2009-05-05 12 瀏覽
一直都想試下 New York Cafe...終於俾我book 到星期六晚去食..叫左:$88 鵝肝 (味道還可以)$68 4oz Tenderloin Dinner set (得個鹹字.. 完全冇肉味既牛柳.. $68 雖然抵食, 但係唔好食既話就幾平都冇意思...)$98 4oz Tenderloin Dinner set 配 兩舊 Tuna (同上, 配兩舊冇魚味既 Tuna...)整體黎講只可以講係抵食同食物賣相ok... 完全冇 Service可言, waitor 連offer 水/野飲都冇.... (雖然呢度冇10% service charge)根本唔值得特登搭車去元朗食 NYCTotal $260

叫左:

$88 鵝肝 (味道還可以)

根本唔值得特登搭車去元朗食 NYC
Total $260
差! 得個樣, 唔好食既野幾靚都冇用!
2009-05-02
今日預祝媽媽的生日,係openrice到見到呢間咁多好評就即刻book同媽媽一齊試。餐廳唔算好大,放到幾張枱到。老板態度好好,向我地推介食物。最後我揀左cheese burger combo 再+$25可以跟飲品同沙律,mum就揀左羊仔架既set。講下沙律先,揀左season,d菜好新鮮好爽脆,佢唔同平時食既salad,係冇沙律醬不過有d好同菜夾既醬,仲有芝士碎加左pepper 整體感覺好好,好開胃!主菜(1)cheese burger combo 原本$68+25跟set:厚厚既牛柳配合溶化左濃郁既芝士~~正!!!!!!實在厭倦m就hea底burger飽亦煎得好香加上熱辣辣大大件既薯角絕對值得不過略嫌牛柳唔夠汁同埋比較"漏"主菜(2)羊仔架set $158由於唔係本人食,所以唔好清楚不過食過一啖,唔"蘇",好香同個汁配合得唔錯飲品:如之前食評-凍朱古力!!!!!!好香濃since係吉百xcappucino淡淡的,都係飲凍朱古力吧la~相片好曚因為用手機影......提醒一句:真係一定要book因為餐廳唔係好大,位唔多,見到好多冇book既人入黎都要失望咁走,所以記得book定la!!
餐廳唔算好大,放到幾張枱到。老板態度好好,向我地推介食物。

厚厚既牛柳配合溶化左濃郁既芝士~~正!!!!!!
實在厭倦m就hea底burger

飽亦煎得好香
加上熱辣辣大大件既薯角絕對值得
不過略嫌牛柳唔夠汁同埋比較"漏"

主菜(2)羊仔架set $158
由於唔係本人食,所以唔好清楚
不過食過一啖,唔"蘇",好香同個汁配合得唔錯

cappucino淡淡的,都係飲凍朱古力吧la~
相片好曚因為用手機影......

提醒一句:真係一定要book因為餐廳唔係好大,位唔多,見到好多冇book既人入黎都要失望咁走,所以記得book定la!!!

cheese burger combo
羊仔架,薯蓉伴碟
  • cheese burger
  • 凍朱古力
2009-05-02 1 瀏覽
係呢度睇左好多好評, 今日去元朗探朋友, 就黎呢度食下. 好在book左位, 因為lunch time full house!我地都係叫牛扒lunch set, 4oz. 首先有粟米忌廉湯, 好濃, 不過係忌廉味濃, 無咩粟米味. 跟住就黎個main course. 牛扒我地要medium rare, 咁既價錢確實整得幾好, 有炭燒味, 扒既中間又好淋. 配既薯仔亦都好味. 最後有個芝麻雪糕做甜品. 呢樣都係standard 野. 我地仲意猶未盡, 想食多個甜品. 就叫左件tiramisu. 但...好好好好後悔!! 呢件tiramisu 超難食, 唔明點解面層既cocoa 粉下面會係一層cream!!! oh my god!!! cake 邊亦都有層cream!!! 點會咁架?!! 成件tiramisu 一d 酒味都無, 好難食. 佢地應該要換過個甜品supplier啦!! 原本好好既一頓lunch 比呢件tiramisu 影響晒!anyway, $68 一個set lunch 食扒, 又唔洗加一, 已經非常value for money!

