2017-05-09 165 瀏覽
人生太苦,總喜歡搵下一尐隱世餐廳、隱世靚境呀咁,食下望下,氹下自己開心,「這個是必需要的」呢間一定係其中一間隱世餐廳,因為佢唔單止食物高質,仲要裝修擺設精緻,同街外舊式工業大廈林立既環境截然不同。呢個Crepe黎到個樣爆到7彩蝦條咁,都米話唔驚,但試一口之後就停唔到。皆因佢既煙肉、沙律菜再加上佢特製既沙律醬,連埋個底餅一啖咬落去,味道夾到上太空好誇?!我自己都覺得,但無計,喺香港食做咁高質既crepe 真係少有我實在太開心喇Main course : 龍蝦扁意粉見到佢上枱個樣已經❤️❤️眼,好靚呀龍蝦肉爽有龍蝦甜味,意粉軟硬適中,醬汁剛好,好岩食呀午餐唔包飲品,但相對$198既一個main course黎講,佢既飲品係絕對超值Cappuccino $18, 一尐都唔失禮,係好味既好開心好有驚喜既一餐,放假食brunch 又加多一個好地點了

我實在太開心喇

Foie  Gras  crepes

Main course : 龍蝦扁意粉
見到佢上枱個樣已經❤️❤️眼,好靚呀
龍蝦肉爽有龍蝦甜味,意粉軟硬適中,醬汁剛好,好岩食呀

Lobster  linguine

Cappuccino $18, 一尐都唔失禮,係好味既

Cappuccino

Foie  Gras  crepes
Lobster  linguine
Cappuccino
  • Catch  of  the  day
2017-05-09 130 瀏覽
星期日帶了囝囝去保安道遊樂場放完電,又是時候去祭祭我的五臟六腑了🤗很久也沒有到訪這區,多了新束束的私人住宅🏢🏢,也多了很多新穎的食店。這店也是在新樓盤附近, 木製牌匾及磚牆,簡潔的感覺,店門前也展示著沒有用巴西或其他低質食材,讓食客放心👍近門口的水吧,似乎有很多美酒🍷🍷店內裝修也很工業feel, 最特別是有一道玻璃窗望到廚師在內烹煮美食👏👏Lemon Ginger and Apple - 甜度剛剛好Lobster Egg Benedict - 跟傳統的有點不同,改用了麪包底,欣賞廚師加入自己的創新意!! 荷蘭醬多到滿瀉😋切開后見內藏菠菜蓉,麪包及菠菜完全吸收了荷蘭醬及水煮蛋汁液,是我這食汁大的人的至愛😍另外,已去殼的龍蝦,煮到剛剛熟,所以肉質超鮮嫩😆Banana Bateau - 香蕉船!! 眞的連香蕉皮上😂夠特別!! 裝著的是朱古力雪糕🍨朱古力味極濃,實屬靚貨🤘塊crepe前半部份是軟而尾后部份是脆,包著整條香蕉。本來我是雪糕及crepe分開食的,廚師見狀即刻窩心地建議我雪糕及crepe一起吃,um um😈蕉味頓時被雪糕的凍中和了,沒那麼甜,合我口味😛總括來說,廚師對食材,食法,食物

近門口的水吧,似乎有很多美酒🍷🍷

總括來說,廚師對食材,食法,食物上碟的佈置也有要求,絕對是一間有品質的食店🤘

下午茶
  • lobstereggbenedit
  • bananabateau
2017-05-07 114 瀏覽
長沙彎俾人感覺喺工業區,工廈林立,附近大多喺茶餐廳,今天適逢到該區工廈參觀時,亂打亂撞發現左一間法國西餐廳餐廳位於福榮街尾,相當突出𥚃面以木為主,裝潢簡㓗舒適Lobster Linguine, 賣相相當精緻,未食先加分龍蝦肉質雪白、啖啖肉,鮮甜有口感,扁意粉掛滿香濃龍蝦汁,鮮味十足,令人回味Crepes 原來有鹹食Caesar and Foie Gras Crepes, 鵝肝煎得好香,入口即溶,煙肉香口,腍身,沙律菜新鮮爽脆,配埋Caesar 醬汁好惹味Crepes 香脆,捲埋一齊食,味道淸新Lemon Ginger Passion,味道酸酸甜甜,清新又解渴
餐廳位於福榮街尾,相當突出
𥚃面以木為主,裝潢簡㓗舒適
Lobster  Linguine
Lobster Linguine, 賣相相當精緻
,未食先加分
Caesar  and  Foie  Gras  Crepes
Crepes 原來有鹹食

