2021-10-23 170 瀏覽
放工去尖沙咀睇戲,入場之前吃一頓豐富晚餐,唔使急最緊要快!韓國人妻上網找到了戲院附近的 真鮨。期間推介金池魚 $198店員服務有禮貌,誠懇推介我們吃 seasonal specials 的原條刺身金池魚。原條金池魚刺身,擺盤優美,充分體現了日本料理的講究,刺身肉質鮮嫩甜美,入口淡淡甘甜,魚肉肉身油分高,每口都充斥著池魚香氣。新鮮活刺身師傅即劏即食,保證新鮮,好味到不得了,令人一再回味。炸河蝦 $48另一款小食推介炸河蝦,顏色鮮紅,滿嘴都是酥脆。炸河蝦非常美味,連殼炸得酥酥脆脆的,肉肥好吃又嫩,作佐酒小食一流,日本人說多吃可以補充鈣質耶。燒法式鴨肝多士 $138燒法式鴨肝,口感外脆內軟,入口即溶,表層燒至焦黃香口,中間封住油潤,質地柔軟。配搭多士的酥脆,味道更加有層次。燒豆腐串 $28自家秘製醬汁味道獨特,燒豆腐烤過後,醬汁更加入味,烤至酥脆的豆腐表皮,獨有的豆香味,不錯。水信玄餅 $28最後吃過美味的甜品就圓滿了,水信玄餅配黑糖,透明如水晶,入口即化。灑上黃豆粉再淋上黑糖糖漿,天然甜味,很喜歡這款傳統的日本美食。

期間推介

水信玄餅 $28

• 金池魚
  • 燒法式鴨肝多士
2021-10-16 164 瀏覽
呢間喺Donki斜對面嘅小店地方唔大, 有二十幾個位, 但枱同枱之間會有去到天花板嘅partition隔開, 所以坐得好舒服✨夜晚做omakase, 午巿除咗有丼飯定食之外仲有幾款蛋包飯🍛 明太子蛋包飯啲蛋幾滑, 而且汁超creamy🙃 每個餐仲可以追加多份壽司, 個人推介都幾厚切嘅劍魚腩壽司✨返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#明太子忌廉天婦羅蝦蛋包飯 ($88)#劍魚腩壽司 ($28)_____________

每個餐仲可以追加多份壽司, 個人推介都幾厚切嘅劍魚腩壽司

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#明太子忌廉天婦羅蝦蛋包飯 ($88)
#劍魚腩壽司 ($28)
_____________
  • 明太子忌廉天婦羅蝦蛋包飯
  • 劍魚腩壽司
2021-10-13 1391 瀏覽
今日開始有d轉涼,另外諗起喺日本嘅日子,所以專登去尖沙咀搵一間出色嘅居酒屋食晚飯。呢間餐廳叫Moshi Moshi, 一入去就好有日本嘅感覺,位唔算多如果要去真係要提早預訂。 一入去見到有新鮮日本真蠔,即刻叫咗兩隻來試一試。真好又大隻又重蠔味呢個價錢真係超值。餐廳之後推薦左一條原條金池魚刺身,佢真係將成條新鮮金池魚片成刺身薄片,睇得出好考功夫。壽司當然唔少得,分別叫咗帆立貝, 活赤貝同埋火炙三文魚腩同火炙左口魚邊壽司,帆立貝同活赤貝十分新鮮,鮮甜兼大件。三文魚腩同左口魚邊油份充足,火炙之後油香出曬來,好想食多幾件。再來就係我最愛既鵝肝多士。鵝肝外脆內軟,入口即溶,而且有獨有嘅鵝肝香味真係好正,配上香脆嘅多士真係絕配。串燒我哋就叫咗豚肉蘆筍串,燒牛舌串,鹽燒雞翼串同埋燒明太子啡菇。每種串燒都真係即燒,熱辣辣。而且都唔會燒得太過龍。我最愛就係燒明太子啡菇,咸香既明太子配上juicy既大啡菇,呢種味覺衝擊真係好值得去一試。呢間餐廳真係令我好似身處日本咁,希望可以快啲開關恢復返正常生活。

