2009-11-21 4 瀏覽
提早幾日book位..去到果時睇個環境真系不錯的..我地1行4大1細..佢脾個卡位我地..嗌左個4人餐..個湯...凍既..感覺似人地拎左出梨放左系度勁耐甘..要佢地換..等左勁耐..d野食都梨埋喇..um..分量1般..食落都...ok既..到甜品方面..難食...=.="真系5好味>,<"最好笑既系..問佢地有咩甜品..佢地可以脾到幾個5同既ans我地..做野既人..5該背熟小小當日有d咩同埋無d咩啦!!!總括梨講呢..去1次就夠晒..無下次!!!!
提早幾日book位..
去到果時睇個環境真系不錯的..
我地1行4大1細..
佢脾個卡位我地..
嗌左個4人餐..
個湯...凍既..感覺似人地拎左出梨放左系度勁耐甘..

要佢地換..等左勁耐..
d野食都梨埋喇..um..分量1般..
食落都...ok既..

甜品方面..難食...=.="真系5好味>,<"
最好笑既系..問佢地有咩甜品..
佢地可以脾到幾個5同既ans我地..

做野既人..5該背熟小小當日有d咩同埋無d咩啦!!!

總括梨講呢..去1次就夠晒..
無下次!!!!
2009-11-16
2009-11-08 14 瀏覽
朋友要到外國exchange一年~所以我地決定要farewell.呢位朋友指定要去mk呢間pancake colours.ok, 冇問題丫~上到去, 嘩! 原來佔地咁大架?!勁喎~ 不過... 佔地咁大, d臺都係好逼,感覺好焗束...敗筆喎...同埋d臺, chairs... 好大張.傾得好鬼唔舒服.唉...因為有5個人, 所以要至少要叫5個1人set dinners或者至少叫夠$60/人.咁心諗, 叫個4人set dinner (都幾貴架), 都得啦...點知佢insist話叫個4人set dinner, 都仲要叫多個1人set dinner或者要再叫夠$60既食物...., 因為有5個人. 下! 但... 個4人set dinner除返5個人, 每人都最少要$7x喎...搞錯啊...算啦~咁叫就叫啦...anyways,服務麻麻.不過不失~at least 冇黑面.食物上臺既速度都幾快.份量都算大既.不過又係好明顯賣gimmick.朱古力榛子:好大杯. 都幾凍, 幾好味.敗筆就係用膠杯.個感覺唔多good.因為覺得好cheap.用glass好d~美式拼盤:有呢幾款:雞翼 (有4件
朋友要到外國exchange一年~
所以我地決定要farewell.
呢位朋友指定要去mk呢間pancake colours.
ok, 冇問題丫~

上到去, 嘩! 原來佔地咁大架?!
勁喎~

不過... 佔地咁大, d臺都係好逼,
感覺好焗束...
敗筆喎...
同埋d臺, chairs... 好大張.
傾得好鬼唔舒服.
唉...

搞錯啊...
算啦~
咁叫就叫啦...

anyways,
服務麻麻.
不過不失~
at least 冇黑面.
食物上臺既速度都幾快.
份量都算大既.
不過又係好明顯賣gimmick.

朱古力榛子:
好大杯. 都幾凍, 幾好味.
敗筆就係用膠杯.
個感覺唔多good.
因為覺得好cheap.
用glass好d~

美式拼盤:
有呢幾款:雞翼 (有4件), 麥樂雞 (有4件), 薯條.
味道唔錯~

忌簾湯:
頗鹹.
不過都ok.
個樣都賣得下因為顏色都唔錯~

龍蝦焗飯:
我開頭以為佢 "火農" 左, 點知朋友話呢d就係龍蝦既味~
噢, 我唔識嘛~

都幾好味~ 有好多mushrooms~ 正!

海鮮飯:
最gimmick因為佢係用隻貝殼當碟上!
都幾得意不過味道普通.
同埋relatively細碟~ 麻麻地~

軟殼蟹咖哩pizza:
聞落就好有咖哩味, 食落就冇.
呢個pizza係薄皮, 所以幾脆.
有幾多軟殼蟹~

唔錯唔錯~

salmon rice paper:
好凍! ok喎~
不過因為太飽, 所以求奇食左2啖.
唔係好俾到comment.

sorry.

peach mousse:
唔好睇佢個樣衰衰咁,
味道唔錯架喎~
幾有peach香味~
不過敗筆又係個個問題: 用膠杯 (仲有裂痕!!! 好礙眼!!!
覺得好鬼cheap.
唔得!!!
我接受唔到呢個賣相.