2009-05-02
  • 炭燒牛扒
2009-04-21 9 瀏覽
這天媽媽說想看一下元朗一年一度的飄色,但大家都懶洋洋的,遲遲的不肯出門...結果一時才到達元朗,又碰著下雨天,當然什麼也錯過了結果來了這間期待已久的目標餐廳,由於事出突然沒有訂座,Walk-in之下竟然有位~雖然要坐高桌但當然無所謂啦~餐牌有四樣選擇:和式上湯牛腩($48)、炭燒特級牛柳(4 oz > $68, 6oz > $98, 8 oz > $118),烤雞肉配雜菜/凱撒沙律/意粉($38)和紐約海鮮漢堡包($58)這次要了烤雞肉配凱撒沙律及紐約海鮮漢堡包先來特別的"麵包籃",其實是幾條餅乾條和伴吃的醤(千島醤嗎?),載著餅乾條的器皿很有趣,至於這樣的餅乾條也是不錯的,不用吃包就吃飽嗎~餐湯是類似粟米又似南瓜的...弄不清它的真正身份,老闆們也忙得我也不好意思問~但味道還不錯的我的凱撒沙律先來,沒有想到$38的份量可不少! 新鮮的生菜有5-6片,配上少量的醤汁和芝士碎,味道不錯的,但醤似乎太少,而生菜是原塊上碟,吃起來比較麻煩~伴吃的麵包比較靱...主角之一的烤雞肉有3-4塊!!而且不太油膩,烤過的雞肉配上點點甜味的醤汁,十分出色!媽媽的紐約海鮮漢堡包賣相

這次要了烤雞肉配凱撒沙律及紐約海鮮漢堡包

媽媽的紐約海鮮漢堡包賣相沒有我的凱撒沙律出色,夾在包內的洋蔥左傾右斜的......伴碟的還有薯角和火箭菜~薯角是先吃的卻不太夠熱,媽媽說中間部份較熱,但我吃的是全冷的......至於火箭菜媽媽是不吃的,我試了少許覺得沒有苦味,還可以啦~主菜海鮮漢堡包待最後才吃,因為要給那塊芝士一點時間去融化~起初我和媽媽十分奇怪為何"魚柳包"會有蝦呢?原來是我看錯餐牌....是"海鮮漢堡"才對.......海鮮漢堡有鮮蝦,魚肉,好像還有章魚? 再加入香草調味~漢堡十分彈牙!!至於包包嗎~是有烘過的芝麻包,但感覺包身還是較靱,可能包類不是這裡的主打嗎?

餐飲要了Openrice食友力推的凍朱古力,賣相滿分!味道其實十分濃郁,但對我們來說是有點過甜,凍朱古力還是最愛品香樓的!

飽得連飲品都不能幹掉,但還有甜品~就是朱古力雪糕哦,雖然雪糕似是普通貨色(也不要期望過高嗎),但伴吃的果醤確有畫龍點睛之效,細問之下才知道是藍啤莉醤~足見小店的心思

吃得心和肚子都感覺富足~原來此店不收加一!滿足感又再升級了~

這店子人氣的確旺盛!我們坐下之後想walk-in的都被婉拒了! 而離開後媽媽一路上都在說下次來要吃什麼什麼的~安全起見,下次訂了位再來享受其他美食吧~
2009-04-06 6 瀏覽
十分好!!!!叫左 1)今晚SPECIAL的鵝肝(2)芝士焗生蠔(3)炭燒牛肉 (4OZ)(4)CLASSIC BURGER鵝肝 : 入口即溶 ! 算是全晚最出色的一道菜 !!芝士焗生蠔 : 非常非常香 , 芝士味濃而不會蓋過生蠔鮮味 , 唯獨生蠔有DD沙炭燒牛肉set dinner : 真係好有炭燒風味 , 好"林"的牛肉 !! 正BURGER : D肉汁多到 可惜自己已經好飽....吃不下其他 :沙律 同 凍朱古力 都十分美味 !!!食物水準真係一流 , 價錢亦算抵 !下次一定會再去 !!(各位想去一定要預早BOOK位 ! )

十分好!!!!

