2017-09-11 198 瀏覽
今晚又到觀塘的亞太中心覓食,記得曾經來過吃午餐,今次一於試試晚餐。本身想坐在室外,但遇著下雨天唯有轉坐室內,不過氣氛一樣不錯。一行二行,點選《二人晚 $588+10%》就最好不過。職員有禮,笑容足夠而且動作快。先送上一籃剛烘熱的餐包,看似普通但其實當中有兩個是合桃紅蘿蔔鬆餅, Appetizer《甜粟紅菜頭沙律》Soup《牛肝菌忌廉湯》超蓉的一個湯!啖啖都是牛肝菌蓉,味道香濃而不膩,很讚!Main Course《香煎石斑魚柳》石斑魚柳皮層煎得香脆有嚼感,肉質不算鮮嫩且有點乾身,但勝在夠入味;魚底放有薯蓉,所以很有飽肚感;伴碟有薯泥、蕃茄仔和翠玉瓜作配襯。黃色的醬汁味道像芥末加檸檬汁,很有提味作用。《美國燒排骨》排骨亦厚身多肉,但唯肉質不夠嫩滑多汁,有點浪費了味濃惹味的燒烤醬汁,薯條亦不是鮮炸物。Dessert得濃味《朱古力味的合桃布朗尼》,以為兩人一份,但原來是一人一件呢!份量不少,很飽肚!我還加了$12配了一球雪糕,微暖的布朗尼加上雪糕很美味!Coffee or Tea (另加優惠價$48可享用紅酒/白酒一杯)

一行二行,點選《二人晚 $588+10%》就最好不過。

職員有禮,笑容足夠而且動作快。

Appetizer
《甜粟紅菜頭沙律》
Soup
《牛肝菌忌廉湯》
超蓉的一個湯!啖啖都是牛肝菌蓉,味道香濃而不膩,很讚!

Main Course
《香煎石斑魚柳》

黃色的醬汁味道像芥末加檸檬汁,很有提味作用。

《美國燒排骨》
Dessert
2017-09-09
2017-09-11 2852 瀏覽
星期五放工想同朋友輕鬆食個晚飯,上網找到這家在觀塘OPC的Manhattan Grill & Bar。餐廳還分室內和室外的區域,正想在室外飲番两杯先,環境非常寬敞,樓底夠高,坐得舒適,氣氛浪漫。Promotional set dinner (for two) $588餐包、Carrot Muffin鬆餅中還有合桃碎,口感不錯。Appetizer甜粟紅菜頭沙律紅菜頭很清甜、沙律菜爽脆新鮮、加上粒粒粟米和車厘茄,配上沙律整體感覺清新。Soup湯用打成碎粒的牛肝菌煮成,材料十分足,有粒粒牛肝菌口感,湯夠香濃。Main Course白汁蟹肉扁意粉意粉中除了有一絲絲蟹肉外,還有蘑菇和青紅椒作配料,忌廉味香濃而不膩。 美國燒排骨賣相的醬汁十分吸引,但落刀已感覺肉質較乾硬,醬汁調味很好,肉質口感差一些,伴碟的薯條亦同樣較硬,這道菜較為失望。Dessert得濃朱古力布朗尼布朗尼外層帶脆,內裡柔軟有質感,朱古力味道濃郁而不膩,跟朱古力雪糕一齊食,感覺更豐富。Coffee or Tea (另加優惠價$48可享用紅酒/白酒一杯)

