Odelice! (新城市廣場一期)

餐廳: Odelice! (新城市廣場一期)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-06-19 67 瀏覽
沙田新城市法國菜數一數二的餐廳就是Odelice總覺得法國餐價錢一定不菲平民的價錢就已經可以享有法國餐的美味餐廳裝潢有品味 燈光氣氛都好有情調signature Bistrot Set for 2 包括餐湯 頭盤 主菜 甜食 餐廳餐湯麵包別具心思餐湯是法式薯仔洋蔥湯,非常傳統洋蔥味道甚濃 加上麵包的黃牛油濃湯得質地香滑頭盤法式點心拼盤拼盤入面包括有:迷你蛋撻、煙三文魚占醬、吞拿魚他他,炸黑松露蘑菇球、西班牙火腿吞拿魚他他吞拿魚肉碎新鮮,加上洋蔥味道中和Iberico Ham 松果香氣滲出 油脂可口味道香濃,感覺像蛋黃特別想讚一下 炸黑松露蘑菇球松露味道100分 ,喜歡吃松露的必須點這個咬下去滿滿的松露味道鬆脆可口的外皮,加上熱辣辣的松露醬完美配搭煙三文魚占醬令人印象深刻表面用火槍燒過,有點像cream Bullet令到整個煙三文魚醬味道更加出想不到每一款小拼盤都如此美味煎鵝肝油封鴨腿意粉煎過的鵝肝將油脂逼出 油脂甘香超級多芝士🫕、將已經煎過的鵝肝油均勻地黏在整條意粉上超足料呢阿根廷安格斯肉眼牛扒一餐完美的晚餐必須有Dessert火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette喜歡橙味酒嘅必須

沙田新城市法國菜
數一數二的餐廳就是Odelice

總覺得法國餐價錢一定不菲
平民的價錢就已經可以享有法國餐的美味
餐廳裝潢有品味 燈光氣氛都好有情調

餐廳餐湯麵包別具心思
餐湯是法式薯仔洋蔥湯,非常傳統
洋蔥味道甚濃
加上麵包的黃牛油
濃湯得質地香滑

頭盤法式點心拼盤

吞拿魚他他
吞拿魚肉碎新鮮,加上洋蔥味道中和

Iberico Ham
松果香氣滲出 油脂可口
味道香濃,感覺像蛋黃

特別想讚一下 炸黑松露蘑菇球
松露味道100分 ,喜歡吃松露的必須點這個
咬下去滿滿的松露味道
鬆脆可口的外皮,加上熱辣辣的松露醬
完美配搭

煙三文魚占醬令人印象深刻
表面用火槍燒過,有點像cream Bullet
令到整個煙三文魚醬味道更加出

一餐完美的晚餐
必須有Dessert
火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette

喜歡橙味酒嘅必須要點
把白蘭地燒熱,倒在可麗餅上
可能餅上加上橙皮及橙肉

二人餐的份量絕對豐富而且好高質
絕對會回頭
2024-06-17
2024-06-18 112 瀏覽
先唔講啲嘢食係唔係難食 冇一樣嘢係熱嘅 味道又唔均勻 一啖鹹一啖就冇味入座前完全冇提起過用餐時間 臨尾10分鐘先話有下一組嘅客人到咗 喺我哋甜品都未食完嘅情況下就要我哋離開 仲問使唔使幫我哋打包個甜品走添 真係好貼心啊🙄離開餐廳之後一望 嘩 一個等緊嘅客都冇嘅 其實本身隔離都有啲空枱未有人坐 係唔係真係有需要喺未有客到嘅情況下 趕走一啲未用完餐嘅客人呢?或者可唔可以喺用餐前就通知客人用餐時間 方便預返時間嚟食嘢😮‍💨

