2020-07-09 204 瀏覽
一經旺角,人來人往,炎炎夏日都咪話唔係嘢喇,仲要戴住口罩,汗水緩緩流下,勁想避開啲人潮去避暑,突然見到一間好似幾正嘅甜品店,有冰販賣,入去避一避暑頭先咁熱,唔係唔整返碗雪奶呀嘛?成碗都好綠,一睇就知好足料,眼見上面舊雪糕溶緊落嚟,睇嚟煉奶都可以慳返,一定好夠味食落去,雪奶好夠奶味,加上杏仁,中和咗成件事冇得去韓國賞櫻,味留低飲返杯櫻花沙冰囉,打卡呃like一流啦呢杯認真好有夏日色彩,齋睇樣都降溫呀裡面仲有兒時會食嘅海豚軟糖,好懷念呀食完成個人都好鬼凍,呢間避暑中心的確好使

宇治金時紅豆雪奶

食落去,雪奶好夠奶味,加上杏仁,中和咗成件事

櫻花沙冰

海洋荒島

呢杯認真好有夏日色彩,齋睇樣都降溫呀

裡面仲有兒時會食嘅海豚軟糖,好懷念呀

食完成個人都好鬼凍,呢間避暑中心的確好使
2020-07-08
宇治金時紅豆雪奶
櫻花沙冰
  • 韓式宇治金時紅豆雪奶
2020-07-08 134 瀏覽
呢排愈來愈熱,真係要偶然食下冰先得!係旺角有間主打韓式雪奶既甜品鋪,其實由幾年前由韓國大熱帶過泥香港時,我就已經同媽咪去食過,好鍾意雪奶既質感比較幼細,唔會好似就咁冰粒咁,食落去凍得泥又少少刺痛~..今次再去,叫左🍧韓式焦糖脆脆雪奶,雪奶最上面搭配了一大球的焦糖雪糕,望下去,就是一座冰山似的雪奶,雪奶旁邊就鋪滿了粟米片脆脆,再加埋忌廉,賣相好可愛!一如既往,雪奶既口感冰凍得泥又質感好幼滑好細緻,但又唔會太甜。店員會另外附上一小樽仔既煉奶,俾你淋在雪奶上,增加口感同豐富個味道!鍾意重口味既朋友可以叫店面再幫你加煉奶。揀左呢款,係因為反而想食返原味果種既奶香,所以無揀到其他特別口味,例如紫薯、水果類別的士多啤梨、芒果或蜜瓜,同OREO、朱古力、抹茶及咖啡口味等~...食完唔少得再每人叫杯野飲🤪 我自己就叫左🍹海洋荒島(荔枝味),杯飲品一來到,好吸晴呀!係藍色海洋的顏色,再搭配雲呢拿雪糕,清新的荔枝味梳打般,仲配有一粒藍色鯊魚糖😆 好趣緻! 唔錯唔錯~拎住杯飲品打卡也很不錯😇..友人叫左🥭芒果沙冰,芒果肉好足料好多,沙冰同奶一齊打得好幼滑,口感好豐富,滿滿既濃郁芒果味🤤🤤爽呀!! 透心涼又甜
韓式焦糖脆脆雪奶

