#pb食在尖沙咀 #pb泰國菜系列 尖沙咀新開中泰Fusion菜🇹🇭New Restaurant Alert🚨✨尖沙咀美麗華商場最近新開左一間中泰Fusion菜😋 佢係美麗華3樓 見到無印良品再上一層就到👍🏻 店內環境好大 裝修好華麗 仲有好多梳發位 好舒服😍 另外佢都有好多長枱 好岩一大班朋友仔黎聚舊🤪.佢主打中泰Fusion菜 食物選擇一般 都係基本嘅泰國野 例如串燒、冬蔭功湯、咖喱等😋 沙律價錢$148-$168不等 主菜價錢$168-$628不等🤪 整體價錢偏貴 不過勝在份量十足 對得住個價錢👍🏻🔹炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律🥗推介❤️ 見到豬頸肉嘅份量真係嚇親 估唔到佢咁多塊🤪 雖然佢好大塊 不過肉質超淋 中間有少少肥肉 加上酸酸甜甜嘅沙律汁 真係好好食😋 🔹炭燒沙嗲拼盤🍢推介❤️ 沙嗲拼盤包括沙嗲豬、牛、雞串 每款有2串😋 每款肉都好大粒 豬肉、雞肉肉質都好淋 而且好入味😍 牛肉就略嫌韌咗少少 不過好有牛味👍🏻🔹冬陰功湯河🥘店員話冬陰功湯比較適合4至6人食 而冬陰功湯河就適合2-4人食 所以我哋就叫咗冬陰功湯河👍🏻 佢嘅海鮮好足料 有蝦、青口、蜆、鮮魷魚等😋 不過味道都幾辣 未必個
#pb食在尖沙咀 #pb泰國菜系列
尖沙咀新開中泰Fusion菜🇹🇭
New Restaurant Alert🚨✨

🔹炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律🥗

🔹炭燒沙嗲拼盤🍢

🔹冬陰功湯河🥘
店員話冬陰功湯比較適合4至6人食 而冬陰功湯河就適合2-4人食 所以我哋就叫咗冬陰功湯河👍🏻 佢嘅海鮮好足料 有蝦、青口、蜆、鮮魷魚等😋 不過味道都幾辣 未必個個人食到🤪

🔹馬拉盞炒通菜🥬
份量好多 整體好乾身👍🏻 味道正常發揮 唔算驚喜🤪

整體✨ 呢間新開嘅中泰Fusion菜位於尖沙咀美麗華商場🤪 店內環境好大、好舒服 裝修好華麗😍 食物價錢偏貴 不過份量十足 而且質素都唔錯😋 間唔中想同朋友仔聚舊都幾好👍🏻

Mue Mue (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖
近來發現尖沙咀美麗華進駐一間中泰Fusion餐廳 店內以清雅明亮的象牙白色為主調 搭配綠色植物和富藝術感的佈置 營造出摩登氣派的用餐環境 這次試了新推出的「So Thai So Chill」週末Brunch 其中六款小食是以放題形式供應 擺盤精緻 賣相猶如藝術品般 在明亮雅致的環境用餐 確實讓人心情舒暢💆🏻‍♀️.▪️前菜 | 青醬鮑魚 • 摩登海鮮冬陰功前菜有兩款 鮑魚口感清爽鮮美 配以清新的青醬更加提鮮 海鮮冬陰功味道酸辣開胃 質地濃稠 湯頭採用香茅 檸檬葉 魚露及辣椒膏等十多種香料及調味料製作而成 除了常見的大蝦 摩登版的海鮮冬陰功融入了更多海鮮成分如魷魚和青口等 令湯頭更豐盛鮮甜 味道更加豐富多樣.▪️小食放題 | 即烤沙嗲串 • 香茅雞翼 • 紅磚豆腐 • 香辣脆蝦片 • 豬頸肉青木瓜柚子沙律 • 黃金脆魚皮多款泰式小食可無限量享用 每道小食上菜時也是熱騰騰的 當中頗喜愛沙嗲串 經過烤製後外層帶微脆 肉質鮮嫩多汁且口感彈牙 黃金脆魚皮炸得相當爽脆 豬頸肉青木瓜柚子沙律也很推薦 豬頸肉嫩滑多汁 配上清新的青木瓜和柚子 大大減低油膩感 .▪️主菜 相對小食而言 主食的份量略少 主菜可從多
▪️前菜 | 青醬鮑魚 • 摩登海鮮冬陰功

