疫情期間出外用餐,偏好會選擇餐枱分佈距離寬闊的餐廳,工廈地方比較寬敞,加上週末人流減少,所以這晚就來到位於牛頭角隱世工廈內的Non Kitchen吃晚餐。內裡空間極盡寬敞,枱與枱之間保持一定距離,完全沒有侷促感。裝修簡約不落俗套,氣氛閒適,仿如漫天星空的佈置,別具浪漫情調。餐牌選擇繁多,有小食、沙律、湯、主菜、薄餅、意粉及甜品等。點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的餐包拌以蒜香味牛油。意大利芝士條 $88炸物小食都是即叫即炸熱得盪口,芝士條炸得外脆內軟。一拉開就見到內裡注滿半溶拉絲Mozzarella芝士,滿口都是奶滑芝士香,芝味無窮。炸魚薯條 $108想不到原來一碟份量也不少,足夠兩至三人分享,炸魚脆漿加入啤酒,因為啤酒是充滿氣泡的液體,可以讓粉漿變膨鬆,炸起來就會特別鬆脆。吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩,特別醒胃。從橫切面也可看到金黃的外皮十分輕薄,咬下去口感特別酥脆,裡面包著嫩滑雪白的魚肉。厚切薯條連著薯皮炸得金黃酥脆,保持乾爽不油膩,肉心軟綿細密。菠菜芝士意大利餛飩配黑松露忌廉汁 $118醬汁調較得香滑濃稠,讓每顆意大利餛飩入口更奶滑,散發濃濃的松露菌香。餛飩麵皮口感滑身帶

內裡空間極盡寬敞,枱與枱之間保持一定距離,完全沒有侷促感。

餐牌選擇繁多,有小食、沙律、湯、主菜、薄餅、意粉及甜品等。

點菜後,侍應就會奉上烘得暖暖的餐包拌以蒜香味牛油。

意大利芝士條 $88
炸物小食都是即叫即炸熱得盪口,芝士條炸得外脆內軟。

炸魚薯條 $108
炸魚薯條

吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩,特別醒胃。

菠菜芝士意大利餛飩配黑松露忌廉汁 $118
菠菜芝士意大利餛飩配黑松露忌廉汁

餛飩麵皮口感滑身帶煙韌, 裹滿味濃柔嫩的菠菜芝士內餡。

意大利巴馬火腿野菌薄餅 $138
表面滿佈澎湃的火箭菜和黑醋,清新輕盈,正好中和芝士的飽膩感。
意大利巴馬火腿野菌薄餅

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,配上鹹香惹味的parma ham。
意大利巴馬火腿野菌薄餅

pizza餅底的厚度如餅乾般入口香脆,不像美式般厚實,不會吃得飽飽滯滯。

蘋果撻 $88
即叫即焗剛出爐,餅皮熱烘烘,入口酥香鬆脆,伴雪糕吃,一冷一熱,除了挑戰口感,在食味上層次分明。
蘋果撻

上面舖滿蘋果切片,將蘋果的天然酸甜果香與玉桂的特有香味交互融合,齒頰留香,甜度剛剛好,多吃也不怕滯。
2020-09-19
2020-09-18 188 瀏覽
上年第一次到Non Kitchen用膳, 印象唔錯。轉眼間已經有一年多了, 今次與朋友再來吃晚餐, 位於觀塘鴻圖樓, 餐廳以柔和的燈光為主, 場內有一股浪漫的氣氛。 估唔到現在連平日都咁多人, 在這個疫情下可以全場差不多爆滿, 真是有實力。 今次點二人套餐$548(凱撒沙律、 是日餐湯、 意大利巴馬火腿薄餅、 炭燒安格斯西冷牛扒、 甜品和餐茶)。炭燒安格斯西冷牛扒~脂肪較少,不會太膩,幼嫩中帶少許咬口,牛肉味香濃。我點五成熟,帶出牛扒的美味和豐富的口感。意大利巴馬火腿薄餅~ 餅底香脆又夠薄, 中心位置鬆軟, 配上鹹香的巴馬火腿, 味道鮮美。凱撒沙律~ 凱撒沙律每人一碟, 沙律菜新鮮,入口爽脆。是日餐湯~ 餐湯熱辣辣的, 配送麵包,好吃。甜品~ 點少得甜品, 雖然賣相不是太精美, 但味道確是不錯的。餐茶~ 熱檸茶和熱奶茶, 兩款味道正常。第二次到 Non Kitchen, 感覺餐廳向食物質素方面比起一年前又進步了不少。 但餐廳溫度好似有點凍,轉了一次位, 都沒有辦法減低寒冷的感覺,如果可以注意一下冷氣調教的溫度, 就更加好。