海洋荒島

友人叫左🥭芒果沙冰,芒果肉好足料好多,沙冰同奶一齊打得好幼滑,口感好豐富,滿滿既濃郁芒果味🤤🤤爽呀!! 透心涼又甜絲絲~~.
芒果沙冰

食完呢餐,都唔駛食晚餐了🤭 好飽但好滿足~~ 而家大熱天時泥食,真係一個好好既選擇!!! 😍
2020-07-06
韓式焦糖脆脆雪奶
芒果沙冰
可能因為我係水瓶座啦,好多人見親我都話我好開心,從來未見過你失落個樣。其實…唔開心果陣唔通又話你知咩,擺係心到姐,不過有D野其實要拎得起放得,第二朝訓醒咪又係一條好漢囉。又或者搵一D方法自癒,令自己笑下,再唔係搵朋友幫手,一齊大癲大肺,當然除左笑之餘,食甜野亦係最易令人開心返既,就好似今晚係旺角呢間「Nun Desserts Cafe」,夏日炎炎整返杯雪奶,乜野煩惱都唔見哂,爽呀!👇📌한국식 · 빙수 · 샤벗트 - ▪ 마카롱 · 셔벗 - $72▫ 首先必試佢地既人氣招牌雪奶之一既「韓式白雪幻彩馬卡龍雪奶」,面頭有舊細size既macaron插係周圍,而成個雪奶好似一座冰山咁,賣相好夢幻。雪花冰口感好冰爽,加上雪糕質感細滑,又唔會太甜膩,同時又食到macaron鬆脆既口感,呢種層次真係好豐富,亦係我鍾意食韓式雪奶既原因!📌한간식 · 스낵 -▪ 두리안 · 치즈 타르트 - $25/件▫ 另一款新推出既小食「榴槤芝士撻」幾有驚喜,芝士撻面有少少焦糖化既效果,咬落鬆化之餘仲相當香脆;餅皮焗得岩岩好,所以唔會過腍,裡面既芝士呈半凝固狀態,口感幼滑之餘,鹹香感仲十足。再加埋榴槤既主題,成

一齊大癲大肺,當然除左笑之餘,食甜野亦係最易令人開心返既,

乜野煩惱都唔見哂,爽呀!👇

📌한국식 · 빙수 · 샤벗트 -
마카롱 · 셔벗 - $72

雪花冰口感好冰爽,加上雪糕質感細滑,又唔會太甜膩,

同時又食到macaron鬆脆既口感,呢種層次真係好豐富,
亦係我鍾意食韓式雪奶既原因!

📌한간식 · 스낵 -
두리안 · 치즈 타르트 - $25/件

咬落鬆化之餘仲相當香脆;餅皮焗得岩岩好,所以唔會過腍,

裡面既芝士呈半凝固狀態,口感幼滑之餘,鹹香感仲十足。
再加埋榴槤既主題,成件事變得更加Rich!

📌한국 · 음료 - $38
400회 · 우유 · 덮개 · 오레오 -

▪ 400회 · 우유 · 덮개 · 커피 -

▫ 估唔到係呢到都飲到400次奶蓋系列!餐廳新推出既自家製「400次奶蓋Oreo」、

400次奶蓋咖啡」。呢兩杯野飲可以成為潮流主要係講求就係以快速攪拌將
空氣打入令奶蓋變得豐滿,再將Oreo同埋咖啡粉分別製成。

表面睇落外層有明顯漸層既紋理,飲落既質感更加濃香順滑,岩哂我!
2020-06-09
15 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
  • 韓式白雪幻彩馬卡龍雪奶
  • 榴槤芝士撻
  • 400次奶蓋Oreo
  • 400次奶蓋咖啡
2020-06-06 212 瀏覽
一到夏天就即刻想食冰🧊 咁梗係要幫一幫襯黃店啦,一入門口就見到大大塊連儂牆!💛⁣⁣韓式甜蜜蜜麻糬雪奶⁣記得之前喺韓國食過一次呢個雪奶,然後就一試難忘🥺 麻糬➕黃豆粉=💯 可惜個冰唔夠綿,而且牛奶味好淡,有少少失望😢 不過鋪頭都俾左d煉奶我哋倒落去撈埋食~⁣⁣邪惡香蕉Oreo雪奶⁣雪奶面層鋪滿Oreo碎,仲有大量香蕉添,而且底層都有煉奶同oreo,就咁食都幾夠味,如果鍾意食甜啲嘅朋友都可以加埋煉奶一齊食😋⁣

