2021-04-19 205 瀏覽
嗌咗牛肉他他、牛扒、意粉,食物味道都真係唔錯👍🏻可惜價錢偏貴🤫我哋叫咗個龍蝦闊條麵好硬身好似未煮熟咁,不過店員就話傳統意大利做法係咁可能係我哋食唔慣啦~除咗呢個闊條麵其他食物都好味!最欣賞係個蛋黃面超濃郁~ honey chick wing 都好正!!而且環境黎講真係算幾高質~我哋當晚去到冇乜人~我哋10幾個人同朋友慶祝生日都唔怕嘈到人地~甜品就嗌咗個阿華田奶凍~算中規中矩~佢下次會再試吓其他甜品😜

2021-04-13 185 瀏覽
今晚同左一班朋友去食飯,特登去左灣仔區試一間新餐廳!灣仔有條酒吧街,入夜後周圍都係熱鬧氣氛週末既夜晚黎到依邊,間間餐廳都好多人啊我地入左一間西餐廳,環境好chill好簡約,氣氛好relax我地參考完menu之後就叫左幾樣野食啦香橙八爪魚沙律,用左芝麻醬醬汁,沙律菜好爽甜好新鮮!八爪魚好爽嫩加上香橙感覺好開胃!生牛肉他他好驚喜入口好似吞拿魚蓉,鮮香無腥味!小食拼盤夠哂朋友share啦!我最愛水牛城雞翼!醬汁濃香,雞翼好juicy!主菜叫左medium well豬鞍排,入口香嫩好鬆香,完全唔乾!意粉滿口醬汁,入口好彈牙仲有蟹肉既鮮味
週末既夜晚黎到依邊,間間餐廳都好多人啊
我地參考完menu之後就叫左幾樣野食啦
加上香橙感覺好開胃!生牛肉他他好驚喜
  • 蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵
2021-04-13 1079 瀏覽
灣仔向來美食多多,最近又新開了一家西餐廳,環境富有情調,不太嘈雜,很適合與朋友們來這裡聚會晚餐,慢慢聊天。頭盤:▪️𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐨𝐬𝐭𝐚𝐝𝐚  生牛肉他他脆餅牛肉帶些黏黏的感覺,加上脆餅令層次豐富。欣賞調味的鹹度適中,不會搶走生牛肉本身的味道,特別喜歡洋蔥碎的爽辣!各種味道都平衡得很好👍▪️𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐁𝐫𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜𝐚 炭燒椰菜花 配泡菜蛋黃醬很推薦!整晚最喜歡這道菜~蛋黃醬濃郁又帶點辣,十分惹味開胃 。椰菜花有股微焦的香氣,與醬汁很配搭👍份量又多,如果跟幾個朋友share就剛剛好!主菜:▪️𝐁𝐨𝐧𝐞 𝐈𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐩 燒加拿大有骨豬鞍很喜歡豬鞍的熟度 🐷 肉質軟嫩,完美鎖住肉汁,切開來能看到微微粉紅!豬肉本身調味不重,配上清甜的果蓉就剛好了,減膩之餘又多點清新感。▪️𝐅𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵🦞帶子很新鮮,意粉質地頗煙韌,可惜醬汁的龍蝦味不太突出,整體未有太大驚喜。▪️𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 招牌特濃豆腐芝士餅🌟 超級推薦這個招牌甜品!🌟入口是很濃郁實在的豆腐香氣

頭盤:

主菜:
燒加拿大有骨豬鞍

▪️𝐁𝐨𝐧𝐞 𝐈𝐧 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐩 燒加拿大有骨豬鞍

▪️𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 招牌特濃豆腐芝士餅
🌟 超級推薦這個招牌甜品!🌟入口是很濃郁實在的豆腐香氣,很愛旁邊脆脆的糖酥腰果,蛋糕則像豆腐的滑嫩感,兩者形成鮮明對比 。整體很輕盈,不會太甜膩!👍

