多啲, 哈哈
2011-02-14
情人節
2011-02-13 82 瀏覽
專程到九龍城為食幾條街,Cookies Quartet只剩下兩包散裝蝴蝶酥,阿里吧吧的玫瑰鳥結糖早被沽清,連Ceres都未啓市。最後只到清真牛肉館買了2個牛肉餅,再到Tony Wong買3件Mini Pastries。每次經過Tony Wong都是人山人海的,今天都無例外。雖然公眾假期已過,星期三的中午時份,店內一樣擠滿人。店內只得兩名職員,而包裝時又要在每件餅的底部貼上膠紙,以防蛋糕在運送途中走位,堆積客人在所難免。於是我都快速地挑了三款Signatures,包括,Chocolate Truffle,One Two Tea 及Mixed Berries Napoleon。($38@)率先試的是 Mixed Berries Napoleon,回家後隔了4小時,擔心酥皮變腍。竟然沒有變腍,因為原來酥皮做得好硬身,得以保持脆度,不俗。Napoleon的奧秒之處是要新鮮做,然後即食。唯一可以改進的是酥皮的鬆化度。第二件試比較清的One Two Tea,即是伯爵茶蛋糕。從來未喝過Earl Grey Tea, 經了解過後,其實伯爵茶就是加入了佛手柑 (Bergamot) 精油的一種茶,而佛手柑會

每次經過Tony Wong都是人山人海的,今天都無例外。

雖然公眾假期已過,星期三的中午時份,店內一樣擠滿人。

Mixed Berries Napoleon
竟然沒有變腍,因為原來酥皮做得好硬身,得以保持脆度,不俗。

Napoleon的奧秒之處是要新鮮做,然後即食。

唯一可以改進的是酥皮的鬆化度。

第二件試比較清的One Two Tea,即是伯爵茶蛋糕。
One Two Tea
從來未喝過Earl Grey Tea, 經了解過後,其實伯爵茶就是加入了佛手柑 (Bergamot) 精油的一種茶,而佛手柑會發放一陣柑橘的香味。
層次分明五花腩
Mousse入口感覺軟滑,茶香混和奶味,是味道比較輕的港式奶茶,餅底應該也加入茶的成份;

柑橘味不明顯,再細嚐才發現中間一層蛋糕有微微的橙香。

裝飾的Mini Macaron,質素以至口感都與法國品牌相距甚遠。

不過,整體而言,One Two Tea 是三件中的my favourite。

最後試最重味的Chocolate Truffle。
Chocolate Truffle
朱古力造主角的甜品,最重要的不是師傅的手勢,是朱古力的質素,二者得兼當然最好。

今次這件Chocolate Truffle,母親的評語是沒甚麼特別。

同意,沒甚麼特別,但一個朱古力蛋糕難道要有芝士味才算特別嗎?

在我心目中,朱古力永遠是最踏實最不做作的食材,它可以有千變萬化的配搭,但它最基本的甘甜其實已經足以叫人興奮。
這Chocolate Truffle,第一口感覺單調,誰知甜味過後,那股甘味慢慢充斥於口中,打消了我覺得膩的念頭;

餅的中心有一些薄脆,看不見但吃得到,為整個餅添上活力,帶輕微的榛子味,感覺良好。

三件餅水準中上,期望日後在店內品嚐到傳統以外比較創新的作品。

下次轉場去Smile!
2011-02-09
5 分鐘 (外賣自取)
Mixed Berries Napoleon
Chocolate Truffle
層次分明五花腩
  • Napoleon
2011-02-12 14 瀏覽
男友知道我想試TONY WONG出品的甜點所以就買俾我,門市地點都唔算難搵白天的九龍城比較少人本來以為店內都會比較靜,但原來相反開了冷氣但都很悶熱,而且我都流汗了本來想試立體玫瑰蛋糕,點知原來是要訂的最後買了3款蛋糕盒的設計很緻美mix berry napoleon : 拿破侖很鬆化,配上餅面的生果好夾blueberry tart : 藍莓粒粒都好甜,中間類似吉士的味道很香Cream CORN : 頭尾的榛子好香而且甜甜的,中間的部份好香雲尼拿味,而且仲好多雲尼拿籽下次有機會既都想試一下玫瑰蛋糕
男友知道我想試TONY WONG出品的甜點
所以就買俾我,門市地點都唔算難搵

