Odelice! (PopCorn 1)

餐廳: Odelice! (PopCorn 1)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-02-12 467 瀏覽
邊個話將軍澳仲係美食沙漠架😌 身為TKO一份子,緊係要支持區內餐廳~ 一直都想試下Popcorn入面呢間Odelice!,主打Causal French Dining,價錢親民,食法國菜都可以錫住男朋友個荷包🤭~ 𝐆𝐨𝐨𝐝 𝐟𝐨𝐨𝐝, 𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬, 𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐭𝐢𝐦𝐞; 𝐉𝐮𝐬𝐭 𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬!餐廳地方闊落,座位寬敞,用餐環境舒適。裝修頗有異國風情🗼 黑白階磚﹑格仔窗框﹑藍色梳化﹑復古吊燈﹑酒瓶擺設,加上牆身的法國風景海報,渲染濃厚法國風情,幾有情調💙晚市有2個dinner set:晚市雙人套餐 $558﹑法式小館雙人套餐 $788,包2款前菜﹑2款主菜﹑1個甜品,咁高質素黎講CP值幾高✅ 今次我地揀左a la carte menu,選擇較多,以下招牌菜式都非常唔錯,好味抵食😆♢ 🦐𝑷𝒂𝒔𝒕𝒊𝒔 𝑭𝒍𝒂𝒎𝒃𝒆𝒆𝒔 𝑻𝒊𝒈𝒆𝒓 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏𝒔 $135火焰大虎蝦 ‧ 店員係我地面前淋上法國茴香酒,紫紅色火焰燒熱D大蝦🔥 非常吸睛!大蝦口感結實,新鮮爽口,仲預先起好殼,貼心加分!仲有甜椒鷹嘴豆莎莎伴碟,頗清新既一道開胃菜。♢ 🦞𝑯𝒂𝒍𝒇-𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍

♢ 🦞𝑯𝒂𝒍𝒇-𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆 $368
馬賽龍蝦海鮮鍋 ‧ 法國南部傳統菜式——馬賽魚湯,真心足料抵食😍 一大碟海鮮熱辣辣送上,有半隻龍蝦﹑黑青口﹑大蜆﹑盲槽魚﹑魷魚,樣樣都鮮味十足,加$80仲可享有整隻龍蝦添!盲槽魚肉嫩香滑;龍蝦新鮮啖啖肉,店員仲送上一把鉗仔方便我地剝殼。湯底用左蕃茄﹑洋蔥﹑香草﹑橄欖油熬製,蕃茄尤其濃郁,可以將Sourdough點下湯汁,美味可口。

♢ 🦆𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝑪𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕 $195
法國油封鴨腿 ‧ 最耳熟能詳既經典名菜,整得好食👍🏻 外皮香脆可口,搽上砵酒(Port Wine)醬汁,增添些少酒味。鴨腿慢煮過後肉質嫩滑,容易切開。仲有皺葉椰菜﹑薯糰丸子(gnocchi)伴碟。薯糰丸子份量都唔少,用薯仔搓成一粒粒小雲吞咁,入口煙韌,容易飽肚。

♢ 🍊𝑪𝒓𝒆𝒑𝒆 𝑺𝒖𝒛𝒆𝒕𝒕𝒆 $88
火焰橙酒可麗餅 ‧ Crepe係餐廳招牌甜品,必試!店員淋上橙酒,火焰由雪糕燒到可麗餅,又再一次打卡😆!Crepe皮薄煙韌,夾埋橙味雪糕食,口感冷熱交融非常正!仲有幾片香橙,當飯後水果非常滿足!

♢ ☕️𝑺𝒐𝒐𝒕𝒉𝒊𝒏𝒈 𝑻𝒊𝒔𝒂𝒓𝒐𝒎 $45
ʟɪɴᴅᴇɴ / ᴇʟᴅᴇʀʙᴇʀʀʏ / ᴘᴏᴘᴘɪᴇꜱ / ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴍɪɴᴛ / ᴅʀɪᴇᴅ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀɪᴇꜱ & ᴀᴘᴘɪᴇꜱ
法國品牌Tisarom花草茶,植物來自法國有機田園:菩提樹﹑接骨木莓﹑罌栗花﹑薄荷﹑士多啤梨&蘋果乾,充滿果甜香味,具有鎮靜舒緩作用,有益健康。咁大壺都只係 $45,仲配有蜜糖同Lotus焦糖餅乾,抵飲推介!

