生日飯提早兩日book,但因為三個人,既然因為省座位,將我地擺係bar檯轉角位。問佢點解有咁安排,完全答我唔到。之後問我坐唔坐矮檯,但係矮檯係坐係度張檯去到膝頭哥位置,問佢點樣食飯,佢答我,佢d客人都係咁樣食。其實喔個好明顯係俾人飲野。而且我自己都唔係第一次來,所以佢咁樣去用解釋,真係幾嬲。後來去左其她地方食飯,返轉頭經過,明顯已經有其他walk in客入左,留俾我地三個位置,其中一個有人坐左,其他位置都滿左,佢地留俾我地個轉角位依然係空。我做咩咁期待要兩日前book位置呢? 俾一個冇人想坐的位置你。其實我覺得兩個人食飯bar檯問題真係不大,但係三個人,係咪都應該考慮下客人感受?
2019-12-03 112 瀏覽
中環一向也有很多吸引的美食,今日跟愛拍照又愛藝術的朋友,來一個快樂的聊天閱,因而也選了一個很高質的地方,好好的聊1晚這個地方的設計很令人舒適,坐的位置既舒適,又有好吃而不影響聊天的音樂,令人在這都市內得到休息的感覺~加上餐具的精緻,令朋友充滿信心~Siu Wan Rice 2.0Spanish lberico pluma, grilled kumato, asparagus, fried egg, japaneserice朋友愛吃這個西班牙伊比利豬梅肉,網上一看,伊比利豬在冬季食用大量橡實,能夠保留橡實中的油酸是此豬的特色。這個豬肉在這店子更提升了好感,色深邃如牛肉,肉質鮮嫩多汁、鮮美銷魂,入口即化之肌肉脂肪是天堂般美味喔。細看一下,油潤而香,肉嫩多汁,口感味道遠勝一般豬扒~作為老饕心中的珍饈,這些食材配上廚師之用心,加上充滿藝術氣息,令人想起為何吃也能有品味之追求~更重要的一說,是你不用擔心份量不夠,賣相吸引而份量也不少喔~Portobello BurgerPortobello mushroom, scrambled eggs, 30 month-aged Parigiano成熟後,

Siu Wan Rice 2.0

Portobello Burger
成熟後,蘑菇傘會張開喔,肉色會深化而呈現深褐色,在西方被稱為波特菇Portobello mushroom,波特菇(Portabella Mushroom) 是目前最大的耕種菇,朋友說開party還是二人燭光晚餐,她也喜歡烤大啡菇,這個漢堡來到時,朋友都說一定要再來呢,因為它的菇味濃,而且多汁多肉,簡單釀入餡料,朋友最愛來煮炒滑蛋,表示想炒滑蛋炒得好,當中都有些炒滑蛋竅門要知道。這店的好吃到不行~

Devil Fries
Thick-cut fries, mixed cheese, bacon, gravy
芝士煙肉焗薯條,用來送啤酒是一流,真的很不錯。

這個晚餐既有美味食物,而且賣相很好,一定要再來提高朋友們的藝術氣息呢,不停拍照之一日。
2019-12-01 115 瀏覽
喺中環一個樓梯位附近搵到一間幾特別嘅餐廳,食物種類有好多,有前菜、主食、漢堡、甜品。今次點餐食物包括:Siu Wan RiceThai Style Sriracha Chicken Pineapple BurgerPassionfruit Tofu Cotta。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。 🌻Siu Wan Rice外表好加分,叉燒車厘子日式珍珠米飯,叉燒好香,醬汁流入珍珠米飯入面,唔錯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻Thai Style Sriracha Chicken Pineapple Burger大大嚿嘅雞肉同埋我最鍾意嘅菠蘿,呢個巨型漢堡好大份,配料都好認真,脆紫薯片好好食

今次點餐食物包括:
Siu Wan Rice
Passionfruit Tofu Cotta
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻Siu Wan Rice

