2022-05-31 36 瀏覽
好耐冇食過海鮮袋 之前同朋友慶祝生日 所以就去食海鮮袋🦀🦐🐟 呢間餐廳係樓上 不過地下個裝修都幾靚 以一個航海船嘅裝飾為主⚓️ 幾有海洋特色⛴ 咁我哋兩個人就決定叫二人餐一齊食客人可以揀三款唔同嘅海鮮擺入海鮮袋 當日就揀咗呢小龍蝦、青口同扇貝🤓 可惜太晏嚟所以個墨魚仔賣晒😩 店員會係你面前shake shake海鮮袋 之後影相 入面熱辣辣🤩 原來入邊仲有粟米、腸仔同埋薯仔等配料 沾上檸檬忌廉汁青口鮮味 而且佢大大粒夠厚肉☺️ 第二 就係小龍蝦🦞 其實我自己好似第一次食原隻小龍蝦 因為成日擔心小龍蝦冇乜肉🙈 不過佢都幾多肉又易拆起 仲有啲蝦膏香口👍🏻 另外扇貝大粒 而且唔會整到老晒 因為叫咗個檸檬忌廉汁 所以食落去唔會覺得好肥膩/好滯前菜蟹餅🦀呢度出名嘅蟹餅 共有五粒 蟹餅炸皮薄身脆口 熱辣辣新鮮炸好🤤 我就幾鍾意佢嗰個口感 而且咬到好多蟹肉絲😍蟹肉卡邦尼主要有三個意粉俾你揀 蟹肉卡邦尼份量都唔少㗎🤓 主要鋪咗啲蟹肉同埋炸煙肉粒 意外到配咗扁意粉添😍 意粉質感爽口 醬汁都好足夠又香😎 終於係忌廉較多 所以食落呢一個意粉都會比較飽身

前菜蟹餅🦀

蟹肉卡邦尼
1K
2022-05-31 50 瀏覽
朋友生日適逢又有番晚市堂食, 梗係要出去開心下! 朋友指定要去灣仔Mr. Crab by The Captain's House 食海鮮袋, 之後再去酒吧飲野慶祝。依間Mr. Crab裝修真係幾靚, 仿船艙feel, 門口仲有大玻璃缸養住活海鮮。每枱已經準備好圍裙, 手套,隨時可以開餐~ 如果兩個人黎, 我覺得最岩就叫依個二人餐, $718有頭盤, 三種海鮮既海鮮袋, 仲有個主食。海鮮袋我地揀左翡翠螺,海蝦同埋活蜆, 我地中意食辣所以盲揀左唯一帶辣既Mr. Crab Cahjun Sause🤤店員shake完個海鮮袋, 一打開勁香噴噴! 聞到口水都流埋~ 佢地D海鮮真係新鮮, 唔係雪藏野, 海蝦彈牙結實, 活蜆鮮甜, 翡翠螺鮮味, 雖然大大隻但就彈牙唔會韌, 不枉我地特登過海食呀~~袋入面仲有粟米, 薯仔同埋腸仔, 本身佢D栗米都好甜, 薯仔係原粒細細粒口感岩岩好又香, 仲有因為撈左個汁, 辣辣地又惹味, 堅係好好食!而且份量都多, 每款海鮮有10隻, 加埋薯仔彩同栗米, 其實已經飽左大半。Crab Cake強烈建議要加$10叫依個CRAB CAKE, 有五件一口SIZE, 外表金黃鬆

每枱已經準備好圍裙, 手套,隨時可以開餐~

Crab Cake
強烈建議要加$10叫依個CRAB CAKE, 有五件一口SIZE, 外表金黃鬆脆, 入面係滿滿既蟹肉, 食到全部一絲一絲既口感, 勁香濃蟹鮮味, 不負Mr. Crab之名。

蟹肉蟹膏南瓜意大利飯
意大利飯既口感岩岩好, 軟硬適中, 南瓜既香甜同蟹既鮮味好夾, 成個味道好BALANCE, 醬汁已經完美融入飯粒, 估唔到除左海鮮袋之外, 熱食都一樣出色。

