牛頭角Chill Fine Dining 🥂🍽️約左同事放工一齊食飯吹下水,由觀塘行到牛頭角,其實都好近🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️食飯前當開下胃呢間餐廳之前嚟食過Set Dinner ,今次就試下散叫😝💓原來散叫都有頭盤個包送🥰超開心,我好鍾意佢地個包再加松露醬主菜叫咗蒜蓉炒墨魚汁意大利麵,好有咸香同麵質彈牙,火箭菜三文魚pizza,批底係我鍾意食嘅薄脆。再叫多咗個小食拼盤,咩都有啲,香辣雞翼🐔,洋蔥圈同松露薯條,好香松露味臨尾梗係叫多兩個甜品啦,兩個都係流心㗎,一個係朱古力心太軟,一個係佢哋嘅特色芝士流心蛋糕。再配埋雪糕一流😋。📍觀塘鴻圖道12精棉工業大廈1樓推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8.5⭐️環境(10⭐️滿):8.5⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger
牛頭角Chill Fine Dining 🥂🍽️

呢間餐廳之前嚟食過Set Dinner ,今次就試下散叫😝

[Non Kitchen (觀塘)]

味道(10⭐️滿):8⭐️
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐

#晚餐#晚市 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #香港必食 #假日好去處 #相機食先 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #hkiger #hkkol #抵食 #winsomelai
2023-12-14 254 瀏覽
今日lunch又去左食non kitchen😆!呢度已經變左我嘅飯堂之一啦🤣佢啲主菜同小食都做得幾好,仲有任食嘅沙律吧!有多款沙律🥗、仲有餐包🥐同餐湯🥣添😋*****🐷炭燒伊比利亞黑豚扒 星期三優惠價$228Char-grilled Iberico Pork Loin Steak見到今日有燒黑豚扒優惠所以叫左😚佢燒得好靚呀有晒格仔紋架~啲肉質好唸咬落又冇筋👍🏻🐟香煎𩶘魚柳$148Pan-fried Snapper Fillet魚柳好大塊!煎得好香,肉質都好實淨,食得出新鮮架😌🍟薯條 French Fries +$18加左啲Cajun調味粉,香鹹好味🤤*****

*****

🐷炭燒伊比利亞黑豚扒 星期三優惠價$228

🐟香煎𩶘魚柳$148
Pan-fried Snapper Fillet

魚柳好大塊!煎得好香,肉質都好實淨,食得出新鮮架😌

🍟薯條 French Fries +$18

加左啲Cajun調味粉,香鹹好味🤤

*****

2023-12-13
  • 炭燒伊比利亞黑豚扒
2023-12-10 321 瀏覽
觀塘精棉工業大廈的一間門口很神祕,進去是一片寧靜舒適的小天地的西餐廳 Non Kitchen。燒美國原只春雞$268,配有餐包。燒春雞細細只,肉質香嫩,面上還有很多的調味料,真系肉嫩多汁。配有串豆及細細只車釐茄,剛好可以解去燒春雞的小小肥膩感。帶子蘆筍薄餅$168,餅底香脆,帶子味道鮮甜,配上薄餅面上頗多的火箭菜及拉絲的芝士薄餅,香脆惹味!蒜香魷魚炒墨魚汁意粉$148,魷魚切得好大件及頗厚身,蒜蓉醬汁香濃,意粉很掛汁而且剛剛好,煙韌香,夠滋味的。餐廳環境幽靜帶點浪漫氣氛,是下班後消遣朋友聚會的好地方,而且食物有質素,食客回頭率高。

