2008-11-24 17 瀏覽
星期日去了元朗,聽聞New York Cafe 都有一段時間,據聞斑底好堅,由廚師到部長都是六星酒店的班底。New Zeland House White(Sav Blanc) 好穩陣的House, not too dry and not too dry女朋友點了clam chowder,我點了Onion Soup。女朋友覺得好creamy, heavy 了點;而我的洋蔥湯一讚,跟足傳統做法,洋蔥炒得好夠味,好多洋蔥,法飽加足夠芝士,全部蓋滿隻杯,我個人至愛的做法,剩飲湯都掂女朋友點了部長推介比目魚,我點了New York Steak (mid-rare)。個扒的肉好新鮮,肉汁適中,presentation都有酒店感,可以一試!女朋友的比目魚,說實話,上桌那時我都被轉移,因為太吸引,原條焗,打開了錫紙,魚的香味走出來,是魚的香味不是那些香草味;條魚都幾大條,所以我有吃女朋友的剩下的。好鮮!廚師用最簡單的方法,原條加小量的herb,伴溶了的牛油,欣賞的是魚的鮮味。Presentation 都做得不錯,魚雖大,但都跟足配菜。甜品點了New York Cheese cake 和Tiramisu
星期日去了元朗,聽聞New York Cafe 都有一段時間,據聞斑底好堅,由廚師部長都是六星酒店的班底。

甜品點了New York Cheese cake 和Tiramisu,OK 啦!不太造作,穩陣啦!

估不到元朗都有如此fine dining的扒屋,收費合理!
  • Onion Soup 加 Chef special
2008-11-16 11 瀏覽
來這裡的目的是試試漢堡飽我們點了一個漢堡飽套餐餐湯是南瓜忌簾湯, 好味道!漢堡飽的味道尚算不錯, 但比較起別的仍有進步空間不過最好味道的莫過於甜品餐牌上只得英文.. 什麼 brown 的..一問之下原來是朱古力雪糕點了一客來吃, 發現當中的口感是外冷內暖這個甜品承惠 $38總括而言, 這裡的食物價錢合理, 食物水準也不錯!
來這裡的目的是試試漢堡飽

我們點了一個漢堡飽套餐
餐湯是南瓜忌簾湯, 好味道!
漢堡飽的味道尚算不錯, 但比較起別的仍有進步空間

不過最好味道的莫過於甜品
餐牌上只得英文.. 什麼 brown 的..
一問之下原來是朱古力雪糕
點了一客來吃, 發現當中的口感是外冷內暖
這個甜品承惠 $38

總括而言, 這裡的食物價錢合理, 食物水準也不錯!
2008-11-15 7 瀏覽
對於New York Cafe 真係又愛又恨愛嘅係佢啲食物味道出色, 由湯去到甜品都會令人滿意恨嘅係佢無論Lunch or Dinner, 每次都要打電話Book枱, 而且打去都未必Book到, Walk in 就更加唔使指意, 所以每次去New York Cafe食飯, 都覺得有啲麻煩, 但係去到又覺得好值得喎, 唉! 你話做人係唔係真係好矛盾呢? 有時為了張饞嘴, 受盡了苦頭這餐係十月份去食的, 由於能夠Book到嘅時間太遲, 而此Cafe在Lunch時段, 只提供4款指定的Lunch Set, 亦不能散叫, 心儀嘅Lunch Set早已賣晒, 亦只好退而求其次選剩下來的兩款,即係根本就無得選擇, 其實真係覺得有啲無奈餐湯: 每天不同, 當日係忌廉粟米湯, 好好味道真係唔知佢點煮, New York Cafe無論咩湯, 都覺得好好飲老公十分欣賞, 每次都話唔夠喉, 仲話有幾多都飲得晒喎?!Main dish 啲 presentation 都好靚, 但係老公要嘅牛柳餐, 份量就好少好少, 而且牛柳係碳燒, 有啲苦味, 影響其可口程度,Side dish老公全部唔食, 咁又益咗我,但係
對於New York Cafe 真係又愛又恨
愛嘅係佢啲食物味道出色, 由湯去到甜品都會令人滿意
但係去到又覺得好值得喎,
唉! 你話做人係唔係真係好矛盾呢?