2024-06-18
Odelice! 係一間好抵食嘅🇲🇫法國餐廳,尤其係佢哋嘅二人晚餐只係💰$528,就算平得嚟用料同埋菜色🍽️烹調質素亦都一啲都唔馬虎💪,入面裝修有濃厚嘅法式🇲🇫風情,地方又大又闊落👍,絕對係新城市廣場入面嘅人氣🔥之選。個餐美中不足嘅係冇包嘢飲🍹,不過佢哋亦都有好多唔同種類嘅🍷餐酒同埋特飲,梗有一款啱你🥂心水。跟餐有迷你小法包🥖,入口幾香而且好有😆咬口,質素唔錯。今日嘅🥣餐湯係甘筍椰汁湯,每一啖都充滿🥕甘筍同埋椰汁🥥嘅香甜味道,配埋少少🤏香脆嘅杏仁片,層次十分豐富🥰。呢度嘅🇲🇫法國田螺係配辣肉腸🍅蕃茄醬汁,比起傳統嘅香草🧈牛油口味,增添一份酸甜🤤同埋惹味。紅酒🍷燉牛面頰配薯蓉🥔入口超級腍滑,肥美得來🐂牛味又香濃,用牛肉汁配埋薯蓉🥔一齊食一流呀!帶子燴飯🍚配海鮮濃湯汁味道十分之香濃😍,帶子半生熟好鮮味,而且夠多汁啱我😋口味。甜品我哋揀咗焦糖餅乾口味🧀芝士蛋糕,佢係流心嘅巴斯克蛋糕🍰,每一啖都充滿焦糖餅乾嘅香甜😍,而且係暖笠笠嘅十分之好味👍!

跟餐有迷你小法包🥖,入口幾香而且好有😆咬口,質素唔錯。

2024-06-14 105 瀏覽
今年連埋端午節一連三日假期,一起身老公就話要食個假日brunch set。餐廳吹歐陸風,好似去左小島海邊餐廳咁,職員用英文介紹menu。Brunch set有頭盤、主菜及飲品,每款都好多選擇。頭盤有4款,主菜都有18款。我哋叫左兩個set,另外再加左個extra bites item同甜品。是日餐湯:老公叫揀左南瓜湯,南瓜味重,甜甜地,濃結適中,幾好。炸黑松露蘑菇球:外面炸到好脆,咬落去軟軟。每口充滿黑松露忌廉蘑菇醬,味道好濃,真係好好食。巴斯克甜椒煮蜆:蜆肉新鮮,大隻帶鮮甜味道。醬汁用左蕃茄做底汁,另外仲加左紅黃椒同洋蔥,甜甜地帶酸,開胃之選。阿根廷安格斯肉眼牛排:叫左五成熟,牛扒肉質較軟,牛味濃,入口帶肉汁,旁邊黑松露紅酒汁調味好好,點埋佢仲好食,唔錯。伴菜有薯條,分量多,剛炸起,夠熱好味。盲鰽魚海鮮鍋:魚肉質厚實,有口感。魚皮煎到金黃,裡面有青口同蜆做配菜,食材新鮮,仲有煎過嘅薯仔粒。整體海鮮味濃,我就幾鐘意。榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅:可麗餅即係法式烤餅,法國嘅傳統煎餅。餅皮濕潤帶蛋香,搽埋滿滿榛子朱古力醬,煎香蕉上面仲有層薄薄脆焦糖,整體好夾,食完好滿足。飲品:叫左泡沫咖啡同鮮

南瓜湯

巴斯克甜椒煮蜆

榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅
飲品:叫左泡沫咖啡同鮮奶咖啡,咖啡味剛好,唔會過濃。鮮奶咖啡有拉花,仲可以用黎呃吓like添。
2024-06-08
南瓜湯
巴斯克甜椒煮蜆
榛子朱古力醬煎香蕉可麗餅
今年既週年紀念另一半BK左間係沙田新城市廣場叫Odelice!既西餐廳食飯慶祝餐廳幾靚架, 裝修好有格調, 係道食飯感覺浪漫又舒服睇睇個餐牌見到個2人set dinner都幾吸引又豐富, 唔諗咁多就叫佢啦~~Set dinner 包括:餐湯+小法包 x2, 頭盤x1, 主菜x2, 甜品x1仲可以以優惠價點餐酒添~~另外仲有多款單點食物~菜式種類都唔少呢餐湯+小法包餐湯味道非常濃郁, 雖然唔知入面有咩材料, 但係超超超好味!!!好似每啖都飲緊湯既精華咁小法包香脆帶有嚼勁, 而且充滿麥香, 沾埋牛油食就一流喇~~甜白葡萄酒葡萄酒充滿果香, 甘甜清爽~ 同時保持到酸度既平衡, 口感清新驚喜檸檬以檸檬、薄荷葉同蜜糖製成~~整杯蘊含住檸檬香氣, 薄荷清涼感加蜜糖甜味, 清涼冰爽法式點心拼盤包括吞拿魚他他, 煙三文魚蘸醬, 迷你蛋批, 炸黑松露蘑菇球, 西班牙火腿~吞拿魚他他新鮮可口, 柔軟既吞拿魚配上撻皮, 層次感好豐富!!煙三文魚蘸醬口感鮮香, 搭配餅乾條一起食超夾迷你蛋批香濃可口, 充滿芝士蛋香~~炸黑松露蘑菇球酥脆香軟, 黑松露味道浓郁, 外脆內軟又juicy~~ 西班牙火腿鹹香十足~阿根