燒美國原只春雞$268,配有餐包。

配有串豆及細細只車釐茄,剛好可以解去燒春雞的小小肥膩感。

2023-12-08 375 瀏覽
這間西餐廳位於觀塘工業區,鄰近牛頭角地鐵站,主打精緻又性價比高的西式料理。店內環境寬敞舒適,適合約會或多人聚會。午市時段設有12款套餐,包任食沙律及餐湯。星期一至五的午市,每日有不同指定食物享優惠價錢。沙律多款新鮮翠綠的沙律菜如羅馬生菜、羽衣甘藍等,有多款醬汁提供,亦有車厘茄及麵包粒等提供;旁邊更有外脆內軟的餐包。餐湯是日為南瓜忌廉湯,濃稠又順滑,帶淡淡南瓜香甜。香煎𩶘魚柳 - $148大大塊香煎魚柳柔軟鮮美,𩶘魚的脂肪含量較高,口感更豐富又順滑,幾乎不帶魚刺;綿密的薯蓉幼滑細膩,更有西芹和紅蘿蔔粒十分健康。炭燒紐西蘭西冷牛扒 - $158 (星期四優惠)同樣大塊的西冷牛扒較有嚼勁,油花不多但分佈平均有彈性,肉味比起肉眼更濃郁,切開粉嫩的色澤,保留牛肉的鮮嫩度及口感,帶微微炭香。朱古力心太軟 - $48外脆的心太軟,切開流出澎湃的朱古力岩漿,朱古力味極濃郁,更有雲呢拿雪糕及朱古力餅碎,酸甜的水果粒解膩。熱奶茶 & 熱檸茶錫蘭紅茶清新清爽。

沙律 & 餐湯
沙律

沙律
餐湯

餐湯
是日為南瓜忌廉湯,濃稠又順滑,帶淡淡南瓜香甜。
香煎𩶘魚柳

香煎𩶘魚柳 - $148
炭燒紐西蘭西冷牛扒
炭燒紐西蘭西冷牛扒

炭燒紐西蘭西冷牛扒 - $158 (星期四優惠)
朱古力心太軟
朱古力心太軟

朱古力心太軟 - $48
熱奶茶 & 熱檸茶

熱奶茶 & 熱檸茶
錫蘭紅茶清新清爽。
2023-12-07
2023-11-30 403 瀏覽
一直喺牛頭角返工, 朋友見網上評分好, 所以決定今日去呢到食lunch, 諗住工業大廈都有隱世美食, 餐廳仲有沙律吧, 食左有沙律醬的薯仔南瓜同D沙律菜, 主食叫左個Burger餐, 味道還可以, 點知食完返公司, 一直唔舒服, 到下午5點幾, 直頭想反胃作嘔, 心諗全日只食左呢間餐廳的lunch, 應是沙律吧出事吧, 回家途中在地鐵站將今日所有食物嘔晒出黎, 胃部一直痛, 我肯定係腸胃炎!我從來都唔會喺openrice留言, 今日真係破例留, 因為D野食有菌!咁的價錢, 唔該做好D衞生, 我真係有D嬲!
2023-11-30
2023-11-25 289 瀏覽
我哋嗌咗黑松露野菌意大利燴飯($138)、軟殼蟹黑松露忌廉汁意粉($168)、煙三文魚薄餅($148)、小食拼盤($138)、同埋意大利芝士餅($88)咁首先講咗Risotto同埋Pasta先啦(其實呢餐飯係主要食黑松露😂😂)Risotto嘅黑松露味都幾重👍👍食落去幾有咬口,唔會太過腍之後黑松露忌廉汁意粉食落去真心幾Creamy😝😝而且唔會覺得好膩軟殼蟹食落去口感都唔錯跟住就講吓嗰個煙三文魚Pizza啦我自己幾鍾意呢個Pizza❤️❤️因為佢係薄批嚟嘅所以批邊食落去真係好脆🤩🤩而且煙三文魚食落去都幾新鮮最後就講埋嗰個小食拼盤同埋甜品啦(小食拼盤就包括有香辣脆雞翼、黑松露薯條同埋炸洋蔥圈)Tiramisu食落去咖啡味幾濃郁🤔🤔而且食落去都幾Creamy

咁首先講咗Risotto同埋Pasta先啦
(其實呢餐飯係主要食黑松露😂😂)
Risotto嘅黑松露味都幾重👍👍
食落去幾有咬口,唔會太過腍
之後黑松露忌廉汁意粉食落去真心幾Creamy😝😝