我點五成熟,帶出牛扒的美味和豐富的口感。

意大利巴馬火腿薄餅

凱撒沙律~ 凱撒沙律每人一碟, 沙律菜新鮮,入口爽脆。
凱撒沙律

是日餐湯~ 餐湯熱辣辣的, 配送麵包,好吃。
是日餐湯

甜品

餐茶~ 熱檸茶和熱奶茶, 兩款味道正常。
餐茶

2020-09-17
是日餐湯
餐包
觀塘區工廈隱藏咗不少美食,今次就去咗一間有酒店大廚坐陣👨🏻‍🍳以高質牛扒為賣點嘅西餐廳🤩餐廳環境都好闊落,天花掛滿星型燈飾營造氣氛🌟而我哋就點咗一個2人嘅set dinner ($548):🥗凱撒沙律點餐後好快就送上,沙律份量都幾多,沙律醬都幾充足,配上芝士碎和香脆嘅麵包粒,係唔錯嘅開胃菜👍🏻🥣是日餐湯餐湯應該係南瓜湯,味道係不錯,飲得出幾濃嘅南瓜味😋朋友鍾意這湯口感唔會好稠,反而我喜歡較creamy嘅湯,所以對我嚟講口感一般🤷🏻‍♀️配湯嘅麵包真係幾ok,又香又夠熱👍🏻餐廳仲以香草大蒜奶油醬配麵包,佢哋嘅醬幾好食,有陣陣香草味,但份量最多只夠搽2件麵包,若份量多點會較好😆🍝香辣茄汁魷魚墨魚汁意大利麵除了魷魚,仲有蕃茄和洋蔥等配料與意粉同煮,意粉唔會有好多汁,但味道酸酸地又有少少辣,幾開胃惹味,但略嫌魷魚有雪味,撇除這一點,味道整體係唔錯👍🏻🥩炭燒安格斯西冷牛扒既然有酒店大廚坐陣主理牛扒,main course就梗係揀牛扒啦😋牛扒表面有清晰嘅格仔網紋,賣相已經夠吸引😍而且牛扒煎得啱啱好,肉味濃之餘,肉質又夠嫩,真係好juicy,食落仲有陣陣嘅炭烤香味,大廚真係功架十足,值得推薦❤️👍🏻🍨精

🥗凱撒沙律

🥣是日餐湯

🍝香辣茄汁魷魚墨魚汁意大利麵

🥩炭燒安格斯西冷牛扒

🍨精選甜品
甜品係朱古力泡芙,賣相一般!泡芙外層係雲呢拿雪糕沾了少少朱古力碎,而泡芙內嘅朱古力雪糕又唔會好甜,配同少少生果,唔會覺得膩,反而食到咁飽後再食呢道甜品都幾舒服😋本身對套餐甜品嘅期望不大,但這泡芙會令我想多食一份😆

我會為咗牛扒而再嚟幫襯嘅😋😋
  • 餐包
  • 凱撒沙律
2020-09-13 248 瀏覽
上次朋友帶左我來呢間隱世西餐之後 覺得好正今日約左朋友要帶佢來呢到食環境好寬敞舒適 而且服務都好好我地點左個2人SET ~$548Start- Caesar salad沙律都好大碟 好清脆新鮮不過沙律醬可以少DD就更好Soup-Daily Soup今日係南瓜湯 好濃好香的南瓜味 配上蕃茄味麵包加上忌廉牛油果牛油 好好味Wild Mushrooms Risotto w/ Block Truffle Sauce黑松露的陣陣香氣加上好多唔同的姑菌每一口都有充份的平衡 感覺有層次 朋友大讚Char-grilled U.S. Angus Striplion Steak炭香做法 燒得剛好 不過過熟 淡淡的炭香好惹味 肉質淋身 帶有肉汁 絕不是平價貨式忍唔住食下一舊又一舊Dessert- Chef Dessert朱古力雪糕泡芙 外層是Cream 加上雪糕 口感不錯 而且不會好甜作為一個結尾 都幾有心思  Coffee and Tea飲埋呢杯野 食住甜品真係一流
環境好寬敞舒適 而且服務都好好