叫左 :
(1)今晚SPECIAL的鵝肝
(2)芝士焗生蠔
(3)炭燒牛肉 (4OZ)
(4)CLASSIC BURGER

鵝肝 : 入口即溶 ! 算是全晚最出色的一道菜 !!
BURGER : D肉汁多到
可惜自己已經好飽....吃不下

其他 :
沙律 同 凍朱古力 都十分美味 !!!

食物水準真係一流 , 價錢亦算抵 !
下次一定會再去 !!

(各位想去一定要預早BOOK位 ! )
2009-04-06
  • 煎鵝肝
2009-04-01 20 瀏覽
無意中在openrice裏看到這一家餐廳,看見食友們的好評加上吸引的食物賣相,在臨急臨忙的情況下訂位.一如所料,booking已滿,但我們留了waiting,一旦有人cancel booking,我們就頂上.剛把車子停好的我們,收到了電話,獲告之有位,大家都不禁大說好運.店子比想像中還少,一如店名所言屬Cafe & Bar.只是食物比Cafe & Bar多元化.除了經典的burger還有Risotto,Pasta等意式美食,一大驚喜.這裏晚市有3款set,另外任何main course加$20也可轉set.由於價錢平加上食物吸引,我們3人,點了2個set,1個burger set跟1個starter.先來的是麵包脆條,賣相沒太特別,但其醬汁卻是一絕,看似是sour cream,但是酸酸甜甜的,十分開胃.Set dinner 的前菜可選餐湯(忌簾粟米湯/green salad). Salad 很新鮮,但沙律醬太少,不太夠味.芝士焗生蠔($68/4pieces) - 生蠔size很大,怖滿了溶芝士粉,賣相一流.但吃下芝士味又不太濃,不會掩蓋生蠔本身的鮮味,不太好生蠔的我也覺得很不錯.Gri

Grill Set - 選了4oz牛柳和青口. Medium的牛柳血水不算嚴重但肉質不算嫩滑.至於青口卻有點驚喜,味道調得不錯,有點忌簾汁襯託.薯蓉也是一大驚喜,很香很滑,吃不停口,比主菜牛柳更佳.

海鮮Risotto - 用上很多海鮮,很捨得,兩件大蝦,帶子,青口,賣$88並不貴. Risotto味道很好,但忌簾很重,吃兩,三口便覺很膩.但若少了忌簾,則沒那麼香口,魚與熊掌,如何選擇?!

Classic Burger($68) - Burger餡料精簡,只有一片牛肉,芝士,煙肉,比坊間興起的厚身burger大不同.牛肉約七成熟,肉嫩而且多汁,只是包略為烘得過火,有點燶.伴碟是potato wedges,但沒有炸得很久,所以吃下較似薯仔.除wedges外還有沙律各兩片大蕃茄,夾包一流.

Set dinner 還包括一杯飲品,選了獲好評的Iced Chocolate. Iced Chocolate較一般的香濃,幻滑,而且不太甜.嚷著說飽的二人都一跟而盡.勁!!

飲飽食醉後原來還有小甜品,一件迷你巧克力蛋糕.上層是巧克力醬,接著是chocolate moussee,最後是巧克力蛋糕.可惜我不愛吃chocolate cake,只吃了一小口.

