2022-10-11 26 瀏覽
Came here for dinner and was so happy with the breezy weather so we made good use of the outdoor seating. Ordered the tom yum goong soup with prawn $108 and loved how it wasn't overly spicy. Instead, it had a slight tang to it and two big pieces of prawns. The beef salad $98 was delicious as well a generous serving of beef on top of a nice variety of vegetables, the spices gave it a good kick. Shrimp rolls $98 and the 6 pieces of satay skewers $128 were well worth the price. Especially loved th

Ordered the tom yum goong soup with prawn $108 and loved how it wasn't overly spicy. Instead, it had a slight tang to it and two big pieces of prawns. The beef salad $98 was delicious as well a generous serving of beef on top of a nice variety of vegetables, the spices gave it a good kick. Shrimp rolls $98 and the 6 pieces of satay skewers $128 were well worth the price. Especially loved the peanut sauce of the satay which we got a mix of meats (pork, chicken and beef.) my favourite was still the chicken as there was a good charred flavor
2022-10-10 17 瀏覽
#泰料理-適逢梅雨季,難得太陽露臉。玩了整天,傍晚肚子就餓了😂不僅是附近大學生覓食的好地方,更是有名的觀光夜市,裡面有名的餐廳、小吃更是不勝枚舉。可惜我們的胃不夠大,所以挑了一間餐廳當作正餐來吃。這間餐廳的價位泰料理來說絕對算是平價美食,甚至可以說是銅板美食,不僅價格低,份量還很多,可以兩人點一道主餐再加點一些想吃的熱炒,就很夠吃,更不用說多人聚餐的cp值有多高!推薦給小資族或想聚餐的各位😋-#酸辣海鮮河粉湯頭沒有到很濃郁,但是好喝的湯,有酸辣海鮮的精髓。河粉份量非常多,一般男生食量來說,絕對可以2-3人吃。.#泰式椰汁雞肉飯椰香沒有那麼濃郁,但整體來說還算下飯,還會另外給2道菜,有點像椰汁雞肉飯便當那樣 飯量絕對可以兩人分食。-#蝦醬空心菜蝦醬跟青菜都給得非常大方,很夠味、很下飯!-#月亮蝦餅蝦餅很多塊,每塊也都很大片,蝦餅中間夾的是蝦漿呦!.
#泰料理
適逢梅雨季,難得太陽露臉。玩了整天,傍晚肚子就餓了😂
推薦給小資族或想聚餐的各位😋
#酸辣海鮮河粉
#泰式椰汁雞肉飯
#蝦醬空心菜
蝦醬跟青菜都給得非常大方,很夠味、很下飯!
#月亮蝦餅
蝦餅很多塊,每塊也都很大片,蝦餅中間夾的是蝦漿呦!
2022-10-04 13 瀏覽
好日都唔入東涌今日仲要入左東涌住宅區海堤灣畔o個邊不過 由東薈城行過去都好近今日試左呢間有outdoor食亞洲菜的MINT & BASIL環境都OK
Lunch都唔算好多人酸辣椰奶雞湯都好足料味濃但又唔會 死咸海南雞飯雞夠滑 YUMMY都係 $98 +10%包飲品
好日都唔入東涌

YUMMY
都係 $98 +10%
包飲品
2022-10-03 24 瀏覽
老公今日帶左我黎呢間充滿異國風情好有泰式度假feel嘅餐廳🤩一入門口就俾佢地裡面壁畫同佈置吸引住好似去左個旅行咁餐廳菜式選擇非常多 佢地有泰越菜外仲有印度菜仲有好多特色打卡飲品添😚🥢泰式牛肉沙律牛肉燒過肉味好香 配上清爽沙律菜好fresh 好開胃😝🍴印度椰香牛肉入口好香印度香料 微辣肉質非常軟腍 超岩我口味唔好睇佢細細兜 裡面有好多嚿最後都係加左碗飯黎撈佢個汁好正😚🥢印度蔥油薄餅食咖啡一定要配上薄餅佢地薄餅有好多口味選擇😎🥢青檸酸辣汁蒸魚酸酸甜甜好開胃 條魚啖啖肉老公好鍾意食😋
老公今日帶左我黎呢間

