2010-07-28 6 瀏覽
這間分店的裝潢,令人覺得很cozy,一點也不拘束。Tea set的選擇很簡單,都是一些甜點或三文治,於是和男友各點一個cake set,因為食友對這裏的甜點都十分讚賞。Blueberry tart+ coffee︰很漂亮的Blueberry tart﹗每一粒的藍莓都放得整整齊齊,每一粒都很新鮮,很好吃。男友說咖啡很香濃,不是偏酸的那種,正合其意;咖啡又夠熱,他喝一杯都覺得不夠,要再追加一杯呢﹗木瓜豆腐花 + 寧檬綠茶︰,豆腐花更是想不到的幼滑,是一點粗糙的口感都沒有﹗一層腐花一層木瓜,層次分明,茶十分清澈,有淡淡的芳香,正好配合甜點一起喝。原來這間cafe是別有洞天的,每一個area不同,環境更美更優雅,與我倆坐用餐的地方環境截然不同。侍應有笑容,也很親切。環境cozy但有點吵,不過都是一個很好的體驗

5 分鐘 (堂食)
2010-07-24
係openrice download左pancake既優惠卷, 旺角有優惠, 成日都係晚上來食, 今次同埋同事過黎試下, 中午12時多, 個場唔係好爆, 跟夜晚排隊爆場既場面差好遠, 但係都冇哂窗邊位,坐左個好暗既位, 不過好靜好優閒.點左個午餐, 海鮮炒烏冬, 問佢地可唔可以辣炒, 要勁辣果種, 少女侍應去問廚房, 竟然話可以用三種新鮮辣椒去炒, 指天椒, 生辣椒, 同辣椒仔,我都好期待試下, 炒完出黎, 個d辣椒味已經迫到我流汗, 睇個樣已經知道對辦,食第一口, 都以為冇料到, 咬幾口等左十秒,成條脷麻左, 想著火一樣, 味道又有少少甜好好味, 頂住頂住食哂, 好在杯餐飲都勁大,夠我解辣, 我同事就叫左個芒果法式班戟, 個樣好對辦wo!!!, 芒果睇落去已經知道夠甜,D creamy香滑又夠多, 忌廉打得好實, 但一定要配雪糕一口一口咁食, 凍少少食正好多, 午餐好抵食, 可以係openrice download coupon下次都會多d試下午餐, 因為唔洗等位.
旺角有優惠, 成日都係晚上來食, 今次同埋同事
過黎試下
, 中午12時多, 個場唔係好爆, 跟夜
晚排隊爆場既場面差好遠, 但係都冇哂窗邊位,
坐左個好暗既位, 不過好靜好優閒.

點左個午餐, 海鮮炒烏冬, 問佢地可唔可以辣
炒, 要勁辣果種, 少女侍應去問廚房, 竟然話可以用三種新
鮮辣椒去炒
, 指天椒, 生辣椒, 同辣椒仔,
我都好期待試下, 炒完出黎, 個d辣椒味已
經迫到我流汗
, 睇個樣已經知道對辦,
食第一口, 都以為冇料到, 咬幾口等左十秒,
成條脷麻左, 想著火一樣, 味道又有少少甜
好好味, 頂住頂住食哂, 好在杯餐飲都勁大,
夠我解辣, 我同事就叫左個芒果法式班戟, 個
樣好對辦wo!!!, 芒果睇落去已經知道夠甜,
D creamy香滑又夠多, 忌廉打得好實, 但一定要
配雪糕一口一口咁食, 凍少少食正好多,
下次都會多d試下午餐, 因為唔洗等位.
一直都好想黎食架喇因為好似好靚咁去到之後,發現同相都唔係好大差別埋位HEA下HEA下咁嗌野食嗌野食果陣真係發現有服務性問題由於今次我同老公坐對面,老公舉手嗌STAFF黎落單,D STAFF係晒老公後面,我隻戇居佬就好戇居咁舉左分幾兩分鐘XD我就見到有一男一女既STAFF企係數米後係道傾計講笑咁,個女仔好SWEET咁笑,個男仔好專心咁講野令個女仔甜笑,果個女仔望住我老公舉手都唔過黎不過除左呢樣都冇咩大問題,個女仔都跑過黎落單,笑容又夠,冇話我地阻住佢地談情,而且食飯期間,情聖WAITER都好斯文有禮,主動加水,做D野都冇話係唔尊重客人,例如玩呀講粗口呀果D野都冇做,剩係談情姐,亦冇話催你落單呀催你走果D,同埋都幾醒目隔黎枱係三位韓國遊客黎既,可能佢地太相信香港治安,三位遊客飯後去洗手間,放低晒D手袋呀相機呀係位道,被冧甜笑既WAITRESS路過意圖執野果陣,竟然發現到同SOFA同色既既手袋們,夠細心,有保護色都睇到,咁就冇執到,仲係附近行下幫遊客睇住手袋談情雖然係大問題,但其他禮貌,笑容,醒目都加晒分,如果談情期間見到有客舉手,識得停一停諗一諗,滿分講返食物方面,卡邦尼蛋汁煙肉意粉個賣相
一直都好想黎食架喇
因為好似好靚咁

