2019-06-19 409 瀏覽
經朋友推介帶小朋友吃牛排,出電梯第一眼就見到好搶眼的魚缸,小朋友們都蜂擁而上地圍觀起來,看得很津津有味,坐下來服務員態度很好,簡單介紹了餐廳,餐前小食是自助的,很適合小朋友自助拿來吃,小食有雞翅、雞塊、麵食、粟米粒、沙律、甜品等,主食還沒到的時候吃點小食打打底也是蠻好的,特別是那面很好味,如下圖:因為我們幾個人想試下不同款的食物,所以大家叫了不同款的食物分享來吃.牛排叫了五成和七成熟,感覺五成熟的好味,多汁!雞排不錯,很香口,羊肉架也很好,一點羊騷味都沒有,滿適合怕羊騷味的人吃的!吃完咁多肉最後來一杯凍檸茶,好正,因主食小孩吃的少,所以他們又去自助拿小食吃,由於午市時間長,所以很適合吃東西慢的又吃嘢多的人!以後小朋友還想吃西餐,我想還會帶小朋友來! 因為大人可以在一邊這麼有氣氛又寬趟的地方聊天,而小朋友卻又可以自己去找到適合自己的食物,完全不用怕他們吃不飽。

雞排不錯,很香口,

羊肉架也很好,一點羊騷味都沒有,滿適合怕羊騷味的人吃的!

吃完咁多肉最後來一杯凍檸茶,好正,

2019-06-09
2019-06-18 226 瀏覽
早排放假同男朋友行完山就去左the Wave 入面嘅Mini Friday 開餐好在早去有個靚卡位!裝修係暗暗地有啲傾偈嘅氣氛,坐得舒適。我同男朋友叫左一樣嘅牛扒set dinner ! 食頭盤之前有墨西哥脆片配芝士醬超正,我哋秒速清曬成盆!I wish there were unlimited chips ! 頭盤有晒湯同沙律,為食嘅我地吾洗左唸右唸,粟米忌廉湯同雜菜沙律,菜幾新鮮加埋酸酸地嘅汁,我預備好食主菜!!牛扒份量都幾夠,一切開係我想要嘅medium rare,肉質鮮嫩,肉味香濃,鍾意牛扒嘅你唔可以錯過!食完主菜之後仲有個小小嘅甜品,係一個有淡淡芝士味嘅慕士蛋糕,以一點甜作結 ,滿足! 總的來說,係一個牛扒水準高嘅full set dinner , 浪漫撐枱腳或者同閨蜜放鬆食好西自選!
  • 墨西哥脆片
  • 肉眼牛排
2019-06-13 267 瀏覽
朋友生日想食西餐,見到呢間話主餐牌有88折又有火焰蛋糕送,就揀咗呢間餐廳BBQ 烤rib大概有4條骨,啲肉吾算好多,但啲肉都鮮嫩,不會好鞋,但個醬汁就乾身左少少,可以比多啲汁,食落會juicy啲。Carbonara意粉呢個反而有驚喜,佢個汁做得幾好,幾濃味同creamy,啲意粉都幾滑身,而且配料都頗多,有菇,煙肉,同意粉一齊食幾match.脆片平時餐廳會比麵包🥯呢間餐前小食,係脆片,點一點個sauce,酸酸甜甜,幾開胃!湯好似係甘筍忌廉湯,都算特別,不過吾夠濃。環境都幾大,坐得幾舒適,不過啲waiter成日好快就過來收碟,有時未食曬,都走過來問仲要5要,有少少趕我地快啲食完的感覺

