2016-08-11 192 瀏覽
是晚食完蒸氣窩,同姐妹們再戰甜品~~韓式冰冰幾好味啵~有煉奶配合~夾埋酸酸的士多啤梨~~士多啤梨不當造吧?!不過加埋cheese cream~ 甜甜酸酸都幾過癮既~~~不過略貴了點,現在香港物價有這麼貴嗎~~~我要滾回台灣嗎🙈*Upload 相上Ig 有coupon啊~~ 食完已經十一點幾,條街仲係咁多人.........
是晚食完蒸氣窩,同姐妹們再戰甜品~~
韓式冰冰幾好味啵~
有煉奶配合~夾埋酸酸的士多啤梨~~
士多啤梨不當造吧?!

不過略貴了點,現在香港物價有這麼貴嗎~~~我要滾回台灣嗎🙈

*Upload 相上Ig 有coupon啊~~

食完已經十一點幾,條街仲係咁多人.........
2016-08-10 150 瀏覽
真係唔開ac講唔得我地4個人,其中有3個都叫沙冰除左我果杯巨峰叫做可以飲到底之外其餘兩個朋友果杯士多啤奶同沙冰我試左一啖陣味又酸又怪,結果大家都放棄大佬搵錢咁辛苦都係想食好西姐但而家連飲落肚都飲唔到仲有d店員播歌播到勁大聲,落完單,行到埋去唔記得又番轉頭問我地如果真係要食就只好食原味豆粉果隻冰
真係唔開ac講唔得
我地4個人,其中有3個都叫沙冰
除左我果杯巨峰叫做可以飲到底之外
大佬搵錢咁辛苦都係想食好西姐
但而家連飲落肚都飲唔到

仲有d店員播歌播到勁大聲,
落完單,行到埋去唔記得又番轉頭問我地

如果真係要食就只好食原味豆粉果隻冰

2016-08-08
2016-08-01 268 瀏覽
夏日炎炎去食冰點知....舖頭主打奶冰但奶冰無奶味。五重奏朱古力芝士蛋糕雪奶由可可粉和oreo粉覆蓋著整個奶冰。入口成口粉奶冰的綿滑不敵兩種粉的粗糙。好似你飲阿華田但你唔用杯沖而係食完啖粉再飲啖水個種感覺。朱古力芝士蛋糕,朱古力味假。可能只用芝士蛋糕更好。總結可能生果冰會更好,但始終冰配粉暫時只有韓國豆粉冰好食。
夏日炎炎去食冰

點知....
舖頭主打奶冰但奶冰無奶味。

五重奏朱古力芝士蛋糕雪奶

朱古力芝士蛋糕,朱古力味假。可能只用芝士蛋糕更好。

總結
可能生果冰會更好,但始終冰配粉暫時只有韓國豆粉冰好食。

2016-07-31 143 瀏覽
厚福街上一連有幾間甜品店,我和友人全都拿了票,看那間最快有位,最後就是這間聲稱來自韓國的Nun。原本眼看餐牌上的甜品十分鮮艷吸引,韓國來的應該不會差到哪裡去吧。可惜最後實在大跌眼鏡…友人點了macaroon雪奶,質感和外貌實際類似綿綿冰,再配上大量迷你macaroon和混入大量macaroon碎片… 純吃白色的雪奶就只有淡淡的奶香,但當混和macaroon同吃,本人立即投降,實在甜到極點 如何能吞得下這座雪山般的砂糖!友人吃到一半時,雪奶大部溶化,與macaroon碎混在一堆,實在令我想起洗手間裡的馬桶 (可惜忘了拍下溶化後的樣子…)本人點的綠茶紅豆雪糕,應該不會太難堆疊出來吧,眼看遲進來的都有得吃了,就我的沒有…催促了三四次店員才緩緩送上,店外不是還有大量客人在等候嗎…所謂的綠茶雪糕,其實只是在雪糕上撒上一層甜甜的綠色的粉末,除了甜以外,我真的嚐不出何來的綠茶甘香 紅豆蓉和丸子都是現成的放上去,沒有特別 環境擠逼,食物質素差,還要收這個價錢,根本物非所值 不會再有第二次了…