Crepes 香脆,捲埋一齊食,味道淸新

Lemon  Ginger  Passion
Lobster  Linguine
Lemon  Ginger  Passion
2017-05-04 145 瀏覽
舊同事約咗係佢附近返工食午餐,咁啱星期六放短週,所以一於出來見吓面,順便睇吓有乜好嘢食,原來佢已經搵咗餐廳坐係裏面等我。廚房透明玻璃,可睇到廚師製作過程。舊同事已幫我order咗食乜,大家一齊Share 食,所以我專心坐定定吹吓水,先來嘢飲分別係Chocolate &strawberry apple with brunch 。再來係主菜分別有all day breakfast &seafood Sliders 份all day 超大份,有大肉腸啖啖肉&蘑菇鮮嫰&薯角香脆&半熟蛋包住煙肉蛋黃流心煙肉乾脆&法式包鬆軟同埋蔬菜生鮮另一款seafood有三款各有不同配菜薯角,買相十分精緻,先由左邊食起第一件wasabi配帶子,帶子厚身鮮甜配上醬汁刺激味蕾十分嘢味第二件係大蝦配沙律醬,蝦肉大隻爽囗又鮮嫰,加上法式包鬆軟到最後一款蟹肉配千島醬,又估唔到蟹肉份量足,啖啖都食到肉嘅鮮味配上醬汁食落特別開胃估唔到係呢度都有咁高質素菜色

廚房透明玻璃,可睇到廚師製作過程。

Sliders

第二件係大蝦配沙律醬,蝦肉大隻爽囗又鮮嫰,加上法式包鬆軟

估唔到係呢度都有咁高質素菜色

• Seafood  sliders
  • All  day  breakfast
2017-05-01 106 瀏覽
長假期開始,平日工作忙碌,精神壓力大,絕對有必要放鬆。假期的第一天,不用早起,決定食頓豐富brunch。今時今日,出色餐廳各區都有,連長沙灣這個民居密集的社區也不例外,在這裡見到一家法式餐廳,又有brunch set, 看上去合心意,找到了假日第一餐的落腳處。Lobster egg benedict龍蝦肉質嫩滑,半隻龍蝦的份量也不細,入口有鮮味。巴馬火腿肥膏少,薄薄的滲出鹹香,好貨色。Egg benedict 用的並不是平時食的鬆餅,以為是普通麵包,吃下去非常鬆軟,原來裡面全釀了菠菜,這個非一般的egg benedict,有質素有驚喜。Mixed fresh seafood crepecrepe 是法國特色食物,餐廳通常會把crepe 做成甜品,其實它也可鹹食做正餐。這個 mixed seafood crepe, 薄薄的crepe 皮上鋪滿了沙律菜,青口,帶子及蛋,非常豐富! 青口及帶子都很新鮮,味道鮮甜。crepe充滿蛋香, 伴著沙律菜來吃,減低飽滯感之餘又健康。食飽嘆一杯 cappuccino, 奶泡綿厚,水準不比cafe的差。假日享受一個海鮮 brunch,像法國人一樣,享受美食