BBQ 烤rib

Carbonara意粉

脆片

好似係甘筍忌廉湯,都算特別,不過吾夠濃。
2019-06-12
慶祝紀念
生日
2019-06-11 260 瀏覽
觀塘作為美食集中地,餐廳數目同種類非常之多,今次同朋友令到哩間Mini Friday 食晚餐。一去到見到餐廳嘅環境闊落,餐枱與餐桌之間嘅距離亦都大,令食客可以舒適用餐。我地叫左兩個餐同一個小食。未上菜之前已經有侍應免費贈送墨西哥片配卡夫芝士醬,重點係免費同好食!落完order 無幾耐,餐湯同沙律已經立即送上枱,夠哂有效率!餐湯係蕃茄薯仔湯,用材料打成茸,口感綿滑好飲,而沙律用醋調味,味道帶酸同埋清新,而且完全冇草青味。小食叫咗水牛城雞翼($78@6),雞翼首先炸到表皮脆身,再淋上醬汁,一食驚為天人,可以係我呢世人食過最好食嘅雞翼,醬汁辣得來帶酸,又有點Tabasco 的味道,食落非常開胃。主菜有溫泉蛋芝士忌廉大花菇扁意粉($148)加$45配鵝肝。如果係食醬汁濃稠嘅意粉,個人習慣多數係配扁意粉,令到麵條可以帶到醬汁之餘又可以有麵條嘅咬口。本身芝士忌廉嘅醬汁已經好creamy,配埋溫泉蛋口感更加滑同溫和,整體配搭非常之好食。而鵝肝外面煎到焦脆,建議食法係一開始可以單獨品嚐少少鵝肝,感受下佢入口即溶嘅感覺,再之後可以試吓用麵條包圍着鵝肝,濃稠醬汁同埋溶化的鵝肝油,層次豐富非常好食🤤🤤🤤!同

主菜有溫泉蛋芝士忌廉大花菇扁意粉($148)加$45配鵝肝。如果係食醬汁濃稠嘅意粉,個人習慣多數係配扁意粉,令到麵條可以帶到醬汁之餘又可以有麵條嘅咬口。本身芝士忌廉嘅醬汁已經好creamy,配埋溫泉蛋口感更加滑同溫和,整體配搭非常之好食。而鵝肝外面煎到焦脆,建議食法係一開始可以單獨品嚐少少鵝肝,感受下佢入口即溶嘅感覺,再之後可以試吓用麵條包圍着鵝肝,濃稠醬汁同埋溶化的鵝肝油,層次豐富非常好食🤤🤤🤤!同雞翼一樣呢個亦都係我食過最好食嘅意粉!同朋友兩個人都好鍾意呢個食法,不過如果一個人食就會有啲滯!

最後係香烤美式BBQ豬肋骨,醬汁主要係用番茄製成,配埋豬肋骨非常惹味,另外配菜薯蓉都落足心思,用黑松露醬作為調味,好好食!唯一要挑剔嘅地方就係豬肋骨肉質乾硬左些少,但係整體評價仍然都中上!

第一次食過咁好食嘅餐廳,價格定位合理,非常推薦!
2019-06-11 216 瀏覽
工作了一整天收工同同事當然要吃些好東西慰勞一下自己啦,走來銅鑼灣這間餐廳食飯~這間餐廳位置易搵,環境坐得幾舒服,空間感都算足,衛生都ok。每次食飯都會叫份沙律開胃,除了沙律菜及粟米粒外,竟然有紅菜頭,紅菜頭醃得酸度十足,另外還有薯仔沙律,沙律醬調味恰好,口感不錯。水牛城雞翼,賣相一般般,雞翼本身肥美大隻,輕炸過黎,唔會太乾身再配上醬汁,帶啲微辣,食到停唔到口。豬手外皮好脆 好似食緊薯片咁份量好足 適合share。總括來說,我同朋友都覺得還可以,下次有機會再試試其他菜式。