(可惜忘了拍下溶化後的樣子…)
Macaroon雪奶
紅豆蓉和丸子都是現成的放上去,沒有特別
紅豆抹茶雪糕
環境擠逼,食物質素差,還要收這個價錢,根本物非所值
不會再有第二次了…
2016-07-22
15 分鐘 (堂食)
2016-07-29 398 瀏覽
好耐無同食野buddies出黎食飯最近各有各忙、各懷心事電腦嘅世界又豈能完全幫大家釋懷呢出黎聚下腳先啦食完正餐食甜品話說呢間Nun 我之前都喺元朗去過一次尖沙咀呢間同元朗嘅侍應嘅服務態度相差太遠了吧?落單嘅妹妹都算叫好有耐性嘅因為朋友要戒凍野份窩夫唔想要雪糕都肯幫我地換成做水果至於另一位朋友點的吐司餐因朋友誤會了意思本來說唔要雪糕但最後都要返雪糕侍應都盡能力無黑面已經好好而今次我要講嘅係我終於試了特級邪惡Tiramisu 韓式牛奶軟雪糕Um....牛奶軟雪糕味道係無咩問題就咁食雪糕係幾好味但....tiramisu ...真係唔係太似而且雪糕上搭住個一口蛋糕仲可以用難食黎形容嘗試食底層嘅蛋糕。。咖啡味仲有d古怪我投降,真心如果因tiramisu 而黎一定失望不過朋友嘅窩夫味道就唔差嘅而另一位朋友吐司上的黃豆粉更略嫌太多令朋友食唔到應有嘅紅豆吐司味而且吐司太乾如果要黎。。都係嗌返窩夫吧。。p.s. 最令人煩厭的是我地3個人,都嗌左3樣野,而且窩夫同吐司都大份的只要一放低叉,都未食完侍應就埋黎想收走執枱隔離枱2個人早我地坐4人枱都無被收野咁趕客雖然為食妹唔會再黎始終尖沙咀叫遊客區希望所有野
好耐無同食野buddies出黎食飯
最近各有各忙、各懷心事
電腦嘅世界又豈能完全幫大家釋懷呢
出黎聚下腳先啦

食完正餐食甜品
話說呢間Nun 我之前都喺元朗去過一次
尖沙咀呢間同元朗
侍應嘅服務態度相差太遠了吧?
落單嘅妹妹都算叫好有耐性嘅

就咁食雪糕係幾好味
但....tiramisu ...真係唔係太似
而且雪糕上搭住個一口蛋糕
仲可以用難食黎形容
嘗試食底層嘅蛋糕。。咖啡味仲有d古怪
我投降,真心如果因tiramisu 而黎一定失望

不過朋友嘅窩夫味道就唔差嘅
而另一位朋友吐司上的黃豆粉更略嫌太多
令朋友食唔到應有嘅紅豆吐司味
而且吐司太乾

如果要黎。。都係嗌返窩夫吧。。

p.s. 最令人煩厭的是我地3個人,
都嗌左3樣野,而且窩夫同吐司都大份的
只要一放低叉,都未食完
侍應就埋黎想收走執枱
隔離枱2個人早我地坐4人枱都無被收野咁趕客

