2018-03-17 29 瀏覽
新裝修後的東港城的開了很多餐廳,上次吃韓燒時見到隔離有間炸雞店,今晚就同蝦子餅來試下吧!餐廳設計簡潔時尚,每隻碟也印有店名,見到有韓式家庭菜套餐,就同蝦子餅試一試吧!韓式家庭菜套餐有三款,套餐有M/L 選擇。由於不吃辣,我們選了磨菇烤牛肉窩套餐(Msize)$358。烤雞方面,這套餐包四件無骨炸雞,我們選了橘子炸雞。 無骨的炸雞,啖啖肉,炸得很香脆,橘子味酸酸甜甜,令人十分開胃套餐的人參雞湯, 分量非常大,十分足料有成隻雞在裏面。雞肉燉到很淋,連骨也是軟軟的。的人蔘雞入面有些米飯,邊吃雞邊吃湯飯,都已經很飽肚。最後送上的就是主菜「蘑菇烤牛肉鍋」。大大鍋的烤牛肉,分量也是十分。窩裡有一些韓國米粉, 軟滑彈牙,十分入味。套餐還有兩碗白飯及泡菜、酸菜等,還可以半價點餐牌上所有的飲品。 這個套餐的分量,相信也足夠三個大人來吃呢!

韓式家庭菜套餐有三款,套餐有M/L 選擇。

最後送上的就是主菜「蘑菇烤牛肉鍋」。

2018-03-14 941 瀏覽
放工後陪媽咪去左坑口一田掃貨, 順便係附近搵間餐廳解決埋dinner先返屋企。行過隔離見到呢間炸雞店推出晚市套餐, 平時兩個人想食炸雞, 都只限order大大盤, 宜家有晚市套餐, 人少少食就岩哂! 平日晚7點幾左右, 人流都已經很旺, 果然是炸雞人氣之店!自選三款主食, 我地就揀左 芝士鐵板雞紅紅地既汁看似很辣, 中間為較杰既芝士, 雖然芝士未至於可以拉絲, 但芝士軟滑, 芝味什濃! 所有雞件已被去骨, 啖啖肉, 肉質更是嫩滑而且入味, 有豐富肉汁, 芝士混和了少少辣味, 整體唔會太辣, 又食到香濃芝士, 確實很有驚喜! 個汁撈飯真係一流!!! 蓼雞湯蓼雞湯以石鍋熱辣辣、滾滾下送上, 單看賣相已經覺得很地道。入面仲有半隻雞同埋少少糯米, 個湯很清甜, 一d苦澀味都冇, 淡淡既蓼味散發著, 雞肉同埋糯米索左d湯, 令雞肉更林, 最後仲發現有手指尾咁長既蓼係入面, 果然真材實料~無骨炸雞除左鐵板雞, 都仲有四件炸雞過下口癮, 炸皮超鬆脆, 不帶半點油膩, 一咬之下脆得有聲, 入面仲keep到豐富肉汁, 肉質仲幾滑, 點上沙律醬食, 更加惹味!套餐更有泡菜同埋兩碗飯增加飽肚感~野飲方面可以

平日晚7點幾左右, 人流都已經很旺, 果然是炸雞人氣之店!

自選三款主食, 我地就揀左 芝士鐵板雞
芝士鐵板雞

無骨炸雞

套餐更有泡菜同埋兩碗飯增加飽肚感~

野飲方面可以以半價散叫, 不過餐廳未拎到酒牌, 所以酒類飲品都以梳打水暫時取締。
而我就order左個Peach soda, 絕對抵飲!!! 滿滿的沙冰超大杯, 抵飲到好似飲極都未完!!