飲品:
▪️𝐋𝐲𝐜𝐡𝐞𝐞 𝐑𝐨𝐬𝐞🌹
𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘴𝘺𝘳𝘶𝘱, 𝘳𝘰𝘴𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘵𝘦𝘢, 𝘭𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦
▪️𝐓𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝🍸
𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘱𝘶𝘳𝘦𝘦, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯, 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘵𝘦

整體用餐體驗十分愉快,食物美味又精緻,
店員們都很友善,看到食客有需要時都會主動幫忙。如果日後有機會要慶生的話,也會考慮來這裡吃飯!
燒加拿大有骨豬鞍
2021-04-10 196 瀏覽
假日來同朋友食lunch,一早已訂了枱,人流不算太多,可以慢慢傾計都唔會有人趕,環境亦很舒適,服務也是值得稱讚,職員有禮貌,向我地介紹菜式,期間更拎出IPAD SHOW食物圖片比我地睇。順帶一提,之前也試過他們觀塘店,手撕豬肉包好出色,又大份!今次叫了一個all day breakfast 及雞胸沙律。All day breakfast 好大份,茄汁豆有焗過,不是hea 筆出黎個種,蕃茄蘑菇都係炒過,一點都不馬虎! 味道也好食,特別是個面包,很好食的農夫包,更是熱的!沙律也好食,不過汁醬比較多,感覺上肥D,但很看個人口味! 雞胸唔鞋,好食!餐飲可以加錢改茶包茶,侍應是等你食完才上飲品,食野期間都不停自動幫你加水,絕對唔會令你覺得趕客,傾計一流!下次約朋友傾計係一個好地方!

順帶一提,之前也試過他們觀塘店,手撕豬肉包好出色,又大份!

下次約朋友傾計係一個好地方!