雖然為食妹唔會再黎
始終尖沙咀叫遊客區
希望所有野都能夠有改善
2016-07-27
2016-07-24 282 瀏覽
開頭以為會有新鮮藍莓係上面,點知原來全部都只係藍莓醬黎😟有啲失望,個味道似係普通藍莓醬溝綿綿冰咁。不過啲醬超多,如果鐘意食藍莓醬既就會好岩,唔太鐘意咁多酸甜藍莓醬味就可以好似我咁加啲煉奶溝黎食🤗(佢地有煉奶提供)芝士蛋糕幾好食,唔漏又易咬,不過得四粒;士多啤梨雪糕就無乜特別。總括而言我只係幾乎食到藍莓醬。仲要都幾貴下!😑👎🏼👎🏼
總括而言我只係幾乎食到藍莓醬。仲要都幾貴下!😑👎🏼👎🏼
韓式藍紅寶石芝士蛋糕雪奶
20 分鐘 (堂食)
$72 (宵夜)
2016-07-24 206 瀏覽
第一次食呢間既吐司,意外地覺得好食😻佢個吐司邊唔會好似茶木果啲咁硬咁難切,成個吐司都軟林林好易分開一件件👍🏼雪糕仲係意大利雪糕,個味可以自己揀架!唔好睇佢又香蕉又奶油又雪糕又朱古力醬又麫包咁以為會食到好濟,佢每樣野個口感同份量match埋係岩岩好架💕我就食完晚餐再一個人食哂呢個都仲食到個雪奶😂
第一次食呢間既吐司,意外地覺得好食😻
我就食完晚餐再一個人食哂呢個都仲食到個雪奶😂
韓式鮮香蕉奶油雪糕吐司
20 分鐘 (堂食)
韓式鮮香蕉奶油雪糕吐司
2016-07-24 171 瀏覽
每次吃飯後經過nun 甜品店,門外例必多人等位。是日經過,竟然有位,於是入內一試叫左韓式抹茶紅荳雪奶,賣相非常吸引,好似一個抺茶小山丘。抹茶味道不夠濃郁,淡淡的,不過,沙𣲙非常幼滑,好幼細,輕輕的,感覺非常得意,與平時甜品店既𣲙不一樣。在這炎熱的天氣,大家不妨一試
每次吃飯後經過nun 甜品店,門外例必多人等位。
是日經過,竟然有位,於是入內一試
在這炎熱的天氣,大家不妨一試
  • 韓式抹茶紅豆雪奶
2016-07-22 152 瀏覽
食到飽,但個胃都必定會留返位置比甜品嘅!厚福街嘅甜品多的是!試新野先! 因為好飽,所以同老公share 一個冰啦!叫左蜜瓜冰!蜜瓜好甜,好多粒!蜜瓜味粉夠曬多,最正係佢d 冰係超幼細!似食雪糕多過食冰佢嘅雪糕係哈蜜瓜味,好清新嘅,唔會太甜!我最愛係佢會分開比連奶你!食到d 粉冇曬時,就用連奶!太好味啦!其實一個冰,2個人食都真係夠!但...下次一定要一人叫一個先夠!好想試埋其他野!提一提大家
因為好飽,所以同老公share 一個冰啦!
但...
下次一定要一人叫一個先夠!好想試埋其他野!

提一提大家
2016-06-28 257 瀏覽
第一次去呢種韓式甜品食嘢。甜蜜麻糬紅豆雪奶,牛奶雪冰上面放咗幾樣嘢,分別係黃豆粉、杏仁、紅豆蓉同麻糬,食之前可以落埋煉奶,呢個係最基本嘅款式,配搭雖然簡單,不過甜甜哋、又綿又冰涼,都唔差。
第一次去呢種韓式甜品食嘢。

2016-06-24 246 瀏覽
夏天當然要食d涼陣陣既野黎解一解暑~個日我同朋友經過尖沙咀見到呢間韓式刨冰比市面上既平就去試下~我叫左黃豆粉原味,分量唔算多,而且黃豆粉分量唔系好多,不過我就好中意d mochi,非常煙韌,加埋d煉奶味道亦都唔會太甜,而且衹系$50, 兩個人share就剛剛好啦~不過刨冰d冰粒太大,口感無韓國正宗個d咁綿,不過不失啦~

不過刨冰d冰粒太大,口感無韓國正宗個d咁綿,不過不失啦~
其實吾係第一次黎呢間食 之前食過哈蜜瓜韓冰 賣相吸引 味道都吾錯 今次諗住再試其他 我同朋友揀左韓式抹茶$38 熱就$35 睇落隻色好fresh 幾靚既 但飲落就吾得喇:( 好淡呀!近乎冇抹茶味 似係落左好多冰 建議大家真係飲呢間類似飲哈要少冰呀 朱古力綿花糖吐司 $48 賣相都好吸引!相機食先 不過太甜了 朱古力醬有點怪怪的 吾似平時食開果種 吐司太硬 我地勉強了都係食吾晒🙈另外,店員服務態度麻麻地 應該短時間吾會再黎呢間了

