2021-07-27 56 瀏覽
之前同朋友黎過食晚餐,當時就主要以食海鮮為主呢日同個同事上黎食晏,原來海鮮以外,仲有不少選擇lunch menu有8款,每款都有齊餐湯沙律同餐飲一黎就見到有牛排,諗都無諗就決定要一份5成既西冷配薯條同事就要左一份蟹肉意大利飯雖然份量唔多,但就好欣賞呢度既lunch set唔係餐湯沙律二選一,可以有齊兩樣忌廉湯仲會配上一片餐包添5成既西冷無多餘既血水,食落唔乾唔韌,仲有濃濃既牛肉味配上係即炸既粗薯條,十足香脆同事既蟹肉意大利飯都幾吸引啵~同事係細食之人,所以分左幾啖俾我試~意大利飯以南瓜忌廉汁燴成,食到creamy既汁醬而保持到飯粒既硬度,唔會變成一pat野咁,味道的確幾好跟餐仲可以加錢轉配部分特飲添
之前同朋友黎過食晚餐,當時就主要以食海鮮為主

呢日同個同事上黎食晏,原來海鮮以外,仲有不少選擇

lunch menu有8款,每款都有齊餐湯沙律同餐飲

一黎就見到有牛排,諗都無諗就決定要一份5成既西冷配薯條

同事就要左一份蟹肉意大利飯

忌廉湯仲會配上一片餐包添

5成既西冷無多餘既血水,食落唔乾唔韌,仲有濃濃既牛肉味

配上係即炸既粗薯條,十足香脆

同事既蟹肉意大利飯都幾吸引啵~

同事係細食之人,所以分左幾啖俾我試~

跟餐仲可以加錢轉配部分特飲添
2021-07-27 41 瀏覽
諗住去動漫節,所以係灣仔搵下好嘢食再入場。呢間之前食過dinner,反而lunch未食過wo,所以又試下先。一人叫左一個餐,我簡左路易斯安娜寶石,我個口唔夠大,分開左一層層食,第一層兩個蛋黃仲係流心架,第二層係兩塊煙三文魚,第三層係生菜,配酸酸地既汁,最後個層絕對係重點!係蟹餅啊!煎得金黃色,而且好香,切開係一絲絲蟹肉,好夠料,好食呀!而旁邊係牛油果芝士沙律,有d墨西哥既味道,好清新食完都飽左就無叫甜品,叫左杯冰朱古力,奶味比較濃,面頭d忌兼正wo!朋友叫左西班牙蛋餅,兩塊都幾厚,一樣配沙律,蛋餅入面有薯仔同西班牙腸仔,食落都好飽肚,唔錯唔錯。朋友加$38叫左杯moctail,味道似西柚梳打,夏天飲解渴一流!題外話,餐廳裝修好有心,好海洋感覺,大人小朋友都會中意呢到!

而旁邊係牛油果芝士沙律,有d墨西哥既味道,好清新

2021-07-27 2504 瀏覽
今日同朋友慶祝生日, 順便慶祝埋香港攞第一金, 咁就當然食好啲啦我就帶咗去呢一間專食海鮮嘅餐廳度食飯一入到去真係好似食海鮮喎多場景佈置都幾優美好似係ocean入面咁樣。 唔講廢話我哋叫咗以下。蟹餅: 對於呢個係餅,我覺得係一個餐前小食,咁佢總共有五塊餅.咁每一塊其實入面有一啲蟹肉, 相當特別,而且面頭舖咗一啲 蔬菜,再加咗少少醬汁 ,作為餐前小食我覺得幾好味。海鮮袋我哋叫咗蝦、青口同埋八爪魚仔: 咁其實入面已經有兩嚿薯仔、兩舊粟米,咁之後嗰啲就係我哋叫咗嗰啲海鮮,咁其實我哋覺得呢嗰蝦都幾有鮮味,而且個蝦嘅數量我覺得都頗多, 另外青口都幾有鮮味不過就比較細隻咗啲。 我覺得呢個海鮮袋係呢一間鋪頭嘅signature,所以點都要order。Shrimp and Mushroom Black Truffle Fettuccine: 最後呢個寬條麵,我覺得都幾creamy 及有少許松露味,而且寬條麵夾埋個汁非常yummy ,不過我自己覺得呢個寬條麵就可能細碟咗,可以講啱啱夠兩個人, 如果大食嘅人未必夠,其實我覺得 overall 係唔差的,賣相亦都討好,希望下次再嚟嗰時份量多啲啦。最後我同朋友飲