去到之後,發現同相都唔係好大差別

埋位HEA下HEA下咁嗌野食
嗌野食果陣真係發現有服務性問題

由於今次我同老公坐對面,老公舉手嗌STAFF黎落單,
我就見到有一男一女既STAFF企係數米後係道傾計講笑咁,
個女仔好SWEET咁笑,個男仔好專心咁講野令個女仔甜笑,
果個女仔望住我老公舉手都唔過黎

不過除左呢樣都冇咩大問題,個女仔都跑過黎落單,
笑容又夠,冇話我地阻住佢地談情,而且食飯期間,
例如玩呀講粗口呀果D野都冇做,剩係談情姐,
亦冇話催你落單呀催你走果D,同埋都幾醒目

隔黎枱係三位韓國遊客黎既,可能佢地太相信香港治安,
三位遊客飯後去洗手間,放低晒D手袋呀相機呀係位道,
被冧甜笑既WAITRESS路過意圖執野果陣,
咁就冇執到,仲係附近行下幫遊客睇住手袋

談情雖然係大問題,但其他禮貌,笑容,醒目都加晒分,
如果談情期間見到有客舉手,識得停一停諗一諗,滿分

講返食物方面,卡邦尼蛋汁煙肉意粉個賣相竟然咁肉酸,
好似嘔吐物咁既樣,但食落其實幾好味,係個味好,口感唔太好,
佢唔係CREAMY,而係杰撻撻,唔係蛋汁,係蛋粒
D汁又多得滯
但整體上都唔太差,所以佢係一個有內涵既意粉

而我係嗌A17果個炒飯,唔記得名,果個炒飯好夠味!
炒得雖然唔係茶記咁香咁好,但係CAFE中都算最好食架喇,
老公話有粒尤魚好難咬,LUR左,不過我食親既都係好軟架喎

明明冇問我地飲咩湯,突如其來有個忌廉湯,似乎落左幾重奶

飲品方面,我嗌左檸檬綠茶,真係好香好清新,檸檬份量岩岩好,
有一壺咁比我,一路同老公係道講鬼故,一路歎茶,正到爆

而老公果個係凍朱古力,唔係茶記咁HEA既,真係好濃好夠味,
飲到落底都仲有味,好野!

係道聽到D OPENRICE之友講話LUNCH有送甜品?
發現原來係冇
望已失

不過呢道的確係一個浪漫談心既好地方,又冇咩人騷擾,
D SOFA背夠高,夠私人,假如唔係嘈交咁講野,
隔離枱都應該聽唔到

衛生方面,眼不見為乾淨的話,都唔錯幾高分,
但竟然突然間有陣屎味飄揚?!本來想嗌埋個PANCAKE食,
趕客,即走XD
我碟炒飯
好突然出現既湯
  • 卡邦尼蛋汁煙肉意粉
2010-07-21 10 瀏覽
要幫朋友興祝生日係OPENREICE 睇左呢間吾錯~有好多個 就決定黎呢到啦~我地12點幾到...真係又無咩人BOR我地1人叫左1個SET 不過野飲既CHOICE就吾係甘多但我地都轉左個DRINKS +$8 D野食都幾快黎到我緊係食呢到最出名既卡邦尼蛋汁煙肉意粉個蛋汁真係好好味,但覺得喊左小小但都吾錯 1個人真係食吾曬食飽飽梗係玩GAME,佢D GAME 好多都係VIP先玩得好彩我地自己有帶DEAL 如果吾係我諗都幾快走人我地由12點幾玩到5點幾,真係一個又平又HEA時間既地方!!!!!P.S 好:侍應好有禮貌 會成日黎你有咩需要 吾太好:自己黎CAKE 去要CUT 餅$ 30 我地就覺得吾係甘抵 但總括真係吾錯,有下1次!!!!
要幫朋友興祝生日

