2024-05-26 279 瀏覽
陪家姐係附近試完婚紗,於是就近近地嚟到呢間西餐試下!我地一行3人,於是就叫左個燒牛肉沙律,半隻烤雞及燒鱸魚share 嚟食!等左一陣就上餐,燒牛肉沙律好大碟,相當有誠意,牛肉肉味濃,肉質過得去,同埋佢煎到5成熟,好食!沙律菜都畀得多,佐以半個牛油果,應該少少blue cheese 同麵包粒。份量十足可以當一個main 嚟食!之後就上埋烤雞同鱸魚,同埋都係份量十足,烤雞的肉質都嫩,香草醃料醃到隻雞入曬味,非常好食。同時配有大量沙律菜及薯條。鱸魚肉質都嫩滑,味道正常無雞同燒牛肉沙律咁驚艷,但都係好食嘅!下面配有椰菜花蓉及西蘭花,可以補足纖維3人埋單6百幾,唔洗加一,係中環食西餐每人2百幾算實惠了
陪家姐係附近試完婚紗,於是就近近地嚟到呢間西餐試下!

3人埋單6百幾,唔洗加一,係中環食西餐每人2百幾算實惠了
2024-05-12
2024-05-06 363 瀏覽
之前去過呢間西餐廳嘅蘇豪分店食brunch,餐廳樓底好高同好大間,幾岩一班friend一齊chill 下☺️🌟 Avocado 🥑 & smoked salmon on a sweet potato toast $160🌟 Build your own Benedict: 2 poached eggs 🍳 on english muffin & citrus hollandaise, with choice of 2 toppings: ham, bacon 🥓 , spinach, kale 🥬 , mushrooms 🍄, sausage 🌭, smoked salmon 🍣 , avocado 🥑 , tomato 🍅 $150野食方面都好高質,poached egg 煮得岩岩好蛋黃汁超creamy 香濃,smoked salmon 唔會過鹹而且份量多,麵包都軟硬適中😋環境幾好,好適合一班姊妹食weekend brunch 👯‍♀️📍Oolaa 🍽️ 8/10#janfoodiary_西式 #janfoodiary_cafe

📍Oolaa
🍽️ 8/10

Avocado  & smoked  salmon  on  a  sweet  potato  toast
Build  your  own  benedict
Build  your  own  benedict
  • Avocado  &  smoked  salmon  on  a  sweet  potato  toast
  • Build  your  own  egg
食物真係勁難食,頭盤係三文魚,佢哋落咗勁多豉油,係油浸住塊魚咁,味道超級鹹。主菜叫左一個泰式蝦紅咖喱,蝦有變壞嘅味,飯仲要硬,啲飯好似未煮熟咁。另外朋友個漢堡包難食到一個點,塊牛扒好似硬到石頭咁。咖啡亦都難飲,味道好酸,俾我哋嗰塊曲奇餅好似俾人咬左一啖。最大問題係服務水平好差,特別係門口帶位嗰個女人。明明訂左位12:30,12:40仲叫我地企埋一邊等。又有用餐時間限制,價錢一啲都唔值,真係貼錢買難受
2023-10-26 3131 瀏覽
勝在地點方便 人均划算 嘈嘈雜雜 很適合working lunch 和同事聊個五塊錢點了盤雞排 沒什麼特別 極油 黑鬆露土豆泥還可以 配菜完全是災難沒什麼必要來打卡 想不到吃什麼的時候可以路過坐下。

沒什麼必要來打卡 想不到吃什麼的時候可以路過坐下。
chicken
chicken
2023-10-01 2895 瀏覽
約舊同事飯聚,同事揀選了Oolaa,Oolaa 環境舒適優雅,每枱都有樽滿天星花花配襯,內裡環境尚算闊落。午市套餐分有2 Courses($175)和 3 Courses($195)及Oolaa Burger Lunch Set($175),我哋叫咗3份 2 Courses 及 1 Burger Lunch。套餐前菜~♥Lebanese Fattoush Salad沙律份量好足夠,大大碟,用了新鮮,好味。套餐主菜~♥Cracklin' Roast Pork Belly佢一擺上台,我就覺得好似係兩舊好大嘅燒肉咁,個皮係脆嘅肉質味道都OK不過有啲韌,但係我好欣賞佢嗰個蘋果醬汁好match,配埋一齊食Perfect。♥︎ Steak Diane (add $25)都算大份,肉質軟腍,肉味濃郁,醬汁好味,不過配青豆就不太喜歡。♥︎ Oolaa Burger 🍔 又係大大份,個漢堡扒仲可以揀impossible meat 但我地今次揀左普通beef,漢堡扒好厚,肉味唔係好濃,配洋蔥同生菜,味道清新,而個麵包係軟熟嘅。套餐甜品和飲品~♥︎ 咖啡奶茶&Sofe Drink(add$25)我哋order咗c

