雖然空間比較細,但好有特色。店主態度非常好,對食物又有份堅持。雖然只係叫左2杯飲品同1個主食,1個甜品。但都覺得質素幾好,個人覺得主要係貨源靚。個班戟質素好高,喜歡帶有小小麵粉味。口感亦非常好,搭配獨特既果醬。2個人share好過獨食,因為食食下會悶。而個烏冬份量雖然一般但食得出店主既心思。D雞肉好嫩口,上面有柑橘漿,配埋鮮甜既雞湯個法式香梨梳打真係抵讚,好似飲緊啤梨味既小吊梨湯咁一樣咁濃郁清甜爽口
雖然空間比較細,但好有特色。
店主態度非常好,對食物又有份堅持。
雖然只係叫左2杯飲品同1個主食,1個甜品
但都覺得質素幾好,個人覺得主要係貨源靚。
個班戟質素好高,喜歡帶有小小麵粉味。
口感亦非常好,搭配獨特既果醬。
2個人share好過獨食,因為食食下會悶。
而個烏冬份量雖然一般但食得出店主既心思。
D雞肉好嫩口,上面有柑橘漿,配埋鮮甜既雞湯

抹茶鮮奶
酢橘雞 清雞湯手打烏冬
  • 酢橘雞  清雞湯手打烏冬
  • 香梨梳打
2024-05-27 37 瀏覽
去西貢隨左俾人有種好chill既感覺之外仲會覺得自己好似放假咁今次要為大家介紹既係 - 熊穴餐廳係位於西貢既海傍街熊穴既裝修係走日式和風茶室feel成件事好似去左外國咁勁chill佢地主打係食fusion 西日菜為主食物個方面 今次點左個原味pancake配花香紅茶佢地個pancake蛋香味濃配個花茶飲世一有興趣既朋友仔就記得bookmark 定Location : Sai KungPrice : $100-$200/p.p
去西貢隨左俾人有種好chill既感覺之外

有興趣既朋友仔就記得bookmark 定

Location : Sai Kung
Price : $100-$200/p.p
2024-05-26 26 瀏覽
今日難得假期就嚟左西貢同朋友chill下啦😎,見呢間cafe環境優美,同朋友係呢度傾計就啱晒,就即刻決定入去嘆翻個下午茶啦🥳熊之pancake呢度嘅pancake蛋香味好香濃我好鍾意❤️,除左蛋味之外最特別係仲有好香濃嘅茶味,配上蜜糖成個配搭好有特色,係我好少見嘅口味選😙擇,絕對有驚喜,而且口感方面做得好鬆軟😌頓宮古紅茶紅茶擺設好精緻🌟,呢款茶甘香味道比較重好啱我口味,同pancake配搭真係完美搭配💯

熊之pancake

頓宮古紅茶
2024-05-17 28 瀏覽
位於西貢海邊的茶室環境優雅舒適,有室內室外位置,陽光充足,非常chill💕店員服務非常有善💕餐廳所有食材大部分來自日本,而且不加味精,高質又健康香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬烏冬口感煙靭,有咬口,帶子鮮甜多汁,煎得香口,大大隻配上明太子,味道配合得天衣無縫和風抹茶班戟自家製班戟,即叫即做,班戟口感鬆軟!有淡淡抹茶香味,配上紅豆及忌廉,味道十分夾💕原味班戟班戟香噴噴同好鬆化,配上cream,味道豐富玄米茶口感順滑,濃郁玄米茶味!環境 9/10味道 9/10服務 9.5/10衛生 9/10性價比 8.5/10人均消費$50-$100店名: Neko 熊穴地址 :西貢西貢海傍街2號地下B號舖
位於西貢海邊的茶室
環境優雅舒適,有室內室外位置,
陽光充足,非常chill💕
店員服務非常有善💕

餐廳所有食材大部分來自日本,而且不加味精,高質又健康

香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬
烏冬口感煙靭,有咬口,帶子鮮甜多汁,煎得香口,大大隻
配上明太子,味道配合得天衣無縫

和風抹茶班戟
自家製班戟,即叫即做,班戟口感鬆軟!
有淡淡抹茶香味,配上紅豆及忌廉,味道十分夾💕

原味班戟
班戟香噴噴同好鬆化,配上cream,味道豐富

玄米茶
口感順滑,濃郁玄米茶味!

