2019-10-23 111 瀏覽
11點呢d時間黎到中環,行過呢間靚靚既cafe 比佢吸引左入去我喺丹麥食過一次brunch board ,即係有好多個item 之中,比你任揀4/5/6個。我今次揀左4個。($108)入面有:一個passion fruit yogurt,牛油果🥑,羽衣甘藍salad,黑松露炒蛋。麵包我揀左2款,佢可以任添我第一啖係食個麵包,omg好好好好味!佢係有少少朱古力味,好香,外脆內軟,我未食過呢種味道既朱古力包,同平時既真係好唔同之後食個salad,我食到佢落左檸檬汁配上羽衣甘藍🥬,一d都唔苦,相信佢用既食材都新鮮Passion fruit yogurt,呢個又係好好味,勁fresh,入面有燕麥脆脆,新鮮passion fruit同好似honey yogurt。仲有小花花喺上面,呢個我已經比8.5分。黑松露炒蛋,佢都落幾多黑松露總結:我覺得$108喺中環食個brunch 仲有呢個質素,直頭係性價比高麵包仲係任添!不過我已經食唔落好飽,下次再試其他嘢先!

Brunch  board

入面有:
麵包我揀左2款,佢可以任添

我第一啖係食個麵包,omg

黑松露炒蛋,佢都落幾多黑松露

麵包仲係任添!不過我已經食唔落好飽,下次再試其他嘢先!

Brunch  board
2019-10-20 1067 瀏覽
客人相約放工後見面,乘搭中環至半山扶手電梯,就在電梯些利街出口旁邊,M&S對面有這家店,望落環境好像不錯,店內播放輕快音樂,令人感覺輕鬆舒暢。坐响呢度傾吓謁真係唔錯,一邊傾一邊食吓健康沙律。藜麥沙律 $148 沙律好精緻,賞心悅目,係睇得見嘅健康,有藜麥、無花果、紅莓、黑莓、藍莓、羽衣甘籃、西蘭花、麥片。醬汁係熱情果、乳酪、蜜糖混合而成。材料新鮮,水果甜美,連同醬汁一齊食又香又甜又開胃。Super Piggy Piggy$288呢款漢堡擺盤都好靚,店員話呢款麵包非常受歡迎。餡料有西班牙伊比利亞豬、青蘋果、羽衣甘藍,仲有伴碟嘅紫薯脆片。麵包輕烘過,外表鬆脆內裡鬆軟 ,伊比利亞豬肉嫩多汁,肉香滿滿,非常美味。青蘋果切片清爽無渣,連同羽衣甘藍等全部一齊食,清新好食又唔膩,正喎。紫薯片香脆不油膩,好味。整體食物好食又健康,氣氛令人放鬆又安心,確實係一個好地方,值得再來。
客人相約放工後見面,
乘搭中環至半山扶手電梯,
就在電梯些利街出口旁邊,
M&S對面有這家店,
望落環境好像不錯,