有時為了張饞嘴, 受盡了苦頭
這餐係十月份去食的, 由於能夠Book到嘅時間太遲,
即係根本就無得選擇, 其實真係覺得有啲無奈

餐湯: 每天不同, 當日係忌廉粟米湯, 好好味道
老公十分欣賞, 每次都話唔夠喉, 仲話有幾多都飲得晒喎?!
Main dish 啲 presentation 都好靚,
但係老公要嘅牛柳餐, 份量就好少好少,
而且牛柳係碳燒, 有啲苦味, 影響其可口程度,
Side dish老公全部唔食, 咁又益咗我,
但係老公就無咩嘢落過肚喇, 食完呢餐要陪佢食過
我要的豬頸肉餐, 份量都唔好得去邊, 都係好少,
但勝在十分美味可口, 我仲分咗一半俾老公,
好味的食物緊係要同老公一齊分享啦, 分甘同味嘛

餐茶: 老公例牌要凍檸茶, 我就一定要凍朱古力,
呢度杯凍朱古力有濃郁的朱古力味, 而且又夠甜,
係我暫時在元朗區飲過最好飲嘅凍朱古力

Lunch Set仲包埋雪糕, 芝麻味, OK啦, 正常味道
此店無需加一, 價錢公道, 其實我都好想成日嚟幫襯,
但係真係好難即日Book到位呀!!!

忌廉粟米湯
牛柳餐
豬頸肉餐
芝麻味雪糕
忌廉粟米湯
豬頸肉餐
  • Seafood Risotto
2008-11-05 26 瀏覽
菠菜忌廉湯--未夠滑仲有麵粉粒,有忌廉味都收貨啦煙三文魚扁意粉--味道普通冇咩特別,份量太細,點會係美國菜?牛柳拼吞拿魚扒--牛柳質素平平,反而吞拿魚及配菜都做得好寶雲酥羊架--輕量的調味,保留返羊本身的香味黑森林蛋糕--果醬夾心,set dinner收貨啦cappuccino--泡沫,未能做到,幼滑,細緻,咖啡味香濃
菠菜忌廉湯--未夠滑仲有麵粉粒,有忌廉味都收貨啦

牛柳拼吞拿魚扒--牛柳質素平平,反而吞拿魚及配菜都做得好

寶雲酥羊架--輕量的調味,保留返羊本身的香味

黑森林蛋糕--果醬夾心,set dinner收貨啦

cappuccino
牛柳拼吞拿魚扒
寶雲酥羊架
寶雲酥羊架
(非會員)
2008-10-26 15 瀏覽
今晚唔知食乜好, 所以上網搵搵元朗有乜食, 因本人住天水圍, 見到一間美國菜, 有open area, 就同老公去試試叫左一個new york combo (即係拼盤, 有炸雞膇, 洋蔥圈, 薯皮), 老公就點左個4oz steak, 我叫左個海鮮意大利飯, 好快就黎左個拼盤, 個樣都OK, 但好奇怪, 只係微溫, 跟住兩個頭盤都黎埋, 買相OK, 食到中途, 我諗係個老板, 走埋黎問D食物如何, 我就同佢講食物味道幾好, 但唔係好夠熱, 後來佢送多一個餐湯比我地, 我地婉拒, 但佢堅持, 咁為有多謝佢啦, 佢仲話要cancel左我地個order, 我地話唔洗,老公話個steak幾嫩, 而我個海鮮意大利飯, 有兩隻燒蝦, 一隻好大隻帶子, 兩隻青口, 好好食呀, 特別係隻帶子, 雖然咁大隻, 不過整得好嫩, 一d都唔un 呀, 食完兩個頭盤後, 再完成埋余下o既拼盤, 發覺其中一隻雞膇未熟, 不過都無再跟老闆講, 到埋單時, 原來佢真係取消左個拼盤, 好均真, 反而攪到我地唔好意思潻