豬手外皮好脆 好似食緊薯片咁
份量好足 適合share。

總括來說,我同朋友都覺得還可以,下次有機會再試試其他菜式。
2019-06-10
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-10 205 瀏覽
有時食得多日本餐,偶然食下西餐都係一個幾理想的選擇!早幾日就同老婆係位於觀塘的Mini Friday食左一個好愉快的晚餐。我地首先上到三樓的餐廳,一去到就被餐廳幾千呎的空間感吸引左!呢度有成50個位以上,黎食野都唔使點等位。我地叫左個燒美國頂級肉眼扒,皇牌威靈頓牛柳,牛肝菌啡菇闊條麵,炸薯條配黑松露醬等。肉眼扒不愧為美國頂級的牛肉,肉汁濃厚,medium的熟度帶出鮮味又唔會令口感變粗糙!皇牌威靈頓牛柳有一個蘇皮包住,用刀切落去好似食緊龍蝦湯個蘇皮咁!牛肝菌啡菇闊條麵就好香的菇味道,闊條麵口感十足,好食好高級!炸薯條唔使講啦!每條都係粗薯條,黑松露醬好香!諗起都想再食!
有時食得多日本餐,偶然食下西餐都係一個幾理想的選擇!

2019-04-01
2019-06-09 182 瀏覽
The wave呢度有好多餐廳 之前試過味道都吾錯 今次同朋友聚會就黎左mini friday一坐低就俾menu 上威靈頓牛柳同海鮮飯圖片吸引住好啦 即管嗌黎試下😬😬西班牙海鮮飯成個平底鍋上有吸精😋海鮮飯真係有吾少海鮮🦐🦑🐠😂😂威靈頓牛柳一上台時因為擺左10幾分鐘先切開食 所以啲酥皮淋晒入面釀左啲磨菇 仲要係好香既黑松露 加番分😀5成熟既牛柳好嫩另外仲嗌左炸魚薯條呢度既炸魚係連魚皮架 好好味😋總結呢度食物吾錯 不過隔離食雞煲關係 所以成餐飯都好嘈😂😂

一坐低就俾menu 上威靈頓牛柳同海鮮飯圖片吸引住
好啦 即管嗌黎試下😬😬
西班牙海鮮飯

成個平底鍋上有吸精😋海鮮飯真係有吾少海鮮🦐🦑🐠😂😂

一上台時因為擺左10幾分鐘先切開食 所以啲酥皮淋晒

另外仲嗌左炸魚薯條

呢度既炸魚係連魚皮架 好好味😋
總結呢度食物吾錯 不過隔離食雞煲關係 所以成餐飯都好嘈😂😂
前菜的沙律醬汁充足,吾會食到底就乾乾的,它特別的地方加入了爆爆珠,幾得意,但有少少藥水味呢~有DIY pasta 玩,喜歡酸酸辣辣的我,一定係揀番茄辣汁較開胃,不得不提的是雞柳,好滑和飽實😋為威靈頓牛柳而來的,當然很期待!賣相都不錯👍🏻一切開的時候,有一點失望😞牛柳完全無血色,而且吾飽滿,酥皮唔係包實件牛柳⋯不過牛柳食落又出奇地吾韌,加上焗出來的肉汁,都算好食。傳統的威靈頓牛柳是有一層風乾火腿包著菇蓉和牛柳,但這個欠缺了風乾火腿,亦都食吾出有芥末醬,而且菇切得較大粒,未夠細緻呢。以這個價錢,算是不過不失~
前菜

DIY  pasta番茄辣汁雞柳天使面

威靈頓牛柳

為威靈頓牛柳而來的,當然很期待!賣相都不錯👍🏻

前菜
DIY  pasta番茄辣汁雞柳天使面
  • 餐前小食
今天去觀塘見個客,中午順便約舊同事食飯,食乜就叫同事決定,佢約我起the wave等,都好易搵,上到餐廳,原來係 semi-自助午餐,頭盤,湯、沙律、小食、甜品任食,另外可選擇一款主菜,主菜分別有意粉、豬、雞丶牛、魚等等乜都有,當然價錢各不相同,近排成日食牛,所以今天試吓香烤美國大雞扒配蒜子燒汁、舊同事就叫了炭烤澳洲肉眼扒配黑松露。落完單,出去睇吓有乜食先,有忌廉湯,粟米脆片、咖喱魚蛋、牛油粟米、咖喱角、麥樂雞。每樣攞少少試一試味,雖然種類不算,但様樣都幾好食,咖哩角和麥樂雞都很香硊,沙律菜好新鮮,更有多種沙律醬選擇~當然要說說主菜,雞烤得皮脆肉嫩,蒜子汁做得好好,配雞扒非常配味,跟碟的配菜薯泥亦好好食,可見廚師有心做菜,舊同事分了些牛扒給我食,,牛扒烤得剛好,7成,肉香又嫩!黑松露汁非常惹味!早知食牛扒啦!最後當然試試甜品,芝士蛋糕香滑,朱古力泡夫,朱古力濃郁,最特別是西餐廳竟然有中式糖水芝麻糊,雖然味道普通,但俾到客人有驚喜!