食完我地仲吹左好耐水, 因為佢冇趕客.
可能因為未滿?
不過佢係9pm先至開始多人...
美式拼盤
軟殼蟹咖哩pizza
salmon rice paper
peach mousse
2009-11-07 3 瀏覽
  琴日同個朋友打算搵個地方傾下計,於是上左PANCAKE COLOURS CAFE AND BAR食野,我地一人叫左一個SET DINNER,我叫左咖哩軟殼蟹炒反,友人就叫左個T扒,軟殼蟹好香口,好鮮味,基於我唔食牛,所以唔知道佢碟野好唔好味,不過就知道D服務真係唔錯!接待同招呼都抵讚!完左個DINNER,甜品先係重點項目,我叫左個白朱古力美式班戟,真係好好味!朱古力好食!班戟香甜!下次一定再去!
白朱古力美式班戟
2009-11-06
白朱古力美式班戟
2009-09-25 12 瀏覽
今日同朋友去旺角行街,Lunch黎Pancake Colours,今次係第二次幫襯啦,因為上次呢度比我印象幾好,所以決定要再黎!呢度食物款式真係好多,每次見到個MENU都覺得花多眼亂,唔知食咩好,最後決定左要咖哩雞扒撈烏冬,雞扒整得好香身,咖哩汁好濃烈,撈鳥冬真係一流,食物唔錯啊,呢道裝修幾靚,而且環境真係好舒服,服務都幾好,仲有coupon有八折添,下次要再試下其他先得!

最後決定左要咖哩雞扒撈烏冬,
雞扒整得好香身,咖哩汁好濃烈,撈鳥冬真係一流,
食物唔錯啊,呢道裝修幾靚,而且環境真係好舒服,服務都幾好,
仲有coupon有八折添,下次要再試下其他先得!
2009-09-25
  • 咖哩雞扒撈烏冬
2009-09-15 22 瀏覽
pancake colour 上次食係去電訊仍fall 的樓上食, 主要係食小食, 但人客唔多, 結果搬左嚟瓊華中心呢便新店比舊店坐得更舒服, 食物都比舊店好味少少今次主要食甜品同小食:blueberry pancake , blueberry jam 好好味, 成個pancake 都舖滿 blueberry 醬, 中間再夾住 cream , 十分之 tasty椒鹽魷魚鬚, 估唔到係, 有小炒店的水準, 椒鹽香噴噴, 仲以後 cafe 會整得唔好食七味薯條, 落左辣辣地的七味粉炸, 味道ok, 薯條夠脆都唔算的食野地方, 不過要搭lip 上樓, 無咁方便

新店比舊店坐得更舒服, 食物都比舊店好味少少
今次主要食甜品同小食:

七味薯條, 落左辣辣地的七味粉炸, 味道ok, 薯條夠脆

都唔算的食野地方, 不過要搭lip 上樓, 無咁方便
2009-09-03 4 瀏覽
同事說帶我們試新餐廳, 他說有8折coupon哇~ 原來是西餐廳, 其實都算是cafe, 店裡的裝修很別緻, 各式各樣造型特別的座椅最吸引~ cafe的話客人會待很久, 要讓客人坐得舒適嘛~ 我們5個人坐在1張6人的卡位, 長長的sofa 軟綿綿很舒服X)午餐的選擇都有數10款, 主要為扒類、飯類、湯麵類和意粉類, 對於有這麼多的選擇, 妹妹其實很難下決定... 只是跟1聚男同事的lunch的話, 他們每次都很快選好, 那妹妹唯有草率地點個白汁煙3文魚意粉 @_@ 餐湯沒有紅湯和白湯選擇, 因為餐廳每天只有1種湯供應。 今天的是磨菇湯, 非常的稠... 而且粉漿味很重, 眼見有磨菇碎卻像跟麵粉漿糊...... 上菜速度蠻快的~ 我們玩1局uno 就有餐湯, 喝完湯再玩1局, 各人的餐都來到了~ 妹妹白汁的意粉賣相不俗, 以叉子捲起意粉, 裡頭仍是冒煙的, 算是1種"熱誠"XD 意粉的軟硬度煮得恰到好處, 連配菜如洋蔥、青椒、黃椒都炒得充滿香味~ 煙3文魚並不油膩, 伴著白汁都保留住淡淡的煙燻香味~ 吃到後期白汁比意粉的比例佔多了就有點過鹹。 原來份量不小的... 饞嘴的妹妹吃著

