2021-05-02 128 瀏覽
香港大部份西式餐廳既卡邦尼意粉比較港式,材料包括煙肉同忌廉。不過之前上網睇到正宗卡邦尼意粉嘅做法,影片中見到風乾豬面頰肉已經流晒口水🤤,所以今日我嚟左位於中環嘅Monteverdi,走一趟意大利正宗美食之旅。餐廳裝潢充滿格調,最難忘係走廊嘅牆身,餐廳將紅酒整齊展示出嚟,設計非常獨特。另外係drink menu上面,紅酒、白酒同氣泡酒會以價格作分類,例如喺$380價格既一頁中,選擇就多達20款,餐廳亦會列上產地、年份、葡萄品種同酒廠,可見餐廳對酒類選擇嘅講究程度。下單後職員率先送上意大利香草麵包,配以橄欖油同黑醋頗有風味,不過口感比較紥實,同一般鬆軟既麵包有好大分別。- Crab Salad每一啖都食到好鮮甜嘅蟹肉,加上牛油果醬令味道更加清新,非常開胃。- Tagliatelle with Guanciale 餐廳既意粉製作非常地道,餐廳採用風乾豬面頰肉,外皮焦脆,油香非常豐富,而且帶有淡淡既辣味,令意粉提升左一個層次,普通煙肉完全冇得上。至於手工意粉好掛汁,所以特別creamy,加上面頰肉釋放既油香更加充滿風味。- Mixed Meat Grill 賣相令我諗起兒時好鍾意食既中式懷舊鐵

- Crab Salad
Crab Salad

- Tagliatelle with Guanciale
Tagliatelle  with  Guanciale

- Mixed Meat Grill
賣相令我諗起兒時好鍾意食既中式懷舊鐵板餐🤣一個鐵板有齊羊架、肉眼扒、意大利香腸同餐肉。羊架同肉眼扒有一份焦脆既口感,肉質好Juicy。不過餐肉幾特別,鹹香味好重,肉質比較實在。
Mixed  Meat  Grill

- Panna Cotta
意大利經典甜品之一,奶凍配上些少橄欖油,口感軟滑之餘更有一陣清新香味。
Panna  Cotta

女友話想飲cocktail,所以叫左sex in fhe beach同cosmopolitan,兩杯都係經典雞尾酒,味道唔錯。
Cosmopolitan
Sex  on  the  Beach

總結而言,意粉最令我念念不忘,尤其係風乾豬面頰肉😍。女友唔想飲紅酒白酒所以揀左雞尾酒,期待下次同朋友一齊試下意大利紅白酒,展開另一趟意大利美酒之旅🤩
2021-04-22
Crab Salad
Tagliatelle  with  Guanciale
Mixed  Meat  Grill
Panna  Cotta
Cosmopolitan
Sex  on  the  Beach
2021-05-02 59 瀏覽
餐廳燈光暗暗,幾浪漫🌹幾有情調~覺得佢環境幾靚,坐得有幾舒服😌晚市餐牌價錢合理~一坐低已經會斟水俾你,等一陣就送上熱辣辣麵包,麵包切咗粒係香草麵包,有焗過,熱辣辣,但有少少硬咗。▶️Cold cut $198Mix of coops, 有Parma ham, salami,仲有 artichoke,橄欖🫒等非常豐富,Parma ham有唔同,而且仲有多士俾你配。▶️Mixed seafood cartoccio$248用牛油紙盛載住焗,面上有大虎蝦,虎蝦爽口。另外仲有其他海鮮,例如魷魚、三文魚、細蜆等等。都有好多小海鮮,扁意粉充滿醬汁,味道爽口,係手工意粉🍝▶️Grilled pork chop $348豬扒大大塊,烤過。肉質林,調味好食~另外仲有火腿豆角捲,幾得意。▶️Dessert 最後試咗餐廳新出嘅甜品。最上層用上Egg white ,中層用上lemon cream,最底層就係Lady finger 蓉。食落去口感好creamy。唔會太甜。