套餐前菜~
♥Lebanese Fattoush Salad
沙律份量好足夠,大大碟,用了新鮮,好味。

套餐主菜~
♥Cracklin' Roast Pork Belly

♥︎ Steak Diane (add $25)

♥︎ Oolaa Burger 🍔
又係大大份,個漢堡扒仲可以揀impossible meat

套餐甜品和飲品~
♥︎ 咖啡奶茶&Sofe Drink(add$25)
我哋order咗cappuccino & coke,咖啡質素OK,值得+$25 。

最後到甜點
♥︎ Ginger Crème Brulee
好好味呀,份量好足,食落口感好幼滑再加埋我我至愛的薑味,冇得頂。

♥︎ Chocolate Fondant With vanilla ice cream(add$20)
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕,我只係加$20物超所值,朱古力味香濃,心太軟個心真係好軟,雲呢拿雪糕個味道都好味,正。

✪總括
食物分量算大份,味道都不錯,最好嘅係佢哋免+1服務費,另環境又舒適,必定會再約朋友嚟幫襯。

大大力推👍🏾

推介指數:8/10
Blue Monday,午餐需要食好啲提吓神,這次來到士丹利街的 Oolaa,餐廳在地舖有落地玻璃,這天很幸運沒下雨,可以享受到陽光我們點了兩款 set lunch,前菜有蘑菇湯和沙律,主菜分別是鱸魚和羊柳,餐廳的風格是有點偏向地中海菜口味這款蘑菇湯跟其他西餐廳分別很大,首先蘑菇份量很多,身為愛菇之人的我表示開心 味道方面,並不是平常一般濃郁忌廉味的蘑菇湯,反而是帶點麵豉湯味道,幾特別,值得一試 沙律看起來不算特別,但味道和顏色都很好,有提子、蘋果、果仁等食材,色彩繽紛,也非常開胃第一道主菜是煎鱸魚,本身我不太喜歡吃魚,但這鱸魚烹調火候剛好,表皮煎得香脆,但肉質仍非常鮮嫩,而且魚塊是無骨的,5分鐘就已經清咗碟 伴碟有很多蔬菜,墊底的應該並非薯蓉,而是鷹嘴豆蓉,感覺健康,唔會過分 starchy 第二道主菜是羊肉,煎得好香沒有膻味,羊肉的份量其實並不少,但伴碟的蔬菜實在太豐富了,色彩繽紛的雜菜,配上橄欖、芝士等,營養豐富又健康甜品時間,set lunch 加朱古力心太軟,只需要補$15,實在超值唯一美中不足的是,套餐並沒有包括餐飲,flat white & iced latte 要補$

唯一美中不足的是,套餐並沒有包括餐飲,flat white & iced latte 要補$25和 $30,不過味道絕對對得住價錢,而且午市套餐唔使加一服務費,在中環$200左右可以食到咁豐富咁 chill 嘅午餐,都算幾抵啦
2023-06-05 2532 瀏覽
This is my fifth times coming to this restaurant, today I m bringing my brother to celebrate his birthday. We had the Thursday special, fajita. It was alright! We also order chicken Parmigiana. It was delicious. We are happy with the food portion. the chicken Parmigiana dish come with both a salad and fries also. It’s amazing . Staff are friendly呢間餐廳主要係食西餐,走平民化路線,我覺得啲嘢都幾大碟,幾好食!

2023-06-01
2023-04-28 1839 瀏覽
我頭上的冷氣機一直在滴水,職員過來只說一句 : i can’t do anything ⋯⋯ 亦沒有提供過任何援助,我們唯有自己移開張枱解決問題…… ,食物非常一般,我知二百幾蚊一個午餐其實都唔係叫做好貴,不過呢度真係唔值,呢個經歷好差,真心唔會有下次
2023-04-28
星期六早上與朋友們食Brunch,Oolaa,位於中環士丹利街28號地下1號舖。 餐廳環境舒適,Brunch menu 好多選擇,花多眼亂呀😆!我揀了Oolaa's Big Breakfast$180、Hot Cappuccino 。 其實份量都幾多,一個人食唔曬, 我最喜歡 啖啖肉的豬肉腸仔和香脆的多士,烘得好香配上牛油更好味。 最重要杯Cappuccino😋 都好啱我口味, 香濃又滑。 下次有機會嚟試下晚餐先😊。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Oolaa's Big Breakfast