♢ 🍹𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏 𝑪𝒐𝒍𝒂𝒅𝒂 $80
ᴡʜɪᴛᴇ ʀᴜᴍ / ʟɪᴍᴏɴᴄᴇʟʟᴏ / ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴍɪʟᴋ/ ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴ ꜰʀᴜɪᴛ / ᴏʀᴀɴɢᴇ & ʟᴇᴍᴏɴ ᴊᴜɪᴄᴇ
椰香熱情特飲 ‧ 呢杯Cocktail好有亞熱帶風味,椰奶味濃郁,富有豐富果香:熱情果﹑橙﹑檸檬,清新開胃。

店員服務態度友善,不時過來換碟和餐具,值得一讚👍🏻
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 法國油封鴨腿
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
2023-02-09 81 瀏覽
今日專登去Popcorn去接朋友收工,然後去食飯。朋友話想食呢間好耐,所以我就陪佢去一齊去食。------------------------------我哋嗌咗一個法國生牛肉他他、香煎三文魚,脆皮燒豬腩,法式蛋白霜檸檬撻。我同朋友仲各自嗌咗嘢飲,佢嗌咗cocktail,我就嗌咗茶。牛肉他他配多士。牛肉食落好有牛味,朋友話食落嘅口感好似三文魚,再加埋他他醬,我同朋友食到停唔到口。香煎三文魚三文魚外皮煎到好脆卜卜同埋鹹鹹地咁,三文魚嘅油脂豐富,食落勁香!佢啲薯蓉都好好食,好香忌廉味,好creamy。脆皮燒豬腩呢個脆皮燒豬腩係我咁多樣嘢食入面,最鍾意食嘅一樣。佢層皮係真係脆,而唔係嗰種乾硬,好難咬嗰種!調味亦到啱啱好唔會過鹹或過淡。法式蛋白霜檸檬撻淡淡嘅檸檬味好清新,帶有酸酸地嘅味道,但又有適中嘅甜味,去令到成個撻冇咁酸,好好食!------------------------------總結嚟講幾好食,以後可以用接朋友收工嚟食呢間餐廳!🥳🥳

牛肉他他配多士。

脆皮燒豬腩

法式蛋白霜檸檬撻

總結嚟講幾好食,以後可以用接朋友收工嚟食呢間餐廳!🥳🥳
2023-02-07 95 瀏覽
今晚與朋友一起到將軍澳popcorn 的一家法國家常菜餐飯吃晚飯。法國香草蝸牛 $105還是第一次吃法國蝸牛,這個前菜以香草醬煮成,香氣撲鼻,薯糰丸子口感煙韌帶嚼勁,蝸牛肉彈牙,多士粒香脆,多重口感,非常驚喜。Pan-Fried Salmon Fillet $195香煎三文魚三文魚以燒茴香,薯蓉和日曬善茄醬汁煮成,三文魚皮香脆,肉厚鮮甜。Pork Belly香橙烤豬腩 $195烤豬腩以西梅醬汁調味,皮香脆得很,肥而不膩,嫩滑得來油脂十足,一層肥一層瘦肉交雜。遠配以羽衣甘藍,玉米糊,口感多變。Chocolate Moelleux Cake $85朱古力"Moelleux"蛋糕Moelleux 意思是soft, 是法國傳統甜品, cake 朱古力味濃厚,外形像brownie但帶軟軟軟口感 ,別樹一格。Ginger Fizz -泡泡姜 $45以生薑,蒔蘿草,檸檬汁,姜味汽水製成,微酸清甜。

法國香草蝸牛 $105

Pan-Fried Salmon Fillet $195

Pork Belly
香橙烤豬腩 $195

Chocolate Moelleux Cake $85
朱古力"Moelleux"蛋糕

Ginger Fizz -泡泡姜 $45
以生薑,蒔蘿草,檸檬汁,姜味汽水製成,微酸清甜。
2023-02-07 79 瀏覽
喺咁繁忙嘅將軍澳偶然有一間西餐廳可以俾我地享受一個peaceful 嘅weekday lunch一行四人入座可能當日係閒日都唔會爆場眼見只有3-4枱客我叫左個牛扒老實講好一般薯條份量就夠嘅 end up 都食唔哂另外一讚 蕃薯條好味😋同埋menu selection夠多適合不同口味人士
喺咁繁忙嘅將軍澳