🥢青檸酸辣汁蒸魚
酸酸甜甜好開胃 條魚啖啖肉
老公好鍾意食😋

2022-10-03 31 瀏覽
今日放假去東涌outlet血拼,附近有間幾Chill既泰國餐廳決定試下,見到餐牌價錢都算平既,又幾多人食。。🥢印尼炒飯 $128有兩串沙嗲雞肉串,夠哂惹味,炒飯新鮮炒起多料又夠香。🥢海鮮冬蔭功湯 $118冬蔭功出色,夠哂辣呀暖胃,配埋海鮮非常正,磨菇就入哂味。。🥢青咖喱雞 $138辣度剛剛好,充滿椰香,雞肉份量多,配埋蒜蓉烤餅簡直絕配。。🥢蒜蓉烤餅 $35新鮮焗起外脆內軟,好香蒜蓉味,呢個勁推介!

🥢印尼炒飯 $128
有兩串沙嗲雞肉串,夠哂惹味,炒飯新鮮炒起多料又夠香

🥢海鮮冬蔭功湯 $118
冬蔭功出色,夠哂辣呀暖胃,配埋海鮮非常正,磨菇就入哂味。

🥢青咖喱雞 $138
辣度剛剛好,充滿椰香,雞肉份量多,配埋蒜蓉烤餅簡直絕配。

🥢蒜蓉烤餅 $35
新鮮焗起外脆內軟,好香蒜蓉味,呢個勁推介!

2022-10-03 90 瀏覽
餐廳有室外和室內位置,內外都設有電視,非常適合球迷看比賽⚽️🏀室外有很多植物,加上籐椅,感覺好像去了旅行度假🏝室內裝潢就以古典木窗和民族壁畫作主題,很有異國味道🏰 餐桌上放有調味料的玻璃瓶很精緻呢😍而天花的吊燈,桌上放的蠟燭🕯,昏暗的燈光,情調感十足💕加上播放的英文音樂,說英文的職員,令氣氛更加像身處於外國! ♡黃油烤麥餅$25帶點麥香,用來配咖哩醬吃一流啊~ ♡酸辣椰奶雞湯$98 🥢心點🥢除了雞,還可選蔬菜或蝦呢~湯裏有車厘茄和芫荽等調味料,酸辣味道非常開胃!微微的辣,不太能吃辣都可以接受啊。椰奶香滑無比👍,內裡雞肉份量很多,而且肉質幼嫩。 ♡串燒沙嗲(雞肉、豬肉、)6串$128每種肉各兩串,肉質厚實,絕對比起平常吃的串燒尺寸大!配上沙嗲汁,很juicy呢~推介大家加上餐桌調味料盒的花生碎🥜變成沙嗲花生醬,更加好吃啊! ♡泰式黃咖哩蟹肉配麵包$165 🥢心點🥢黃咖哩很惹味啊!內裡有🦀蟹肉。蒜蓉包十分出色!香脆而且蒜蓉味濃郁,即使單吃也很美味😋配合黃咖哩醬吃更加豐富~ ♡Thai Colada$68Rum, Pineapple Juice, Coconut Milk, Coco Lope
餐廳有室外和室內位置,
內外都設有電視,非常適合球迷看比賽⚽️🏀
室外有很多植物,加上籐椅,
感覺好像去了旅行度假🏝
室內裝潢就以古典木窗和民族壁畫作主題,
很有異國味道🏰

餐桌上放有調味料的玻璃瓶很精緻呢😍
而天花的吊燈,桌上放的蠟燭🕯,
昏暗的燈光,情調感十足💕
加上播放的英文音樂,
說英文的職員,
令氣氛更加像身處於外國!

♡黃油烤麥餅$25
帶點麥香,
用來配咖哩醬吃一流啊~

♡酸辣椰奶雞湯$98 🥢心點🥢
除了雞,還可選蔬菜或蝦呢~

湯裏有車厘茄和芫荽等調味料,
酸辣味道非常開胃!
微微的辣,不太能吃辣都可以接受啊。
椰奶香滑無比👍,
內裡雞肉份量很多,
而且肉質幼嫩。

串燒沙嗲

♡串燒沙嗲(雞肉、豬肉、)6串$128
每種肉各兩串,
肉質厚實,
絕對比起平常吃的串燒尺寸大!
配上沙嗲汁,很juicy呢~
推介大家加上餐桌調味料盒的花生碎🥜
變成沙嗲花生醬,更加好吃啊!