餐廳幾靚架, 裝修好有格調, 係道食飯感覺浪漫又舒服

仲可以以優惠價點餐酒添~~

另外仲有多款單點食物~
菜式種類都唔少呢

餐湯+小法包

好似每啖都飲緊湯既精華咁

甜白葡萄酒

驚喜檸檬
以檸檬、薄荷葉同蜜糖製成~~
整杯蘊含住檸檬香氣, 薄荷清涼感加蜜糖甜味, 清涼冰爽

法式點心拼盤
煙三文魚蘸醬口感鮮香, 搭配餅乾條一起食超夾

迷你蛋批香濃可口, 充滿芝士蛋香~~
西班牙火腿鹹香十足~

阿根廷安格斯肉眼牛排
安格斯肉眼牛排好厚實, 牛味香濃, 甘香可口!!
肉質甘香軟腍
即炸既薯條上枱熱辣辣, 卜卜脆, 超鬆脆

盲槽魚海鮮鍋
包括盲槽魚, 黑青口, 蜆, 燒薯粒, 海鮮濃湯汁~
盲槽魚好新鮮呀!!! 鮮味十足!! 魚肉鮮甜嫩滑~~
黑青口同蜆肉質飽滿, 嫩滑冇沙~~
燒薯粒帶有好香既牛油味

火焰橙酒可麗餅
侍應用酒燃點火, 火焰隨即升起, 產生一道好靚既藍光~~
薄薄既餅皮非常鬆軟, 帶有橙既香甜同火焰橙酒既醇厚酒香

• 餐湯
  • 法式點心拼盤
  • 阿根廷安格斯肉眼牛排
  • 盲槽魚海鮮鍋
2024-06-11 47 瀏覽
今日去開沙田恐龍公園, 一於喺沙田食埋午餐先返屋企.近近地去咗⭐️Odelice⭐️ 一間性價比唔錯嘅西餐. 我哋兩大一細, 一人一個餐.食物整體都算大份好味, 出餐速度都正正常常, 坐得舒舒服服, 唔怪之得咁多人嚟食🫶🏻 當日眼見都差唔多滿座, 但又唔會太嘈👍🏻食到甜品嘅時候已經有八成飽, 我哋就加錢將兒童餐個甜品升級要榛子醬香蕉crepes, 呢個味道都唔錯👍🏻總括而言, 由前菜吞拿魚他他去到加配嘅帶子再去到牛扒, 全部都唔錯喎, 又要講多次, 以呢個價錢嚟講絕對要encore🙆🏻‍♀️ 真係一間性價比高嘅西餐👍🏻 食物唔貴有質素, 坐得舒服又有服務, 唔會話趕你走仲不斷幫你收嘢加水👍🏻
今日去開沙田恐龍公園, 一於喺沙田食埋午餐先返屋企.

2024-06-09 35 瀏覽
✨晚市雙人套餐套餐包左餐湯 頭盤 兩個主菜 同甜品 仲可以以折扣優惠加配生蠔同葡萄酒餐湯✨南瓜湯 香甜帶奶香 口感順滑頭盤✨法式點心拼盤拼盤有五款小食 包括吞拿魚他他 迷你蛋批煙三文魚蘸醬 炸黑松露蘑菇球 同西班牙火腿吞拿魚他他新鮮 調味帶酸 清新開胃煙三文魚蘸醬幼滑 配麵包脆條食 夠香口炸黑松露蘑菇球 外脆內軟 菌香濃郁西班牙火腿 鹹香十足 帶淡淡甘香可以一次過可以試晒咁多款小食都唔錯主菜✨阿根廷安格斯肉眼牛排
肉眼扒熟度剛好 肉質結實 帶少少油脂肉香味濃 簡單調味已經唔錯
配菜跟左薯條 配搭黑松露紅酒醬汁✨煎鴨肝,油封鴨腿意粉鴨肝幾厚身 口感軟嫩 帶鴨油甘香油封鴨腿 已起肉 肉質軟腍意粉 軟硬適中 爽彈有咬口甜品✨火焰橙酒可麗餅可麗餅 口感軟熟有彈性 酒味突出 橙味酸香廿甜 ✨White Wine✨Lemonade總結:食物可以 套餐豐富 份量足環境唔錯 裝潢別緻 舒適好坐服務唔錯 價錢合理 性價比唔錯
✨晚市雙人套餐

