2021-09-21 52 瀏覽
最鍾意支持小店 今日去咗觀塘駱駝漆搵食 呢幢大廈出名多特別嘢食 見到有間餐廳賣韓式飯團 好似幾得意咁 咁就一於去試下啦 朋友嗌左個爆芝蛋帕馬火腿三文治 我就嗌左個爆芝蛋慢煮雞胸韓式飯團我嗰個飯團餐仲包埋一個沙律菜 初初以為佢個三文治係普通三文治 仲笑個朋友食埋啲咁普通嘅嘢 點知佢個三文治都有驚喜 佢個麵包係烘到有一條條坑紋嘅麵包 個爆芝蛋都十分嫩滑 帕馬火腿亦一啲都唔吝嗇 同埋啲火腿唔係好鹹好鹹果啲 入邊仲有啲蕃茄生菜 令到成件事冇咁膩 係一件好有heart嘅三文治 而我個爆芝蛋慢煮雞胸韓式飯團都無令我失望 佢唔係好似華禦結咁嗰啲飯團係一個整到好似三文治咁樣嘅飯團 用紫菜包住一層飯 啲飯仲要唔係普通嘅白飯 應該係加咗飯素喺入邊 令到啲飯再有口感啲 而個爆芝蛋都一樣咁滑 證明佢個爆芝蛋嘅品質控制得唔錯 跟住個慢煮雞胸好嫩 雞味都好重 另外值得一提嘅係佢個包裝 佢無論三文治定飯團都會用錫紙包好一分為二 再用一個特別嘅盒將兩半食物分開 睇得出佢係用心諗過 無論係同人分享 定自己一個食都非常方便唔會食到呢咁Hea 咁有心思嘅小店 係絕對值得人支持嘅

2021-09-21 103 瀏覽
多謝朋友的介紹。觀塘工作嘅佢推介依間唔太出名嘅健康餐廳。係工廈入面唔算易搵,不過最後都搵到。入面位唔太多,多數都係叫外賣番office 食。唔想食係平時嘅港式早餐,所以就試下食間睇落好健康嘅餐廳(其實真係好健康)熱比利時朱古力咖啡好濃可可味,唔係平時星x 克飲到嘅味道。黑毛豬三文治好健康同足料有芝士,番茄,生菜,同黑毛豬d 肉唔鞋,好重豬味,芝士好香成份早餐好健康,好fresh想要一個good morning 必叫
多謝朋友的介紹。
觀塘工作嘅佢推介依間唔太出名嘅健康餐廳。
係工廈入面唔算易搵,不過最後都搵到。

入面位唔太多,多數都係叫外賣番office 食。

Belgium  Mocha

熱比利時朱古力咖啡
好濃可可味,唔係平時星x 克飲到嘅味道。

好健康同足料
有芝士,番茄,生菜,同黑毛豬
d 肉唔鞋,好重豬味,芝士好香
成份早餐好健康,好fresh
想要一個good morning 必叫

2021-09-07
$60 (早餐)
Belgium  Mocha
2021-09-19 25 瀏覽
觀察工廠大廈內的小店店內好多畫一入內就見到貓貓畫🐱甜品櫃有不同款式的蛋糕🍰🍮但種類不太多色彩繽紛的外牆,全人手繪畫🎨相當有心機,用嚟打下卡都一流,是但tune下色已經好靚😍店內座位唔係太多,但因樓上關係,人數都偏少餐牌選擇都幾多又有韓式飯團🍙又有all day breakfast 🍳 又有韓式三文治🥪又話意粉🍝見到廚房只有老闆娘一人,相當有效率兩個都係American style all day breakfast 🍳 牛角包🥐車喱茄、大啡菇切粒(用煙肉圍住)、蛋、腸、自製薯角、藍梅、沙律菜🥗自選煙三文魚感覺很健康自製薯角,切成薄片,再焗,入口少少脆,香口蛋十分滑,整體十分吸引營養豐富堅果包足夠纖維,有口感慢煮雞胸
觀察工廠大廈內的小店
店內好多畫