午餐的選擇都有數10款, 主要為扒類、飯類、湯麵類和意粉類, 對於有這麼多的選擇, 妹妹其實很難下決定... 只是跟1聚男同事的lunch的話, 他們每次都很快選好, 那妹妹唯有草率地點個白汁煙3文魚意粉 @_@ 餐湯沒有紅湯和白湯選擇, 因為餐廳每天只有1種湯供應。 今天的是磨菇湯, 非常的稠... 而且粉漿味很重, 眼見有磨菇碎卻像跟麵粉漿糊...... 上菜速度蠻快的~ 我們玩1局uno 就有餐湯, 喝完湯再玩1局, 各人的餐都來到了~ 妹妹白汁的意粉賣相不俗, 以叉子捲起意粉, 裡頭仍是冒煙的, 算是1種"熱誠"XD 意粉的軟硬度煮得恰到好處, 連配菜如洋蔥、青椒、黃椒都炒得充滿香味~ 煙3文魚並不油膩, 伴著白汁都保留住淡淡的煙燻香味~ 吃到後期白汁比意粉的比例佔多了就有點過鹹。 原來份量不小的... 饞嘴的妹妹吃著吃著就清碟,,, (事後飽上1整天﹏=)

原以為這是頓不錯的西餐,,,, 但回到公司後就開始不舒服,,, 需知道妹妹是高度sensitive的味精探測儀......味精下得太重手了吧,,,, 令妹妹對這餐廳的好感突然1下子大幅下調了 =w= 要將食物烹調得好味,, 怎能靠味精這旁門左道的哇 =[ 會令人身心都很難過的嘛>~<
2009-09-02
2009-09-01
行到累..想坐低chat下..一諗就黎E到LU有得坐egg egg chair YEAH♥睇左好耐..最後叫左..芝士肉醬薯條 + XO醬炒腸粉+iced caramel coffee + iced mint coffee + 2個雜菜湯芝士肉醬焗薯條: 好味道!!!! 又夠熱..但好似細碟左D...食幾啖就冇哂LUXO醬炒腸粉:好油牙!!!!!!!!!!!!!!!!!!!冇咩味...嘛嘛..iced caramel coffee....太甜啦.coffee味好weak.iced mint coffee...都係太甜 =.=''我地唔想有糖尿病 thx LOL!雜菜湯: 怪怪的..酸酸的..although D 野食野飲嘛嘛..但SERVICE超好..我地係咁問佢E樣個樣都冇變面..仲好落力TIM! 讚!!但係下午時份...所有chocolate飲品都冇哂有D disappointedatmosphere 又好..最岩飲o野傾計 ok lah~
行到累..想坐低chat下..一諗就黎E到LU
有得坐egg egg chair YEAH♥
睇左好耐..最後叫左..

iced mint coffee...都係太甜 =.=''
我地唔想有糖尿病 thx LOL!
雜菜湯: 怪怪的..酸酸的..

although D 野食野飲嘛嘛..
但SERVICE超好..
我地係咁問佢E樣個樣都冇變面..仲好落力TIM! 讚!!
但係下午時份...所有chocolate飲品都冇哂