最後我同朋友飲埋杯sparkling champagne就閃。 如果大家鍾意食海鮮可以試下呢間餐廳,我覺得幾適合去慶祝一啲特別嘅日子。
  • 海鮮袋
2021-07-24 46 瀏覽
Waitstaff were polite but stood at the side watching us eat so they could rush over to take our plates as soon as we were even remotely close to finishing a dish. It was as if the restaurant had a plate shortage and they desperately needed our plates to serve other customers. At one point the waitstaff asked me with a straight face if we were done with a dish that had a pile of fries on it. Like damn dude I understand that you're hungry but at least wait for us to finish eating before you take my leftovers into the back to eat. Also some of the mussels in their seafood sack were spoiled and they didn't have complimentary water so they fleeced a $58+5.8 bottle of water out of me
2021-07-24 71 瀏覽
叫了2人套餐,當然有mr crab既signature shake shake海鮮袋,可以選3選海鮮,就叫了海蝦,馬尼拉蜆,龍蝦仔!再選擇配上lemon pepper sauce, 先將海鮮袋shake shake, 醬汁滲入海鮮同其他配料!相當惹味又入味!龍蝦仔雖然肉比較少,但味道比較香濃,而且肉質都嫩滑!海鮮爽口彈牙,入哂味,好惹味。配料粟米,薯仔,腸仔!個醬汁不得了,帶起了靈魂!黑松露薯條,粗薯條好有質感,入口幾脆口又夠熱!黑松露醬超突出!食極唔停口,幾正!蟹肉蟹膏南瓜意大利飯,金金黃黃,口感creamy, 味道唔會過膩!香甜既南瓜味比較突出,餘韻蟹味滲出!還有2杯飲品,可以 order wine都得,咁多野食都係688,相當豐富!

2021-07-24 50 瀏覽
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ Seafood Combo $428 ❞🔸4.5/5❝ Focaccia Bread $58 ❞🔸4.5/5❝ Louisiana Crab Cake $128 ❞🔸4/5❝ Crab Paste & Meat Risotto $168 ❞🔸4.5/5▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址: 莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖 厚福街8號H8 18樓▫▫▫▫▫🔴食評:有沒有跟我住在美食沙漠區😭? 非常喜歡吃東西的我,卻住在餐廳稀少的地方,實在令我很不開心🤣。不過,現在有救星出現啦😍!屬於香港人專用的跨區外賣APP - DIM ORDER ! 以後叫外賣,將不受地區限制,可以盡情選擇想吃的餐廳😏,不再受地區限制困擾,真是一大喜訊呀!很久沒吃SHAKE SHAKE海鮮籃,這次我就叫了Mr. Crab by The Captain's House🌟的外賣,在家裡與家人一同分享。餐廳以新奧爾良海鮮籃打響名堂,大量新鮮海鮮配上自家製的Cajun醬汁,香氣撲鼻,令我們停不了手呀~而蟹肉意大利飯也非常好吃,醬汁濃稠,同樣值得推介唷~

▫▫▫▫▫
🔴食評:

2021-06-29
外賣送餐
2021-07-22 52 瀏覽
呢間真係bookmark左幾年因為生日慶祝  終於都去喇 哈哈唔想排隊 大熱天時餐廳又要夠凍又可以上網book 位 真係太好喇! 黎呢到一定係食shakeshake 海鮮見到好多食評的人黎呢到都揀餐食嗯我地都思考左呢個問題一陣最後因為我地係個主menu 有其他野想食所以最後都係揀左散叫當然都一定有叫Seafood Combo B~ 可以揀汁, 我地揀左佢個招牌crabsauce 不過同行朋友如果有一個係唔食辣既話會食唔到因為都幾辣(對於唔食辣既黎講) 有蝦有蜆有青口有帶子加左栗米,黎到先知原來個袋入面係有埋腸同薯仔都幾足料, 其實我食完個袋都有的飽其餘menu上面既野都算中上叫左nachaos, buffalo wings, 同兩個意粉個意粉的帶子都好大隻另外一個就普通正常既carbonara都幾creamy但係野飲方面就比較普通唔會似平時出面飲開既飲品都有的分別由上網book 位到落單感覺待應都快手同細心所以整體感覺都唔錯下次有機會有伴既話都會再黎食
呢間真係bookmark左幾年
因為生日慶祝  終於都去喇 哈哈
唔想排隊 大熱天時餐廳又要夠凍
又可以上網book 位 真係太好喇!