服務ok,但吃到尾,突然有一男士過來收碟,沒問過一句便把我們未吃完的東西收起.三人只有相對無言.但這店的食物是真的很有驚喜,驚喜在於遠在元朗的小店裏以絕抵價錢吃到高水準的食物.有興趣的,建議預早book枱.
麵包脆條
Grill Set
海鮮Risotto
Iced Chocolate
2009-03-28 10 瀏覽
元朗,對我這個將軍澳人而言真的非常遙遠,印象只停留於蓮香老婆餅,或是大榮華圍村菜這些老牌酒樓,總想在固有的框架內尋找突破,倒不如入元朗鋸塊靚扒吧!或者你會覺得我無聊,要鋸正扒何不去貴價 steakhouse?追求相宜價錢的又為何不去港式連鎖店?偏要搭上個半鐘車程到元朗的 New york cafe & bar 食個 lunch,究竟有何吸引呢?其實也沒有什麼特別,但在刻板的日常生活中創造變化,發掘一些隱世食店,就是我所追求的情趣。4 oz' 炭燒牛扒套餐 ($68) 以忌廉蜆肉湯作開場,湯雖算不上是如何頂級,但味道恰當,再配上長長的餅乾條,頗有特色。主菜是 medium-rare 的炭燒牛扒,4 oz' 正好是一個不多不少的 lunch 份量,牛扒燒得準繩,一刀切開中心部位呈血紅色,未食已被這視覺享受深深吸引,牛肉鮮嫩亦帶有點點炭燒的味道,足見大廚功力所在,配菜是翠玉瓜及粗身薯條,看著這花心思的精緻鋪排及賣相,實在想不到竟是出自一間元朗的小店。另一道主菜是煎雞扒凱撒沙律 ($38),雞扒煎得不油膩再配上新鮮生菜,做到了基本要求。餐後甜品是上檯時已開始溶的朱古力雪榚,不知是否自製,但味道

另一道主菜是煎雞扒凱撒沙律 ($38),雞扒煎得不油膩再配上新鮮生菜,做到了基本要求。餐後甜品是上檯時已開始溶的朱古力雪榚,不知是否自製,但味道相當濃郁,又是水準以上的出品。值得一提,NY cafe & bar 的凍朱古力也深受食客歡迎,creamy 的賣相的確更易令人感到滿足。

環境方面,這裡的地方不大,四周掛著一些美國街景的壁畫,還有放滿各類雞尾酒的 bar 檯,簡單而不嘈吵,餐牌上也供應多款海鮮,相信入夜後會是一個不錯的扒房好選擇。下次入元朗,不妨試試這裡的炭燒牛扒吧 ^~^
炭燒牛扒分不同 oz 收費
Medium-rare
飯後甜品
  • 不同 oz' 的炭燒牛扒
2009-03-24 7 瀏覽
好在前一日book左來試,12點開門一行4人為第一台客^^忌廉湯:十分之creamy,粒薯仔都好味過人,因為好香雞配Caesar salad:雞肉香口,夠味;salad超正^^大片蔬菜上有芝士粒,勁正^^(另外嗌個配意粉:但一般般,salad好味d)魚柳三文治:個包睇落好硬,但原來好軟^^塊魚好大= =剛炸起,脆呀^^仲有幾塊薯係度甜品朱古力雪糕:冇特別嗌左凍朱古力:3個字(香,滑,濃)果然係YL西餐之最值得再去,仲回味緊佢d咁creamy既湯.......................lunch set $38起(不設加一)
好在前一日book左來試,12點開門
一行4人為第一台客^^

忌廉湯:十分之creamy,粒薯仔都好味過人,因為好香

甜品朱古力雪糕:冇特別
嗌左凍朱古力:3個字(香,滑,濃)