Lobster egg benedict

Mixed fresh seafood crepe

假日享受一個海鮮 brunch,像法國人一樣,享受美食的過程中讓自己好好放鬆一下。
2017-04-29
2017-05-01 226 瀏覽
我好耐都未試過喺長沙灣搵食,好朋友最近搬咗入去長沙灣喜字頭四小龍,house warming 之前帶我地去食好野。門面好有SOHO感覺,店內裝修是文青口味周末就來一個 brunch 輕鬆下。我喜歡食嘢前先嘆番杯 Caramel Cappuccino ,跟餐都只係 $18。泡沫豐盈,加上香濃的 Caramel 甜味一起身就空肚食早餐,Signature egg benedict $128.見到都已經好醒神,食落更加係好味到大叫。半碟嘅沙律菜一啲都唔馬虎,仲有 Parma ham 即刻升level。加上流心蛋控制得好好,入口有幸福的感覺。好朋友的 Truffle Cabonara $148黑松露香味撲鼻Pasta 有咬口,醬汁creamyCabonara 的典範!心形拉花的 Vanilla Latte兩位不再是少女的少女心,總要用甜品來平衡🍌Crepe 是很好的選擇,Banana beteau $98; 香蕉同朱古力真係好夾架我估夜晚氣氛更加浪漫

門面好有SOHO感覺,店內裝修是文青口味

加上流心蛋控制得好好,入口有幸福的感覺。

好朋友的 Truffle Cabonara $148

黑松露香味撲鼻
Pasta 有咬口,醬汁creamy
Cabonara 的典範!

心形拉花的 Vanilla Latte

我估夜晚氣氛更加浪漫

• Truffle Cabonara
  • Caramel Cappuccino
  • Banana Beteau
2017-04-25 1178 瀏覽
放假先黎天陰陰, 唯有睡到中午才起床懶洋洋的中午就相約友人食一份早午餐,決定慢活一下. 長沙灣屬於工商業區, 舊區中給我們發現一家法式餐店, 餐廳用了木系裝潢, 內裡燈光昏暗有情調, 配上黑色皮梳化帶出一點型格食物方面, 有早午餐, 沙律, 意粉同主菜, 總有一款合心意當然, 龍蝦班尼蛋作為我的早午餐餐店選用了麵包取代了原有的Muffin為底, 麵包厚切成圓形, 另類創新, 外層輕輕烘過做到脆內軟熟, 同時令麵包挺身 旁邊還有一舊小圓形, 班尼迪蛋的靈魂就在荷蘭醬上, 一上檯, 二話不說, 先嚐一下荷蘭醬, 醬汁食出檸檬汁及蛋黃香, 先酸後甜, 醬汁較為杰身, 份量足夠旁邊的配菜巴馬火腿更可以夾著沙律菜進食蕃茄及紅蘿蔔都有扒香過主角龍蝦已經去殼並扒得鮮香, 完整無缺地搭在麵包上, 相當大堆頭, 肉質鮮甜爽嫩相機食完, 慢慢從中間切開, 驚喜發現內藏菠菜碎 菠菜配半生熟蛋就是絕配, 蛋汁流落菠菜中, 兩者互相吸收食到最後, 剛好旁邊的小圓形麵包要出場, 把碟上剩餘的醬汁一一掃清, 一點不漏飲品點了一杯Hazel latte 甜中帶點苦, 面層奶泡打得又香又幼滑, 雖然沒有跟餐, $18
放假先黎天陰陰, 唯有睡到中午才起床

懶洋洋的中午就相約友人食一份早午餐,決定慢活一下.

當然, 龍蝦班尼蛋作為我的早午餐

旁邊的配菜巴馬火腿更可以夾著沙律菜進食
蕃茄及紅蘿蔔都有扒香過
相機食完, 慢慢從中間切開, 驚喜發現內藏菠菜碎
菠菜配半生熟蛋就是絕配, 蛋汁流落菠菜中, 兩者互相吸收