有D disappointed
atmosphere 又好..最岩飲o野傾計

ok lah~
other than 個湯!!!
差 太甜啦 :(
差 太油啦 :(
2009-08-12
other than 個湯!!!
  • 芝士肉醬焗薯條!!!
2009-08-28 6 瀏覽
今日同同學去咗PANCAKE COLOUR ,因為得三個女生,所以只叫了兩個DINNER套餐(湯+主菜+平咗的飲品+甜品,只計主菜+飲品錢,但memu上沒說明),一份小食,加一杯飲品。首先叫了一客焗豬扖飯,龍蝦汁海鮮飯,炸雞軟骨,餐湯是忌廉湯,甜品是紅茶啫喱。忌廉湯:暖暖地,一啲都唔熱。湯呈淺橙色但入口只有粟米及很淡的蝦味。焗豬扖飯:ok好味。豬扖可以軟身啲。龍蝦汁海鮮飯:海鮮有青口(芝士同青口啲肉分開咗,芝士硬硬地),大大隻帶子,八爪魚(賣相好似雪藏的)。豬扖飯好味啲炸雞軟骨:啲骨好難咬開,好多油,可以講得上難食。紅茶啫喱:淡香紅茶味,開頭因茶味而喜,但感到太淡,不夠甜柚子梳打:好飲時間限定:個半鐘之內要食完,一定最少叫一個dinner set環境:好靚三個女生是吃不完這些餸菜的:p

焗豬扖飯:ok好味。豬扖可以軟身啲。
龍蝦汁海鮮飯:海鮮有青口(芝士同青口啲肉分開咗,芝士硬硬地
),大大隻帶子,八爪魚(賣相好似雪藏的)。豬扖飯好味啲

炸雞軟骨:啲骨好難咬開,好多油,可以講得上難食。

紅茶啫喱:淡香紅茶味,開頭因茶味而喜,但感到太淡,不夠甜
柚子梳打:好飲

2009-08-28
recep
紅茶啫喱
2009-08-27 14 瀏覽
由於我早到左.. 加上佢有時間限制 (2個半hours), 我就要等下lo~ 不過個帶位小姐都幾細心, 見到我行黎行去都問下我約左人幾多點, 仲先比我入座, 到約定果個時間先開始計時.. 另外佢雖然話有minimum charge, 但係dinner time for 我地黎講$58.00 好易OVER 既0姐~入座後,等朋友既期間, 由於大台係window seat, 個view 都還可以, 望到對面Califorina Fitness & 街..Menu 真係好多choice lo!! 太多選擇, 我都唔知揀咩好. 朋友到左之後 我地order 左個4人set, 包括 有2 個main course, 1 個pizza 同一個美式拼盤..Main course 叫左一個茄汁拿破崙意粉, 肉眼扒 同 個咖哩軟殼蟹pizza 另叫一個12oz 豬扒飯, 雞軟骨 同小食泰式豬頸肉想要order 既時候都要等下, 可能因為佢地有分邊d人係for order 邊d 人係for 送餐, 所以經常都要佢地搵人黎幫你order 既情況餐湯 – 威也納唔知咩湯 – 同忌廉湯一樣, 不過多左d腸仔l

餐湯 – 威也納唔知咩湯 – 同忌廉湯一樣, 不過多左d腸仔lo..
美式拼盤 – 幾好食, 薯條有小辣, 不俗, 雞奕外脆ok
茄汁拿破崙意粉 – 都係幾好食..但唔覺得有咩特別, 點解佢要叫拿破崙?? 唔知=_=’’
肉眼扒 - 我只食左一口, 一般
咖哩軟殼蟹pizza – 無咖哩味, 軟殼蟹分佈得不平均
茄汁 12oz 豬扒飯 – 尚可, 可能因為厚切較 “un”
雞軟骨 – 唔知點解, 好硬lo。
泰式豬頸肉 – 好食, 但聞起上黎酸味好重

不得不讚的是我叫的紅豆朱古力, 不太甜0岩0岩好, 有香濃的朱古力味, 紅豆好大粒, Good! 可惜杯大份量小。

甜品除左是日甜品外, 可加$$ 轉, 但時要加太多了, 一杯Mousse都要加$20.00, Pancakes 要$24.00
但我地又比人地既pancakes 吸引, order 左一個Blueberry Pancake with ice cream 其餘都係normal 既dessert.
是日Dessert 係綠茶mousse w/ 紅豆, 味道一般,
Blueberry Pancake with ice cream 好厚, 比想像中大份, 都幾好味, 如不嗜甜就不建議, 因為太甜.

環境方面都幾好, 有d 座位好特別, Waiters 都好願意幫客人們影相, 但係可能我地坐係喇叭附近, 比較嘈

但係, even 我地坐耐左d 佢地都無趕我地, 可能因為晏左無人等位la!

