2016-06-05
2031 瀏覽
上次行開長沙灣時見到一間食法國菜嘅餐廳,因趕時間沒有機會一嘗,今晚卒之有幸,放工相約朋友到此一敍!當然要同愛吃嘅朋友一起撐一下枱腳啦!餐廳環境昏暗,好友情調,雖然座位不是太多,但椅子超舒服!先看看餐牌都有好多選擇!對於有選擇困難嘅我真的有D難!幸好朋友一望就見到有today special就有選擇了!頭盆Mini pork crepe$128上枱賣相好特別,一塊迷你香脆嘅薄餅包住了一條彈牙嘅豬肉條,而在薄餅鋪放了青新嘅有機青瓜,入口爽脆鮮甜!配埋廚師嘅加多個Foie Gras Creme Brûlée$128見到Creme Brûlée就以為係甜品,誰不知原來係法國鵝肝配上Creme Brûlée嘅fusion煮法,平時食甜就食得多,食咸都係第一次!加埋加入了打混嘅法國鵝肝溶入其中,一入口時已品嘗出當中散發嘅鵝肝味道,配上嫩滑嘅燉蛋,真的非常滋味!主菜U.S. Prime Angus rib eye$288 Medium平時叫開Angus 都係叫 7成,但店員只要5成已經可以,當然我梗喺相信他啦,之前兩個前菜都咁有質素!上枱時先講期賣相,一隻大圓碟上放滿了一大塊牛扒,旁邊放了有機蕃茄同
餐廳環境昏暗,好友情調,雖然座位不是太多,但椅子超舒服!
就有選擇了!
Mini pork crepe$128
上枱時先講期賣相,一隻大圓碟上放滿了一大塊牛扒,旁邊放了有機蕃茄同沙律菜伴碟,碟上塊肉眼牛扒,煎得好香,未切開前,碟上沒有多餘的肉汁出現!一切開肉汁就從中流出!入口軟熟!超肥美,廚師說用了慢煮將肉汁鎖住,而可以將牛扒煮熟!超級推介!
開殻龍蝦放在碟上,下面放了濃郁汁煮嘅意大利飯,望著已經好吸引!試了少少,爽口彈牙嘅龍蝦肉,配上軟熟同充滿汁嘅意大利飯,真係非常美味!