酸辣湯底還可以, 但豬骨湯底($29)超重味精! 一口麵配一口水, 是必定加餐飲的節奏!吃完後皮膚敏感又來......米線普通未夠彈牙, 而且牛肉($9)份量很少, 唯獨腐皮, 黑醋豬軟骨($10)比較好, 腐皮很軟滑,很有黃豆味, 而黑醋豬軟骨軟熟但較甜。裝修是多方面中最好, 時尚乾淨。
吃完後皮膚敏感又來......

裝修是多方面中最好, 時尚乾淨。
2015-06-06
  • 腐皮
在旺角往油麻地方向,多個月前開一間很漂亮的西餅店,叫「MISS」一直想去試一試。第二次經過的時候,才知道原來她不是西餅店,而是米線專門店!米線專門店竟然來個西式的裝潢?不過那裝潢確實漂亮,所以上星期終於和友人去試了。雖然是中午吃飯的時間,但由於下大雨,因此沒有太多人。店外有介紹午市特價套餐。坐下後,感覺到內裏的裝修和門外同樣地漂亮。餐牌簡單得來很用心思,相片及設計精美。但食品的選擇不多,都只是清湯米線和酸辣米線。另外餸菜有十多款,基本上和其他米線店的「車仔餸」模式沒有分別。我和友人分別點了豬骨湯米線和酸辣米線。環顧四周,大家都在等東西吃。再看一看餐牌,原來此店提倡即叫即煮,所以要等15分鐘。這令我對食品充滿期待。可惜食物上桌時,卻沒有想像中的美味。不是不好吃,只是正常的味道。湯很清,沒有加味精,但卻不夠味道,友人點的酸辣湯比較好一點。米線不特別好吃和香,一般味道。餸菜有水準,蘿蔔清甜、花枝丸也是很有味道的貨色,不是急凍的劣貨。但凍奶茶淡而無味。食物以外,店員的訓練明顯不足。另外,枱子實在很小很小,基本上,上了菜後連筷子筒也容不下。以這個價錢來說,還是可以接受的。小妹的友人卻說:「高級版

食物以外,店員的訓練明顯不足。另外,枱子實在很小很小,基本上,上了菜後連筷子筒也容不下。以這個價錢來說,還是可以接受的。小妹的友人卻說:「高級版的南記」。
短短30分鐘左右的一餐裏,有四個小插曲:
1. 小妹點了店推介的套餐,想試一下肉醬的味道,店員卻說套餐不能再加餸…
(明明是想光顧的,不讓人家加錢買東西吃是哪門子的規則)
2. 坐右邊的夫婦,投訴加餸的豬軟骨散成肉碎狀。偷偷喵了一下,果真是碎得厲害,竟然這樣子也敢拿出來給人家吃
3. 坐左邊的小姐,和小妹有同樣的狀況,點了套餐欲加錢轉特式飲品,卻遭拒絕
4. 同樣是左邊的小姐,店員落錯了單,套餐佢收了該小姐的飲品錢,小姐投訴後,店員拿走單據,卻沒有改好,拿了回來。小姐再投訴一次,該店員又忘記了改單。最後小姐憤怒地向高級店員投訴才了事
看餐牌的設計、店名、裝修等等,知道她是用心做的小店,奈何其他配套未同配合,敗筆啊。希望能夠再加油。
酸辣湯、花枝丸、冬菇、腐竹,味道OK
魚皮鮫、肥牛、蘿蔔
2015-05-23
酸辣湯、花枝丸、冬菇、腐竹,味道OK
  • 肥牛、花枝丸、冬菇、腐竹、酸辣湯
2015-05-06 253 瀏覽
同朋友經過見裝修幾靚,於是決定試吓,叫了兩碗米缐一份蒜泥白肉一份雞亦,約十分鐘後食物陸逐端上但獨欠一碗米缐,而先上的一碗亦漏放一餸(餃子),而另一碗米缐於二十分鐘後才到。就食品質素,米缐「諗」得過份,連冇牙阿婆都可以輕易進食,蒜泥白肉同腩肉來自同一舊肉,後補嗰兩粒餃子爛溶溶。好明顯廚房好唔掂,還幸侍應服務ok。
好明顯廚房好唔掂,還幸侍應服務ok。
2015-04-30 360 瀏覽
早前友人提及過係油麻地MTR出口附近開左間新米線決定抽時間去試下新野店鋪裝潢比較像蛋糕店外面望入去唔覺得係食米線1個麵另外可以配一種配料湯分爲麻辣/酸辣/豬骨/蕃茄今次當然揀我最中意既麻辣啦!首次挑戰所以只係試小辣~再加魚皮餃子同腐皮以呢個價錢黎講份量尚算多湯方面唔似外面D米線鋪既超濃味精湯辣度OK尾帶少少麻另外再追加一堆小食份量好多~首推黑醋豬軟骨同蒜泥白肉最後食左咁多野每人埋單都唔過60,抵食!
早前友人提及過係油麻地MTR出口附近開左間新米線
決定抽時間去試下新野

