2015-10-05
星期二同朋友唱K唱到喉嚨痛,今晚去睇首場“火星任務”,因為拎左坐艇iPhone關係,要去先達放售,所以就算要去尖沙咀海運睇戲,都要去咗旺角先去完先達,就開始煩食咩,點知行到幾乎油麻地都未諗到,突然經過MI.S.S米線,我話就呢間喇,因為都已經7點45,我地9點半開場(我係完全唔記得同事叫我要早多半個鐘到XDXD)其實呢間米線店開鋪初期我都已經好想試,但係……因為我成日都唔鍾意食譚仔,大少成日話好似啲港女咁,對米線有敏感……吼……其實係我本身鍾意食米粉多過食米線,同埋譚仔我又唔覺得特別好食,又唔係平意式黑醋蕃茄香濃蕃茄湯米線 - 今次我揀咗冬菇、惹味腩肉、白菜豬肉餃,平時其實我絕對唔會要蕃茄湯底,但係可能今日喉嚨唔舒服,想食少少酸酸地嘅嘢點知……出奇地好味,個湯好濃蕃茄味、多蕃茄肉,個米線唔知點解好彈牙,我未試過食彈牙嘅米線,我同大少講,大少重以為我病癡咗,佢食咗一條,都話係喎,你嗰啲彈過我嗰碗喎冬菇我覺得可以用少少卥水卥吓,會好味啲,個惹味腩肉真係好好味,辣辣地,但係又唔係麻辣,我鍾意~
香濃蕃茄湯米線