韓式甜蜜蜜麻糬雪奶⁣

邪惡香蕉Oreo雪奶⁣
2020-06-02 269 瀏覽
韓式雪花冰曾經喺香港紅極一時 開到通街同巷但近年一間接住一間都執曬 😩而家應該執剩呢間(?)超鍾意食韓國黃豆粉麻糬冰嘅🐭🐷表示超傷心所以次次去韓國一定會狂食果間連鎖店Sulbing 😋.🐖🐖《韓式甜蜜蜜麻糬雪奶》$58 🐖🐖個名改到咁fancy 其實就係黃豆粉麻糬雪奶😂除左黃豆粉同韓式麻糬年糕之外 配料有杏仁粒、杏仁片同埋煉奶而且個雪奶可以揀甜度 我就揀左少甜 減低個罪惡咁阿嗎🤫.黃豆粉份量適中 而且個雪奶有小小溶 一齊食入口唔會濁親~而且個麻糬年糕(即係睇韓劇/綜成日提到嘅「dok」唔錯我好鍾意dok嘅原因係 佢比日式蕨餅/台式麻糬硬身d 但又好煙韌 貪佢可以咬多幾啖😚.個份量唔多但都要$58 小貴🤔同埋味道梗係不及Sulbing啦不過疫情期間無得去韓國 唯有食下Nun解下思鄉之愁🥺.❣️🐭總評分🐷❣️味道:7/10服務:7/10環境:6/10ENCORE:🤔
韓式雪花冰曾經喺香港紅極一時 開到通街同巷
但近年一間接住一間都執曬 😩
而家應該執剩呢間(?)
超鍾意食韓國黃豆粉麻糬冰嘅🐭🐷表示超傷心
所以次次去韓國一定會狂食果間連鎖店Sulbing 😋
🐖🐖《韓式甜蜜蜜麻糬雪奶》$58 🐖🐖
韓式甜蜜蜜麻糬雪奶

個名改到咁fancy 其實就係黃豆粉麻糬雪奶😂
除左黃豆粉同韓式麻糬年糕之外 配料有杏仁粒、杏仁片同埋煉奶
而且個雪奶可以揀甜度 我就揀左少甜 減低個罪惡咁阿嗎🤫
黃豆粉份量適中 而且個雪奶有小小溶 一齊食入口唔會濁親~
而且個麻糬年糕(即係睇韓劇/綜成日提到嘅「dok」唔錯
環境:6/10
ENCORE:🤔
韓式甜蜜蜜麻糬雪奶
2020-05-31 368 瀏覽
又邪惡一下啦🤭🤭 估唔到晚晚12:00都未關 消夜有得食雪冰 正😆整體黎講佢嘅冰底加咗奶 另外仲會配花奶 自己加 所以淨係食過冰底都好正 好想一口接一口韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 $68鐘意食蜜瓜 佢啲蜜瓜好甜😍 比較起黎fresh啲 個雪糕係煙煙韌韌嗰種 好味過草莓嗰個cream韓式特級香滑醉人草莓雪奶 $68上面有啲cheese cake 雪得好實 加埋啲棉棉冰好正😆 比起蜜瓜嘅話 我鐘意呢個多啲 個味夢幻啲 奶味都夾啲 而且嗰時我哋4個人食2個都夠 一開頭佢俾咗個細嘅蜜瓜雪奶 同佢講返要大 佢就送多個細嘅俾我哋😂
整體黎講

韓式特級香滑醉人草莓雪奶 $68
韓式特級香濃草莓雪奶

韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
韓式特級香濃草莓雪奶
Nun desserts cafe📍.近日天氣變得愈黎愈熱☀️食完晚飯食個冰凍既甜品簡直係人生樂事😌近日途經旺角搵食見好耐都無試過呢間就入去幫襯一下.🍨韓式魔鬼orea碎碎雪奶($68)甜品如其名 真係好邪惡面層鋪上大量orea碎 仲有原塊餅乾🍫加埋曲奇雪糕 好好食🍦食到一半會發覺中間會有一層係Oreo 餅碎 而底層就係煉奶🍼材料好豐富 唔洗擔心食到一半裡面就好dry店家仲好貼心有額外既煉奶附上🥛如果鐘意食好甜既朋友仲可以再加煉奶.總體而言 甜品味道都唔錯為夏日消暑黎講實為一個好好既選擇🏆價錢雖然唔算平 但都幾足料間中邪惡一下都無壞呀🤤.人均消費:$68美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(7/10).店名:Nun Desserts Cafe (旺角)地址:旺角通菜街119號地舖
Nun desserts cafe📍
近日天氣變得愈黎愈熱☀️
食完晚飯食個冰凍既甜品簡直係人生樂事😌
近日途經旺角搵食
見好耐都無試過呢間就入去幫襯一下

