2021-03-27
日本美食向來都係我既至愛之一,食極都唔會厭。每次食到好味當然會同大家分享一下。今次呢間係喺尖沙咀金巴利道。日本櫻花鵝肝多士擺盤好靚,以花為主題,佈滿了菊花花瓣,鵝肝上面亦放了食用花,感覺矜貴,而且充滿少女感。鵝肝好大件及厚身,煎得金黃少少脆,外脆內軟,入面非常嫩滑,鵝肝的油香完全鎖在入面,好難得,上面有櫻花味醬,微酸,中和鵝肝嘅油膩感,連同法包多士一齊食,口感豐富。清酒煮蜆份量都好多,數過蜆既數有成17隻,而且每隻都係大隻,蜆同湯都十分清甜,而且蜆既擺放都好有心思,一隻疊一隻,整齊排放得好似一朵花咁,賣相一流。壽司一共點了8款壽司,4款魚生,3款火炙,1款軍艦。帆立貝特大又新鮮,一啲腥味都冇,十分之難得,同樣甜蝦都是十分之大隻,同平時吃的真是很不同,非常鮮甜。火炙壽司最出色係左口魚邊壽司,外貌不特別吸引,不過入口即溶,絕對值得試。另外,吞拿魚茸軍艦亦好好吃。呢間餐廳係朋友介紹,雖然係一間小店,不過絕對比其他一啲已經好出名嘅店舖有過之而無不及,有機會一定再嚟光顧。
日本櫻花鵝肝多士
清酒煮蜆
壽司
一共點了8款壽司,4款魚生,3款火炙,1款軍艦。