店內播放輕快音樂,
令人感覺輕鬆舒暢。

坐响呢度傾吓謁真係唔錯,
一邊傾一邊食吓健康沙律。

藜麥沙律 $148

沙律好精緻,賞心悅目,
係睇得見嘅健康,

有藜麥、無花果、紅莓、黑莓、
藍莓、羽衣甘籃、西蘭花、麥片。
醬汁係熱情果、乳酪、蜜糖混合而成。

材料新鮮,水果甜美,

連同醬汁一齊食又香又甜又開胃。

Super Piggy Piggy$288
呢款漢堡擺盤都好靚,
店員話呢款麵包非常受歡迎。

餡料有西班牙伊比利亞豬、

青蘋果、羽衣甘藍,
仲有伴碟嘅紫薯脆片。
麵包輕烘過,
外表鬆脆內裡鬆軟 ,

伊比利亞豬肉嫩多汁,
肉香滿滿,非常美味。

青蘋果切片清爽無渣,

連同羽衣甘藍等全部一齊食,
清新好食又唔膩,正喎。

紫薯片香脆不油膩,好味。
整體食物好食又健康,
氣氛令人放鬆又安心,
確實係一個好地方,值得再來。

2019-10-10
2019-10-20 87 瀏覽
今日同朋友出到港島食晚飯搵到呢間好似環境唔錯嘅餐廳而且位置於扶手電梯旁邊10分容易搵到啱晒我呢啲路痴餐廳個招牌都算大塊所以都非常易認到!餐廳裝修以黑色為主但係加上音樂都令人覺得舒服食物種類都好多完全唔知食咩好有飯有烏冬飲品種類都幾多㗎有酒精/無酒精都有而且甜品都有㗎唔使煩去邊度食甜品最後我哋叫咗一個銷魂飯呢個飯賣相相當吸引啦而且呢份量都唔少塊豬肉燒得相當吸睛! 同埋一個麵豉湯嘅烏冬烏冬好彈牙但係個麵豉湯覺得鹹咗少少而且唔夠熱啲蜆食落都好有鮮甜唔錯!連啲炒菇都有味㗎最後叫咗一個豆腐味嘅甜品估唔到有咁大份好有豆腐味而且唔係好甜正
今日同朋友出到港島食晚飯
搵到呢間好似環境唔錯嘅餐廳
而且位置於扶手電梯旁邊
10分容易搵到
啱晒我呢啲路痴

餐廳個招牌都算大塊
所以都非常易認到!

餐廳裝修以黑色為主

唔使煩去邊度食甜品

最後我哋叫咗一個銷魂飯

呢個飯賣相相當吸引啦
而且呢份量都唔少
塊豬肉燒得相當吸睛!

同埋一個麵豉湯嘅烏冬

最後叫咗一個豆腐味嘅甜品

估唔到有咁大份
好有豆腐味而且唔係好甜
2019-10-19 69 瀏覽
平時去開灣仔分店食brunch今次有朋友仔生日,剛好有機會試試中環店係Openrice訂位後職員幾日前打電話confirm booking,態度好好,又問我需唔需要pre-order甜品加decorate甜品碟,細心又貼心♥️由於我地得三個女仔,所以只叫三四個sharing plates當中印象最深刻係caramelized crispy duck x 中式烤火鴨食法,甜度適中又中和番鴨嘅肉味,大家試完之後都話有驚喜!如果想試fusion dishes嘅你地,不妨一試Ninety’s~
平時去開灣仔分店食brunch
今次有朋友仔生日,剛好有機會試試中環店

2019-10-14
慶祝紀念
生日
2019-10-17 72 瀏覽
今日嚟到中環,行電梯行到去M&S,見到見到呢間好出名嘅ninetys。本身我淨係知道佢灣仔有間分店,但係成日都排晒隊,所以每次都去唔到事。今次中環呢間好似冇咁爆,咁就走左入去試吓佢個branch啦。原來佢個branch有好多野揀,首先會有兩個麵包。唔好以為淨係麵包咁簡單,佢嘅選擇裏便有竹炭麵包,酸酸地嘅sour dough麵包,其他嘅仲有朱古力,同埋合桃麵包等等。如果揀緊澱粉質,仲可以唔帶麵包添。最後尾我哋係揀咗竹炭麵包同埋sour dough麵包嘅。除咗麵包之外,個主菜就梗係branch嘅食物啦。食物真係款式多籮籮。首先有鹹蛋龍蝦,有海膽,和牛漢堡扒,三文魚,醉雞,豬腩肉,羊肩肉,呢啲比較特別嘅branch食物。仲有平時嘅黑松露炒蛋,唔同嘅沙律同埋乳酪添。款式真係多到數唔晒。樣樣都嘗試。所以最後我哋就試咗六款。驚唔夠飽仲帶咗個豆腐芝士蛋糕。好啦等左一陣間好快就有得上菜啦。一上菜,就被眼前林林總總嘅食物完全吸引着。估唔到$300唔使嘅brunch係可以識到啲咁豐富咁好味嘅嘢。就係隻龍蝦都比想像中大同埋新鮮,加咗落啲鹹蛋將上面就更加滋味。值得一讚嘅就係,所有嘢上菜嘅時候都係冒着煙,即係話

