2019-05-14
今日放假,約左朋友去東涌行Outlet,去埋之後朋友話想食越南菜,因此上網搵左呢間Mint & Basil試一試。Mint & Basil位於海堤灣畔地下,可以係東薈城行一個連住既有蓋行人天橋行過去,地點都算十分方便。一去到見到個裝修都幾有異國風情,出面又有一大片室外用餐地點加上全面staff係外國人(有中文menu),第一印象就係呢間野都幾地道同埋岩一家大細或者情侶黎。一坐低,我地就用有限既英文同staff order野食,雖然我地英文有限,但staff十分nice,慢慢聽同埋重覆我地既要求,我地叫左grilled pork neck($88),beef betel roll($88), massaman lamb shank($178)同埋satay skewer 6pcs ($118)。先講grilled pork neck($88),雖然不是燒得焦香,但肉汁十分足夠,而且冇落味精,點上天然香料既汁十分惹味。beef betel roll($88)亦十分有特色,紫菜包埋炸牛肉,再用生菜包住粉絲食,好清新。massaman lamb shank($178),羊膝大大舊兩個男人sha
massaman lamb shank($178),羊膝大大舊兩個男人share都覺得飽,而且咖哩係香甜個種,岩晒我呢種唔食得香辣但係又鍾意食咖哩既人,配埋滑溜既羊肉,十分合襯。
satay skewer6pcs ($118),肉質多汁,配埋佢個充滿花生香的沙爹醬,令人想一食再食。
呢個環境配上好食的食物令人有種渡假既感覺,下次可以再來。