飲品點了一杯Hazel latte 甜中帶點苦, 面層奶泡打得又香又幼滑, 雖然沒有跟餐, $18 單點絕對值得點
Hazelnut  Latte
2017-04-23
Hazelnut  Latte
2017-04-24 872 瀏覽
小時候長大的地方-長沙灣, 本可說是洞悉每一個角落但近年來附近不斷重建.起樓, 四處都在改變此區茶餐廳及地道食物真不少, 但也有高檔一點的西餐廳開始進駐今日在長沙灣室內運動場打完波, 從馬路望向對面, 適巧看到獨樹一格的法國餐廳既然brunch time, 不妨一試被安排就坐最入位置, 望向門口, 亦對餐廳大廳一覽無遺餐廳內以時尚摩登風格為主, 灰色牆上掛有不同特式餐碟皮坐椅與深木色餐枱, 還有高掛烏絲電燈泡左邊牆與廚房之間有一道窗, 是用來觀看廚師吧(廚房很整齊)門口的左角擺放著酒類, 看來不僅是普通西餐..等了大概十分鐘, 我點的 Truffle carbonara pasta來了先是黑松露及芝士的香味樸鼻, 碟上裝載著海量醬汁,欣賞完就將熱乎乎的幼身扁意粉與蛋白攪勻噢!看到內裏還一直出煙呢由於扁意粉易掛醬汁, 令每條麵都均勻地沾有醬汁味道拿捏得剛好, 最怕太咸又或者味啖還加入了洋葱片去煮, 味道帶甜又有嚼口離開前聽到老闆跟客人傾 private party的細節原來客人想為女兒辦百日宴, 原來也有提供包場服務長沙灣又多個搞party的不錯選擇了
小時候長大的地方-長沙灣, 本可說是洞悉每一個角落
但近年來附近不斷重建.起樓, 四處都在改變
既然brunch time, 不妨一試
被安排就坐最入位置, 望向門口, 亦對餐廳大廳一覽無遺
餐廳內以時尚摩登風格為主, 灰色牆上掛有不同特式餐碟
皮坐椅與深木色餐枱, 還有高掛烏絲電燈泡
左邊牆與廚房之間有一道窗, 是用來觀看廚師吧(廚房很整齊)
門口的左角擺放著酒類, 看來不僅是普通西餐..
Truffle carbonara pasta
噢!看到內裏還一直出煙呢
由於扁意粉易掛醬汁, 令每條麵都均勻地沾有醬汁
味道拿捏得剛好, 最怕太咸又或者味啖

還加入了洋葱片去煮, 味道帶甜又有嚼口

離開前聽到老闆跟客人傾 private party的細節
原來客人想為女兒辦百日宴, 原來也有提供包場服務
長沙灣又多個搞party的不錯選擇了
2017-04-23
Truffle carbonara pasta
2017-04-22 123 瀏覽
今日去左長沙灣食飯,特登走入黎食個brunch,因為自從數月前食過一次之後就愛上左啦今次一人行黎食個brunch開心一下。長沙灣的Oui Oui Bistro。brunch Set喺假日供應。先來一杯焦糖cappuccino。奶泡好綿密,咖啡味道甘香甜度不高,口感奶滑非常滿足。Lobster Benedict。Benedict唔同一般用英式鬆餅,改用麵包。麵包香脆中間加入菠菜蓉,有一隻poached egg,賣相非常有趣。龍蝦煎得爽甜彈牙,煎到剛熟味道非常清甜。
今次一人行黎食個brunch開心一下。
長沙灣的Oui Oui Bistro。
brunch Set喺假日供應。
先來一杯焦糖cappuccino。
奶泡好綿密,咖啡味道甘香甜度不高,口感奶滑非常滿足。
Lobster Benedict。
2017-04-22 115 瀏覽
今日同個朋友去食飯,佢介紹左間喺長沙灣既法國餐廳,見到評語都幾好就去食個Brunch位於長沙灣既Oui Oui Bistro,地址都唔會好難搵。假日有Brunch Set供應。Lobster Benedict 。好特別既Benedict,有別於一般Benedict用上英式鬆餅,改用麵包。麵包先烘脆,中間加左菠菜蓉,上面有一隻poached egg,荷蘭醬香甜惹味,口感非常豐富,龍蝦肉爽甜煎到剛熟,非常清甜。seafood sliders。三款口味的牛角包,牛角包香脆鬆軟,海鮮爽甜配上每款特有既醬汁,非常惹味特別。三款海鮮我最鐘意帶子,另有蝦肉和龍蝦,帶子配芥末醬,清甜帶點芥末的刺激。
假日有Brunch Set供應。
Lobster Benedict 。
seafood sliders。
唔好以為得港島先有高級料理,黎到長沙灣一樣有法國藍帶廚師主理嘅法國菜。成間店感覺好優閒,法國人慢活嘅感覺。而且枱與枱之間距離岩岩好,唔會痴到埋一埋冇曬私穩😽可以同朋友黎傾秘密都得仲重要係食物嘅質素係非一般高,感動嘅味道😭Lobster egg Benedict係佢地招牌菜,佢個荷蘭醬係完美mix 左蛋,而裡面竟然有菠菜做內餡,以為仲被菠菜搶左個味?😛係完全唔會,荷蘭醬同個菠菜加包配合的岩岩好。龍蝦成隻起肉,勁貼心,岩曬我呢d懶人😈Crepe 其實有鹹有甜,鹹更出乎預料咁好食。煙肉係勁香口但唔會死鹹,好fresh 嘅菜加上沙律醬特別開胃👍。鵝肝煎得岩岩好,外面少少脆,裡面軟化係口中🤤。crepe麵粉味都係好香,d材料多到遮住左個crepe,冇得輸。

