Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-12-05 54 瀏覽
今日去開將軍澳pop corn, 和朋友到一家法國家常菜,吃一餐好的!法國生牛肉他他100克手切金髮阿基塔牛脊肉 $145生牛肉肉味香濃,配以香脆麵包一起吃, 一軟一脆,更顯肉香脆皮燒豬腩 $195皮脆肉嫩,瘦和肥肉間隔著,吃下去很有口感
有羽衣甘藍,西梅醬汁法式蛋白霜檸檬撻 $75檸檬撻微酸,蛋白霜可隨意多少調節檸檬撻酸味,很fresh 的一個甜品馬賽龍蝦海鮮鍋 $368有半隻龍蝦,黑青口,大蜆,盲槽魚和魷魚。龍蝦非常鮮甜,黑青口和大蜆新解大粒,盲槽魚香煎過,魚皮香脆肉又厚,馬賽魚湯鮮甜,要多飲兩口,不要錯過!Soothing - 舒缓 $45以菩提樹,接骨木莓、,罌粟花,薄荷、士多啤梨及蘋果乾製成, 香氣讓人有舒缓作用石榴莫希托 $85是以法國蘋果氣泡酒,白朗姆酒,石榴糖浆,薄荷葉,青檸製成,微酸的cocktail, 蘋果青檸味洋溢。

法國生牛肉他他
100克手切金髮阿基塔牛脊肉 $145
生牛肉肉味香濃,配以香脆麵包一起吃, 一軟一脆,更顯肉香

脆皮燒豬腩 $195
皮脆肉嫩,瘦和肥肉間隔著,吃下去很有口感
有羽衣甘藍,西梅醬汁

法式蛋白霜檸檬撻 $75

馬賽龍蝦海鮮鍋 $368

Soothing - 舒缓 $45

石榴莫希托 $85
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
2022-11-28 662 瀏覽
今晚在將軍澳站商場popcorn 吃晚飯。這家餐廳位置非常便利,在商場上一層。餐廳裝修有歐式風格,座位也比較靈活,可以和朋友一邊吃美食一邊聊天。⭐️法國生牛肉他他以100克手切金髮阿基塔牛脊肉,我最喜歡吃牛肉他他,入口牛肉他他彈牙有口感,配上烘得鬆化的麵包,很美味!⭐️馬賽龍蝦海鮮鍋海鮮鍋很豐富,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲糟魚和魷魚。還有兩塊烤麵包,蘸上海鮮醬汁,十分美味。黑青口小小一隻,入口清甜。盲糟魚先經過油炸,所以入口不鬆散,魚肉嫩滑。⭐️脆皮燒豬腩配菜有羽衣甘藍、玉米糊、蘑菇和西梅醬汁。玉米糊取代了以往的薯蓉,入口更加輕盈。脆皮燒豬腩很的皮炸得硬脆,燒豬腩⭐️朱古力"Moelleux"蛋糕一大塊熔岩朱古力蛋糕,入口朱古力極濃郁,比朱古力布朗尼口感濕潤,配搭忌廉可以稍微中和朱古力。⭐️花草茶Antl-Stress - 抗壓有香茅、薰衣草、玫瑰花瓣和蘋果乾,聞起來有陣薰衣草香味。奉送蜜糖,⭐️Passlon Colada -椰香熱情特飲有白朗姆酒、檸樣香甜酒、椰奶、熱情果、橙汁和檸檬汁,呈奶白色以為帶點奶味,入口卻酸香。
今晚在將軍澳站商場popcorn 吃晚飯。