好啦等左一陣間好快就有得上菜啦。一上菜,就被眼前林林總總嘅食物完全吸引着。估唔到$300唔使嘅brunch係可以識到啲咁豐富咁好味嘅嘢。就係隻龍蝦都比想像中大同埋新鮮,加咗落啲鹹蛋將上面就更加滋味。值得一讚嘅就係,所有嘢上菜嘅時候都係冒着煙,即係話所有菜都係即刻上菜之後整嘅,所以全部都好新鮮。

值得推介嘅就係佢個羊肩肉,肉質非常龍而且肉質好林,好好妹。三文魚肉就更加係啖啖肉,而且非常新鮮一啲些微都冇。黑松露炒蛋就唔使講,非常熱辣辣而且蛋香好重,滑得你同黑松露嘅香味好夾,同好多出名炒蛋好味嘅茶餐廳不相伯仲。

到個豆腐芝士餅啊。一上菜我同我個朋友都嚇咗一跳。因為成個plating都好靚,有唔同小小嘅生果,例如士多啤梨同埋gooseberry。仲有好多花添。直落就更加係甜得來有少少酸好開胃唔會太制。

今次食lunch真係食得好開心,嘢食食得來好味,而且每一道菜都10分IG-able.真係唔怪得知佢咁出名呀,我一定會嚟食多次佢嘅晚餐,臨走前仲影咗佢張晚餐Menu添。
2019-10-15 58 瀏覽
網上見到呢度siu wan rice好出名,點知黎到點嘢食時,佢話賣曬,嗚嗚,唯有試其他啦,下次再黎食過🤪點左chicken🐔hamburger, black truffle pasta🍝avocado tempura🥑passion fruit tofu cotta估唔到呢幾樣嘢都好出色,hamburger快雞本身d油滲出來,好juicyavocado炸得好脆,Pasta的黑松露好濃,tofu蛋糕第一次食,好特別,好重tofu味。擺盤好靚,好的式,有酒店的水準。真係低食。而且服務員好nice。下次約d姊妹黎食都唔錯。
網上見到呢度siu wan rice好出名,
點知黎到點嘢食時,佢話賣曬,嗚嗚,
唯有試其他啦,下次再黎食過🤪

點左chicken🐔hamburger,

black truffle pasta🍝

avocado tempura🥑

passion fruit tofu cotta

估唔到呢幾樣嘢都好出色,
hamburger快雞本身d油滲出來,好juicy
avocado炸得好脆,
Pasta的黑松露好濃,
tofu蛋糕第一次食,好特別,好重tofu味。
擺盤好靚,好的式,有酒店的水準。
真係低食。而且服務員好nice。
下次約d姊妹黎食都唔錯。
2019-10-11 623 瀏覽
之前已經喺灣仔店食過,中環比較方便,而且又係新開,所以就同朋友一齊去試。店內裝修都係文青風,較簡約。小編同朋友坐吧枱,有張大枱方便食野同傾計🤣冷盤我地叫左個三文魚他他,之前食過覺得好好味,所以今次介紹比朋友食。同上次食嘅賣相唔同左,畢竟對上一次食都已經年幾前,但味道依舊好。呢個他他有三層,最底係牛油果,中間三文魚,面頭就係熱情果啫喱,配上薄脆。因為他他比較顯潤,夾埋薄脆食會平衡返個口感,唔會覺得好濕口膩,都幾有心思。啲三文魚同熱情果都好新鮮同大粒,而且好足料,推介熱食就叫左個 signature dish - 燒魂飯。賣相特別,食材都新鮮入味。叉燒係西班牙黑毛豬,好高級咁佢種切法同平時食開中式嘅唔同,呢種係薄切,範圍較大。叉燒半肥瘦,鬆軟,燒得啱啱好,亦都好入味仲有蛋同蕃茄仔,下面有塊荷葉墊住D飯,整體感覺良好。甜品叫左個豆腐 cheese cake,幾好食,豆腐味再濃D會更好 賣相亦都好靚,見到心情都靚D 佢嘅質感較厚,係豆腐同cream cheese嘅混合體,估唔到呢個配搭都幾夾 🤣個蛋糕唔甜,連埋餅碎食感少膩口感,非常好我地叫左個 "Jane the Queen" 嘅茶,味道近似
店內裝修都係文青風,較簡約。
小編同朋友坐吧枱,有張大枱方便食野同傾計🤣