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

2019-11-13 122 瀏覽
今次係我第二次來食,帶埋朋友來試下嗌咗個招牌菜piggy piggy ,果然冇令我失望係有驚艷既感覺紅菜頭嘅酸酸may may ,再配黑毛豬,再加上青蘋果嘅爽口酸甜,好好食!都可算是係我食漢堡包之中數一數二~最重要係佢食到最後個包都唔會朔晒汁,搞到林晒,仲可以外脆內軟,真係做得好好~之後叫左呢個salty egg sweet potato 🍠 咸蛋黃好香,配埋薯仔同煙肉同蛋,好夾。不過當然無piggy piggy 咁驚人既味道。另外我地今次叫左唔係咖啡既野飲,呢個係grapefruit buddy,好清新既味道,係有驚喜,入面唔知用左咩去調教呢朋友叫左個milk Oolong, 個staff同我地介紹話呢個產地嘅烏龍,係有浸天然嘅奶味,所以唔使加奶都好似飲緊鮮奶綠茶咁,好特別喎
今次係我第二次來食,帶埋朋友來試下
Piggy  piggy

嗌咗個招牌菜piggy piggy ,果然冇令我失望
係有驚艷既感覺

• Piggy Piggy
2019-11-08 2043 瀏覽
放工同男朋友食飯,揀咗係隔離既蘇豪區食~見到有happy hour promotion幾吸引,不過今日有揸車就唔飲酒啦~入面採用開放式廚房,隱約見到廚師點樣整食物~店內裝修幾舒服,最鍾意有啲綠色植物,幾治癒嘅感覺~Super piggy piggy~平時嘅burger多數以雞扒或者牛肉做漢堡,第一次建議豬肉為主題,食落幾驚喜,肉質比較亂滑,配上特別嘅燒烤醬味道有幾分似港式叉燒,但係肉質夠比叉燒更為juicy,肥瘦啱啱好,不太油膩,反而食到少少筋肉嘅位置好爽口,配合青蘋果同配菜一齊食帶幾分清新~紫薯薯片味道則比較甜,但夠爽脆🤤Roasted  duck  breast  passionfruit  maple  syrup~鴨胸大概八成熟,肉質厚實,但食落無渣,反而淡淡大有香濃嘅鴨味,冇被調味料搶過本身嘅鮮甜味,外皮考得香脆,少許嘅油脂配合質地較為厚實嘅鴨肉一齊食更添油香,配合燒蘑菇同埋菜一齊食更加清新juicy~Tofu cheesecake~賣相有啲特別,望落有啲似乳酪杯,打破咗傳統芝士蛋糕嘅概念~食落質地較為軟滑,帶有濃濃嘅芝士香味,配合crumble口感層次更加豐富,帶有淡淡的豆
放工同男朋友食飯,揀咗係隔離既蘇豪區食~
入面採用開放式廚房,隱約見到廚師點樣整食物~
店內裝修幾舒服,最鍾意有啲綠色植物,幾治癒嘅感覺~

Super piggy piggy~
Super  piggy  piggy

Tofu cheesecake~
賣相有啲特別,望落有啲似乳酪杯,打破咗傳統芝士蛋糕嘅概念~食落質地較為軟滑,帶有濃濃嘅芝士香味,配合crumble口感層次更加豐富,帶有淡淡的豆香味,不過我個人就鍾意豆味濃啲就更好~
Tofu  cheesecake
2019-11-07
Super  piggy  piggy
Tofu  cheesecake
2019-11-07 87 瀏覽
Igable絕對重要!視覺享受絕對可以提升我們的食慾。今晚到這位於中環雅致的、感覺像吃西餐的餐廳來一頓晚飯。由於另一半身體狀況不佳,我只能獨自點了一杯House Red Glass$98。前菜方面,我們點了Plum Tofu$98,賣相相當吸引。另外,點了一個很美味的Roasted Duck Breast$288,廚師為這個菜式特別製造了熱情果物蜜,配襯着經烤過羽衣甘藍及鴨胸,絕配。我們跟點了喜愛的叉燒飯Super Siu Wan Rice$288。貴價的叉燒飯特別之處是用了黑毛豬炮製的叉燒。最後,想讚一讚服務員的親切態度喔!
Igable絕對重要!視覺享受絕對可以提升我們的食慾。
House  Red  Wine

