2020-05-19 94 瀏覽
因為疫情關係,好耐都冇同啲姊妹見面啦所以就簡左呢間餐廳,咁岩晚餐又有8折優惠今次3個人食叫左兩個餐再加一個小食環境氣氛都ok,服務員態度唔算差,都尚可接受以咁樣既價錢仲要有折,都算係抵食
因為疫情關係,好耐都冇同啲姊妹見面啦

所以就簡左呢間餐廳,咁岩晚餐又有8折優惠

今次3個人食叫左兩個餐再加一個小食
環境氣氛都ok,服務員態度唔算差,都尚可接受
以咁樣既價錢仲要有折,都算係抵食
奧斯芝士牛肉漢堡
波士頓龍蝦意粉
小食拼盤
2020-05-13
奧斯芝士牛肉漢堡
小食拼盤
2020-05-16 28 瀏覽
呢間喺旺角近廣華醫院嘅西餐,真係非常之唔錯,特別係佢個全日早餐,我睇到個漢堡扒就想叫呢一份啦,一份有齊晒我想食嘅pancake同埋漢堡扒,所以就決定咗叫呢一個啦!!漢堡扒呢外邊都有少少脆,煎得非常之香,薯條呢份量雖然唔多,但係都係非常之脆嘅,唔知係咪用氣炸鍋整出嚟嘅呢!?熱香餅我覺得都唔錯,配埋蜜糖食滿足左我嘅食慾,價錢上來講都OK嘅,所以如果想揀間性價比高嘅西餐廳我覺得呢度都唔錯! 環境方面都坐得幾舒服嘅,可以二至八個人食都OK,下次會再幫襯。

2020-05-15 30 瀏覽
這一間在旺角的連鎖小店,以窩夫為主題。全日都有窩夫供應。這個晚上,我們點了一客ocio 特選全日早餐,和香蒜海鮮意粉。晚市套餐包括餐湯和飲品。蘑菇湯都幾濃。這個特選全日早餐包括了雞扒、香草豬肉腸、煙三文魚、煎蕃茄、沙律、薯條、茄汁焗豆、炒滑蛋及窩夫,份量好大,其實兩個細食女生共享再加點一些小食便可。香蒜海鮮意粉,材料都幾豐富,有大蝦仁、蜆肉、八爪魚,再配合野菌,三色椒,車厘茄。意粉煮得不過不失,份量都唔錯。

這一間在旺角的連鎖小店,以窩夫為主題。全日都有窩夫供應。

晚市套餐包括餐湯和飲品。

蘑菇湯都幾濃。

2020-05-14 29 瀏覽
Hidden in an inner lane within Mong Kok lies one of the best all day breakfast restaurants I've had in Hong Kong in a long time. Going in we went in with high expectations and were out of expectations!Hungry for lunch, we went in and ordered a lot of food. For our starters they gave us a nice warm corn soup which was perfect to start with as it was seasoned to perfection. For my main meal, I had the all day breakfast which included a whole bundle of food. IN the middle lies a tenderly fried chic

For my main meal, I had the all day breakfast which included a whole bundle of food. IN the middle lies a tenderly fried chicken breast, sausages, smoked salmon, scrambled eggs, a waffle, baked beans and a salad. This was extremely filling but really well made, my favourite part of this meal was the waffle which was perfectly fluffy and tasty.

We also ordered spaghetti with Mushrooms and Asparagus in Tomato sauce, which was delightful and tasty. It had a great tomato sauce and the asparagus in the meal made it feel healthy.

I would highly recommend this cosy restaurant for any couples or people looking for a nice meal when they're in Mong Kok.
2020-05-14 40 瀏覽
聽朋友講話呢間餐廳幾好食,所以就過嚟試吓,但係真係好多人,等左成九個字,先至有枱可以俾我哋。都唔知係好彩定唔好彩,餐廳真係好熱鬧好多人,所以座位都比較逼夾,同埋真係比較嘈。向好過方面諗即係呢度啲嘢食好似真係唔錯,先會有咁多人嚟食。喜歡特別嘅我,俾佢餐牌上限量呢兩個字吸引左,據說呢個安格斯牛扒配龍蝦餐係每日限量12份,見佢咁特別,應該係正野嚟㗎啦。嚟到嘅時候好似好吸引,隻龍蝦嘅size都好似幾大隻,仲要鋪滿芝士。一揭開簡直驚喜萬分,因為竟然有橙紅色嘅膏。但係唔知點解啲肉比較韌,同埋味道比較鹹。至於個牛扒我就嗌咗五成熟,但係似乎嚟到就熟左啲啦,不過好彩佢都唔係好硬,都算Jiucy嘅。朋友就嗌咗個咖喱芝士焗豬扒飯,不過就咁睇落咖喱汁好似唔係好夠,啲飯局出嚟都比較乾身,但係就滿滿嘅芝士,絕對係芝士控嘅最愛。跟餐仲有一個餐湯,佢係粟米忌廉湯嚟㗎。不過飲落有少少偏甜,可能係啲粟米本身太甜掛。