All  day  breakfast
2021-04-05
All  day  breakfast
上年草根妹妹同朋友試過Moreish & Malt觀塘分店,一聽到佢哋喺灣仔開咗新店開張🥳,就即刻帶埋屋企人一齊試吓啦!愈食愈有驚喜,由前菜沙律去到主菜都絕對冇得輸💯,特別特別想介紹返36小時慢煮牛肋骨比大家,正!.🐃生牛肉他他脆餅Beef Tartare Tostada($162)牛肉嫰滑下邊配上薄脆,好易入口,但味道可以再濃啲。.🐙BB菠菜香橙八爪魚沙律Octopus Salad (fresh veggie with orange segment, salmon roe and sesame dressing)($138)呢個沙律好有驚喜,賣相靚不特止,味道仲要好豐富。當中八爪魚非常出色柔軟又唔韌,沙律菜淋上醬汁,再加上香橙😍。除咗有生菜🥗,其他配料都好充足,仲有洋蔥🧅、車厘茄🍅、香橙🍊、八爪魚🐙同三文魚子。最後仲加咗胡麻醬,味道酸酸甜甜非常開胃👍🏻。不得不提八爪魚非常柔軟,仲食到鮮味,好出色。.🥩慢煮36小時牛肋骨36 Hours Sous Vide Short Ribs($588)一道滿分嘅主食💯,主廚先將牛肋骨用36小時慢煮🍽,令牛肉依然保持非常粉嫩的顏色🥩,牛肉味夠香濃✨,
🐃生牛肉他他脆餅Beef Tartare Tostada
牛肉嫰滑下邊配上薄脆,好易入口,但味道可以再濃啲。
一道滿分嘅主食💯,主廚先將牛肋骨用36小時慢煮🍽,令牛肉依然保持非常粉嫩的顏色🥩,牛肉味夠香濃✨,肉質保持Juice細滑✨,再配上岩鹽,味道剛剛好🤤,係草根妹妹今年食過最好食嘅牛肉🙌🏻!私心推介❣️!
🍝蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵Fettuccine in Lobster Bisque($178)
整碟菜式嘅主角帶子🌊,有珍寶嘅大小✨,外面呈金黃色🙌🏻,帶少許香脆,中間仲保持半生熟狀態🤤,Excellent! 闊條麵份量不少,每一啖都食到一絲絲嘅蟹肉🦀,好味道😋。
🍰招牌特濃豆腐芝士餅Tofu Cheesecake (homemade sesame dressing, candied cashews)($78)
估唔到有蛋糕係豆腐味,印象中都應該係第一次食,外表都好似真係成舊豆腐咁,質感夠軟滑,未到未算得上係好驚艷。
🍹Tropical Island (mango purée, lemon, sprite)($68)
除咗酒精飲品餐廳仲提供mocktail。今次試呢杯係由芒果麗同雪碧混合而成嘅飲品,味道清爽都唔錯。
🥃Heroes Birdie & Hankle
🥃Heroes Birdie & Hankle($48)
Saison Gwaifa, alc 6.9%, Hong Kong
同行嘅草根爸爸飲咗罐6.9%嘅啤酒🍻,啤酒苦澀味較少,酒精味唔太強😉容易入口,當中夾雜着清新嘅花香味🌸,啱啲想飲酒但又飲唔到太濃烈嘅朋友😍。
MENU
2021-03-30
2021-04-05 221 瀏覽
🐷手撕豬肉玉米片 $98好耐都無食過咁高質嘅nacho😍一層一層玉米片夾著芝士,本身已經香濃;配埋玉米片上嘅酸忌廉/牛油果醬/蕃茄他他醬,就更加惹味!唔止呀,玉米片仲可以連同少少辣嘅鬆軟手撕豬肉一齊食,好食都停唔到口🤗🐙BB菠菜香橙八爪魚沙律 $138賣相色彩繽紛,食落一樣出色🌈八爪魚片新鮮彈牙唔會硬梆梆,三文魚籽夠新鮮粒粒晶瑩剔透,新鮮沙律菜十分爽脆,香橙鮮甜多汁,配埋我最愛嘅芝麻醬,非常開胃👍🏻👍🏻🦞蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵 $178厚身嘅帶子雖然鮮甜,但只得一粒唔夠喉。比較多嘅係鮮茄同菇菌,不過重點係掛滿龍蝦汁嘅彈牙闊條麵,非常香濃😋🤍招牌特濃豆腐芝士餅 $78賣相精緻如藝術品一樣❣️口感不至細滑,反而有重豆腐杰杰地嘅質感,但豆腐味香濃,芝士味就唔多覺,整體幾清新,食完都唔會覺得好膩/好甜😉🌹Lychee rose $68呢杯mock tail 完全無好假嘅玫瑰味,荔枝嘅清甜同玫瑰好夾,女仔應該喜歡。🍹Tropical island $68呢杯mock tail 都好清新,有香甜芒果、檸檬味,加上雪碧,飲落好爽!
🐷手撕豬肉玉米片 $98

🐙BB菠菜香橙八爪魚沙律 $138

🦞蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵 $178

🤍招牌特濃豆腐芝士餅 $78

🌹Lychee rose $68

🍹Tropical island $68
2021-03-24
觀塘人氣西餐,應該都冇乜邊個唔識。繼之前喺紅磡開咗分店後,最近開到嚟灣仔,港島嘅朋友終於唔使過海食好西😆。九龍區兩間分店都試過,呢間開喺公司附近冇理由唔試埋😚🤟🏻。.夜晚去到都坐滿九成,食過後就明白真係抵佢紅㗎 !.📍小食拼盤Snack Platter($148)小食拼盤上有3款菜式,牛油果三文魚子蟹肉脆餅底層放咗薄脆,蟹肉味非常鮮甜🦀。水牛城雞翼雞肉飽滿,辣味突出🌶。當中最好味嘅係墨西哥芝士洋蔥餡餅,餅皮柔軟餡料豐富,芝士味香濃🧀,真係好好食😆。.📍BB菠菜香橙八爪魚沙律Octopus Salad (fresh veggie with orange segment, salmon roe and sesame dressing)($138)八爪魚沙律賣相精緻✨仲要落埋食用花,未食睇到已經開心😍。除咗有生菜🥗,其他配料都好充足,仲有洋蔥🧅、車厘茄🍅、香橙🍊、八爪魚🐙同三文魚子。最後仲加咗胡麻醬,味道酸酸甜甜非常開胃👍🏻。不得不提八爪魚非常柔軟,仲食到鮮味,好出色。.📍慢煮36小時牛肋骨36 Hours Sous Vide Short Ribs($588)牛肉顏色粉嫰非常吸引😍,口感嫰滑
夜晚去到都坐滿九成,食過後就明白真係抵佢紅㗎 !
📍小食拼盤Snack Platter($148)