泰式黃咖哩蟹肉配麵包

♡泰式黃咖哩蟹肉配麵包$165 🥢心點🥢
黃咖哩很惹味啊!
內裡有🦀蟹肉。
蒜蓉包十分出色!
香脆而且蒜蓉味濃郁,
即使單吃也很美味😋
配合黃咖哩醬吃更加豐富~

Thai Colada

♡Thai Colada$68
Coco Lopez,Coconut Rum&Lime Juice
含有酒精的雞尾酒🍸
來到有度假風的餐廳,
怎能不叫一杯來配合環境享受一下呢!
味道易入口的,帶有椰奶🥥的香滑味道~

♡越式炸香蕉🍌$78 🥢心點🥢
是一款特別的甜品
配上甜甜味道的糖漿🍯
香蕉被一層有杏仁片的脆皮所包裹,
香蕉的甜味加上杏仁片的香味,
以及香脆的口感,味道豐富。

印度甜雙寶

♡印度甜雙寶$68
第一次嚐這個印度甜品呢~
樣子好像平常吃的湯圓,
但這款是經過油炸,並浸泡在糖漿中,
表面還有點椰絲🥥
所以都比較甜。
饀料味道有點難以形容😂
就是帶點印度風味吧!
串燒沙嗲
泰式黃咖哩蟹肉配麵包
Thai Colada
越式炸香蕉
有次與家人特地去東涌海濱長廊賞花燈,途經這間餐廳,外面放了電視,還有很舒服的椅子及梳化,旁邊椰林樹影;感覺像外國的餐廳,讓人有一種很放鬆很chill 的感覺,可惜當時已剛用膳完畢,未有機會坐下來,享受一趟東南亞之旅。友人約食飯,記起這裡,二話不說,便與她相約在這間餐廳用膳。我們被安排在室內入座,後面有一張越南人日常生活的畫,再加上紅紅的燈光,感覺像是會安的燈籠🏮,舒適的梳化椅,感覺真的置身於中南亞般。再看Menu, 全部都是我倆合胃口的菜式,有印度菜、泰國菜、越南菜等,滿滿的選擇,單看菜單已垂涎三尺,掙扎過後,最後我們點了燒豬頸肉、燒魷魚、星洲炒蜆、還有兩道甜品包括炸香蕉及芒果糯米飯。飲品叫了兩杯特色的Mocktails. 先是燒豬頸肉,軟稔的肉身,肉邊煎的香脆,再沾上秘製的醬汁,將味道昇華至另一境界,令人再三點味。星洲炒蜆,經常在其他餐廳食炒蜆,不是份量少,就是蜆沒有打開,但這裡完全沒有出現這情況,份量多之餘,亦沒有出現沒打開的情況,令人驚喜。蜆味新鮮,加上星洲的炒法,令人齒頰留香,再三回味。燒魷魚肉質鮮味,加上像是街頭炭燒那種,上菜不久我倆已吃光光。這裏的甜品也是十分特別,先是炸香