依度仲有好多酒款, 因為仲有下場, 我地只係叫左汽水, 佢仲會比埋冰底, 天氣咁熱, 飲落真係透心涼!
2022-05-31 35 瀏覽
尋日放假出左灣仔整啲嘢,經過見到呢間「Mr. Crab by The Captain's House」好吸引😍睇下餐牌,啲嘢都幾岩食,就入左去啦😋二人套餐 $768Seafood Combo(Choose Three)(SeaWhelk)翡翠螺、(Clam)海蜆、(Crawfish)小龍蝦🦞配(Lemon Dill Cream Sauce)一打開袋啲香味湧哂出嚟!食落啲海鮮好新鮮,再配上檸檬忌廉汁非常清新,可以帶出海鮮嘅鮮味!😋Appetizer (Sautéed Black Mussels 法式煮青口)配(Cream Herbs Sauce 香草忌廉汁)呢個醬汁同青口真係絕配!加上青口非常之肥美!令人食落口感十分豐富😋(Shrimp And Mushrooms Black Truffle Fettuccine黑松露海蝦忌廉汁闊條麵)濃濃嘅黑松露忌廉汁,加上大大隻嘅海蝦,食完一啖又一啖,好想食極都食唔完!😂House Wine🍷 白酒有汽酒食海鮮點可以唔少得白酒呢!海鮮配上白酒真係非常夾!😊

二人套餐 $768

Seafood Combo(Choose Three)

House Wine🍷
白酒
有汽酒

食海鮮點可以唔少得白酒呢!海鮮配上白酒真係非常夾!😊
2022-05-30 39 瀏覽
一直都好想食e間餐廳😍終於同男朋友2個人撐枱腳去食😚🥳高質有氣氛又好味滿足既一餐🥰二人套餐➽seafood combo (選3款海鮮)配Lemon Dill Cream Sauce 海蝦🦐♡翡翠螺♡八爪魚仔🦑➽路易斯安那爆谷蟹餅 +$10➽蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯 ➽2杯house wine (可轉無酒精飲品)➽seafood combo (選3款海鮮)配Lemon Dill Cream Sauce我地揀左海蝦🦐翡翠螺同八爪魚仔3樣海鮮都超新鮮😍海蝦實而彈牙 有海鮮味翡翠螺勁大😍😍分量又勁多 大概有8大粒有咬口 點落個sauce度超好食八爪魚仔都好彈牙😚野味個醬偏向fresh 有陣陣lemon味但同時有奶油cream味😍整體好正 食落唔會膩🥳同埋勁多配料例如薯仔 粟米🌽等我都會不停點個醬 點埋個汁一齊食超好食arr😍😍➽路易斯安那爆谷蟹餅蟹餅必點‼️ 蟹絲勁多😍😍一食落口蟹味爆曬出黎 勁濃郁鐘意食蟹食海鮮既必點‼️‼️超推薦➽蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯 超驚喜😍‼️蟹味係超級超級濃每啖都有濃郁既蟹味🤣🤣🤣好似我咁鐘意食蟹既一定要試因為 超! 好! 味! arr🥰➽2杯house wine (可轉無酒
一直都好想食e間餐廳😍
終於同男朋友2個人撐枱腳去食😚🥳高質
有氣氛又好味滿足既一餐🥰

二人套餐
➽seafood combo (選3款海鮮)
配Lemon Dill Cream Sauce
海蝦🦐♡翡翠螺♡八爪魚仔🦑
➽路易斯安那爆谷蟹餅 +$10
➽蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯
➽2杯house wine (可轉無酒精飲品)

➽seafood combo (選3款海鮮)
配Lemon Dill Cream Sauce

超驚喜😍‼️蟹味係超級超級濃
每啖都有濃郁既蟹味
🤣🤣🤣好似我咁鐘意食蟹既一定要試
因為 超! 好! 味! arr🥰

➽2杯house wine (可轉無酒精飲品)
本身餐廳包2杯酒
其中一杯揀左有氣酒 好chill😚😚
另一杯轉左梳打水😚

2022-05-29
2022-05-29 25 瀏覽
慶祝家人的生日到了灣仔的mr crab環境裝修得像到了漁船 很有氣氛叫了一個lunch Menu 牛扒五成熟煎得剛剛好柔嫩得來有肉味 薯條也是新鮮熱辣的的另外也叫了他們的signature Cambo 醬汁選了Mix and match 有三款海鮮 也配有一些配菜 例如薯仔腸仔等 味道很好 就是價錢稍貴
慶祝家人的生日到了灣仔的mr crab
環境裝修得像到了漁船 很有氣氛