店鋪裝潢比較像蛋糕店

外面望入去唔覺得係食米線

1個麵另外可以配一種配料
湯分爲麻辣/酸辣/豬骨/蕃茄

今次當然揀我最中意既麻辣啦!
首次挑戰所以只係試小辣~
再加魚皮餃子同腐皮

以呢個價錢黎講份量尚算多
湯方面唔似外面D米線鋪既超濃味精湯
辣度OK尾帶少少麻

另外再追加一堆小食
份量好多~
首推黑醋豬軟骨同蒜泥白肉
麻辣米線
最後食左咁多野每人埋單都唔過60,抵食!
題外話/補充資料: 如果想食黑醋豬軟骨,建議叫小食分量會多D
2015-04-10
麻辣米線
  • 蒜泥白肉
2015-04-22 430 瀏覽
今日食LUNCH時比外面的裝修吸引而進入,入內的裝修及環境亦很舒服,今次都係試清湯先,但味道比起同區的南記及景霖較差,價錢亦較貴 ~ 有待改善,暫時不會再去食 ~

今日食LUNCH時比外面的裝修吸引而進入,
入內的裝修及環境亦很舒服,
今次都係試清湯先,
但味道比起同區的南記及景霖較差,價錢亦較貴 ~
有待改善,暫時不會再去食 ~
腩肉 白菜豬肉餃清湯米線
Mi.S.S 雞翼
2015-04-22
2015-04-15 366 瀏覽
多次經過都想一試,今日午飯時間光顧竟然得一半滿座。附近既譚仔已經排隊中。覺得伏味燶。首先要講全場唯一優點, 環境係唔錯嘅。唔知食乜,一望餐牌見佢推薦個餐有拉麵主流既豬骨湯底😨咁打耳嘅!! 貢創新!! 就比個機會你。配料更神奇,係車仔麵主流。味道非常一般,豬耳酸酸地無口感既肥糕一樣。最慘溝埋豬骨湯令味道又咸又酸。薄切日本叉燒一夾就散, 失敗! 😰總括黎講係米線,車仔麵,米線fusion嘅騎尼失敗作。

米線
2015-04-11 449 瀏覽
呢間野係我公司隔離, 早排新開張, 放 LUNCH 果陣都好多人排隊, 好明顯大家都俾佢個裝修吸引。終於前兩日LUNCH冇人排隊, 可以與同事去試下。食米線好自然就會同譚仔比較, 呢間野配料得好少選擇, 我揀了譚仔冇的花枝丸同煙鴨胸。反而湯底佢有 4 款, 其中一個係蕃茄湯底, 不過果日我想食辣, 所以都係叫左麻辣湯底。我忘記個侍應有冇問我麻辣要幾辣, 總之食落我覺得好辣, 大約等如譚仔的小辣與中辣之間。米線我覺得幾滑幾好食。個花枝丸冇咩得別, 得兩粒咁。最難食係個煙鴨胸, 一黎好乾, 二黎煙鴨胸陣味同麻辣湯底完全唔夾, 所以食落味道好怪。總括黎講, 我都係覺得譚仔好食D。