燒豬頸肉

星洲炒蜆

燒豬頸肉&星洲炒蜆

燒魷魚

炸香蕉

這裏的甜品也是十分特別,先是炸香蕉,上台的時候熱呼呼,咬下去的感覺十分脆卜卜,加上糖漿,味道一流, 非常推薦。

芒果糯米飯

另一樣是芒果糯米飯,最特別是有三種味包括黑糯米、蝶豆花、及原味,我最首推蝶豆花,味道香甜。

Apple Bangkok, Fruit flow

飲品叫了Apple Bangkok及Fruit flow , 上枱的時候,已被它們的顏色吸引,味道酸甜,解暑一流,亦是打卡之選。
Apple Bangkok
Fruit flow
2022-09-29
燒豬頸肉
星洲炒蜆
燒豬頸肉&星洲炒蜆
燒魷魚
炸香蕉
芒果糯米飯
Apple Bangkok, Fruit flow
Apple Bangkok
Fruit flow
2022-10-01 324 瀏覽
餐廳空間感十足,亦都有戶外空間,主要係食泰國同越南菜,提供好有東南亞風味嘅海鮮同肉類。夜晚仲好有feel添,非常適合girl talk 👭👭蟹肉魚肚羹$128份量足,蟹肉非常鮮甜,魚肚🈶️好多舊🤤配辣椒醬一齊食好特別,第一次試,但味道又好夾喎牛油雞咖喱 配 黃飯和烤餅Set lunch$98配酸辣椰奶雞湯,泰式奶茶,+$25多個芒果糯米飯,超級抵食🙌🏻泰式柚子鮮蝦沙律$88味道非常清新,好有泰國風味🤤而且仲有好多隻蝦原隻炭燒魷魚$118魷魚非常軟腍,鮮味十足,配埋泰式醬酸酸辣辣,非常滿足Mint&Green Apple Lemonade $62Fruit Float $58食物質素唔錯👍🏻而且環境非常舒適,好適🈴️放假同朋友嚟chill下,而且店員仲好nice好service👏🏻值得一提set lunch 加咗個芒果糯米飯但我哋完全唔記得🤣🤣埋單走嘅時候,仲提我哋未食,跟住幫我哋打包👍🏻👍🏻

蟹肉魚肚羹$128
蟹肉魚肚羹

牛油雞咖喱 配 黃飯和烤餅Set lunch$98
牛油雞咖喱 配 黃飯和烤餅

泰式柚子鮮蝦沙律$88
味道非常清新,好有泰國風味🤤而且仲有好多隻蝦
泰式柚子鮮蝦沙律

原隻炭燒魷魚$118
魷魚非常軟腍,鮮味十足,配埋泰式醬酸酸辣辣,非常滿足
原隻炭燒魷魚

Mint&Green Apple Lemonade $62
Mint&Green Apple Lemonade , Fruit Float

Fruit Float $58

2022-09-27
蟹肉魚肚羹
牛油雞咖喱 配 黃飯和烤餅
泰式柚子鮮蝦沙律
原隻炭燒魷魚
趁假期同男朋友去大澳行下😬回程黎到東涌食埋飯😁呢間位於東涌海堤灣畔既MINT & BASIL 主打泰印Fusion菜👍outdoor環境感覺好有泰國風味🥰感覺好Chill呀😍泰式鹽焗燒魚 🐠大大條泰式鹽焗燒魚🐠打開沾滿粗鹽🧂既魚皮入面啖啖肉🐠加入左9層塔等等配料好香🤤魚肉嫩滑🤤魚旗都燒到脆卜卜🤩配埋泰式辣汁🌶食好惹味🙌泰式青咖哩雞 🐣青咖哩雞味道唔錯👍甜甜地唔會好辣☺️雞肉入味‼️仲有我好鍾意食嘅泰式茄子🍆及青豆🥰印度蒜味烤餅烤到外脆內軟仲好有蒜蓉味配埋青咖哩一齊食好正😍泰式辣椒🌶️膏炒大蜆泰式辣椒膏酸酸甜甜😬蜆好大隻最重要冇沙👍食落感覺好肥美🤤Cocktails 🍸Thai COLADA 飲落椰子🥥味勁重🤗鍾意椰子味唔好錯過😉MINT & BASIL MOJITO薄荷味酸酸甜甜😍好啱女仔飲😎Draught Beer YAU 🍺9點前Happy hour 嗌多杯啤酒嘆下😍飲落有香濃柚皮味🙌係我最愛既手工啤🍺
outdoor環境感覺好有泰國風味🥰感覺好Chill呀😍