🍨韓式魔鬼orea碎碎雪奶($68)
甜品如其名 真係好邪惡
為夏日消暑黎講實為一個好好既選擇🏆
價錢雖然唔算平 但都幾足料
間中邪惡一下都無壞呀🤤

人均消費:$68
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7.5/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰💰(7/10)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷📷(7/10)
店名:Nun Desserts Cafe (旺角)
地址:旺角通菜街119號地舖
2020-05-19 123 瀏覽
#撐黃店 天氣咁曬咁熱,最啱即刻去食番個冰❄️解下熱呀!!綿綿冰不嬲都好鍾意食,但係平時嗰啲都係刨出嚟,韓國呢種冰真係冇得頂!好綿入口即溶😍😍😍.ʜᴏɴᴇʏᴅᴇᴡ ᴍᴇʟᴏɴ sʜᴇʀʙᴇᴛ🍈今次叫咗一個蜜瓜味試吓,賣相超靚❣️蜜瓜相當之甜,綿綿冰本身唔算好甜,加埋煉奶就啱啱好😍😍👍🏻👍🏻成個口感好rich好夾❤️.
ʜᴏɴᴇʏᴅᴇᴡ ᴍᴇʟᴏɴ sʜᴇʀʙᴇᴛ🍈
2020-05-10 144 瀏覽
🍧 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶新鮮嘅蜜瓜肉好甜, 仲有淡淡蜜瓜味嘅綿綿冰同上面嘅牛奶雪糕🤤 底下嘅綿綿冰整得好幼細, 入口即溶, 不過味道比較淡唔夠味, 所以食呢個甜品嘅時候要加提供嘅煉奶! 加左之後嘅味道先夠濃, 所以記得要加煉奶 (果次同朋友食唔夠用, 仲問左侍應添🤪) 尤其鍾要食甜嘢嘅朋友記得加煉奶😆✿🍧 D24榴槤白雪丸子雪奶榴槤控去幫襯一定要order呢個甜品, 因為榴槤肉同綿綿冰都有好濃郁嘅榴槤味, 好似真係食緊榴槤!!😍 相比清甜嘅蜜瓜雪奶, 呢個榴槤雪奶就算唔加煉奶嘅味道都好濃郁好夠甜, 當然加左又會有另一種感覺, 不過小妹覺得今次可以加少啲😛雖然佢嘅價錢比平時嘅甜品貴, 但係加左唔少榴槤肉, 大大碗, 都算係真材實料架👍
🍧 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶

🍧 D24榴槤白雪丸子雪奶
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 D24榴槤白雪丸子雪奶
2020-03-14
$70 (宵夜)
慶祝紀念
生日
韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶 D24榴槤白雪丸子雪奶
  • D24榴槤白雪丸子雪奶
  • 韓式綠寶石香甜蜜瓜雪奶
2020-04-04 417 瀏覽
食完飯想食甜品揀左間冰黎食. 呢間店主打食韓冰, 有好多種生果既冰選擇, 叫左兩個韓式宇治金時紅豆雪奶, 好大碗, 一個人係食唔晒. 賣相顏色幾靚, 啱打卡用. 密瓜味既雪糕比較少有, 味道甜甜地. 成個甜品淋左好多綠茶粉係面, 有d nuts同紅豆, 食冰會冇咁單調. D冰口感幾幼滑, 但係冇味, 要倒煉奶落去先好少少, 成個甜品味道普通, 唔係特別.
韓式宇治金時紅豆雪奶
5 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
2020-03-15 316 瀏覽
因為餓餓地,唔叫甜品反而點左小食。點左個蟹柳面同韓式芝士年糕。蟹柳面正常發揮,好似平日係屋企整公仔面加蟹柳咁。韓式芝士年糕亦唔係咩驚喜之作,冇話重芝味,但又未到冇味。小食都係不過不失。結論係:正餐其他地方食,甜品先係佢地度食。

