2025-08-03 440 瀏覽
以前覺得出街食好嘢一定要有人陪,但係之後發現其實自己一個都可以去食好西,而且食完之後真係返唔到轉頭🥹今次咁啱身邊嘅朋友都唔得閒,就對自己好啲,一個人走去食個semi buffet brunch😋平時行美麗華都已經好想試吓呢間餐廳,外觀簡約有格調,而且入面空間感都唔錯👍🏻有set lunch menu或者weekend brunch menu,而今次嘅目的係希望好好同自己食餐好嘅,所以我就揀咗一個比較豐富,而且有滿足感嘅brunch ($328)😝餐廳做緊泰國菜Menu,全部放題嘅小食都係我平時會單點叫嘅餸🤩前菜有三款,全部都非常特別👍🏻首先有傳統嘅無骨酸辣鳳爪,食泰國嘢必叫🙌🏻做得啱啱好,酸辣程度唔會太過分,唔太食辣嘅人都可以接受👌🏻另外魚子醬紅磚豆腐同埋泰式青醬鮑魚都好特別,平時食泰國菜未必會食到,但係呢度做得好出色,而且唔會感覺突兀,口感同味道都夾得好好🫨可惜呢三樣前菜都唔係任食,如果唔係我一定會再叫多幾碟豆腐,真係好正🤭個湯我揀咗蟹肉海鮮羹🦐🦑🦀本身以為應該都係得啲海鮮味或者海鮮蓉,但係嚟到竟然係大大嚿蝦,勁多魷魚,仲有啲蜆肉,三份一嘅羹都係海鮮😂真係太過分,未食其他小菜淨飲個羹

個湯我揀咗蟹肉海鮮羹🦐🦑🦀本身以為應該都係得啲海鮮味或者海鮮蓉,但係嚟到竟然係大大嚿蝦,勁多魷魚,仲有啲蜆肉,三份一嘅羹都係海鮮😂真係太過分,未食其他小菜淨飲個羹都飽😆

終於嚟到小食放題🤓第一轉佢一次過上晒所有款式,成張二人枱都充滿着食物個視覺效果都幾震撼同埋好滿足😆但係一個人食,所以淨係食咗一轉都已經好飽,不過每一樣都真係好值得試👍🏻特別推介泰式青醬生蝦同埋泰式蝦多士,完全冇諗過放題會食到呢兩樣咁高難度嘅小食🤯

一上枱就食咗個生蝦先,一碟有大概12隻,完全無腥味,而且好新鮮,唔係霉爛,連埋啲青醬同生蒜片一齊食,真係食到泰國嘅味道🤤我一個人食晒成碟都完全冇肚痛,證明啲蝦係乾淨嘅💯

蝦多士真係比預期中好食,平時食泰國嘢有陣時都會叫,但係好多時一係個包太硬完全冇味,一係隻蝦好細好似食緊齋炸多士咁🫥今次個蝦多士大細適中,個包同隻蝦都非常入味,而且炸得啱啱好,唔會太油膩,我一個人食兩件都唔會覺得太飽太滯🫢

其他小食都好正,例如食泰國嘢必叫嘅生菜包我都好推薦🥰佢嘅肉碎同生菜比例係啱啱好,令你可以食每一啖都啖啖肉,同時有啲生菜中和一下個口感😋幾清新又香口,強烈推薦大家可以encore嘅小食✌🏻

除咗小食放題之外,仲可以叫一個主菜,今次就試咗餐廳嘅招牌海南雞,果然名不虛傳😦呢度嘅海南雞比傳統泰式海南雞或者出面餐廳整嘅海南雞好唔同,有濃厚香滑嘅奶油口感,配埋啲滑嫩雞肉一齊食落口會有一陣奶香味同埋鮮雞肉味🤌🏻大家有興趣又有肚嘅都不妨叫海南雞試一試🫶🏻

最後仲有一個黑糖椰子雪糕做結尾🥥雖然之前已經食到好飽,但係食甜品永遠有另一個胃,黑糖味唔會太甜,椰子雪糕仲有啲真椰子肉,側邊仲有啲桃膠,好有咬口,口感豐富,作為成個semi buffet brunch嚟講係一個好好嘅wrap up🥹

如果大家有興趣都都可以叫埋呢一杯芒果椰子沙冰($68)🍧因為食到咁上下個口入邊太多唔同嘅味道,飲一飲即刻成個感覺清新晒,又可以再食過,推薦推薦😜