餐包、Carrot Muffin
鬆餅中還有合桃碎,口感不錯。
Appetizer
Soup

Main Course

Dessert
得濃朱古力布朗尼
2017-09-09
2017-09-11 308 瀏覽
今天和朋友來一個西式午餐我便不客氣地點了行政午餐先來的小鬆餅香甜鬆軟內裡不會過乾前菜是焗蟹肉海鮮餅份量十足口感扎實行政午餐可選澳洲草飼羊排羊排肉嫩羊味濃郁唯比我所點的五成熟過了頭這或許是香港西餐廳的通病吧另外的主菜是美式啤酒炸魚薯條薯條大條堅挺沾上茄汁食用不過個人偏好他他醬炸魚是驚喜所在厚度大小直逼肉眼扒外層用到啤酒炸漿金黃香脆魚肉色白滑嫩無腥味小吃幾口都沒吃到骨之後就豪邁地大口大口吃了餐茶是芒果和白桃薄荷茶以白桃為主體有淡淡薄荷香不會過甜且帶細白桃顆粒口感不錯最後的甜點是奶凍質地細滑奶味香濃坐在玻璃窗前享受美食不愧是白領忙裡偷閑的好地方
今天和朋友來一個西式午餐
白桃薄荷茶
美式啤酒炸魚薯條
奶凍
2017-09-10 175 瀏覽
其實想去觀塘食餐好,都有一定嘅研究架。好似今日去咗APM附近一個商場,原來上面都有唔少寶藏可以尋覓得到。呢度除咗有Pepper Lunch、和民同埋火鍋店之外,原來仲有一間曼克頓嘅西餐廳。。一入到黎,待應對我哋嘅態度都好好,我哋亦都叫咗唔少嘢食。首先叫咗個肉眼牛扒,蒜蓉波菜,唔記得左叫乜嘢名嘅意大利飯。全部賣相都相當之吸引。淨係睇到個牛扒有好多烤過既痕跡,一格格咁,相信師傅都一定落足心機烤。我唔客氣!將牛扒切成好多塊,再逐一食,發現佢嘅肉汁都鎖得好實,而且唔會太硬,厚度仲剛剛好。之後叫咗個蒜蓉波菜,雖然見到佢係廚師推介,但我反而對呢一個菠菜感覺不太好。因為它的賣相一般般,而且送來的時候沒有太大的香氣和熱度不足,所以我們對他沒有太大的食慾。再睇埋個意大利飯,意大利飯我比70幾分,因為飯嘅硬度亦相對適中,而且佢嘅汁控制得唔錯。酸酸甜甜咁樣,仲有各式各樣嘅配料,令到口感豐富起來。唔記得咗講原來仲有個薯條做配菜,佢仲配埋茄汁同埋芥茉醬, 啱晒我呢啲,鍾意甜甜酸酸,有少少刺激口感嘅我。薯條炸到金黃色,唔會太焦,所以好快比我食晒!加埋兩杯mocktail,雖然沒有太大的酒精,但亦可緩和口中的肥膩感

加埋兩杯mocktail,雖然沒有太大的酒精,但亦可緩和口中的肥膩感,真叫人舒暢。
2017-08-28
2 分鐘 (堂食)
  • 新奧爾良海鮮飯
2017-09-09 125 瀏覽
呢日同男朋友去完茶果嶺即係藍田附近之後,就去咗觀塘食飯。由於好大雨於是我搵咗地鐵站附近一間餐廳上面解決。呢間餐廳好有情調,原來佢有露台既部份,不過今日下雨就冇出到去。呢間叫做曼克頓嘅餐廳,裏面當然有曼克頓出名嘅菜啦,但係曼克頓究竟係食啲乜嘢菜為主既呢?原來都係離不開一啲西餐同埋會有啲酸忌廉醬可以點的食物。我哋先叫咗一個曼克頓小食拼盤裏面有我最鍾意吃嘅水牛辣雞翼,真係好好食呀!皮脆多汁香口。仲有啲薄餅,脆皮薯角同西芹。令我最難忘嘅竟然係一個圓柱體嘅芝士條,一咬真係拉到啲cheese出黎,非常過癮。另外想提提個餐前小食,係一個我好以前鍾意食嘅香蕉糕!呢個香蕉糕唔係普通嘅香蕉蛋糕,佢裏面真係有一啲肉粒。同埋成個蛋糕雖然望落去好細個,但係個質感好實淨,食咗一半已經好飽肚。下次都係可以就咁食啲餐包加餐湯就可以。再講多少少關於個甜品,我就叫左一個心太軟雲呢拿雪糕,心太軟做得好出色,平時我喺其他餐廳都唔會叫,但係呢度嘅心太軟令我好難忘。佢嘅熱度控制得好好,流出嚟嘅朱古力醬好濃烈之配上冰凍嘅雲呢拿雪糕放在口內很溫暖。