另外一讚 蕃薯條好味😋
同埋menu selection夠多
適合不同口味人士
2023-02-02 1032 瀏覽
跟親朋好友新春聚餐,吃了多日中菜,今晚就來到將軍澳 Popcorn商場內的 Odelice! 吃法國菜吧。❣️ 法國香草蝸牛薯糰丸子法國香草蝸牛是法國經典菜。香草醬香氣飄飄,令我垂涎欲滴。蝸牛口感彈牙,薯糰丸子帶淡淡的薯仔香味和煙韌的口感,還有脆口多士粒,多重口感。混合香草醬清新味道,這個前菜不錯。❣️馬賽龍蝦海鮮鍋馬賽龍蝦海鮮鍋包括半隻龍蝦、盲槽魚、大蜆和魷魚。肥美多肉的龍蝦鮮味。盲槽魚烹調得皮脆,而肉質結實不柴。還有鮮味的大蜆和魷魚。最後以酸種麵包沾上充滿海鮮鮮味的湯汁來吃,美味。❣️ 法國油封鴨腿熱呼呼的法國油封鴨腿,表面帶脆及味道焦香,肉質嫩滑。伴以砵酒醬汁,更提升了肉味層次,十分惹味。以皺葉椰菜和薯糰丸子作伴菜,吸收了油封鴨腿的香甜肉味,令口感柔軟的皺葉椰菜和煙韌的薯糰丸子味道更甜美。❣️ 火焰橙酒可麗餅幾乎每次都會點這個「火焰橙酒可麗餅」,因為不是隨處可找得到這樣的甜品啊。店員在可麗餅上淋上味道甜中帶甘的火焰橙酒,即時香味四溢,可麗餅加添了芳香味道。可麗餅上有新鮮的橙肉和雲呢拿雪糕球,整體味道甜甜帶微甘,別具一番風味。🍹 石榴莫希托法國蘋果汽泡酒、白朗姆酒、石榴糖漿、薄荷葉和青檸調
❣️ 法國香草蝸牛薯糰丸子
❣️馬賽龍蝦海鮮鍋
馬賽龍蝦海鮮鍋
盲槽魚烹調得皮脆,而肉質結實不柴。
還有鮮味的大蜆和魷魚。
最後以酸種麵包沾上充滿海鮮鮮味的湯汁來吃,美味。

❣️ 法國油封鴨腿
法國油封鴨腿
❣️ 火焰橙酒可麗餅
🍹 石榴莫希托
石榴莫希托
法國蘋果汽泡酒、白朗姆酒、石榴糖漿、薄荷葉和青檸調製而成的石榴莫希托。口感清新,味道帶甜甜的石榴香氣,容易入口。
🍹 花草茶 - 排毒
花草茶 - 排毒
以留蘭香薄荷、迷迭香、百里香、金錢草和蒲公英泡出口感清新提神的花茶。隨個人喜好,可加點蜂蜜增添甜甜的味道。
2023-01-30
馬賽龍蝦海鮮鍋
法國油封鴨腿
石榴莫希托
花草茶 - 排毒
2023-01-24 761 瀏覽
今天是放假的日子,所以我和家人去了將軍澳Popcorn商場逛街和吃晚飯,到了晚上我們經過這間餐廳,看到餐牌上的選擇很多,環境也十分寬敞和乾淨,便決定入去試一試,餐廳會播放一些輕鬆愉快的音樂Escargots Cocotte 法國香草蝸牛薯糰丸子($105)餐廳十分細心,將蝸牛剝殼,蝸牛是一種健康的食物,不但脂肪少,而且有很多的蛋白質,能夠補充人們日常所需的營養,蝸牛十分煙韌,用香草調味,非常新鮮,份量非常多,蒜蓉包很脆口Salmon Fillet 香煎三文魚($195)薯蓉軟綿綿,非常新鮮,三文魚皮脆內嫩,非常新鮮,份量十分多,而且三文魚的營養價值可以預防高血壓,高血脂的疾病,多吃也冇防Pork Belly 慢燉羊膝($195)賣相很吸引非常豐富,薯仔十分爽口微彈,十分新鮮,羊膝非常特別,煮得非常淋,也適合老人和小孩食用,而且冇骨頭,口感香稔軟嫩,羊味十分重,非常新鮮,份量非常多Crepe Suzette 火焰橙酒可麗餅($88)上甜品時侍應會打開火鎗燒一燒,令到雲呢拿雪糕溶化緩緩流落在可麗餅身上,可麗餅口感煙韌,加少許橙酒,口感十分多層次Ginger Fizz Ice Tea 泡泡姜