餐廳之後推薦左一條原條金池魚刺身

串燒我哋就叫咗豚肉蘆筍串,燒牛舌串

2021-10-11
2021-10-07 194 瀏覽
和朋友慶祝生日,她選擇了這兒,說是她的飯堂之一。雖然座位有些窄,但在市區的日本餐廳大部份都是如此,可以接受的。叫了一些小食,雞泡魚乾和平時食開的差不多水準,好香口。清酒煮蜆,都是同食開的水準相近,除咗個湯,試過在其他食肆會飲埋,這個可以再鮮甜些。叫了各式各樣的魚生,都是在枱上的手寫menu選擇的,這個我會推介!夠新鮮👍🏻個蝦頭用左嚟煮麵豉湯,超鮮甜!朋友建議每次來的時候可以在這個手寫牌選擇魚生:串燒雞翼,一般:這份鵝肝多士有驚喜!叫鵝肝比想像中大件,肥美可口😋😋這個水信玄水餅,清清地都幾得意,好似食啫喱咁。
和朋友慶祝生日,她選擇了這兒,說是她的飯堂之一。

叫了一些小食,雞泡魚乾和平時食開的差不多水準,好香口。
雞泡魚竿

清酒煮蜆

魚生

個蝦頭用左嚟煮麵豉湯,超鮮甜!
鮮蝦麵豉湯

朋友建議每次來的時候可以在這個手寫牌選擇魚生:

串燒雞翼,一般:
燒雞翼

這份鵝肝多士有驚喜!叫鵝肝比想像中大件,肥美可口😋😋
鵝肝多士

這個水信玄水餅,清清地都幾得意,好似食啫喱咁。
信玄缺餅
2021-09-03
生日
魚生
鵝肝多士
2021-10-06 195 瀏覽
是甘的 我係Moshi Moshi 嘅長期粉絲,持續每個月幫襯左1.5年由今年9月再番食果次開始,就知道唔對路之前超好味嘅軟殼蟹丼,以前超級juicy,而家又乾又細👎🏼👎🏼👎🏼之前食嘅壽司拼盤,由劍魚腩同另外一隻貴魚,而家變咗唔新鮮嘅三文魚👎🏼👎🏼甲羅燒- 苦味 ,餅乾原塊上,無誠意👎🏼今次係換左新師傅後再黎多次, 再次確認再次失望,再見Moshi Moshi🥺好傷心😢常客完全食得出好大分別😢回憶總是美好的, 以前果位師傅😩好掛住你呀🥺🥺🥺

由今年9月再番食果次開始,就知道唔對路

甲羅燒- 苦味 ,餅乾原塊上,無誠意👎🏼

回憶總是美好的, 以前果位師傅😩好掛住你呀🥺🥺🥺

蟹霸丼
清酒煮蜆
甲羅燒
2021-10-05 672 瀏覽
食日本嘢最重要最重要都係一個字: 鮮🔥比起其他國家似乎日本菜最需要比較嘅除咗係味道之外就係新鮮程度,因為會好直接反映左食材嘅質素😱😱😱 所以貴嘅餐廳故知然有佢嘅真理🤑尖沙咀絕對係各式各樣國家菜嘅臥虎藏龍地方,所有高尚高級嘅餐廳遍布林立,想食邊一個國家嘅菜都有上盛之選真鮨MoshiMoshi 就係其中一個自己食過覺得高級嘅魚生餐廳。 所有食材當然要係極上嘅新鮮,所以唔使再調味已經係刺身界嘅米芝蓮牡丹蝦刺身 🦐 ————— 新鮮油極品嘅牡丹蝦刺身最緊要嘅當然係晶瑩剔透嘅蝦肉同埋鮮紅嘅身體,賞心悅目之餘隱隱約約仲感受到海洋嘅氣息,趁新鮮而且帶有餘冰嘅狀態下立即配合買自家製嘅顆粒Wasabi同極品醬油點埋一齊食更加感受到享受呢兩個字🤩🤩爽滑之餘更有甜甜地嘅味,感覺就好似甜蝦嘅放大版,該有嘅鮮味都融入左。最後當然唔好放過蝦頭,裏面除咗仲有少量嘅蝦肉之外仲有鹹鹹甜甜嘅蝦膏,真正嘅愛蝦仁是絕對唔會錯過任何一忽😏😏秋刀魚刺身——— 千祈唔好以為秋刀魚只會出現睇罐頭或者定食,連刺身都可以做埋確係令人大開眼界,自己都未食過秋刀魚刺身。魚唔係好大條但肉都可以開到唔少,哈哈紅紅夾落去都相對結實,呢一款魚可以點
食日本嘢最重要最重要都係一個字: 鮮🔥