薄荷味酸酸甜甜😍好啱女仔飲😎
Draught Beer YAU 🍺
  • 泰式鹽焗魚
  • 青咖哩雞
女人去行街,即使𝐖𝐢𝐧𝐝𝐨𝐰 𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠🛍都一定會每一間店 • 每一個位都行到最篤先滿足🤭同朋友👯‍♀️去𝐎𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭行到最盡都未夠😏仲要出埋商場睇下有乜新野🤣咁就俾我地發現左依間多國菜🌏餐廳🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ Lunch Set ☀️前菜 • 主食 • 野飲(凍/熱 • 咖啡/茶).▪酸辣椰奶雞湯 (前菜)睇落白雪雪,但舀起黎勁香椰子味🥥飲落夠酸 • 少少辣🌶,仲有雞肉係入面🐓.▪星洲蝦炒麵 ($98)蝦仁勁大隻呀,又夠爽口🦐配料仲有雞蛋🥚 • 𝟑色椒 • 芽菜......米粉炒得夠乾身🧡.🍽 A La Carte 🍽▪ 青芒果軟殼蟹沙律 ($98)青芒果比較少見🥭,我覺得比青木瓜仲好味💃🏻軟殼蟹🦀炸得夠脆卜卜💥口感上都幾豐富,青芒果少少爽口🤓有蔥 • 花生粒粒🥜 • 蝦皮🦐 • 辣椒🌶️個汁食落甜甜酸酸,仲有蝦香 • 少少魚露鹹香😙.▪ 越式米紙素卷 • V ($78)每件入面都有勁大舊牛油果🥑 • 菜🥬 • 米粉 • 薄荷菜......外層米紙皮勁煙韌🤍旁邊點既汁鹹味比較重🥢.▪ 泰式黃咖喱蟹肉配麵包($165)本身
女人去行街,即使𝐖𝐢𝐧𝐝𝐨𝐰 𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠🛍
都一定會每一間店 • 每一個位都行到最篤先滿足🤭
同朋友👯‍♀️去𝐎𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭行到最盡都未夠😏
仲要出埋商場睇下有乜新野🤣
咁就俾我地發現左依間多國菜🌏餐廳🍽
☀️ Lunch Set ☀️
前菜 • 主食 • 野飲(凍/熱 • 咖啡/茶)

▪酸辣椰奶雞湯 (前菜)
睇落白雪雪,但舀起黎勁香椰子味🥥
飲落夠酸 • 少少辣🌶,仲有雞肉係入面🐓
酸辣椰奶雞湯

▪星洲蝦炒麵 ($98)
蝦仁勁大隻呀,又夠爽口🦐
配料仲有雞蛋🥚 • 𝟑色椒 • 芽菜......
米粉炒得夠乾身🧡
星洲蝦炒麵
星洲蝦炒麵

🍽 A La Carte 🍽
▪[205] 青芒果軟殼蟹沙律 ($98)
青芒果比較少見🥭,我覺得比青木瓜仲好味💃🏻
軟殼蟹🦀炸得夠脆卜卜💥
口感上都幾豐富,青芒果少少爽口🤓
有蔥 • 花生粒粒🥜 • 蝦皮🦐 • 辣椒🌶️
個汁食落甜甜酸酸,仲有蝦香 • 少少魚露鹹香😙
青芒果軟殼蟹沙律

▪[301] 越式米紙素卷 • V ($78)
外層米紙皮勁煙韌🤍
旁邊點既汁鹹味比較重🥢
越式米紙素卷

▪[810] 泰式黃咖喱蟹肉配麵包($165)
本身以為係中間挖走麵包肉放入去個種🥯
點知黎到係𝟒片底面都搽左蒜蓉🧄 • 牛油🧈烘到爆脆既法包🥖
咖喱🥘唔算好辣,入面蟹肉舀起都幾多舊🦀
配包真係好正🤤
泰式黃咖喱蟹肉配麵包
泰式黃咖喱蟹肉配麵包