2022-05-28 30 瀏覽
美式海鮮袋 #灣仔 #尖沙咀美食 打開地圖搵食,灣仔利東街隔離有間美式海鮮袋餐廳可經OPENRICE網上訂位好方便2人套餐包括自選海鮮配特製醬汁多種新鮮海鮮簡單灼熟後再以濃郁醬汁拌勻一齊食食法幾特別,會有手套可以用手食,感受食物溫度墨魚,魷魚加大蝦,鮮爽蝦肉加上檸檬胡椒既酸中帶辛香,鮮味更加突出呢~墨魚魷魚口感爽口彈牙,口感豐富,食得出好新鮮包一款小吃另跟意粉一碟小吃選了炸雞翼配BBQ醬,一如以往香脆味美,BBQ醬辣甜滋味,啖啖肉食得爽快最後意粉,選了黑松露忌廉海鮮麵,麵身粗而帶彈性,掛汁能力高忌廉黑松醬非常濃郁,每一口都食到醬汁既滑順口感,麵既份量亦非常多食完好滿足#mrcrabbythecaptainshouse #灣仔美食地圖 Mr. Crab by The Captain's House 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖Shop C, G/F-1/F, 74-78 Johnstan Road, Wan Chai #canonphotography
美式海鮮袋 #灣仔 #尖沙咀美食
打開地圖搵食,灣仔利東街隔離有間美式海鮮袋餐廳
可經OPENRICE網上訂位好方便
2人套餐包括自選海鮮配特製醬汁
多種新鮮海鮮簡單灼熟後再以濃郁醬汁拌勻一齊食
食法幾特別,會有手套可以用手食,感受食物溫度
墨魚魷魚口感爽口彈牙,口感豐富,食得出好新鮮

包一款小吃另跟意粉一碟

最後意粉,選了黑松露忌廉海鮮麵,麵身粗而帶彈性,掛汁能力高
食完好滿足

灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2022-05-27 49 瀏覽
#美式海鮮大餐講到食海鮮 屋企兩老偏愛清蒸海上鮮 我就鍾情西式烹調 今晚同閨蜜食二人套餐 $768 包兩杯酒🥂 海鮮當然係主角 加埋前菜加埋pasta 相當飽肚-🦪法式煮青口 加$30呢個名義上係前菜 其實份量都唔少 白酒牛油汁味道清香 入口油潤 同青口好搭 配焗蒜蓉法包 貫徹法式風格🇫🇷 -🦞Seafood combo九款海鮮裏面揀三款 配特色醬汁 我哋揀咗矜貴龍蝦仔 翡翠螺🐚有嚼勁 八爪魚仔🐙爽口彈牙 配菜多而顏色靚 有薯仔🥔 腸仔🥠 粟米🌽 食住海鮮飲啖酒 不愧係令人陶醉嘅美食🥰 令人享受嘅氣氛🥳-🦀蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯蟹肉蟹膏同南瓜汁嘅味道糅合得好好 少少香甜 少少蟹膏豐腴 飯粒柔潤 今晚一於將膽固醇拋諸腦後 食晒先算😝-📍Mr. Crab by The Captain’s House灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
#美式海鮮大餐