牛肉顏色粉嫰非常吸引😍,口感嫰滑完全冇筋,加上肥瘦衡秤,肉質包住脂肪,牛味濃郁但唔會過肥,慢煮36小時真喺唔講得少,非常高質🥩❤️,份量足夠4人分享。旁邊配上車厘茄🍅、焗蒜頭🧄同薯蓉🥔。要讚吓薯蓉整得好好食👍🏻,口感軟綿順滑,中間仲食到薯仔粒,調味適當,必食呀😚。

📍蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵Fettuccine in Lobster Bisque($178)
闊條麵口感煮得啱啱好🍝煙韌有咬口,帶子雖然只有一粒,但係珍寶size之餘仲要係似刺身級質素,外面煎到金黃中間仲係軟嫰😍。醬汁喺龍蝦汁再加上蟹肉,配上雜菌同秋葵,口感豐富,都幾好食😋。

📍招牌特濃豆腐芝士餅Tofu Cheesecake (homemade sesame dressing, candied cashews)($78)
豆腐蛋糕坊間少見🍰,賣相見到俾過心思🥰。蛋糕質感綿密食到豆香,底層仲有厚餅底,味道唔會過甜,食完都唔會覺得膩😙。

📍Lychee Rose (homemade rose syrup, roselle tea, lychee)($68)
飲品內有玫瑰糖醬🌹、洛神花茶同荔枝,整體上味道酸酸甜甜,聞落玫瑰味好香,加上飲品造形非常少女,岩哂唔飲酒嘅人仕🙌🏻!

📍Tropical Island (mango purée, lemon, sprite)($68)
另一款飲品由芒果泥🥭、檸檬🍋同雪碧組合而成,落咗雪碧飲落有汽幾有趣😝!芒果Mix檸檬嘅組合好百搭,沒有不喜歡的理由吧!
成餐飯每道菜式都好好食,尤其喺個牛肋條同沙律真係令人覺得驚艷😻,感覺灣仔分店仲要好食過九龍嗰兩間,有機會嚟試埋個lunch,大推俾大家❤️!
2021-04-02 145 瀏覽
早已聽聞Moreish & Malt 的菜色優質,今次就襯著周末走訪新開張的灣仔分店。擁有挑高樓底的Moreish & Malt位於灣仔駱克道,前望 循道衛理香港堂, 右邊側是 灣仔警署,位置便利,四方八達卻又有種 休閒感 。室內用餐區採用落地玻璃窗設計,周末下午無阻隔望著平時 車來車往的 駱克道 , 此刻更覺悠閒寫意 ;自然光透進餐廳,配上讓人著迷的藍色雲石餐枱, 另外後方又有吧檯 ,開揚明亮的環境 無論坐在餐廳哪個位置都感受得到 。 餐廳菜色選擇豐富平時Weekdays 有午市套餐,週末當然要吃過brunch吧, 各款漢堡包三文治以及all day breakfast也有選擇, 想豐富一點可以叫闊條麵意大利粉pasta等等,配埋cocktail 係常識吧!炭燒椰菜花配泡菜蛋黃醬以原個椰菜花上檯,初頭會以為好寡,但 泡菜蛋黃醬卻是讓人 眼前一亮 , 蛋黃醬的酸甜味美,與及泡菜的惹味香辣, 是夏日清之選,加埋 椰菜花本身的清甜 ,令人一口接一口,味道甚至比爆炒更清新。生牛肉他他脆餅牛肉他他口感嫩滑, 加上面頭的泡沫,無論是賣相還是色澤,都非常誘人,加入新鮮碎洋蔥, 與及黑椒 ,為牛肉帶