Plum  Tofu
Roasted  Duck  Breast

Super  Siu  Wan  Rice

最後,想讚一讚服務員的親切態度喔!
2019-11-06
10 分鐘 (堂食)
House  Red  Wine
Roasted  Duck  Breast
Super  Siu  Wan  Rice
2019-11-05 105 瀏覽
去cafe唔飲咖啡都唔會失禮,事關呢間係dinning cafe,除咗嘆咖啡之餘仲可以嘆下澳洲fusion菜,餐廳主廚將澳洲加入港式元素,就好似前菜一口叉燒鴨包,用西班牙鴨胸肉嚟做叉燒絲,配上竹炭麵包多添一點潮流嘅味道主菜牛柳配芒果桃子醬,雖然肉味唔算好強烈,但係其軟嫩質地甚為討好,配上芒果桃子醬同焦糖菠蘿甜甜地咁有啲夏天嘅清新感最後甜品可以話係全餐亮點,芝士蛋糕吐司,整咗差唔多半粒鐘咁滯先嚟,但一上到枱當堂嘩一聲,擺盤靚到癲,然後所謂嘅cheesecake toast,就係將cheesecake嘅料,芝士同餅碎放響麵包上,而麵包偏薄質感濕潤帶微煙韌,加上有朱古力混入包裏,甜甜地幾好食,就算唔食晚餐就咁食個甜品都幾推薦

2019-11-04 1299 瀏覽
今日Mary 生日,🎂所以搵左間我想試嘅餐廳俾佢食。呢間ninetys 我係灣仔見過,😍室內設計成一間舒適嘅西方cafe 咁,裝修同用具都設計簡約,📸打卡都好靚啊。 Mary 個日要番工,都唔方便出去咁遠食,🧐所以就去openrice 下附近嘅餐廳,見到有ninetys,所以就揀呢到了。😋平時都聽到佢嘅咖啡幾好,☕️唔知晚飯又如何。黎到都見到好多老外係到飲酒,🍻我地就冇咁chill 了,明天要準時番工。😩⭐️Siu Wan Rice🍚Spanish Iberico cha siu, fried egg, cherry tomato, Japanese rice😗心諗,係咪啫係叉燒飯。🐷但係佢又真係唔同。因為佢個西班牙豬係比較實肉,同埋佢用左唔同嘅醬汁燒,肉就半肥瘦。米佢用左日本珍珠米。Mary 同我都食得好快xd。😋❤️佢仲整得好靚啊。⭐️Bingtanghulu Iberico Wrap🌮Spanish Iberico pork, caramelised pineapple, spring onion, cucmber, chinese pancake呢個係fusion 菜,🇨🇳好似中式嘅北

⭐️Siu Wan Rice🍚

❤️佢仲整得好靚啊。

⭐️Bingtanghulu Iberico Wrap🌮

呢個係fusion 菜,🇨🇳好似中式嘅北京片皮鴨咁,不過佢就係包住用麥芽糖調味嘅炸豬肉。如果就咁食舊炸豬肉,個感覺好似食緊有麥芽糖味嘅咕嚕肉。另外佢有蔥絲、青瓜絲同佢自家調製嘅🍍菠蘿柚子醬。 包起來食酸酸甜甜咁幾好食,又開胃。

⭐️Tofu Cheesecake🧀
tofu, cream cheese, oat cracher crumbie

🍰生日又點少得食甜品。個豆腐 cheesecake好香豆腐味。每一層用燕麥脆脆隔住,食落去個感覺好似食木糠布甸咁。😋唔好睇佢咁細杯,兩個人share食都幾飽。
2019-11-04 134 瀏覽
中環放工唔知去邊度食? Ninety’s Soho 會系一個唔錯嘅選擇😆😆1. Passionfruit Salmon Tartare用牛油果做base 加上三文魚系上面呢個combination大家一向都知perfect match估唔到有passion fruit系上面 層次更上一層樓😋😋2. Black Truffle Pasta呢個pasta認真做得好唔錯 唔系平日食開個d個truffle cream sauce 好香 好creamy 包住d pasta D 菇唔系切得細細粒 食落更有口感3. Wagyu Beef Rice 食肉獸男友至愛 😂😂4. Coffee Beer - Choco小編推介 飲啤酒🍻飲到似飲咖啡咖啡味好香 認真好出色店員態度好 環境好文青重點食物好食 又IG-able!
中環放工唔知去邊度食?
Ninety’s Soho 會系一個唔錯嘅選擇😆😆