▪️主菜
相對小食而言 主食的份量略少 主菜可從多款菜式中任擇其一 包括青咖哩和牛面頰 香茅檸檬葉烤魚 紅咖哩香蕉雞 胡椒和牛肉炒糯米河 菠蘿炒飯或泰皇咖哩虎蝦
青咖哩質感順滑 椰奶的奶香和微甜味平衡了辣味 牛面頰經過長時間的烹煮肉質柔軟 鮮嫩多汁 可惜份量不多 另外的香茅檸檬葉烤魚入口嫩滑 香茅和檸檬葉在烤魚過程中釋放出的香氣與魚肉的鮮味相互融合 清新而芳香

▪️甜品 | 芒果糯米飯 (+$48)
糯米飯具有綿密的口感 芒果香甜 與平日吃到的芒果糯米飯不同的是當中加入了脆片和雪糕 整體口感層次更豐富

餐廳全場佔地7000呎 除了室內亦有戶外座位 可鳥瞰繁華尖沙咀鬧市的景色 假日在悠閒的環境中用餐 確實份外寫意舒適 是尖沙咀品嚐精緻泰菜的不二之選🥂

▪️「So Thai So Chill」Weekend Brunch
🔸每位HK$328 (另收加一服務費)
🔸逢星期六日及公眾假期 (12-4pm供應)
2024-03-20 431 瀏覽
Mue Mue是今年新開嘅新派泰國菜,有趣嘅係餐廳由入行逾25年嘅中菜師傳坐鎮😂,所以係中泰fusion菜! 餐廳環境寬敞,象牙白色主調、西式摩登風格,有不少沙發座位,還有獨立房間同戶外座位<酸辣脆皮手撕雞 (半隻)>$298<青咖喱和牛面頰> $298<炭燒沙嗲拼盤(6串,每款2串)> $188<参巴豬頸肉炒椰菜> $168<菠蘿炒飯> $248<酸辣脆皮手撕雞>呢道菜沿用炸子雞嘅做法,所以比一般泰式燒雞脆皮。以冬蔭公醬醃製入味,待風乾後再炸,然後拆肉上碟,另可夾配泰式蝦片同粉皮一齊食🤤雞肉充滿冬蔭公味,但唔會過辣,開胃、皮脆肉嫩,好食!👍<青咖喱和牛面頰>選用澳洲和牛面頰,肉質軟滑易咬開;青咖哩香濃,配上茄子等配料,送飯啱晒🤩<参巴豬頸肉炒椰菜>又係fusion菜,以回窩肉風格和参巴醬烹煮,豬頸肉同椰菜都好夠味,如果辣多少少再惹味d😈<炭燒沙嗲拼盤> 雞、牛、豬各2串,每串四大舊,肉質頗淋多汁,配埋沙嗲醬幾好食👍<菠蘿炒飯>