餐廳菜色選擇豐富

生牛肉他他脆餅

牛肉他他口感嫩滑, 加上面頭的泡沫,無論是賣相還是色澤,都非常誘人,加入新鮮碎洋蔥, 與及黑椒 ,為牛肉帶入微辣與鮮甜。 嫩滑的牛肉加上脆餅的脆脆,雙重口感雙重滋味。

燒加拿大有骨豬鞍自家製椰菜沙律

帶有厚度的加拿大豬鞍煎得金黃金香, 一上枱已經聞到那陣豬鞍的香味,切到入肉即刻呈現嫰嫰的粉紅色,

豬肉味濃, 肉汁豐富,加入甜中帶酸的蘋果蓉,更令豬鞍味道更有層次,突出豬鞍的油脂甘香。 自家製椰菜沙律, 爽脆新鮮,能中和豬鞍的油膩感。

蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵

甫上碟即散發出蟹肉的咸香; 帶子煎得金黃嫩滑 , 面頭甚至加上了xo醬作點綴,有畫龍點睛的果效 。 龍蝦汁味道濃而不會過膩, 闊條麵煙韌有口感 ,整體味道匹配亦富層次感。

招牌特濃豆腐芝士餅

味道清新,不會像一般的紐約芝士餅般易吃膩。 豆腐與芝士味並重, 而且口感也細滑, 初夏之際陪感清新又健康。
來Moreish&Malt, 當然不只吃吧, 呷一口cocktail,正好為周末 添上色彩。

Lychee Rose

自家製玫瑰糖漿及以洛神花茶, 甜而不膩帶有淡淡的玫瑰花香。
Topical Island

以芒果檸檬等熱帶水果作主打, 健怡醒神又開胃。
❥必定再訪𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁. ♡ ♥ ❦ ❧餐廳裝修走優雅簡約風 甚有情調𝗕𝗲𝗲𝗳 𝘁𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲 𝘁𝗼𝘀𝘁𝗮𝗱𝗮 香炸脆餅上放滿牛肉塔塔 面頭更有一塊𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲脆片 增添咸香口感豐富 𝗢𝗰𝘁𝗼𝗽𝘂𝘀 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 $𝟭𝟯𝟴沙律菜爽脆清甜切片的八爪魚嫩鮮𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗶𝗻 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗰𝗵𝗼𝗽店員上菜時特別提我地要沾豬扒落𝗵𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 𝗽𝘂𝗿𝗲𝗲一起進食配菜有𝗰𝗼𝗹𝗲𝘀𝗹𝗮𝘄 𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗽𝗶𝗰𝗸𝗹𝗲𝘀豬架熟度剛剛好 多汁外層微脆𝗙𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲 𝗶𝗻 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 番茄蟹肉寬面𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 招牌特濃·豆腐芝士餅質感挺身帶濃香豆腐味道 好清新旁邊有水果同埋焦糖脆腰果果仁裝飾𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹味道清新有驚喜特別鐘意𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗥𝗼𝘀𝗲𝗹𝗹𝗲 𝘁𝗲𝗮茶底味道好出 另外𝗧𝗿𝗼𝗽𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗜𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱主要有芒果同檸檬汁果味香甜/✿✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $𝟰𝟬𝟬/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
❥必定再訪𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁. ♡ ♥ ❦ ❧

