2023-06-17 395 瀏覽
梳乎厘pancake一向都係鬆軟香甜,星期六下午到,不用等位,一入去就講每人最少要order一份,限時75分鐘。 這裡環境較寬躺,但唔比時間你去享受有點浪費,但都理解。店內都聞唔到個pancake香味一食就明白食梳乎厘pancake除咗要做到鬆軟彈嘅技巧,仲要係香先好味,但呢間完全做唔到技巧,只係焗生旦令佢軟,因為生旦所以腥,加上無香甜味道,只係靠啲醬去比味道。我食焦糖朱古力,焦糖雪糕超甜,朱古力醬係現成品,但呢隻都係較甜,要去旦腥一定要連醬一齊食,有幾粒油味重嘅炸冬甩綠茶味,佢係屬於苦過種綠茶,綠茶控應該會喜歡,紅豆少少甜中和返綠茶嘅苦,pancake 同樣都係唔夠熟有腥味另外一個tiramisu pancake,呢款係軟實典型pancake,整份餅真係好tiramisu 加上少甜嘅焦糖醬/蜜糖醬,朋友就好鍾意呢個味道如果以專門pancake店黎講,想食梳乎厘pancake無需黎呢度,如果想坐舒服呢度都唔錯,口味唔同又不算劣的評分,但單單以以梳乎厘pancake 就係劣分😅就好似啲茶記話自己有炒滑旦一樣,以為生就係滑,人哋係有牛奶調味同烹調技巧架
有點浪費,但都理解。店內都聞唔到個pancake香味
一食就明白

加上少甜嘅焦糖醬/蜜糖醬,朋友就好鍾意呢個味道

2023-06-14 382 瀏覽
之前嚟K11都見到排長龍,今日難得冇人排,於是決定入去食下梳乎厘。我同家姐兩個人入去食。一入到去有個女侍應指我哋去坐門口果張間開咗嘅2人枱。轉身就走。但我哋其實唔係太鍾意坐門口位,因為多人岀岀入入,咁啱入面少少有張吉枱,我哋就問另一個經過嘅侍應可唔可以坐入面果張,佢都係指門口果張比我哋。其實都有少少唔開心,但係都算數,因為想試下呢間。食物我哋叫咗一個士多啤梨Mochi 梳乎厘,同凍焙茶Latte (轉豆奶)。飲品先上,有少少同menu 個圖片不符,menu 圖係焙茶同奶層次分明,初時冇為意,以為混埋咗。點知後尾見到侍應拎同一款去其他枱,而果杯同menu 一樣係有層次嘅。不過估係轉咗豆奶底嘅關係。但係冇相冇真相。雖然叫咗少甜,但係個人覺得都有啲甜。然後士多啤梨Mochi 梳乎厘終於嚟啦。美食當前都想打張卡先,但係比侍應破壞咗。事關個侍應好粗魯咁樣擺低碟梳乎厘然後就走咗,面頭個mochi 連士多啤梨cream 就係梳乎厘上面sir 咗落去,好彩趕得切用叉扶返起。但擺返上去之後已經破壞左食物外觀。佢個mochi其實就係面頭嘅糯米皮,比較厚身嘅,旁邊有士多啤梨果醬同雲呢拿雪糕。都比較普通。底層
其實都有少少唔開心,但係都算數,因為想試下呢間。

雖然叫咗少甜,但係個人覺得都有啲甜。

然後士多啤梨Mochi 梳乎厘終於嚟啦。

底層嘅梳乎厘切開有少少散,好似唔多熟咁。

當我哋食到差唔多嘅時候,岀面開始有人排隊。食完冇耐,有個侍應聲都唔聲就收走晒所有碟、餐具兜,覺得啲侍應有啲冇禮貌。

最後,賣單比Alipay ,個侍應叫我哋拍落去部卡機信用卡感應器果度,然後就走開做其他嘢。但係Alipay不嬲都係掃QR code咖喎。侍應行開咗我哋又唔會擅自攞起佢部機嚟掃,所以就好努力咁攞住自己嘅電話係佢部卡機嘅自置鏡頭掃。但佢部卡機收得比較入,都睇唔到掃唔掃到。到最後侍應終於返埋收銀位。我哋先同佢講Alipay 唔係掃咩。佢先拎起部機掃我哋個Alipay ,全程都冇講過一句嘢。