秋刀魚刺身——— 千祈唔好以為秋刀魚只會出現睇罐頭或者定食,連刺身都可以做埋確係令人大開眼界,自己都未食過秋刀魚刺身。魚唔係好大條但肉都可以開到唔少,哈哈紅紅夾落去都相對結實,呢一款魚可以點配合埋嘅酸汁提升鮮味又得,焦點返Wasabi帶出甜味亦都得,整體鹹鹹地嘅感覺非常特別,基本上每一款魚都有佢特別嘅地方,秋刀魚最特別嘅莫過於濃烈嘅魚味

帆立貝壽司—— 食完刺身就輪到壽司環節,最矚目嘅相信就係帆立貝,個體唔大但肉身厚實,輕輕一燒更加帶出火烤味道,半生半熟嘅狀態絕對係一貝兩味❤️‍🔥❤️‍🔥除咗甜之外仲可以感受到熟同生嘅不同質感,實中帶軟,一試難忘

最後更加要推薦豪華招牌菜

燒法式鵝肝多士——— 大大嚿嘅鵝肝又厚又紮實,啱啱燒完嘅氣味令人難以抗拒,篤一篤已經感受到外層脆裏面就係濃郁細滑嘅鵝肝。當然唔少得脆卜卜嘅多士,兩者質感非常唔同但啱啱好可以融為一體。鮮甜肥美絕對係不二嘅形容詞💘

最後食日本嘢當然唔少得叫返杯梳打清新吓🍇🍇🍇🍇🍇 最貼切嘅當然就係巨峰提子梳打,唔太甜絕對係加分嘅地方,更加帶嚟清新口氣同味蕾嘅最好飲品💨💨💨
  • 法式鵝肝多士
  • 牡丹蝦刺身
2021-10-05 87 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕間唔中都會想食下日本嘢嘅,尖沙咀依間比較高級嘅日本餐廳真係好啱喺度放鬆一下,😍入邊嘅環境好relax,而且音樂柔和,好啱同一兩個朋友仔一齊喺度食飯!😏我哋係預先訂咗枱嘅,😆所以唔使等位就已經有得坐,今次食日本嘢就唔食定食啦,雖然佢嘅定食都好吸引,🥰但係今次嚟嗰單點,感覺更精緻!🤪依個擺盤係唔係好靚呢,😊佢就係牡丹蝦刺身同埋秋刀魚刺身,😇牡丹蝦好大隻,係新鮮而且爽彈口感,🥰唔使點豉油都已經好好味!秋刀魚刺身我都係第一次食,🥳口感好特別,有少少似吞拿魚嘅口感,😏將秋刀魚刺身點少少汁,味道更加突出!😝食日本嘢梗係要食下串燒啦,🤣今次嗌咗雞翼同埋牛舌心串燒,燒得啱啱好!兩者比較我會鍾意食牛舌心,😎厚度啱啱好,🥸而且亦有口感!最後嚟返個水信玄餅作為甜品,😝😝為成個日本晚餐作一個完美嘅句號!😛🌕最後MoonMoon好滿意依度嘅刺身,因為係真係新鮮嘅刺身,🤣而且秋刀魚刺身喺其他地方比較少有,如果再嚟,我都一定會再次選擇秋刀魚刺身🌕
🌕Hello我係Moon🌕

我哋係預先訂咗枱嘅,😆所以唔使等位就已經有得坐,
今次食日本嘢就唔食定食啦,雖然佢嘅定食都好吸引,
🥰但係今次嚟嗰單點,感覺更精緻!🤪

依個擺盤係唔係好靚呢,

食日本嘢梗係要食下串燒啦,🤣今次嗌咗雞翼同埋牛舌心串燒,
燒得啱啱好!兩者比較我會鍾意食牛舌心,😎厚度啱啱好,
🥸而且亦有口感!

最後嚟返個水信玄餅作為甜品
😝😝為成個日本晚餐作一個完美嘅句號!😛

2021-09-17 164 瀏覽
叫了一客 $212火炙壽司拼盤餐牌上列明包含咩款式, 有較貴既和牛, 松葉蟹就列係最前 點知收到既係蟹柳…一件蟹柳壽司頂松葉蟹壽司…和牛壽司都不見蹤影… 點解就係最貴個2件冇左?落單時, 待應冇mention會唔同款Menu都冇寫會變動款式 追問下, 佢話和牛, 松葉蟹未整好… 之後先上返, replace個2件送俾我地會咁既咩? 如果係, 點解唔放低時講明? 好啦, 等左好耐, 上埋個2件, 圖中既完整松葉蟹變左蟹碎… 最尾埋單, 我問返In charge, 佢話係新師傅, 做錯禾…你師傅新, 唔係理由, 咁岩就係錯左最貴個2件…如果個客冇留意, 和牛, 松葉蟹咁就冇左… 無言
叫了一客 $212火炙壽司拼盤

餐牌上列明包含咩款式, 有較貴既和牛, 松葉蟹就列係最前

點知收到既係蟹柳…一件蟹柳壽司頂松葉蟹壽司

和牛壽司都不見蹤影…

點解就係最貴個2件冇左?