🦪法式煮青口 加$30

🦞Seafood combo

🦀蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯

今晚一於將膽固醇拋諸腦後 食晒先算😝
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2022-05-27 226 瀏覽
海鮮迷又出動!今晚又再探訪灣仔的蟹先生餐廳以船艙作主題,樓高兩層,設有一個巨型魚缸放滿新鮮海鮮有選擇困難症的我決定要一份$768的二人套餐套餐海鮮袋可自選三款海鮮及醬汁!要了八爪魚仔、海蜆及翡翠螺,配上薯仔、粟米及香腸!用美國南方香料浸熟,再加入秘製檸檬胡椒醬料,放在網袋內搖勻後品嘗路易斯安那爆谷蟹餅煎至金黃色,香脆外皮包著滿滿的蟹肉,口感十足蟹肉卡邦尼扁意粉掛汁力高,調味掌握得好套餐有兩杯餐酒,他說紅、白或汽酒
海鮮迷又出動!今晚又再探訪灣仔的蟹先生
餐廳以船艙作主題,樓高兩層,設有一個巨型魚缸放滿新鮮海鮮
有選擇困難症的我決定要一份$768的二人套餐套餐
路易斯安那爆谷蟹餅
蟹肉卡邦尼扁意粉掛汁力高,調味掌握得好
House  wine
套餐有兩杯餐酒,他說紅、白或汽酒
蟹肉卡邦尼扁意粉
2022-05-25
路易斯安那爆谷蟹餅
House  wine
蟹肉卡邦尼扁意粉
2022-05-25 44 瀏覽
📌 Mr.Crab by the Captain House 📍 灣仔 Wanchai📎 @mrcrabhk 之前上網search見到佢地嘅shake shake海鮮好出名!! 🦞 不過今次lunch hour去就食佢地嘅lunch set!!🤓 餐廳設計係海陸風格🌊 有招牌嘅Mr.Crab🦀️ -(👑爲推薦)Grilled N.Z Sirloin with Onion Gravy $168Crab Meat Linguine Carbonara $128 👑 -❥ ❥ Grilled N.Z Sirloin with Onion Gravy呢個係香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁❤️‍🔥賣相超級吸引✨ 西冷牛扒火炙嘅焦香味非常出!!!略嫌肉質有少少乾柴🙈 食落少少鞋🤔不過啲配菜煎得好好食😋✌🏻❥ ❥ Crab Meat Linguine Carbonara呢個大推!!!!♥️🥹 真係好好食😋 首先意粉滿滿蟹肉🦀️ 鋪滿整碟意粉!!食得出蟹肉鮮甜可口✨ Carbonara有乾火腿同芝士片🥹 鹹香味重!!!重點係扁意粉😍 超有咬口✨-▫️味道:4.2/5▪️賣相:4.3/5▫️環境:4.3/5▪️價錢:4.2/5

📍 灣仔 Wanchai
📎 @mrcrabhk

餐廳設計係海陸風格🌊 有招牌嘅Mr.Crab🦀️
(👑爲推薦)

呢個係香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁❤️‍🔥
賣相超級吸引✨
西冷牛扒火炙嘅焦香味非常出!!!
略嫌肉質有少少乾柴🙈 食落少少鞋🤔
不過啲配菜煎得好好食😋✌🏻

呢個大推!!!!♥️🥹 真係好好食😋
首先意粉滿滿蟹肉🦀️ 鋪滿整碟意粉!!
食得出蟹肉鮮甜可口✨
Carbonara有乾火腿同芝士片🥹 鹹香味重!!!
重點係扁意粉😍 超有咬口✨

▫️味道:4.2/5
▪️賣相:4.3/5
▫️環境:4.3/5
▪️價錢:4.2/5
▫️服務:4.3/5
▪️Overall:🌕🌕🌕🌖

🔍#CY灣仔 #CY主題餐廳 #CY意粉 #cy牛扒
🔗 #wanchaifood #wanchai #灣仔 #hongkongfood #hkfood #香港food #hkfood #mrcrabbythecaptainshouse #mrcrab
2022-05-24 1207 瀏覽
假日想去食好西,原來Mr Crab都有brunch食,有8款餐點可以揀,價錢合理,每款價錢都係劃一$128~▪️美國露荀黑松露野菇燴意大利飯🍚黑松露味好香,意大利飯食落有質感,口感濕潤creamy,啖啖飯都充滿松露香味,而野菇份量都好多,仲有兩條露荀添!▪️路易斯安那寶石💎升級版嘅Benedict Egg,傳統最底層係用鬆餅,呢度用左蟹餅取代!蟹餅好驚喜,煎得好香脆,重點係好足料,每啖都充滿一絲絲嘅蟹肉,配上水波蛋+煙三文魚,伴碟仲有牛油果沙律,真係大滿足~十分推薦!+$20 upgrade to set drink🍹菠蘿汁酸酸甜甜,好開胃+$45 with Daily Soup and Daily Dessert🍅蕃茄湯好濃郁,飲到好多蕃茄蓉,真材實料🍰Cappuccino cheese cake 聞落已經好香,食落咖啡味重,而且唔會好甜!口感柔軟順滑,整體一啲都唔甜膩,食落好有驚喜!