• 海鮮意大利飯
2008-10-05 17 瀏覽
今天好大風好大雨, 但係店裡都係座滿人而且全部人都係訂左位o既我地叫左:凱撒莎律 -- 冇咩特別, 自己本身唔多中意呢樣野newyork拼盤 -- 有炸雞鎚, 洋蔥圈, 薯角, 薯角好似成舊焗薯錦~好好味! (不過成碟都好漏, 食靜左半碟..)雞薄餅 -- 都係冇咩特別巨人burger -- wa呢個正喇! 我食左一啖o係度叫, 好好味!! 2層, 好香好多肉汁~~煙三文魚扁意粉 -- 一個字, 好鬼正! 個汁係芝士汁, 似笑牛牌芝士粒O既味, 好濃! 仲有跟左餐O既湯, 今日O個個似係雜菜湯, 好CREAMMY餐飲叫左熱/凍朱古力熱O既有棉花糖, 不過杯野奶味好似重左d凍o既超濃!!! 濃到飲落有d太飽和o既粉粒粒~~ 好滿足=w=!!!
今天好大風好大雨, 但係店裡都係座滿人
而且全部人都係訂左位o既

我地叫左:
凱撒莎律 -- 冇咩特別, 自己本身唔多中意呢樣野
雞薄餅 -- 都係冇咩特別

餐飲叫左熱/凍朱古力
熱O既有棉花糖, 不過杯野奶味好似重左d
巨人burger
超濃凍朱古力<3
巨人burger
超濃凍朱古力<3
  • 凍朱古力 煙三文魚扁意粉 巨人burger
2008-09-12 9 瀏覽
臨去前打電話問一問帶酒去收幾錢, 點知收$80咁貴, 跟住唔帶去lu. 一座低已經有幾條餅乾配沙律醬俾你食. 我朋友叫左個4oz 牛柳, 我自己叫左燒羊架. 其實價錢同埋食物都係中上級, 我地仲叫左一枝美國紅酒飲. 比較fruity 重, 唔係太岩我. 不過呢間野估唔到都有幾多鬼佬幫襯.當中各方面既服務都好好, 待酒方面又專業. 食完仲走過黎問下質數又點, 仲同左個似老細既人傾左陣紅酒經. 我會下次再去. 但如果有機會可以轉下個餐牌, 因為食左幾庚, dinner都係咁既set dinner.
2008-09-07 21 瀏覽
今個月牛一瑪莉請我食飯慶祝是日餐湯... 薯仔芝士湯, 夠濃郁, 配埋餅乾條~ 十分滿足 烤雞扒配凱撒沙律 $38雞扒配味好好, 凱撒沙律新鮮, 如果加多啲黑醋就仲好味 焗海鮮餅 $58第一層是蝦球及青口各二件第二層魚柳一片第三層一件黃色好似一件好實的蛋糕, 味道麻麻, 只吃了一口甜品... 朱古力雪糕餐飲... 熱朱古力Lunch 時間只有午餐供應, 沒有其他單點選擇 上次來光顧係2月16日, 半年後來 Lunch 又係有係羊肉酥餅肉, 烤雞扒
今個月牛一