<酸辣脆皮手撕雞 (半隻)>$298

<青咖喱和牛面頰>

<参巴豬頸肉炒椰菜>

<炭燒沙嗲拼盤>

<菠蘿炒飯>
微甜嘅菠蘿炒飯加入了鹹香嘅臘肉粒,味道balanced,啱晒我依d唔太鍾意食菠蘿嘅人😂另有腰果、提子乾、肉鬆、蝦仁、菠蘿等,用料豐富

💬整體餐廳環境舒服,食物質素不錯,可能因為fusion左中菜,所以覺得更啱口味😂😂😂

⭐️評分:8.5/10-中式x泰式 Fusion 菜,創新獨特-✳️紅磚豆腐 👍👍以紅菜頭染成紅色,模仿泰國紅磚屋酥脆香口,內裡滑溜,口感多元-✳️泰燒汁八爪魚 👍👍底層清甜新鮮西瓜配搭彈牙爽口八爪魚加上特製青汁口味層次豐富-✳️泰王咖喱龍蝦 + 手抓餅 👍👍👍濃稠咖哩汁,融入蛋醬更綿滑肉質彈牙鮮爽以台式手抓餅包裹蝦肉、咖哩醬、蝦膏、年糕😍 味道均衡誘人-✳️冬陰公脆皮燒雞 👍👍👍炸子雞繁複做法,風乾再炸熟造就皮脆肉嫩多汁效果秘製冬陰公醬滲入雞肉-✳️香茅檸檬葉烤魚 👍👍👍魚皮酥脆,魚肉軟滑幼嫩檸檬葉帶出清香口味加上特製醬汁酸甜香辣,呈現豐富層次色香味俱全-✳️麥皮蝦 👍香口,肉質彈牙強烈鹹蛋黃香氣撲鼻-✳️泰式青醬牡丹蝦 蝦肉柔軟有膠質,帶黏度配上青醬更提鮮-✳️參巴豬頸肉炒椰菜 回窩肉風格烹煮椰菜吸收香濃參巴醬豬頸肉柔嫩軟熟,帶彈性-✳️菠蘿炒飯 👍👍臘味炒飯 vs 菠蘿炒飯 將臘味特有的臘肉油香融入微甜的菠蘿炒飯鹹香味中透出陣陣菠蘿清香油而不膩-✳️泰皇冬陰公湯有別傳統,湯底加入南薑、香茅、檸檬葉、魚露、檸檬汁、辣椒膏等多種香料香料味道濃郁,配搭多種海鮮❗️以酒精配搭加強酸辣度更可口❗️-✳️黑糖椰子雪糕
⭐️評分:8.5/10
中式x泰式 Fusion 菜,創新獨特
✳️紅磚豆腐 👍👍
以紅菜頭染成紅色,模仿泰國紅磚屋
酥脆香口,內裡滑溜,口感多元

✳️泰燒汁八爪魚 👍👍
底層清甜新鮮西瓜
配搭彈牙爽口八爪魚
加上特製青汁
口味層次豐富
✳️泰王咖喱龍蝦 + 手抓餅 👍👍👍
濃稠咖哩汁,融入蛋醬更綿滑
肉質彈牙鮮爽
以台式手抓餅包裹蝦肉、咖哩醬、蝦膏、年糕😍 味道均衡誘人

✳️冬陰公脆皮燒雞 👍👍👍
炸子雞繁複做法,風乾再炸熟
造就皮脆肉嫩多汁效果
秘製冬陰公醬滲入雞肉

✳️香茅檸檬葉烤魚 👍👍👍
魚皮酥脆,魚肉軟滑幼嫩
檸檬葉帶出清香口味
加上特製醬汁酸甜香辣,呈現豐富層次
色香味俱全

✳️麥皮蝦 👍
香口,肉質彈牙
強烈鹹蛋黃香氣撲鼻

✳️泰式青醬牡丹蝦
蝦肉柔軟有膠質,帶黏度
配上青醬更提鮮
✳️參巴豬頸肉炒椰菜
回窩肉風格烹煮
椰菜吸收香濃參巴醬
豬頸肉柔嫩軟熟,帶彈性
✳️菠蘿炒飯 👍👍
臘味炒飯 vs 菠蘿炒飯
將臘味特有的臘肉油香融入微甜的菠蘿炒飯
鹹香味中透出陣陣菠蘿清香
油而不膩