結論係:正餐其他地方食,甜品先係佢地度食。
2020-02-26 308 瀏覽
天氣咁凍,就梗係要食返啲凍嘅嘢刺激下自己🧏🏻‍♀️⛄️-韓式焦糖脆脆雪奶🍦🍧雪奶即係雪花冰🤣呢個係一大碗焦糖味嘅刨冰配上焦糖雪糕同香甜粟米片🌽👀佢會送埋煉奶俾你倒上去🤩賣相係幾靚幾吸引,但係食落爭啲🥺雪奶冇乜奶味,唔夠creamy,同埋整體比較普通😣-評分:6/10價錢:$62📍Nun Desserts Cafe 旺角📍
天氣咁凍,就梗係要食返啲凍嘅嘢刺激下自己🧏🏻‍♀️⛄️
韓式焦糖脆脆雪奶🍦🍧
評分:6/10
價錢:$62
📍Nun Desserts Cafe 旺角📍
2020-02-23 361 瀏覽
生活太苦悶,今日出開旺角配眼鏡,配完唔知去邊好,天氣又熱,就突然想去食冰,上網search「旺角」「冰」做關鍵字就搵到呢間Nun Dessert Cafe, 地點唔算難搵,係正街市對面入得嚟當然係主打食冰啦,鍾意榴槤嘅朋友相信會好心動等左大概10分鐘就上菜啦,賣相一流,仲配上煉奶,店員見我地兩個人點一碗仲好細心直接俾2支匙羹由於我太愛食小丸子,所以就追加左topping,比較失望係佢既然係「另上」不過由於本身雪奶都好足料,可能冇地方放,我地都要食到一半先加入topping食士多啤梨夠多,食都最後都仲有年糕同小丸子都夠煙韌,而最估唔到係芝士蛋糕竟然係最夾果樣賣單都只係$92,係旺角嚟講都幾抵食,下次再翻兜食其他喇

入得嚟當然係主打食冰啦,鍾意榴槤嘅朋友相信會好心動

芝士草莓雪奶

追加toping

士多啤梨夠多,食都最後都仲有
年糕同小丸子都夠煙韌,而最估唔到係芝士蛋糕竟然係最夾果樣

賣單都只係$92,係旺角嚟講都幾抵食,下次再翻兜食其他喇

芝士草莓雪奶
2020-01-24 444 瀏覽
入到去見到枱面有QRcode話網上落單,我scan完再自己落單。過咗10分鐘有啲唔放心,因為連最簡單嘅飲品都未黎,所以問個職員我地有冇落到單。佢完全冇check電腦、諗都唔諗即刻話有。咁我地咪信佢繼續等。再過多10分鐘,仲未有野食黎,我地問第二個職員我地係咪真係有落單。佢check完電腦之後話其實冇。我地嬲到即刻走咗。你個網廢,落唔到單都算,點解我問第一個職員嗰陣佢要講大話,check都唔check就敷衍我。如果我信咗佢唔再問,我咪會戇居居永遠都唔知冇落單。後來仲發現佢藍扮黃 (黃藍地圖有講原因),真係以後都唔會去。

幾年前係元朗食過一次覺得吾錯,今日同朋友食完飯想再食埋甜品先返屋企,就search 到原來黎左旺角開店,所以就比個機會佢啦!今次叫左三樣野食share,有紫薯雪奶冰、waffle 同埋蘆筍雞翼薯條。紫薯雪奶冰甜度岩岩好,中間既紫薯蓉超濃紫薯味(不過整薯紫球隻羹吾知係咪整過榴連未洗乾淨,好似食極都有榴連味,好彩我地都接受到,所以冇同店員講),另外我吾太鐘意奶味既野,但呢個冰吾算好重奶味,但又吾係冇奶味最好食都係d雪米滋如果係芋頭味就perfect 啦!Waffle (吾記得叫咩名🤣)Waffle 裹面夠軟熟,如果外皮脆少少就會好好食啦!旁邊兩球雪糕可以揀味,我地揀左搽茶同曲奇,但兩球雪糕味道有d淡,少少失望蘆筍雞翼配薯條雞翼味道吾錯炸得岩岩好,裹面仲好juicy相比下薯條就差左d啦!好乾、外面吾夠脆,感覺吾似油炸似用空氣鍋整因為同朋友坐低食下野,所以食物質數其實吾太重要,但係去到坐位有d逼(可能星期五夜晚特別多人)不過我地仲接受到。另外好想建議店主換一換過d Menu ,本本都吾齊頁數,好難睇到食咩好

紫薯雪奶冰
甜度岩岩好,中間既紫薯蓉超濃紫薯味
最好食都係d雪米滋
如果係芋頭味就perfect 啦!

Waffle (吾記得叫咩名🤣)
Waffle 裹面夠軟熟,如果外皮脆少少就會好好食啦!

蘆筍雞翼配薯條
雞翼味道吾錯炸得岩岩好,裹面仲好juicy

2020-01-17
15 分鐘 (堂食)
$46 (宵夜)