瑪莉請我食飯慶祝

烤雞扒配凱撒沙律 $38
雞扒配味好好, 凱撒沙律新鮮, 如果加多啲黑醋就仲好味

焗海鮮餅 $58
第一層是蝦球及青口各二件
第二層魚柳一片
第三層一件黃色好似一件好實的蛋糕, 味道麻麻, 只吃了一口

甜品... 朱古力雪糕

餐飲... 熱朱古力

Lunch 時間只有午餐供應, 沒有其他單點選擇

烤雞扒配凱撒沙拉
焗海鮮餅
烤雞扒配凱撒沙拉
  • 薯仔芝士湯
(非會員)
2008-08-26 13 瀏覽
奧運閉幕式的晚上, 肚子餓很掛念牛扒, 眼睛也餓掛念電視。由晚上7時趴在電視上, 趴了兩個小時終於敵不過肚子咕嚕咕嚕作響。心想, 有什麼地方又有電視看, 又有牛扒吃呢? 最緊要是位於理想的地理位置, 極速九秒九可到達更好......拿起電話....居然有位, 於是頭也不梳, 挑起包包、踢上鞋子, 便與 Gentlement Mustard出發了!!!被安排了4人座位, 空間闊綽, 包包也有位坐, 而且位置剛剛好, 一人一電視, 不用做長頸鹿, 也不用為看閉幕扭斷脖子! 現場的所有人, 除了跟友人說話外, 不說話的時候, 頭也從四方分面向電視機的方向進發。可能人人也被開幕式嚇壞, 期待著另一驚喜。鑽石耳環哥哥先給我們兩杯果汁 served with TV show, 實在很欣賞這種serving!!!! 接下的時間, 只有一個問題「照舊嗎?」(實在太好了, 不用看menu, 以後不用想吃什麼了! Cool!!)Mustard一族都是非常專一而且生性沉悶沒創意, 連吃東西都一樣, 差不多每一次一樣! 因為好吃嘛, 所以每次都想吃!! (版主別以為是"造馬", 因為早前寫了兩次comment

Mustard一族都是非常專一而且生性沉悶沒創意, 連吃東西都一樣, 差不多每一次一樣! 因為好吃嘛, 所以每次都想吃!! (版主別以為是"造馬", 因為早前寫了兩次comments, 但也沒被post出來, 很不高興, 因每次也花很多心機來寫comment的!!!)

我們的order就是....12oz 肉眼扒、跟set要了沙律, 加一客烤雞quesadilla。耳環哥哥和眼鏡哥哥不時問道牛扒成數如何.....very good呢! 不過這次吃的扒, 有一條很頑強的筋, 鋸得手指抽筋也不斷, 只好放棄。

最後, 要了dark coffee, 還有耳環哥哥給了我們一大件lime cheese cake
, 可是有爭食情況, 完場時單一方有頭頂冒煙情況

想NYC改善的地方:
1.刀子好像有一點鈍, 遇著像lady mustard這類懂吃不懂動的人, 有時吃牛扒也頗辛苦, 第2天拿筆也有點痛。

2, 如果每台都可以添置一小小的candle, 氣氛會好很多。室內加鏡子可增加空間感, 室內加點燭光, 可令細細的空間有一種凝聚感, 令整體有harmony的感覺呢! 吃東西, 也很講究環境與感覺呢!!

3. 下次如果再光臨時, 不妨向我們推介一下酒精飲料, 別看mustard一族樣子正經, 事實我們很能喝, lady愛紅酒, gentlement愛白酒/可樂。還有呢, 可再推介「其他食物」,因為lady很想吃盡menu內的食物, 可是每一次都被身邊那人擺佈了!

YEAH........完成食評了!!

呀....這一次...只顧看電視忘了吃餅乾條.......還是那不大出色的閉幕式累事!!