✳️泰皇冬陰公湯
香料味道濃郁,配搭多種海鮮
❗️以酒精配搭加強酸辣度更可口❗️

✳️黑糖椰子雪糕 👍👍👍
獨特滑溜的竹蔗茅根果凍,放上綿密椰子雪糕,配搭爽口桃膠,淋上黑糖醬
最後撒上炸椰子肉,畫龍點精!
😍😍

• 冬陰公脆皮燒雞
  • 香茅檸檬葉烤魚
  • 菠蘿炒飯
  • 黑糖椰子雪糕
Muemue價錢💲: $68/ $88/ $108/ +$78/ +$68好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 4.7/5 (lunch)回頭率😚: 4/5-係美麗華新開呢間泰國菜以中式烹調手法演繹泰國菜,加入唔同香料,菜式都比平時的泰菜特別d。佢哋有室外的位置,全餐廳以象牙白色做主調,入面仲有d花花,營造綠洲的感覺。夜晚散叫價錢會比一般泰菜貴,估唔到lunch set咁抵食。想先試試佢地的水準不妨食午餐😋 -✅✅紅咖哩豬頸肉珍珠香米。紅咖哩口味偏甜,係甜咖哩,入口帶蔬菜味道,一d都唔辣,好好下飯😬加小小椰奶口感都幾滑溜。豬頸肉份量好多片,煙韌煙韌又有豬香🐷另外仲有好多車厘茄同茄子🍆,呢個價錢無得輸。-✅海鮮炒金邊粉。佢的金邊粉唔係平時橙色會酸個d,而係用左啲雞蛋肉鬆炒。味道正常有鑊氣,入面有蝦粒、魚片、芽菜等配菜,幾爽口😆-✅泰胡椒手切牛頸脊炒糯米河。牛頸脊牛味濃郁,肉質軟嫩,又唔韌,係靚牛肉🥳 糯米河黏黏的,好煙韌,每一片河粉都夠闊😝 好似食緊寬粉咁!味道完全係中式乾炒牛河,不過用左泰國的河粉同埋高質d的牛肉!-✅✅泰式蝦餅。呢個蝦餅好真材實料,蝦
Muemue
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 4.7/5 (lunch)
回頭率😚: 4/5

✅✅泰式蝦餅。呢個蝦餅好真材實料,蝦膠紮實彈牙,入面有好多蝦肉🦐味道上都好鮮,啖啖蝦的味道😚出面個炸皮都好脆同薄。

✅雪糕芒果糯米飯。芒果好甜又多!鍾意佢地揀的芒果係濃甜,唔會太清🥭椰漿夠多,杰度啱啱好。另外仲有啲粟米片會多種口感。但個人一般佢地的糯米飯質感😳有d鬆散,唔係平時糯米飯個d黏。

試過佢哋的午市覺得相當唔錯,價錢好抵食!普遍全部都幾好食,環境又坐得舒服😌 會想再來下一次!

2024-05-17 0 瀏覽
Lunch with Pharmacist, who is partial to SE Asian cuisine, and who has probably been to every single Thai restaurant in Kowloon City. Decided to go for the set lunch. Here’s what we had. Deep-Fried Lemongrass Chicken Wings- expertly fried to a crispy golden brown; with the lemongrass adding a subtle citrusy aroma and flavor.Tom Yum Kung Soup: which seemed to come with a generous amount of shrimp and other seafood. Didn’t try- too spicy for me.Fried Rice with Minced Wagyu Beef, Pineapple, and Shr

Here’s what we had.

Fried Rice with Minced Wagyu Beef, Pineapple, and Shrimp Paste: harmonious fusion of sweet, savory, and tangy flavors.

Stir-Fried Beef Noodles (sans Thai Pepper since I couldn’t take spicy). Chef specifically used the Chuck Flap Tail cut (shoulder area) yielding excellent marbling, rich beefy flavor and tender texture. Loved the noodles- chewy light films.

Stir-Fried Cabbage with Malay-Style Shrimp Paste: flavors were a bit too strong for me. Had to mix with the rice.

Sticky Rice with Mango pieces, mango Ice Cream and cornflakes. Very big portion.

Coconut Ice Cream with Brown Sugar, Longan, Peach Gum, and Crispy Shredded Coconut.