晚市餐牌價錢合理~

▶️Cold cut $198
非常豐富,Parma ham有唔同,而且仲有多士俾你配。

▶️Mixed seafood cartoccio$248

▶️Grilled pork chop $348

▶️Dessert
唔會太甜。
2021-05-01 66 瀏覽
今晚黎到中環一間樓上性價比超高嘅西餐廳🍴室內裝修用左傳統木系,好有懷舊意式風情🌹晚市只有單點但以中環黎講,每樣價錢都好合理。夜晚仲要無乜人,如果想靜少少傾計嘅不二之選!⭕️先有一籃focaccia,如果可以熱啲上就好嗱✅前菜有牛油果🥑蟹餅($160)蟹餅一絲絲,再配有西䄂果香味嘅house white🥂, 好開胃✅主菜有龍蝦🦞闊條麵🍝 ($278)龍蝦crack 開哂,啖啖肉😋✅第二道主菜係慢煮雞肉配烤薯仔🥔 ($278)雞肉好嫩滑,配埋丹寧不算太濃嘅house red🍷都5會搶左啲味✅ 最後甜品🍮係Panna cotta, 每次食完我地覺得自己皮膚滑左😚平時3 course set lunch menu 都係$128+, lunch 過嚟食性價比都好高呢!
今晚黎到中環一間樓上性價比超高嘅西餐廳🍴
⭕️先有一籃focaccia,如果可以熱啲上就好嗱

2021-04-29 156 瀏覽
今日去左中環一間樓上好有情調嘅餐廳 食正宗意大利菜🇮🇹 餐廳環境氣氛浪漫 非常適合情侶慶祝🥰坐低無耐 店員先為我哋送上麵包 一粒粒點橄欖油同黑醋食 熱辣辣唔錯架😛 我哋點左個前菜 Calamari Rings🐙 燒到好香既魷魚圈配上香草蛋黃醬 味道香濃 魷魚圈好彈牙👍🏻主菜我哋試左店員推介既Today Special: Bigoli with Lamb Ragu同 Hunter Chicken Stew with Roasted Potato🥔 手工意粉比較粗身 口感出奇彈牙 好掛汁 醬汁肉味香濃 加少少Mozzarella Cheese 非常好食🥰 Hunter Chicken既雞經過慢煮 肉質超級嫩滑多汁😛 醬汁香草味好濃好惹味🤤甜品就食左Limanisu🤩 做法同Tiramisu 相類似 面頭係火槍燒過既cream 中層係檸檬酒口味既mousse 最低都係浸左咖啡嘅手指餅😋 整體酸酸甜甜 好香檸檬味好清新🌟

Limanisu
Limanisu
2021-04-26 56 瀏覽
中環午餐有好多選擇,朋友話揀好間意式菜帶我食,唔駛諗食咩真係天底下最幸福嘅事。Grilled rib-eye steak served w/ grilled veg with black pepper sauce $198叫咗medium,切開都見到粉嫩色,軟腍有肉香,加埋豐富嘅蔬菜,營養均衡。Roasted chicken w/ aromatic herbs $178有半隻焗雞同不同蔬菜,雞肉睇落乾身,點知入口完全兩回事,一啲都唔乾仲有肉香,同樣有唔同類型嘅蔬果。Soup of the day飲落有啲似粟米湯,都幾特格。Salad of the day有菜、紅蘿蔔、青瓜、番茄及鴨胸肉,顏色豐富。香草麵包一坐低就有麵包食,檯面仲會放支橄欖油同黑醋,可以沾少少一齊食。Dessert 滑溜嘅奶凍有少許香草,一個只得幾啖唔夠喉。Coffee飯後一杯啡,為下半場工作做足準備。環境cozy且有親切感,店員友善,整體都好滿意!餐牌好多選擇。

Soup  of  the  day

Soup of the day
飲落有啲似粟米湯,都幾特格。

Sales  of  the  day

Salad of the day
有菜、紅蘿蔔、青瓜、番茄及鴨胸肉,顏色豐富。

Bread

香草麵包

Dessert

Dessert
滑溜嘅奶凍有少許香草,一個只得幾啖唔夠喉。

Coffee
Cappuccino

Coffee
飯後一杯啡,為下半場工作做足準備。

環境cozy且有親切感,店員友善,整體都好滿意!

餐牌好多選擇。
2021-04-24 41 瀏覽
Avo mix crab meat Very light and refreshing appetiser to start the night The crab is not overwhelmed by the avocado Some soft shells found in the tartare But don worry too much since they are eatableLasagne smells so good when servedBetter eat when hot as the pasta will turn hard when cold