下次有機會嚟試下晚餐先😊。

2023-04-22
Oolaa's Big Breakfast
  • Oolaa'sBigBreakfast
呢間餐廳剛喺中環開分店,餐廳個名,平時行街經過見得多,今次都係第一次去食選擇係多既,但一般lunch,揀lunch set就係至抵,有2-course or 3-course揀,我地今日就揀左$175/2-course試下初初見menu有一版介紹話和牛漢堡2-course lunch set係$168,可以拍starter+burger or burger+dessert,我地覺得抵食過2-course lunch set,所以叫左個試下(但到埋單竟然計我地$175,我地問下店員係咪搞錯左,但店員話最近和牛🍔set加左價,同一般2-course lunch set睇齊😢,感覺被騙了⋯⋯)另外就揀左3份2-course lunch set, $175@,其中一份我地決定+$20試個steak,加嗰個價錢唔算貴(但係侍應竟然無問我地想個牛幾多成熟既?) Overall覺得間餐廳座位係坐得舒服既,有4人梳化圓檯可以自成一角,侍應係幾好服務態度既,但嘢食就一般,係大碟,但牛扒有啲難切,食落口韌左啲,薯條鹽多左啲,pork belly個皮無想像中crispy,反而個沙律啲菜好新鮮,蕃茄仔係鮮甜既

Overall覺得間餐廳座位係坐得舒服既,有4人梳化圓檯可以自成一角,侍應係幾好服務態度既,但嘢食就一般,係大碟,但牛扒有啲難切,食落口韌左啲,薯條鹽多左啲,pork belly個皮無想像中crispy,反而個沙律啲菜好新鮮,蕃茄仔係鮮甜既,前菜個沙律又估唔到都咁大碟👍🏽,亦都好欣賞呢間店係no service charge都有服務既(其實有可能係計左落個餐度,不過起碼感覺良好啲🥲)
Soup  of  the day  -  Mixed  vegetables  soup
Soup  of  the  day-  clam  chowder
Sesame  sauce  in  soba  salad
Mains-  Wagyu  burger  with  fries
Mains  -  Crispy  pork  belly  with  apple  crumble  sauce
Mains  -  Lasagna  in  tomato  sauce  (veg   )
Mains  -  Steak  with  fries  (+$20)
Dessert  of  the  day  -  Tiramisu
2023-02-14
  • Sesame  sauce  in  Soba  salad
l本身ᴘʟᴀɴ了到訪上環的𝔹𝕝𝕦𝕖𝕓𝕚𝕣𝕕 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 但週末無主食供應!得ᴘᴀsᴛʀʏ&ʙʀɪɴᴋs 唔知係咪因為人流少傷心💔環境看著很不錯 最後坐返叮叮🚃去中環試了𝕆𝕠𝕝𝕒𝕒 係ℙℍ𝕀對面店面好寬敞 望咗ᴍᴇɴᴜ好多選擇 就坐低咗 當日有ʙʀᴜɴᴄʜ & ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ ᴍᴇɴᴜ · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 & 𝐄𝐠𝐠𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬 $𝟏𝟗𝟎:ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ都係比全熟我哋😅牛扒無牛味 反而伴碟的🥔炒蛋仲好味 蛋可以揀ᴀɴʏ sᴛʏʟᴇ ✿ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 & 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 $𝟏𝟔𝟎:雞肉好多 但都係無肉味 燴飯調味正常 ✿ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟒𝟓:水分太重 無朱古力🍫味! ✿ 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞 $𝟓𝟎:預料之內的現成飲料 飲貴咗😂 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 午餐食物質素sᴏsᴏ 不過朋友食過東涌分店的早餐話不錯ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ寫🥩的食評很可信🤣無加一收費 人均~💲𝟐𝟑𝟎
l本身ᴘʟᴀɴ了到訪上環的

ʙʀᴜɴᴄʜ & ᴀ ʟᴀ ᴄᴀʀᴛᴇ ᴍᴇɴᴜ

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

:雞肉好多 但都係無肉味 燴飯調味正常

✿ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $𝟒𝟓
:水分太重 無朱古力🍫味!