2020-05-14
45 分鐘 (堂食)
2020-05-14 28 瀏覽
《Ocio 的色香味》色就是顏色鮮豔,香就是香氣撲鼻,味就是鮮美無比味道好極了,俱是都的意思。主要是指食物在色澤、香氣、味道方面一應俱全!我不是美食家,不是常常評美食 ; 也不是歌唱家,我唱歌不夠動聽! 但今次剛巧來到Ocio , 在疫症下感受一下這裡的色香味!色香味: 香烤葡萄牙伊比利亞豬前肩扒:  一塊偌大的網紋豬肩扒,色水吸引,有啡燶邊(但又不是燶)令視覺上錦上添花,有薯條有多色沙拉菜,整個畫面有對比,令畫面有實在感及更能突顯豬排的光芒,是閃爍的光芒!三秒後,豬香味也陣陣滲出,有那種熱鍋氣,味道絶不酥,肉也呈粉紅色,一咬易入口,不會有硬度,軟酥諗!色香味: 龍蝦汁日式鐵板魷魚意大利飯:  白色的魷魚船上面已沾了深黑色的龍蝦汁,黑白黑白配,第一個的刺激便是視覺系統,其次,就是它的香味,一切開魷魚,發現意大利飯被紫菜薄薄的包住,飯香已包含著魷魚的鮮味及飯粒也沾滿龍了蝦汁的海鮮味……食指從未停過去吃飯,魷魚與意大利飯粒,出奇地配,真的做到色香味一應俱全!希望一天,我能成為能歌唱的美食家,可以一邊唱一邊吃,真正做到E神,不是,是食神才真!
《Ocio 的色香味》

之前在這家西餐廳吃過晚餐,除了晚市套餐外,主餐牌上還有其他單點及一系列的甜品選擇,但是那次吃得太飽,未有機會吃 ,唯有留待下次吧。這次在附近吃完晚飯後部特地過來吃甜品。餐廳面積不大,兩排座位較迫。甜品款式多項,有窩夫、梳乎厘、刨冰等。鑊仔抹茶班戟心太軟還以為會以鑊仔端上,跟餐牌相片有點出入呢。由上而下,忌廉、抹茶雪糕,再以曲奇餅相隔開烤熱的班戟心太軟。抹茶雪糕味道不濃,奶味較重。反而班戟的抹茶味濃郁。班戟皮焗得硬身,外層脆口,灑上糖漿及糖粉;裡面口感較綿滑,像蛋糕般。一切下去,熱烘烘的抹茶朱古力醬從班戟流出,一口雪糕,一口班戟,冰火交融,多重口感,很過癮。玫龍蜜瓜雪山 賣相那麼精緻花心思,定要先打卡拍照。半個玫龍蜜瓜被刮空了中心部份,放入蜜瓜口味的啫喱粒,上面有個梳乎厘班戟及雲喱拿味的雪糕球,蜜糖星星作點綴。梳乎厘班戟鬆軟,富空氣感,新鮮焗起帶陣陣蛋香。蜜瓜鮮甜多汁,不過有些果肉未太熟透,較難刮出;配著雲呢拿雪糕一併吃,很快溶化,不能待太久吃啊。
鑊仔抹茶班戟心太軟
玫龍蜜瓜雪山
2020-05-13 67 瀏覽
放工之後好肚餓又要同同事搵食啦, 今日行過煙廠街呢度, 以為呢度淨係得甜品食啦, 點知原來呢間除咗甜品之外仲有埋正餐, 兩個人唔算太肚餓 而且裝修都幾別緻, 於是即刻過嚟試下 我哋兩個人唔算太肚餓, 於是share一個餐食, 我哋叫咗呢個香烤葡萄牙伊比利亞豬前肩扒, 唔知個名夠長, 菜式未到仲唔錯塊豬扒都幾大塊, 雖然佢畀咗燒汁我, 但其實豬扒本身已經有酸酸甜甜嘅調味, 未到已經好豐富, 仲有好香脆嘅薯條, 沙律伴碟, 份量啱啱好另外我哋再叫多個加39蚊嘅 水牛城雞翼, 雞翼除咗有辣醬之外, 本身仲有糖漿喺上面, 所以咬落脆脆地, 口感有層次兩個人食一個餐當然唔夠, 我哋仲叫咗個密瓜刨冰, 59蚊話平唔平, 但見到個份量真係嚇死人, 超級大兜, 兩個人食都食唔曬, 又食完個豬扒好熱, 到食個甜品之後就覺得好凍, 心情就好似坐過山車一樣最後加多杯靚靚咖啡, 都算唔錯呀