白天的九龍城比較少人
本來以為店內都會比較靜,但原來相反
開了冷氣但都很悶熱,而且我都流汗了

本來想試立體玫瑰蛋糕,點知原來是要訂的
最後買了3款

蛋糕盒的設計很緻美

下次有機會既都想試一下玫瑰蛋糕
2011-02-09
10 分鐘 (外賣自取)
2011-02-08 12 瀏覽
12月31日同朋友去左九龍城買打邊爐的餸,朋友話想食甜品,我地就嚟左呢度買cake食啦,嘩,竟然有一條人龍係度排隊,不過條隊都幾亂,唔知係邊度頭邊度尾,原來佢地係分開一邊攞餅,一邊買餅,但係初初d人都唔知邊度打邊度.後尾朋友叫服務員先幫佢地分番條龍炸.都未夠5點已要排長龍真的有點誇張喎.呢度的拿破崙好出名的,同埋好多款都係拿破崙來的,我地買左三件外賣,一件雜莓拿破崙,一件chocolate truffle,一件士多啤梨拿破崙.去到朋友度雪左一陣拿出嚟食,嘩,件朱古力真的好好味呀,啖啖朱古力味唔算好甜,但係真的好好味呀.拿完一件都唔夠口添呀,士多啤梨拿破崙係長方型狀的,其實都好多料好豐富,味道都好好味呀,士多啤梨好甜好新鮮,拿破崙好疏化的呀.另一件雜莓拿破崙係圓型的,我冇試因為都好難分嚟食,不過朋友都話好好味,我見都好多唔同既莓係上面及中間呀.這裏的蛋糕好出名,雖然價錢係貴,不過都物有所值的.唔怪得要排長龍啦.

2010-12-31
15 分鐘 (外賣自取)
因為openrice既好評, 放棄了 文華東方而選擇試下 tony wong….幾日前order左一個 3/4 lbs chocolate truffle cake, 其實想食 opera, 但係呢度只有 green tea opera…唔岩我口味一早fax左入數紙俾佢地, 冇幾耐就有專人confirm order, good!去到店入面好多人, 好多cake都係 reserved, 可能多客人的關係, 冇人招呼自己, 亦冇傳聞中的親切招待, 叫左staff話黎拎cake, confirm完再俾我 double check個cake就走了…整個購買經驗值係…偏低分的….完左dinner 打開個 choco truffle, wow, 老公話甘細的….不過都幾重, 一刀切落去 把刀jam住左…好實, 好辛苦先將cake分開6份, 本人覺得即使3/4 lbs都足夠 7-9 ppl食用 (if after dinner)….唔知係咪飽的關係, 食左幾啖就覺得有d膩, 不過daddy竟然唔使一陣就k.o.左成件cake…除左外邊果層 coating比較甜, 入面每一層的味道各有不同, 底層仲有

完左dinner

唔知係咪飽的關係, 食左幾啖就覺得有d膩, 不過daddy竟然唔使一陣就k.o.左成件cake…除左外邊果層 coating比較甜, 入面每一層的味道各有不同, 底層仲有金莎朱古力 feel添…..不過整體而講, 都係有d膩….朱古力唔太甜….

其實買果陣見到有個 Hazelnut Chocolate Crunch, 超想試, 下次如有機會應該試下先….

2011-01-29
5 分鐘 (外賣自取)
$34 (其他)
生日
  • chocolate truffle cake
  • Chocolate truffle
之前已經聽朋友說去九龍城必試TONY WONG, 今次難得到九龍城吃清真牛肉館, 當然不忘試試這個叫大家都讚好的餅店了~見到門口, 裝修骨子, 古典風低調而不華, 感覺大好!入到店內, 也沒有多餘的豪裝, 整整潔潔, 兩個大大的蛋糕凍櫃放滿了各式各樣的蛋糕, 令人眼花撩亂呀!每件蛋糕的樣子都很吸引, HAZELNUT的, CHOCOLATE的, FRUIT的, 應有盡有...現場所見, 大部分散件西餅都是HKD 38一件, 略貴, 而且分量不算多, 但是吃到好吃多, 多給一點也無妨 店內另一吸引眼球的是立體rose造型的蛋糕, 據店員說基本上什麼顏色都可以做出來。花瓣都是一片片的古古力, 雖然未吃過, 但相信收到也必心甜呢~而且size有大小之分, 男生送給女生代替新玫瑰也更環保實際 (如果你女友也是貪吃鬼的話, haha)最後, 選了Chocolate Truffle及American Cheese CakeChocolate Truffle: 好好味, 濃濃的古古力, 入口慢慢溶化, 不會過甜(這點對我來說很重要)。 帶有古古力的少許甘苦味, 好正!American Cheese
古典風的招牌
見到門口, 裝修骨子, 古典風低調而不華, 感覺大好!
選擇蠻多, 又令又吸引, 大部分單價為HKD 38/ PCS
未食先興奮的玫瑰造型蛋糕
CHOCOLATE TRUFFLE & AMERICAN CHEESE! 寫依個食評都吞緊口水...
American Cheese Cake:一向覺得做cheese cake的店多, 好吃的小, 這家令我另眼相看, 芝士味夠濃, 不過個人覺得甜了一點點, 但餅底十分十分讚! 而且又軟又滑! 印象中, 一般夠濃的cheese cake textue都是較硬的, 但他不然, 好吃!