Avo mix crab meat

2021-04-23 2404 瀏覽
自從轉工同無打泰拳之後就好少過海,是日中午、晚上兩餐都喺港島解決,再染個靚䯭,實行一次過將所有要做嘅事做齊。選來一間樓上西餐廳,空間感足,坐得舒服。Corn & Potato Soup (Set lunch)是日餐湯係忌廉湯,薯仔同粟米味都幾濃,不過飲落有啲粟米皮阻住,如果可以隔渣隔得徹底一點更好。Bacon Salad (Set lunch)蔬菜新鮮,煙肉鹹香惹味,係一道簡單稱職嘅頭盤。Char Grilled Salmon $188 (Set Lunch)三文魚端上時五顏六色,擺盤吸引,肉質嫩滑唔腥;忌廉菠菜幼滑,配魚同吃更顯相襯。Grilled Rib-eye Steak served w/ Grilled Veg (Mushroom Sauce) $198 (Set Lunch)牛扒燒成格仔網狀,未食先加一分。牛扒略薄,幸好牛味濃郁軟腍,帶炭燒香氣,伴上烤過蔬菜特別甜,好好味。Panna Cotta (Set Lunch)起初對淋面嘅橄欖油抱有懷疑,細嚐下原來係basil infused olive oil,估唔到如此清新合拍,驚喜到位。小小一杯,滿足甜胃之餘亦無負擔,討
選來一間樓上西餐廳,空間感足,坐得舒服。
Bacon Salad (Set lunch)
蔬菜新鮮,煙肉鹹香惹味,係一道簡單稱職嘅頭盤。
Panna Cotta (Set Lunch)
起初對淋面嘅橄欖油抱有懷疑,細嚐下原來係basil infused olive oil,估唔到如此清新合拍,驚喜到位。小小一杯,滿足甜胃之餘亦無負擔,討喜。
以一杯熱檸水作結,食飽去處理公務去。
2021-04-14
2021-04-21 105 瀏覽
放工同朋友去左依間意大利餐廳食晚飯,估唔到比想像中有驚喜!一入個門口,環境幾有情調,好岩傾計。前菜我地叫左蟹肉沙律同Tortellini牛油果既清香帶出蟹肉既鮮味,雖然麵包粒口感麻麻地唔夠脆口,但配合埋一齊都好食同幾夾。另一道前菜意大利雲吞,分量十足,牛油味奶香濃郁,但入口又唔會太油膩。主菜我們叫左道Seabass in crazy water,酸酸甜甜既蕃茄,配肥美嫩滑既鱸魚肉,加上香脆既蒜蓉包,加埋一齊食味道幾有層次,酸甜而不膩。最後嗌左個意大利既傳統甜品panacotta,奶凍除了有甜甜奶香味,仲用左香茅去點綴成個奶凍,感覺好清爽又唔濟,唔錯!
放工同朋友去左依間意大利餐廳食晚飯,
估唔到比想像中有驚喜!
一入個門口,環境幾有情調,好岩傾計。
前菜我地叫左蟹肉沙律同Tortellini
牛油果既清香帶出蟹肉既鮮味,
雖然麵包粒口感麻麻地唔夠脆口,
但配合埋一齊都好食同幾夾。
另一道前菜意大利雲吞,分量十足,
牛油味奶香濃郁,但入口又唔會太油膩。
酸酸甜甜既蕃茄,配肥美嫩滑既鱸魚肉,
加上香脆既蒜蓉包,加埋一齊食
味道幾有層次,酸甜而不膩。
最後嗌左個意大利既傳統甜品panacotta,
奶凍除了有甜甜奶香味,
仲用左香茅去點綴成個奶凍,
感覺好清爽又唔濟,唔錯!
Seabass  In  Crazy  Water
Panacotta
2021-04-19
Seabass  In  Crazy  Water
Panacotta
2021-04-20 54 瀏覽
今日同男朋友嚟到呢一間中環食意大利菜有情調嘅餐廳我哋每人叫咗一杯白酒首先店員就上咗一啲餐包俾我哋食之後我哋就叫咗一個蟹肉沙律非常足料入面有勁多蟹肉擺落個口係超級滿足之後我哋仲叫咗個海鮮意大利雲吞雲吞皮非常之煙韌入面嘅餡料亦都非常之鮮味而出面嘅青口亦都好新鮮果然係正宗嘅手工意大利雲吞之後仲嚟咗一份豬扒個豬扒調味調得好好調得非常入味而且好juicy一咬落去之後好多肉汁我同男朋友都非常之鍾意最後仲嚟咗個牛奶布甸甜品非常之滿足
今日同男朋友嚟到呢一間中環食意大利菜有情調嘅餐廳