作為一個結尾 都幾有心思
 Coffee and Tea
飲埋呢杯野 食住甜品真係一流
2020-09-12
餐廳:Non Kitchen (觀塘)地址:觀塘鴻圖道12精棉工業大廈1樓近牛頭角嘅一間隱世西餐廳🍴,一入到去就比眼前嘅佈置吸引咗😍。掛係天花板嘅燈飾🌟、整齊企理嘅餐枱櫈🪑、佔地好大嘅空間,仲有背景音樂🎵,比人嘅感覺好舒服,夠晒情調,最啱同男女朋友、老公老婆嚟拍拖食吓飯,可惜今日我只係同老竇嚟撐枱腳😂叫咗個二人套餐($548),除咗有一個澱粉主食之外(飯/麵/薄餅🍕),仲有一個肉類主食🍖,同埋凱撒沙律🥗、餐包、餐湯、甜品🍮,同飲品🍹。加埋一每個人大概$300,感覺好似有啲貴💸,但計埋個環境同唔錯嘅服務,仲有唔限時嘅餐飲時間,過時過節黎食返餐都值得是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃,配上外脆內軟嘅餐包,最欣賞嘅係有黑松露牛油提供🧈,搽麵包真係一流👍🏼蕃茄汁海鮮意大利麵用咗茄醬同新鮮蕃茄去整個鮮濃醬汁🍅,粒粒蕃茄仔加埋肉碎同配料,意大利麵香甜開胃得黎又唔會好酸,仲有5大隻鮮蝦🦐炭燒安格斯西冷牛扒重頭戲緊係呢塊西冷牛扒啦🥩,睇個樣都有7-8安士🤤,牛扒面頭有格仔網紋,一切開肉汁就流出😋,安格斯西冷肉質鮮嫩多汁,叫7成熟就岩岩好😚,真係睇見都想食老竇跟set用半價叫咗個青蘋果梳打,而今日嘅甜品係朱古力泡芙
餐廳:Non Kitchen (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道12精棉工業大廈1樓

是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃,

蕃茄汁海鮮意大利麵
意大利麵香甜開胃得黎又唔會好酸,仲有5大隻鮮蝦🦐

炭燒安格斯西冷牛扒

老竇跟set用半價叫咗個青蘋果梳打,
而今日嘅甜品係朱古力泡芙🤩,
鬆脆嘅泡芙外層包住濃滑嘅朱古力雪糕,今餐真係大滿足🥰
2020-09-08
  • 炭燒安格斯牛扒
2020-09-18 0 瀏覽
疫情放緩一點又急不及待要出來食好西!振興香港經濟!朋友講到明唔想去多人地方,我即刻諗到呢間西餐廳!餐廳位於牛頭角工業區,地點較隱秘,唔係好多人識黎,而且地方好大,人人都有1.5m社交距離!環境都好適合傾計!朋友係要見架!西餐選擇多,聽講星期六會有牛排自助餐,待fact check 煙三文魚薄餅真材實料!三文魚同火箭菜都好新鮮!pizza 底又薄又脆!個醬汁都好出色!蒜片蝦意粉好大隻蝦!炒得好香蒜味!安格斯西冷五成熟,好感動,好耐未試過出街食靚扒,有牛味,5成熟剛剛好!晚飯時間都唔多人,食物又好食!會繼續來開餐!

煙三文魚薄餅

蒜片蝦意粉
好大隻蝦!炒得好香蒜味!

安格斯西冷

晚飯時間都唔多人,食物又好食!會繼續來開餐!
2020-09-17 0 瀏覽
同老公二人世界就揾間餐廳食好d,non kitchen呢到環境大,坐得好舒服,我地就叫左個二人餐。凱撒沙律沙律菜非常鮮甜,咬落爽脆,沙律醬同芝士碎比例恰當,相當高質同出色。餐湯餐湯係南瓜湯,味道濃厚,另外麵包有軟有硬,配上蒜味牛油,又香又滑。黑松露野菌燴飯黑松露味道適中,飯有咬口唔太硬,野菌份量好多,處理得好好唔會有菇類既草青味,非常Creamy,食哂都唔會覺得好滯。西京燒銀雪魚銀雪魚燒得啱啱好,魚質嫩滑,外脆內軟,魚皮塗上味噌,燒完味道唔會好咸,配菜亦好好食,薯蓉香而不漏。甜品唔係普通一件蛋糕,外層係雲呢拿雪糕,中間有一層類似酥皮夾住內層既朱古力雪糕,非常特別,食落選好有口感,用心之作。