Salmon Fillet 香煎三文魚($195)

Pork Belly 慢燉羊膝($195)

Crepe Suzette 火焰橙酒可麗餅($88)

甜品侍應會打開火鎗燒一燒,令到雲呢拿雪糕溶化緩緩流落在可麗餅身上,可麗餅口感煙韌,加少許橙酒,口感十分多層次

Ginger Fizz Ice Tea 泡泡姜($45)

味道微酸,帶一點汽,非常解渴

Passion Colada 椰香熱情特飲($80)

味道甘甜,十分特別

整體來說,食物和飲品的質素非常高,它們的選擇都非常多,它們的份量非常多,它們的用料非常新鮮,它們的賣相非常吸引,上菜速度合理,不會同時在枱上放很多道菜,食物是即叫即做的,食物的定價相對合理,餐廳十分細心,食物和飲品都有詳細描述成份,而店員亦有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
慢燉羊膝
2023-01-10
慢燉羊膝
法國香草蝸牛薯糰丸子
  • 法國香草蝸牛薯糰丸子,火焰橙酒可麗餅
2023-01-22 108 瀏覽
主打平民化的法式小吃,包括法式薄餅ᴄʀᴇᴘᴇ,沙律、意粉,走的是歐陸風格。記得上一次光顧已經是數年前在尖沙咀分店。位於灣將軍澳ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ的Odelice!設計簡約,灰色牆上掛著的幾幅法國海報為店舖增添濃厚的法國味。.
∗ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ $588套餐有$588 及 $788 兩個,分別在於主菜的選擇。

∗ 白蘭地煮蜆∗ 意大利火腿拼盤50克前菜可以挑選兩款白蘭地煮蜆以蒜香忌廉汁作基底,為蜆肉提鮮
意大利火腿豐腴甘香,微微鹹香,佐以油漬蕃茄乾解膩
.∗ 肉眼牛扒配薯條嚴選新西蘭草飼肉眼,挑選了五分熟的熟度不過外層倒有點偏乾,比較需要特別咀嚼一下.∗ 法國油封鴨腿第二道主菜則點了經典的油封鴨腿傳統法式風味
鴨腿外皮可以烤到卜卜脆
切開外皮後,就是鮮嫩的鴨肉
∗ 花生朱古力可麗餅當年餐廳是以法式可麗餅一炮而紅是一款來到不可錯過的甜點可麗餅上塗滿 巧克力及花生醬,與餅皮融為一體加上雲呢拿雪糕,吃起來很讚!.
∗ ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴡɪɴᴇ $70
∗ ᴘɪɴᴋ ᴍᴀʀᴛɪɴɪ $60對了,推薦這裡的酒當天幫我們推薦一款ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴡɪɴᴇ及ᴄᴏᴄᴋᴛᴀ
∗ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ $588
套餐有$588 及 $788 兩個,分別在於主菜的選擇。

∗ 白蘭地煮蜆
∗ 意大利火腿拼盤50克
前菜可以挑選兩款
白蘭地煮蜆以蒜香忌廉汁作基底,為蜆肉提鮮
意大利火腿豐腴甘香,微微鹹香,佐以油漬蕃茄乾解膩

∗ 肉眼牛扒配薯條
嚴選新西蘭草飼肉眼,挑選了五分熟的熟度
不過外層倒有點偏乾,比較需要特別咀嚼一下

∗ 法國油封鴨腿
第二道主菜則點了經典的油封鴨腿
傳統法式風味
鴨腿外皮可以烤到卜卜脆
切開外皮後,就是鮮嫩的鴨肉

∗ 花生朱古力可麗餅
當年餐廳是以法式可麗餅一炮而紅
是一款來到不可錯過的甜點
可麗餅上塗滿 巧克力及花生醬,與餅皮融為一體
加上雲呢拿雪糕,吃起來很讚!