▪Drinks▪
▫️Shirley Temple • Mocktails ($48)
漸層顏色好靚,唔算好甜♥️
▫️Fruit Float • Mocktails ($58)
飲落芒果味🥭最出,加左椰奶幾滑身🧉
(*𝟐杯𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬🍹都有加到生果係面裝飾)
▫️Iced Coffee (Lunch Set)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺一間有齊晒多種東南亞菜🌏既餐廳(泰國菜 • 印度菜 • 越南菜......)🥢
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮📖寫明無添加味精❣️𝐌𝐒𝐆 𝐅𝐫𝐞𝐞❣️
🔺餐廳🍽室內樓底好高,亦有室外座位,夜晚飲野🍻🥂一定勁好𝐅𝐞𝐞𝐥🥳
2022-09-29 16 瀏覽
1)YELLOW SKY(菠蘿汁、橙汁、青檸汁、石榴糖漿)酸酸甜甜嘅凍飲2)泰式柚子鮮蝦沙律除咗柚子、蝦,重有炸得香脆嘅花生粒,沙律醋味道微酸,好開胃。3)蜜汁燒雞翼配糯米飯原來雞翼同糯米飯分開(並唔係糯米釀在雞翼入面)伴碟有酸甜醬同醋醃製嘅蘿蔔。雞翼炸得好好味(有啲似炸子雞)4)布吉椰盅南瓜黃咖喱魚柳有南瓜同炸魚,黃咖哩味香濃,我哋配烤麥餅,沾埋d汁黎食,好正。5)烤麥餅/黃油烤麥餅烤麥餅,食得出有麥味,好健康呀!6)酸辣椰奶蝦湯有蝦、蕃茄仔、草菇、香葉、香茅,椰奶香,湯唔辣7)芒果糯米飯有紅米、黑米、糯米配椰奶同芒果,好香椰奶但又唔太甜,香芒甜(唔係酸)好正。
1)YELLOW SKY
(菠蘿汁、橙汁、青檸汁、石榴糖漿)酸酸甜甜嘅凍飲
2)泰式柚子鮮蝦沙律
3)蜜汁燒雞翼配糯米飯
雞翼炸得好好味(有啲似炸子雞)
4)布吉椰盅南瓜黃咖喱魚柳
5)烤麥餅/黃油烤麥餅
烤麥餅,食得出有麥味,好健康呀!
6)酸辣椰奶蝦湯
有蝦、蕃茄仔、草菇、香葉、香茅
,椰奶香,湯唔辣
7)芒果糯米飯
今日去去東涌outlet,周圍行吓下,就見到一間幾chill 嘅餐廳😍好有去緊泰國度假嘅感覺😍你可以選擇坐喺室外有得室內有得,因為我哋比較怕熱,所以揀咗有冷氣嘅地方😝我好欣賞佢嘅裝修,將一幅好大好靚嘅畫,入邊係啲泰國街頭嘅地方,搞到我真係好掛住去泰國🇹🇭都唔知幾時可以去原來呢間餐廳係有唔同東南亞類型嘅嘢食,有咖喱、印度薄餅,泰式沙律,俾你任君選擇我哋叫咗幾樣嘢食:🔺馬拉盞炒通菜 ($78)辣辣地而且又有少少蝦醬味,佢個精粹就係上面脆蒜,更加突出到佢嘅惹味🔺串燒沙嗲半打 ($128)我哋叫咗豬同牛,豬肉非常淋身,牛肉非常Juicy,沙嗲醬十分香甜惹味,夾埋一齊食爽🔺泰式青木瓜蝦沙律($88)青木瓜非常爽脆,而且個醬汁酸酸地甜甜地,夏天食非常之開胃,而且仲有好多蝦喺入邊,真係食到笑哈哈🔺Massaman Curry Beef ($148)Massaman Curry 同其他咖喱之處係佢係用使用烘烤過嘅香料整Curry,我記得我上次喺清邁都有整過呢種咖喱,佢嘅味道係比較濃郁,所以好適合加入一啲牛肉或者羊肉一齊煮。呢間餐廳啲Massaman 咖喱都好足料,非常之香,我哋仲另外叫咗個Garlic

我哋叫咗幾樣嘢食:
🔺馬拉盞炒通菜 ($78)

🔺串燒沙嗲半打 ($128)

🔺泰式青木瓜蝦沙律($88)

🔺Massaman Curry Beef ($148)
Massaman Curry 同其他咖喱之處係佢係用使用烘烤過嘅香料整Curry,我記得我上次喺清邁都有整過呢種咖喱,佢嘅味道係比較濃郁,所以好適合加入一啲牛肉或者羊肉一齊煮。呢間餐廳啲Massaman 咖喱都好足料,非常之香,我哋仲另外叫咗個Garlic Naan ($35)一齊食食唔識到我哋舔舔脷