總括而言, Chocolate Truffle坊間少有, 十分值得一試, 而且這個cake分量不少, 2人飯後一人一口, 十分滿足!
倒是cheese cake的件頭不足, 甜度稍多, 但喜歡甜食及cheese的朋友亦不能錯過呢

古典風的招牌
未食先興奮的玫瑰造型蛋糕
2011-01-30 24 瀏覽
today when i just arrive...........there is still one piece of ONE TWO TEA..........but then i hear an old woman take it away from me......oh my god...........nothing i would like try as i have tried most of them before in fine foods already...........yee?new item wor~!looks like the one i like most in fine foods..........black sesame and mango cream cake..............this one is strawberry cake............cube體的cake..............配上簡單的cream花作裝飾.............give everybody優雅的感覺..........however st
oh my god...........
yee?
new item wor~!
cube體的cake..............
配上簡單的cream花作裝飾.............
give everybody優雅的感覺..........
however strawberry不太甜............
應該不是fresh strawberry..........
接著裡面的cream十分甜膩..........
although the whole cake口感軟滑.............
sponge cake中間夾著cream then受潮...........
我就覺得難吃...........
this part island gourmet is much better wor........
um..........
no more tony wong la...........
yee?
smile yogurt bar is same company with them~!
2011-01-30
25 分鐘 (外賣自取)
紀念日
  • Green Tea Opera
  • Mango Napoleon
  • Cherry Napoleon
2011-01-29 29 瀏覽
it was absolutely my first time to try the lovely Patisserie from Tony Wong's From the package, the size & design of each mini Patisserie etc, I can tell how enthusiastic the baker is, towards making all these tiny adorable Patisseries. they put stickers under each Patisserie to ensure the Patisseries are fixed and not shaking during the delivery. Very thoughtful. this is my most fave one. Personally I like berries. So yea, I love it for no doubtingIt was such a nice experience to try the Pati

The order package
how delicated~
how sleek the surface is
assorted berries
It was such a nice experience to try the Patisserie from T.W.

I wish they'd consider to open more shops in Kowloon/ HK Island sides, so let more people can experience the magic of Tony Wong's