炸雞唔一定要配啤酒, 配汽水同樣都很夾!!!
芝士鐵板雞
2018-03-11 86 瀏覽
有一段時間沒有吃過韓式炸雞,想到妹妹生日還未和她去吃一餐,便用這個借口放肆一下。東港城翻新後增添了NENE CHICKEN,原來是新麻浦的關係店,新麻浦已經吃過好幾次,有信心保證,對炸雞又更期待了。一坐下就有酸蘿蔔和粟米沙律。吸取過往的經驗,不敢叫太多,先叫半份蒜香炸雞,半份的話一定是無骨,更好吧。以為是乾身的沒有想到原來有醬汁,炸雞鮮嫩又有肉汁,外皮香脆,蒜味不是很濃,卻有點辣味,很惹味,加上沒有骨,啖啖肉很滿足。讓人一件接一件,半份兩個人分也十分多。另外叫了小食拼盤,雖然是中size,但份量也很大,中間麵包載滿濃郁醬汁,小食可以伴吃,或是最後把麵包分拆來吃吧。小食拼盤其實也是雞肉來的,各式的烤雞翼和炸雞,夾住飯或是蔬菜,幾新穎。烤雞翼有小小辣,但味道很好。芝士薯仔波波很好吃,煙煙韌韌中間的芝士不膩。

一坐下就有酸蘿蔔和粟米沙律。

讓人一件接一件,半份兩個人分也十分多。

另外叫了小食拼盤,雖然是中size,但份量也很大,

小食拼盤其實也是雞肉來的,各式的烤雞翼和炸雞,

夾住飯或是蔬菜,幾新穎。烤雞翼有小小辣,但味道很好。
芝士薯仔波波很好吃,煙煙韌韌中間的芝士不膩。
2018-03-08 168 瀏覽
今日由於有特別任務,所以特意來到將軍澳。完全任務後就選擇嚟到呢開新開店嘅「NeNe Chicken」食番個K-lunch 大餐(K-pop 即Korean Pop 😆 所以K-lunch 即Korean lunch 啦)由於係新店關係,餐廳環境都係新束束,既乾淨又企理,感覺不錯。我嚟到大約兩點幾,可能很多人剛食完午餐已離開,所以餐廳蠻寧靜。食物方面:有太多太多選擇了🤩單單雞翼口味已經有咁多款配搭!其中一個好正嘅位係:如果你喺預早訂坐嘅時候要求安排Birthday special/request,一般餐廳會給你一個birthday dessert,但呢度可以幫你安排一個birthday pizza,仲會寫上特別字句❣️係tailor-made 嫁喎,好特別好窩心呀!炸雞menu 有兩大板嘅口味給食客選擇(有有骨/無骨,甚至有一份/半份)食客可以按自己喜好同食量去揀,揀半份嘅話,對於細食嘅人或者想試多幾款嘅人嚟講非常好,唔會變做大嘥鬼!👍🏽其他主食選擇也非常多,唔會只得炸雞咁寡。而我今日嘅午餐當然要試下佢嘅炸雞啦🍗因為佢有”👍🏽”關係,我揀咗”初雪炸雞”(即沾滿芝士粉的炸雞口味,好好味呀!真

食物方面:有太多太多選擇了🤩

單單雞翼口味已經有咁多款配搭!

其他主食選擇也非常多,唔會只得炸雞咁寡。

而我今日嘅午餐當然要試下佢嘅炸雞啦🍗
真係食淡淡都有厚厚而好濃嘅芝味粉,外脆內軟,好正呀!😋

朋友點了這個:辣海鮮湯麵
這是微辣,醒胃的那種,而且有好幾款海鮮(青口,蜆,蝦等等)

2018-03-08 103 瀏覽
今晚約左2位閨蜜食飯行街,甘耐無見就緊係想搵間舒服既餐廳坐低吹下水。成日見到有吾同既韓式餐廳,見到東港城有一間新開既雞店,就一於去試下啦!甘岩full場,我地就要等一陣。裝飾都既舒適,有一半係卡位。不過由於一間鋪有2間餐廳,左邊係炸雞,右邊係韓燒。所以坐卡位吾多吾少都會嗅到油煙味。餐廳入面播放韓文歌,正我好中意聽,哈!餐廳枱面有手套🧤骨筒,前菜小碟,粟米同酸蘿蔔。炸雞出名當然要試下!我地叫左一份雙拼炸雞,試左柚子蜜同白群主口味!原來白群主味係忌廉洋蔥味。炸雞分有骨無骨,中意啖啖肉既我緊係食無骨一個全份都有12件左右,但食落略嫌粉太厚,醬汁吾夠同吾夠熱,應該吾係即炸!但雞肉好滑有肉汁。魚糕拼盤:入面有4粒餃子🥟,4條年糕,一條紫菜包飯,2條魚糕同泡菜!湯底係韓式辣湯。但有點奇怪係個紫菜包飯係炸,我地覺得吾好食,出面係炸入面又係炸蝦🍤,有點油。。。濟洲韓式海鮮粉絲:一上枱,覺得吾係好大份,但食落好多好飽!炒得夠香,但海鮮好少,得2隻青口,一隻蝦,小小海鮮。不過最底好油,啲油沈哂係碟底。叫左3樣食物,已經食吾哂,每樣都好飽肚不過吾知點解一坐底吾會拎水泥,要問一杯拎一杯。啲員工睇落好後生,應該