4. Coffee Beer - Choco
小編推介 飲啤酒🍻飲到似飲咖啡
咖啡味好香 認真好出色

店員態度好 環境好文青
重點食物好食 又IG-able!
2019-10-31 1144 瀏覽
今日難得唔使返工,所以我專程衝出九龍,去到中環搵朋友吃個late lunch。平日中環lunch time四處餐廳都係人山人海咁, 既然我同朋友都唔趕時間, 所以往山上走,揀左些利街呢間澳式cafe。我之前久唔久都會幫趁佢灣仔店,但中環呢間都係第一次嚟。我其實最鍾意佢地嘅Piggy Piggy, 不過今次就讓俾朋友食, 我就改試佢地嘅Brunch Board。Brunch board其實有幾十樣材料任君自選。我就隨意揀左幾款最愛嘅材料, 當中緊唔少得牛油果🥑啦😋, 另外佢地嘅非常厚肉又香嫩嘅黑毛豬义燒都係我至愛。蛋我就揀用辣椒炒, 辣辣地好惹味。最後仲揀左cheese selection, 有好幾款不同種類嘅芝士,配sour dough一流。咖啡我就要左latte, fruity blend, 淡淡嘅果香配brunch唔錯。朋友點嘅Piggy Piggy, 其實是西班牙黑毛豬义燒漢堡, 除左义燒好味之外,啲醬汁都好惹味, 而且因為廚師貼心地用左蘋果片塾住义燒, 所以食落一啲都唔會覺得膩。我地一邊密斟, 一邊享受美食, 果然唔使受時間限制心情特別輕鬆。

2019-10-29
午餐
2019-10-30 84 瀏覽
在這間餐廳裏,你很難可以定義他為那一個國家的菜色,因為這裏什麼也會有,在日間來的時間你就當他是一間咖啡店,但夜晚來的時候你就會感覺他好像一間酒吧。先來一個海膽天婦羅做前菜,這個天婦羅絕不欺場,用紫菜包着厚厚的海膽然後再炸,再配上醬汁一齊吃,是很不錯的開始。之後便是墨魚迷你漢堡包,這個漢堡包做得無話可說,彈牙可口的墨魚餅再加上一顆車厘茄,建議小心點吃,車厘茄裏的汁會激射出來的。最後是銷魂飯,老香港便知道這個就是叉燒蛋飯,叉燒是帶有香草味的,和我們傳統的叉燒是有些許分別的,不過整個叉燒飯的賣相十分精緻,又為叉燒蛋飯添上一個全新的演繹。

先來一個海膽天婦羅做前菜,這個天婦羅絕不欺場

再加上一顆車厘茄,建議小心點吃,車厘茄裏的汁會激射出來的。

,又為叉燒蛋飯添上一個全新的演繹。
今日早收工喺中環見到呢間餐廳做緊free flow wine & cheese之前試過 w hotel 之外就無食過,即刻同同事試吓先!拎起個碟,所有芝士生果麵包都係自己夾,啲芝士要自己切,好好玩六款芝士入面,我最鍾意以下幾款芝士:軟心芝士 - 呢個係我最鍾意嘅一樣!外面中硬度,入面軟心,好似可以食極唔停咁!我食到佢蝕晒本🤣🤣🤣黑松露芝士 - 一入口個黑松露味已經好出! 好似食緊黑松露芝士意粉咁紅酒芝士 - 其實我冇本身冇睇邊款打邊款就夾,點知呢一個紫色嘅芝士,一放落口個紅酒味好似濃度飲緊紅酒咁誇張呢個真係唔可以食咁多,好似會醉🤣Blue cheese - 呢個係六款芝士當中最最最濃芝士味嘅一個,配紅酒啱晒其實$368一位,淨係飲佢啲酒都已經回本,又有紅酒又有白酒,放工同朋友咁樣任食芝士飲紅酒都真係第一次,我覺得下次要成班同事一齊嚟gathering添!勁chill 勁開心既一晚
之前試過 w hotel 之外就無食過,即刻同同事試吓先!