這家餐廳位置非常便利,在商場上一層。

⭐️法國生牛肉他他

⭐️馬賽龍蝦海鮮鍋

海鮮鍋很豐富,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲糟魚和魷魚。

還有兩塊烤麵包,蘸上海鮮醬汁,十分美味。

⭐️脆皮燒豬腩

配菜有羽衣甘藍、玉米糊、蘑菇和西梅醬汁。

玉米糊取代了以往的薯蓉,入口更加輕盈。

脆皮燒豬腩很的皮炸得硬脆,燒豬腩

⭐️朱古力"Moelleux"蛋糕

⭐️花草茶
Antl-Stress - 抗壓

⭐️Passlon Colada -椰香熱情特飲

2022-11-25 72 瀏覽
我今日同朋友慶祝,所以去了這間餐廳之前都食過幾次,整頓晚餐的質素都算不錯。而餐牌方面有不同款式的法式選擇。因為身體剛剛恢復元氣,所以今次試它的花草茶,因為上次試的時候,它的花草茶味道好易入口及很特別,味道不錯!飲後非常舒服。特別是配合它由法國專程來的蜜糖。蜜糖的味道是非常清香。不只是得甜甜的那種味道。本來想在出邊的counter 買他的產品,但是暫時未有貨,要等要耐心等候一下。 抗壓花草茶油 -主要有香茅、薰衣草、玫瑰、花瓣、蘋果乾排毒花草茶 - 主要成份有留蘭香薄荷,迷你迭香,百里香、金錢草,蒲菊英你近日天氣轉涼,穹窿常常確確的飲完這個, 非常之舒服。法國香草蝸牛,薯糬丸子蝸牛已起了外殼。所以非常之容易食。啖啖肉。 配以丸子味道就更夾。法式羊膝羊膝巳起肉,所以食法非常方便。 再以配合薯仔一起煮,所以呢度不太單調。香煎三文魚燒茴香, 薯蓉日曬蕃茄醬汁這個三文魚皮剪得非常之趣,趣二三文魚肉就剛好熟,所以仍然非常之滑溜,而且Juicy。法式蛋白霜檸檬撻這個甜品檸檬味較重,而且相對比較甜的味道,但質感非常之軟滑。最後少不了一定要嗌一杯cappuccino. 配以甜品一齊享用。

抗壓花草茶油 -主要有香茅、薰衣草、玫瑰、花瓣、蘋果乾

你近日天氣轉涼,穹窿常常確確的飲完這個, 非常之舒服。

法國香草蝸牛,薯糬丸子

法式羊膝

香煎三文魚
燒茴香, 薯蓉日曬蕃茄醬汁

法式蛋白霜檸檬撻

2022-11-24 76 瀏覽
今天下午來了將軍澳PopCorn 行街街,一上escalator 便見到Odelice,看看menu,一於就在這裡食個weekend brunch 啦😋我們叫了什錦海鮮蕎麥薄餅、班尼迪克碗、花生朱古力可麗餅,飲品叫了熱帶風,及綠輝煌。什錦海鮮蕎麥薄餅上枱時已聞到香噴噴,海鮮都多種類,有蝦、魚肉、帶子、墨魚,蕎麥餅煙靭,很有特色。班尼迪克碗份量十足,除了有兩件班尼迪克外,也有牛油果、蕃茄仔、燒茄子、煙三文魚,食材豐富,非常新鮮。花生朱古力可麗餅配雲呢拿雪糕,看到令人十分雀躍。在薄薄的可麗餅上鋪滿了花生、朱古力醬、花生醬、雲呢拿雪糕,可麗餅入口既有醬香,又有咬口的花生,及冷凍的雪糕,配搭得非常好,令人很有滿足的感覺!熱旋風是果茶,有芒果、熱情果、羅勒,入口充滿果香及茶味,不錯。綠輝煌是綠色沙冰,有牛油果、西芹、青瓜、薑黃、蜜糖、燕麥奶,健康有益,味道清新。順帶一提,門口有個小賣部,可在這裡買些食品及潔膚品回家啊!
順帶一提,門口有個小賣部,可在這裡買些食品及潔膚品回家啊!
2022-11-20
午餐
2022-11-22 82 瀏覽
今晚約左朋友試一試呢間法式餐廳, 環境都不錯,坐得都濶落,檯上擺放左彷蠟燭都有少少情調既~侍應美女同我地講有”牛扒放題”😂雖然聽完有少少呆左,2百幾蚊尚算OK LA~但我地今晚試左$588-2人餐先,叫左頭盤: 煎封吞拿魚薄片&白蘭地煮蜆 吞拿魚顏色都睇落新鮮既,但可能加左其他調味, 影響左魚味, 較淡.蜆的汁非常濃, 但完全冇腥味,食完口內有少少酒香散返出黎,但如果d蜆可以再大隻少少更加好.主菜: 經典燒雞& 肉眼牛扒配薯條(7成熟)燒雞表皮有少少燶,造到脆口效果!鎖到肉汁,juicy! 但牛扒開頭食邊邊位時有d失望, 乾! 但到中間, 肉質較嫩, 都的確係7成熟,冇多冇少, 整體肉質尚可接受, 不過唔係鐵板上甜品: 法式蛋白檸檬撻本來檸檬的確係有D酸,但個面加左火灸蛋白,甜味啱啱好balance 返,入口清新,因為餅底都夠厚寶,口感非常好,唔係食空氣咁飲品另叫: 健美人(其實係鮮榨果汁: 羽衣甘藍,西芹, 苦瓜…其他唔記得左喇)但野飲真材實料既, 冇加水開稀, 新鮮味道, 冇另外加糖其實大部分侍應都有禮貌,其中一位男士特別好禮貌,多謝前多謝後
但我地今晚試左$588-2人餐先,叫左