/✿

. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $𝟰𝟬𝟬/𝗵𝗲𝗮𝗱

˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
☞ ☞ 𝗠𝗼𝗿𝗲𝗶𝘀𝗵 & 𝗠𝗮𝗹𝘁.
𝗞𝘄𝘂𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗴 | 𝗛𝘂𝗻𝗴 𝗛𝗼𝗺 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗲 | 𝗪𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗲
𝗦𝗵𝗼𝗽 𝗔, 𝗚/𝗙 𝗬𝗙 𝗟𝗶𝗳𝗲 𝗧𝗼𝘄𝗲𝗿, 𝟯𝟯 𝗟𝗼𝗰𝗸𝗵𝗮𝗿𝘁 𝗥𝗼𝗮𝗱, 𝗪𝗮𝗻 𝗖𝗵𝗮𝗶, 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴,

Moreish and Malt係觀塘同紅磡都有分店,今次就黎到灣仔新分店,係十字路口位,好易見到,店員服務都好賓至如歸,上不同菜式時都會問要唔要加黑椒,非常樂意幫忙,100分態度🤣手撕豬肉粟米片 $98 8/10呢個份量夠3-4人食,豬肉剝成細絲,口感有勁而不柴口,搭配粟米脆片香脆口感,再沾上忌廉醬同牛油果醬,一塊接著一塊😋BB菠菜香橙八爪魚沙律 $138 8/10我好怕八爪魚口感好堅韌好似擦膠一樣,但餐廳將八爪魚處理得幾好,切得厚薄適中,帶點鮮味同爽脆👍🏻火喉控制得不錯,BB菠菜葉新鮮同嫩燒加拿大有骨豬鞍 $248 9/10下單時店員有問要medium well或者well done,第一次試不是全熟既豬,所以都幾期待切下去係咪會好粉嫩🤤豬鞍維持稚嫩多汁,肉質粉嫩無筋,帶有較少既脂肪,煎出黎唔會乾,鬆軟油香,非常推介🥰仲有蘋果蓉同椰菜沙律解解膩蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵 $178 8.5/10食到最後都仲有蟹肉😍餐廳好大方加左好多蟹肉去煮,龍蝦汁好突出,闊條麵煙韌且掛汁,帶子perfect招牌特濃豆腐芝士餅 $78 9/10最後食芝士餅一定覺得好膩,但呢個甜品完完全全打破左我呢個諗

手撕豬肉粟米片 $98 8/10

BB菠菜香橙八爪魚沙律 $138 8/10

燒加拿大有骨豬鞍 $248 9/10

蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵 $178 8.5/10

招牌特濃豆腐芝士餅 $78 9/10
最後食芝士餅一定覺得好膩,但呢個甜品完完全全打破左我呢個諗法,首先擺盤好靚☺️
有水果同果仁做點綴,芝士餅質感好特別,順滑但有點似果凍質感,軟身但同時又有凝固狀態,入口豆味比芝士味濃得多,好似食緊豆腐一樣,沒有芝士飽膩感,好輕盈好好味
2021-03-26
2021-03-29 126 瀏覽
有驚喜的貼地西餐廳! - Moreish & Malt (灣仔)餐廳分別有觀塘跟紅磡店, 灣仔的新店環境裝修空間感不俗, 走優閒簡約風, 感覺舒服!食物方面質素不錯有驚喜, 價錢亦親民貼地, 推介以下菜式1⃣️手撕豬玉米片食到停唔到口的前菜🤣Nachos 配上牛油果, 熱熔芝士, yogurt跟手撕豬, 味道帶微辣惹味, 口感層次豐富! 佐酒一流🥰2⃣️燒加拿大有骨豬鞍🌟🌟全晚最喜歡的主菜, 外表看似普通但味道卻相當有驚喜! 豬鞍比起一般的豬扒, 肉質軟腍鬆軟,爽口彈牙, 咬落去亦相當juicy, 肉味濃, 大推!!3⃣️蟹肉帶子龍蝦汁闊條麵龍蝦味幾香,麵質挺彈牙煙韌, 但就不算太掛汁, 不錯但驚喜不大!整體來說以人均大概$200 這個質素真的不錯, 下次會想試試這裡的lunch set! 推介給附近返工嘅朋友!!😝