環境 9/10

人均消費$50-$100

店名: Neko 熊穴
地址 :西貢西貢海傍街2號地下B號舖
2024-05-17 14 瀏覽
其實一直都planning 想自己一個去遠啲,唔洗湊細路,唔洗急住接放學、煮飯~難得今日小朋友去佢哋呀嫲到過夜,我就膽粗粗走黎西貢散心😂順便聽~海哭的聲音😆西貢對我嚟講真係好遠架啦…然後其實都行到好入,差不多到翠塘花園,見到有間cafe就入去坐💕食物魚白湯烏冬配日式雞肉丸子+玄米茶呢度有pancake有意粉都好吸引,但係今日天氣好熱,想食啲有湯嘅烏冬☺️佢湯底係魚白湯!超鮮味~自從搬咗岀黎住,基本上都冇湯水🥺再加上雞肉丸子好大粒食完其實好飽肚!所以飲玄米茶消消滯😂佢個米茶好香,係一壺咁俾你慢慢斟其他呢度真係好舒服,又靜😍下次要叫舅父揸車入嚟買海鮮🦞再夾佢同細路黎試呢間😎😎😎
西貢對我嚟講真係好遠架啦…

食物

魚白湯烏冬配日式雞肉丸子+玄米茶
自從搬咗岀黎住,基本上都冇湯水🥺
再加上雞肉丸子好大粒
食完其實好飽肚!
所以飲玄米茶消消滯😂佢個米茶好香,係一壺咁俾你慢慢斟

其他

呢度真係好舒服,又靜😍
下次要叫舅父揸車入嚟買海鮮🦞再夾佢同細路黎試呢間😎😎😎
2024-05-02 46 瀏覽
位於西貢海邊嘅一間隱世咖啡廳,叫做熊穴。首先佢嘅地理位置好好,位於西貢海旁嘅環境中,呢個隱世嘅咖啡廳為用餐營造咗一個寧靜、舒適嘅氣氛。餐廳主打嘅料理係自家製作手打烏冬佢哋精湛嘅手藝製作出絲滑嘅烏冬,令人經驚艷。特別值得一提嘅係帶子,呢個刺身級別嘅帶子非常新鮮,質感彈牙。另外咖啡廳嘅鬆餅同埋茶都非常吸引人。佢嘅鬆餅口感鬆軟配上新鮮嘅水果同濃郁嘅糖漿,每一口都食得出食物嘅質素。而佢哋所用嘅茶葉都係有日本引進,顯示到餐廳對品質嘅追求。
2024-04-29 38 瀏覽
Neko 熊穴,位於西貢海傍街地下,一間以日式手打烏冬為賣點嘅餐廳,餐廳佈置相當有特色,以以日式木系佈置為主,環境非常優雅舒適,感覺寧靜。餐廳服務一流,店員服務好好。卡邦尼意粉就食得多,卡邦尼手打烏冬真係第一次,手打烏冬,全部由餐廳自家新鮮製作,無添加無味精無化學材料,當然要試一試啦。卡邦尼手打烏冬,材料豐富有洋蔥煙肉同菇,而且手打烏冬份量都相當多,烏冬咬落去煙靭有咬口,唔會太硬,味道出色,值得一試。