最後加多杯靚靚咖啡, 都算唔錯呀
2020-05-13
15 分鐘 (堂食)
2020-05-13 35 瀏覽
今日又去左旺角行街,成日都唔知食咩好,次次都係行到邊,就求其搵間餐廳入去食個飯。今日就去到OCIO呢一間甜品cafe試下set dinner。是日餐湯 - 忌廉蘑菇湯分量都唔係好夠,但係飲落都有粒粒蘑菇蓉,都有小小心思。軟殼蟹黑松露意大利飯 $128意大利飯略微有D硬,但係原隻軟殼蟹熱辣辣食都幾唔錯。香烤美國安格斯牛翼板肉8oz配薯條 $158牛翼板肉係市面上餐廳都好少見,口感真係幾好食,肉味都好重,8oz都好夠食。飲品 - 凍檸茶餐廳唔難搵,野食都唔錯,但係坐位就比較迫,始終香港鋪租貴寸金尺土,將就下,下次可以去試下甜品。

是日餐湯 - 忌廉蘑菇湯
分量都唔係好夠,但係飲落都有粒粒蘑菇蓉,都有小小心思。

軟殼蟹黑松露意大利飯 $128
意大利飯略微有D硬,但係原隻軟殼蟹熱辣辣食都幾唔錯。

香烤美國安格斯牛翼板肉8oz配薯條 $158

飲品 - 凍檸茶

2020-05-07
2020-05-12 36 瀏覽
今日出嚟旺角行街,見到有OCIO嘅分店,第一次嚟,環境坐得好舒適。凍櫃仲擺咗不同款嘅蛋糕。Set Lunch好抵食,套餐仲有十幾款選擇,樣樣都好吸引,揀咗香煎原條龍脷配意粉,加多杯熱咖啡醒醒神。龍脷啖啖肉,大大條。意粉好香蒜蓉粒一齊炒,旁邊仲有沙律菜,一個價錢幾種享受👍🏻粟米忌廉湯都好香濃,原粒粟米,仲可以優惠價錢加配小食,但份量太大,今次未有機會試住,下次會約埋朋友Dinner時間再嚟試多d款🤗

2020-05-12
午餐
  • 餐湯
2020-05-12 32 瀏覽
所有晚市套餐都係$200內😍仲有多款特色甜品, 例如有心太軟、窩夫、法式吐司等。幾抵食👍🏻!餐湯--粟米忌廉湯湯質地比較稀身,粒粒粟米增添口感美式BBQ醬烤原條豬肋骨🐷味道好出色!令人回味的燒烤醬,食落甜甜地,入口柔軟、咬落彈牙醃料和燒烤醬令豬肋骨帶來豐富的口感~非常開胃!!底下嘅薯條都好好食,炸得非常香脆,薯味十足!雜莓窩夫😍賣相幾靚,顏值高又可愛,少女心即時爆發!佢個窩夫都幾多雜莓, 我好鍾意!!但佢同我平時食嘅窩夫有D唔同, 厚身D, Waffle外脆內鬆軟,同埋雪糕一齊食,好正😋草莓奶昔冰爽解渴,入口是濃郁的草莓味以呢一個價錢的水準可以食到甘高質素。店員態度良好,下次再去食

餐湯--粟米忌廉湯

湯質地比較稀身,粒粒粟米增添口感

美式BBQ醬烤原條豬肋骨🐷

味道好出色!
令人回味的燒烤醬,食落甜甜地,入口柔軟、咬落彈牙

醃料和燒烤醬令豬肋骨帶來豐富的口感~非常開胃!!

底下嘅薯條都好好食,炸得非常香脆,薯味十足!

雜莓窩夫😍

賣相幾靚,顏值高又可愛,少女心即時爆發!
佢個窩夫都幾多雜莓, 我好鍾意!!