▪️美國露荀黑松露野菇燴意大利飯🍚

▪️路易斯安那寶石💎

+$20 upgrade to set drink
🍹菠蘿汁酸酸甜甜,好開胃

🍅蕃茄湯好濃郁,飲到好多蕃茄蓉,真材實料

🍰Cappuccino cheese cake
午餐
約左好友週末來灣仔一聚,離不開食吓好嘢,吹一大餐水。好友book 左枱吾使我粗心搵地方食嘢Mr. Crab by Captain’s 位置超正,港鐵行過去都吾使五分鐘, 方便到爆。我印象中餐廳已經開咗頗耐,入到去都覺得裝潢有點舊,但仍然保持乾乾淨淨,店員尚算有禮,感覺不錯。雖然餐廳主打海鮮,但我們也不想吃得太heavy , 所以楝了weekend 先有嘅Brunch SetAdd $45 Upgrade Soup and Dessert 是日餐湯是蕃茄湯,質感濃稠,香濃、溫度足,酸味相當突出,越飲越開胃。我點了signature Mr. Crab All day breakfast $128材料也大墟頭,有炒蛋、煙肉、焗豆、豬肉腸、煙三文魚、蟹餅、炒蘑菇、薯餅、多士、牛油果、粟米沙律等,基本上All day breakfast 所以的元素也齊全。不過我最鍾意就有兩個元素一:蟹餅超鮮甜,蟹肉一絲一絲,只可惜只有一口份量實在太少。二: 粟米沙律主角是粟米,還有切到均一的三色椒和洋蔥,只以少量橄欖油調味,味道清甜,口感爽脆,加埋牛油果一切食,簡單又好味。朋友揀了「西班牙文蛋餠 」拌牛油果、栗

約左好友週末來灣仔一聚,離不開食吓好嘢,吹一大餐水。

好友book 左枱吾使我粗心搵地方食嘢

Brunch Set

我點了signature

材料也大墟頭,有
一:蟹餅

超鮮甜,蟹肉一絲一絲,只可惜只有一口份量實在太少。
二: 粟米沙律

朋友揀了「西班牙文蛋餠 」

拌牛油果、栗米沙律
雖然非鑊仔上枱,但也看到外面微帶焦香,
正宗西班牙蛋餅做法,同樣地加入了洋蔥、蔥仔、西班牙香腸,令單一的烘蛋口感更豐富,亦因為西班牙香腸增了不少咸香,一個人食都幾膩下,建議開心share 。

甜品是 Coffee Cheese cake

New York cheese cake 質感,我本身麻麻,所以成為好友福利,佢話咖啡味幾香,亦不太甜,迅間食到清碟。

我就以cappuccino 作結

大大杯cappuccino, 不偏酸、也不苦,口道大眾化,如果係因為啲嘢挑剔,都可以話奶泡打得唔夠丰厚,其實系pass 嘅。
2022-05-22 61 瀏覽
weekend 同朋友chill 左,食海鮮開心下既好地方!❤️Seafood Combo 有12款海鮮可以自己揀配料,同埋3款醬汁~揀左八爪魚仔+小墨魚+海蜆配Lemon Pepper Sauce 職員會幫手shake shake shake 完再打開海鮮袋,海鮮mix 個source 鮮味十足,仲有粟米 薯仔 腸仔等等配料,都好好味~🧡蟹肉盤膏南瓜意大利燴飯 好鮮甜既意大利飯,意大利飯吸左好多高湯,質地軟淋,仲有好多一絲絲既蟹肉,鮮甜好味💛焗意大利腸芝士條 酥皮包住意大利腸再包住芝士條,咬開仲可以拉絲拉到好長,好高質!!