六款芝士入面,我最鍾意以下幾款芝士:
軟心芝士 - 呢個係我最鍾意嘅一樣!

呢個真係唔可以食咁多,好似會醉🤣

• Free flow wine  and  cheese bar
2019-10-26 93 瀏覽
🍽 ☕️Black Latte ($42)外表拉花真係好優美🖤一杯沒有咖啡因成分的Latte夜晚飲都唔怕會瞓唔着覺而且好香嘅黑豆味👏🏿🍽🍚 Siu Wan Rice($158)呢一個叉燒飯10分出名外表真係靚到爆 襯托着文清優雅的花💜黑豚肉的叉燒唔會太肥唔會太瘦而且熱辣辣 入口相當鬆軟🤤配菜仲有蕃茄🍅同雞蛋🥚食嗰時撈埋啲蛋汁 真係超級好食🍽🧀 Black Truffle Paste ($168)擺設精心設計🌺香噴噴嘅黑松露再加上芝士條既薄意粉同埋旁邊有西蘭花乾粉係可以撈埋一齊食🥦真係冇得輸絕配👍🏻🔻高質文清Cafe 環境相當精美💗裝修設計一流食物性質素非常好高性價比高的好餐廳🥰值得推介👍🏻不過溫馨提示❣️距離中環地鐵站有一段小路

🍽 ☕️Black Latte ($42)
外表拉花真係好優美🖤
一杯沒有咖啡因成分的Latte
夜晚飲都唔怕會瞓唔着覺
而且好香嘅黑豆味👏🏿

🍽🍚 Siu Wan Rice($158)
呢一個叉燒飯10分出名
外表真係靚到爆 襯托着文清優雅的花💜
黑豚肉的叉燒唔會太肥唔會太瘦
而且熱辣辣 入口相當鬆軟🤤
配菜仲有蕃茄🍅同雞蛋🥚
食嗰時撈埋啲蛋汁 真係超級好食

🍽🧀 Black Truffle Paste ($168)
擺設精心設計🌺

值得推介👍🏻
不過溫馨提示❣️
距離中環地鐵站有一段小路
2019-10-26 84 瀏覽
網上見到呢度ge siu wan rice好出名,點知黎到點嘢食時,佢話賣曬。咁算啦!食其它先。我和老公點左一chicken🐔hamburger, black truffle pasta, avocado tempura, passion fruit tofu cotta.估唔到呢幾樣嘢都好出色,hamburger快雞本身d油滲出來,好juicy. avocado炸得好脆,Pasta的黑松露好濃,tofu蛋糕第一次食,好特別,好重tofu味。擺盤好靚,好的式,有酒店的水準。真係低食。而且服務員好nice。下次約d姊妹黎食都唔錯。
下次約d姊妹黎食都唔錯。
2019-10-15
2019-10-25 83 瀏覽
Siu Wan Rice($158)今次熱食叫左燒魂飯,賣相非常精緻,影相打卡一流🤤叉燒係用上黑豚肉,肥瘦適中,入口好鬆軟又唔會話好油膩👍🏻配菜方面有蕃茄仔同蛋,食個時加埋啲蛋汁撈飯,不得了!-Thai-style Sriracha Chicken w/Pineapple Burger ($148)另外我地仲叫左個Burger,份量好足,雞肉鮮嫩多汁,而且仲好大塊,兩個人share岩岩好。而雞肉下面夾住一塊酸酸甜甜既菠蘿🍍食落好開胃!而旁邊仲有好香脆既紫薯片,食落好香口😈-Cheesecake Toast($98)另外甜品我地嗌左Cheesecake Toast,賣相好靚好吸引,而且生果亦好多,有紅莓青蘋果片等,由其藍莓食落仲好甜!呢隻芝士食落一啲都唔會濟,配埋多士口感豐富,最岩女士們食!-性價比好高既餐廳,環境同裝修都好靚,食物質素好高,而店員亦都好有禮貌,仲俾左一張有關咖啡豆介紹既卡片我地睇,大推!
Siu Wan Rice($158)
Cheesecake Toast($98)