叫左3樣食物,已經食吾哂,每樣都好飽肚
不過吾知點解一坐底吾會拎水泥,要問一杯拎一杯。啲員工睇落好後生,應該係學生啦。下次要去其他韓式餐廳試下

2018-03-05
10 分鐘 (堂食)
2018-03-02 164 瀏覽
今晚收工約左朋友到坑口新開張的nene chicken 晚飯開餐,餐廳雖吾算大但坐位都幾寬敞顧名思義,這餐廳當然是主打炸雞,但除左炸雞,還會有薄餅,韓式料理等等招牌炸雞第一次食,炸雞件熱辣辣,外皮炸到金黃色,完全忍吾住口外皮脆卜卜,而且食完吾會滿咀油,感覺一點都吾油膩。不過一碟份量也不少,兩個人食一定夠數魚糕串清湯呢款韓國的街頭小食我又係第一次食,感覺就有點似魚片湯一點吾會過濃,清新舒服 正至於韓式海鮮炒粉絲海鮮有青口,蝦,蜆。粉絲甜中帶少少辣,口感煙靭,而且入味。推介餐廳而家更推出了期間限定的芝士類菜式,如芝士火鍋等。下次一定要encore

餐廳雖吾算大但坐位都幾寬敞

顧名思義,這餐廳當然是
主打炸雞

但除左炸雞,還會有薄餅,韓式料理等等

招牌炸雞第一次食,

炸雞件熱辣辣,外皮炸到金黃色,

完全忍吾住口
外皮脆卜卜,而且食完吾會滿咀油,

感覺一點都吾油膩。

不過一碟份量也不少,兩個人食一定夠數

魚糕串清湯

呢款韓國的街頭小食我又係第一次食,

感覺就有點似魚片
湯一點吾會過濃,清新舒服

至於韓式海鮮炒粉絲

2018-02-28 123 瀏覽
韓式炸雞喺香港已經有好多年,nene chicken 宜家進駐將軍澳即刻約埋街坊朋友去試下,店舖嘅坐位好闊落,唔會好逼我地安排坐卡位,傾計好方便打開餐牌真係有好多款口味嘅炸雞選擇第一次就梗係揀招牌炸雞試下,可以揀有骨或者無骨,我地覺得有骨食起上嚟滋味啲所以揀左有骨,果然係招牌熱辣辣唔會係預先炸定,放入口,真係忍唔住講老套嗰句,皮脆肉滑,好好味,同港式炸雞真係天淵之別。另外仲叫左個韓式海鮮炒粉絲,青口,蝦當然唔少得,個粉絲真係要講下好彈好有咬口,炒得好入味,甜甜地,唔會太鹹,真係必食之選。因為個炸雞真係好大份未能試其他食物下次要約多幾位朋友一齊,試埋其他味道嘅炸雞
韓式炸雞喺香港已經有好多年,
nene chicken 宜家進駐將軍澳