因為佢係薄批嚟嘅
所以批邊食落去真係好脆🤩🤩
而且煙三文魚食落去都幾新鮮

最後就講埋嗰個小食拼盤同埋甜品
(小食拼盤就包括有香辣脆雞翼、黑松露薯條同埋炸洋蔥圈)
Tiramisu食落去咖啡味幾濃郁🤔🤔
而且食落去都幾Creamy
  • 煙三文魚薄餅
  • 黑松露野菌意式燴飯
2023-11-21 280 瀏覽
🐚香蒜薯蓉焗田螺$138上菜嘅時候會點着火🔥,田螺拆咗殼大粒螺肉,加左酒田螺帶少少酒嘅苦澀味,薯蓉順滑🥔.🥓德式香腸拼盤$138有多款香腸,香腸外脆入面多汁,配咸酸菜冇漏,不過個人鍾意就咁食😝🥩美國安格斯斧頭扒$1888 超大塊扒份量十足1.5kg😍,已經切好左,斧頭扒帶炭燒味肉嫩😝,不過有啲部位會肥少少,配燒烤汁,配菜有薯蓉🥔同埋蕃茄仔🍅,估唔到薯蓉綿滑有驚喜好好食👍🏻套餐包吞拿魚柚子醋雜菜沙律🥗、creamy南瓜餐湯🫕、蒜蓉包、2個pasta/pizza、飲品🍸同埋甜品🍧🥘西班牙海鮮飯$198海鮮有帶子、蜆同埋青口,海鮮飯加咗南瓜汁同蕃茄🍅開胃,入面仲帶辣肉腸,飯粒粒分明濕潤唔會硬,好食😝🍕意大利辣肉腸薄餅 $128Pizza 餅底脆,鋪滿芝士🧀,辣肉腸融入咗喺cheese入面,加上蕃茄醬🥫,面頭仲有火箭菜🥬,味道正常相對普通😆🍝蒜香魷魚炒墨魚汁意粉 $148魷魚炒意粉,鍾意蒜香味濃有鑊氣,魷魚彈牙,雖然係墨魚汁意粉,但係唔會食到成個嘴都黑色👍🏻🍖燒德國鹹豬手配酸椰菜 $318豬手鹹香,皮微脆煙靭,要趁熱食,配粗薯條🍟同沙律菜🥗✨位於工廈入面,地方大有長枱,座位寬闊長梳化坐得舒適,
🐚香蒜薯蓉焗田螺$138
🥓德式香腸拼盤$138

🥩美國安格斯斧頭扒$1888

🥘西班牙海鮮飯$198

🍕意大利辣肉腸薄餅 $128

🍝蒜香魷魚炒墨魚汁意粉 $148

🍖燒德國鹹豬手配酸椰菜 $318
豬手鹹香,皮微脆煙靭,要趁熱食,配粗薯條🍟同沙律菜🥗

✨位於工廈入面,地方大有長枱,座位寬闊長梳化坐得舒適,野食選擇多,燈光柔和,適合多人聚餐
2023-11-11 363 瀏覽
係觀塘接朋友收工 之後一齊去左工廈一間叫Non Kitchen嘅餐廳食飯🤣 環境少少昏暗好有feel😛🍀炸軟殼蟹薯條軟殼蟹有兩大隻 炸得香脆可口 咬落去啖啖肉🦀 薯條同樣熱辣辣上枱 脆卜卜好好食 而且份量幾多 就算三個人食都好足夠🍟🍀辣蕃茄汁鮮蜆意粉意粉口感岩岩好 軟硬恰到好處🍝 蜆好新鮮 夠甜又冇沙 點埋啲辣蕃茄汁一齊食更加鮮甜😍🍀意大利辣肉腸薄餅薄餅邊脆卜卜 皮就少少軟身 軟脆口感對比分明🍕 加埋辣肉腸依啲開胃配搭 好好食😋🍀流心乳酪芝士蛋糕流心乳酪甜而不膩 味道濃郁🧀 連埋少少水果一齊食更加清甜易入口🍰

