2022-05-31
朋友生日適逢又有番晚市堂食, 梗係要出去開心下! 朋友指定要去灣仔Mr. Crab by The Captain's House 食海鮮袋, 之後再去酒吧飲野慶祝。依間Mr. Crab裝修真係幾靚, 仿船艙feel, 門口仲有大玻璃缸養住活海鮮。每枱已經準備好圍裙, 手套,隨時可以開餐~ 如果兩個人黎, 我覺得最岩就叫依個二人餐, $718有頭盤, 三種海鮮既海鮮袋, 仲有個主食。海鮮袋我地揀左翡翠螺,海蝦同埋活蜆, 我地中意食辣所以盲揀左唯一帶辣既Mr. Crab Cahjun Sause🤤店員shake完個海鮮袋, 一打開勁香噴噴! 聞到口水都流埋~ 佢地D海鮮真係新鮮, 唔係雪藏野, 海蝦彈牙結實, 活蜆鮮甜, 翡翠螺鮮味, 雖然大大隻但就彈牙唔會韌, 不枉我地特登過海食呀~~袋入面仲有粟米, 薯仔同埋腸仔, 本身佢D栗米都好甜, 薯仔係原粒細細粒口感岩岩好又香, 仲有因為撈左個汁, 辣辣地又惹味, 堅係好好食!而且份量都多, 每款海鮮有10隻, 加埋薯仔彩同栗米, 其實已經飽左大半。Crab Cake強烈建議要加$10叫依個CRAB CAKE, 有五件一口SIZE, 外表金黃鬆
每枱已經準備好圍裙, 手套,隨時可以開餐~
Crab Cake
強烈建議要加$10叫依個CRAB CAKE, 有五件一口SIZE, 外表金黃鬆脆, 入面係滿滿既蟹肉, 食到全部一絲一絲既口感, 勁香濃蟹鮮味, 不負Mr. Crab之名。
蟹肉蟹膏南瓜意大利飯
意大利飯既口感岩岩好, 軟硬適中, 南瓜既香甜同蟹既鮮味好夾, 成個味道好BALANCE, 醬汁已經完美融入飯粒, 估唔到除左海鮮袋之外, 熱食都一樣出色。
依度仲有好多酒款, 因為仲有下場, 我地只係叫左汽水, 佢仲會比埋冰底, 天氣咁熱, 飲落真係透心涼!