即刻約埋街坊朋友去試下,店舖嘅坐位好闊落,唔會好逼

我地安排坐卡位,傾計好方便

打開餐牌真係有好多款口味嘅炸雞選擇

第一次就梗係揀招牌炸雞試下,

可以揀有骨或者無骨,我地覺得有骨食起上嚟滋味啲

所以揀左有骨,果然係招牌

熱辣辣唔會係預先炸定,放入口,

另外仲叫左個韓式海鮮炒粉絲,青口,
蝦當然唔少得,個粉絲真係要講下好彈

好有咬口,炒得好入味,甜甜地,
唔會太鹹,真係必食之選。

因為個炸雞真係好大份未能試其他食物
下次要約多幾位朋友一齊,試埋其他味道嘅炸雞

2018-02-28 115 瀏覽
韓式炸雞在香港的熱潮一直無減弱過,終於!終於!我等到Nene chicken 在坑口開業了,以後想食炸雞行幾步去東港城二樓就有今晚因要加班的關係,差不多8時半再到達店舖,可能是住宅區,這個時間基本上已經無須等位。雙重滋味炸雞可以選擇有骨定無骨,我就選了有骨,始終覺得較原汁原味,而味道方面可以隨意選兩款,今次就選擇了初雪及甜辣初雪其實就係芝士口味,炸雞上灑上大量芝士粉,咬落去芝士味十分出,外皮很脆,完全沒有油淋淋的感覺。雞肉嫩滑,會有肉汁咇出,但不會覺得肥膩甜辣口味顧名思義就是甜甜的辣辣的,雖然在炸雞上淋了汁,但外皮依然保持鬆脆。甜辣汁不算太辣,不太食得辣的朋友都可接受到魚糕串清湯超欣賞!跟我在韓國街頭吃到的魚糕串口感和味道差不多一模一樣。而且份量其實也不會太少,除了兩串大魚糕串,還會有鮮菇,福袋等襯底。食完呢餐就像去完韓國食飯般,大滿足

雙重滋味炸雞

。雞肉嫩滑,會有肉汁咇出,但不會覺得肥膩

魚糕串清湯

食完呢餐就像去完韓國食飯般,大滿足

2018-02-26
2018-02-28 256 瀏覽
難得早了一點下班👜,終於可以有時間去為家🏡打點一下。這個大型商場鄰近地鐵站🚉,加上又有連鎖百貨,決定一邊掃貨🛍、一邊等老公🍋吃晚飯。時間剛剛好,我的體力勞動組💪🏻終於到了。而我,當然要先好好餵飽他,讓他有氣有力的幫我搬這堆雜貨回家啦😈。有人說今天晚上想吃韓式炸雞🐣,剛好這裡有家新開張不久的連鎖食店,就這個吧~除了炸雞🐣,也很多款韓式主食🍕可供選擇。餐廳裝潢蠻舒服的,以自然🌿為主題,簡約清新,加上柔和的燈光✨,蠻適合忙碌都市人來輕鬆一下😌。芝士炒年糕伴拉麵🍝:韓國年糕跟中國年糕,甚至跟日本年糕是不一樣的,除了形狀外,韓國年糕不是以糯米製,而是粘米,口感QQ彈牙的。加上甜甜辣辣的醬汁中帶有淡淡的芝士味🧀,口感層次很豐富😋。迷你泡菜雞蛋卷🍳:鬆軟的雞蛋卷中裝了滿滿的泡菜,配上酸酸甜甜的醬汁,很醒胃👍🏻。雙重滋味無骨炸雞件🍗:我們選了辣味及芝士味🧀的。雞件🍗肉質鮮嫩多汁,炸醬挺薄,吃起來油而不膩。香辣味十足,嚐辣之人不妨試試;芝士味🧀那個亦非常濃郁。Shark Attack S2🍸:被餐牌上的相片吸引了😍!店員上菜時說,原來是要把鯊魚🦈咀裡的糖醬倒入飲品內拌勻再喝的~ 冰沙🍧顏色是我最愛的淡紫

除了炸雞🐣,也很多款韓式主食🍕可供選擇。

迷你泡菜雞蛋卷

雙重滋味炸雞(上:初雪炸雞  //  下:大韓廚師炸雞)
雙重滋味炸雞:大韓廚師炸雞

Shark Attack S2🍸:被餐牌上的相片吸引了😍!店員上菜時說,原來是要把鯊魚🦈咀裡的糖醬倒入飲品內拌勻再喝的~ 冰沙🍧顏色是我最愛的淡紫色,加上酸酸的青檸味,我超喜歡💘!
Shark  Attack  Season  2