2019-06-02
2019-06-05 295 瀏覽
跟朋友聚會 想找一家餐廳邊吃邊聊看到觀塘The Wave有不少餐廳好評就挑了這家試一下一走進門以為錯地方原來米走雞和Mini Friday都是同一個入口用了Openrice訂座 很快就可以安排入座了Menu有DIY Pasta, Set dinner還有單點的menu我們點了一個Pasta, 2個Set, 1個pizza店員很快就送上免費贈送的脆片脆片加上那些醬好好吃然後是附送的田園沙律,配上芝麻醬滿清新的水牛之士蕃茄Pizza剛上來就被朋友們分去四分一因為剛上菜時那芝士香氣太強了吧 芝士控們忍不住我個人覺得還好 但芝士很多BBQ豬肋骨這個我倒覺得一般 沒有太特別的地方肉眼扒反而忘了拍照那個黑椒松露汁超級好吃配上薯蓉或牛扒也好好吃這個是白汁溫泉蛋雞柳意粉溫泉蛋煮得剛好 拌著意粉來吃 好吃最後甜品上場本來問了waiter 說是芝士蛋糕來到時吃了一下 因為是芒果慕絲蛋糕吧這個甜品還好 不會太甜 還有士多啤梨汁中和一下總括來講還不錯 上菜速度滿快只是偶爾有旁邊火鍋餐廳的味道飄來🤣用了Openrice的主餐牌88折優惠每個人大概150吧 還ok
跟朋友聚會 想找一家餐廳邊吃邊聊

用了Openrice訂座 很快就可以安排入座了

我們點了一個Pasta, 2個Set, 1個pizza

店員很快就送上免費贈送的脆片
脆片加上那些醬好好吃

然後是附送的田園沙律,配上芝麻醬滿清新的
田園沙律

甜品芒果慕絲蛋糕
  • 墨西哥脆片
1K
2019-06-05 314 瀏覽
相約在觀塘工作的朋友午飯她就帶我來到這家餐廳~lunch hour是Semi Lunch Buffet午飯時間都座無虛席,好多打工仔來光顧~所以朋友都預先在網上訂座!細食的女士可單選「自助沙律及甜品區」自助區域除了沙律及甜品外,還有餐湯及墨西哥脆片炸物和小食等~~我和朋友都有選主菜我揀了香煎龍脷魚柳配香檳忌廉汁朋友就要了炭烤羊架配紅酒汁沙律吧的配料及醬汁選擇都算足夠除了沙律菜及粟米粒外,竟然有紅菜頭,紅菜頭醃得酸度十足!!另外還有薯仔沙律,沙律醬調味恰好,很好吃!!炸物有咖喱角和麥樂雞,兩款都好吃!不會炸得太乾身~咖喱角的咖喱味算香~熟食有長通粉和雞翼雞翼鹵得入味,size又夠大隻,好受歡迎!!香煎龍脷魚柳配香檳忌廉汁龍脷柳煎得外脆內嫩,外皮金黃香脆,而魚肉仍然嫩滑雪味不明顯,醬汁調配得剛好,不會太膩!黑松露薯蓉夠香又細滑炭烤羊架配紅酒汁,我也嚐了一點點羊架的肉質夠嫩不粗糙,羶香味十足!!甜品方面有chocolate fountain, doughnut 及檸檬芝士蛋糕chocolate fountain配有棉花糖,不算太特別doughnut算是今頓午餐中最不好吃的一項,doughnu
相約在觀塘工作的朋友午飯
她就帶我來到這家餐廳~
lunch hour是Semi Lunch Buffet
午飯時間都座無虛席,好多打工仔來光顧~
所以朋友都預先在網上訂座!