2022-05-22 138 瀏覽
灣仔,出名餐廳林立,種類繁多😎今日諗住來個靜靜地一人lunch,就去試Mr. 🦀 Crab啦。之前都有食佢係尖沙咀既seafood dinner,但灣仔分店就未試過,一於衝入去食個lunch先。差不多中午1點,不用等位,直接入座,見到餐廳都起碼有80%滿座,心諗應該不錯😎午餐菜單,睇來選擇也不錯,餐配有沙律及飲品,價錢可接受。睇名,似似地Fusion菜,上到桌面,第一啖食落雞肉質感超級乾身,完全無味,伴菜沙律又好咸..🥲總括來說,灣仔Mr. Crab的午餐,可一不可再,晚餐的話都需要一點勇氣再敢嘗試,很失望
灣仔,出名餐廳林立,種類繁多😎

午餐菜單,睇來選擇也不錯,餐配有沙律及飲品,價錢可接受。

泰式海南雞米飯漢堡

2022-05-17
2022-05-22 35 瀏覽
屹立灣仔多年人氣Mr. Crab 🦀環境裝修好似船艙 佈置充滿美國海洋氛圍沿着木樓梯走上2 樓餐廳有種探索感喺呢度食海鮮好有feel -⟡ Set For Two $768 ⟡-海鮮袋好大一包💙自選3 款海鮮 (小龍蝦、藍青口、墨魚仔)醬汁選擇咗 Mr. Crab Cajun Sauce (辣度mild)店員會喺你面前shake勻 睇落都好重手擺上桌一打開袋勁香呀醬汁好惹味 唔會蓋過海鮮嘅鮮味 好match👌🏻仲有索晒啲汁嘅薯仔、香腸同牛油粟米水牛汁脆炸雞翼鍾意水牛汁酸辣開胃 加上雞翼夠脆就好好食配香芹條及紅蘿蔔 清新一下口感 黑松露海蝦忌廉汁寬條麵醬汁好creamy 夠濃夠重口味寬條麵軟度適中 完美掛汁✨蝦仁爽口 加上蘑菇洋蔥 配搭也是完美✨包兩杯House wine食海鮮配 White wine 就最 perfect🥂
屹立灣仔多年人氣Mr. Crab 🦀
環境裝修好似船艙 佈置充滿美國海洋氛圍
沿着木樓梯走上2 樓餐廳有種探索感
喺呢度食海鮮好有feel
⟡ Set For Two $768 ⟡
海鮮袋好大一包💙
自選3 款海鮮 (小龍蝦、藍青口、墨魚仔)
店員會喺你面前shake勻 睇落都好重手
擺上桌一打開袋勁香呀
醬汁好惹味 唔會蓋過海鮮嘅鮮味 好match👌🏻
仲有索晒啲汁嘅薯仔、香腸同牛油粟米

水牛汁脆炸雞

蝦仁爽口 加上蘑菇洋蔥 配搭也是完美✨

包兩杯House wine
食海鮮配 White wine 就最 perfect🥂
2022-05-21 120 瀏覽
同老婆行下街影吓相,順道黎朋友介紹嘅美國餐廳食海鮮。餐廳有圍裙同手套供應,大大減低整污糟件衫嘅機會,食得特別爽!二人餐,海鮮組合揀左新鮮大隻海蝦、多肉嘅馬尼拉蜆、爽肉有口感嘅翡翠螺。美式其中一種食法係加入醬汁喺袋入面搖勻,招牌辣汁、海鮮、美國薯仔、粟米,酸甜辣勁好味!個friend話主菜必要叫招牌Crab cake,蟹肉豐富,炸得香口,果然係不可錯過嘅菜式。飯同意粉,我會揀意粉,仲要係闊條麵,呢碟黑松露忌廉汁海蝦闊條麵勁香香滑忌廉汁,啖啖都有黑松露味道,蝦肉已經剝殼,懶人最方便,而且新鮮爽口,我一個人食晒都仲得。可能美國菜比較濃味,我覺得配搭餐飲可樂最啱feel

Crab  cake
黑松露忌廉汁海蝦闊條麵
可能美國菜比較濃味,我覺得配搭餐飲可樂最啱feel
Crab  cake
黑松露忌廉汁海蝦闊條麵