總結:店員態度值得表揚👍🏻,我不停的問他們有關飲品的問題,他們都一一不厭其煩的為我解答😍。炸雞🍗也真的不錯,加上設計特別的飲品🍸,下次一定要帶閨蜜們👧🏻來這邊聚聚~
2018-02-27
迷你泡菜雞蛋卷
雙重滋味炸雞(上:初雪炸雞  //  下:大韓廚師炸雞)
雙重滋味炸雞:大韓廚師炸雞
  • 雙重滋味炸雞
2018-02-28 195 瀏覽
2016年, 劉在錫炸雞旋風襲港, 捲起一鼓炸雞熱。事隔多月, 本著「應該無咁多人排隊啦掛既心態!?」就等我去尋找一下劉在錫的腳毛。店內超巨型招牌。座位、通道十分寬敞, 就算帶BB車入內都卓卓有餘。每枱均設有即棄手套及盛骨筒, 為細心而加分。砧板上的餐牌, 食物種類五花八門, 套餐、薄餅、炸雞、小食應有盡有。芝士炒年糕伴拉麵($108)必食度⭐⭐⭐繼續拉絲拉到盡頭吧!迷你泡菜雞蛋卷($88), 雞蛋卷上鋪沙拉醬及蟹籽, 口感細滑。必食度⭐⭐⭐⭐一件懂得拉絲............的雞蛋卷。Shark Attack Season 2($78), 非常別出心裁的設計, 玩具鯊魚內倒出酸酸甜甜的配料, 既玩得、又飲得!必食度⭐⭐⭐雙重滋味炸雞($183)(無骨, 上: 初雪炸雞/下: 大韓廚師炸雞), 可自行選揀有骨或無骨。必食度⭐⭐⭐⭐⭐無辣不歡者可挑戰大韓廚師炸雞, 肉質嫩滑, 再配上秘製辣醬非常惹味。總結: 事隔多月, 雖然如願不用排隊, 但始終同劉在錫緣慳一面, 真係腳毛都見唔到條, 可惜......

店內超巨型招牌。

座位、通道十分寬敞, 就算帶BB車入內都卓卓有餘。

每枱均設有即棄手套及盛骨筒, 為細心而加分。

芝士炒年糕伴拉麵($108)
必食度⭐⭐⭐

繼續拉絲拉到盡頭吧!

必食度⭐⭐⭐⭐

一件懂得拉絲............的雞蛋卷。

必食度⭐⭐⭐

必食度⭐⭐⭐⭐⭐

2018-02-27
2018-02-25 333 瀏覽
之前都知東港城開咗間韓式炸雞店,咁啱得咁橋又係母親大人生日,所以就去東港城吃飯慶祝。嗰日喺星期三,六點半左右到,都唔洗排隊,直接入座,鋪面環境幾好,啲位都唔喺好逼。嚟炸雞店一定要吃炸雞啦,叫咗份NENE雙重滋味炸雞(無骨)$173,要咗招牌crispy同埋甜辣spicy&sweet,招牌炸雞無想像中咁多汁,不過都可以接受,少少汁,ok嫩,有隻白色嘅醬可以點,白色醬幾好味,甜辣嗰隻,其實就係淋醬喺上面,都唔錯,但甜辣嗰隻反而連汁都無乜。兩款雞放埋同一碟,甜辣醬流到過隔離,本來一半半,變成三分二都喺甜辣。以$173價錢嚟講,數量同質素都唔可以將價錢同質素打嗰等號。見到隔離檯叫嘅半份,太約$70-$80左右,但只有一小碟,睇到0哂,真喺搵客笨。芝士炒年糕伴拉麵 呢嗰好普通,味道可以。濟州海鮮炒粉絲呢嗰幾好吃,屋企人都讚。魚糕串清湯呢嗰湯啲胡椒粉落得好多,飲嘅每一匙都可以清晰睇到有無數嘅胡椒粉,似魚糕串黑椒湯....唔太推薦呢味。迷你雞蛋捲(明太子),雖然寫住迷你,但份量睇落幾大,外表好𡃁,一口咬落去,滑嫩柔軟,口感好正,但有啲可惜嘅喺,放喺雞蛋捲中間嘅明太子好咸,咸到好似吃左幾匙鹽咁。最後就