今次諗住再試其他 我同朋友揀左韓式抹茶$38 熱就$35

朱古力綿花糖吐司 $48

另外,店員服務態度麻麻地

應該短時間吾會再黎呢間了
2016-06-09 169 瀏覽
炎炎夏日我很喜歡食綿花冰,以前就有日式、台式,現在還加埋韓式綿花冰,佢地的冰真是輕輕細細,軟綿綿。今次同朋友食韓式甜品,這個絕不是普通的冰,單看白雪雪的冰估計加了奶跟其他香料製成的冰,所以每一口糼滑順口。冰上淋蜜瓜汁,再配上一個雲妮拿雪糕球。新鮮密瓜切到大大粒圍著碗邊,係堅抵食。相比綿花冰,士多啤梨窩夫都用料豐富,除了大大個士多啤梨味雪糕球外,還有切粒新鮮士多啤梨配芝士蛋糕,芝士蛋糕樸實簡單,可能窩夫放多一點牛油,食第一口就已經口有油香。還好士多啤梨甜甜酸酸,提起食慾,只是天氣因素影響下,相比雪花冰,窩夫稍稍失色一點。至於辣芝士年糕,厚厚一塊融化的芝士鋪在年糕上,年糕好有咬口,適合有健康牙齒的人食用。相信呢陣「寒」流可以驅走炎炎夏季。
相信呢陣「寒」流可以驅走炎炎夏季。
2016-05-30
  • 密瓜雪奶
2016-05-17 217 瀏覽
同班friend 食完飯後, 好似未夠盡興, 就去左甜品街, 食甜品.一去到, 就比門口的廚窗吸引住, d 甜品好吸引, 價錢唔貴又好大份.我地就決定試新嘢, 等下.我地係門口時己經商議好食邊三款甜品, 一入到立即order.韓式錄寶石蜜瓜雪奶上面係蜜瓜雪糕,雪糕冇咩特別全個甜品都舖滿香甜蜜瓜粉的冰附有鍊奶,一齊食甜甜地,幾得意但食到最後冇晒蜜瓜粉,冰最後得番鍊奶的甜味,如果蜜瓜粉再多d就好!韓式特級三球雪糕窩夫,窩夫比軟空心, 唔夠飽滿. 三球雪糕分別是曲奇, 士多啤梨同芒果. 雪糕都係冇咩特別不過整個甜品加了少少唔同顏色的糖碎及朱古力漿,賣相好靚.韓式特濃抺茶紅豆奶油吐司麵包都係比較空心, 但兩邊都有少少脆.抹茶雪糕比起之前的雪糕好味, 奶味比較濃一些,唔會有苦澀的感覺.總括:抹茶雪糕好味, 麵包較空心, 坐位少, 但賣相靚, 價錢適中.

我地就決定試新嘢, 等下.

韓式錄寶石蜜瓜雪奶

上面係蜜瓜雪糕,雪糕冇咩特別

全個甜品都舖滿香甜蜜瓜粉的冰

附有鍊奶,一齊食

甜甜地,幾得意

韓式特級三球雪糕窩夫,窩夫比軟空心, 唔夠飽滿.

三球雪糕分別是曲奇, 士多啤梨同芒果. 雪糕都係冇咩特別

不過整個甜品加了少少唔同顏色的糖碎及朱古力漿,賣相好靚.
韓式特濃抺茶紅豆奶油吐司

麵包都係比較空心, 但兩邊都有少少脆.

2016-05-06
40 分鐘 (堂食)
2016-05-02 164 瀏覽
男朋友去剪髮,我又有少少肚餓,就喺呢少少時間去食個甜品先行過厚福街呢間韓式甜品店,比佢個餐牌上嘅窩夫厚多士吸引咗入去窩夫厚多士都好多選擇,花多眼亂🙈!最後都係揀咗個藍莓雪糕窩夫!雪糕仲可以揀味,我就揀咗士多啤梨🍓窩夫即叫即整,因為真係等咗成二十分鐘至有!藍莓醬好多但偏甜,用cream嚟中和一下就啱啱好!士多啤梨雪糕,🍓味唔太出,可能係藍莓醬甜咗啲,所以相對地有啲失色!整體上都可以的!冇諗過公眾假期嘅下晝唔洗等位!
男朋友去剪髮,我又有少少肚餓,就喺呢少少時間去食個甜品

藍莓雪糕窩夫
整體上都可以的!冇諗過公眾假期嘅下晝唔洗等位!
2016-05-02