2017-08-30
  • 小食拼盤
2017-09-08 86 瀏覽
Went here for a date night and food was really good! Will be back! Had steak and pasta!! Also a soup and drinks pretty good! Perfect atmosphere for a nice dinner date along if it's your birthday you get a dessert which was really yummy. Add the staff helpfulness and friendliness this made the best evening!
2017-09-02 2430 瀏覽
位於觀塘既Manhattan位於OPC,係正APM則邊,絕對係觀塘覓食新地方浪漫既餐廳,昏暗既燈光配上和諧既裝修,好有feel! 兩個人談心可以,一大班聚會也合適餐牌設計很特別,忍唔住影一影餐廳環境舒服家具以黑色為主係門口已經見被佢既signature dishes 吸引到但省時方面,我地叫左個二人餐唔洗唸再一人叫杯Mocktailcolada椰香好突出,菠蘿微酸,帶出口感聊天必叫番杯慢慢傾慢慢飲沙律用了自家制既dressing, 好味,似係溶合左水果醬既整不俗既一個starter餐包,略嫌唔夠熱,如果熱少少會更好餐湯就好唔錯!不是罐頭湯,而是飲得出的真材實料!咬到碎粒菇肉主菜啦我叫左香煎石斑魚柳近排食太多肉,難得有靚魚,試試佢魚柳厚切皮煎得香口,魚柳很滑底下配襯既係薯泥、蕃茄仔同翠玉瓜好味! 食完仲有餐飲同甜品好飽二人餐有咁多野食甜品係brownie ,好鍾意呢個甜品,食落微暖,中間仲有nuts, 口感好正整體黎講,氣氛環境很好既一間餐廳
位於觀塘既Manhattan

位於OPC,係正APM則邊,絕對係觀塘覓食新地方

餐牌設計很特別,忍唔住影一影

餐廳環境舒服
家具以黑色為主

係門口已經見被佢既signature dishes 吸引到

但省時方面,我地叫左個二人餐
唔洗唸
再一人叫杯Mocktail

colada
椰香好突出,菠蘿微酸,帶出口感
聊天必叫番杯
慢慢傾慢慢飲

不俗既一個starter

餐包,略嫌唔夠熱,如果熱少少會更好

主菜啦
我叫左香煎石斑魚柳
近排食太多肉,難得有靚魚,試試佢

魚柳厚切
皮煎得香口,魚柳很滑
底下配襯既係薯泥、蕃茄仔同翠玉瓜
好味!

食完仲有餐飲同甜品
好飽

二人餐有咁多野食

整體黎講,氣氛環境很好既一間餐廳

2017-08-30
2017-08-30 1861 瀏覽
西式情人節要食中餐,中式情人節(七夕)當然要食豐富既西餐慶祝🙈。男友知道我想食威靈頓牛柳,所以突登帶我黎品嚐。環境主要以黑色為主,入門口係酒吧區,入少少就係用餐區,環境寬敞,樓底高,牆上一幅以燈光打造出嘅曼克頓夜景,整個環境令人舒適,感覺浪漫。首先送上餐包,一望之下發覺竟然有一個迷你英式鬆餅😍鬆餅仲混有合桃碎,非常有誠意。之後點左個龍蝦湯,黎到已嗅到陣陣既龍蝦味,而湯既口感都好幼滑,湯內有唔少龍蝦肉,一絲絲的,令湯更香濃,口感更豐富。蒜蓉包脆得嚟又唔硬,仲好鬼香,離遠都聞到陣蒜蓉嘅香味,配個龍蝦湯極佳。再黎就緊係食期待已久既威靈頓牛柳,擺設精美,酥皮鬆化,外面既酥皮色澤金黃香脆,切下去,牛肉鬆軟非常,牛肉肉質嫩滑之餘,仲充滿濃郁既牛肉味,配合蘑菇粒同酥皮一起烤,別具風味。難怪被視為最優雅的英國菜。配菜薯蓉香濃幼滑,非常好味😋澳洲和牛漢堡,麵包新鮮烘焗,外皮夠脆,漢堡扒用上新鮮既澳洲和牛打造,所以點算了5成熟,漢堡牛 肉味超濃,和牛肉質軟腍,肉汁同油脂豐富,食落口感特別鬆化。漢堡配上半溶芝 士 , 口感極佳。漢堡入面夾了生菜、番茄、洋蔥,令整個口感更爽口,食完都唔覺膩。忌廉菠菜,味道鮮甜