芝士炒年糕伴拉麵
呢嗰好普通,味道可以。

濟州海鮮炒粉絲
呢嗰幾好吃,屋企人都讚。
海鮮炒粉絲

唔太推薦呢味。

迷你雞蛋捲

最後就喺飲料
NENE soda 青提子味,呢杯嘢就只喺有汽嘅水,完全無青提子味,雖然造型特別,都可以加分,但因為味道原因,扣到0分,有汽嘅水價錢要$38
lemon tea 就純粹係凍檸水,藍色嘅檸檬水要$38。
LECHEE BLUE,老媽評價麻麻地,且貴。$48
迷你雞蛋捲
2018-02-17 1975 瀏覽
其實我不是想刻意針對某集團名下的超級市場,奈何那超級市場的「貢獻」實在太大了。那超級市場一離開「東港城」,之後「東港城」就立刻引來了「一田百貨」,以及一些新食肆,讓坑口人留在坑口,還能有機會嚐試到拉麵、炸雞、韓國燒烤跟雪奶冰。當然,這些都是一般大型商場無可避免的事,畢竟商場內各大舖位真正的「生殺大權」,店舖租務都被掌握在商場的管理層手裡,想有什麼食店也不到我們可以決定。回說我陪老豆,到「將軍澳醫院」覆診的事,話說我陪他到「將軍澳醫院」的「日間醫療中心」,做「超聲波」檢查以及見醫生,為時大約一個多小時左右。等候老豆做完檢查,再加上在藥房排隊領藥,我跟老豆終於可以離開「將軍澳醫院」,回到坑口商場區,和找尋適合食午飯的食店,看看有什麼可以試食。我跟老豆就是因為這樣,最後還是走了去「東港城」二樓「一田超市」旁邊。我向老豆建議試食「NeNe Chicken」,老豆還在猶豫,我一說「NeNe Chicken」即是「劉在石炸雞」,老豆立刻「醒覺」過來了。其實老豆平日喜歡窩在家裡,他已經看過了不少來自電視臺的節目,包括韓國的電視綜藝節目,尤其是「Running Man」。另一方面,我老豆的飲食習慣,屬

另一方面,我老豆的飲食習慣,屬於「雜食」的那一種類型,沒有偏食什麼食品,亦沒有嫌棄抗拒什麼食品,就連我比較喜歡食的韓國炸雞,他也照食可也。

當然了,最近我一家人,老豆阿媽細佬跟我曾經參加旅行團,到韓國首爾旅行玩了五天。所以老豆對韓國飲食文化,才沒有我最初預期那麼抗拒。

適逢當時「NeNe Chicken」還在午市,所以「NeNe Chicken」有午飯套餐提供,食的炸雞也跟我上次在葵芳「新都會廣場」分店吃到的炸雞全翼有點點不同。

今次我食的「NeNe Chicken」炸雞,是屬於無骨的版本,而且是以比較地道港式的食法,炸雞配白飯的「碟頭飯」方法享用,這肯定不是韓國人平日會有的飲食習慣。

不過「NeNe Chicken」有一點,做法還是跟其他韓國菜餐廳十分相似,就是午餐裡面的餐湯、飲品跟前菜小食都十分繁多,未食正餐先有「栗米粒」跟「醃蘿蔔」提供。

「栗米粒」煮的時間較長,所以栗米口感比較腍。「醃蘿蔔」則跟我在其他韓國菜餐廳吃過的幾乎一模一樣,口感也是很爽脆,味道很酸。

坑口「NeNe Chicken」午餐,除了「炸雞飯」像港式碟頭飯,而沒有傳統韓國飲食習慣之外,就連前菜也有一些分別,最明顯的分別就是一般韓國菜餐廳會有「泡菜」提供。

然而坑口「NeNe Chicken」的午市炸雞飯,卻偏偏沒有泡菜,泡菜變成了沙律菜,我還是比較喜歡食韓國泡菜多一點。

即使「NeNe Chicken」沙律菜口感還是新鮮,但始終補償不了,我來到「NeNe Chicken」卻沒有泡菜食的煩惱。
季節沙律

到了「NeNe Chicken」午餐的主角登場,炸雞飯的正式名稱,應該叫做「蒜香醬油炸雞伴飯」。「NeNe Chicken」用上了很大的碟去盛載午餐的炸雞飯,最後還有位置放置一些伴碟沙律菜,整碟飯的蔬菜一定夠食有餘。

實際上,「NeNe Chicken」的「蒜香醬油炸雞伴飯」,實際用上了的白飯不算很多,只有大約一大湯碗左右的份量。

可能是因為我在西貢的茶餐廳,吃慣的午餐碟頭飯,白飯佔的份量比例都比較多,所以今次「NeNe Chicken」的白飯比例,相對下就明顯減少了很多。
蒜香醬油炸雞伴飯