✨阿根廷安格斯肉眼牛排
肉眼扒熟度剛好 肉質結實 帶少少油脂
肉香味濃 簡單調味已經唔錯
配菜跟左薯條 配搭黑松露紅酒醬汁

✨煎鴨肝,油封鴨腿意粉
鴨肝幾厚身 口感軟嫩 帶鴨油甘香

總結:食物可以 套餐豐富 份量足
環境唔錯 裝潢別緻 舒適好坐
服務唔錯 價錢合理 性價比唔錯
2024-06-08 39 瀏覽
因為鍾意食油封鴨腿 所以不時發掘法國菜餐廳今晚就食左Odelice 係間抵食嘅bistro環境感覺幾開揚 簡單高雅嘅法式風格雙人套餐都係528起 相當抵食用優惠價試左幾隻法國生蠔雖然細細隻但係蠔味極重 帶有我鍾意嘅金屬味每人有一客餐湯同餐包薯仔蓉湯幾濃郁 餐包好似迷你法棍咁幾有咬口法國田螺法國菜嘅經典菜式 口感好嫩又彈牙 濃濃蒜香仲有辣肉腸蕃茄醬更加惹味法國油封鴨腿終於到我最想食嘅一道菜喇呢間做幾好 鴨皮好酥脆 肉質軟嫩配左黑松露薯茸香氣十足 酸酸地嘅醬汁又解膩帶子燴飯Risotoo幾彈牙 海鮮汁煮完幾香 帶子正常發揮火焰橙酒可麗餅二人餐可以揀一份甜品 其實樣樣都好吸引想食但為左打卡我地就揀左橙酒可死餅上枱後會淋上點左火嘅橙酒 酒精揮發後留左陣橙香都幾好味
因為鍾意食油封鴨腿 所以不時發掘法國菜餐廳

但為左打卡我地就揀左橙酒可死餅
上枱後會淋上點左火嘅橙酒
酒精揮發後留左陣橙香都幾好味
2024-06-06 44 瀏覽
放工嚟到呢間商場內嘅西餐廳,點了晚市雙人套餐,有餐湯、頭盤、主菜和甜品,非常抵食餐廳做緊葡萄酒8折優惠,所以都點了一杯白酒✨餐湯 + 小法包南瓜湯好綿滑,而小法包夠香脆✨頭盤法國田螺 - 口感彈牙有咬口,配上辣肉腸蕃茄醬汁,非常入味✨主菜紅酒燉牛面頰配薯蓉 - 肉質軟腍,每一口都充斥着紅酒香氣,而且份量都唔少 法國油封鴨腿 - 鴨皮酥脆,肉質柔嫩,配上黑松露薯蓉和橙香砵酒醬汁,突出了鴨腿鹹香味✨甜品火焰橙酒可麗餅 - 完全係視覺和味覺嘅享受!

餐廳做緊葡萄酒8折優惠,所以都點了一杯白酒

✨餐湯 + 小法包
南瓜湯好綿滑,而小法包夠香脆

✨頭盤
法國田螺 - 口感彈牙有咬口,配上辣肉腸蕃茄醬汁,非常入味

✨主菜

甜品
火焰橙酒可麗餅 - 完全係視覺和味覺嘅享受!
2024-06-05 34 瀏覽
今晚再嚟Odelice! , 喺沙田開咗分店,過嚟試吓有冇退步~ 😄😄😄 記得上一次食呢間喺去The One個間,依稀記得幾好味,因為好記得個焗大啡菇 🍄🍄🍄 當年第一次食呢道菜所以印象特別深刻,跟住就成日點嚟食~ 😂😂😂 新城市廣場分店位於6/F, 裝修仍然保持格調法國餐廳feel, 而呢間光缐柔和d,氣氛都幾好~ 🥰🥰🥰 Waitor/waitress服務態度亦好好,每道菜都有介紹一下 👍👍👍 我哋點咗個 Bistrot Set for 2, $528 有湯x2、餐包、前菜、主菜 x2 & 甜品,用料亦相當唔錯~ 😇😇😇 + 2杯wine都係每位$350左右~ 抵喎!!! set點咗以下菜色 :Drink : 🍷🥂Red wine & Sweet White, 甜甜地幾易入口~ 😋😋😋Soup of the Day : 🍲🍲🍲 忌廉菜湯,幾滑幾creamy 👌👌👍Bread : 🥖🥖🥖 唔知叫咩名,但揸牛油幾好味 😂😂😋Starter : 5選1 - 我哋揀咗法式田螺配辣肉腸蕃茄汁 😋😋😋 有另配sour dou 🥪,點汁一流 👍👍👍Main : 7 選2- 揀咗紅酒燉牛面頰