一入內就見到貓貓畫🐱
甜品櫃有不同款式的蛋糕🍰🍮但種類不太多

店內座位唔係太多,但因樓上關係,人數都偏少
餐牌選擇都幾多
見到廚房只有老闆娘一人,相當有效率

牛角包🥐
感覺很健康
自製薯角,切成薄片,再焗,入口少少脆,香口
蛋十分滑,整體十分吸引

營養豐富
堅果包
足夠纖維,有口感

慢煮雞胸
2021-09-18 29 瀏覽
喺觀塘區返工嘅我,成日諗午餐食物真係一個大難題!上網見到呢間餐廳係新開張,而且比較少女化,所以就同同事去試吓!🍡比利時朱古力鮮奶咖啡 (套餐+HK$18)本身以為朱古力味會好濃烈,但估唔到又岩岩好喎!而且飲比利時朱古力碎,增添左口感!🍡炭燒杏仁鮮奶咖啡 (套餐+HK$8)好香濃嘅咖啡味,但就飲唔出鮮奶嘅奶味!🍡慢煮牛柳飯團 HK$68 +HK$10生果今次加咗$10轉咗個生果同沙律,沙律都好清新,而水果則是火龍果,絕對啱晒健康嘅OL😜至於個牛柳飯團,飯粒係比較硬身,但因為都落咗好多紫菜同芝麻,所以食落都好香口!而滑蛋真係勁滑,牛柳都有牛味!🍡黑松露蝦炒意粉 HK$74好香黑松露味,同埋都有好多粒既大蝦!

🍡比利時朱古力鮮奶咖啡 (套餐+HK$18)

🍡炭燒杏仁鮮奶咖啡 (套餐+HK$8)
好香濃嘅咖啡味,但就飲唔出鮮奶嘅奶味!

🍡慢煮牛柳飯團 HK$68 +HK$10生果

🍡黑松露蝦炒意粉 HK$74

好香黑松露味,同埋都有好多粒既大蝦!
喺觀塘返工嘅我,又發掘到好地方♥️餐廳嘅theme係貓🐱同豬仔🐽個牆係靚到我係咁打卡😂員工好friendly,成個用餐感覺都好窩心🤍<慢煮雞胸高營飯團>不得了!雞胸夠嫩滑,配料份量超豐富!有炒蛋、生菜、紫菜、芝麻🥰一路食一路享受呢份滿足感!下次我要試埋牛柳芝蛋先得!<美式All Day>好豐富🤍♥️有大大粒車厘茄、炒蛋、煙肉、腸、薯角(homemade薯片😍脆卜卜好開心)、堅果包(好多nuts,正!)、大啡菇、黑毛豬(唔會過咸👌🏻)、藍莓、沙律菜🥰係大滿足😽<Flat White>咖啡豆夠nutty🤍話說隔離枱叫咗凍朱古力,好吸引😳係有朱古力粒粒😳下次黎試凍朱古力先!係流心奶黃月餅🤍免仔盒係識着燈架🤍🐰
喺觀塘返工嘅我,又發掘到好地方♥️

<慢煮雞胸高營飯團>

<美式All Day>

<Flat White>

係流心奶黃月餅🤍免仔盒係識着燈架🤍🐰
2021-09-16 25 瀏覽
連續兩天order 全日早餐配凍Americano。第一天是堅果包,第二天是堅果包配牛油果碎蛋沙律。我很喜歡喝凍Americano,本身飲開麥Cafe,現在更喜歡Oasis Corner, 喝到冰都溶掉了大半仍很有咖啡香,足夠令我專心工作一整天。至於堅果包,冇諗到喺觀塘可以食到呢個質素,配埋牛油果碎蛋沙律更加正,味道天然,淡淡的黑椒碎香,再加埋佢哋可愛嘅包裝,真係食得好開心。性價比高,下次會再試埋其他菜式。
性價比高,下次會再試埋其他菜式。
外賣自取
觀塘成業街工廈裡面 有間小店去試下店內手繪大壁畫好有心思 午餐時間 有Lunch menu 12-3pm 叫左個set ~ ♡︎吞拿魚火腿芝士飯團$48 Korean rice ball可自選配 沙津菜 / 蕃茄沙律 我選了後者 再top-up ♡︎加配時令生果$10 一個小盒子放好了ฅ^•ﻌ•^ฅ紫菜包住有色彩繽紛紅橙黃綠的飯團 🍙,除了有吞拿魚 火腿 芝士仲有 蕃茄 生菜 粟米粒 好豐富飯有質感有咬口 所用的米係日本珍珠米而時令生果用上鮮甜多汁的白肉火龍果大大粒juice的車里茄同沙律🥗菜青瓜呢一餐好健康 完全零油膩感跟餐配熱飲free的 我另外加$8 配上♡︎草莓鮮奶 Strawberry latte 甜度剛剛好 大大一杯 用外賣膠杯送上 飲唔晒可攞走添另外仲有 all day breakfast , salad, pasta, sandwiches. 而Tea set (3-6pm) 同 dinner menu (6-8pm) 都有好多唔同的清新選擇呢!!
觀塘成業街工廈裡面 有間小店去試下
店內手繪大壁畫好有心思