2008-08-20 21 瀏覽
上個星期終於都同同事去到哩到食lunch喇!!話說我地每次去都無book位, 所以行到門口既時候, 入面既職員都叫我地留電話, 有位就打返比我地, 但佢已經表明要起碼45分鐘之後先有位。所以我地多數都轉移地點~今次醒喇, 記得book位~去到見到個menu, 咦?! 咁抵既?! $38有湯, 主菜, 甜品同餐飲。仲要免加一添~好喇~ 講下湯先~今日得粟米忌廉湯, 無其他揀~ 唔知係賣晒定點呢? 但完全無問題, 因為個湯好好飲!! 粟米味好濃, 而且個湯質地好厚, 一d都唔水!!正呀~而主菜我地其中三個要左燒雞扒, 另一個同事就要羊肉餅~羊肉餅偷左一啖黎試, 咦... 好so呀!! 唔岩我~ 但食羊既同事話好好味!!而雞扒就好嫩, 好香雞味, 份量唔會大, 岩晒女士們!!甜品係普通既朱古力雪糕, 無咩特別!! 但勝在其他餐廳係唔會有哩一道丫嘛~最尾餐飲都非常好!! 凍飲又唔加錢woi, 而且仲唔係普通果d即溶咖啡添~ 另外有位同事飲凍朱, 應該都幾好飲!!
上個星期終於都同同事去到哩到食lunch喇!!

今次醒喇, 記得book位~

好喇~ 講下湯先~
而主菜我地其中三個要左燒雞扒, 另一個同事就要羊肉餅~
而雞扒就好嫩, 好香雞味, 份量唔會大, 岩晒女士們!!
之前睇過黎度食評 , 係8月17星期日下午1點去食 ~~ 咁好彩又有2人位 , 可以立即入去 見到個餐排 , 有羊扒 , 牛扒同雞扒 lunch . 之前睇d食家話雞扒好正 , 價錢又抵 , 咁叫左2份 . 其間都有好多訪客問有冇位 , 個waiter話 full 晒 , 我心諗我真好彩呀 , 咁都有位 , 同咁多人walk-in同訂位, d野食應該冇死啦 ~~ 點知 ........第1碟 : 3支棒棒條配沙律醬 , ok wow , 幾好食第2碟 : 蕃茄雜菜湯 , 又good wow ~~第3碟主菜 : 雞扒意 , 賣相 good , 一食件雞扒 , 我同老婆講 , X街 , 咁難食 , 我係街市買既雞扒好過多多聲 , 嘩"鞋"到 , 不知所謂 , 主菜wow ....... 得d意粉好食 .第4碟 : 凍奶茶 , SHIT !!!! 居然係用lipton茶包沖 , 我不如返屋企自己整 , 使鬼你沖俾我呀 !第5碟 : 綠色既雪糕 , 我老婆講食落好似洗清精 , 又 byebye .....仲有 , 個地方冇冷氣 , 食到我身水身汗 , 我再睇下周圍 , 個個都係咁 .....
之前睇過黎度食評 , 係8月17星期日下午1點去食 ~~

咁好彩又有2人位 , 可以立即入去

第2碟 : 蕃茄雜菜湯 , 又good wow ~~

仲有 , 個地方冇冷氣 , 食到我身水身汗 , 我再睇下周圍 , 個個都係咁 ......
好彩唔俾加一渣 , 如果唔係 , 真係想死

總結 , 唔知係我唔好彩 , 定之前d食家冇乜所謂 , 咁既野我唔會再食 law ..... 真係 ...
2008-08-02 12 瀏覽
見到d食評好好,約左個朋友食lunch,驚冇位,所以前一日訂定。見係lunch,就揀左個雞扒set lunch配沙律,38元一位冇加一,有soup、有雪糕加餐飲,去邊度搵。個湯係栗米湯,幾creamy。雞扒好香,份量對女仔黎講more than enough。icecream係mango + vanilla,用cream 打底ga...餐飲係hot choco, 有層cream,唔係太sweet, good!其實咁平會唔會蝕ga :pBecause no 10% service charge, we pay four 20 dollar notes for the 2 chicken lunch sets, not dare to take that 4 dollars back. haha!