仲重要係食物嘅質素係非一般高,感動嘅味道😭
Lobster  Egg  Benedict
Foie gras  and  Dual  ham
Lobster  Egg  Benedict
Foie gras  and  Dual  ham
  • Lobster Egg Bendict
2017-04-16 904 瀏覽
今日好友帶路食此店,門面招牌以木板堆砌而成室內環境不,大但都夠哂整潔帶點風格<PauwelKwak> $66手工啤用玻璃瓶承載再掛上木架,麥味都幾重,甜甜地<US Prime Rib Eye with Medium Rare> $368牛扒煎得剛好,沒過火位,兩邊微焦,但切開就見到想到的肉嫩帶粉紅色的中間位咬下肉腍多汁,果然美味,廚師技術很多耶<Roasted Quail> $248這烤鵪鶉菜式是侍應當天推介,在法國是時令當造,鵪鶉雖比較細隻,但都幾肉厚肥美肉味濃厚,加上帶點油香,再配上磨菇汁,真係好好食<Turban De Pommes À L'anans> $98這甜品是用家傳秘方,把蘋果切片後,再浸煮,而最下層是菠蘿,面上再配上一球雲呢嗱雪糕整體都幾好食,而水準都不錯
今日好友帶路食此店,門面招牌以木板堆砌而成
室內環境不,大但都夠哂整潔帶點風格
<PauwelKwak> $66
Pauwel Kwak
手工啤用玻璃瓶承載再掛上木架,麥味都幾重,甜甜地
咬下肉腍多汁,果然美味,廚師技術很多耶
Roasted Quail
<Roasted Quail> $248
肉味濃厚,加上帶點油香,再配上磨菇汁,真係好好食
Turban De Pommes À L'anans