🍀炸軟殼蟹薯條

🍀辣蕃茄汁鮮蜆意粉

🍀意大利辣肉腸薄餅

🍀流心乳酪芝士蛋糕
2023-11-07 269 瀏覽
去觀塘附近返工,總要搵下美食😆Lunch time 都要獎勵下自己,先有動力繼續返工😆😆😆呢間Lunch Menu 有Salad Buffet, 沙律&湯都係任食!!💕 Salad Buffet 都幾多選擇~~多種蔬菜外,仲有麵包🥰素羅宋湯好多蔬菜,香辣入味💕 都係任食🥰香辣蕃茄汁海鮮意粉海鮮有青口、蝦、魷魚✨ 海鮮新鮮得黎都好爽甜~醬汁辣辣地又食到濃郁嘅蕃茄味😋意粉軟硬適中,裹滿醬汁,好味😋香煎挪威三文魚柳三文魚柳皮焦到焦脆,充滿油香✨三文魚質感柔軟,調味適中,又突顯到本身嘅鮮味,肉質鮮嫩多汁🥰細滑嘅薯蓉入面有西芹、紅蘿蔔粒,感覺好豐富又有營養😋😋😋香辣蒜香雞翼單骨雞翼炸到好酥脆✨ 加咗香辣嘅粉係表面,特別惹味😋 仲有兩款醬汁搭配~ Share 食就最啱啦🥰Drink Set 包飲品🥤揀咗凍檸水🍋

素羅宋湯
好多蔬菜,香辣入味💕 都係任食🥰

香辣蕃茄汁海鮮意粉

香煎挪威三文魚柳

香辣蒜香雞翼

Drink
Set 包飲品🥤揀咗凍檸水🍋

2023-11-06 251 瀏覽
過開嚟牛頭角做嘢,順便周圍搵食,發現原來呢到有間幾高知名度嘅西餐廳🍴佢係位於精棉工業大廈,大廈有兩嗰門口,可以係左面上樓梯直到,亦可以係右面搭lift🌝上到去餐廳空間感十足,放工同同事嚟食下嘢都真係幾舒服😌 我嗌咗三個👑嘅推介,仲有餐前包提供🌝香蒜薯蓉焗田螺 $138 - 佢加咗酒係面,佢一放落嚟點火,令到有火炙效果同令到芝士溶😄 的確係好吸引,佢仲要有好多粒田螺,薯溶好creamy,真係必食推介‼️辣蕃茄汁鮮蜆意粉 $148 & 黑松露野菌意大利燴飯 $138 - 兩嗰都好足料,不過係到食我會建議share😝蘋果撻 $88 - 佢嗰皮做得好簿,可以切咗一塊加雪糕係中間一啖食,口感好好🥰