外賣送餐
how delicated~
how sleek the surface is
assorted berries
2011-01-28 179 瀏覽
最近愛上吃甜品,不過胃納總是不夠大,所以便分開了很多次到蛋糕店買,以下是這段時間吃過的款式。Chocolate Truffle Cake外層的朱古力造成一個半球體的鏡面,配上簡單的拉花作裝飾,已經做出一個優雅的感覺。最外的一層朱古力不太甜,應該不是由牛奶朱古力而成,所以沒有開頭就給人一種十分甜膩的感覺。接著裡面的是朱古力慕絲當道,功夫細膩而且甜度剛好,口感軟滑。中間夾著一層薄薄的朱古力醬,令朱古力迷越吃越瘋狂。蛋糕的底層有一層朱古力薄脆,出奇地沒有受潮的情況出現,每一口也十分脆口,讚!Cherry Napoleon,首先進入眼簾的是蛋糕面上的三塊薄薄的酥皮,表面鋪上糖霜,配上薄薄但又鬆脆的質感,是美好的開始。中間有一小團吉士,甜而不膩,而且香濃美味,不過喜愛者不用失望,因為接著每一層都有吉士,直至你完成這件蛋糕為止。接下來便是圓形的酥皮層,這層比蛋糕面上的薄片更為鬆化。夾在兩層酥皮中間的車厘子又不會太甜,而且甜得十分自然。Green Tea Opera由多層組合而成的,單看外表已經知道手工一流。先來的是濃郁的綠茶味,不過略嫌蛋糕比較實,欠缺鬆軟的口感。一向也會喝綠茶的覺得此綠茶味絕對是
Cherry Napoleon
Green Tea Opera
Green Tea Opera由多層組合而成的,單看外表已經知道手工一流。先來的是濃郁的綠茶味,不過略嫌蛋糕比較實,欠缺鬆軟的口感。一向也會喝綠茶的覺得此綠茶味絕對是正宗的日本綠茶,可以將西日合壁,做出高水準的蛋糕,的確能吸引不同國家的顧客。接下來的是朱古力層,這一層可以中和一下綠茶層偏向甘甜的味道,令整件蛋糕回復到甜度適中的西式甜品。中間的脆脆粒沒有特別的味道,不過入口脆口,令大家的舌頭先休息一會。
One Two Tea
One Two Tea是店內近期的新品,吸引我的主要是它一貫的素色。放在蛋糕的頂層是法式的蛋白脆餅,小小的一件已經很足夠。伯爵茶味的脆餅應該是第一次嘗試,入口茶味香醇,夾在中間的朱古力醬雖甜但甜而不膩。最頂一層是伯爵茶燉蛋,蛋味跟茶味互補不足,蛋味可以蓋過茶的苦甘,茶味又可以令甜度不會太過份。接下來的是伯爵茶慕絲,四字足以形容:細膩滑溜。中間的是云呢嗱橙味,略嫌云呢嗱味過甜。這次的海綿蛋糕入口鬆軟,不錯。最底層的脆脆做得不太好,本身很容易散開又沒有任何味道,令人難以留下最好的印象。
Crème Brulee
Crème Brulee]會立即由店員代為燒焦糖層。把蛋糕拿到家時雖然已隔一段時間,不過燉布甸仍然保持固體狀,沒有像一般的布甸很快變成液體。布甸蛋味很夠,而且入口滑溜軟綿。焦糖被燒過之後變成一塊半透明的塊層,入口雖然不太甜,不過還是伴著布甸一起吃較佳。
Apple Crumble
Apple Crumble的表面灑上糖霜,配上香脆的脆粒,令味覺先來個熱身。吃一口脆粒,再一試蘋果餡,甜味夠但不膩。不過金寶旁邊的部份比較硬,可能是放久的關係,或是該部份比較厚身。底部有一層很薄的栗子醬,令批底也不至於只有單薄的批味。
Strawberry Napoleon
Strawberry Napoleon,另外一款的拿破侖,這次的士多啤梨用料不錯。先說放在最表面的兩款,藍莓爽口鮮甜,士多啤梨則帶微酸。蛋糕分為兩層,最底一層為吉士和士多啤梨,切成半粒放在伴有云呢拿籽的吉士中倍增口感。酥皮十分鬆化,未咬開已經可以見到有數十層的皮,此功夫實在不能忽略。
American Cheese Cake
American Cheese Cake最面的一層是帶點酸的一層,作為中和下面的芝士膩感。接著便是主角忌廉芝士登埸,入口軟滑,而且芝士味濃郁,相信用料並不簡單。最底的是榛子餅層,雖然有點過甜,不過整體來說還是不錯。
Snow Man是聖誕特別推出的西餅,雪人做得十分像真,微微帶出聖誕的喜悅。雪人的上半部份是由白朱古力脆皮配上紅桑子和吉士而成。白朱古力脆皮做得夠脆夠甜,不過內裡的吉士太少,未能充分讓味蕾嚐清楚吉士的味道。雪人的下半部份則是由白朱古力慕絲和紅桑子醬而成。慕絲很細滑,不過內裡的紅桑子醬又是犯了同樣的毛病,份量太少,令整體的口感十分單薄。另外,兩部份雖然也是選擇相同種類的材料而成,不過無論在口感或味道上,也是格格不入的配搭。
Jingle Bell
Jingle Bell同樣是聖誕特別推出的西餅,由慕絲和脆批而成。先說椰子味的慕絲,椰子味很輕薄,配上慕絲味道更是難以察覺。至於下面的脆批,口感鬆化,而且牛油味不重,絕對不會產生罪惡感。