餐湯

黑松露野菌燴飯

西京燒銀雪魚

甜品
2020-09-17 0 瀏覽
今日放工後去左公司附近呢間餐廳食飯哇好romantic! 估唔到工廠區都有呢個環境😇餐牌價錢中上 但都幾多選擇😆 先叫左個泰式海蝦青木瓜沙律😛好Fresh好開胃!有好多隻鮮甜海蝦!絕對值回票價😆🧡然後order左法式田螺😆好鍾意食呢個呀😆一啲都唔腥!配合埋薯蓉食得好滋味😆然後就係全晚最鍾意食既Parma ham pizza🤡係薄皮pizza好香脆香口Parma ham好足料🤗食都停唔到口!愛蝦之人 點多左個大蝦天使麵!蝦一樣係好鮮味💫
今日放工後去左公司附近呢間餐廳食飯
哇好romantic! 估唔到工廠區都有呢個環境😇

餐牌價錢中上 但都幾多選擇😆

先叫左個泰式海蝦青木瓜沙律😛
好Fresh好開胃!有好多隻鮮甜海蝦!
絕對值回票價😆🧡

然後order左法式田螺😆
好鍾意食呢個呀😆一啲都唔腥!配合埋薯蓉食得好滋味😆

然後就係全晚最鍾意食既Parma ham pizza🤡
係薄皮pizza好香脆香口
Parma ham好足料🤗食都停唔到口!

愛蝦之人 點多左個大蝦天使麵!
蝦一樣係好鮮味💫
2020-09-17 0 瀏覽
好耐冇出街食飯有朋友推介呢間扒房今晚一於去試一試餐廳位置唔算好方便但一入到去環境好寬敞餐牌選擇唔少仲有二人同四人套餐選擇不過我同朋友都唔太好餐湯沙律所以就決定散叫試多D菜式未上菜之前餐廳就送上餅乾條同餐包餐包烘得幾香脆咬落有少少蕃茄乾配埋香草牛油味道唔錯原本想嗌個黑松露吉列牛柳可惜餐廳話牛柳未返貨最後我地嗌左三款主菜香辣蒜片海蝦意大利麵一上菜就聞到好香蒜味意粉質感有少少彈牙配埋爽口既海蝦一碟意粉配有六隻海蝦算係幾有誠意瑪格麗特薄餅係一個全素既菜式但食落唔會好寡廚師加左香草醬係薄餅上面令薄餅既味道多左層次黎到今晚既重頭戲炭燒美國特級牛肉眼扒我地嗌左五成熟配埋薯仔同燒蕃茄仲有一個醬汁應該係燒汁一咬落塊扒唔韌好有牛味仲食到炭燒既香味份量都好大足夠兩個人食整體餐廳食物質素唔錯上菜速度算快侍應服服態度幾好但有時收菜就收得太快不過只要講聲就無問題有機會會再黎試試個吉列牛
好耐冇出街食飯
不過只要講聲就無問題
有機會會再黎試試個吉列牛
2020-09-16
2020-09-13 24 瀏覽
第一次黎牛頭角呢邊,見到工廠大廈有樓上鋪 就上黎試下🙈點知,一試就有驚喜!環境好有feel,裝修好別緻😻二人餐$548凱撒沙律🥗分量多,都幾新鮮!餐湯 -羅宋湯好開胃,會令人想追住飲既湯香辣茄汁魷魚墨魚汁意粉🦑魷魚又滑又爽口😋係新鮮魷魚啊🦑🤪味道上都幾特別,偏重茄汁味,有少少蒜辣味炭燒安格式西冷牛扒 好足料既5成熟西冷牛排🥩推薦✅有肉味之餘 仲好厚肉🤤記得點埋個醬汁!好juicy😍精選甜品賣相同味道都幾正🤩破曉 (+$24)推薦✅ 好香嘅咖啡味 仲有個雪糕🍦食😆初夏 (+$24)
第一次黎牛頭角呢邊,
見到工廠大廈有樓上鋪 就上黎試下🙈
點知,一試就有驚喜!
環境好有feel,裝修好別緻😻

二人餐$548
凱撒沙律🥗
分量多,都幾新鮮!