終於前兩日LUNCH冇人排隊, 可以與同事去試下。

總括黎講, 我都係覺得譚仔好食D。
花枝丸、煙鴨胸
2015-04-08
同大部分人一樣,見倒啲裝修幾靚所以試吓但入到去發覺啲枱櫈都唔太乾淨嗌咗個豬骨湯底花枝丸+紅腸米線再加兩隻Miss焗雞翼餐牌所寫嘅係"特濃"豬骨湯,但係實際係好普通嘅淡味豬骨湯,而雞翼竟然無得揀唔辣,又唔係個個都食得辣,不過店員話只係小小辣就即管試吓,味道OK,不過竟然係麻辣,雖然真係小小辣,但係真係好麻呀,因為餐牌上淨係寫住"Miss雞翼",落單嘅時候我已經有問佢啲雞翼辣唔辣,點解唔直接話我知係麻辣雞翼嚟喎?仲有叫佢走芝麻,佢答我已經整好晒無得走,但實際係啲芝麻係最後灑上雞翼面囉,點解唔肯幫我走芝麻呢?
同大部分人一樣,見倒啲裝修幾靚所以試吓
但入到去發覺啲枱櫈都唔太乾淨
嗌咗個豬骨湯底花枝丸+紅腸米線再加兩隻Miss焗雞翼
仲有叫佢走芝麻,佢答我已經整好晒無得走,
但實際係啲芝麻係最後灑上雞翼面囉,點解唔肯幫我走芝麻呢?
2015-03-29
今日同個朋友經過呢間,睇見門見設計得幾靚,剛剛新開,入去試下,環境幾好,不過地方細。坐底叫左2碗酸辣小鍋米線。另叫4隻雞亦,雞亦睇落一般,食落好咸。。食左1隻無食。兩碗米線都係一般,食唔到咩味。
小鍋米線
5 分鐘 (堂食)
小鍋米線
2015-03-18 705 瀏覽
下午6時左右經過油麻地時,不自覺地被這間新開而且裝修亮麗的米線專門店的舖面吸引,便決定吃個early dinner。餐牌就如這間店的裝修一樣設計別緻,而且部分食品附有相片,相當吸引。米線方面主要有四款湯底可供選擇:招牌小窩酸辣、麻辣、豬骨及標榜有粒粒蕃茄的蕃茄濃湯。每碗米線還可選配$5或$7的配料一款,如多選超過一款配料便要再額外加錢了。而酸辣及麻辣湯底均可自選大/中/小辣。由於是第一次光顧,便決定先試試招牌小窩酸辣-小辣,配招牌炸醬及腩肉。而友人則選了麻辣-中辣,配黑醋豬軟骨及白菜豬肉餃。一向於譚x吃3小辣的我,無論品嚐自己的酸辣-小辣還是友人的麻辣-中辣湯底,均覺得辣勁不足,有點到喉唔到肺的感覺,有點失望。而友人的麻辣湯雖然不夠辣,但「麻」方面卻是做得不錯。配料方面我是頗滿意的,炸醬十分惹味,腩肉是和蒜泥白肉的一樣,味道不錯。黑醋豬軟骨夠軟嫩,酸酸甜甜很開胃,唯份量有點小呢。白菜豬肉餃肉汁豐盈、粒粒飽滿,也是不錯的選擇。服務方面,相信是新開張的關係,侍者顯得有點生手,前前後後入錯兩次單,因此我們差不多等了二十五分鐘米線才送到,但由於是新開,而且侍者亦不斷道歉,問他們拿紙巾亦爽快提供
服務方面,相信是新開張的關係,侍者顯得有點生手,前前後後入錯兩次單,因此我們差不多等了二十五分鐘米線才送到,但由於是新開,而且侍者亦不斷道歉,問他們拿紙巾亦爽快提供,我覺得都可以原諒吧。
下次再來時希望可以嚐嚐它的蕃茄湯,和其他小吃,雞翼、麻辣墨魚頭、皮蛋好像很吸引。
2015-03-13
當日去油麻地買完野 行去旺角見到間好靚ge店就唸入去買件cake先。 點知係賣米線嫁2個人食了野都入去探索下先2人叫了個蒜泥白肉 20元 平過其他地方食 而且係長片狀 同招牌酸辣腩米線小辣 味道唔差 但失望之係腩肉好似無味咁 同蒜泥果個一樣 長型 但份量會少 我幾大食叫一碗唔太夠下次會試其他湯底 Ps 服務好 好少米線店會咁

2個人食了野都入去探索下先

Ps 服務好 好少米線店會咁
好靚
桌坐得舒服
食了少少先記得影相 米線份量少d 我估女仔食剛好
  • 酸辣湯底
下午茶時分見到一間歐陸風但賣米線的試業店名字都幾令人有好感膽粗粗就走入去菜單好特別除左傳統酸辣湯重有豬骨湯 同 蕃茄湯抱住試新野同健康的諗法就選左蕃茄湯底配料就選位置排第一既黑醋豬軟骨同魚皮餃送餐好快三分鐘左右就到第一印象係 芽菜咁生既不過有湯 咁浸下佢先先食面 湯夠濃 有啲似平時紅湯然後問題來了蕃茄湯 一啲都唔熱 食住唔熱既魚皮餃 感覺好怪米線有點生 重係硬硬地給個差評魚皮餃就正常質素 打邊爐嗰種 有兩粒豬軟骨就好好味 用小碟另外分開 賣色唔錯(雖然都係室溫高少少.....酸酸甜甜 有兩片推薦一試 \
下午茶時分