∗ ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴡɪɴᴇ $70
∗ ᴘɪɴᴋ ᴍᴀʀᴛɪɴɪ $60
對了,推薦這裡的酒
當天幫我們推薦一款ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴡɪɴᴇ及ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ搭餐,滿足的晚餐。

2023-01-17 105 瀏覽
之前同朋友喺尖沙咀The One經過呢間餐廳,知道佢係食法國菜已經有啲興趣,不過果陣趕住睇戲無食到,今次收工同朋友去Popcorn行街,居然又見到佢,就毫無猶豫入咗去試!餐廳環境整體感覺好好,地方乾淨闊落,坐得好舒服,裝修亦幾靚,黑白階磚配墨綠色牆,復古得嚟又幾有情調,仲掛咗好多法國風景畫;門口corner位整咗個細細地嘅grocery,好有法國田園feel~係賣一啲法國醬汁、花草茶、酒等等,仲有法國護膚品添,好特別!.💎$105 法國香草蝸牛 蝸牛好新鮮爽口,配埋香濃嘅香草青醬好夾,仲有望落似湯圓嘅薯糰丸子,吸曬啲醬汁,食落又軟又糯咁幾特別,麵包粒好酥脆,超香牛油味,所有野加埋口感好豐富,即刻胃口大開😋.💎$195 法國油封鴨腿鴨腿煮得好軟淋好易切,入口嫩滑,配埋香中帶甜嘅砵酒醬汁,非常出色😍,個底鋪滿曬椰菜,好鮮甜,有肉有菜一啲都唔膩👍🏻,而且薯糰丸子真係好百搭,加喺呢到一樣好味,變咗第二種風味.💎$368 馬賽龍蝦海鮮鍋聽聞呢個係法國名菜,當然要試試,賣相豐富吸引,非常足料,龍蝦肉質結實鮮甜,仲有好多膏,好滿足!黑青口嫩滑飽滿,大蜆鮮甜彈牙,魷魚好爽口,盲槽魚外皮香脆、魚肉軟嫩,

💎$105 法國香草蝸牛

蝸牛好新鮮爽口,
配埋香濃嘅香草青醬好夾,
仲有望落似湯圓嘅薯糰丸子,
吸曬啲醬汁,
食落又軟又糯咁幾特別,
麵包粒好酥脆,超香牛油味,
所有野加埋口感好豐富,
即刻胃口大開😋

💎$195 法國油封鴨腿

鴨腿煮得好軟淋好易切,
入口嫩滑,
配埋香中帶甜嘅砵酒醬汁,
非常出色😍,
個底鋪滿曬椰菜,好鮮甜,
有肉有菜一啲都唔膩👍🏻,
而且薯糰丸子真係好百搭,
加喺呢到一樣好味,
變咗第二種風味
💎$368 馬賽龍蝦海鮮鍋

聽聞呢個係法國名菜,
當然要試試,
賣相豐富吸引,非常足料,
龍蝦肉質結實鮮甜,
仲有好多膏,好滿足!
黑青口嫩滑飽滿,
大蜆鮮甜彈牙,魷魚好爽口,
盲槽魚外皮香脆、魚肉軟嫩,
個醬汁係用蕃茄、紅蘿蔔
同香料熬煮出嚟,
夾埋海鮮食酸酸甜甜好好味,
香濃得嚟又好清新~
💎$85 朱古力Moelleux蛋糕

面頭嘅忌廉勁軟綿,
仲食到好濃嘅奶香味,
蛋糕口感比brownie結實啲,
但入口就溶,
仲食到一粒粒嘅杏仁碎,
整體甜度啱啱好,
食曬都唔覺得膩,
仲有啲唔夠喉,超級推介😍👍🏻
💎$80 椰香熱情特飲

呢杯cocktail溝咗白朗姆酒、
檸檬香甜酒、椰奶、熱情果、
橙汁同檸檬汁,
一飲熱情果嘅香味非常突出,
加咗椰奶所以好易入口,
淡淡嘅酒香帶甜酸嘅水果味,
非常清新,好啱女士們飲~
💎$45 抗壓花草茶