係OPENREICE 睇左呢間吾錯~有好多個
就決定黎呢到啦~

我地12點幾到...真係又無咩人BOR

我地1人叫左1個SET

不過野飲既CHOICE就吾係甘多

但我地都轉左個DRINKS +$8

D野食都幾快黎到

我緊係食呢到最出名既卡邦尼蛋汁煙肉意粉

個蛋汁真係好好味,但覺得喊左小小

但都吾錯 1個人真係食吾曬

食飽飽梗係玩GAME,佢D GAME 好多都係VIP先玩得

好彩我地自己有帶DEAL
如果吾係我諗都幾快走人

P.S 好:侍應好有禮貌 會成日黎你有咩需要

但總括真係吾錯,有下1次!!!!

GAME1
生日
GAME1
GAME2
2010-07-20 12 瀏覽
記得好耐以前係西洋菜南街既分店有過不愉快既用餐經歷, 今次友人推介呢一間, 把心一橫, 俾多次機會pancake colour啦._.最初個waitress話minimum order係一個set dinner, 但係後來落單既waiter話叫一個pancake都可以, 太好了 友人話呢度d餐既份量好大, 我地又想食甜品, 三人行叫兩個set dinner再加一個pancake就好夠啦白汁煙三文魚意粉哇碟意粉果然真係幾大碟-_- 醒目waitress上完菜即刻問我地要唔要碟仔share. 佢個白汁幾creamy, 有濃郁奶香味, 唔會稀框框. 頂頭果幾塊煙三文魚鹹味適中, 不過略嫌有d腥, 唔多鮮味. 意粉夠彈牙, 唔會林得滯痴埋一pad. 仲有d熟既三文魚碎撈埋落去d sauce果度, 兩種三文魚一齊, 味道幾豐富. 米蘭焗肉醬意粉意粉幼身略嫌有d太硬, 不過點都好過有d發到好粗一pad野. d肉唔係幾醬, 好大舊meatball咁-_- 好彩夠冶味, 都撈到下意粉. 芝士夠多好正呀 仲有d茄子, 雖然未見過呢個配搭, 我覺得個味都ok, 唔會好怪.餐湯.餐飲.跟餐甜品餐湯係忌廉湯,

米蘭焗肉醬意粉

餐湯.餐飲.跟餐甜品
餐湯係忌廉湯, 幾creamy, texture唔會太結或太稀, 味道亦ok.
餐飲凍朱古力唔多甜, 比較多奶, 個味唔係幾似朱古力-_- 熱咖啡我冇試到, 不過睇落都應該ok.
跟餐甜品係菊花糕, 味道就好似將盒裝菊花茶雪成jelly咁-_- 味道只係一舊普通既過甜jelly.

芒果美式班戟
既然間餐廳都叫pancake, 咁估佢pancake點都係招牌菜啦! menu上有分美式同法式班戟, 圖片個個都好吸引, 揀左好耐先揀左呢個. 出黎個賣相勁吸引, 同menu對辦. pancake厚度適中, 牛油, 麵粉同蛋既比例相宜, 食到蛋香之餘都唔會覺得太粉/太削身. 新鮮微溫既pancake加上凍冰冰既vanilla ice-cream scope係一個好配搭, 加上朱古力醬, 本身冇乜味既pancake就會變成唔乾身又好有豐富味道既美食
再加甜甜地既新鮮芒果, 感覺好fresh好sweet
啊食甜品實在太幸福!!!

裝修明顯花心思, 一桌一椅都有特色, 坐得舒服亦有情調. 撞正其中一台有人生日, 店方播勁大聲既生日歌, 全場唔知咩事都為佢地一齊唱歌拍手, 幾有氣氛
同朋友黎吹水玩games坐成晚都係個唔錯既選擇. 是日8點幾到場3人行唔駛等位, 但落單既時候已經見到出面有人排隊, 一大班朋友黎最好都係book定位先.
凍朱古力
熱咖啡
米蘭焗肉醬意粉
餐湯
跟餐甜品: 菊花糕
2010-07-05
2010-07-17 5 瀏覽
上星期五去食...得兩個人冇book位..結果等左一個鐘...真係好多人....叫左兩個意粉同雞軟骨...我最想就係食個卡邦尼蛋汁煙肉意粉,但整得麻麻地啦,個汁唔smooth,可以多d芝士味就會好d...好多一粒粒野係意粉度,都唔知乜黎...唔通係d蛋?仲有個龍蝦仔炒闊條麵呀...仲衰...d龍蝦仔都冇乜肉食...個意粉好似乾淨淨咁...唔得...估唔到等左咁耐,都唔係咁好食,所以有d失望囉....同埋o個度好嘈...
叫左兩個意粉同雞軟骨...