午餐時間 有Lunch menu 12-3pm
叫左個set ~

可自選配 沙津菜 / 蕃茄沙律
我選了後者 再top-up ♡︎加配時令生果$10
一個小盒子放好了ฅ^•ﻌ•^ฅ
紫菜包住有色彩繽紛紅橙黃綠的飯團 🍙,
除了有吞拿魚 火腿 芝士

♡︎草莓鮮奶 Strawberry latte
甜度剛剛好 大大一杯
用外賣膠杯送上 飲唔晒可攞走添

2021-09-14 22 瀏覽
想不到在觀塘這些工業大廈也有這隱蔽小餐廳,還可以包場,今晚就正正和好友兩個來這裏吃點簡單的,順便聊聊天。草莓鮮奶我點了草莓鮮奶,草莓是鮮榨的,見到一粒粒的草莓子,而且喝起來是天然的草莓香💕配上鮮奶,味道很夾.. 甜甜的😙這裏的熱食有All day breakfast 、飯團和韓式三文治等等,最後我點了韓式三文治,期待爆滿芝士的感覺🤣🤣爆芝蛋帕馬火腿三文治🥪整份三文治的橫切面很豐富呢😳有炒蛋、芝士、帕馬火腿、生菜和蕃茄🤤芝士好豐富炒蛋的厚度令人滿足🧐配上帶點鹹香的帕馬火腿👍🏼👍🏼其實我最喜歡的是三文治的熱度,麵包皮邊焦焦脆脆,吃起來更滿足。

草莓鮮奶

我點了草莓鮮奶,草莓是鮮榨的,

爆芝蛋帕馬火腿三文治🥪

2021-09-14 26 瀏覽
觀塘出名很多工廈美食今次來到成業工業大廈覓食一去到餐廳店員正在包裝月餅自家製的月餅貼上自家設計的貼紙為中秋付上心意就特別有意義而且月餅也不貴買月餅可以考慮它6個$2804個$168今次和友人點了兩個下午餐外賣打算去朋友家食用🔴黑松露蛋配啡菇三文治$58黑松露炒蛋、大啡菇、生菜這間小餐廳的三文治出名豐盛別小看三文治以為不會飽但這裡由於餡料多所以整份三文治很大份胃小的我吃了半份就飽黑松露炒蛋超滑嫩黑松露也很多很滿大啡菇煮很很juicy👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🟠豪華美式$128車厘茄+大啡菇+蛋+煙肉+腸+自製薯角+藍莓+沙律菜+堅果包+慢煮雞胸這份餐量多實在對得起它的名字「豪華」車厘茄煎過之後更加多汁沒有生吃的青味大啡菇同樣煎很很juicy不會煮得太乾炒蛋也是煮得很滑沒有煮得過老堅果包非常健康因為這種歐包沒有油份所以會比一般麵包健康而且堅果很多口感很豐富最欣賞是慢煮雞肉慢煮的方法比一般煮的時間用得比較久但是肉質就可以得以控制温度均勻所以雞肉每一口都煮很很嫩滑雞肉剛剛好熟度所以不會太柴太乾👍🏻👍🏻👍🏻🟡蜂蜜鮮奶咖啡$42叫了杯熱飲因為熱飲比較喝得出飲品的原味冰飲會因冰溶而影響味道這杯咖啡用了蜂蜜代替
觀塘出名很多工廈美食
4個$168
今次和友人點了兩個下午餐外賣
打算去朋友家食用
🔴黑松露蛋配啡菇三文治$58
黑松露炒蛋、大啡菇、生菜
這間小餐廳的三文治出名豐盛
黑松露也很多很滿
大啡菇煮很很juicy
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🟠豪華美式$128
這份餐量多實在對得起它的名字「豪華」
車厘茄煎過之後更加多汁
慢慢睇帶出抹茶的茶香
想不到桂花和抹茶出奇的搭配
加上鮮奶的香滑
成杯飲品真是一級棒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📍 Oasis Corner (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈4樓16號舖
外賣自取
2021-09-14 11 瀏覽
喺觀塘返工都幾好,成日都可以去工廈尋寶,搵一啲不為人知既小店,今日放lunch就去左呢間小店。打開餐牌,見到呢度都有幾多唔同選擇。感覺到店主好用心制作食物。呢度提供既食物感覺既light and healthy,唔會有出街食飯既油膩感。今日點左呢個爆芝蛋慢煮雞胸飯團,佢採用左韓式飯團既做法,白飯入面加入左啲飯素,唔會單調,仲有好多料,層次豐富。另外值得推介既就係佢個比利時雙重朱古力飲品,呢杯飲品真材實料,有濃香既朱古力味,唔會太甜,仲可以飲到啲朱古力微粒,好正!呢度既意粉都唔錯!
打開餐牌,見到呢度都有幾多唔同選擇。