最後總結,食物味道一般,而因以上種種,令我覺得服務態度頗差。
Strawberry  mochi soufflé
2023-06-10
2023-06-11 272 瀏覽
今日路過K11 art 竟然唔洗排隊可以入去食lunch ,😂😂😂太難得,同我妹及8歲姨甥仔齊齊食個開心lunch叫左一個咸三文魚牛油果沙律pancake$105二個甜藍莓士多啤梨pancake$108同朱古力焦糖雪糕pancake😛$118三個都做得好出色,其實好好味又唔喺太甜pancake 做得剛剛🥰😚賣單加一$364,價錢都合理,知道唔喺咁容易做㗎下次有機會再嚟試下雪糕杯同炒飯,因我太多選擇今次全pancake為主😝

叫左
一個咸三文魚牛油果沙律pancake$105

賣單加一$364,價錢都合理,知道唔喺咁容易做㗎
2023-06-11
  • Smoked Salmon and Avocado Pancake
2023-06-01 264 瀏覽
今日經過K11咁啱我個朋友仔好想食甜品,於是我就同佢講不如試吓食呢間嘅疏乎厘,我哋兩個女仔企咗喺門口門口有條好長龍嘅隊,大概等咗30分鐘左右,咁我哋兩個就喺門口度玩電話,直至到有位30分鐘左右,我哋兩個女仔就入咗去,我哋兩個女仔分別中左一個士多啤梨味嘅疏乎厘,同埋一個原味嘅疏乎厘,士多啤梨味嘅疏乎厘,同原味其實差唔多,只不過係有新鮮嘅士多啤梨生果同埋士多啤梨醬,原味個疏乎厘,就係用蜜糖去食嘅兩個感覺都係一樣口感,但係只不過醬汁唔同,本人覺得兩個都好好味,如果甜品來講,我覺得都算唔錯。
  • 原味班戟
2023-06-01 174 瀏覽
食飯前先想食甜品就試吓呢間日式pancake點左一款新口味嘅士多啤梨麻糬pancake賣相就好一般 係有塊麻糬係pacncake上咁食落就好普通 冇驚喜Pancake唔夠空氣感 蛋味偏重不過有雪糕伴碟上一齊食就balance返d個蛋味Detox water (pineapple)呢杯原來只係幾款生果加埋一齊溝左水就係咁既一杯飲品 想太多仲以為有咩特別
食飯前先想食甜品
就試吓呢間日式pancake

點左一款新口味嘅
士多啤梨麻糬pancake
賣相就好一般 係有塊麻糬係pacncake上咁
食落就好普通 冇驚喜
Pancake唔夠空氣感 蛋味偏重
不過有雪糕伴碟上一齊食就balance返d個蛋味

Detox water (pineapple)
呢杯原來只係幾款生果加埋一齊溝左水
就係咁既一杯飲品 想太多仲以為有咩特別

2023-05-31 137 瀏覽
平日中午到來,入座率3成左右,不用等位Set lunch meun 沒有甜點,只好散叫。😌由落單到上菜,等了20分鐘。Pancake 口感軟乎乎,空氣感滿滿。😋😋抹茶雪糕抹茶味濃,帶一點點茶澀味,抹茶控的我表示很好吃。紅豆蓉重甜 !! 整體而言,都十分好吃!
平日中午到來,入座率3成左右,不用等位

Set lunch meun 沒有甜點,只好散叫。😌
由落單到上菜,等了20分鐘。
紅豆蓉重甜 !!
整體而言,都十分好吃!
人氣no.1(meun咁講)紅豆抹茶梳乎厘pancake
2023-05-31
人氣no.1(meun咁講)紅豆抹茶梳乎厘pancake
2023-05-22 171 瀏覽
12/5與閨密來到呢間人氣爆滿的梳乎厘店,想不到呢度嘅梳乎厘蛋香味及抹茶味濃,口感恰到好處,抹茶latte嘅拉花好靚,加上服務員非常有禮,我哋其中一人在生日月份用K11 app免費贈送一個原味梳乎厘,她們依然熱心幫忙如何使用個app,今時今日有呢種良好服務態度非常值得加許👍👍👍👍👍