2010-07-16 13 瀏覽
其實我已經光顧了十多次了, 從第一次與朋友一起嘗試這間餐廳後已經愛上了這間裝潢不凡的CAFE所以在光顧第二次的時候,我已經急不及待申請了它的VIP CARD了! 都是五十元就可以入會 , 每次光顧都可以享有9折優惠及可以借它VIP專區的東西來玩. 因為這樣就埋伏了我往後去旺角必吃之處......我和朋友每次都玩DEAL !! 玩多久都沒有人催我們結單^^ 它有很多不同類型的意粉餐,飯餐,甜品等. 已經嘗試了不少 不過最喜愛的還是!! 已吃了它起碼五,六次!! 味道真的很好! 另外晚餐我特別喜愛 ,那隻炸軟殼蟹真的很脆及鮮甜! 炒飯非常香及適中的咖哩味 ! 而且份量真的比較多,吃完會很飽甜品方面我特喜愛 , 上面有一球雪糕,下面有很多玉米片加CREAM加MANGO粒,我很喜愛那麼多層次的甜品而且跟餐叫只是加$24~環境方面都比一般的餐廳及CAFE特別, 椅子大大張的及形狀很與別不同!服務方面都很快及好, 很快便有食物吃! 不過我會喜愛食午餐多一點,,因為較平一點! 不過有些餐晚餐才有 所以各有各好了!弄至每次去旺角都要去光顧它一次...哈...已中了它的毒

它有很多不同類型的意粉餐,飯餐,甜品等. 已經嘗試了不少

不過最喜愛的還是[卡邦尼蛋汁煙肉意粉]!! 已吃了它起碼五,六次!!
味道真的很好!

另外晚餐我特別喜愛[咖哩炸軟殼蟹飯] ,那隻炸軟殼蟹真的很脆及鮮甜! 炒飯非常香及適中的咖哩味 ! 而且份量真的比較多,吃完會很飽

甜品方面我特喜愛[MANGO雪糕脆脆杯] , 上面有一球雪糕,下面有很多玉米片加CREAM加MANGO粒,我很喜愛那麼多層次的甜品

而且跟餐叫只是加$24~

服務方面都很快及好, 很快便有食物吃!

不過我會喜愛食午餐多一點,,因為較平一點!
不過有些餐晚餐才有 所以各有各好了!

弄至每次去旺角都要去光顧它一次...哈...已中了它的毒
餐湯
卡邦尼蛋汁煙肉意粉2
2010-07-15
卡邦尼蛋汁煙肉意粉2
  • 咖哩炸軟殼蟹飯
  • MANGO雪糕脆脆杯
2010-07-13 7 瀏覽
因為有lunch 7折, 這個銅鑼灣pancake fans決定轉戰旺角, 結果........................12點半去到, 有3秒鐘懷疑到底開左門未......因為全場基本沒怎開燈, 大部份客人都被安排坐在窗邊有日光的位置, 但中間的大班椅太高, 日光照不到餐廳內部,要不是門口有watress姐姐招呼, 我好大可能會走......我覺得這兒太多高身大班椅放在中間, 空間感比銅鑼灣差...不過從另一角度想, 有大班椅隔開, 感覺上私隱度就較高...(雖然其實都係會聽到隔離傾計...)有去過pancake colours的朋友都知道, 這裏的椅子, 裝飾都有獨特風格...而旺角分店的椅子擺法, 某程度上為餐廳添上了神秘感...我order了一個煙三文魚海撒沙律配油醋汁($59), 這不是lunch set之一, 價錢比set貴, 但份量很小, 實在難以想像銅鑼灣跟旺角兩個分店的size會差那麼遠! 煙三文魚得一朵花=2塊... 菜只佔了碟的一半... 還有油醋汁=泰式醋汁?! 雖然比起銅鑼灣店新鮮, 但實在不值此價................友人order了煙三文

12點半去到, 有3秒鐘懷疑到底開左門未......
但中間的大班椅太高, 日光照不到餐廳內部,

我覺得這兒太多高身大班椅放在中間, 空間感比銅鑼灣差...
而旺角分店的椅子擺法, 某程度上為餐廳添上了神秘感...