呢度既意粉都唔錯!
2021-09-11 42 瀏覽
韓式三文治~慢煮牛柳🥪以麵包🥯嚟講,我都覺得幾好食。香脆可口。難得係我會食埋啲邊邊嘅位置。雖然佢有panni 嘅坑紋,不過佢個包吾係意式香草包。係自家製嘅,慢煮牛柳入口鬆軟。醬汁吾太多,無喧賓奪主,保留到牛柳吾錯的肉味。All Day breakfast (American Style)有自家特色的地方係:1。麵包🥯係自家製,加入咗足料嘅合桃堅果🌰 外脆內軟。2。磨菇炒得香噴噴,再用煙肉包住,似足日本壽司嘅花之戀。其他材料都高質嘅飲品 夜晚吾飲咖啡,我地叫左matcha latte 和香芋latte. 兩杯我都比滿分。兩杯嘅甜度適中、飲完吾會涸喉,好舒服😌 寶物沉歸底,香芋鮮奶真係有芋頭係底。睇得出,餐廳自家製唔少野,無靠syrup or artificial flavoring 太多。
韓式三文治~慢煮牛柳🥪
韓式三文治慢煮牛柳

有自家特色的地方係:
1。麵包🥯係自家製,加入咗足料嘅合桃堅果🌰 外脆內軟。
2。磨菇炒得香噴噴,再用煙肉包住,似足日本壽司嘅花之戀。
其他材料都高質嘅
All  day  breakfast
焗薯角

飲品
香芋鮮奶
抹茶桂花鮮奶

2021-09-10
5 分鐘 (堂食)
韓式三文治慢煮牛柳
All  day  breakfast
焗薯角
香芋鮮奶
抹茶桂花鮮奶
  • 抺茶鮮奶
今日係觀塘做完checkup,約左朋友一齊食飯,佢話想食d輕食唔想食咁Heavy,我上網搵到間飯糰就一齊去左個到,入到去環境幾好而且壁畫好令秘制慢煮牛柳芝蛋三文治medium rare唔會老而且幾淋,佢個芝士蛋做得幾出色,芝士溶係D蛋之間,而且炒蛋好滑,三文治烘左好脆而且係金黃色,加埋D生菜食到好多層味道。秘制慢煮牛柳芝蛋飯糰其實佢同三文治大同小異,最大分別係外面個層轉左飯糰。飯糰都幾濕潤同紮實,配埋D料食幾飽肚。佢仲有沙律,好均衡。蝶豆花茶佢個玻璃樽好可愛,有自己LOGO貼紙👀店主細心比左個檸檬比我Jit入去 D花茶到,個茶耐左變左淺色好靚!佢蝶豆花既香甜配埋檸檬,有D似凍檸茶😂當打下卡啦~❤️

秘制慢煮牛柳芝蛋三文治

秘制慢煮牛柳芝蛋飯糰

蝶豆花茶

2021-09-10 23 瀏覽
去玩前緊係食個靚靚早餐先。搵左觀塘新開既Oasis Corner食早餐。店內牆身有豬仔同貓貓壁畫,店細細但休閒舒服。一邊欣賞壁畫一邊聽住歌,好chill。我點左慢煮雞胸高營三文治配熱焦糖牛奶咖啡。勁厚嘅蛋+新鮮蕃茄生菜+嫩滑雞胸,好豐富又飽肚。咖啡香濃,好滑,甜度適中。朋友就叫左豪華美式早餐配凍青檸咖啡。呢個早餐真係係豪華,有牛油果、黑松露炒蛋、煙肉、黑毛豬、三文魚、大啡菇、德國腸、牛角包等等。每樣都好正,但薯角特別驚喜,細細粒,脆口又香甜。青檸齋啡都幾特別,唔用檸檬改用青檸反而更突出到咖啡嘅味道,不錯。下次有機會再試下晚餐先。
去玩前緊係食個靚靚早餐先。