2023-05-12
食過pan de pain好幾次但之前試過佢嘅原味、士多啤梨同tiramisu pancake 都覺得一般🥞反而佢嘅French Toast就一直令我念念不忘於是今日行過見到冇人排隊就諗住入去encore睇吓維唔維持到水準除咗叫French toast 外今次喺Menu仲見到有crème brûlée pancake就叫咗份試埋French Toast 一如以往地外脆內軟表面沾滿焦糖多士充滿蛋香麵包裏頭唔會太乾 保持到剛好的濕潤度配埋雲呢拿雪糕令味蕾體驗昇華😜而第一次試嘅crème brûlée pancake亦都令人喜出望外Pancake上薄薄的一層焦糖令嗅覺同口感都多咗一份享受😛總結:兩個desserts都可以再戰😌
食過pan de pain好幾次

配埋雲呢拿雪糕令味蕾體驗昇華😜

Pancake上薄薄的一層焦糖令嗅覺同口感都多咗一份享受😛

總結:兩個desserts都可以再戰😌
2023-05-20 154 瀏覽
雖然明白餐廳想做多D 生意而設有最低消費, 但此餐廳不推薦比有小朋友s的家庭、有小朋友的客人千祈唔好入去。周未要求75 mins & 每位人頭要叫野食/飲料, 包括4 歲和6歲小朋友。 但餐廳又無提供兒童餐/分量細的食物或果汁, 只有一款牛奶( 唔知咩牌子的牛奶)。 職員會好上心 , check 住張台的訂單, 嗌唔夠會再溫馨提示你叫4 樣野, 最後我地叫左2 個pancake和 2杯飲料。 飽到想嘔。 所以, 飯後甜品 千祈不要選擇此店, 去旁邊叫雪糕仲好。 真係發錢寒。 講返正題,食物味道唔錯 , 上菜都快。 會提供主動提供水和餐具。

所以, 飯後甜品 千祈不要選擇此店, 去旁邊叫雪糕仲好。
真係發錢寒。

講返正題,食物味道唔錯 , 上菜都快。
會提供主動提供水和餐具。
2023-05-20
2023-05-20 106 瀏覽
今次叫左1 Souffle同1 drink,souffle就揀左original,第一啖放入口已經幸福感滿滿, 香濃蛋味加上軟綿綿嘅口感,配埋上方嘅牛油一齊入口將個味道再昇華,真係會令人上癮💕本來以為主打梳乎厘嘅店舖嘢飲都只會係一般,估唔到今次叫嘅hojicha latte都係超級好飲!!上面仲有兔仔拉花十分可愛,好適合打卡。整體味道出色,有濃濃嘅焙茶香味,同啲奶好夾,容易入口👍🏻👍🏻不過比較快凍,建議重熱熱地果陣飲,個味道會出啲好飲啲。

2023-05-18 106 瀏覽
無人不知嘅日式人氣疏乎厘班戟🤤,由佢一開到而家,已經幫襯咗好幾年,去過好多次,水準依然keep住好有質素,可以話係我心目中嘅no.1🏆—————————————————————🍴 Strawberry Pancake - Cold ($88) 每次嚟到必食!賣相已經好靚,而佢每一層班戟中間道夾住大量嘅士多啤梨同cream,cream嘅質地好棉滑,係清甜嘅士多啤梨味,唔會過甜,亦都唔會食到好膩,而班戟本身唔會好甜,有口感,配搭埋cream就好match!😍😋 美味指數: 9.5/10—————————————————————🍴 All-day breakfast pancake ($108) 叫咗一款鹹點嘅pancake,呢款pancake係比較䊢嘅,我覺得口感不太好,而其他配料,有煎蛋、煙肉、腸仔、番茄,煎得都唔錯,食起上嚟都match嘅,不過不失,都係甜點好食啲😬😋 美味指數: 5/10
—————————————————————
😋 美味指數: 9.5/10