果然係YL西餐之最

lunch set $38起(不設加一)
2009-03-23
2009-03-24 11 瀏覽
今次帶九龍妹妹入黎試,一早訂好位,YEAH~妹妹要左酥皮海鮮卷,味係好味,但真係太油。一直油浸也不怕的妹妹也吃不完。我還是要我最愛的牛扒,五成熟剛好,JUICY又有肉香,好正甜品係香草雪糕,不過不失。每次食完NEW YORK CAFE都覺得好滿足,感動~
今次帶九龍妹妹入黎試,一早訂好位,YEAH~
我還是要我最愛的牛扒,五成熟剛好,JUICY又有肉香,好正

甜品係香草雪糕,不過不失。
每次食完NEW YORK CAFE都覺得好滿足,感動~

鹹左D的南瓜湯
酥皮海鮮卷,油膩了一點
永遠都咁好食的牛柳,好靚呀~
2009-02-28
鹹左D的南瓜湯
酥皮海鮮卷,油膩了一點
永遠都咁好食的牛柳,好靚呀~
  • 牛柳
2009-03-21 18 瀏覽
這間食店去之前記得要訂位呀~~~唔係既話就去唔到啦我跟朋友去食,本人就覺得個dinner set 既T骨扒最抵食啦~~~以呢個價錢食到這樣的款式($68)自己就覺得物有所值啦另外仲叫咗個4安士牛柳加青口~~味道都不錯~~~但相對起T骨扒就梗係T骨扒抵d 啦~~呢個set 要大約$90不過個湯味道就唔係咁合本人口味因為佢個蕃茄湯太酸啦~~餐飲是朱古力~~味道香濃!!!!
這間食店去之前記得要訂位呀~~~
唔係既話就去唔到啦

以呢個價錢食到這樣的款式($68)
自己就覺得物有所值啦

另外仲叫咗個4安士牛柳加青口~~味道都不錯~~~
但相對起T骨扒就梗係T骨扒抵d 啦~~
呢個set 要大約$90

不過個湯味道就唔係咁合本人口味
因為佢個蕃茄湯太酸啦~~

餐飲是朱古力~~
味道香濃!!!!
2009-03-19
2009-03-21 20 瀏覽
女朋友一路都話好想食今日終於趁LUNCH去食 !由於冇BOOK位 所以都等左一陣 ,入面環境都唔錯幾符合返 CAFE & BAR個名叫左2個餐 分別係炸魚柳 $68 同埋 德國腸 $58首先飲左例湯好有CREAM味 ! 好正 !主菜黎啦 ,炸魚柳係配薯角 同埋個醬德國腸配薯仔同茄子 自己好鍾意炸魚柳同埋個醬個醬好FRESH , 有D蔬菜味 , 魚柳都有唔錯既水準德國腸同女朋友都一致覺得如果個外層脆D會更好跟住仲有個雪榚 ,同餐飲呢2樣就冇咩特別食晒都好飽 , 下午茶都唔洗食最緊要係真係好好味都好耐試過係元朗食到咁滿足一定會再幫襯
女朋友一路都話好想食
今日終於趁LUNCH去食 !
由於冇BOOK位
所以都等左一陣 ,
入面環境都唔錯
幾符合返 CAFE & BAR個名
叫左2個餐
分別係炸魚柳 $68 同埋 德國腸 $58
首先飲左例湯
好有CREAM味 ! 好正 !
主菜黎啦 ,
炸魚柳係配薯角 同埋個醬
德國腸配薯仔同茄子
自己好鍾意炸魚柳同埋個醬
個醬好FRESH , 有D蔬菜味 ,
魚柳都有唔錯既水準
德國腸同女朋友都一致覺得如果個外層脆D會更好
跟住仲有個雪榚 ,同餐飲
呢2樣就冇咩特別
食晒都好飽 , 下午茶都唔洗食
最緊要係真係好好味

