餐廳: NOC Coffee Co.
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-20 1654 瀏覽
今日帶個女出去行吓行到攰,仲要搵間coffee shop坐低休息一下!就嚟到環境好舒服嘅 NOC !一入到舖頭聞到陣陣嘅咖啡香味,而且感覺好輕鬆自在!裝修簡約,打卡一流!我哋點左 AVOCADO 🥑 SMASH , sourdough toast 上面有牛油果蓉,再有 石榴籽同feta cheese係上面,食嘅時候唧d檸檬汁一齊食,味道原來係咁好味😋 食落感覺好清新!爸爸知我鍾意食蛋撻就叫咗一個俾我, 果然冇介紹錯,味道唔太甜,酥皮唔太油膩,好快我就已經食咗成個!跟住就叫咗個 Kids special 俾娸娸,當中包括一杯鮮榨橙汁同 ACAI YOGURT PARFAIT,雖然味道唔係好符合小姐要求,但係酸酸甜甜食落好清新。之後朋友同爸爸就嗌左 Dirty 同 cappuccino 扮下文青 Chill 一番。 咖啡味道中規中矩。 Dirty 層次分明!如果唔係趕時間,我諗我哋可以坐一個下晝❤️
今日帶個女出去行吓
行到攰,仲要搵間coffee shop坐低休息一下!
就嚟到環境好舒服嘅 NOC !

如果唔係趕時間,我諗我哋可以坐一個下晝❤️
2021-11-02 1358 瀏覽
一走進去NOC coffee已經有陣陣的咖啡香味撲鼻,總帶給人一種輕鬆自在的感覺,做完手上的工作吃一個輕便午餐。Noc Benedict $128poached eggs|smoked salmon | baby spinch | sourdough toast |avocado-based sauceBenedict eggs煮得剛剛好 🍳☺️滑得來還是流心smoked salmon不是像外面的很咸 toast 有點硬 只是avocado sauce可以更多就好了🤤Parma ham toast with Fig $138新鮮微甜的無花果跟風乾火腿配搭很清新👍🏻價錢都是中上 …可惜早上已經飲了一杯咖啡 就留返下次再來品嘗 toast 點了一次都夠滿足😆

Noc Benedict $128

Benedict eggs煮得剛剛好 🍳☺️
滑得來還是流心
smoked salmon不是像外面的很咸
toast 有點硬
只是avocado sauce可以更多就好了🤤

Parma ham toast with Fig $138
新鮮微甜的無花果跟風乾火腿配搭很清新👍🏻

價錢都是中上 …
2021-10-06 1186 瀏覽
西營盤嘅NOC coffee無論係環境,服務同食物方面都令人滿意。禮拜六11點前來到嘅時候人唔算多,可以輕鬆嘆個早餐。雖然我並唔係特別鍾意食scone,但係呢度嘅提子味scone表面香脆,口感鬆軟之餘又唔會太甜太膩,值得一試。另外呢個Avotato toast亦好有趣,係用咗poached egg, sweet potato同埋scrambled avocado組成,層級好豐富,sweet potato嘅味道濃郁,搭配小小salsa醬食又唔怕膩。
Avotato
Scone
2021-02-27
$150 (早餐)
Avotato
Scone
2021-07-28 2088 瀏覽
好耐好耐好耐冇嚟過呢間NOC啦, 自從分咗手之後冇專車接送,自己就去啲近啲嘅去黃埔嗰間囉好巴閉咩仲有海景睇添今次舊地重遊,係因為約咗朋友夜晚去睇演唱會,睇之前去動漫展,再之前就搵個地方食嘢hea 下,所以我就諗到呢間(港島區)朋友又未嚟過。呢間夠open,出面又可以泊車,雖然都係要走鬼好開心呀,因為之前又見到NOC有新Menu我想試吓,朋友自己決定佢要食vegetarian all day breakfast, 咁我就唯有喺啲新嘢當中揀一樣嚟試吓啦,就揀左para ham toast 又唔知點解呢期唔特別想飲咖啡喎,所以我就叫咗杯抹茶拿鐵,朋友叫左杯dirty (因為曾經我哋喺另一間Cafe度飲咗一杯超級難飲嘅抹茶dirty ) 😂呢度爭好遠食物依然吸引,淨係睇賣相都吸引到食慾啦,雖然價錢真係有啲貴嘅百幾蚊一個早餐,不過又唔係成日食,間中一次姐,安慰下自己。All day breakfast 我仍然係最鍾意食佢個焗薯,朋友分咗佢半份俾我,另外個牛油果🥑包就煙「銀」左d , 焗南瓜🎃好食,我都share 左半份toast 俾佢。Para ham toast 唔使講啦, 又食得又睇得。朋