推薦一試
\
豬軟骨
豬軟骨魚皮餃蕃茄米線
題外話/補充資料: 服務方面\r\n店有四個樓面\r\n禮貎都ok 不過我食完面 打完食評都未收碗\r\n\r\n另外無紙巾 要自備\r\n\r\n\r\n\r\n
2015-03-06 739 瀏覽
早2日經過見佢咁平好似好抵,裝修又幾靚所以入去試下 叫左個蕃茄湯底配腩肉 + 2隻雞翼個湯底幾好味,有粒粒蕃茄肉係入面,個腩肉又有少少辣辣地下,配起上黎個感覺唔錯 不過雞翼就麻麻,孜然粉太多太濃,似食粉多過食雞翼,黑芝麻又太多,應該係話1隻好少而另1隻係佢既3倍 凍檸茶正正常常無咩特別整體都唔錯,下一次會去試下其他野。舖面得2—3個員工,但啡色短頭髮果個侍應好好禮貌,睇唔清楚叫咩名,好似係R字頭,佢仲好主動留意客人既需要,唔飲野都主動比杯水個客,呢d服務態度係香港已經唔係度度有,值得一讚!
早2日經過見佢咁平好似好抵,裝修又幾靚所以入去試下

叫左個蕃茄湯底配腩肉 + 2隻雞翼

凍檸茶正正常常無咩特別
整體都唔錯,下一次會去試下其他野。
  • 蕃茄湯底
2015-03-02 757 瀏覽
首先要彈既就係 等侯食物時間太長 一碗米線等左四十分鐘 可能因為新開啦 環境完全唔似食米線既地方 米線味道冇特別驚喜值得一提係朱軟骨,好入味麻辣墨魚頭好鮮希望下次等待時間唔好咁長另外,有一個叫Samuel既侍應十分有耐性和有禮貌,不停比人追單仍然可以有笑容幫我去解決問題,十分好人,下次仲會幫襯!

米線味道冇特別驚喜

值得一提係朱軟骨,好入味

麻辣墨魚頭好鮮
希望下次等待時間唔好咁長

40 分鐘 (堂食)
  • 麻辣墨魚頭
行過旺角,見到呢間新開嘅米線。初時見裝修得好似好高檔咁,但係睇過個餐牌,價錢唔算貴,唔洗30蚊有碗面,所以就入咗去。面有4款湯底,附有韮菜、芽菜、蔥,要餸另加錢叫咗個蕃茄湯底加黑醋豬軟骨。黑醋豬軟骨 無得輸!黑醋甜甜地,豬軟骨入口即溶!不過蕃茄湯底淡咗啲,但有蕃茄肉幾好!爸爸叫咗個招牌小鍋酸辣湯底加黑木耳。啲酸菜好爽,酸中帶少少甜!黑木耳好爽,同湯底溶合一齊好好味!媽媽叫咗個特濃豬骨湯加魚皮餃(哈哈無影相就食咗)。湯底一般,無乜豬骨湯味,有點失望。魚皮餃有兩粒,需然媽媽覺得唔係好抵,加5蚊得兩粒,不過味道都好味,足料!另外叫咗個麻辣皮蛋,溏心皮蛋好好味!麻辣不過不失!三個人一致好評米線!👍 軟硬啱啱好,無話特別硬或者林!環境優雅,坐得好舒適,燈光光暗舒服!女仔會鍾意佢嘅裝飾,好雅緻!廁所好乾淨,店員態度有禮!整體好好!三個人喺食咗HK$112!會再幫襯!👍
餐牌

面有4款湯底,附有韮菜、芽菜、蔥,要餸另加錢
叫咗個蕃茄湯底加黑醋豬軟骨。
黑醋豬軟骨
蕃茄湯底

爸爸叫咗個招牌小鍋酸辣湯底加黑木耳。
招牌小鍋酸辣配黑木耳
另外叫咗個麻辣皮蛋,溏心皮蛋好好味!麻辣不過不失!
麻辣皮蛋

三個人一致好評米線!👍 軟硬啱啱好,無話特別硬或者林!
黑醋豬軟骨
蕃茄湯底