2023-11-05 181 瀏覽
🥩觀塘工廈·樓上扒房🥩-我同朋友都係牛魔王😈 喺傳統扒房鋸扒 動不動就要幾百蚊一位 非常肉赤 所以我哋選擇去樓上扒房 品質依舊 價錢就平一截-🥩炭燒美國肉眼牛扒 $368肉眼扒充滿炭香 12安士 足夠兩個人食 五成熟嘅好處 在於保持肉質嘅軟嫩口感 又食到牛肉原汁原味 血水唔算多 唔駛落醬汁 一樣咁好味😋-🦀軟殼蟹凱撒沙律 $138鍾意蟹肉但又唔想咁麻煩拆骨食肉 食軟殼蟹就啱晒我呢啲懶人一族🤣 炸軟殼蟹嘅酥香外皮crispy可口 雖然好味但係齋食佢有啲「熱氣」好在有底下嘅Caesar Salad 巴馬臣芝士🧀️落得幾多 食吓食吓 覺得鹹咗啲 mixed greens 🥗爽脆清涼-☕️咖啡/奶茶 $28
🥩觀塘工廈·樓上扒房🥩
🦀軟殼蟹凱撒沙律 $138
鍾意蟹肉但又唔想咁麻煩拆骨食肉
☕️咖啡/奶茶 $28
2023-11-01 166 瀏覽
Non kitchen 男朋友仔生日,朋友介紹左呢間餐廳比我地。餐廳環境非常寬敞,每張餐枱相隔一定的距離,保持私隱度,配合柔和的音樂及燈光,氣氛輕鬆,兩口子能靜靜地坐下來傾計,實在寫意。臨近中秋,餐廳當日有不少家庭來吃晚飯。中菜以外,又是另一好選擇。我們選了二人餐$658套餐已經包括前菜沙律🥗、餐湯、一主菜一扒類、甜品及餐飲吞拿魚柚子醋沙律🥗微微灸過的吞拿魚配合酸甜度均衡的醬汁,意想不到的美味🤩沙律菜新鮮,份量都唔少啊~是日餐湯:西蘭花🥦忌廉湯南瓜忌廉湯都飲得多,西蘭花忌廉湯倒是第一次!初初還害怕有草青味,但呢碗湯只嘗到好香的西蘭花味,creamy的口感,我地好快就飲完😅餐湯以外,還有餐包餐包好香~~~~好好食!外脆內軟,可以搽cream cheese一齊食。仲有香草麵包條,又係好食🤤黑松露野菌意式燴飯一上菜已經有香濃的黑松露香氣~有很多不同款式的菇菌,米飯軟硬適中,一口接一口,停不了~炭燒美國CAB肉眼牛扒(12 Oz)我地選了medium well,火喉控制得很好,表面煎烤了一格格的網紋,內裡保持微紅色。入口軟淋,肉味香濃!伴碟有提供燒汁,但我地還是喜歡原汁原味。伴碟的薯蓉也很好食
Non kitchen

男朋友仔生日,朋友介紹左呢間餐廳比我地。

我們選了二人餐$658
套餐已經包括前菜沙律🥗、餐湯、一主菜一扒類、甜品及餐飲

吞拿魚柚子醋沙律🥗

是日餐湯:西蘭花🥦忌廉湯

餐湯以外,還有餐包

黑松露野菌意式燴飯

炭燒美國CAB肉眼牛扒(12 Oz)
我地選了medium well,火喉控制得很好,表面煎烤了一格格的網紋,內裡保持微紅色。入口軟淋,肉味香濃!伴碟有提供燒汁,但我地還是喜歡原汁原味。伴碟的薯蓉也很好食🤤

甜品:意大利雪糕泡芙 Profiterol
用雪糕包住泡芙,泡芙內再有冰凍的雪糕,口感豐富好食

餐飲,冷熱飲都不用加錢,有些特飲更可半價upgrade

最後,適逢9月是餐廳的七週年生日,所以餐廳也為9月的壽星仔送上了蛋糕🧁
別以為免費的流心乳酪芝士蛋糕不值一提,
一切開蛋糕後,內裡的乳酪芝士溶漿要湧出來了,非常香濃。餅底是我最愛的Oreo餅底😌超級好食😋

非常完滿及有驚喜的一餐😍
✨牛頭角工業大廈的美食寶庫呢次嚟咗牛頭角工業大廈嘅間餐廳,真係驚喜連連!😗之前都食過一次~Alaska Crab Meat & Avocado Tower(阿拉斯加蟹肉牛油果塔)呢款開胃前菜真係好精緻~牛油果同蟹肉夾雜一齊,味道清新。佢哋切嘅好細心,每一層都好均勻,而且呢個配搭真係絕配❤️非常開胃,一開始就為我哋帶嚟美好嘅用餐體驗😙😙Spaghetti with Clam in Spicy Tomato Sauce(辣番茄汁蜆肉意大利面)味道鮮美,辣味同酸味相得益彰~蜆肉鮮嫩,意大利面彈牙,整體風味非常吸引。😆非常滿足~Scallop Risotto(帶子忌廉飯)呢個總結咗海洋同忌廉嘅美味☺️帶子多汁鮮甜,而忌廉飯濃郁滑順😀Fruit Punch(水果雞尾酒)呢杯水果雞尾酒清新,有各種水果嘅風味,係飯後嘅絕佳選擇😍
✨牛頭角工業大廈的美食寶庫