仲有!!!!! 唔建議幫朋友係到搞生日, 因為同場play 左2 次BDay 歌.. 佢地用既CD或者用得太多, 不停窒… 好尷尬lo!

2009-08-26
  • 紅豆朱古力
  • Pancakes
2009-08-21 19 瀏覽
之前個成日看過覺得呢間野可能好貴d野好好食架啦....所以一直都冇試過...直到上個禮拜同男朋友行旺角再經過一次...男朋友建議我試下...所以尋日就同男朋友去試下啦.....原來d野都唔係好貴咋喎...仲好好味添呀我地要左個黑松露海鮮焗飯set包餐飲...我地要左杯凍檸水...再散叫左個三文魚沙律...個三文魚好鮮...但係份量少...但係黑松露海鮮焗飯就好好味...夠大份喎......真係好特別好味...個湯好濃好creamy又足料...真係有好多蜆肉架...唔似m記個d一睇就知溝左好多水落去煮...個飯睇落好似好少咁...但係兩個人分都好飽...而且又多汁又香...塊煙三文魚煙得岩岩好...真係煙得好香口...但係又唔會太熱氣...真係好正好好味呀~~.真係好抵飲waiter既服務都唔算太差...係旺角鬧市有間咁既樓上cafe...又靚野食又好味又有浪漫既氣氛真係好難得...價錢又唔算太貴...間唔中黎呢度high tea都真係幾好...如果唔係我發現得太遲...我仲入埋佢既vip添呀...不過而家真係唔得啦...忙碌 不過我遲d一定會再黎...我尋日已經順便問埋個waiter接

waiter既服務都唔算太差...係旺角鬧市有間咁既樓上cafe...又靚野食又好味又有浪漫既氣氛真係好難得...價錢又唔算太貴...間唔中黎呢度high tea都真係幾好...如果唔係我發現得太遲...我仲入埋佢既vip添呀...不過而家真係唔得啦...忙碌 不過我遲d一定會再黎...我尋日已經順便問埋個waiter接唔接受booking啦...下市再來...真係好好味呀~
2009-08-21
2009-08-19 5 瀏覽
有日去瓊華搵食發現Pancake Colours搬了上七樓,後來有同事'身先士卒',食完仲有張八折coupon送. 八折喎,於是搵日拉隊上去食lunch.為免lunch time多人,由同事先去搵位. 當我們到達時,同事就呻話間舖唔掂; 原來佢坐低後叫人俾杯水,結果係...白色杯,杯內有乜異樣一睇就知; 一杯水都求求其其,實在有點擔心衛生情況.即管試試食物如何. 感覺上焗飯'安全點',所以點了咖哩焗雞球飯,咖哩焗雞扒飯,咖哩焗豬扒,以及鴨胸飯.食完大家都覺得焗飯OK,賣相靚,咖哩汁夠多; 可惜屬'甜'咖哩,完全不辣. 豬扒雞扒無特別,算唔錯. 反而叫鴨胸飯的同事不太滿意,話鴨胸味道一般,最後都有食剩... 都話叫焗飯穩陣啦,哈哈...餐飲我叫凍朱古力,因為只有朱古力凍飲唔洗加兩蚊. 係好大杯,但好難飲呀,朱古力味道好怪...
2009-08-17
今天跟朋友到旺角行街,剛經過瓊華,有人派傳單,然後就上了來這裡吃Lunch,這裡的氣氛果然不錯,周圍的設計、佈置和擺設都好靚,而且食物款式都好多。我點了的是卡邦尼蛋汁煙肉意粉SET LUNCH,是日餐湯是羅宋湯,意粉味道不錯,醬汁不會太漏,好好味,意粉的口感也不錯,整體而言,這裡的食物真是不錯,他們所用的碗、碟和杯都好特別,而且有coupon,可以有8折,真係好抵!
今天跟朋友到旺角行街,
剛經過瓊華,有人派傳單,
然後就上了來這裡吃Lunch,
這裡的氣氛果然不錯,
周圍的設計、佈置和擺設都好靚,
而且食物款式都好多。

