2008-11-24
星期日去了元朗,聽聞New York Cafe 都有一段時間,據聞斑底好堅,由廚師到部長都是六星酒店的班底。New Zeland House White(Sav Blanc) 好穩陣的House, not too dry and not too dry女朋友點了clam chowder,我點了Onion Soup。女朋友覺得好creamy, heavy 了點;而我的洋蔥湯一讚,跟足傳統做法,洋蔥炒得好夠味,好多洋蔥,法飽加足夠芝士,全部蓋滿隻杯,我個人至愛的做法,剩飲湯都掂女朋友點了部長推介比目魚,我點了New York Steak (mid-rare)。個扒的肉好新鮮,肉汁適中,presentation都有酒店感,可以一試!女朋友的比目魚,說實話,上桌那時我都被轉移,因為太吸引,原條焗,打開了錫紙,魚的香味走出來,是魚的香味不是那些香草味;條魚都幾大條,所以我有吃女朋友的剩下的。好鮮!廚師用最簡單的方法,原條加小量的herb,伴溶了的牛油,欣賞的是魚的鮮味。Presentation 都做得不錯,魚雖大,但都跟足配菜。甜品點了New York Cheese cake 和Tiramisu
甜品點了New York Cheese cake 和Tiramisu,OK 啦!不太造作,穩陣啦!
估不到元朗都有如此fine dining的扒屋,收費合理!