set點咗以下菜色 :
Bread : 🥖🥖🥖 唔知叫咩名,但揸牛油幾好味 😂😂😋
Starter : 5選1
Main : 7 選2
- 揀咗紅酒燉牛面頰配薯蓉 🥩🥩🥩 牛面頰燉得好林,仲林過牛腩 😋😋😋😋
- 盲曹魚海鮮鍋🐟🐟🐟 魚煎得好香,皮脆脆地 👍👍👍 另外配青口 & 蜆,好豐富law~ 😂😂😂
Dessert : 4選1
- 焦糖餅乾芝士蛋糕,係流心芝士個種 👍👍😋

O-Delic-iou~ 食到好飽law~ 😫😫😫 又要去做gym 😂

⭐️⭐️⭐️ 個薯蓉好正 😋😋😋

• 紅酒燉牛面頰配薯蓉
  • 盲曹魚海鮮鍋
沙田印象中比較多中菜或者日本嘢 但係要數到有歐陸式嘅餐廳又真係唔多 今次大發現呢一間充滿着歐洲風情嘅小餐館無論食物質素同環境都係100分🎖️==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌Brunch Set🍴呢度嘅套餐有小食main course同埋飲品🍽️頭盤我哋嗌咗凱撒沙律同埋炸蘑菇球 就算前菜都做得好出色好食👍🏻🐷伊比利亞豬肩肉 口感似豬頸肉 加咗少少蒜蓉醬好好食 好食嘅豬肉少少調味已經好出色👍🏻盲曹魚海鮮鍋 海鮮種類多 有青口 蜆 去埋蕃茄汁勁有鮮味 滿滿海鮮味🌊🐟🦐焦糖流心芝士蛋糕 好有驚喜 一上枱以為就係平時食嘅普通cheese cake 一拮落去嘅時候入邊嘅流心醬湧出嚟🤩食落去有啲似平時食嘅心太軟但係口感輕盈好多 唔會令人有好漏嘅感覺👍🏻==============================📸呢間簡直係沙田街坊嘅福音 快d bookmark咗佢啦💁🏻‍♀️••••••••••••••••••••••••••••••🍽️ Odelice! 📍 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖••••••••••••••••••••••••

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
Brunch Set🍴
呢度嘅套餐有小食main course同埋飲品🍽️

🍽️ Odelice!
📍 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓628號舖

2024-06-03 57 瀏覽
第一次來這家餐廳吃飯,服務生介紹的很用心,menu都很多選擇,我點了雙人套餐。有湯有頭盤主食和甜品🍧•法國瓜薄荷葉湯有薄荷葉慨味道感覺清新,還有杏仁片在湯內,把青瓜混合用在湯內。•法國田螺 配辣肉腸蕃茄醬汁一般田螺配以薯蓉,這間用蕃茄醬煮田螺,配襯多士吃開胃。main course煎鴨肝油封鴨腿意粉 鴨肝比起鵝肝無咁油膩,入口嫩滑;鴨腿肉容易入口而且已經煮到好林,完全不會有渣滓。•帶子燴飯 海鮮濃湯汁好多湯汁滲入了 risotto 內,每粒米都軟硬適中,帶子彈牙。甜點 •Apple Tart蘋果汁好精緻,焗爐烤熱溫度適中,一啖蘋果撻一啖雪糕一流!其他的菜都很合我的口味,配上 sparkle wine這個雙人套餐很豐盛,我的胃很滿足了。
有湯有頭盤主食和甜品🍧