頭盤: 煎封吞拿魚薄片&白蘭地煮蜆

主菜: 經典燒雞& 肉眼牛扒配薯條(7成熟)

甜品: 法式蛋白檸檬撻

但野飲真材實料既, 冇加水開稀, 新鮮味道, 冇另外加糖

2022-11-20 54 瀏覽
假日訓到自然醒的一天,就搵埋老友去#ODELICE 食番個weekend brunch set,餐廳裝修精緻,環境闊落開揚,坐得很舒適又很休閒的感覺😊。雜綿海鮮蕎麥薄餅, 海鮮有虎蝦、珍珠帶子、魷魚🦑同鱈魚,蕎麥薄餅係法國可麗餅, 軟身口感煙煙韌韌,配搭美味既蒜香忌廉汁, 口感豐富好yummy 🤗。班尼迪克碗,材料豐富由燒茄子🍆、充滿印度香料的煙燻茄子蓉、極香蛋味的溫泉蛋,鋪在鬆軟的麵上,配搭煙三文魚非常美味,仲有新鮮牛油果粒配洋蔥粒的莎莎醬, 併埋一齊食,味道多層次, 夠晒豐富。法式蛋白霜檸檬撻,食埋個甜點先至夠完滿,而且味道唔錯,蛋白霜偏甜,充滿牛油香的餅底,檸檬🍋帶點酸又幾開胃。兩杯飲品分別點了紅粉緋緋跟泡泡薑,口味剛好唔會過份甜,甘香爽口醒胃的飲品,配合得很好👍。

2022-11-20
下午茶
2022-11-18 77 瀏覽
2022.10.30 dinner 又嚟呢度食晚餐,冇計仲有MTR coupons,食$300減$100,好抵😝 (p.s. 平均消費我寫原價的)今次又再度揀錯可麗餅嘅味道🤣 嚟食第三次都係叫唔番女友同朋友嚟食個次叫嘅味道🫢 我又懶叻,以為一定冇錯,冇俾女友睇多次餐牌🤪 幸好,呢度嘅可麗餅都係好味道嘅,食幾款都係咁好味,都係開心的😄 呢次係椰香朱古力可麗餅,好味😋 不過就小咗啲椰香味😏今次揀咗特色主廚拼盤+ 一個蟹肉辣肉腸意粉,點知話轉左做軟殻蟹,都好啦,女友都鐘意食。個拼盤就勁豐富,好多嘢食咁,份量都好足夠兩個人👍🏼 懶懶地唔想寫晒添,睇相吖,全部都好味,係鱈魚醬咸咗啲。 呀!依睇番,原來少咗個蛋沙律,不過就俾多咗舊鱈魚醬🤪 個意粉呢,今次呢款就油咗啲,味道ok,但應係辣肉腸醬⋯⋯🧐 因唔多覺有辣肉腸嘅物體😝
2022.10.30 dinner