細食的女士可單選「自助沙律及甜品區」
自助區域除了沙律及甜品外,還有餐湯及墨西哥脆片
炸物和小食等~~
我和朋友都有選主菜
我揀了香煎龍脷魚柳配香檳忌廉汁
朋友就要了炭烤羊架配紅酒汁
沙律
沙律吧的配料及醬汁選擇都算足夠
除了沙律菜及粟米粒外,竟然有紅菜頭,紅菜頭醃得酸度十足!!
另外還有薯仔沙律,沙律醬調味恰好,很好吃!!

炸物有咖喱角和麥樂雞,兩款都好吃!
不會炸得太乾身~
咖喱角的咖喱味算香~
熟食有長通粉和雞翼
雞翼鹵得入味,size又夠大隻,好受歡迎!!
香煎龍脷魚柳配香檳忌廉汁
香煎龍脷魚柳配香檳忌廉汁
龍脷柳煎得外脆內嫩,外皮金黃香脆,而魚肉仍然嫩滑
雪味不明顯,醬汁調配得剛好,不會太膩!
黑松露薯蓉夠香又細滑

炭烤羊架配紅酒汁
炭烤羊架配紅酒汁,我也嚐了一點點
羊架的肉質夠嫩不粗糙,羶香味十足!!
甜品
chocolate fountain配有棉花糖,不算太特別
doughnut算是今頓午餐中最不好吃的一項,doughnut質感略為硬身了一點,不太吸引!
檸檬芝士蛋糕是最好別的一款甜品!清香檸檬味,配上淡淡的芝士味,甜度剛好!!

座位算是寬敞舒適
而且自助區的食物分兩邊擺放,加快人流
又會refill食物,不會因lunch hour短而不refill
始終打工仔的lunch hour時間有限啊!

整體而言,是值得再來光顧的!!
2019-02-11
沙律
炭烤羊架配紅酒汁
2019-05-30 191 瀏覽
平日星期三夜晚到觀塘食飯,7點幾去已經開始多人,個場分開一半,一半係mini Friday,睇清楚唔好入錯😂不過隔離有life band,你都可以聽下💛首先,小食前菜係送嘅,入口非常香脆,點醬一流🤤我地叫咗個dinner set G,燒澳洲牛肉眼扒+黑松露,前菜配上田園沙律🥗仲有餐湯,湯🥣十分濃郁&creamy😽飲品方面仲可以加錢轉其他特色,我地就叫咗strawberry milk smoothies🍓🍓不過自己就覺得太甜了,不過純粹個人喜好,即叫即整都幾fresh💙旁邊有薯容同少少菜今次叫咗7成熟,廚師👨‍🍳控制得岩好👍🏼值得一讚,肉有口感和配上燒汁更惹味額叫叫多咗個沙律🥗芒果🥭黑松露鮮蝦沙律,賣相十分有驚喜💙好岩用嚟打卡留念🤩而且層次配搭得好好👍🏼可以一試另外散叫多一個卡幫尼意粉🥰亦都十分滿意,入口creamy但食完又唔會覺得太濟🤪岩岩好餐廳整體氣氛環境都不錯每一枱自己都有一set

首先,小食前菜係送嘅,入口非常香脆,點醬一流🤤

旁邊有薯容同少少菜

餐廳整體氣氛環境都不錯

每一枱自己都有一set
2019-05-29 161 瀏覽
觀塘如果識食真係好多選擇,商場、地鋪、工廠大廈,度度都正。今次同朋友試西餐,叫Mini Friday,要上三樓,上到去環境唔錯,位置好闊。可以叫dinner set或者單叫,set包餐湯沙律等,價錢都算ok,唔夠可以再單叫小食。先黎小食,分別有薯片同炸薯條。薯條新鮮即炸,擺上時充滿熱氣,但又唔乾,好多汁,配上酸酸忌廉醬,好食!再飲一口薄荷疏打,舒爽。主菜到啦!燒澳洲肉眼扒,份量好大,受熱均勻,燒得恰好,入口整個口腔充滿肉汁,舌尖香濃牛肉味道。另外有牛肝菌啡菇闊麵,亦不遜色,味道濃郁,每條闊條麵掛滿醬汁。法式羊鞍寶雲蘇。淨睇賣相已經好吸引,酥皮包裹羊鞍,咬落非常鬆化,滿滿幸福感。今次Mini Friday食物非常滿意,而且坐得舒服,推介比大家!