2024-04-27
2024-04-23 34 瀏覽
最近喺西貢搵到間高質小店🤣一間日系嘅自家製烏冬店。店內以日式裝修為主,入去感覺好舒服,可以好chill咁同frd嘆下高質美食~ 老細仲佢地所有話茶都好靚,全部茶葉都嚟自日本同英國茶園我試咗佢哋嘅香梨紅茶,飲落去好清新。完全唔會死甜帶有梨嘅香甜之餘仲有埋足夠嘅紅茶香。另外,我仲試咗佢哋嘅香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬。全人手製作嘅烏冬麵配上煎得好香嘅帶子同明太子紫蘇,味道豐富又有層次感。明太子嘅鹹香同紫蘇嘅清新提升咗成個味。👍🏻👍🏻📍Neko 熊穴(西貢)地址:西貢海傍街2號地下B號舖

📍Neko 熊穴(西貢)
地址:西貢海傍街2號地下B號舖
2024-04-22 25 瀏覽
周末日子哽係要留喺香港消費啦, 而家假期入西貢又方便, 又無乜人, 啱哂我呢D又怕人多, 又要慢活, 又要扮偽文青嘅人.西貢真係我地香港嘅後花園, 行到咁上下, 入左間海傍街嘅Neko 熊穴 睇下書, 嘆杯野食件Pancake.餐廳設計簡單, 入去比人好寧靜嘅感覺. 下晝3, 4點, 點左個魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬+和風班戟+熱朱古力魚白湯味道香甜, 直頭可以當湯飲. 雞肉嫩滑, 有肉汁, 烏冬唔會太林, 有質感. 和風班戟 - 外表如一般日式班戟, 材料相當豐富, 醬汁味道有特色, 咬落去感覺煙韌. 食完班戟, 再嘆一杯熱朱古力, 真係快活又一天.

食完班戟, 再嘆一杯熱朱古力, 真係快活又一天.
Long weekend 太多人外遊,決定留港消費,來到西貢鬆一鬆 。店面日式裝澦,店主超級親切,亦都同我哋分享左佢既初衷,可惜太飽,下次有機會真係要試一試佢嘅新鮮手打烏冬。自家研發班戟配方,即叫即做所以要等一等,反正慢活放假都係想同朋友catch up一下 。和風班戟係玄米茶班戟,配上日本紅豆、忌廉同黑蜜,班戟有蛋香,淡淡玄米茶 。配上店主推介朱古力,飲落絲滑濃稠,可可香氣十足,有點驚喜—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:Signature French chocolate 招牌朱古力Japanese pancake 和風班戟—————————————————𖠿𖥣 Neko 熊穴 (西貢)〒西貢西貢海傍街2號地下B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls @eat

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

Japanese pancake 和風班戟

—————————————————

𖠿𖥣 Neko 熊穴 (西貢)
〒西貢西貢海傍街2號地下B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-04-20
2024-04-10 47 瀏覽
Neko 熊穴地址:西貢西貢海傍街2號地下B號舖放假當然要chill下啦,今次我就約埋朋友去咗間以日式為主嘅西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒服,好岩同fds一齊慢慢食,慢慢嚟享受呢個慢活時刻⏳。我地就叫咗原味班戟🥞 + 玄米茶🍵。呢度嘅原味班戟真係一絕!每一啖都飽滿鬆軟特別有份量,而且冇添加任何味精或者化學調味,100% 純手工製作😍。食完班戟再嚐嚐佢地由日本茶園運來嘅玄米茶!呢杯茶飲落口感滑順,帶有微微的香氣,真係好解渴!一杯玄米茶,真係一個舒緩身心嘅好選擇💕#nicefoodie西貢----------------#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious  #hk  #香港 #香港美食 #美食 #西貢美食 #打卡  #西貢 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處  #cafe  #西餐
Neko 熊穴
地址:西貢西貢海傍街2號地下B號舖

