2025-04-27
總店位於大坑非常出名嘅瑞士及意大利手工意粉餐廳「Nocino」 連預約都要提前一個月😩前幾日發現原來佢哋有分店係牛頭角🤩我哋Weekend 2:00pm去食都爆哂埸,食物價格都係$1xx左右📍@nocinohk🍱 Arancini Ticinese👉🏻經典嘅意大利米飯球,外酥內軟👉🏻 內餡用上merlot紅酒和牛肝菌,味道香濃👉🏻搭配自製嘅醬汁,真係忍唔住一啖接一啖🍱Burrata & Fig Mostarda👉🏻擺碟好靚👉🏻上層用鹹香火腿片砌成花的形狀👉🏻下層是軟綿綿的布袋芝士👉🏻周邊全部都係開心果粒同無花果乾醬👉🏻口感豐富且層次分明🍱Malakoff👉🏻內裏係格魯耶芝士🧀蒜🧄、酒🍷製成嘅餡👉🏻一切開,芝士便瀉哂出來,輕易拉出絲。👉🏻又有酒香味,超邪惡🍱Ox Cheek & Pickled Walnut Ragù — Pappardelle👉🏻寛大嘅手工義大利麵,感煙韌而且好掛汁,上面仲有層巴馬臣芝士,攪拌後更好食👉🏻牛頰肉嘅肉質軟腍,非常入味👉🏻口感好富豐🍱Octopus & Squid Ink Ragù — Creste di Gallo👉🏻 墨魚汁仰雞冠形狀嘅意粉上顯得特別有格
前幾日發現原來佢哋有分店係牛頭角🤩
📍@nocinohk
🍱 Arancini Ticinese
👉🏻經典嘅意大利米飯球,外酥內軟
👉🏻 內餡用上merlot紅酒和牛肝菌,味道香濃
👉🏻搭配自製嘅醬汁,真係忍唔住一啖接一啖
🍱Burrata & Fig Mostarda
👉🏻擺碟好靚
👉🏻上層用鹹香火腿片砌成花的形狀
👉🏻下層是軟綿綿的布袋芝士
👉🏻周邊全部都係開心果粒同無花果乾醬
👉🏻口感豐富且層次分明
🍱Malakoff
👉🏻內裏係格魯耶芝士🧀蒜🧄、酒🍷製成嘅餡
👉🏻牛頰肉嘅肉質軟腍,非常入味
👉🏻口感好富豐
👉🏻 墨魚汁仰雞冠形狀嘅意粉上顯得特別有格調
👉🏻 雞冠麪條係中空,所以裏裏外外都吸滿墨魚醬汁
👉🏻口感好彈牙
👉🏻章魚肉質鮮嫩,帶有一啲咸鮮味
🍱Odette's Tiramisu (+Rocino)
👉🏻份量很大
👉🏻唔係太甜,酒味很重,芝士都好creamy
📍 Nocino (牛頭角)
牛頭角偉業街93號93WYS地舖
#探店 #牛頭角美食 #牛頭角 #手工意粉 #手工麵 #瑞士美食 #義大利美食 #假日悠閑 #拍拖好去處 #香港媽媽 #blogger #吃喝玩樂 #foodie