呢杯花茶係用香茅、薰衣草、
玫瑰花瓣同蘋果乾沖成,
餐廳好貼心地配咗一兜蜜糖,
同一塊lotus焦糖餅乾,
花茶飲落清香解膩,
仲可以幫助消化!
2023-01-16 124 瀏覽
Odelice今天特意去將軍澳行跨灣大橋,順便在商場吃這間我好滿意的法國菜。座椅舒適,氣氛閑適,好好!班尼迪克碗蛋流心好睇好食,三文魚足足有四大片,好多😍😍有點驚訝🙀擺得靚,睇見都已經流晒口水。值得一提的是有牛油果蓉和鷹豆蓉👍🏻👍🏻,令成碟變得又好味又特別。半隻龍蝦🦞炒蛋龍蝦雖然不是很大隻,但勝在好新鮮,個麵包鬆軟到不得了,沙律菜鮮甜開胃🫶🏻離開舖頭的時候,竟然發覺佢哋係有一啲外國嘅製品賣,都好吸引,我買咗一件薰衣草香梘,相同產品比起我在百貨公司買平了大約兩成。正😄總結就係好滿意嘅星期日悠閑之選。
Odelice

班尼迪克碗

半隻龍蝦🦞炒蛋

總結就係好滿意嘅星期日悠閑之選。

節日嘅時候總係想飲番杯酒chill下🥂🎄聖誕節發掘到呢間法國餐廳🇫🇷質素高之餘好高性價比!🤩🔸節日套餐 ($450/位)🧀🥐頭盤 頭盤有香煎鴨肝,Parma ham沙律,蘑菇蓉,三文魚醬,炸黑松露蘑菇球,麵包🍞特別推介三文魚醬好香好香‼️鴨肝好creamy亦都唔會覺得漏🥰兩款配麵包都好perfect~🦪法國生蠔 ($185/6隻)熱愛生蠔嘅👦🏻話要加錢要6隻🦪🤣蠔味好香好新鮮,帶小小海水味但一啲都唔會腥,雖然唔算好肥美但味道好出色🤤🥩肉眼扒配黑松露薯仔千層批 (每位+$50)主菜有幾款,包括三文魚、豬腩肉等等,我地揀左牛扒,牛扒頭尾嘅部分燒得有小小過左火🔥比較硬左啲,但中間部分就岩岩好燒得好香👍🏼🥣醬汁方面,有胡椒醬汁同龍蒿奶油醬,個人喜好胡椒醬汁正常,但奶油醬就唔太喜歡,亦都唔太襯牛排🫣🧄焗蒜頭整得好好!無左蒜頭嘅辣味反而帶小小甜味,好香好出色☺️🥔黑松露薯仔千層批又係要大推!🔥黑松露嘅味道好香,薯仔切成一片片薄片叠起,一齊焗味道好有驚喜!😍🍫朱古力tasting呢個甜品係令我想回頭嘅一大原因!因為真係好好食😋朱古力味超香超濃,慕絲好滑好似cream咁,但佢唔會過甜所以可以一啖接住一啖😋

🔸節日套餐 ($450/位)

🧀🥐頭盤

🦪法國生蠔 ($185/6隻)

🥩肉眼扒配黑松露薯仔千層批 (每位+$50)

🍫朱古力tasting

總括黎講,如果想節日慶祝,搵啲唔太貴嘅法國菜🇫🇷絕對推介呢間‼️水準高性價比超高🤩平時啲2人晚市套餐都係5xx/7xx,無論情侶👫朋友閨蜜👭家人👨‍👩‍👧可以一齊開支酒chill下🥂
慶祝紀念
聖誕節
2023-01-13 86 瀏覽
📍Odelice! (PopCorn) (將軍澳)🍽️法式小館雙人套餐 $788🥦是日精選餐湯:西蘭花湯🦐火燒大虎蝦 加咗茴香酒,所以酒味好重。蝦肉幾鮮甜。鷹嘴豆煮得夠腍,香料味幾重。🥩慢燉羊膝羊肉煮得軟腍又入味,羊皮有少少脂肪幾香口,配搭肉汁味道好夾!仲有大量炸得脆脆地嘅新薯同薯糰丸子。🥘馬賽龍蝦海鮮鍋 每份有半隻龍蝦, 黑青口, 大蜆, 盲槽魚, 魷魚。+$80仲可以升級至原隻龍蝦。醬汁係經典重番茄酸甜,略帶蒜香嘅口味。麵包蘸醬汁好惹味。海鮮質素唔錯。🦞龍蝦肉彈牙唔黏殼,啖啖肉好滿足。🦑魷魚份量超級多。🍰朱古力”Moelleux”蛋糕朱古力味道濃郁芳醇,甜度唔算好高,有少少入口即溶嘅感覺。🦪法國產地直送生蠔 $134/4因為有啲比較細隻,所以俾多咗隻🫢。蠔肉海水味重,口感偏爽脆。🥂Sparkling Wine +$70Veuve JS Bouquet Grande Cuvée, France果香好重,好易入口。🍹Pink Martini $60好香嘅菠蘿味,不過Vodka嘅酒味都幾重。套餐好豐富,價錢唔算好貴。環境都好適合約會!📍Odelice! (PopCorn) (將軍澳)將軍澳
📍Odelice! (PopCorn) (將軍澳)