整體都幾好食,而水準都不錯
2017-03-30
Pauwel Kwak
Roasted Quail
Turban De Pommes À L'anans
2017-04-09 158 瀏覽
雖然已經放了10天假期,Holiday mood 中還沒有準備好上班,要把握最後一天來個輕鬆的Brunch吧。下午兩點,相約媽媽一齊嘆一嘆!舊區中少有的西餐廳時間關係,小店已沒太多客人,正好。 牆壁上掛了不同的碟做裝飾,為灰色的牆添點生氣。凱撒沙律雖然細碟d,但超多煙肉, 加上香濃的芝士及沙律醬,好吃!另外點了變種egg benedict. Presentation 非常靚,但包不是用傳統的英式 muffin 而係用厚方包 (我估計)。 跟想像中有點出入,切開看看便有驚喜,因為𥚃面有包住波菜,加上半熟蛋及homemade 蛋黃醬真係無得頂。仲有原條 新鮮香蕉crepe 做結尾。大滿足!
舊區中少有的西餐廳
時間關係,小店已沒太多客人,正好。
牆壁上掛了不同的碟做裝飾,為灰色的牆添點生氣。
仲有原條 新鮮香蕉crepe 做結尾。大滿足!
2017-04-09
10 分鐘 (堂食)
午餐
2017-04-08 715 瀏覽
天氣漸轉溫暖天晴,是個令人舒暢的時間。週末期間,懶洋洋的睡到自然醒,再找朋友吃個brunch,優哉悠哉。放假時,可以探索附近的餐廳;意想不到的在長沙灣一角,開了一開精緻的西餐廳。餐廳尤如一間小店,呈長方形,約有二三十個座位。裝潢簡單樸實,內裡燈光幽暗,想必夜晚也會頗有情調。Hot Chocolate不好咖啡,又不好凍飲的我,點了一杯熱朱古力。朱古力味道很香,質感亦細滑,甜度適宜;面層噴了奶泡,再灑上朱古力粉,令朱古力味更香。Lobster Egg BenedictEgg Benedict 是筆者的最愛之一,還要配搭龍蝦,當然一試!平常的Egg Benefit大多配搭鬆餅,這裡的卻是圓形的酥餅,質感鬆軟,牛油味很香。雞蛋只有一隻,被大量的荷蘭醬覆蓋;荷蘭醬調味適中,以酥餅、雞蛋沾著十分美味。主角則有半隻小龍蝦,以去殻。龍蝦放在egg Benedict 上,感覺上兩者並未容合。龍蝦味道鮮甜,肉質軟中帶彈牙感,咬下去啖啖肉。Seafood SlidersSeafood sliders 的 presentation 十分整齊,牛角包跟薯仔都整齊地排列。海鮮牛角包有三款,分別是大蝦配千島醬、帶子
Hot Chocolate
Lobster Egg Benedict
Seafood Sliders
Seafood sliders 的 presentation 十分整齊,牛角包跟薯仔都整齊地排列。海鮮牛角包有三款,分別是大蝦配千島醬、帶子配芥末醬、龍蝦配蛋黃醬。三款的海鮮,吹以令筆者興奮及滿足!三款海鮮味道新鮮彈牙,配上各款醬汁味道豐富。牛角包亦都鬆軟,可惜的是份量略少,午餐來說有點不夠飽。
2017-04-01
2017-04-04 610 瀏覽
近幾年長沙灣多咗好多好低調但係好有驚喜嘅小店,所以久而久之長沙灣亦都變成左我同朋友既熱門覓食嘅好地方!今次我哋發現咗一間好高質嘅法式餐廳 。入到去其實座位好少大概10個位左右,然之後店員過嚟就立刻遞上餐牌俾我哋。餐牌上面既食物主要係單點,有brunch, 湯同埋意粉畀大家選擇。最後我地就嗌左一份Lobster Egg Benedict ($198)同埋Truffle Carbonara($148)過咗一陣,Lobster Egg Benedict就上場喇!Egg benedict賣相十分好 最特別是配上一件好特別既厚烤麵包,唔同平時嘅用咗英國鬆餅,個包入口有香濃的牛油味 超級鬆軟,半邊龍蝦十分新鮮爽口 再配上幾片沙律菜,流心蛋醬汁..!! 這個配搭很match 醬汁亦十分香濃。至於Truffle Carbonara,佢既意粉十分彈牙 口感十足!醬汁很出色加入很多黑松露 亦有香濃的芝士味十分creamy !意粉,醬汁加入流心蛋拌勻 意粉入口每一口都沾滿醬汁十分滿足 有種幸福的感覺~總括而言,係一間誠意十足的店,用料不馬虎,感覺到CHEF係有用心去設計每一碟菜,希望往後做出成績以後不會變質

同埋Truffle Carbonara($148)
lobster egg benedict
流心蛋醬汁..!! 這個配搭很match 醬汁亦十分香濃。

加入很多黑松露 亦有香濃的芝士味

十分creamy !
Truffle Carbonara
意粉,醬汁加入流心蛋拌勻 意粉入口每一口都沾滿醬汁

十分滿足 有種幸福的感覺~

總括而言,係一間誠意十足的店,用料不馬虎,感覺到CHEF係有用心去設計每一碟菜,希望往後做出成績以後不會變質吧
2017-04-02
  • Lobster Egg Benedict