啲三文魚同熱情果都好新鮮同大粒,而且好足料,推介

叉燒係西班牙黑毛豬,好高級咁

佢種切法同平時食開中式嘅唔同,呢種係薄切,範圍較大。
叉燒半肥瘦,鬆軟,燒得啱啱好,亦都好入味

仲有蛋同蕃茄仔,下面有塊荷葉墊住D飯,整體感覺良好。

賣相亦都好靚,見到心情都靚D

個蛋糕唔甜,連埋餅碎食感少膩口感,非常好

我地叫左個 "Jane the Queen" 嘅茶,味道近似 earl grey,亦都夾雜住花香味,一邊食野一邊飲可以消滯

Menu 比大家參考~
3 of us  got there around 12ish so no queue.We ordered 2 x Char Siu Rice (Set lunch menu) and the brunch set. Char Siu was basically burnt - like it tasted bitter. The egg - thot it would be sunny-side up but turned out to be scrambled egg but not soft at all. Well it just doesnt match.Brunch set - my friend had it - the beef patty was too salty and the rest was fine.
Brunch Set
Char Siu Rice
2019-10-10
和朋友在中環吃晚飯,沿著扶手電梯一路上去,看到了一間裝修不錯 幾有特色的cafe叫左「NINETYs」裝修非常別緻,感覺也很舒服。我們叫了一個Thai style chicken pineapple burger泰式ge雞扒漢堡,入面有塊好甜ge菠蘿 令到個burger,無咁油膩,無咁流。雞扒烤得好香,味道唔錯。旁邊有d紫薯薯片做配菜,幾鍾意距個Thai style 醬汁。quiona salad好精緻ge沙律,有無花果,希臘乳酪,番茄仔等,鮮無花果好甜,啱啱好熟度,而搭配個希臘乳酪食係好好ge組合。啱曬鍾意健康keep fit ge女士們。grapefruit buddy飲品叫了呢杯呢度ge特飲,味道唔會好甜,夏天飲一流。舒服ge餐廳,環境幾好,店員又好有禮貌。

我們叫了一個

quiona salad

舒服ge餐廳,環境幾好,店員又好有禮貌。
2019-10-08 97 瀏覽
我已經第二次食呢間Ninetys 呢間就係另一間分店係中環SoHo😍同樣工業風既裝修,plating很美食物高質既一間餐廳。呢間仲可以有酒飲🍸.🍴Siu Wan Rice $168而家好多地方都有得食暗然銷魂飯😂呢度都唔執輸。佢哋都有個銷魂飯固然地就係叉燒同雞蛋🤪。但呢個就唔同啦佢哋嘅肉係用慢煮黑毛豬既肉。所以係好腍,而且好香🤤。唔好見到佢個樣四四方方好似好少咁。其實一個女仔食都好夠飽㗎啦🍴Thai-style Sriracha Chicken pineapplesapple burger $148.之前食咗佢嘅Piggypiggy。 已經對佢哋嘅burger念念不忘,今次就叫咗另一款。呢款有塊大嘅雞扒再加一個大嘅新鮮菠!冇錯係新鮮菠蘿唔係罐頭菠蘿😻佢個雞扒點佢伴碟嘅醬好好味👍🏼.🍴GrapeFruit $48今次先買另外一款果茶,我都係鍾意Fruit Romance多d🥰。.🍴Tofu cheesecake $88食完主食當然唔少得甜品啦。叫咗佢哋嘅豆腐芝士甜品豆腐味同芝士味都唔會好重。所以唔會特別膩口,加埋啲crumble增加左個層次感,不錯😀