呢款開胃前菜真係好精緻~

味道鮮美,辣味同酸味相得益彰~
蜆肉鮮嫩,意大利面彈牙,整體風味非常吸引。😆非常滿足~

Scallop Risotto(帶子忌廉飯)

Fruit Punch(水果雞尾酒)
呢杯水果雞尾酒清新,有各種水果嘅風味,係飯後嘅絕佳選擇😍
!!
2023-10-26 122 瀏覽
觀塘工廈美食攻略2023呢區越來越多好野食今次黎到呢間Non Kitchen一人300蚊食到大滿足埋單走人自選主菜再升級套餐先黎一款番茄PIZZA 放滿芝士同番茄醬口感係薄批口感,入口熱辣辣,味道唔會太重岩岩好套餐包括沙律,湯,甜品,飲品先上吞拿魚沙律,刺身級煙吞拿魚鮮甜肉滑,加上清新沙律菜仲有番茄濃湯,脆口麵包滿滿的盛宴非常好食接住上另一款主菜,煙肉卡邦尼麵身彈牙,掛滿濃郁醬汁,大量煙肉碎對於鐘情呢款味既朋友一定非常LIKE埋單前仲有甜品,300蚊高CP值抵食評分8/10消費$300/人#NonKitchen 地址 觀塘鴻圖道12精棉工業大廈1樓1/F, Gemmy Factory Building, 12 Hung To Road, Kwun Tong #夜繽紛 #香港夜繽紛 #開心香港 #HAPPYHK#HELLOHONGKONG #你好香港#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #H
觀塘工廈美食攻略2023
呢區越來越多好野食
今次黎到呢間Non Kitchen
一人300蚊食到大滿足埋單走人
自選主菜再升級套餐
先黎一款番茄PIZZA 放滿芝士同番茄醬
口感係薄批口感,入口熱辣辣,味道唔會太重岩岩好

套餐包括沙律,湯,甜品,飲品
先上吞拿魚沙律,刺身級煙吞拿魚
鮮甜肉滑,加上清新沙律菜
仲有番茄濃湯,脆口麵包
滿滿的盛宴非常好食

接住上另一款主菜,煙肉卡邦尼
麵身彈牙,掛滿濃郁醬汁,大量煙肉碎
對於鐘情呢款味既朋友一定非常LIKE

埋單前仲有甜品,300蚊高CP值抵食
評分8/10
消費$300/人
#NonKitchen 地址
觀塘鴻圖道12精棉工業大廈1樓

#夜繽紛 #香港夜繽紛 #開心香港 #HAPPYHK
#HELLOHONGKONG #你好香港
#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #香港自由行 #香港旅行 #香港探店

2023-10-19 182 瀏覽
放工約左朋友食飯,係公司附近食飯Non kitchen 平時食lunch 覺得好抵又好食今次放工去比lunch靜好多,可以清清靜靜食個飯同朋友傾下計我同朋友2個人都係細食叫左一份main ,一個小食同甜品主菜係香煎加拿大比目魚柳魚皮煎得好脆,魚肉好滑,有薯蓉同車厘茄小食白酒忌廉汁煮青口呢個一定要食,好大隻青口,忌廉汁好香滑,好多洋蔥粒口感好豐富,忌廉汁仲可以點麵包食甜品tiramisu 咖啡味同酒味配搭得好好,creamy 又好味
放工約左朋友食飯,係公司附近食飯
Non kitchen 平時食lunch 覺得好抵又好食

我同朋友2個人都係細食
叫左一份main ,一個小食同甜品

主菜係香煎加拿大比目魚柳
魚皮煎得好脆,魚肉好滑,
有薯蓉同車厘茄

小食白酒忌廉汁煮青口

甜品tiramisu
咖啡味同酒味配搭得好好,creamy 又好味