餐湯 -羅宋湯
好開胃,會令人想追住飲既湯

香辣茄汁魷魚墨魚汁意粉🦑
魷魚又滑又爽口😋係新鮮魷魚啊🦑🤪
味道上都幾特別,偏重茄汁味,
有少少蒜辣味

炭燒安格式西冷牛扒
好足料既5成熟西冷牛排🥩推薦✅
有肉味之餘 仲好厚肉🤤
記得點埋個醬汁!好juicy😍

精選甜品
賣相同味道都幾正🤩

破曉 (+$24)
推薦✅ 好香嘅咖啡味
仲有個雪糕🍦食😆

初夏 (+$24)
  • 餐包
  • 凱撒沙律
  • 破曉
2020-09-12 1 瀏覽
疫情下,唔少商店都有受影響,今次黎到觀塘呢間算係樓上舖,d生意反映算係守得住,雖然星期六無左佢平時任食牛個餐,(可能係因為疫情唔想將d野食放係出面),但佢d單點都算幾唔錯,而且都算性價比幾高,所以星期六都算幾多人黎下。環境方面,好有高雅西餐既感覺,最緊要係佢個空間夠曬濶,所以枱與枱之間既距離夠曬,咁就食得更加安心同放心喇,唔驚隔離枱感染自己。呢個形勢下,真係要保障下。我地叫左個2人餐,都真係幾抵,5百幾你當連埋加一600$有齊兩個main course, 湯,沙律,甜品同餐飲~食物方面,佢就主打牛,之前星期六既牛質素都唔差,好重碳香味,而且又夠厚,我估都最少成1吋咁厚都有,好有碳壚既風味,都幾唔錯。而呢個set for2既牛都好正! 伴碟既汁真係畫龍點睛! 加左之後牛味仲出同香! 我地另一個就揀左parma ham pizza~呢個pizza 勁正! 好香黑醋味! 仲有我最中意既火箭菜! 同埋好多芝士係面! 食落好邪惡haha至於餐包方面我地就點埋橄欖油同黑醋黎食! 麵包條勁脆同香! 餐湯既南瓜忌廉湯好creamy 好香南瓜味! 沙律就水

2020-09-12 16 瀏覽
終於可以同朋友晚上相聚。想避開人流。揀咗一間係工業區嘅餐廳。餐廳樓底高。枱與枱之間有足夠距離。感覺空間感十足。相當適合同朋友暢談。未點餐先上餐包。配上黑松露味牛油。感覺有誠意。阿拉斯加蟹肉牛油梨塔。擺盤十分精緻。牛油果蕃茄沙沙蟹肉。三層清晰可見。塔頂有黑魚籽增添鮮味。蟹肉啖啖肉咸鮮味平衡。焗煙肉芝士大蘑菇。煙肉同芝士份量充足。大啡菇超級juicy 。配有少少沙律菜同蕃茄蓉可以解膩。整個dish配搭用心。安格斯西冷牛扒。烤紋清晰整齊。賣相吸引。牛味豐富。簡單黑椒鹽調味。完全唔駛加sauce。雖然叫medium有啲overcook。但口感鬆軟。感受到食物用心製作。同時擺盤有花心思。食物質素比好多工廠區西餐高。
終於可以同朋友晚上相聚。
想避開人流。揀咗一間係工業區嘅餐廳。
餐廳樓底高。枱與枱之間有足夠距離。
感覺空間感十足。相當適合同朋友暢談。

未點餐先上餐包。配上黑松露味牛油。感覺有誠意。
阿拉斯加蟹肉牛油梨塔。
擺盤十分精緻。牛油果蕃茄沙沙蟹肉。三層清晰可見。
塔頂有黑魚籽增添鮮味。蟹肉啖啖肉咸鮮味平衡。

焗煙肉芝士大蘑菇。
煙肉同芝士份量充足。大啡菇超級juicy 。

配有少少沙律菜同蕃茄蓉可以解膩。整個dish配搭用心。

安格斯西冷牛扒。
烤紋清晰整齊。賣相吸引。

牛味豐富。簡單黑椒鹽調味。完全唔駛加sauce。
雖然叫medium有啲overcook。但口感鬆軟。

感受到食物用心製作。同時擺盤有花心思。
食物質素比好多工廠區西餐高。

2020-09-07
2020-09-10 19 瀏覽
平日午餐時間會有salad bar,但呢段時間要保持安全,所以由店員送上。另外仲有餐包同餐湯。上菜速度非常快,基本上剛落完單,沙律同湯隨即就到,過左無耐漢堡包都到了。車打芝士牛肉漢堡有炭燒感覺,好香口。意大利雲吞份量不算大,黑松露忌廉汁好香濃。

車打芝士牛肉漢堡有炭燒感覺,好香口。
車打芝士牛肉漢堡

意大利雲吞份量不算大,黑松露忌廉汁好香濃。
車打芝士牛肉漢堡