不過「蒜香醬油炸雞伴飯」的實際白飯份量,已經不算少,我現在儘量控制自己的白飯攝取量,除非真的太肚餓,否則還是儘量食少點飯,減少攝取一點澱粉質好了。

反而「NeNe Chicken」「蒜香醬油炸雞伴飯」的主角無骨炸雞,就真的被「NeNe Chicken」廚房炸至金黃色,再淋上一點食店配備,略帶酸味的蒜香醬油,「蒜香醬油炸雞伴飯」才變成了「NeNe Chicken」午飯必備菜式。

我用「NeNe Chicken」的餐叉,一下立刻把「蒜香醬油炸雞」叉起。有餐叉的幫助,我要左手拿着「NeNe Chicken」的炸雞,右手拿着手機鏡頭拍攝照片,就更加輕而易舉了。

「蒜香醬油炸雞」的雞肉真的炸得十分香脆,炸雞的雞皮還是保留了香脆的口感。至於「蒜香醬油炸雞」的雞肉,吸引了大量蒜香醬油,所以炸雞的味道變得很濃,而且味道鹹中帶甜。

「NeNe Chicken」的「蒜香醬油炸雞伴飯」,炸雞大約有三件左右。老豆現在年紀大了,食量也比以前減少了,結果他吃到一半,胃都已經被大份量的「蒜香醬油炸雞伴飯」撐到很飽。

所以他忽然把他吃剩的炸雞都給了我,我被他的做法嚇到,還以為他不喜歡「蒜香醬油炸雞伴飯」。原來實際上老豆只是年紀大了,食量都減少了而已。

就連在「蒜香醬油炸雞伴飯」面頭伴碟的沙律菜,沙律菜的味道也被旁邊的「蒜香醬油炸雞」醬汁影響到,味道變得酸酸甜甜,十分開胃的樣子。

或許是將坑口分店「NeNe Chicken」安排太周到了,所以「蒜香醬油炸雞伴飯」的伴碟菜,不止有沙律菜,就連原本作為前菜的栗米粒,竟然也大派用場。

所以「NeNe Chicken」整碟午餐主菜「蒜香醬油炸雞伴飯」,我很快就已經可一併掃食清光。始料不及「NeNe Chicken」不單止炸雞全翼味道效果好,就連午市的炸雞碟頭飯,「NeNe Chicken」也能兼顧到。

看來我有時要留在將軍澳坑口食午飯,以後應該可以找到更多,找到更好選擇的食店了。不過「NeNe Chicken」製作「蒜香醬油炸雞伴飯」造得如此出色,但是跟餐飲品卻有點百密一疏。

因為我在坑口「NeNe Chicken」午餐選擇了的跟餐飲品「熱檸檬水」,令次我竟然完全喝不到甜味,味道太過平淡了。我最初還以為一時大意,自己忘記了落砂糖。

後來我召喚「NeNe Chicken」的侍應,問他們有沒有砂糖提供,怎料她們卻支吾以對,最後還是給不了砂糖給我。「NeNe Chicken」的服務問題,令我對坑口「NeNe Chicken」服務方面評價稍為打了折扣。
熱檸水

不過無論如何,「NeNe Chicken」的而且確跟其他「東港城」新店一樣,為坑口跟「東港城」的食店生態,帶來了一些新變化,還刺激了周邊商場的食店生態,例如「TKO Gateway」,亦成為了我的理想選擇,總之都是利多於弊,值得下次幫襯。
2018-01-22
15 分鐘 (堂食)
$71.5 (午餐)
季節沙律
蒜香醬油炸雞伴飯
2018-02-12 253 瀏覽
二月係情人節嘅月份心心同粉紅色就係情人節必備嘅嘢推介大家叫你個春戀限定主題套餐$374女仔用嚟影相實鍾意啦💕套餐包左一個朱古力火鍋 一個pizza 一個炸蝦沙律同兩杯野飲韓國士多啤梨法式甜薄餅薄餅好脆 上面有沙律嘅菜 有黑醋同士多啤梨嘅酸酸甜甜 第一㳄食甜嘅薄餅 幾得意脆炸大蝦韓國士多啤梨沙律啲蝦都幾大隻 而且炸粉唔會甩開 不錯生得幾Fresh 士多啤梨都好清甜而且有呢個心型造型既梨 好QQ之後走到主菜朱古力火鍋啦朱古力味夠濃郁但又唔會過甜 恰到好處有炸雞,棉花糖,士多啤梨,鹽酥圈餅同甜脆油條士多啤梨同棉花糖點落朱古力 食落好幸福啊至於甜脆有條本來已經有鹽香 點落朱古力就有雙重口感 油條裏面有啲類似奶油嘅嘢 少少甜 。招牌炸雞肉汁juicy 外脆內軟 不過 我覺得分開食會比較好 但點落朱古力到個感覺都好得意 一試無妨嘢飲方便我哋叫咗呢兩杯都唔使加錢,上面嗰杯主要係荔枝味下面就係雜果賓治 都好清新呢度嘅環境都好闊落 亦都有卡位 之前食嗰佢嘅韓國嘢都唔錯
二月係情人節嘅月份