Para ham toast 唔使講啦, 又食得又睇得。朋友一句評語都冇,簡直係對牛彈琴😮‍💨

下次試埋另外果兩樣先。
Para  ham  toast
Dirty  /  🍵  Latte
Para  ham  toast
Dirty  /  🍵  Latte
2021-07-10 1588 瀏覽
🌞All Day Breakfast $148😋😋😋😋腸仔、煙肉、薯餅、大啡菇、番茄仔、牛油果醬小法包、露荀😋雞蛋揀左太陽蛋🌞 全部用料上乘,每樣都新鮮好味👍🏻特別要讚個薯條,並不是一般薯餅😏係用蛋同一片片薯仔整成,有少少芝士味,而且薯仔唔會切到好薄,咬落去好有口感🥰牛油果包唔係我杯茶,但包好硬,冇特別味,好似食紙皮,上面d牛油果醬又太少🥲🌞Vegetarian Breakfast $148😋😋😋😋同上面一樣,但無左煙肉同腸仔,但就有南瓜同一杯果乾穀物乳酪😊南瓜就一般般,唔夠甜同太乾身😟乳酪超好味😍 就算平時唔好乳酪都會因爲長面d調左味的果乾穀物而對乳酪改觀💯雞蛋揀左水波蛋🥚 蛋面撒左少少紅椒粉,一啖放入口,蛋黃係口中爆發,超正sss~~🌞Citrus Camomile Tea $35😋😋😋😋苦澀味比平時飲的一般洋甘菊低,但就真心唔覺有citrus味😂🌞Iced Passion Fruit Tea $45😋😋😋😋冰涼透心,微甜度,0罪惡感⭕️味道😋😋😋😋服務🤵🏻‍♂️🤵🏻‍♂️🤵🏻‍♂️🤵🏻‍♂️打卡📸📸📸📸抵食👛👛👛👛
🌞All Day Breakfast $148
😋😋😋😋
腸仔、煙肉、薯餅、大啡菇、番茄仔、牛油果醬小法包、露荀😋
雞蛋揀左太陽蛋🌞
全部用料上乘,每樣都新鮮好味👍🏻
特別要讚個薯條,並不是一般薯餅😏

All  Day  Breakfast

🌞Vegetarian Breakfast $148
😋😋😋😋
南瓜就一般般,唔夠甜同太乾身😟

Vegetarian   Breakfast

Vegetarian   Breakfast
  • All  day  breakfast
  • Vegetarian breakfast
2021-07-07 909 瀏覽
今日同HUBBY 去銀行辦點事, 搞掂完想搵個地方舒舒服服咁嘆杯咖啡, 行過見到呢間COFFEE SHOP 就入去試下。 佢地既裝修簡潔, 黑白色+木紋, 走文青路線, 環境氣氛舒服自然, 最啱就係同朋友坐係度HEA 下傾計飲咖啡。我地叫左2杯咖啡 同一個蛋撻TART SHARE 食。CAPPUCCINO (R) $40 - 咖啡味香濃, 奶泡打得好好, 口感柔滑, 鍾意飲咖啡既人必試。FLAT WHITE (L) $45 - 拉花很美, 入口順滑, 咖啡味道偏濃又帶點果香味, , 整體水準唔錯。EGG TART $18 - 佢地既蛋撻外型同BAKE HOUSE 幾相似, 酥皮外層酥脆, 入口鬆化, 好香牛油味, 甜度適中, 配咖啡一齊食剛剛好。