#nicefoodie西貢

----------------
香港人生活好急速,放假嘅時候當然要慢下來,好好放鬆一下自己。剛剛過去的假期,我去了西貢一日遊,意外發現一間Cafe :Neko熊穴。店舖環境舒適,讓人有靜下來的感覺。今次我點了香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬,煎過的帶子非常香口,配合明太子,整個手打烏冬味道更佳,不會淡而無味👍🏻全部烏冬都係店舖自己親手搓㗎,因此質感特別彈牙!!在這個炎熱的天氣吃上冷烏冬,感覺非常舒暢!另外點了玄米茶,香而不膩,飲落去回甘味重,配搭冷烏冬剛剛好。原來佢哋嘅茶咁好飲係因為連茶葉都係來自日本茶園~

在這個炎熱的天氣吃上冷烏冬,感覺非常舒暢!

趁放假跟閨蜜去西貢享受一下慢活慵懶感🥰這次選了位於海傍街的日式茶房,有室內室外位置,感覺好Chill。內裡裝潢舒適充滿溫馨格調,最啱慢嘆美食傾下偈。餐廳主打手作烏冬,是店家自己新鮮親手製作,來到一定要點一客啦。而大部份食材都是來自日本🇯🇵包括茶葉喔。而全店料理不加任何味精或化學調味👍🏼味道健康。🟠香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬帶子煎得香嫩,冷烏冬入口清爽彈牙,帶有明太子咸香和紫蘇清香~冷冷的很適合現在悶熱的天氣喔。🟠魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬雞肉丸串很香口,烏冬配以自家熬煮的的魚白湯,鮮香味濃,沒加味精更原汁原味。🟠 熱朱古力上面灑滿了朱古力粉~入口香醇濃郁,滿滿的朱古力香。

🟠香煎帶子明太子紫蘇冷手打烏冬

🟠魚白湯烏冬配自家製日式雞肉手打烏冬

🟠 熱朱古力
上面灑滿了朱古力粉~入口香醇濃郁,滿滿的朱古力香。
2024-04-03 40 瀏覽
呢間係西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒適!之後叫咗個甜品同飲品,甜品方面叫法式焦糖pancake,首先個pancake煎得啱啱好,好有蛋香味,個焦糖整得甜度適中,唔會好膩有夠晒香甜!之後叫咗飲品,凍熱情果茶,飲第一啖覺得凍熱情果味好香又唔會好甜,飲落去茶味唔會好澀,食完pancake再飲茶仲可以消濟添呀!
呢間係西貢人氣cafe,一入到去餐廳陽光好充足,都幾舒適!
2024-04-03 34 瀏覽
西頁是一個隱世高質小店的集中地,這次我找到了一家日系慢活風格的手打鳥冬店,店內環境以日式為主,進去後感覺非常舒服,可以和朋友一起悠閒地度過一個下午,享受慢活的氛圍。除了日式裝修,原來店內的食材大部分都是從日本進口的原材料,連茶葉都是來自日本茶園的。香煎帶子明太子紫蘇冷自家製鳥冬,這是真正的手打鳥冬!口感有點彈牙,冷鳥冬的口感更清爽,而且帶子使用的是刺身級別的,有三大顆,每一顆都煎得香口可口。店家強調不使用味精和化學調味料,所以能真實地品嚐到食物本身的原味。他們還有一款蘋果蓉焙茶梳打,這款梳打中的蘋果甜味不是一般市面上使用的糖漿,而是真正的蘋果製成的蘋果蓉,甜而不膩。搭配上獨特的焙茶香氣,非常好喝。最貼心的是,這個飲品並沒有加冰卻有冰凍感,喝起來不會越喝越淡。這家店的特色在於提供日系慢活的氛圍和使用高質食材,讓人可以在舒適的環境中品味美食,享受悠閒的時光。如果你喜歡日式料理和慢活風格,這間店絕對是個值得一試的地方。📍Neko 熊穴 (西貢)西貢西貢海傍街2號地下B號舖

📍Neko 熊穴 (西貢)
西貢西貢海傍街2號地下B號舖