椰香朱古力可麗餅
主廚拼盤
軟殻蟹辣肉腸意粉

2022-10-30
2022-11-16 61 瀏覽
Odelice! 係香港都開左有一段時間,我間唔中都會同朋友屋企人幫襯下,今次就同埋朋友一齊去食晚飯。可能因為係平日嘅關係,餐廳入夜後都唔算話好多人,唔需要等位。✨法國生牛肉他他($145)首先我地就叫左個生牛肉他他做前菜,廚師選用左昂貴嘅金髮阿基塔牛,經過調味後嘅他他口感同味道都似食緊魚生咁,味道唔錯。✨法國油封鴨腿($195)油封係法式嘅肉類保存法,先將肉類以鹽醃製後,再在自己的油脂中慢烤封存。油封鴨有香脆嘅外皮,味道則近似中式嘅臘鴨。除左鴨肉外,佢嘅配菜係一款薯糰丸子,口感煙韌有彈性。✨馬賽龍蝦海鮮鍋($368)價錢有少少貴,但係見到咁豐富嘅食材就覺得係值嘅,海鮮鍋入面有半隻龍蝦、盲糟、青口、魷魚等,整體黎講都幾新鮮。鍋底嘅茄汁食落亦非常開胃。✨啤梨杏仁撻($75)最後我地揀左個啤梨撻做甜品,味道有驚喜。啤梨味道偏甜,餅底厚實充滿牛油香,我自己都幾鍾意。✨椰香熱情特飲($60)佢地除左食物做得唔錯外, Cocktail 都又平又好味!今次揀嘅呢杯椰香熱情特飲甜甜地帶點椰香,非常易入口。

✨法國生牛肉他他($145)

✨法國油封鴨腿($195)

✨馬賽龍蝦海鮮鍋($368)

✨啤梨杏仁撻($75)

✨椰香熱情特飲($60)
2022-11-16 48 瀏覽
PoPCorn 這間西餐廳一直是我和朋友聚會的好地方,坐得舒服,食物亦不錯兩杯飲品不但顏色鮮艷而且甚為合香港人的口味不會過份甜海鮮蕎麥餅我至愛,魷魚、蝦、帶子鋪滿餅,加上醬汁在餅上,又啖啖海鮮👍🏻👍🏻蕎麥餅既又健康又不會覺得太飽肚,對我來說分量剛剛好!選了這個奄列,看似簡單但有些餐廳做得太碎,這間奄列軟硬度掌握得不錯,加上新鮮的沙律菜、無花果和鮮紅的蕃茄,配搭甚佳。最愛吃三文魚,少少鹹夠香口,配在薯餅上原來好清新🎉今日叫了可麗餅配朱古力雪糕做甜品,可麗餅十分脆口,,加上香口的花生和朱古力醬,食完又想再食。朱古力雪糕不算太甜,配可麗餅又不錯。

兩杯飲品不但顏色鮮艷而且甚為合香港人的口味不會過份甜

蕎麥餅既又健康又不會覺得太飽肚,對我來說分量剛剛好!

2022-11-14 54 瀏覽
將軍澳有一間Odelice法式餐廳,主打法國菜式,地點好方便,係商場行下街購物完之後就可以坐低食到一餐地道嘅法國小菜。餐廳裝修比較簡約風,位疊亦都好闊落,氛圍都比較安靜唔會太吵雜,令人係晚飯時間食得舒服又坐得舒服。雜錦凍肉拼盤拼盤種類非常豐富,有風乾榛果肉腸、意大利火腿、法式火腿、法國鴨肉醬、酸種麵包。火腿都比較鹹香啲同埋肉腸食落感覺肉味十足又唔會好膩,鴨肉醬係比較香口,多種肉配搭酸種麵包食別有一番風味。仲有酸青瓜可以配搭食解膩。牛脊肉配法國鴨肝呢間餐廳嘅菜式份量都算大份,牛脊肉厚切又有好多件,肉質非常鮮嫩同埋又做到表面焦香入邊仲多汁,配搭外脆內軟嘅鴨肝一齊食,口感非常豐富。香橙烤豬腩豬腩都係好大份喔,豬皮感覺非常爽脆香口,豬肉位置烤得口感軟熟,火候把握得非常好。香橙味又可以中和豬肉嘅油膩感,仲有羽衣甘藍,薯蓉做伴碟,豬腩溝啲薯蓉一齊食都好好味。士多啤梨提拉米蘇飯後甜品叫做一份士多啤梨提拉米蘇,賣相精美,甜度啱啱好,口感比較鬆軟,果肉都比較多。花草茶(抗壓)呢款花草茶入邊有香茅、薰衣草、玫瑰花瓣、蘋果乾。仲配有小罐蜜糖俾你調味以及一包曲奇。好大一壺,飲落感覺幾清香,帶啲草本香味又有小小