黎呢到一定係食shakeshake 海鮮
見到好多食評的人黎呢到都揀餐食
嗯我地都思考左呢個問題一陣
最後因為我地係個主menu 有其他野想食
所以最後都係揀左散叫
當然都一定有叫Seafood Combo B~
可以揀汁, 我地揀左佢個招牌crabsauce
不過同行朋友如果有一個係唔食辣既話會食唔到
因為都幾辣(對於唔食辣既黎講)

有蝦有蜆有青口有帶子加左栗米,
黎到先知原來個袋入面係有埋腸同薯仔
都幾足料, 其實我食完個袋都有的飽

其餘menu上面既野都算中上

慶祝紀念
生日
  • Seafood Combo
2021-07-22 68 瀏覽
好耐之前食過一次,覺得味道一般,但今次黎食發現好食左好多😱唔知係咪落多左心思呢今次嗌左個二人套餐 $688海鮮袋可以揀三款,我揀左海蝦、馬尼拉蜆同小墨魚仔,醬汁係Mr. Crab cajun sauce ,係好惹味但都幾辣同多油。海鮮明顯新鮮左好多,海蝦有蝦膏,爽滑彈牙,馬尼拉蜆好大隻,最掛到汁😋小墨魚仔真係好小🤣前菜揀左蟹餅 +$10,一咬開成個都係蟹肉🥰肉質又鬆軟又濃蟹味,點埋個醬汁好夾!黑松露海蝦忌廉汁闊條麵黑松露份量好多好香,忌廉汁濃郁又creamy,海蝦好彈牙,仲有啲菇,好好食😍套餐跟red wine/ white wine/ sparkling wine ,我揀左sparkling wine,唔甜但算易入口

今次嗌左個二人套餐 $688

黑松露海蝦忌廉汁闊條麵

2021-07-21 58 瀏覽
見好多人介紹the captain’s house,今晚終於同男朋友去試吓,叫咗一個二人餐,$688有好多海鮮食,都幾抵㗎!包一個海鮮拼盤袋,一個前菜,一個主食,仲有兩杯紅酒/白酒。海鮮拼盤袋有多種選擇,包括蝦/小龍蝦/馬尼拉蜆/八爪魚仔/海蜆/翡翠螺/藍青口/墨魚仔,二人餐包其中三款。我哋揀咗翡翠螺、青口、墨魚仔。醬汁方面揀咗檸檬牛油汁,聽講呢個係最多人叫!侍應喺我哋面前將個袋搖勻,打開發現原來裏面仲有配菜㗎,包括腸仔、薯仔🥔、粟米🌽,索晒啲汁好好味㗎!講返海鮮,冇諗過翡翠螺咁好食,好爽好彈牙,一啲都唔韌。青口都OK大隻。墨魚仔啲腳掛滿晒醬汁,特別好食。下次真係要試埋其他海鮮先得。前菜我哋選擇左法式煮青口,揀左龍蝦濃湯🦞🧡,食每隻青口都可以啜埋啲湯,用埋黎點蒜蓉包就更加正!主食方面叫左蟹肉蟹膏南瓜意大利燉飯🦀,好好食咖呢個risotto比我想像中。因為蟹膏味好突出但唔會好漏,成個飯好Creamy好香好軟糯。

包一個海鮮拼盤袋,一個前菜,一個主食,仲有兩杯紅酒/白酒。

Set for two / $688.《Seafood Combo》多款海鮮中自選了3款:- 波士頓龍蝦🦞- 海蝦🦐- 本地蜆上碟時店員成個禮物袋咁shake配上我最推介既檸檬牛油汁🍋🧈檸檬既突顯海鮮鮮甜爽口 又balance牛油的油膩感龍蝦又大隻又爽口 成隻蟹鉗拆出黎食原來袋入邊除咗有海鮮仲有薯仔🥔粟米🌽.《路易斯安那式蟹餅》🦀呢度灣仔店個做法同尖沙咀店又唔同喎今次唔係一大塊用鐵板上而係分開細細個ball咁炸不過依然係好多好多蟹肉 勁足料.《黑松露海蝦忌廉汁闊條麵》🦐每條闊條麵都掛滿sauce 肉眼都見到一點點黑松露 香氣撲鼻.《house wine》🥂一路食海鮮一路飲返杯白酒就最match