草莓奶昔

冰爽解渴,入口是濃郁的草莓味

以呢一個價錢的水準可以食到甘高質素。

店員態度良好,下次再去食
  • 美式BBQ醬烤原條豬肋骨
  • 雜莓窩夫
2020-05-11 84 瀏覽
旺角煙廠街附近都有好多野食~今日就俾佢既all day breakfast 吸引而黎到呢度餐廳食dinner 啦~ 餐廳氣氛幾好,牆上面掛左好多飾物,佈置得好英倫風~ 好靚好舒服☺️出面睇menu 已經好想食佢個all day breakfast ~當然係叫一個先啦,另一個叫左個燒雞意粉套餐,包一杯餐飲同有餐湯~呢度既餐上碟都整得好靚呀~岩晒鐘意幫美食打卡既我~😆 漢堡扒好厚身~同幾大塊,口感都好實唔會腍啤啤~煎得幾好~😋👍🏻 薯條都好脆呀!配埋個熱香餅,飽肚感一流~滿足😋🤤朋友果個燒春雞外表燒到好野味~望見都流晒口水🤤🤤雞髀部位好滑~唔會太乾,連埋皮一齊食最正!😍 不過我就唔係咁鐘意個雞胸果部分啦~因為雞胸肉都真係比較「鞋」😂😂🙈意粉硬度適中~有炒過既香油味,係唔錯既~叫左杯蜜桃紅茶~好香桃味☺️好岩食完dinner飲~
旺角煙廠街附近都有好多野食~

呢度既餐上碟都整得好靚呀~岩晒鐘意幫美食打卡既我~😆
漢堡扒全日早餐

薯條都好脆呀!配埋個熱香餅,飽肚感一流~滿足😋🤤

BBQ醬燒春雞意粉

意粉硬度適中~有炒過既香油味,係唔錯既~
蜜桃紅茶

叫左杯蜜桃紅茶~好香桃味☺️好岩食完dinner飲~

2020-05-11
漢堡扒全日早餐
BBQ醬燒春雞意粉
蜜桃紅茶
2020-05-11 38 瀏覽
今日去煙廠街看看玩具槍🔫,然後去咗OCIO 吃飯,通常嚟OCIO 都係Tea 下....離不開cake 🍰& waffle 🧇 呢D名物! 但今日晚飯時間,見到Dinner set 豐富抵食,👫🏾餐廳又full full 的,於是我哋就叫咗2個set share!毫無懸念👉🏼我揀咗軟殻蟹黑松露意大利飯;🦀軟殼蟹一口盡享脆蟹殼、甜蟹肉、濃蟹膏的快感;黑松露獨特嘅鹹香;🇮🇹意大利飯剛中帶柔的口感全都是我的最愛!💃朋友選了OCIO 全日早餐,👍🏻上準之作!最正係招牌Waffle🧇.....將楓糖注入格仔,🍯厚身而質地鬆化,蛋味同粉味好香呀!晚餐+$19 有蛋糕🍰,但因為個Dinner 都夠晒分量,唯有等下次再食la!
Afternoon tea🌿🍽💫 Lets get some sweet❤️...有誰會不愛甜❓開心想吃甜,不開心更想吃甜。最近天氣熱,戴口罩都有點苦😷,但為左抗疫都要繼續堅持。下午茶時間,最好吃點甜 讓自己開心點吧。-ll $68Carmel Banana Chocolate Waffle一個原個朱古力窩夫,口感偏淋身,但實在。吃出淡淡朱古力味粉香🖤,加上燒焦過既香蕉🍌,帶點焦糖味,本來香蕉🍌跟朱古力🍫就很配呢。吃著吃著一個人吃光光,肥啊啊啊。-ll $65Spaghetti Carbonara with Black Truffle下午茶除左甜點🍰,仲有提供午餐呢。一上枱 賣相已經覺得好吸引,可見材料味道十足呢。濃濃忌廉 加上松露香🖤,不錯吃。..午後時光,人比較少,同朋友吃著東西 聊聊天,感覺不趕又悠閒,有時候感受慢活的生活也不錯。願疫情過後。。可以很快離開香港🥺。..

l[焦糖香蕉朱古力窩夫]l $68

吃著吃著一個人吃光光,肥啊啊啊。

l[黑松露卡邦尼意粉]l $65

濃濃忌廉 加上松露香🖤,不錯吃。

早陣子,阿叔👨🏾瘋狂愛上班戟,差唔多隔個星期就會去各大班戟店食🥞,情況就好似呢輪去咖啡店一樣,哈哈🤣!前日,下午茶時段經開旺角,口痕痕想食啲嘢,突然諗起呢間cafe小店嘅梳乎厘班戟,咁就嚟坐坐幫襯咗。.#鑊仔特濃朱古力雪山熱香餅 ($79),呢度新品之一,以特濃朱古力🍫做出嚟嘅梳乎厘班戟🥞,即叫即焗製,新鮮熱辣鑊仔上,雖然今次賣相有少少遢😅,但無阻食物質素。班戟軟綿綿,好似紙包蛋糕🧁嘅質地,有彈性,唔係食緊風咁!朱古力味超濃郁,絕對係朱迷至愛❤️,另配上雲呢拿雪糕🍦可以中和番朱古力嘅濃味,味道剛剛好!👍🏼