雜錦凍肉拼盤

牛脊肉配法國鴨肝
香橙烤豬腩
士多啤梨提拉米蘇
花草茶(抗壓)
呢款花草茶入邊有香茅、薰衣草、玫瑰花瓣、蘋果乾。仲配有小罐蜜糖俾你調味以及一包曲奇。好大一壺,飲落感覺幾清香,帶啲草本香味又有小小甘甜
記得早幾年第一次食就愛上呢間專食可麗餅西餐廳,可麗餅好多饀料揀,鹹同甜一樣好食😋🍽黑松露牛肉雜菌法式可麗餅💰$135用咗蕎麥薄餅,香啲有質感啲,饀料有牛肉漢堡,加埋埃文達芝士、超多松露忌廉汁,好濕潤之餘牛肉好香口,整體好好食🍽Benedict Bowl💰$160又食Benedict,包底用咗軟熟麵包,脆口多士底食得多,估唔到軟熟麵包都幾夾,索到好多蛋汁,可以揀煙三文魚或意大利火腿,仲有牛油果醬,好味又豐富🍽花生朱古力法式可麗餅💰$80甜品當然要再揀可麗餅啦,有好多花生粒花生醬,加埋朱古力雪糕,濃濃花生味朱古力味,又夾又好食😋🚩Odelice! (PopCorn) (將軍澳) @o.delice 📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖

🍽黑松露牛肉雜菌法式可麗餅💰$135

🍽Benedict Bowl💰$160

🍽花生朱古力法式可麗餅💰$80

📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖
2022-11-13
10 分鐘 (堂食)
2022-11-13 36 瀏覽
週日真係要輕鬆吓當然吃過美味的西餐叫了海鮮蕎麥餅,賣相很不錯,餅面鋪滿魷魚、蝦、帶子等,海鮮份量很多而且非常新鮮。餐廳特製的醬汁加上豐富的海鮮放在餅面上,完全是水準之作。蕎麥餅既健康又好味,而且不會像普通的薄餅那樣厚,一層薄薄的餅底滲滿醬汁和海鮮的味道,我們都很喜歡❤️三文魚顏色鮮艷,新鮮的沙律菜伴以無花果和鮮紅的蕃茄,像藝術品一樣。三文魚不鹹,伴以少少的芝士,放在薯餅上面原來那麼好吃。奄列是厚厚的,熱辣辣有口感,配以三文魚等豐富配料💯叫了可麗餅配朱古力雪糕做甜品,完全冇令人失望可麗餅夠脆,加上超級多的花生和朱古力醬👍🏻再配上朱古力雪糕簡直完美🥰兩杯飲品色澤鮮艷不太甜,完全是清新的感覺
週日真係要輕鬆吓當然吃過美味的西餐