Drinks: hot Thai Style coffee

Lime soda

In summary: brilliant Thai culinary experience with quality ingredients.
2024-05-16 5 瀏覽
呢日同朋友行開美麗華商場,咁岩見到新開左呢間中泰 Fusion餐廳,一入到去見到裝修風格以象牙白同粉紅色為主,整體環境令人都好舒服. 出面既Outdoor仲好靚 ! 岩哂鍾意打卡既女仔, 平時黎Happy Hour都一流!!我地想坐梳化位影相, 店員都NICE, 好快安排到今日叫左佢地既lunch set黎試下 $98海南雞飯配大蜆湯中規中矩 (有埋串燒 ,雞肉都好嫩)大蜆湯鮮甜厚肉追加咗小食 - 泰式蝦餅 +$78蝦肉爽口 。食落去啖啖肉餐飲揀左龍眼茶,都好夠味。 紅磚豆腐 $128以紅菜頭染成紅色汁, 外脆內滑夠香口, 而且食落有避風塘味道, 非常惹味同特別 ***叫 Lunch set仲可以88折揀一款主菜Menu整體黎講都值得一試
呢日同朋友行開美麗華商場,
咁岩見到新開左呢間中泰 Fusion餐廳,
一入到去見到裝修風格以象牙白同粉紅色為主,
整體環境令人都好舒服.
出面既Outdoor仲好靚 ! 岩哂鍾意打卡既女仔,
平時黎Happy Hour都一流!!
我地想坐梳化位影相, 店員都NICE, 好快安排到

今日叫左佢地既lunch set黎試下 $98

海南雞飯配大蜆湯
中規中矩 (有埋串燒 ,雞肉都好嫩)大蜆湯鮮甜厚肉

追加咗小食 - 泰式蝦餅 +$78
蝦肉爽口 。食落去啖啖肉

餐飲揀左龍眼茶,都好夠味。

紅磚豆腐 $128

***叫 Lunch set仲可以88折揀一款主菜Menu
整體黎講都值得一試
2024-05-15
  • 海南雞飯
2024-05-14 61 瀏覽
今日試左一家裝修幾靚的泰國菜,而且午餐定價相宜,由$68-$188,包飲品及主食。Mue mue 海南雞飯$98這海南雞飯看似好多雞,但其實只係表面,下面全部都係菜,然而海南雞已經去骨,啖啖肉,雞肉主要是雞胸,肉質柔軟,雞味唔係最突出,但有三種醬沾,分別是黑醬油、薑茸和甜辣醬。油飯唔太油,有少少黃薑風味,而雞肉串是正常水平,唔會好乾。龍眼水味道濃,有龍眼味,味道甜美,感覺滋潤。
今日試左一家裝修幾靚的泰國菜,
而且午餐定價相宜,由$68-$188,包飲品及主食。