🍴Siu Wan Rice $168

🍴GrapeFruit $48

🍴Tofu cheesecake $88

Ninety | #中環90後敢夢敢想,Ninety 係食過的西餐中常常保持驚喜,而且品質持續高水準!第三次到訪,咁啱遇上新Menu 再分享多次! 銷魂飯Siu Wan rice 🍚 上次俾呢道銷魂飯勾咗個魂魄,叉燒飯賣相驚艷,用上顏色鮮艷的食用花,有如一件ArtPiece! 大大片慢煮叉燒 加上日本珍珠米 叉燒肥瘦適中 入口多汁嫩滑 再加上甜甜叉燒醬和甜豉油拌上珍珠米,停唔到口!☺泰式菠蘿雞漢堡 配紫薯片 🍔 「新出品❣」整體每款食材都配搭得完美!新鮮燒過的菠蘿 入口非常多汁 酸酸甜甜! 厚切雞排煎得香脆而且保留肉汁 配上是拉差醬微辣 😋不會蓋過食物本身的味道 一口咬下汁醬於口腔中爆發 味道一流 而且麵包質地香軟 食物的用料用心 值得一吃再吃的餐廳👏🏼Cheesecake toast每次都會叫佢哋的甜品,因為賣相似足藝術品,亦相當有驚喜!會顛覆你平常對個道甜品嘅印象!朱古力果乾多士,上層搽滿CreamCheese 味道酸甜比例剛好!而多士質感軟熟 配埋爽脆青蘋果片,多種口感!無花果味道清甜,配埋剛剛好!
Ninety | #中環

銷魂飯Siu Wan rice 🍚

泰式菠蘿雞漢堡 配紫薯片 🍔

Cheesecake toast
2019-09-30
  • Cheesecake toast
  • Siu Wan Rice
2019-09-28 67 瀏覽
😋 No.313 香港 | Ninetys🔹地址: 中環些利街2-4號地舖🔹中环新开的一家店,湾仔也有一家。装修非常小资,高级感十足。有吧台,小憩区,也有餐食区。🔸bakery 单可以选择4-6种,摆盘很好看的,精致小巧。烘焙口味极好,咖啡有手冲,醇香,浓郁,喜欢。一进来就有一种从搬砖的生活中解脱出来的瞬间小清新之感。🔹人均150-200,口味8/10,服务8/10,环境10/10
2019-09-27 80 瀏覽
之前去過佢哋係灣仔嘅分店,覺得食物水準唔錯,餐廳環境氣氛好。所以知道佢哋喺Soho開咗分店,今晚就約咗朋友去試🤗餐廳走型格路線,燈光氣氛都好啱傾計。餐廳睇來幾受歡迎,我地平日夜晚七點半去到,全場差唔多滿座,好彩仲有一張二人枱比我地。如果唔係就要坐吧枱。侍應好熱情又有禮貌,介紹咗幾款受歡迎菜式。例如三文魚他他,銷魂飯,黑毛豬漢堡等等。因為唔係好肚餓,所以我哋叫咗兩個前菜同一個主菜一齊食。朋友想食蠔,點了呢個deep fried oysters. 擺盤超級靚,加埋啲射燈打上去,賣相打卡一流。炸蠔香脆,加埋薄荷蘋果醬,同味噌芝麻醬,沒有不好食的理由 🤩 第二道前菜點左呢個Korean style beef wrap. 用上美國牛肉,肉味非常濃郁,加上韓式煮法,味道甜甜地好開胃。餐廳好好,見我哋唔夠生菜又幫我地加咗少少👍👍 好體貼主菜就叫咗個侍應推介嘅銷魂飯。用上西班牙豬,整成自家製嘅叉燒。沒有像外面餐廳的叉燒用上過多調味,感覺精緻又更健康。叉燒肥瘦適中,加上煎得剛好,半流心的太陽蛋🤩🤩,非常送飯😛餐廳好細心,食物一道道上,等我地食完前菜,再送上主菜。唔洗食得好急,又岩哂我地一路食一路傾計😇整