友人order了煙三文魚菠菜燴飯, lunch set配餐湯飲品($49) , 還算色香味俱全, 不過份量都是比較細, 對男生來說只可用"不肚餓"來形容, 女生就差不多了. 餐湯很香磨菇味, 但沒有餐包. 餐飲茉香綠茶大大杯, 味道似濃版道地蜂蜜綠茶.

service ok, 算好禮貌, 但哥哥們不太熟手, 也不太懂得應對其他客人的投訴...
好在有7折, 要不不會再來了...
2010-07-06
2010-07-06 15 瀏覽
是日天氣真的很熱,正中午時份吃了點東西過後,不想再在街乾煎蝦碌,就去Café吃點甜,嘆冷氣上上網也好,遂就來了這所近來人氣甚巨的西餐店子,看其名字,相信主打也是吃班戟吧,所以甫坐下,就立定決心吃班戟。下午茶餐有班戟供應,可是我和女友坐下時也未夠鐘,所以決定先來個刨冰解解暑,選了去年被炒起的綿花冰,這客紅豆綠茶綿綿冰,除了綠色的綠茶綿綿冰及一大堆紅豆外,還有一塊塊白色的東西,吃起來帶點椰汁味,軟軟滑滑,原來椰果是也,那堆紅豆蓉雖然豆殼煮得夠軟又起沙,但甜家下得太多糖去煮了,吃起來明顯過甜,至於那綠茶綿綿冰,其實其味道是不錯的,入口微甜,使甘香的綠茶味更易突出,只可惜綿綿冰有點點融化的跡象,吃起來層次感不夠。吃了刨冰之後,再來吃下午茶餐了,與女友先點一個芒果法式班戟,以小試牛刀,過了不久,店員為我們送上班戟,碟上有兩片芒果、一球雲呢拿雪糕及兩件呈三角形的班戟,班戟內充滿了忌廉,本人有一怪癖,是好吃的忌廉會很喜歡吃,不好吃的忌廉通常會被全棄,是日正正就是後者,忌廉雖然滑溜,但入口偏膩而沒太多奶香。而忌廉內藏的芒果片及外邊那兩塊芒果片味道一樣,就是如一般蛋糕店的糖水芒果片,吃起來不是沒有芒果味

而忌廉內藏的芒果片及外邊那兩塊芒果片味道一樣,就是如一般蛋糕店的糖水芒果片,吃起來不是沒有芒果味,但那個人工的甜味真的不太行,最後最甚的是那班戟的皮,如隔了夜的餅皮,吃起來粉爛及一點蛋香也沒有,最大的可能性是因為麵粉要比雞蛋便宜,所以估計店家用得太少雞蛋去跟麵粉搓成皮,吃起來粉如全未搓勻,發也發得不好吃,全碟班戟,最正常的也只有那個雲呢拿雪糕,冰凍幼滑有奶香,可惜跟HD的比還差遠呢。

茶餐的飲品選了梳打,加了五元轉為青蘋果果醋梳打,喝起來確是很酸很清新的,但反之蘋果的香味就欠奉,這個香味連果汁先生也有,奈何是日的蘋果果醋沒有,喝起來有形無神,而且果醋份量下得太多,甜酸度也太濃,冰及水也太多,但梳打水就最少,這杯東西除了解渴及夠凍之外,也真的沒有太多好處了。