落單時, 待應冇mention會唔同款
Menu都冇寫會變動款式

會咁既咩? 如果係, 點解唔放低時講明?

無言
開開心心訂定枱食飯,去到見到full house,侍應話有枱就走等一陣,等左15分鐘都冇客走,又冇人理我地,再問下又話有兩枱就走,點知原來單都未埋,姐係訂左位但冇留到枱。都算啦,同侍應講點解冇留位,佢就話我地遲左5分鐘所以唔留,但我哋打電話訂位個陣從來冇提到5分鐘枱都唔留,態度仲好惡劣。個日仲要落大雨,嘩真係第一次聽原來遲幾分鐘就會冇枱,又冇打電話問我地黎唔黎。其實等位就好小事,但應該一開始講定要等大約幾耐,冇枱應該一早講,我地就唔洗係咁等,會轉場食第二間,lunch time得一個鐘食飯時間,咁樣等法又一肚氣,真係不可一不可再!

2021-08-31
2021-07-22 414 瀏覽
在openrice見到極多好評後選了這間餐廳吃生日飯。一入餐廳,環境有點逼,可能尖沙咀關係,地方細小,不過還可接受。叫了兩個壽司拼盤,還有其他食物(忘了拍照)。大概有一半是好食。有一半是感覺不新鮮。鰻魚,吞拿魚腩,帶子是好食的。但魚肉得部分切得過厚,飯亦太少,真的是扁平的薄薄一層,壽司紫菜是淋的。最好笑的是,食到一半有其他東西送來,店員將我們其中一盤的壽司夾去另一盤拼在一起,我以為自己是在吃中餐😅😅😅服務其實幾好,都幾常添茶,是拼在一起奇怪了。總括而言,性格比偏低,這個價錢我期望質素會好點。亦可能我們叫錯了東西,如果叫鰻魚飯那些可能會好吃點。

2021-06-11
生日
2021-06-25 409 瀏覽
Back again, but for lunch this time😍Ordered the seared flounder, scallop, ikura and sea urchin donburi off their lunch set menu (hkd 118) which was great value for money. The rice was topped with four thick slices of flounder (a tad too thick though so could have used more blow-touching to achieve that melt-in-your-mouth effect), three pieces of scallop, sea urchin (nice flavour, didn’t taste artificial or bitter) and a spoonful of ikura (had too much of a fishy taste though). We couldn’t resist

We couldn’t resist ordering a couple a la carte menu items as well
2021-06-18 145 瀏覽
Think I have just found my new favourite sushi place in Tsim Sha Tsui! Everything was super fresh with the perfect fish-to-rice ratio and the rice was seasoned just right and packed just right such that each piece holds their form without being too dense.The roasted flounder could literally melt in your mouth! And the roasted cuttlefish was delicious as well😍 My favourite was the red shrimp, that sweetness was incredible! Also love how they made small cuts on the yellowtail to make it extra tend

The roasted flounder could literally melt in your mouth! And the roasted cuttlefish was delicious as well😍 My favourite was the red shrimp, that sweetness was incredible! Also love how they made small cuts on the yellowtail to make it extra tender.

The ox tongue was of great quality too!
And their tomato salad added a lovely refreshing touch to the meal! Love the balsamic-y seasoning!