食物方面質素不錯有驚喜, 價錢亦親民貼地, 推介以下菜式
1⃣️手撕豬玉米片
2⃣️燒加拿大有骨豬鞍🌟🌟
3⃣️蟹肉帶子龍蝦汁闊條麵

2021-03-27 113 瀏覽
限聚又限聚,已經唔記得幾耐冇食餐好!終於來到這一天可以好好同朋友見一見,更係要搵間環境美氣氛佳!唔好浪費左難得既晚餐!我地決定用4款不同小食掀起序幕,包括墨西哥芝士雞肉餡餅,水牛城雞翼,三文魚籽蟹肉脆餅,同埋生牛肉他他。我唔知道大家對於生牛肉既感覺係點,而我本人並非十分愛好生肉,抱住慷慨就義既心情勇敢一試,結果竟然係甘驚喜。牛肉滑溜有油香,頂住輕盈泡泡加鮮花,內外兼備,有姿勢有實際,一箭擊中我地既少女心。雞翼甜辣適中,雞肉嫩滑爆汁,食完係意猶未盡。2個餅類味道剛好,份量夠大,性價比方面我會俾佢滿分💯食完小食,食返個新鮮沙律清下口,薄切章魚彈牙,蔬菜新鮮,牛油果份量多食極都仲有。重頭戲嚟啦!呢份巨型燒烤牛肋條一上枱已經令到我哋全部嘩一聲!油脂分佈平均,陣陣牛肉香,侍應哥哥介紹不同醬汁,試咗所有配搭後個人推介simple but classic鹽同黑椒,將牛肋條既牛味提升到另一個層次。唯一嘅缺點係略為油膩(牛肋條就是這樣)食唔到多。是夜澱粉質係海膽汁煎帶子闊條麵,頂層裝飾左少女心泡泡,包住煎香左既帶子,海膽汁啖啖足料,仲有好!多!海膽肉,味道鮮甜甘香,差啲要叫多碟encore!最後用2個可

最後用2個可愛既甜品完結呢一餐❤️
2021-03-26 2189 瀏覽
當年同M佬相識嘅第1000日紀念日,就去咗紅磡嘅Moreish & Malt,不知不覺又過咗1000日喇,特登再揀番Moreish & Malt慶祝。回憶番我哋都經歷咗好多,而同我哋一齊成長嘅原來仲有Moreish & Malt,因為港島區分店喺灣仔全新開幕,一於試試。手撕豬肉玉米片好少喺餐廳食Nachos,因為我平時接觸嘅Nachos都係食零食包裝。至於Moreish & Malt嘅Nachos上面就放有份量勁多嘅豬肉絲,旁邊仲有酸忌廉醬同熱熔嘅芝士,撈埋一齊食,好滋味!BB菠菜香橙八爪魚沙律呢個係超好味!沙律嘅醬汁酸酸甜甜,好開胃!沙律入面仲有八爪魚同三文魚籽,好鮮甜又增加成個沙律嘅口感!另外,仲有香橙同車厘茄,令沙律更加醒胃。燒加拿大有骨豬鞍,自家製椰菜沙律豬鞍肉味香濃,肉質帶有少少油脂,令豬肉更加juicy嫩滑,食嘅時候記住加埋旁邊嘅蘋果醬一齊食,味道好有層次。蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵闊條麵沾滿龍蝦汁,好濃郁,相信用咗好多龍蝦製成。配料有好多蟹肉絲同大大隻帶子,令整個闊條麵更鮮甜。招牌特濃豆腐芝士餅至於甜品就有呢個豆腐芝士餅,豆腐味超濃郁,好細膩。Lychee Rose &