2022-09-22
  • Garlic Naan
  • 串燒沙嗲
去東薈城shopping 完之後當然要醫下肚住東涌嘅朋友就推介我黎呢間好chill嘅餐廳佢地有齊泰式 越式 同印度菜 岩哂心多多嘅我餐廳環境開揚 充滿異國風情 好有渡假feelYum Som O 柚子大蝦沙律 ($88)柚肉份量唔少 咬落爆汁又夠甜 大蝦有鮮味 個醬汁調得幾特別Par Pia Sos Nim 越式軟殼蟹米紙卷 ($108)軟殼蟹算大舊 唔會食咗都唔覺佢嘅存在特別鍾意wasabi mayo 同米紙卷非常之夾Butter Chicken 印度奶油雞  ($128)呢款咖哩加入咗蕃茄 幾岩我口味唔好睇佢細細兜咁 原來都幾襟食食極都仲有 沾完大片薄餅都仲有剩Roti Canai 印度酥油薄餅 ($35)叫咖哩就一定要叫埋薄餅佢地嘅薄餅都有唔少選擇而我就揀咗比較邪惡嘅酥油薄餅Phad Thai (Shirmps) 泰式蝦炒河粉 ($138)呢碟係我食過數一數二好味嘅Phad Thai味道正宗配料豐富 美中不足係蝦仁冇咩味Khaow Noav Mamueng芒果糯米飯 ($88)食親泰國野 我都一定會點芒果糯米飯擺盤有心思 芒果雖然比較淺色 但都幾甜三色糯米飯 每款味道真係有少少分
去東薈城shopping 完之後當然要醫下肚
住東涌嘅朋友就推介我黎呢間好chill嘅餐廳
佢地有齊泰式 越式 同印度菜 岩哂心多多嘅我
餐廳環境開揚 充滿異國風情 好有渡假feel
Yum Som O 柚子大蝦沙律 ($88)
柚肉份量唔少 咬落爆汁又夠甜
大蝦有鮮味 個醬汁調得幾特別
軟殼蟹算大舊 唔會食咗都唔覺佢嘅存在
特別鍾意wasabi mayo 同米紙卷非常之夾
Butter Chicken 印度奶油雞  ($128)
呢款咖哩加入咗蕃茄 幾岩我口味
唔好睇佢細細兜咁 原來都幾襟食
食極都仲有 沾完大片薄餅都仲有剩
Roti Canai 印度酥油薄餅 ($35)
叫咖哩就一定要叫埋薄餅
佢地嘅薄餅都有唔少選擇
而我就揀咗比較邪惡嘅酥油薄餅
呢碟係我食過數一數二好味嘅Phad Thai
味道正宗配料豐富 美中不足係蝦仁冇咩味
Khaow Noav Mamueng芒果糯米飯 ($88)
食親泰國野 我都一定會點芒果糯米飯
擺盤有心思 芒果雖然比較淺色 但都幾甜
三色糯米飯 每款味道真係有少少分別
2022-09-20
🦋✨給大家介紹一個最佳的週末出走行程!🌴 生活太繁忙,需要喘喘氣~之前與朋友相約去了樹影婆娑的東涌逛逛,閒遊到海濱附近看美美的日落🌅 ,發掘了一間主打泰式及越南菜的Fusion餐廳,裡面環境超級精美🏖,主菜、小食、cocktail及甜品的賣相都很棒!🪞窗邊的打卡位超級美!大家要把握機會去試試哦!非常適合大家約閨蜜、朋友過去享受一頓週末午餐,享受悠閒時光~📍#dia_東涌/ 食物 Food /🍃𝐓𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐉𝐮𝐧𝐠𝐥𝐞 $78☆ Light Rum, Coconut Rum, Lime, Sugar Syrup topped Fresh Coconut Water這杯Signature Cocktail的賣相非常可愛,用了大嘴鳥🐧🦤造型的杯子,突出了Tropical Jungle的主題,令人恍如置身熱帶叢林,氣氛一流。💗💗💗 裡面的雞尾酒融入了椰青水和青檸汁,帶有清新果香,散發著自然的芬芳。〰️🍃 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐂𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚 $68☆ Rum, Pineapple Juice, Coconut Milk, Coco Lopez, Coconut Rum & Lime Juice這杯Tha
/ 食物 Food /

🍃𝐓𝐫𝐨𝐩𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐉𝐮𝐧𝐠𝐥𝐞 $78

🍃 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐂𝐨𝐥𝐚𝐝𝐚 $68

這杯Thai Colada雞尾酒的味道同樣清香淡雅,用冧酒、菠蘿汁、椰奶、青檸汁等沖調,味道酸酸甜甜,容易入口~🥰🥰🥰

🧡Main Courses🧡

🍃 Shrimp Phad Thai 泰式蝦炒河 $98
端上桌的泰式鮮蝦炒河粉賣相精緻,材料豐富,鮮蝦爽甜彈牙,每條河粉都炒得很乾爽,不會黏糊,完美吸收到魚露和椰子糖煮成的醬汁,撒上花生碎、芽菜,再擠點青檸,挑一筷子河粉吃下,酸酸甜甜的,非常開胃,好不過癮!🦐