我地叫左2杯咖啡 同一個蛋撻TART SHARE 食。

2021-06-29 1008 瀏覽
初訪西營盤NOC🤍呢度除左好啱打卡呃like之外,成間鋪嘅環境都好chill,而食物嘅質素亦都好高。最重要嘅係,成間鋪嘅staff都勁nice!!! 回訪機率100%🤍
初訪西營盤NOC🤍
2021-01-05
2021-06-19 905 瀏覽
NOC Roastery|西環偶然經過西環遇到的咖啡店,咖啡店裏面是白色的簡約風裝修,座位舒適寛敞,喺炎夏中休息十分之寫意。🍵Iced Matcha $50超級驚喜的抹茶,味道非常濃郁,係少有地係咖啡店飲到的水準,味道令我諗起辻利茶舗,以後多個地方飲抹茶超開心!🍰Matcha Basque Cheese Cake $48抹茶蛋糕配冰凍抹茶真是絕配,兩者味道好夾唔會搶味,芝士蛋糕質地軟綿濕潤,令人難忘👍店鋪會在不同時間提供唔同的甜品,可以參考下👇📍 西環西營盤德輔道西321號瑧璈地下4號舖
NOC Roastery|西環

🍵Iced Matcha $50

店鋪會在不同時間提供唔同的甜品,可以參考下👇

📍 西環西營盤德輔道西321號瑧璈地下4號舖
2021-05-22 1034 瀏覽
去staycation前朋友未到就去飲杯野等人啦~NOC咁大間店所以都好方便唔使等位,一個人叫左杯黑芝麻latte,點知原來機器故障,只收現金!剛好我現金昨天用晒又未禁...唯有周圍問人借...🤪🤪🤪借到後去買啦,見到前面的外國人女士又可以用信用卡啦wor🤪🤪🤪搞左一輪我杯latte到了!黑芝麻味是很濃郁的,好好飲,里面不知是否好多冰,我兩三口就KO左杯野了....究竟是我頸渴定係真係好少呢😂😂55蚊一杯真的有點不值..

黑芝麻拿鐵
雖然我唔係特別中意飲咖啡嘅人,但係都中意趁weekend周圍去搵一d coffee shop食下野影下相chill下~ NOC coffee co. 嘅裝修係簡潔黑白色加木紋,氣氛舒服,文青風好啱影相打卡📸

🥑AVOCADO SMASH ($94)
去左幾次都係覺得Avocado smash最好食,sourdough toast 上面有輕微調左味嘅牛油果蓉,再shum d 石榴籽同feta cheese係上面,食嘅時候唧d檸檬汁一齊食,好清新🍹PEACH TEA ($50)唔太中意飲咖啡嘅朋友可以叫peach tea黎飲,食toast食到口乾乾,飲一啖即刻解渴,passion fruit tea都唔錯,不過我比較酸

🍞AVOCADO TOAST ($94)
同avocado smash一樣係用左sourdough toast,不過牛油果略嫌唔夠味,同埋唔知點解我上次食個包比較硬,不過呢個都係輕食之選

🥑AVOCADO SMASH ($94)

🍹PEACH TEA ($50)

🍞AVOCADO TOAST ($94)

另外ALL DAY BREAKFAST ($148)同APPLE TOAST ($68) 就普通,不過不失,整體黎講野食賣相又靚又好食,係我weekend食brunch嘅首選coffee shop