我同男朋友都非常之鍾意

最後仲嚟咗個牛奶布甸甜品
非常之滿足
2021-04-19 61 瀏覽
黎中環同朋友食lunch,試左呢間義大利餐廳,估唔到有驚喜😍首先餐廳所有服務員都係外國人士,不過服務質素好細心,野食係會睇你食到差唔多,先為你安排下一碟。而且留意到你無水會自動加,主動服務👍🏻餐廳會送個蒜蓉包俾你食,咬落好想蒜蓉味,另外檯面仲會有黑醋同橄欖油俾你點🤭前菜 蟹肉牛油果沙律$160超超超鍾意😍一絲絲嘅蟹肉配上牛油果蓉,食落去淡淡蟹肉鮮味,加上牛油果同香草味道清新🥰第一道主菜 Chittara意粉配忌廉汁紅蝦$218Chittara意粉即係一種麵團用結他弦裝器具切割嘅意粉,第一次試好奇試下,係呢到招牌🙈一上到黎忌廉汁就超香濃咁撲鼻而黎,而意粉咬落係好得意,質感係厚實嗰種,一開頭食唔慣,試下試下又覺得幾好味🤣第二道主菜 8oz肉眼牛排 $378🤤由於佢唔係特別厚身,所以師傅好容易overcooked,但呢到師傅火候掌控得幾好,上到黎都只係5-7成熟,肉眼肉質軟淋又有油香,配菜全部都真係烤過,食口俾水煮多左陣燒烤嘅香口味道😋甜品 Limanisu $98因為食到好飽,我就同fd share左個甜品一齊食,呢個甜品係檸檬酒意式奶凍,食落好重奶味,面頭個浸因為有薄荷,仲會多左浸薄荷味

前菜 蟹肉牛油果沙律$160

第一道主菜 Chittara意粉配忌廉汁紅蝦$218

第二道主菜 8oz肉眼牛排 $378🤤
甜品 Limanisu $98
因為食到好飽,我就同fd share左個甜品一齊食,呢個甜品係檸檬酒意式奶凍,食落好重奶味,面頭個浸因為有薄荷,仲會多左浸薄荷味🤣檸檬酒微酸,同奶凍甜味balance返😋
2021-04-18 1809 瀏覽
中環蘭桂坊附近有一間非常有情調的意大利餐廳🇮🇹,現時經Openrice訂位可享有主餐牌8折優惠,聽聞這裡的意大利麵是全手工製作,今晚一於試一試。一踏進餐廳已被浪漫典雅的裝修格調所吸引,幽暗的燈光營造出一種浪漫的感覺,非常適合節日慶祝或情侶用餐;當晚也見到有一兩枱是一家人來用餐的。先上了一客意大利香草麵包,配以橄欖油及黑醋一同食用非常開胃。麵包的口感有點像蛋糕,質感比較硬和實心,並不是鬆軟的那種口感。Appetizer - crab meat avocado mix 鮮甜的蟹肉碎中加入了牛油果和沙律醬,口感creamy之餘亦帶有清新的感覺。第一個main course - Chittara spaghetti with shrimps in saffron cream sauce 這菜式是餐廳的signature dish,homemade pasta的口感煙銀彈牙,醬汁忌廉味香濃跟意大利麵絕配!蝦肉細細隻份量不多,其實整碟意大利麵的份量也不算多,可以留一些空間給下一款主菜!第二個main course - Hunter chicken stew with roasted potato

第二個main course - Hunter chicken stew with roasted potato 雞肉用了慢煮的方式烹調,雞肉質感幼嫩。醬汁加入了迷迭香烹調,味道帶點酸甜又有香濃的香草味。配菜烤薯仔也絕不馬虎,薯仔表皮又香又脆而且調味剛好。

我們另外點了一杯紅酒🍷一杯白酒,美食配美酒實屬人生一大快事。

最後以意大利傳統甜品Panna cotta作結,廚師加入了羅勒葉味的忌廉,並在布甸的表面加上了兩滴橄欖油,味道有別於一般的panna cotta,香甜中帶點香草的味道,非常特別!
2021-04-17
2021-04-16 95 瀏覽
餐湯~是蔬菜湯來的,滿滿的蔬菜蓉,喝起來每一口都能吃到,餐湯還有淡淡的忌簾味~沙律~份量蠻多的,拌了沙律醋,酸酸的很開胃Char Grilled Salmon~烤三文魚來的,烤得外脆內嫩,剛剛好熟;伴菜有忌簾菠菜,吃起來不削又滑嫩;另有三色椒,翠玉瓜及矮瓜作伴菜,蔬菜都很鮮甜~Half Baked Lobster~有半隻烤龍蝦,一隻蝦鉗,還有一兜沙律,沙律盛載用黃色的盤,其實係芝士做的,很特別,而芝士也濃郁好味甜品: Panda Cotta~奶凍來的,有一朵薄荷葉跟一些橄欖油,橄欖油伴奶凍吃使其更滑溜,而薄荷葉令奶凍有著淡淡的薄荷味,幾得意~