Mue mue 海南雞飯$98

龍眼水味道濃,有龍眼味,味道甜美,感覺滋潤。
2024-05-14
2024-05-11 56 瀏覽
見佢新開環境又IG able所以同朋友嚟試吓順便慶祝朋友生日今次book 唔到 indoor但係outdoor 有位但當日係落雨天但訂位時話唔會影響所以就照試吓裝修係靚嘅但坐outdoor 真係好熱同埋人手真係唔夠完全冇 service而且嘢食款式唔多我哋一行六人但發覺menu 冇太多嘢可以揀而且價錢唔算平嘢食中規中矩但有一個西瓜配八爪魚同埋一個炒芥蘭呢兩個餸係伏嘅我哋埋到$2xXX晒下次未必會再嚟因為再嚟都唔知叫啲咩好最後落大雨Outdoor 嘅位係會濕嘅唔係佢哋咁講冇影響
見佢新開環境又IG able
最後落大雨
Outdoor 嘅位係會濕嘅
唔係佢哋咁講冇影響
2024-05-03 101 瀏覽
有咩原因值得我再黎第二次🤪因為真係好好食😋暫時係我食過最好味嘅泰菜!呢個麥皮蝦非常邪惡😍😍😍咸蛋黃的咸香配上爽口彈牙的蝦肉外面卜卜脆的口感真係好惹味!泰式和牛炒河,好有鑊氣,炒得好香,河粉唔係就出面茶記嘅河粉,佢呢個糯米河粉,煙煙韌韌咁,口感好特別!芒果椰子沙冰非常消暑,好好飲😛裡面仲有好多芒果粒粒最後一定要食埋榴連雪糕,呢個真係啖啖榴連蓉加埋雪糕,yummy yummy 😋 另一個黑糖椰子雪糕都是我大推的!唔食榴連都可以食椰子雪糕,朋友都食到lam lam 脷😋😋😋
呢個麥皮蝦非常邪惡😍😍😍
咸蛋黃的咸香配上爽口彈牙的蝦肉
外面卜卜脆的口感真係好惹味!
泰式和牛炒河,好有鑊氣,炒得好香,
芒果椰子沙冰非常消暑,好好飲😛
裡面仲有好多芒果粒粒
另一個黑糖椰子雪糕都是我大推的!
  • 泰式和牛炒河
2024-04-18 260 瀏覽
今日終於有機會試一試新開嘅泰國餐廳先講餐廳裝修設計方格比一般泰國餐廳走更高端路線環境和服務水準都有中上水平 亦有獨立房間今次平日中午用餐 有set lunch menu是日午餐蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯蝦醬味道唔算特別濃厚味道唔會太咸,加上肉鬆口感到達另一層次另外都追加咗小食泰式蝦餅表皮炸粉唔會話太多,外脆內軟,口感不錯香茅檸檬茶 味道不會太甜帶點淡淡香茅 更加清新最後叫咗個甜品 雪糕芒果糯米飯價錢抵食,味道亦不錯 值得再次光顧
今日終於有機會試一試新開嘅泰國餐廳
先講餐廳裝修設計方格比一般泰國餐廳走更高端路線
環境和服務水準都有中上水平
亦有獨立房間
今次平日中午用餐 有set lunch menu
是日午餐蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯
蝦醬味道唔算特別濃厚
味道唔會太咸,加上肉鬆口感到達另一層次
另外都追加咗小食泰式蝦餅
表皮炸粉唔會話太多,外脆內軟,口感不錯
香茅檸檬茶 味道不會太甜帶點淡淡香茅 更加清新
最後叫咗個甜品 雪糕芒果糯米飯

價錢抵食,味道亦不錯
值得再次光顧
蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯
凍香茅檸檬茶
2024-04-18
蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯
凍香茅檸檬茶
紅磚豆腐 $128賣相好特別,外層脆身,豆腐好滑,因為加左紅菜頭,所以外層橙紅色。一碟只有4件,份量有啲少,旁邊有啲乾辣椒同八角,但豆腐食落就唔覺有辣味。青咖喱和牛面頰 $298和牛面頰肉質軟腍,牛肉味道十足,加埋青咖喱辣辣地,仲有椰香味,好正!手工白刈包 $68白刈包好鬆軟,打開夾啲青咖喱和牛面頰落去食一流。芒果糯米飯 $128同平時食開既芒果糯米飯有少少唔同,佢上面有啲粟米片,側邊有兩球芒果雪糕,雪糕幾滑,但芒果酸酸地,糯米飯稍為硬身,唔夠軟糯,椰香味唔夠重。如果有朋友生日,可以免費加生日牌。呢間餐廳開左半年都唔夠,以泰國菜黎講價錢偏貴,每道菜份量都細。不過餐廳環境好優雅,以白色為主調,分室內同室外,都好適合慶生。如想chill啲,可以揀坐室外座位。
紅磚豆腐 $128