2021-05-07 970 瀏覽
全女班出動食late lunch ,朋友話食過,介紹我哋去試試。去到得番張高枱,照坐先,服務員應承轉枱,好有口齒,一有枱立即幫我地轉。叫咗個牛油果、吞拿魚沙律,及有隻溫泉蛋,汁醬調得好好味,菜又好新鮮,蛋亦好味,正。鷄漢寶,鷄燒得好香,加菜及醃製既洋葱,味道剛好。煙三文魚法式多士,三文魚好多,肥美,好味。3人share 食,好飽。咖啡香濃,飲完食飽,好滿足。用餐時間有兩小時,足夠,空間夠闊落,下次可以再去。
鷄漢寶,鷄燒得好香,加菜及醃製既洋葱,味道剛好。
煙三文魚法式多士,三文魚好多,肥美,好味。
3人share 食,好飽。
咖啡香濃,飲完食飽,好滿足。
用餐時間有兩小時,足夠,空間夠闊落,下次可以再去。
2021-05-04 764 瀏覽
今日嚟到開分店開到差不多區區都有嘅NOC主打純白文清系裝修今次係非繁忙時間嚟到西環店鋪位都幾大~落地玻璃(雖然係對住馬路🤣)非常光猛 空間感都幾大.Menu 黎講選擇唔算太多主打輕食,例如all day breakfast, toast, benedict 嘢飲選擇都係比出面嘅Cafe少鍾意飲茶飲嘅我唯有揀杯passion fruit tea杯嘢飲首先嚟到老實說就唔太飲到熱情果味只係普通果茶味茶底唔算濃,甜度一般叫左少冰可能就甜返少少鍾意少甜嘅可能都會覺得有少少甜叫咗呢個好多人推薦嘅crab toast原因係想試吓佢個蟹肉同埋牛油果結果失望🥲🥲首先蟹肉份量唔多,值得一讚嘅係佢嘅蟹肉都算新鮮以前食過啲好差嘅會有陣苦味但份量同蛋白相比真係差好遠當你以為食緊蟹肉嘅時候,其實只係一大啖蛋🥲牛油果就幾好食嘅一來佢嘅牛油果夠熟,夠淋身二來佢喺牛油果面頭上加咗少少好似係食拉麵食到嘅七味粉,係幾惹味既可惜加埋個包就出事了包包一開始上到枱嘅時候都仲有少少脆但係佢係硬到切唔開知道佢呢個set係sell口感但係完全係唔可以一啖將牛油果、蟹肉、蛋白同埋包入口當你諗住切開個包嘅時候,切十世都未切完然後材料係會不
今日嚟到開分店開到差不多區區都有嘅NOC
主打純白文清系裝修
今次係非繁忙時間嚟到西環店
鋪位都幾大~落地玻璃(雖然係對住馬路🤣)
非常光猛 空間感都幾大

Iced  Passion  fruit  tea

杯嘢飲首先嚟到
老實說就唔太飲到熱情果味
只係普通果茶味
茶底唔算濃,甜度一般
叫左少冰可能就甜返少少
鍾意少甜嘅可能都會覺得有少少甜
Scrambled  Crab  Toast

叫咗呢個好多人推薦嘅crab toast
原因係想試吓佢個蟹肉同埋牛油果
結果失望🥲🥲
首先蟹肉份量唔多,值得一讚嘅係佢嘅蟹肉都算新鮮
以前食過啲好差嘅會有陣苦味
但份量同蛋白相比真係差好遠
當你以為食緊蟹肉嘅時候,其實只係一大啖蛋🥲
牛油果就幾好食嘅
一來佢嘅牛油果夠熟,夠淋身
可惜加埋個包就出事了
包包一開始上到枱嘅時候都仲有少少脆
但係佢係硬到切唔開
知道佢呢個set係sell口感
但係完全係唔可以一啖將牛油果、蟹肉、蛋白同埋包入口
當你諗住切開個包嘅時候,切十世都未切完
然後材料係會不斷跌出碟🥲🥲🥲
真係好難食到(係入口嗰隻,唔係味道)

朋友就叫咗個NOC Benedict
有得揀煙肉或者煙三文魚
試過佢嗰醬 覺得有少少奇怪
唔係普通benedict嘅味道
不過見朋友係可以一啖食落口(唔似我咁🥺)
三文魚份量都足夠
佢就話係OK嘅