餐廳好細心,食物一道道上,等我地食完前菜,再送上主菜。唔洗食得好急,又岩哂我地一路食一路傾計😇整體服務水平,同食物質素都好滿意😋
  • Siu Wan Rice
2019-09-26 99 瀏覽
NINETYs has been on my list of restaurants to try for a while! Now that there’s one in Soho I popped by for lunch.Having had a really heavy dinner the night before, I wanted something light. The brunch option was perfect - 4-items with toast for $108. I love eggs ❤️ so I ordered the chilli scrambled eggs, avocado, kale and yoghurt with granola. The scrambled eggs were soft and creamy (though a tad more chilli flakes would’ve taken me to food heaven). An entire avocado, slightly seasoned, was

The scrambled eggs were soft and creamy (though a tad more chilli flakes would’ve taken me to food heaven). An entire avocado, slightly seasoned, was served, which complemented my eggs with toast. The kale salad was fresh and refreshingly seasoned. Lastly, the yoghurt tasted like what yoghurt should taste like.

One of my friends ordered the Siu Wan rice and the other ordered the Eel Rice. Didn’t try so can’t comment! Also ordered a dessert but I’m more of a chocolate person so.. I don’t want to write a biased review.

Would I visit again? Definitely!
4-item  Brunch
Soy  Cappucino
4-item  Brunch
2019-09-23 930 瀏覽
自從上次食過Ninetys之後,一直對好掛住佢既炒蛋呀😋咁岩今日黎中環,有藉口再去食啦😛撞岩食飯時間,餐廳已經爆哂棚,點知店員好好人呀,見佢忙到甩轆都即刻幫我地執好枱,俾我地入去坐👍又主動過黎推介有咩好食,好窩心呀,要俾嗰讚👍好鐘意哩度輕鬆既裝飾,柔和既music🤩嗌左brunch boxSourdough同chocolate bread🥯🥯sourdough好有口感,而chocolate bread就好多朱古力喺包上面,重點可以refill既😋仲嗌左叉燒,叉燒既肥瘦比例真係岩岩好,食落去肉味會係個口腔徘徊,口感一流,真係強力推薦呀😚😚另外我都係嗌咗兩種蛋,包括black truffle scrambled egg 同chili scrambled egg,好滑,蛋味好香,份量好多🥰🥰🥰意大利芝士佢有唔同既品種,有軟有硬,有啲重味啲,有啲就香口啲,係幾驚喜既😙另外仲嗌咗嗰lunchset 和牛飯😊😊和牛真係好出色👍👍👍牛味頂級濃郁,雖然大大舊,不過肉質完全唔會老🤫🤫加埋個炒蛋,口感咁夾😉呢個set跟蕃茄仔同荀做配菜😋仲有個大菇炒蛋多士,大菇整得好juicy,菇味好香配合埋炒蛋多士,最特

嗌左brunch box

仲有個大菇炒蛋多士,大菇整得好juicy,菇味好香
配合埋炒蛋多士,最特別既係佢有個紅菜頭蓉,口感極接近薯蓉,真係好特別呀👍👍

最後仲嗌多杯朱古力咖啡外賣俾朋友,偏重朱古力味,好rich既感覺

2019-09-23
午餐