沙律~份量蠻多的,拌了沙律醋,酸酸的很開胃

1K
2021-04-14 63 瀏覽
朋友帶我上高級餐廳依家愈嚟愈發現中環好多嘢食,呢間舖頭慶祝節日啱曬Garlic Bread 成日覺得法國嘅麵包係硬梆梆,點知佢係脆,而且有少少嘅橄欖味,雖然佢係麵包細粒但係有六粒,細食嘅人唔好食咁多,會好飽肚Calamari Rings $140魷魚圈配上檸檬味蛋黃醬,唔會搶走魷魚本身嘅味之餘仲食到好好咬口嘅魷魚圈Tagliatelle w/Guanciale & green peas in cream sauce $198佢個寬麵有少少似公仔麵嘅樣🤣我幾鍾意食呢個麵,食都好香嘅忌廉味同蛋味,配上左臘肉同埋青豆,我覺得好出色Hunter Chicken Stew W/roasted potato $278雞幾入味,而且份量唔會話好多薯仔炸得外脆內軟Panacotta $98佢個樣好似普通嘅牛奶奶凍但食落去每一啖都係滿滿好香嘅羅勒葉味,好特別
朋友帶我上高級餐廳
依家愈嚟愈發現中環好多嘢食,呢間舖頭慶祝節日啱曬

Garlic Bread

Calamari Rings $140

佢個寬麵有少少似公仔麵嘅樣🤣

雞幾入味,而且份量唔會話好多
薯仔炸得外脆內軟

Panacotta $98
佢個樣好似普通嘅牛奶奶凍
但食落去每一啖都係滿滿好香嘅羅勒葉味,好特別
2021-04-10 57 瀏覽
今日同男朋友黎The Loop食正宗意大利菜餐廳氛圍浪漫 幾適合情侶黎撐枱腳 侍應都係外籍人士 又親切又專業佢地仲好貼心 按住每枱進食速度上菜 呢個絕對係加分位 可以慢慢品嚐每一道菜餐飯食咗兩個半鐘 有一刻以為食緊法國菜我地order左前菜 兩份主菜 同兩杯飲品點完野食 侍應就送上一籃麵包 沾埋橄欖油同意大利醋 十分開胃Crab Salad ($160)餐廳好有心思地將沙律整成心形我地都覺得好驚喜 拎住影左唔少合照蟹肉同牛油果不嬲都係完美配搭每一啖都食倒滿滿嘅鮮甜蟹肉 好幸福Hunter Chicken Stew w/ Roasted Baby Potato ($278)呢一道燴雞係意大利經典家常菜醬汁用蕃茄 迷迭香 洋蔥 紅酒 黑胡椒熬製再用慢火燉煮雞肉 肉質保持嫩滑有彈性烤薯仔簡單用鹽同香草調味 已經好好味Half Baked Lobster with Tagliatelle ($278)手工製意大利粉真係特別有口感我地都好鍾意呢一碟Tagliatelle醬汁同麵嘅比例好好 寬扁麵好掛汁而且煮得岩岩好al dente口感煙韌 龍蝦新鮮肉質唔錯 如果再多啲肉就完美喇Virgin Mo
今日同男朋友黎The Loop食正宗意大利菜
餐飯食咗兩個半鐘 有一刻以為食緊法國菜

我地order左前菜 兩份主菜 同兩杯飲品
點完野食 侍應就送上一籃麵包
沾埋橄欖油同意大利醋 十分開胃

Crab Salad ($160)
餐廳好有心思地將沙律整成心形

我地都好鍾意呢一碟Tagliatelle
醬汁同麵嘅比例好好 寬扁麵好掛汁
而且煮得岩岩好al dente口感煙韌
龍蝦新鮮肉質唔錯 如果再多啲肉就完美喇

Virgin Mojito ($38) & House White ($55)
Virgin Mojito薄荷葉加青檸 飲落好清新

下面係又香又甜嘅哈密瓜蓉
第一次食呢款甜品 好有新鮮感
2021-04-08
2021-03-22 106 瀏覽
Friyay night 嚟到呢度撐枱腳。呢幾年有幸跟舊老細食得好嘢多。我食西餐主菜好多時都叫魚。呢間餐廳碟魚好明顯唔合格,質素麻麻唔新鮮,但為咗食飽飯同唔好嘥嘢,我都免為其難食晒。其他相中嘅前菜同甜品就不過不失。
Friyay night 嚟到呢度撐枱腳。

其他相中嘅前菜同甜品就不過不失。