Set for two / $688

肉眼都見到一點點黑松露 香氣撲鼻
《house wine》🥂
一路食海鮮一路飲返杯白酒就最match
2021-07-20 207 瀏覽
星期日同埋屋企人去Mr crab 食lunch , 叫左2個lunch set ,兒童餐同Seafood combo ,我揀咗小龍蝦,鮑魚,扇貝,蝦同埋青口。叫小龍蝦嘅原因因為前排好hit,但自己到而家都未食到,所以要叫一叫黎食,但其實小龍蝦無咩肉,不過佢鹹鹹地,加埋d汁我覺得幾好食。set lunch 就正常水平
Seafood  Combo
Seafood  Combo
2021-07-20 127 瀏覽
餐廳裝修好似入左隻船咁,有熱帶風情同朋友平日1:00到,食lunch set~Lunch set包餐湯飲品,雖然唔係主打海鮮,叫左一款蟹肉risotto同西冷,睇圖都好吸引麵包軟身,放落蕃茄湯到,完全吸曬d汁。蕃茄湯極濃西冷7成熟,切開中間粉嫩,冇血水,岩岩熟肉味濃,同埋有好香嘅燒烤味。跟餐薯條口感比較淋,滿滿薯仔肉蟹肉蟹膏Risotto,蟹味非常濃郁意大利飯比平時食開嘅大粒,軟硬剛好,食完又唔會濟飲品正常水平當日落雨,我地估咖啡師畫左滴雨水整體餐廳環境感覺好好,食物質素中上水平推薦蟹肉risotto
餐廳裝修好似入左隻船咁,有熱帶風情

同朋友平日1:00到,食lunch set~

麵包軟身,放落蕃茄湯到,完全吸曬d汁。蕃茄湯極濃

紐西蘭西冷配黑椒燒汁

西冷7成熟,切開中間粉嫩,冇血水,岩岩熟
肉味濃,同埋有好香嘅燒烤味。跟餐薯條口感比較淋,滿滿薯仔肉
蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯

蟹肉蟹膏Risotto,蟹味非常濃郁
意大利飯比平時食開嘅大粒,軟硬剛好,食完又唔會濟

飲品正常水平
當日落雨,我地估咖啡師畫左滴雨水
整體餐廳環境感覺好好,食物質素中上水平
推薦蟹肉risotto

2021-07-05
紐西蘭西冷配黑椒燒汁
蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯
2021-07-19 44 瀏覽
Shake Shake薯條相信大部份香港人都食過! 唔知shake shake海鮮袋大家又食過未呢? 一入到嚟就比佢水手船屋既裝修所吸引. 我地叫左二人餐, 先來頭盤crab cake, 然後就到蟹肉Carbonara. 依個意粉非常非常好食, cream同芝士嘅比例恰到好處, 意粉又有咬口, 食到停唔到! 之後就嚟到今日嘅主角 shake shake海鮮袋. 其實除咗依間始祖海鮮袋外我都試過坊間其他仿效既酒吧餐廳, 不過Mr Crab真係完勝. 首先佢可以係十多款海鮮入面自行挑選啱你口味嘅食材, 鮮味十足之餘, 佢個signature醬汁簡直係一試難忘!!

成日見朋友post相食呢間餐廳既shake shake海鮮,今次終於到我喇🤩餐廳位於二樓,沿路上樓梯已經見倒好多海鮮既裝飾同裝修,唔知點解覺得好夏日🤣🤣我地揀左二人餐,有前菜、shakeshake海鮮袋、主菜同兩杯野飲。前菜揀左蟹餅,外層炸至金黃色,切開裡面見倒全部都係蟹肉😍😍😍真材實料啊!最期待既shakeshake海鮮袋,可以自選三款海鮮同醬汁。我地揀左馬尼拉蜆、小墨魚同青口,醬汁當然要試招牌cajun sauce。醬汁濃郁微辣,好襯搭配海鮮一齊食!!青口同蜆都好肥美,小墨魚夠彈牙👍🏻袋裡面仲有粟米、香腸同薯仔,全部都索滿醬汁好惹味。主菜要左蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯,好濃既蟹膏味😋意大利飯煮得軟硬適中,南瓜醬汁好creamy!除左招牌shake shake海鮮,其他食物都好出色👍🏻

除左招牌shake shake海鮮,其他食物都好出色👍🏻
  • 蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯
  • Seafood  Combo
2021-07-19 50 瀏覽
香港有間專門食美國嘅shake shake海鮮袋,我地揀左個2人set,$688,已經有3款海鮮嘅shake shake袋,一份小食,一個意粉同2 glass of house wine,有紅白酒同氣泡酒揀😯海鮮袋揀左活蜆,海蝦同baby墨魚,店員仲會喺你面前搖勻,我地今次食卡薑蒜蓉汁🤤食到底都唔係話太辣, 10分啱香港人口味!呢度都出名嘅蟹餅(+$10),5粒上枱,幾靚仔!蟹餅唔似坊間嗰種厚炸口而係酥脆,一切落去啖啖都係蟹肉絲,食得好過癮。意粉就係蟹肉卡邦尼,係啊又係蟹肉,真係好中意同好好食😎套餐包埋餐酒,食海鮮配白酒就真係perfect dinner lah🙈

意粉就係蟹肉卡邦尼,係啊又係蟹肉,真係好中意同好好食😎