總括嚟講服務一般
都冇見到有店員介紹我哋食啲咩
然後試咗好多人推介嘅crab toast
真係幾失望🥲🥲🥲
整體來講好一般
價錢唔係話好貴,但係覺得唔值得
可能叫錯嘢食🤣
2021-05-04
Iced  Passion  fruit  tea
2021-04-22 683 瀏覽
去西環除咗要去西環碼頭喺附近嘅咖啡店坐下都係唔錯嘅選擇今日就嚟咗NOC以往喺其他地方淨係飲過外賣咖啡未試過坐低食呢間應該係最大個間 環境唔錯比較開陽有落地玻璃 Order咗 Scrambled crab toast 同 ice mocha Scrambled crab toast 有牛油果 sour dough 蛋白 蟹肉同蒜片全部野加埋好清新蟹肉嘅份量好夠 sourdough 亦都唔硬都幾好食 唯一係覺得唔係好夠味我自己加咗鹽同埋黑椒先至夠味Ice mocha 就麻麻地除咗咖啡豆好香 朱古力味唔係好夠佢哋熱嘅咖啡好飲過凍嘅咖啡!埋單都要140蚊 不過以環境同埋食物水準黎計算係咁
去西環除咗要去西環碼頭
都幾好食 唯一係覺得唔係好夠味
我自己加咗鹽同埋黑椒先至夠味
Ice mocha 就麻麻地
除咗咖啡豆好香 朱古力味唔係好夠
佢哋熱嘅咖啡好飲過凍嘅咖啡!
埋單都要140蚊
不過以環境同埋食物水準黎計算係咁
Scrambled  crab  toast  with  ice  mocha
  • Scrambled  Crab  Toast
2021-04-10 731 瀏覽
NOC, stands for “Not Only Coffee”, it is a great place with quality coffee, delectable food and minimalist design. It has various branches in Hong Kong but I really recommend going for Sai Ying Pun one, it is one of the biggest shop and its floor-to-ceiling windows create an airy space with natural light! *NOC Benedict with smoked salmon ($128) Perfectly poached eggs with homemade Avocado sauces, and great smoked salmon. *Cappuccino -Large ($45)It had a bold coffee taste and some sweetness with

*Cappuccino -Large ($45)
It had a bold coffee taste and some sweetness with good texture.

NOC Coffee 將極簡設計結合咖啡,純白設計配以自然光,構成每間 NOC 的主色調,非常舒服!有嘅唔只係咖啡,係一種生活享受,同有質素嘅輕食。雖然有唔少嘅分店,但我會推介西營盤這間,人流相對少,充足空間,再加上落地玻璃配上自然光,可以好好享受假日😉
Cappuccino -Large
Cappuccino -Large
2021-03-20 1293 瀏覽
終於捱到星期六 唔洗做啲咩 去間靚靚舒服cafe食下輕食 放鬆心情 差一差電就很好了 一路搭車一路諗邊間分店少啲人 朋友決定去西環 去到好彩都冇乜人條隊唔算長 排左10分鐘左右就坐低了Cafe店面裝修好清新 黑白灰襯木 簡潔舒服 空間又大 座位之間唔會逼 全落地玻璃外牆光線充足 員工態度好好又好幫手 嗯 舒適💟省心💟兩個人嗌左一份All day breakfast, 一份Crème brûlée pancake, 一杯iced matcha同試左杯iced dirty自問唔係識飲咖啡嘅人 但一個禮拜總會飲幾杯提神 好少喺其他cafe有dirty賣 都幾好飲 係覺得啲奶可以再凍啲 咁成個體驗會再好啲❄️iced matcha不過不失🍵真正戲肉係All day breakfast 每樣食物都整得好好食 啡菇好香 好多汁 軟硬度啱啱好 正🍄個薯餅好好食 好香!入面真係一片片薯仔片 餡料好滑又唔會冚咗薯仔香味 好食又唔漏 可以食到兩個🥔🥺車厘茄唔會太淋 咬到入芯仲有啲果肉質感 好食🍅中意食Crème brûlée嘅我 由一開始就係比NOC嘅Crème brûlée pancake吸引而去朝勝 三

中意食Crème brûlée嘅我 由一開始就係比NOC嘅Crème brûlée pancake吸引而去朝勝 三層對女仔嚟講係厚左啲 但切得薄啲就啱啱好可以一啖放晒入口 嗯~三層嘅pancake夾住唔同餡嘅custard 面層焦糖脆脆的好甜💕中間啲berries好新鮮 少少酸 啱啱好中和番啲甜味 整體好食!但好飽!😂

兩個女仔 咁嘅份量真係已經啱啱好 下次再嚟 會試埋其他咖啡 同一定encore all day breakfast!😆

• All  day  breakfast