搵左觀塘新開既Oasis Corner食早餐。

我點左慢煮雞胸高營三文治配熱焦糖牛奶咖啡。

朋友就叫左豪華美式早餐配凍青檸咖啡。

下次有機會再試下晚餐先。

2021-09-09 25 瀏覽
「Oasis Corner 」位於觀塘成業工業大廈,店內嘅設計係以可愛的豬豬🐷喵喵🐱為主,店內牆身是黃色作底色,感覺舒服和有溫暖感😌 menu既封面就係呢隻可愛的豬🐷喵喵🐱,從店內和餐牌的設計看得出老闆娘的精心設計💛🔸秘製慢煮牛柳芝蛋三文治 🥪 $68包裝好精美😍 係用咗透明膠盒面要仲有靚靚的舖頭吉祥物嘅貼紙係盒上面。呢個係韓式三文治🥪,個芝蛋整得好有流心感,不是全熟的炒蛋👍🏽 慢煮牛柳應該有6至7成熟,牛柳味濃有而且有醃製過味道都好出🤤 下次外賣返公司食都得🥡🔸黑松露蝦炒意粉 🍝 $74墊住意粉果張紙都係用左好可愛既卡通圖案😍 見到咁多咁得意既野,心情都很放鬆😌黎到既時候黑松露味香噴噴🍝,無論係蝦蝦同意粉都有好多黑松露😍 有四隻蝦蝦🦐好爽口,仲有三色椒拎黎炒,因為炒既關係意粉係會有少少偏硬。🔸草莓朱古力鮮奶 +$16鮮奶系列都有好多選擇,我就揀咗草莓味既朱古力鮮奶 ,熱既飲品有分大同細嘅size,我呢一杯係大size,陣味好似明治士多啤梨朱古力🍓 又唔會好甜 I like😘🔸比利時雙重朱古力 +$18哇......果底係好濃既朱古力🍫 飲既時候就攪一攪飲會好d~

🔸秘製慢煮牛柳芝蛋三文治 🥪 $68

下次外賣返公司食都得🥡

🔸黑松露蝦炒意粉 🍝 $74

🔸草莓朱古力鮮奶 +$16

🔸比利時雙重朱古力 +$18

2021-09-09 15 瀏覽
一入到Oasis Corner就見到大大幅好得意既壁畫,有貓貓同豬豬🤣今日同朋友黎食lunch1.豪華早餐一送到黎就聞到好香既黑松露炒蛋味☺️☺️材料好豐富,亦不油膩。自家薯角都係健康版本☺️堅果包既邊好脆,亦好香堅果味👍🏻肉方面有腸、煙三文魚、慢煮牛柳、煙肉,夠飽肚。配合車打芝士、牛油果、沙律菜、藍莓、車厘茄,營養夠哂👍🏻2.黑松露蝦意粉好簡單既一個意粉,意粉彈牙,蝦肉算爽。3.香芋朱古力鮮奶好新鮮既組合,好match!好飲!4.棒子鮮奶咖啡都唔錯,幾smooth👍🏻
今日同朋友黎食lunch

1.豪華早餐
一送到黎就聞到好香既黑松露炒蛋味☺️☺️
材料好豐富,亦不油膩。
自家薯角都係健康版本☺️
堅果包既邊好脆,亦好香堅果味👍🏻
肉方面有腸、煙三文魚、慢煮牛柳、煙肉,夠飽肚。
配合車打芝士、牛油果、沙律菜、藍莓、車厘茄,營養夠哂👍🏻

2.黑松露蝦意粉
好簡單既一個意粉,意粉彈牙,蝦肉算爽。

3.香芋朱古力鮮奶
好新鮮既組合,好match!好飲!

4.棒子鮮奶咖啡
都唔錯,幾smooth👍🏻
2021-09-09
午餐