本來想幫襯店家吃多個下午茶,實行試勻法式及美式的班戟,怎知道其法式班戟令人非常之失望,也不得讓我和女友萌生去意,止蝕離場似乎是近為明智。此店在食物方面雖然真的不太行,但值得一讚的是環境舒服,收費便宜,加上是任坐唔嬲,見其他人客在玩啤牌及玩波子棋也行,以老旺這個地區而言,每人三十多元消磨一個下午,怪不得那麼多年青人來,希望店家能對症下藥,加把勁改善食物的質素,那就一定的會更收旺場。
每間分店也是這個牌
環境是舒適的
下午茶餐有很多班戟供應
綠茶綿綿冰有綠茶甘香,只可惜有點融化而致層次感不足
紅豆蓉夠軟又起沙,可是太甜了;椰果軟滑而帶點椰汁味
班戟的皮如隔了夜的餅皮,粉爛及一點蛋香也沒有
芒果法式班戟內充滿了忌廉,可是超難吃
這個雲呢拿雪糕是最正常的了
青蘋果果醋梳打很酸很清新但欠蘋果香,冰水多梳打水少
2010-07-04
每間分店也是這個牌
環境是舒適的
下午茶餐有很多班戟供應
筆者和友人看戲前已買了漢堡包充饑,所以散場後也不怎麼餓,於是信步在旺角街頭閒逛,抱着「姑且一試」的心情光顧這間位於瓊華中心的樓上餐廳。這兒裝潢華麗,仿古味道濃厚,和餐廳大部份的顧客–一眾貌似九十後、煥發着青春氣息的少年男女形成有趣又強烈的對比。不過燈光比較昏暗,筆者不大習慣,也不禁佩服那些埋首筆記本電腦的青少年的眼力。服務水平不怎麼樣,人手明顯不足,侍應生好像刻意迴避與顧客的眼神接觸,筆者和友人等了好一會兒才能點菜。筆者直覺認為由於主要客源是經常來「蒲」的「九十後」一族,他們對服務沒有太大要求,所以對這種待遇習以為常;友人卻不以為然,認為「九十後」才是容忍度最低的一群。孰是孰非沒有定論,不過我們一直在等倒是事實–也可能侍應生會先照顧熟客的需要吧?蒜蓉包:焗得很脆,帶有濃濃的蒜香,份量也很足夠三文魚芒果米紙卷:三文魚的味道給芒果蓋過了,可能是不夠新鮮吧?米紙卷有點糊木糠布甸:有水準,入口香濃軟滑,但不會太甜膩原想加叫食品,但實在等得太久,於是決定結帳離開(當然也經過另一輪等候),友人有點不滿,對筆者矢言不會再來。總結:一字記之曰「等」!這種服務令筆者和友人放棄加點食物及不再光顧這間食物水
蒜蓉包:焗得很脆,帶有濃濃的蒜香,份量也很足夠
木糠布甸:有水準,入口香濃軟滑,但不會太甜膩

總結:一字記之曰「等」!這種服務令筆者和友人放棄加點食物及不再光顧這間食物水準不錯的食店–再一次說明服務態度在飲食業的重要性!
2010-06-12
$80 (宵夜)
  • 木糠布甸
劉三好剩係得3個好.pancake colours cafe 有5個好!服務好 食物好 環境好 價錢好 氣氛好我真係唔明點解佢咁多喊喊面..服務真係非常好! 先看看頭兩幅圖吧.友人點的白汁煙三文魚意粉,來到非常乾身. 然後要求侍應可否加些白汁給她. 他解釋說如果直接加汁的話會很杰身,建議我們不如讓廚房將整碟意粉加汁再煮煮它. 他不但沒有黑面 嫌我們麻煩, 還很殷勤地為我們服務! 這個侍應令我們一致讚好!另外收碟拾桌時都好殷勤,服務態度很好.唯獨是不夠醒目: 當我們切蛋糕時,餐廳為我們棒上蛋糕之後 沒有立即為我們送上碟和餐具. 然後我叫他給我們8個碟,他真的只給8個碟...沒有給我們叉... 真的是名乎其實'叫一叫,郁一郁'. 不過他們的服務態度是好好的!另外一提的是,我們需要付30元切餅費, 但卻沒有服務員為我們分餅,我地要自己分 食物好好好好好好 價錢好只售約50元的lunch set, 有餐飲及湯送. 與外面的西餐廳的價錢差不多!以cafe來說,我們坐了整個下午,這個價錢絕對化算! 食物方面真的亳不馬虎!食得出好有heart! 意粉它的意粉非常al dente ! 是優質的意粉,
劉三好剩係得3個好.
pancake colours cafe 有5個好!
服務好 食物好 環境好 價錢好 氣氛好
我真係唔明點解佢咁多喊喊面..
服務真係非常好!
先看看頭兩幅圖吧.
另外收碟拾桌時都好殷勤,服務態度很好.

食物好好好好好好 價錢好
以cafe來說,我們坐了整個下午,這個價錢絕對化算!

食物方面真的亳不馬虎!食得出好有heart!