更多圖片: http://blog.qooza.hk/foodiary_yan?eid=23119856
2011-01-27
  • One Two Tea
我的公子生日, 必要慶祝一番, 一早想好在Tony Wong買蛋糕了, 在開飯啦已看了不少食評, 就算未去過店舖都大約知道有什麼款式, 我選擇了Chocolate Truffle Cake (朱古力蛋糕). 在確定訂單前想打電話去問一下細節, 沒有人接聽, 就是沒想到連留言的位置也額滿, 唯有電郵聯絡, 回覆時間都相當快, 整個下單過程都好順利. 今日特別請假去聞名不如見面的Tony Wong餅店取蛋糕, 店舖不難找, 就在九龍城中心對面的一條街, 因為店舖裝潢比其他特別, 一看便看到招牌, 店舖已開, 但店員還在忙碌著放置蛋糕, 準備開店的樣子. 因為我心急, 雖然問過最快12點才可以拿蛋糕, 但我也是早了一點到, 希望可以早一點離開, 結果我還是要等, 等的同時也欣賞一下店裡的蛋糕, 準備下一次再來試食. 這裡的蛋糕是即日做的, 估計在我等的時間同時, 師傅還在努力著弄我的蛋糕, 沒有催促的意思, 我只是心急早到了. 師傅拿著蛋糕出來給我看一看, 看到生日牌上師父寫了我要求的字句, 真是很美, 不得不讚一下師父弄蛋糕的心思, 為的是令食客能食到最新鮮, 最完美的蛋糕, 我等多
Tony Wong 招牌
Rose Cake
這裡的蛋糕是即日做的, 估計在我等的時間同時, 師傅還在努力著弄我的蛋糕, 沒有催促的意思, 我只是心急早到了. 師傅拿著蛋糕出來給我看一看, 看到生日牌上師父寫了我要求的字句, 真是很美, 不得不讚一下師父弄蛋糕的心思, 為的是令食客能食到最新鮮, 最完美的蛋糕, 我等多一會也是值得的. 謝謝您, 蛋糕師傅
Chocolate Truffle Cake
這個是3/4lb 的Chocolate Truffle Cake, 細細個最岩兩個人一次吃光, 不用留過夜. 蛋糕表面是一層光亮平滑的朱古力醬, 面頭有一個朱古力波, 一塊樹葉型的朱古力, 一塊tony的朱古力牌, 和生日牌.

蛋糕拿起來都幾重手, 較為實正, 切下去的時候, 感覺到朱古力裡面的張力, 不是容易一刀切開.
4層朱古力
蛋糕層次分明, 大約分為4層, mousse和蛋糕梅花間竹的舖排, 最底層的蛋糕還加了脆脆, 又多了另一種質感. 雖然切的時候較實, 但吃起來卻是非常軟滑, 朱古力味極為重, 不太甜也不太苦, 最面層的朱古力醬真是好味到沒有話說, 公子說有種彷如金莎朱古力的味道, 那應該是榛子味道, 整個充滿著香濃的朱古力蛋糕真是極之好味, 它,絕對可以令我不時三刻都想買一個回家獨食.

整個蛋糕不用15分鐘便吃光光, 我吃完大半個都不會覺得膩, 還想再吃呢...公子也說沒有吃到起痰, 非常好味. 下一次可以挑戰1lb.

一間出名的餅店, 絕對不僅只為名氣而潮拜, 而是細心享受主理人設計蛋糕下的心思, 蛋糕師父在弄蛋糕時的心情, 每一個蛋糕都是師傅精心泡製, 透過甜品去傳達令人快樂,令人幸福的感覺. 蛋糕不是為了慶生而創造的, 而是為了給人快樂和幸福而誕生的. 所以, 這一間不但是出名的餅店, 而且是一間出色的餅店. 我在蛋糕裡面可以找到幸福快樂的感覺. 最開心還是看到公子的喜悅! Happy Birthday!

2011-01-24
4層朱古力
Chocolate Truffle Cake
2011-01-23 24 瀏覽
今晚在9龍城拿東西,順道一試想試很久的Patisserie Tony Wong......雖然覺得價錢有點貴,但是抱著一試的心情,買了兩件芒果拿破崙cake.....味道真的不錯,家人說很鬆軟,不過芒果有點酸,但我覺得可以接受的,有機會的話都想試試其他款式......
2011-01-23
  • Mango Napoleon