🍽️法式小館雙人套餐 $788

🥦是日精選餐湯:西蘭花湯

🦐火燒大虎蝦

🥩慢燉羊膝

🥘馬賽龍蝦海鮮鍋

🍰朱古力”Moelleux”蛋糕
朱古力味道濃郁芳醇,甜度唔算好高,有少少入口即溶嘅感覺。

🦪法國產地直送生蠔 $134/4

🥂Sparkling Wine +$70
果香好重,好易入口。

🍹Pink Martini $60
好香嘅菠蘿味,不過Vodka嘅酒味都幾重。

套餐好豐富,價錢唔算好貴。環境都好適合約會!

📍Odelice! (PopCorn) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖
2023-01-11 96 瀏覽
今日同男朋友放咗工過去將軍澳popcorn行,晚餐就係法國餐廳odelice開餐 😋我哋揀咗「法國生牛肉他他」做頭盤,生牛肉用嘅係新鮮手切金髮阿基塔牛脊肉,非常開胃!主菜我哋就揀咗「香煎三文魚」,三文魚煎得好香口,而且好滑,薯蓉亦都好creamy,同三文魚好夾!因為男朋友鍾意食羊,我哋仲叫咗「慢燉羊膝」,估唔到隻羊膝勁大隻,而且一啲都唔騷:甜品方面,我哋叫咗「啤梨杏仁撻」:嘢飲我哋就叫咗「泡泡姜」同一杯雞尾酒

甜品方面,我哋叫咗「啤梨杏仁撻」:

嘢飲我哋就叫咗「泡泡姜」同一杯雞尾酒
2023-01-10 87 瀏覽
係將軍澳 PopCorn入面既中價法菜,平日晚市黎到都幾多人,但都有位可以walk in,呢到有set 好既二人套餐,都可以單點唔同菜式。🌟法國生牛肉他他100克手切金髮阿基塔牛脊肉一份會配三塊多士,多士邊偏硬,生牛肉他他已經調好晒味,牛肉好軟帶啲微辣🌟馬賽龍蝦海鮮鍋海鮮鍋真係全部都海鮮,有半隻龍蝦,黑青口,大蜆,盲槽魚,魷魚等。龍蝦唔算好大隻,蝦尾肉都幾爽,仲有好多膏。個汁有啲薯仔同蘿蔔粒。呢份都配咗兩塊麵包🌟脆皮燒豬腩本身冇咩期望,但又幾好食。上面有4件燒豬腩,塊皮燒得好香脆,肉好嫩滑,都有啲脂肪,配上酸甜西梅醬汁唔會好膩。配菜係羽衣甘藍同玉米糊,食落都幾似薯蓉🌟火焰橙酒可麗餅會點火再倒落去,賣相唔錯,但橙酒就較濃烈有啲苦,可以配埋雪糕一齊食🌟Anti-Stress - 抗壓香茅,蘭衣草,玫瑰花瓣,蘋果乾🌟Passion Colada - 椰香熟情特飲白朗姆酒,檸檬香甜酒,椰奶,熱情果,橙汁,檸檬汁飲品有酒精同冇酒精款,花茶係一壺咁上,都幾香玫瑰味。Passion Colada 入口較重橙汁同熱情果味,酒味都幾重。📍Odelice! @o.delice將軍澳唐賢街9號PopCorn

🌟法國生牛肉他他
100克手切金髮阿基塔牛脊肉

🌟馬賽龍蝦海鮮鍋

🌟脆皮燒豬腩

🌟火焰橙酒可麗餅

🌟Anti-Stress - 抗壓
香茅,蘭衣草,玫瑰花瓣,蘋果乾
🌟Passion Colada - 椰香熟情特飲
白朗姆酒,檸檬香甜酒,椰奶,熱情果,橙汁,檸檬汁
飲品有酒精同冇酒精款,花茶係一壺咁上,都幾香玫瑰味。