意粉
它的意粉非常al dente ! 是優質的意粉,絕非茶餐廳的腍身沒有口感的'意粉'!
白汁煙三文魚意粉 $48
煙三文魚份量不少 味道香口. 白汁比較睎身,奶味較輕,主要是香草味較重.
龍利柳燴飯
看到先前的食評批評這個飯癡立立,但是我相信這個飯腍口的質感是因為它是意大利飯的一種. 並非因為魔師失手才弄到這個飯咁腍身! 而意大利飯本身腍口之餘,飯粒係比較硬身. 這個飯做得很出色! 這個飯紅紅的,味道超級香濃,有點做豆豉的味道. 那個味道很特別呀! 愈食就愈上穩,好想探討究竟這種味道是怎樣的呢.. 大家喜歡吃意大利飯的不妨試試看.
飯就真的很好.但龍利柳就很失色了.. 它應該是沾了蛋汁再煎的. 可是,煎得不夠香口而且蛋汁的質地和味道很薄弱. 我吃過一個很好味的龍利柳是在上環的尼斯餐廳.它的龍利柳煎得香口,配上蛋黃醬再焗一焗, 那時真的覺得超級好吃! 而且只售大帶30元!
香草忌廉汁海鮮闊條麵 $52
這個是我的. 也是最不好味的一個.
除了海鮮是king size 之外, 麵 和 忌廉汁都不討好!
海鮮有蝦,帶子,蜆,墨魚.另外配料有洋蔥 紅椒等. 那隻帶子真的非常巨大非常厚身!! 而且煮得岩岩好唔會好韌!
蝦都爽口!墨魚仔大大汁仲識標墨汁! 非常真材實料! 這個價錢就算外面正統的西餐廳也做不到這樣足料! 但是,天是很公平的,配料那樣多,你的麵和汁就比較遜色了. 闊條麵煮得很腍身,一點也不al dente! 而忌廉汁比起白汁三艾魚意粉的白汁更睎. 份量又少... 整個麵的味道很淡.
卡邦尼蛋汁煙肉意粉 $46
其實這個意粉是最便宜的 但也是最好味的意粉!
偏黃色的蛋汁非常香滑,是多種汁之中最濃味香口的!! 這個汁的份量不是很多,都足夠令到每條意粉黏到個蛋汁! 配料有好多煙肉呀火腿呀等等..同個汁好夾好好味呀

是日只有紅湯.
這個紅湯 一個字 ! 係非常之酸!!

不過我覺得酸得黎又甜甜地,都幾好味,又足料,係不錯的羅宋湯

凍COFFEE
叫左叫餐飲 - 凍咖啡. 佢唔係冰同咖啡分開, 而係變左做咖啡沙冰
炎炎夏日,唔洗加錢都可以嘆到杯沙冰,真係好正! 而且味道很好,有咖啡的甘甘苦苦的味道,絕不會因為與碎冰混合而味道變淡

熱朱古力
這杯熱朱古力就整得比較大意, 冇搞均就拎出黎.
但係味道就唔錯,好夠朱古力味呀!

環境好
環境是官廷式的設計,非常優雅瑰麗, 很適合一大班女仔去TEA呀

坐位都坐得舒適. 除左有一大張SOFA位之外,仲有獨立的宮廷設計的椅子. 全部都係SOFA坐墊,一定坐得舒服!!
氣氛好
侍應拎個點左CANDLES蛋糕俾我地個陣,個場為我地播生日歌.. 氣氛真係好好! 這間cafe是幫朋友慶祝生日的首選!

我未試過評分俾5個項目都5分架! 但係這間CAFE的確不得不令我給它滿分!

找錯處開估!

party seTvice => party seRvice

很醜怪呀...希望他們看到食評後能盡快更正吧!
乾身的白汁煙三文魚意粉
加汁後的白汁煙三文魚意粉
環境好好! 水晶燈好靚好優雅
找錯處!(正解請看食評最底部份:)
香草忌廉汁海鮮闊條麵
menu
iced coffee
朱古力. 粉都未搞均
加汁後的白汁煙三文魚意粉
環境好好! 水晶燈好靚好優雅
找錯處!(正解請看食評最底部份:)
香草忌廉汁海鮮闊條麵
menu
iced coffee
紅湯
昨日同個fd打算去呢間cafe食個dinner,上到去已經好多人.一坐埋位,個waiter已經同我地講最低消費是一個set dinner.叫左d焗意粉同埋魚生noodle,d味淡到..d汁好像好稀..果杯蘋果果醋green tea..真係甜到,有d難飲..最後叫佢上甜品啦,因為我地一食完,d waiter已經三次走黎問我地上唔上埋甜品,係咪即係叫我地食完好閃.個waiter放果兩杯甜品好大力囉,其實唔想上可以唔好上架....雖然環境ok,但咁ge服務同埋食物我真的覺得唔值呢個價,有d失望.