奄列是厚厚的,熱辣辣有口感,配以三文魚等豐富配料💯

兩杯飲品色澤鮮艷不太甜,完全是清新的感覺

叫左558 dinner set,牛扒向和烤雞。前菜和甜品ok,但牛扒係無味既,叫7成,完全無香味表面亦無煎香,普通平扒質素。烤雞係鞋口既,非常乾再放d類似kfc既蘑菇汁係面食到完全無心機影相飲品係完全無味既,水果+水,但飲唔出有甜味如果700兩個人黎講,我會覺得可以有更好選擇之前見到餐廳咁多正評以為無死,希望係到提下大家
烤雞係鞋口既,非常乾再放d類似kfc既蘑菇汁係面
食到完全無心機影相
飲品係完全無味既,水果+水,但飲唔出有甜味
如果700兩個人黎講,我會覺得可以有更好選擇
之前見到餐廳咁多正評以為無死,希望係到提下大家
2022-11-11
2022-11-10 56 瀏覽
今次去嘅呢間法國餐廳啲嘢食全部都好有特色!我哋試咗個法國生牛肉他他,係金髮阿基塔牛脊肉!生肉嘅處理非常好,完全冇一啲腥味,絕對係超級新鮮!鮮甜嘅肉味,再加上牛脊肉嘅煙韌,同埋佢哋配嘅醬汁一齊,無論鮮味口感都都令人眼前一亮!之後食咗香煎三文魚,我平時都有自己煎開三文魚,所以對佢嘅處理特別有要求,但都被佢驚艷到!佢煎個皮相當脆口,但同時間竟然都做到魚身嘅肉汁所得住而又唔鞋口!廚師嘅功力可見一斑!香橙烤豬腩亦都相當不錯,豬腩切割嘅厚度係相當適當,加上佢搭配嘅西梅醬汁,可以瞬間解走油膩,食豬腩都食得好開胃!嚟到法國餐廳當然要試佢哋嘅甜品,我哋就嗌左一個火焰橙酒可麗餅,啲酒仲係廚師即場燒滾倒落甜品之上,觀賞性一流!雪糕嘅甜配上橙酒嘅甘,撞出嘅味道真係好新鮮,從來都未試過咁樣嘅配搭,值得大家一試!飲品方面我哋叫咗一杯熱帶風試吓,入邊有熱情果、芒果、同埋羅勒,入口清新,杯嘢飲陪住我哋解走牛肉、魚肉、豬肉、嘅油膩感,分量亦都非常充足!但我都比呢個格調吸引住,忍唔住叫咗杯雞尾酒嚟襯托一下,我叫咗一杯椰香熱情特飲,入面嘅材料全部都係一啲醒胃嘅水果,仲有百朗姆酒喺入邊,飲埋呢杯真係大滿足!呢間法國餐廳絕對係
雪糕嘅甜配上橙酒嘅甘,撞出嘅味道真係好新鮮,從來都未試過咁樣嘅配搭,值得大家一試!飲品方面我哋叫咗一杯熱帶風試吓,入邊有熱情果、芒果、同埋羅勒,入口清新,杯嘢飲陪住我哋解走牛肉、魚肉、豬肉、嘅油膩感,分量亦都非常充足!但我都比呢個格調吸引住,忍唔住叫咗杯雞尾酒嚟襯托一下,我叫咗一杯椰香熱情特飲,入面嘅材料全部都係一啲醒胃嘅水果,仲有百朗姆酒喺入邊,飲埋呢杯真係大滿足!呢間法國餐廳絕對係不容錯過,性價比相當高!
2022-11-08 39 瀏覽
PopCorn 食肆多,這間是我比較喜歡的生牛肉薄切🥗牛肉,不過honey想試試便即管搏一搏😂想不到這間餐廳的生牛肉原來那麼好吃,質素高所以吃的時候完全沒有腥味,伴以巴拿馬芝士和新鮮火箭菜沙律,非常開胃。這個沙律的特色是加了脆脆的麵包,生牛肉有少少汁,再加上本身沙律的黑松露汁調味,口感非常特別香橙烤豬腩🐷中式豬腩吃得多,但西式的甚吃。這個香橙豬腩的肥肉和瘦肉層次分明,外皮真的卜卜脆,肉質很Juicy,底下鋪滿滑滑的薯蓉和羽衣甘藍,從豬腩到伴碟都是一絲不苟,可見廚師的心思❤️海鮮鍋🦞材料有龍蝦、青口、魚等等,做法特別,伴以像羅宋湯的汁做底🥰海鮮本身已弄得十分香口,加以特製的醬汁調味和脆脆的麵包,頓成一到上佳美食Pear cake這個甜品單是賣相已吸引大人和小朋友,美味的蛋糕非常清新,食落不會太甜,伴以雪糕👍🏻👍🏻這麼好味的法國餐,再配香茅薰衣草玫瑰花瓣蘋果乾濃茶和甜甜的紅酒,簡直是美酒佳餚,渡過了一個愉快的晚上🥰
PopCorn 食肆多,這間是我比較喜歡的

香橙烤豬腩🐷

海鮮鍋🦞