首先送上餐包,一望之下發覺竟然有一個迷你英式鬆餅😍
鬆餅仲混有合桃碎,非常有誠意。

漢堡配上半溶芝 士 , 口感極佳。

忌廉菠菜,味道鮮甜嫩滑,菠菜沾滿忌廉汁,口感柔滑,奶香味同菠菜又真係好夾,好好食。

最後點選2個甜品作結。
焦糖燉蛋,味道香濃軟滑, 加上香脆同非常薄既焦糖面,味道不會過甜👍🏻
心太軟都極有水準,流心效果唔錯。伴上一球雪糕,香濃既朱古力伴著雪糕一齊食,爽!

2017-08-28
慶祝紀念
情人節
  • 威靈頓牛柳
  • 法式焦糖布丁
  • 澳洲和牛漢堡
2017-08-24 229 瀏覽
在 apm 逛完街,見鄰座 OPC 有很多的食肆,便揀了這間西餐廳食晚飯。這座中心人流不及 apm 多,可以舒舒服服享受晚餐 ^_^六點食晚餐,可能比較早,所以可即入座。一入店,就已經被一幅很大的曼克頓夜景牆吸引,真的很配合店名。原來這店可坐室內或室外的,室內環境很有情調;室外很大,但這天就沒有人在室外用餐,可能太熱關係。見二人晚餐食物都很豐富,價錢都頗合理,便不想煩,就點了這個套餐。甜粟紅菜頭沙律,用很多的紅菜頭配其他新鮮蔬菜,酸酸甜甜,開胃!牛肝菌忌廉湯,味道濃郁,有很多切得細細粒的牛肝菌,令口感豐富。美國燒排骨,我們通常食西餐都會選擇 ribs,肉很軟,但這份肉汁及醬汁不多。主菜加 $78 有澳洲 Great Southern 草飼西冷,7成熟,肉質嫩滑,好味 如果那條菜是蘆荀,效果會更好 ^_<特濃朱古力 Brownie,以為是一小正方形,沒想到每人都是咁大份。濃濃的朱古力,暖暖地,趁熱食,好好味!已經食得好飽,再食埋這個,很滿足 ^_^餐飲,檸檬茶,幫助消化。
這座中心人流不及 apm 多,可以舒舒服服享受晚餐 ^_^
六點食晚餐,可能比較早,所以可即入座。