生得幾Fresh 士多啤梨都好清甜

而且有呢個心型造型既梨 好QQ

之後走到主菜朱古力火鍋

朱古力味夠濃郁但又唔會過甜 恰到好處

炸雞,棉花糖,士多啤梨,鹽酥圈餅同甜脆油條
士多啤梨同棉花糖點落朱古力 食落好幸福啊

呢度嘅環境都好闊落 亦都有卡位 之前食嗰佢嘅韓國嘢都唔錯

2018-02-10 192 瀏覽
Unfortunately, I had stuffed myself full earlier with delicious burgers hence had a light dinner here.Had the Cheese salad which was drizzled with a nice dressing that tasted like Caesar but the cheese was not cheddar.It was a very mild cheese which makes it more palatable for HKers.For drinks had the grapefruit soda which was refreshing.But anyway, the star of the show had to be the strawberry yoghurt.It tasted more like strawberries and cream blended together which an icy touch as there was lo
It tasted more like strawberries and cream blended together which an icy touch as there was lots of blended ice in it.
這晚來到東港城中庭那邊有幾間 新開的特色餐廳, 聞到陣陣烤肉味, 因為中午才吃過韓式燒烤, 哪種油煙味真的揮之不去。 看见這間烤肉 隔離有炸雞和新派韓式料理。 本身很喜歡吃韓式料理, 門口介紹也有一些套餐,二話不說就入去吃炸雞。 有時吃炸雞是為了伴菜的沙律或前菜。 愛吃朱古力火鍋的朋友竟然發現晚餐有冬日限定朱古力火鍋 x 新派韓菜套餐。 Oh my god朱古力火鍋竟然包括炸雞的材料。套餐飲品我們選了"冬日限定士多啤梨沙冰"。 香濃士多啤梨味带少少乳酸及奶昔味道,表面的cream 也很滑。由於餐廳未有酒牌, 點了這款沒有酒精的cocktail, 味道似雜果賓治。脆炸大蝦 X韓國士多啤梨沙律中间那ㄧ小碗士多啤梨醬汁甜甜酸酸, 必点!滿口士多啤梨味好过癮。韓國士多啤梨X法式甜薄餅幾清新甜薄餅很少吃,鋪上韓國士多啤梨和梨子粒很健康。朱古力火鍋小巧精緻, 熱度剛剛好而甜度適中, 套餐的材料也偏向澱粉質多。 其中鹹麵包條和朱古力出奇配襯。 棉花糖當然是與朱古力最襯。 炸雞選擇就咁食原味,表皮炸得很脆唔油膩。 雞肉仍保持軟熟。這個主題套餐韓國士多啤梨無處不在, 好在甜食中也帶些鹹食, 二人餐唔夠仲

冬日限定士多啤梨沙冰

脆炸大蝦 X韓國士多啤梨沙律

脆炸大蝦 X韓國士多啤梨沙律

韓國士多啤梨X法式甜薄餅
韓國士多啤梨X法式甜薄餅
幾清新甜薄餅很少吃,鋪上韓國士多啤梨和梨子粒很健康。

這個主題套餐韓國士多啤梨無處不在, 好在甜食中也帶些鹹食, 二人餐唔夠仲可以叫其他主菜, 不失為一個幾大眾化又充滿韓feel的情人套餐。