📍Odelice! @o.delice
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖

2023-01-06 665 瀏覽
在將軍澳 POP Corn 也有 Odelice 分店,鼠妹🐿很久沒吃啦,就決定去吃晚餐🤤。店舖位於一樓電梯旁邊,跟其他分店一樣的色調。食物有套餐和散點,另有Cocktails 選擇🙈。-▪︎Passion Colada HKD$65顏色較鮮豔的飲品,用白朗姆酒、檸檬香甜酒、椰奶、熱情果、橙汁及檸檬汁製成。味道酸中帶甜,酒味不算太重邊吃邊喝享受的☺️。-▪︎Smoothing HKD$45花茶名叫紓緩,用菩提樹、接骨木莓、罌粟花、薄荷、士多啤梨及蘋果乾製成,另有蜜糖可加配。茶味清香濃郁,可中和食物油膩感😆。-▪︎法國香草蝸牛 HKD$105法國菜當然要吃蝸牛,因為做法特別又惹味🥳,另配薯團丸子。蝸牛口感新鮮鮮味,薯團丸子口感較煙韌。醬汁味道濃郁😋,麵包粒沾滿醬汁口感豐富。-▪︎香煎三文魚 HKD$195用燒茴香、薯蓉及日曬蕃茄醬汁製成,感覺特別的組合。三文魚是半熟狀態,魚皮煎到香脆,魚肉肉口感嫰滑細膩,每一口也吃到魚油香味😋。-▪︎脆皮燒豬腩 HKD$195用羽衣甘藍、玉米糊及西梅醬汁製成,法式做法也做到皮脆肉嫰的口感。豬皮脆而不肥膩,腩肉肉質嫰滑帶油脂挺香口🤤。羽衣甘藍新鮮爽口,玉米糊像薯蓉的質

▪︎Passion Colada HKD$65

▪︎Smoothing HKD$45

▪︎法國香草蝸牛 HKD$105
法國菜當然要吃蝸牛,因為做法特別又惹味🥳,另配薯團丸子。

▪︎香煎三文魚 HKD$195

▪︎脆皮燒豬腩 HKD$195
用羽衣甘藍、玉米糊及西梅醬汁製成,法式做法也做到皮脆肉嫰的口感。豬皮脆而不肥膩,腩肉肉質嫰滑帶油脂挺香口🤤。羽衣甘藍新鮮爽口,玉米糊像薯蓉的質感挺特別的。

▪︎法國蛋白霜檸檬撻 HKD$75
賣相吸引又邪惡的甜品,上層是香滑的蛋白霜,口感綿密甜而不膩😚。檸檬撻撻皮鬆脆,味道酸酸的很開胃,整體味道先甜後酸挺特別。
2023-01-04
20 分鐘 (堂食)
2023-01-06 105 瀏覽
前排喺MTR app發現有幾張美食coupon, 喺地鐵商場就可以用,星期日至四夜晚六點後,300蚊減100,都幾抵,所以就去咗Popcorn睇吓有咩好食突然間好想食可麗餅就嚟咗呢度🤤先講下咸食先🥘白蘭地煮蜆白蘭地味好出,鐘意嘅會覺得好好食😋個汁仲係蒜香忌廉汁,比較杰身,所以每隻蜆都食到好濃嘅汁香味,啲蜆好大隻,同埋好多肉,好新鮮🥗吞拿魚尼斯沙律沙律菜好新鮮,份量都好多,仲加埋烚蛋牛油果,成個菜都覺得好清新,好健康🥩肉眼牛排配薯條220克到主菜嘅牛扒,係比較厚身嘅肉眼扒,叫咗七成熟都啱啱好,比較遜色係啲薯條麻麻好食🍦花生朱古力可麗餅可麗餅即叫即整,所有嘢娛樂返啲時間去叫,今次揀咗花生朱古力,因為貪佢入邊有花生醬,再加埋朱古力雪糕🤤🤤唔使講,睇樣都知好好食,自己偏好就係Nutella榛子朱古力同煎香蕉嗰個好似吸引啲🫣

突然間好想食可麗餅就嚟咗呢度🤤先講下咸食先

🥘白蘭地煮蜆