—————————————————————
😋 美味指數: 5/10
2023-04-18
2023-05-11 114 瀏覽
同朋友食完個午餐行完街之後有啲攰,見到餐廳環境舒服甜品賣相吸引就決定要入去試吓首先個pancake真係做到日式pancake獨有嫩滑感覺,然後做到表面金黃色的效果,打卡一流抹茶非常香濃,加上紅豆及pancake非常夾,而且一份份量十足

基本上我每次去到K11都會見到依間甜品店坐滿晒人,所以好多次都係經過就算,因為真係唔想等位🙊咁今次咁啱經過見佢冇咩人排隊,咁梗係要入去食啦Strawberry Mochi Souffle $118推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟其實依間嘅疏乎厘真係冇得輕,基本上叫咩味都可以,咁見佢有個期間限定,咁就諗住試吓如何;疏乎厘表面配咗一些好濃士多啤梨cream,再有一片糯米皮蓋在上面,其實士多啤梨cream配疏乎厘已經好足夠,那片糯米皮有點多剩(不過打卡就幾好睇)旁邊仲有士多啤梨醬,不過相對就會酸少少,但係有少少果肉係入面,配疏乎厘或者雪糕都唔錯🤩Milk Pudding Strawberry Yogurt Latte $56推薦指數🗯️:🌟🌟同樣都係期間限定,不過我個人就一般般,首先味道好淡,士多啤梨味淡得來又係藥水味,奶味對比之下會重少少,但係都一般,踩雷❗️Tiramisu $98 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟除咗疏乎厘之外,他們的pancake也非常高質😆不過Tiramisu這個味就是我第一次食,不過同樣非常好味,馬斯卡彭起司和pancake味道好夾,而且再加上可可粉,大滿足😻😻Hojicha Latte(

Strawberry Mochi Souffle

Strawberry Mochi Souffle $118
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

推薦指數🗯️:🌟🌟

Tiramisu

Tiramisu $98 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

Hojicha Latte(Hot)

Hojicha Latte(Hot) $56 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

出面都有唔少焙茶嘢飲,但係他們的焙茶真係我飲過最好飲,茶味香濃得來又唔會太苦,而且飲落口都好滑身,而且表面嘅豬豬拉花都非常吸晴

Strawberry Mochi Souffle
Tiramisu
Hojicha Latte(Hot)
2023-05-08 107 瀏覽
我又去咗K11食pancake ,每次去都覺得好好味,同朋友傾計一個好地方,環境寬闊,甜品同飲品選擇又多。Berry Cheesecake Souffle 🥞 加一球焦糖雪糕梳手里上面既係cream同士多啤梨🍓好甜,伴碟係莓醬仲有幾粒藍莓,梳乎里入口鬆軟,有濃郁蛋香味🥚,唔算好有空氣感,對我黎講質感 啱啱好, 唔似出邊食個D一陣風咁😅,梳乎里加焦糖雪糕同莓醬一齊食好好味Earl Grey Premium 食甜品後飲一杯茶,呢一壺茶夠兩個人飲😄😄
我又去咗K11食pancake ,每次去都覺得好好味
,同朋友傾計一個好地方
,環境寬闊,甜品同飲品選擇又多。

Earl Grey Premium
甜品後飲一杯茶
,呢一壺茶夠兩個人飲😄😄

2023-05-07
  • BerryCheesecakeSouffle
2023-04-23 246 瀏覽
每次去K-11 Art mall 都會見到 “PAN de PAIN” 門口排長長既人數。可能因為落天雨,難得見到唔使排隊,所以我哋就決定入去試吓。坐低後,每人最少一個order,所以我哋叫咗兩個甜品。Cold strawberry pancake 🍓🍰每一層都是奶香濃郁的cream,中間是strawberry cream,底部則是custard cream。每一份cream 口味各異,與pancake搭配在一起,味道十分獨特,彰顯出濃濃的誠意!2. 🍧Hokkaido 8.0 milk strawberry custard parfait $88雪糕的奶香味道非常濃郁,十分美味。可惜的是,我認為雪糕的份量有點少,草莓酸得讓口水直流。雪糕下面的一層層是奶油、芝士、蛋糕和草莓醬,甜度十分高而且質地鬆軟👍🏻👍🏻❤️🍓
坐低後,每人最少一個order,所以我哋叫咗兩個甜品
Cold strawberry pancake 🍓🍰
Cold Strawberry Pancake