招牌特濃豆腐芝士餅
至於甜品就有呢個豆腐芝士餅,豆腐味超濃郁,好細膩。

Lychee Rose & Tropical Island
最後叫咗兩杯飲品,一杯嘅荔枝味濃肉,另一杯就充滿住熱帶水果味,酸酸甜甜,夠晒解渴。
2021-03-22
2021-03-26 96 瀏覽
真係好忙好忙👩🏻‍💻食左幾個星期都未得閒出🐮生牛肉他他脆餅呢個我冇食但朋食一次過食晒四塊之後話好正😎🐷燒加拿大豬鞍·椰菜沙律好欣賞佢上面炒香左既火箭菜配埋個煮到岩岩好粉色既豬鞍食真係一流椰菜沙拉都好耐冇食過酸酸甜甜好開胃🦀🦞蟹肉帶子龍蝦汁闊條麵龍蝦汁味勁濃郁個闊條麵完美地掛到晒帶子好新鮮而且三文魚籽勁慷慨落得勁多食落口感又豐富左BB 菠菜香橙八爪魚沙律睇見咁多食用花拌碟已經少女心爆發咁多樣食材一齊食真係好開胃八爪魚好新鮮唔會好難咬🍰特濃豆腐芝士餅本身好怕食芝士餅會好膩呢件cake豆腐味好濃郁岩晒鍾意飲豆漿既我🍸Lychee Rose我飲既呢杯酸酸甜甜好似有少少黑加侖子味🍹Tropical Island朋友呢杯係芒果檸檬梳打好清新環境舒適服務又好好食物好味之餘份量又大朋友都話冇介紹錯
真係好忙好忙👩🏻‍💻

環境舒適服務又好好
食物好味之餘份量又大
朋友都話冇介紹錯
2021-03-25 87 瀏覽
灣仔駱克道一帶一向酒吧餐廳林立,想不到這家平常於觀塘上班耐不耐也會用午餐的西餐餐也開了新店,裝潢方面亦略有不同,以淺色系為主調配上鮮色的桌椅,感覺大氣醒目;而餐牌上的菜色更是主新設計,誠意滿滿。炭燒椰菜花 配泡菜蛋黃醬原個的椰菜花拿去炭燒,浦上桌已感香氣四溢,師傅火路控制一流,微焦而的外皮咬下香口,內裡則軟熟柔軟,菜花自帶的顆粒感與自家製的蛋黃醬相當搭調,酸甜清新的開胃菜。生牛肉他他脆餅進口的高質生牛肉打成膠狀,黏稠煙韌,與爽口的洋蔥粒及紅菜頭拌著吃,嚼感富層次,而Topping的脆片和菜苗除了賣相吸引外,亦能引出牛肉天然的鮮甜味。主菜燒加拿大有骨豬胺 自家製椰菜沙律加拿大豬鞍口感柔軟鬆化,師父以極少調味輕輕煎至八成熟,使肉汁最大限度地保留,每一口都嫩滑Juicy,配上咸香的食用海草同食,鮮味更出。蟹肉帶子龍蝦汁意大利闊條麵手拆蟹肉份量喜人,爽甜彈牙,加上刺身級的帶子及鋪面的三文魚籽,選材極之豐富,手工闊條麵嚼感特別煙韌而且掛汁力強,黏稠濃郁的龍蝦汁附著麵條完整入口,非常惹味。招牌特濃豆腐芝士餅壓軸的甜品亦不欺場,香軟冰凍的芝士餅有著細膩綿密的質感,芝士味濃郁,而酥脆的餅底加上草莓和藍

炭燒椰菜花 配泡菜蛋黃醬

主菜
燒加拿大有骨豬胺 自家製椰菜沙律

招牌特濃豆腐芝士餅
壓軸的甜品亦不欺場,香軟冰凍的芝士餅有著細膩綿密的質感,芝士味濃郁,而酥脆的餅底加上草莓和藍莓的加持,豐富的口感教人回味無窮。

手搖無酒精雞尾酒
店家的手工Mocktail亦有一手,賣相fancy,水果味重,味道亦不會太濃而搶去食物的味道。