火炙三文魚Roasted Salmon HKD 14

火炙左口魚裙邊Roasted Flounder HKD 20

火炙魷魚Roasted Cuttlefish HKD 20

燒鰻魚Roasted Eel HKD 28

油甘魚Yellowtail HKD 16

赤海老Red Shrimp HKD 28
番茄沙律 tomato salad HKD 38
鹽燒牛舌心Ox tongue HKD 58
2021-06-12 366 瀏覽
雖然M痛唔係好食得生冷嘢,不過同事生日,點都要一齊食餐生日飯慶祝🎊😊✨少少感受:💛食物🔹極上火炙海鮮丼(左口魚、魷魚同帶子)[同事order]✅左口魚有入口即溶效果🤩✅帆立貝刺身雖然唔係好夠厚,不過都係鮮甜🟢魷魚就中規中矩,厚度夠但唔算好甜🤭🟢同事係女仔,佢覺得飯嘅Size好夠飽😂不過佢好細食,我自己眼見覺得男仔食多數唔夠飽🤫🔹三文魚腩+劍魚腩✅刺身解凍時間夠,唔會食落有冰🤣🟢唔係話食落眼前一亮嗰種,算係正常水準🤫❤️餐廳環境🟢人唔多,坐得舒服🧡店員🟢態度好,係咁主動加茶🤣始終M痛搞到無胃口,希望儘快痛完可以再食啦🤦🏻‍♀️

✨少少感受:

💛食物

🔹極上火炙海鮮丼(左口魚、魷魚同帶子)[同事order]

✅左口魚有入口即溶效果🤩

✅帆立貝刺身雖然唔係好夠厚,不過都係鮮甜

🟢魷魚就中規中矩,厚度夠但唔算好甜🤭

🔹三文魚腩+劍魚腩

刺身解凍時間夠,唔會食落有冰🤣

🟢唔係話食落眼前一亮嗰種,算係正常水準🤫

❤️餐廳環境

🟢人唔多,坐得舒服

🧡店員

🟢態度好,係咁主動加茶🤣

始終M痛搞到無胃口,希望儘快痛完可以再食啦🤦🏻‍♀️
2021-05-17 372 瀏覽
正正常常 冇話特別好食 亦都唔系差 兩個人扣左OpenRice coupon $955 本身當日俾龍蝦粥吸引 但賣曬 如果大家想食可能要提前打去問定 都系食一次就夠了😂😂😂😂
2021-05-12 255 瀏覽
當工作做到好攰...又唔想做既時候,都真係好需要一餐開心既晚餐 !! 解一解工作既唔開心...隻佬今晚帶我黎呢道係正 ! 佢話開心要開酒,唔開心都需要,好啦...唔識飲既我...都需要一支好酒!獺祭既二割三分果然好酒,米香~但當然...一啖之後都係俾番隻佬,唔好浪費!活赤貝+三文魚刺身,今晚佢係同我散心...當然叫我想食架啦!赤貝勁甜,三文魚夠肥,勁正!珍寶赤海蝦壽司 + 珍寶馬刀貝壽司,貝同蝦都勁鮮甜!個馬刀貝火炙完更香😋 我覺得佢比刺身更甜蔥吞拿魚蓉壽司+炙燒劍魚腩壽司,魚蓉唔夠肥,反而炙燒劍魚腩,入口即溶,成口都係油,大愛呀 !!炙燒三文魚壽司+芥末八爪魚壽司,三文魚我隻佬唔係好鍾意,但我次次都難逃佢既誘惑,今次叫左灸燒,師傅選既位置好好,又係燒完油份好多,雖然未至於係入口即溶,都好正。另外一個八爪魚隻佬話好正,有咬口,芥末可以多少少就完美。清酒煮蜆,呢個份量有點少,但蜆肉唔瘦,湯底清甜幾好。你睇下隻蜆幾肥,正 !!燒青椒仔串 / 燒明太子啡菇 / 汁燒雞肉大蔥串 / 蒲燒鰻魚串 / 鹽燒雞翼串,呢個只係想講下個燒明太子啡菇好有驚喜 !! 每一口都係汁,勁正 !! 配合個明太子,
珍寶赤海蝦壽司 + 珍寶馬刀貝壽司,貝同蝦都勁鮮甜!
個馬刀貝火炙完更香😋 我覺得佢比刺身更甜
清酒煮蜆,呢個份量有點少,但蜆肉唔瘦,湯底清甜幾好。

你睇下隻蜆幾肥,正 !!
燒青椒仔串 / 燒明太子啡菇 / 汁燒雞肉大蔥串 / 蒲燒鰻魚串 / 鹽燒雞翼串,呢個只係想講下個燒明太子啡菇好有驚喜 !! 每一口都係汁,勁正 !! 配合個明太子,估唔到係咁夾。要壇既係個雞肉大蔥串,佢地兩者冇溶合,如果用雞肉包住個大蔥先串起,咁成件事應該會唔同左 !! 依家完全係做唔到朋友。

環境好舒服 ~