🍃 Pho 越式生牛湯河 $88
這碗越式生牛湯河充滿九層塔芳香,湯頭鮮甜濃郁,有著滿滿的牛骨香氣。生牛肉、熟牛肉的配搭很有心思,既有濃郁牛肉味又不失嫩滑口感。河粉細白如絲,配上芽菜、洋葱、青葱碎,顏色超級好看。再隨手擠些少青檸汁,撒點指天椒,味道濃郁清甜!🥓🍜

Appetiser
🍃 Thai-Style Pomelo Salad 泰式柚子沙律
泰式柚子沙律口感豐富,惹味而清新,沙田柚去皮去籽,柚肉剝成小塊,配上泰國酸辣醬汁,酸辣鹹香!🍊

Dessert
🍃 Kluey Thord 越式炸香蕉 $25
☆ Bananas fried to a golden brown served with a lime syrup
第一次吃越南的特使甜點小吃。酥炸後的炸香蕉外面有一層好像薄麵包的脆皮,外脆內軟,蘸上蜜糖很好食!🍌

🍃 Coconut Ice Cream 椰子雪糕 $68
必吃自製椰子雪糕,非常清新,還食到啖啖椰子肉,香甜又消暑!🍨

🍃 Pad Pak Bong 飛天通菜 $78
大廚用大火猛炒通菜後,辣椒去籽切絲,蒜頭切碎,處理得宜,味道不錯!🌶

/ 環境 Environment /

餐廳佈局巧妙,分了兩個部分,室內裝潢設計優雅,牆壁上面畫了富有香港六七十年代特色的壁畫,樓底很高,空間感十足,非常舒適;窗邊一隅的梳化區則盡顯華麗,增添一份夢幻感。
外面是環境清幽的特大半露天花園,擺放了多把太陽傘,旁邊的街道更種植了綠色盆栽和大樹,充滿放鬆的渡假氣氛~

/ 服務 Service /

餐廳收取加一服務費。店員大部分為外籍,點菜時主要以英文溝通。這裡的服務超級親切,店員非常積極,會仔細介紹餐廳特色食物,也會不時過來檢查水杯中的水量,適時refill!店員更不會催趕離桌,態度超級友善。😆 這裡的每張檯都擺放了一支消毒酒精,供客人自助使用,非常方便。

/ 價錢 Price /
餐廳主要提供lunch set和à la carte,價錢合理划算,而且份量很大,建議與同行朋友分享不同菜式。
/ 其他 Others /

▪️餐廳洗手間🚾位於餐廳門口入面,男女各一格,清潔程度良好。

Mint & Basil
東涌東涌海濱路8號海堤灣畔地下K號舖

好味道,環境舒適嘅越泰菜✨今日係東涌行完outlet,搵左間附近嘅餐廳chill一chill❤️呢到係東薈城旁邊比較人煙稀少既地方,有室外同室內既位置,聚餐或者兩個人浪漫下都好適合!⋙牛油雞咖喱 配 黃飯 & 烤餅 (午市)|lunch set 可以揀沙律,湯或者烤雞。我揀左酸辣椰奶雞湯,好足料而且好濃郁嘅香草味!牛油咖喱方面,好creamy而且濃郁🥹❤️另外 烤餅都好出色👍🏻外脆內軟,厚度適中,好想試埋芝士同蒜蓉烤餅🤩⋙越式軟殼蟹米紙卷|好大份!軟糯嘅米紙包主:新鮮嘅蔬菜同脆脆嘅軟殼蟹,配埋蜜糖芥末醬好好食👍🏻✨留意,有紫蘇葉!⋙泰式炒芥蘭|炒得好香,份量大,芥蘭好清甜爽脆💚⋙炭燒香矛西冷牛肉|又係大大份喇😍香茅牛肉卷配咗米粉同生菜,另外仲有海鮮醬同甜辣汁!我嘗試將所有嘢包埋山菜一齊食,幾惹味,成件事好有越南風味!👍🏻⋙芒果糯米飯|呢個係午餐加$25嘅芒果糯米飯!糯米超級軟糯,重椰汁味!而芒果份量好多又甜,呢度應該有一個芒果🔥⋙ Best Bangkok 同 泰式奶茶|呢個Mock-tail 好好飲又唔會太甜好清新!而泰式奶茶都唔錯,夠茶味!

⋙泰式炒芥蘭|炒得好香,份量大,芥蘭好清甜爽脆💚

2022-09-19