2010-06-11
2010-06-07
三款餐牌,以前甜品只是附在普通餐牌後面,現在有獨一個,我急不及待先看甜品menu,各式各樣的甜品,每款為之吸引,有點放棄正餐的念頭。為了有多餘空間食甜品,我選了較輕怡的海鮮湯烏冬,絕無少料;有好多海鮮,另外,烏冬夠滑,應該是用品質較好的即食烏冬,碗內還有牙菜、魚蛋及紫菜,材枓豐富,其實算抵食。經多一輪師選後,在眾多甜品中最終選擇了心太軟, 雪榚配朱古力蛋糕一同食,對我來講真是一流口舌享受,可惜雪榚不太結實,開始有點溶化,味道夠香又不太甜。 YUMMY~~

為了有多餘空間食甜品,我選了較輕怡的海鮮湯烏冬

YUMMY~~
2010-05-29 22 瀏覽
呢間cafe不斷賣廣告,有意無意都會經過d分店午餐都係30-40,咁就試下啦。環境方面, d位係好令,好似皇宮chair咁不過抬頭望下個天花, 似乎冇太花心思去裝修成間餐廳坐到埋位,睇下d紙巾個盒 ? 係未樓上neway拎落黎架?龍利柳燴飯係meau上面揀, 選擇係多,但好普通飯其實點解? 唔係好香 d汁好yummy架咩d飯濕到一patpat..唔係講笑.. 食左幾啖唔想食條魚就煎得ok卡邦尼蛋汁煙肉意粉 有好大陣芝士味, 呢個幾好, 食過咁多間卡邦尼呢個唔會creamy到太傑, 同埋多左陣好特別呢芝士味餐飲 凍朱古力好似維他果d倒俾你飲,中唔中意就見人見智啦不過甜得滯啦好彩唔駛加錢成個格局d傢俱係好, 但係冷氣好少,個天花又見到水管,唔講以為我自己返左大陸, 可能晚餐會好少少啦,又或者甜品會好d,不過唔會再試。
呢間cafe不斷賣廣告,有意無意都會經過d分店
午餐都係30-40,咁就試下啦。

環境方面, d位係好令,好似皇宮chair咁
不過抬頭望下個天花, 似乎冇太花心思去裝修成間餐廳
坐到埋位,睇下d紙巾個盒 ? 係未樓上neway拎落黎架?

龍利柳燴飯

係meau上面揀, 選擇係多,但好普通
[燴]飯其實點解? 唔係好香 d汁好yummy架咩
d飯濕到一patpat..唔係講笑.. 食左幾啖唔想食
條魚就煎得ok

卡邦尼蛋汁煙肉意粉
有好大陣芝士味, 呢個幾好, 食過咁多間卡邦尼
呢個唔會creamy到太傑, 同埋多左陣好特別呢芝士味

餐飲 凍朱古力

好似維他果d倒俾你飲,中唔中意就見人見智啦
不過甜得滯啦
好彩唔駛加錢

成個格局d傢俱係好, 但係冷氣好少,個天花又見到水管,
唔講以為我自己返左大陸
可能晚餐會好少少啦,又或者甜品會好d,不過唔會再試。
餐湯 龍蝦忌廉 ? 好粉
跟餐 , 大杯到支吸管唔夠長
龍利柳燴飯.. 好濕 完全唔得
卡邦尼蛋汁煙肉意粉 有好大陣芝士味
同朋友仔上個星期黎呢度食飯...貪佢可以慢慢坐.....d sofa 好舒服, 真係可以坐好耐好耐....我地兩個都係點左個西冷牛扒餐...唔錯唔錯....但好特別, 佢地係冇紅茶供應, 想飲凍檸茶..變左要叫凍檸檬綠茶....原來味道都唔差的~不過哩一一樣野, 真係要改善改善...果度 d sofa 太高身, 太舒服既關係.....你點樣舉手, 佢地都係睇你唔到....想叫 waiter, 真係要等好耐, 佢地先會見到你....
同朋友仔上個星期黎呢度食飯...貪佢可以慢慢坐.....

d sofa 好舒服, 真係可以坐好耐好耐....

我地兩個都係點左個西冷牛扒餐...唔錯唔錯....

不過哩一一樣野, 真係要改善改善...
$110 (其他)