✿ 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞 $𝟓𝟎

無加一收費 人均~💲𝟐𝟑𝟎

𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 & 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨
2022-10-23
2022-10-28 2602 瀏覽
呢間Oolaa真係幾好食,原本冇咩期望,誤打誤撞黎到,有驚喜😂《Set Lunch 2-course $165》中環黎講呢個價錢食到呢個質素真係算係唔錯😛想食埋甜品既話都係加多$20,抵食!《Larb Moo》呢個有啲似生菜包肉,辣辣地,不過有少少咸,但都幾好食😂《Herb marinated grilled pork chops》豬扒比想像中好食,完全唔鞋,好彈牙,份量又大份,必試!蕃薯條都好好食,忍唔住食晒😂仲有少少salad配埋桃,蘋果同碧根果幾清新,唔錯!《Wagyu Beef Brisket +$20》慢煮牛腩煮得好淋,幾好食!Oolaa中環士丹利街28號地下1號舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《Set Lunch 2-course $165》
Larb  Moo

《Larb Moo》
呢個有啲似生菜包肉,辣辣地,不過有少少咸,但都幾好食😂

《Wagyu Beef Brisket +$20》
慢煮牛腩煮得好淋,幾好食!
Wagyu  Beef  Brisket

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-06
Larb  Moo
Wagyu  Beef  Brisket
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 以西餐類嘅餐廳黎講,兩course 都係158-168 仲要食到好飽 👍🏻🤩 Wagu Burger 🍔 今次想試下well done,點知佢都勁juicy 又唔鞋!估唔到啊 😆 份量大大個!🤩 Mushroon risotto 都比較膩,所以好容易食少少就有飽嘅感覺。整體都好食,不過不失。🤩bangers and mash 青豆多到一個點😂 中意食嘅朋友岩哂你!有mash potato 去中國個鹹味 🤩 broccoli soup 本身中意食西蘭花,所以依個好正❤️ 🤩duck spring roll 以為係脆嘅spring roll ? No no no 佢食落其實係wrap好咗嘅片皮鴨😂 無加一ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ◇◇◇◇◇◇◇◇◇🔎 #cass_western 🔎 #cass_西餐 🔎 #cass_central🔎 #cass_中環 🔎 #eatwccinhk#oolaa

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🤩 Wagu Burger 🍔

🤩 Mushroon risotto

🤩bangers and mash

🤩 broccoli soup

本身中意食西蘭花,所以依個好正❤️

🤩duck spring roll

🔎 #cass_中環
🔎 #eatwccinhk

#oolaa
2022-09-30 1586 瀏覽
舊同事好好,請我食生日飯,仲介紹去食呢間西餐廳當日我哋食lunch, 因為無得book所以舊同事一早就去咗拎位,真係辛苦晒一坐低我哋就決定叫兩個2 courses set lunch, 我哋叫咗一份牛扒同一份三文魚扒,仲有兩份前菜,分別係例湯同煙三文魚卷。牛扒叫咗半成熟,口感幾好唔會太韌,但感覺少咗啲牛肉味。薯條就香脆可口。三文魚扒味道唔差,有魚味,同埋份量都算大,男仔食都唔會唔飽。兩個前菜,我比較鍾意煙三文卷,因為例湯味道唔太够,塊面包偏硬。總結,以中環地段嘅西餐嚟講,呢間餐廳食物份量足夠,價錢唔會太高,而且坐得舒服,性價比算高。不過食完就無得吹多陣水,侍應會過嚟話出面好多人等緊所以要埋單了😂😂😂。
舊同事好好,請我食生日飯,仲介紹去食呢間西餐廳

牛扒叫咗半成熟,口感幾好唔會太韌,但感覺少咗啲牛肉味
。薯條就香脆可口

三文魚扒味道唔差,有魚味
,同埋份量都算大,男仔食都唔會唔飽

2022-09-17 1315 瀏覽
平日lunch已經好多人,尋日同同事三個人嚟食,叫左幾樣野食,飽到一個點,個羊整到好好味,冇得彈,個pizza有驚起,佢係印度烤雞,味道唔算好重,我個人唔太重口味就ok囉,如果好鍾意重口味嘅烤雞就未必覺得好味,至於個牛扒炸薯條呢,喇薯條就好味道,個牛扒就韌左d, 唔太吸引,最後個Thai Mango Sticky Rice就已經飽到唔個點comment, 唔係飽到咁,應該都ok嘅, 總之份量比想像中多,order時要留意吓。當日開餐list😋Smoked Salmon & Goat Cheese RollFlame Grilled SteakChermoula Roast Lamp Rump💖Tandoori Chicken PizzaThai Mango Sticky Rice

當日開餐list😋

Flame Grilled Steak