青咖喱和牛面頰 $298

手工白刈包 $68
白刈包好鬆軟,打開夾啲青咖喱和牛面頰落去食一流。

芒果糯米飯 $128

• 青咖喱和牛面頰
2024-03-16 405 瀏覽
🔸泰惹味🔸Mue Mue取自泰語中的「手」,同時亦代表著泰國「合掌」文化習俗,象徵店內每道菜式都由餐廳誠意滿滿地親手烹調製作,富有泰式風味。總廚廚壇新貴周世韜師傅擁有逾25年入廚經驗,曾主理多間知名中菜食府。他以嶄新手法重新演繹來自不同地域的傳統泰國菜,為客人改變固有泰菜印象。Mue Mue 空間寬敞,佔地7,000呎,除大廳座位外,還有美美的貴賓房及60個戶外雅座及新概念酒吧Mue Bar。除咗一般朋友約會食飯,亦適合party宴客。當日一行4人午膳,失望只有 lunch set 供選擇,未能夠試較出名的菜式。但不打緊,Lunch set 有炒粉麵飯可先試試周師傅嘅工夫。點了3個招牌主食4人分,包括海南雞飯、泰胡椒手切牛頸脊炒河、咖喱滑蛋虎蝦球炒粿條。前菜香辣脆蝦片,鮮炸香口,厚薄適中,蝦味濃,大家讚不絕口。海南雞飯中規中矩,較驚喜是隨飯送上的大蜆湯,鮮甜厚肉,相當有誠意。另外泰胡椒手切牛頸脊炒河、咖喱滑蛋虎蝦球炒粿條都非常高質量,份量十足,有鑊氣,醬汁調味 balanced,很讚。另外add on 泰式蝦餅亦非常出色。回頭率滿分嘅餐廳!
🔸泰惹味🔸

泰胡椒手切牛頸脊炒河
咖喱滑蛋虎蝦球炒粿條
馬拉盞炒椰菜
黑糖椰子雪糕
一間Mira Group 棋下新開嘅餐廳,星期日試吓佢哋個Brunch ,頭盤有2頴,任食小食有6種,我只係試過4種,豆腐好惹味👍,串燒雞一般;冬蔭功湯頗辣,但海鮮料幾多👍; 鮑魚大隻但冇乜味;主食好味,牛肉好焾👍, 香矛烤魚炸咗後再浸sauce 夠惹味👍 ;除咗烤魚仲有其他選擇,不過烤魚係廚師推介;最後甜品芒果糯米飯都好多芒果,但太飽要打包😅服務幾好,不時加水,又會幫手追㕑房;有位好好職員幫我手扶老人家去廁所,抵讚👍👍👍

2024-02-18
  • 香茅檸檬葉烤魚
2024-02-27 532 瀏覽
早幾日朋友帶我來嘗試這間新開的中泰Fusion餐廳位於美麗華商場內,環境不錯🤍特別喜歡室外佈置,空間感十足,以象白色做主調,充滿異國風情食物方面,好推介呢道✨✨✨✨🍤好邪惡的金沙麥皮蝦😋大大隻的蝦球爽口彈牙,鋪滿咸蛋黃再加上麥皮,每一口都好滋味,好有口感,好足料🥥黑糖椰子雪糕✨✨✨✨竹蔗茅根果凍,夠晒特別,加上綿密椰子雪糕,配搭爽口桃膠和黑糖醬,推介最後撒上炸椰子肉,香脆亦帶出陣陣棷香味🍢炭燒沙嗲拼盤✨✨串燒粒粒肉都好大粒好juicy,燒得香口,加埋醬汁份外惹味泰式和牛炒河 ✨✨河粉好煙韌,牛肉質地嫩滑又多個好地方用餐或同朋友嚟喝一杯放鬆下🍸

早幾日朋友帶我來嘗試
這間新開的中泰Fusion餐廳

位於美麗華商場內,環境不錯🤍
特別喜歡室外佈置,空間感十足,以象白色做主調,充滿異國風情

食物方面,好推介呢道✨✨✨✨
🍤好邪惡的金沙麥皮蝦😋
大大隻的蝦球爽口彈牙,鋪滿咸蛋黃再加上麥皮,
每一口都好滋味,好有口感,好足料

🥥黑糖椰子雪糕✨✨✨✨
最後撒上炸椰子肉,香脆亦帶出陣陣棷香味

🍢炭燒沙嗲拼盤✨✨
串燒粒粒肉都好大粒好juicy,燒得香口,加埋醬汁份外惹味

泰式和牛炒河 ✨✨
河粉好煙韌,牛肉質地嫩滑

又多個好地方用餐或同朋友嚟喝一杯放鬆下🍸
  • 金沙麥皮蝦