炸魚柳
朱古力雪榚
裝飾
2009-02-17 31 瀏覽
由於想避0左2月14日所以今年同男友提早2月13日慶祝情人節這是我們第3個的情人節呢~今次終於0黎New York Cafe 食之前聽朋友及同學推介但上次Christmas Book 唔到位今次醒目~預早2個星期Book 位所以今次終於有得食首先說說Waiter在點餐時會給我們意見我點了雜扒餐 (牛柳+青口)男友點了T骨扒當點菜的時候Waiter 主動跟我們說Medium 係最好食所以我們都揀了Medium而餐前小食係餅乾條+酸忌廉醬個酸忌廉醬真的超好食而那日的餐湯是菠菜忌廉湯很Creamy到Main Dish我那份牛柳+青口比男友的T骨扒好食不會太熟~而薯茸也很有心思就是有薯仔粒食落去很有口感餐飲點了凍朱古力是友人介紹的真的很濃的朱古力味呢一餐我覺得真係好抵食因為2個人Total 都係$176但d 食物真的超水準元朗區說真~好味的西餐廳唔多呢間真係值得推介俾個Tips 你0地如果唔想坐Outdoor 記得book 位時講因為我那天去也頗多人
由於想避0左2月14日
所以今年同男友提早2月13日慶祝情人節
這是我們第3個的情人節呢~
今次終於0黎New York Cafe 食
之前聽朋友及同學推介
但上次Christmas Book 唔到位
今次醒目~預早2個星期Book 位
所以今次終於有得食
首先說說Waiter
在點餐時會給我們意見
我點了雜扒餐 (牛柳+青口)
男友點了T骨扒

• 牛柳
  • 凍朱古力
(非會員)
2009-01-13 12 瀏覽
I was there and tried their sauteed mussels with wine sauce about two months ago. It was the best mussels I have ever had (and I have had my share of sauteed mussels in my life time). A lot of places serve really small mussels as appetizers and the cooked mussels are often shrunk and dry and chewy (not in a good way). But the ones I had at New York Cafe & Bar serves were cooked to perfection. They were huge and tender and juicy. I soaked the bread in the wine sauce and it was to die for. So, two thumbs up... way up! And I certainly look forward to my next visit and trying their other items.
  • Sauteed mussels in wine sauce
2009-01-08 12 瀏覽
今日同老公放工後去覆診,所以決定今晚罷工唔玩煮飯仔!其實呢間我哋都食過好幾次,每次都無令我哋失望。不過星期六就一定要book定枱!我哋諗住今日星期三一定唔爆啦.....點知都只有戶外位咋!好彩今晚都唔算太凍。湯係蕃茄忌廉湯,老公話酸咗小小,但我就覺得啱啱好,酸酸地仲開胃!我哋叫咗2個set,一個係龍利,一個t-bone。龍利好好食,魚肉好滑,煎得香香的!T-Bone叫咗medium rare,但係嚟到就熟咗d啦!不過個味都仲好好,肉亦都淋,又有chargrill 味,都好食ka。

2008-12-21 1 瀏覽
睇openrice好評如潮, 所以特登去試下...唔俾book位, 但係去到見到d位reserve左 (不過又唔見有人0黎囉).... 都算啦, 諗住問下set dinner 包咩, 點之果個waitress答左1句居然拎住頭就走, 好似我地運桔咁, 之後再問野, 情況一樣, (個樣係, 你唔係落單就唔好叫我)... 有d激氣, 搞到當時係想即刻走唔食, 成肚氣, 都飽晒啦~不過, 食物方面真係唔錯, 叫左個海鮮意大利飯, 夠香濃, 夠creamy, 雖然海鮮唔多, 但係真係唔錯, (份量就比較少...)另外叫左2個頭算, 芝士蠔就一般啦, 無咩驚喜, 但係芝士醬薯皮就真係好好食, 係另外上一碟芝士醬, 熱辣辣, 撈落d薯皮度, 好濃郁又好香口, 正~ 不過要食快d, 因為d芝士會由liquid變左做solid.~~~總括0黎講食物味道真係幾好, 不過服務態度要好好改善下....唔係都幾趕客~!!
睇openrice好評如潮, 所以特登去試下...

• 芝士薯皮