其實咁平會唔會蝕ga :p

2008-07-31 17 瀏覽
星期二滿心歡喜的跑到NYCNB食lunch...豈料撞正休息實在不甘心!!!!所以今天與朋友Shirley再來這裡食lunch環境不過不失......但好在坐得舒服...而且靜靜地~一坐下來侍應姐姐把餅乾條(?!)拿來餅乾條(?!)真不錯.....脆脆地又幾香.....那個醬酸酸地幾好味~~~~然後上忌廉湯......但吾知係南瓜定甘荀.......@@oh my god!我從未喝過這麼香濃的忌廉湯!!!!!!!不得了!一試就愛上了~~~~~main course是烤雞扒配凱撒沙拉生菜真係太大塊喇!要用手食...= =雞扒吾錯..........不過冇乜特別而朋友Shirley叫的是烤雞扒(扁)意粉她說雞扒的皮好香.......三十八大元來說....是不錯的~~~~~我們都要了ice chocolate~好濃~~~ ;>面頭的cream好好味~~~~~^^而甜品是芝麻雪糕 好味!但係食到冰粒@@一點半食到三點..........響度傾計真係幾好!
星期二滿心歡喜的跑到NYCNB食lunch...
豈料撞正休息
實在不甘心!!!!
所以今天與朋友Shirley再來這裡食lunch

環境不過不失......但好在坐得舒服...而且靜靜地~

一坐下來侍應姐姐把餅乾條(?!)拿來

不得了!一試就愛上了~~~~~

main course是烤雞扒配凱撒沙拉
生菜真係太大塊喇!要用手食...= =
雞扒吾錯..........不過冇乜特別
而朋友Shirley叫的是烤雞扒(扁)意粉
她說雞扒的皮好香.......
三十八大元來說....是不錯的~~~~~

我們都要了ice chocolate~好濃~~~ ;>
面頭的cream好好味~~~~~^^

甜品是芝麻雪糕 好味!但係食到冰粒@@

一點半食到三點..........響度傾計真係幾好!
  • ice chocolate
  • 忌廉湯
2008-07-30 11 瀏覽
今次有機會試 NY cafe's Giant Burger, 食得好開心同滿足. 兩舊肉燒得好香好juicy, 啖啖肉,兩塊蕃茄都大塊, 加上最喜歡有紫色洋蔥同兩塊芝士, 正呀! 加$25,可以跟湯/沙律及飲品, 個人認為呢個係必食, 大家有興趣o既可以不妨一試!

• The Giant Burger
2008-07-29 9 瀏覽
晚上相約了舊朋友 在此處開飯啦之前已試過一次LUNCH , $38度 , 幾抵食, 但講唔上好食今次係第一次試DINNERSET dinner 有數款 , 友人點了$98 既 4oz 牛柳 加 青口我就點了 $68 芝士雞胸肉 和 $28 焗芝士薯皮我發現一個奇怪現象就係lunch d 餅干條係"林" , 而dinner 既餅干條係脆既~ 好食得多 , 點餅干條的juice也不錯今晚既湯係 蕃茄湯 , 味道一般 , 略為酸了一點Main dish , 青口入味 , 牛肉我朋友說 medium 生了一點 (本想order medium well, 但店員都說服為medium) 雞扒我反而覺得最好, 因為香口,入味,加上雞肉與在面的芝士 配合得很好芝士薯皮就一般貨色 , 但$28有4件熱辣辣的薯皮 , 已不能再有奢求飲品點了 ice chocolate ,在chocolate上面有cream, 很好飲 , 但會是減肥女性的死敵在服務而言 ,我很認同樓下所言, 店員不是不好, 但就是欠了一點親切自然的感覺
晚上相約了舊朋友 在此處開飯啦
今次係第一次試DINNER
SET dinner 有數款 ,
友人點了$98 既 4oz 牛柳 加 青口
我就點了 $68 芝士雞胸肉 和 $28 焗芝士薯皮
我發現一個奇怪現象
今晚既湯係 蕃茄湯 , 味道一般 , 略為酸了一點