•法國瓜薄荷葉湯

•法國田螺 配辣肉腸蕃茄醬汁
一般田螺配以薯蓉,這間用蕃茄醬煮田螺,配襯多士吃開胃。

main course
煎鴨肝油封鴨腿意粉

•帶子燴飯 海鮮濃湯汁

甜點
•Apple Tart
蘋果汁好精緻,焗爐烤熱溫度適中,一啖蘋果撻一啖雪糕一流!
其他的菜都很合我的口味,配上 sparkle wine
這個雙人套餐很豐盛,我的胃很滿足了。
法國小青瓜,薄荷葉湯
帶子燴飯 海鮮濃湯汁
法式蘋果批
  • 煎鴨肝油封鴨腿意粉
2024-06-02 38 瀏覽
@o.delice 菜式多元化 走巴黎小酒館風格以傳統法國菜為基礎🇫🇷再融入亞洲的風味讓客人以親民價錢享用充滿法國情懷的美食分店位於:沙田 荃灣 尖沙咀 灣仔 將軍澳⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨晚市雙人套餐餐湯+頭盤+主菜+甜品只需$528 價錢合理是日餐湯西蘭花忌廉湯🥦質感濃稠帶杏仁片蔬菜味道清甜又易入口 配焗得香脆的麵包條·🍔生牛肉他他小漢堡小漢堡賣相可愛 生牛肉碎混合香草好fresh牛油包鬆軟🍳與鵪鶉蛋 青瓜 蛋黃醬一起吃·🥩阿根廷安格斯肉眼牛排選擇五成熟 牛排煎至外層焦香 肉味濃郁多汁蘸黑松露紅酒醬汁🍟薯條份量多且外脆內軟·🥘盲槽魚海鮮鍋好豐富!海鮮浸在龍蝦和番茄醬汁 非常入味盲槽魚煎至金黃🐟還有新鮮的蜆 青口及薯仔·🍎法式蘋果撻法式蘋果撻新鮮即制 蘋果果肉軟綿酸甜開胃蘋果撻餅底鬆化🥧再配搭雲呢嗱雪糕 完美⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯套餐可以優惠價追加葡萄酒及法國生蠔分別有85折及8折:🦪生蠔 (4pcs)生蠔品種味道鮮甜 充滿海洋味道 口感清爽按喜好加點檸檬汁或醋提鮮🍋$145/4隻不錯·🍷Red wine🍸White wine法國餐配上紅白葡萄酒 聚餐
@o.delice 菜式多元化 走巴黎小酒館風格
蘋果撻餅底鬆化🥧再配搭雲呢嗱雪糕 完美
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
套餐可以優惠價追加葡萄酒及法國生蠔
分別有85折及8折:
🦪生蠔 (4pcs)
生蠔品種味道鮮甜 充滿海洋味道 口感清爽
按喜好加點檸檬汁或醋提鮮🍋$145/4隻不錯
🍷Red wine
🍸White wine
法國餐配上紅白葡萄酒 聚餐氣氛好好 乾杯~
2024-06-01 42 瀏覽
行街之前要食飽先 朋友推介沙田呢間性價比幾高嘅法國菜🥰 餐廳都幾滿座 我地十二點去到好彩都仲有位😎環境都幾舒服我叫左兩個brunch set 有晒頭盤、主菜、飲品 我地仲額外加左個頭盤同甜品 好滿足😍🔸頭盤(餐湯、炸黑松露蘑菇球、巴斯克甜椒煮蜆)餐湯係薯仔忌廉湯 飲落仲有薯粒 唔錯👍🏻 蘑菇球就有香濃嘅黑松露味 食落外脆內creamy但唔會好膩😆 而甜椒煮蜆味道酸酸甜甜 好開胃🤤🔸主菜(澳洲牛胸腹排(五成熟) 、盲槽魚海鮮鍋)上枱就見到色澤好靚嘅牛胸腹排🤩 牛味濃郁👍🏻 仲有薯粒同沙律菜伴碟🥗 海鮮鍋有青口、蜆肉同盲槽魚🐟 成個鍋鮮味十足 魚肉好嫩滑又唔會腥😍🔸甜品(榛子朱古力醬煎香焦可麗餅)好邪惡嘅甜品 因為有滿滿嘅棒子醬🤤 每一啖都好滿足呀~🔸飲品(凍檸茶)

🔸頭盤(餐湯、炸黑松露蘑菇球、巴斯克甜椒煮蜆)

餐湯係薯仔忌廉湯 飲落仲有薯粒 唔錯👍🏻

🔸主菜(澳洲牛胸腹排(五成熟) 、盲槽魚海鮮鍋)

🔸甜品(榛子朱古力醬煎香焦可麗餅)
好邪惡嘅甜品 因為有滿滿嘅棒子醬🤤 每一啖都好滿足呀~

🔸飲品(凍檸茶)
2024-06-01 26 瀏覽
点了egg benedict 配烟熏三文鱼。上来的像个scrumble egg。酱也不对呀。应该用hollandaise。它的像个沙拉酱。这家的厨师对西餐是不是有什么误解。是不是从茶餐厅转行来的。
egg benedict