今日去接老婆收工,所以就去左老婆公司附近的一間餐廳食dinner。我老婆都在觀塘返工多年,搵食由佢帶住我自然有口福啦。由於比平時早了點收工,餐廳未算多人,但幾得意的,就係有live show(唱歌),環境座位都幾舒服。先叫左鮮蟹濃湯,蟹味好重,跟住點了一個芒果黑松露蝦沙津,超正,芒果同蝦都好鮮,加上沙津放在冰屋的容器內,賣相靚令食慾增加必食之選。還點了水牛雞翼,香草牛油焗田螺酥,田螺酥香口又脆卜卜。Main course點了西班牙黑毛豬,口感都幾好,加配菜菠蘿,番茄,翠玉瓜,薯蓉一齊食。雖然飽飽地,不過都想點一個甜品心太軟,甜品是另一個胃所以唔緊要啦還有一樣想講,飲品chiaro Moscato好好飲。要試試👍🏻
住係將軍澳,想食好西當然要去觀塘區捐窿捐啦搵野食啦!見到minifriday好多人推薦,當然要上去試下一上到去就見到在好大好舒服既環境完全無壓迫感,講野都唔怕隔離聽到餐牌選擇都幾多,dinner set 都幾吸引下,不過今日同家人就襯週末放假,去左食semi lunch buffet!價錢around 100-200左右,睇你食咩,單食salad bar buffet都得岩哂要減肥既女士們!Salad bar選擇都有唔少,其中吸引既係有即叫即煮既意粉,好多配料揀,例如洋蔥啊芝士啊等等等煮出黎既賣相都真係幾吸引!蕃茄酸酸甜甜好開胃!仲有洋蔥湯飲!酸甜度適中!好彈牙既魚蛋,沙爹味唔算太重,但太彈牙,忍唔住食左幾粒仲有好多冷盤,例如螺絲粉沙律菜都好新鮮!仲有炸物,一定唔會食唔飽!主菜黎啦!白汁龍脷柳,白汁唔會太濃,味道剛好!龍脷柳無雪藏味,又唔腥!黑松露薯蓉勁香,又 creamy!燒雞,雖然唔係好大隻,但絕對夠飽!雞算係幾嫩滑!燒汁調味調得好,唔會太咸或太甜!食完正餐,仲有甜品可以食有少少檸檬味,又唔會太甜,一口就食完除左檸檬蛋糕,仲有冬甩,有得選擇👍整體黎講,平平地過下buffet癮,絕對

一上到去就見到在好大好舒服既環境
完全無壓迫感,講野都唔怕隔離聽到

岩哂要減肥既女士們!

煮出黎既賣相都真係幾吸引!蕃茄酸酸甜甜好開胃!

仲有洋蔥湯飲!酸甜度適中!

好彈牙既魚蛋,沙爹味唔算太重,但太彈牙,忍唔住食左幾粒

仲有好多冷盤,例如螺絲粉

沙律菜都好新鮮!

仲有炸物,一定唔會食唔飽!

黑松露薯蓉勁香,又 creamy!

燒雞,雖然唔係好大隻,但絕對夠飽!
雞算係幾嫩滑!燒汁調味調得好,唔會太咸或太甜!

食完正餐,仲有甜品可以食

有少少檸檬味,又唔會太甜,一口就食完
除左檸檬蛋糕,仲有冬甩,有得選擇👍
整體黎講,平平地過下buffet癮,絕對有得諗丶
2019-05-19
午餐