我點了的是卡邦尼蛋汁煙肉意粉SET LUNCH,
是日餐湯是羅宋湯,
意粉味道不錯,醬汁不會太漏,好好味,
意粉的口感也不錯,
整體而言,這裡的食物真是不錯,
他們所用的碗、碟和杯都好特別,
而且有coupon,可以有8折,真係好抵!
2009-08-17
  • 卡邦尼蛋汁煙肉意粉
2009-08-13 5 瀏覽
話得明去上樓cafe梗係預一堆朋友座得耐之前個間 如果唔係夜晚繁忙時段去 都可以玩到4個鐘度 甚至5個鐘(不過要日頭去!)而家新搬個間 大概2個鐘度就會趕人走 超cheap 仲聽到個manager同爆晒粗同個waiter講 點解隔離台座左兩個鐘仲未走下?兩個鐘炸wo 仲要個陣好早 間鋪無咩人同埋唔該你地私底下講 唔好畀我地d客聽到!新搬環境靚左 但d chairs座得好逼 唔舒服!!toilet臭到不知所謂 空有靚左d既裝修門面 實屬敗絮其中食物唔錯 份量少左 但素質猶在價錢你預about 50! 日頭去的話.....一般啦至於服務 呢間野一向極端 無論係舊個間定新呢間睇你彩數 有一半waiter服務良好,,,,,不過另一半就...........想當然的 2粒鐘 立即埋單叫我地6點前走 命令式個隻除非揀無可揀否則唔會再去!!
話得明去上樓cafe梗係預一堆朋友座得耐
而家新搬個間 大概2個鐘度就會趕人走 超cheap
下?兩個鐘炸wo 仲要個陣好早 間鋪無咩人
同埋唔該你地私底下講 唔好畀我地d客聽到!

新搬環境靚左 但d chairs座得好逼 唔舒服!!
食物唔錯 份量少左 但素質猶在
價錢你預about 50! 日頭去的話.....一般啦
至於服務 呢間野一向極端 無論係舊個間定新呢間

想當然的 2粒鐘 立即埋單叫我地6點前走 命令式個隻

除非揀無可揀
否則唔會再去!!
2009-07-26
2009-08-10 25 瀏覽
每一年回國 一定會來pancake 每一年都有驚喜今年來又轉新地方 大左 又好看好多沙發位 勁舒服 不擔心會唔會 不是俾沙發位 正野食又多左 特別是甜品 我好鍾意 oreo味木慷布丁 好特別 每年都要等位 今年又是不過都要等 因為我返黎一次 一年 抵等下次一定訂位 不訂等好多位 好多人不過服務人員 都好熱情招待 知道 我朋友生日仲特別放"生日快樂歌" 響全場 好nice套餐又多野食 有野飲 湯 主菜 甜品 先至$58起咁舒服的環境 抵喇 下次 一定來
每一年回國 一定會來pancake 每一年都有驚喜
套餐又多野食 有野飲 湯 主菜 甜品 先至$58起
咁舒服的環境 抵喇 下次 一定來
2009-08-09
2009-07-23
今天2:00和三位朋友去吃lunch, 因為其中一個朋友之前來吃過, 覺得不錯, 所以帶我們來試試。地方都幾大, 設計有特色, 不過有一不好就是坐座位時很窄, 要張檯移向一邊才入到。Set lunch有很多選擇, 有很多都想吃, 不過最後選了 咖哩焗雞球飯, 因為我喜歡吃咖哩。我朋友因為不太吃得辣, 但又想咖哩焗雞球飯, 所以在問侍應辣不辣的問題上, 她都很有耐性講解。不過今天沒有忌廉湯, 只有雜菜湯, 不太合我們口味。下次去前可以問下當日飲咩湯。我和朋友都覺得咖哩焗雞球飯很好味, 我只吃剩兩粒飯。 而且凍飲和熱飲都很大杯我們由2:00坐到3:30, 埋單每人$35.5 (本來$38,加一, 但朋友有coupon), 侍應又給了coupon。我覺得和fd來聊天是不錯的地方, 而且食物也好味。

我和朋友都覺得咖哩焗雞球飯很好味, 我只吃剩兩粒飯。
而且凍飲和熱飲都很大杯

我覺得和fd來聊天是不錯的地方, 而且食物也好味。

2009-07-22