麵包

澳洲 Great Southern 草飼西冷及美國燒排骨
如果那條菜是蘆荀,效果會更好 ^_<

特濃朱古力 Brownie
濃濃的朱古力,暖暖地,趁熱食,好好味!
已經食得好飽,再食埋這個,很滿足 ^_^

餐飲~檸檬茶
餐飲,檸檬茶,幫助消化。
2017-08-21
2017-08-22 1558 瀏覽
牆上的一幅Manhattan 夜景燈飾,令人彷彿置身在美國Manhattan。這間具浪漫情調的餐廳,集酒吧和餐廳於一身。餐廳還有戶外雅座,在寧靜的夜空下享用晚餐,另有一番情調。豐盛的二人晚餐共有四個course,頭盤是甜粟紅菜頭沙律,湯品是牛肝菌忌廉湯,主菜有三款可選,另可加$78 至 $118 選升級主菜,甜品是朱古力Brownie。頭盤前面一般都是麵包,但這兒的卻是香蕉蛋糕。暖暖的蛋糕,質感很鬆化,內裡的香蕉甜味伴隨著蛋糕的暖意釋出,讓人驚喜。甜粟紅菜頭沙律切成長條形的紅菜頭很香甜、雜菜爽脆新鮮、加上粒粒粟米和車厘茄,沙律整體感覺清新。牛肝菌忌廉湯牛肝菌不但味道好,而且營養豐富,有防病治病、強身健體的功效。湯品採用打成碎粒的牛肝菌煮成,粒粒牛肝菌在湯中發揮香甜的味道。白汁蟹肉扁意粉意粉中除了絲絲蟹肉外,還有大大片的蘑菇和青紅椒作配料。醬汁的忌廉味頗濃,味道上佳,難怪被餐廳列作廚師推介系列。香煎石斑魚柳魚柳用上了類似寶石魚的魚柳,肉質嫩滑且富彈性。這種魚柳本身的肉質好,質素穩當,使用任何的烹調方式都好吃。特濃朱古力布朗尼布朗尼外層帶脆,內裡保留了少少Moist 的感覺,質感不錯。朱古

香蕉蛋糕

粟米紅菜頭沙律

香煎石斑魚柳

香煎石斑魚柳

特濃朱古力布朗尼
布朗尼外層帶脆,內裡保留了少少Moist 的感覺,質感不錯。朱古力味道濃郁,但點到即止,不會令人有膩的感覺。

特濃朱古力布朗尼

套餐包飲品,但如果想延續浪漫,可加$48 享用紅酒或白酒一杯。

2017-08-08
2017-08-19 1498 瀏覽
佢又係觀塘收工所以我地又係食在觀塘... XD我好鍾意餐廳呢度牆, 好靚呀... >///< 我偷望咗好多次...有戶外區架, 我又係望咗人地好多次... XD因為我行街遲過佢入黎, 所以, 就由佢叫嘢食~拼盤豐富 o既, 係稍為 dry o左 d d~佢知我鍾意士多啤梨, 所以好醒目咁叫咗 strawberry kiss 比我;而佢自己就飲 Chocolate Banana~Strawberry 味道係夾得幾好, 如果可以減 d 甜 令清新感出番 d, 就會更正!Chocolate Banana 佢就話佢鍾意, 夠濃味~天氣熱, 倒汗水都出得快又多~論䀆 o既我地都覺得, 如果加番個杯墊會更好~我用紙巾抹嘅時候, 經理哥好好呀, 留意到我地, 幫我地換番張紙巾, 貼心 nice nice 呀佢~巴馬火腿伴蜜瓜蜜瓜大大件 又甜多汁; 火腿厚厚的 食夠過隱~呢個堅抵叫!!! $98 性價比高呀!!! 我吾小心猛食猛咁食... >///<我 o既磨菇湯 菇味 cream 感夾得剛好;佢 o既海鮮周打 ok o既, 如果個茄味濃啲我會更鍾意啲~純黑安格斯肉眼我
佢又係觀塘收工
所以我地又係食在觀塘... XD

我好鍾意餐廳呢度牆, 好靚呀...
>///< 我偷望咗好多次...

有戶外區架, 我又係望咗人地好多次... XD

因為我行街遲過佢入黎, 所以, 就由佢叫嘢食~

拼盤豐富 o既, 係稍為 dry o左 d d~

而佢自己就飲 Chocolate Banana~

Chocolate Banana 佢就話佢鍾意, 夠濃味~

天氣熱, 倒汗水都出得快又多~
論䀆 o既我地都覺得, 如果加番個杯墊會更好~

巴馬火腿伴蜜瓜
蜜瓜大大件 又甜多汁; 火腿厚厚的 食夠過隱~
呢個堅抵叫!!! $98 性價比高呀!!!
我吾小心猛食猛咁食... >///<

我 o既磨菇湯 菇味 cream 感夾得剛好;

純黑安格斯肉眼

我地要咗細 o既 12oz. 經已好大件喇~
佢食得好開心~

5成熟 幾乎無血水. 食落唔錯呀~

我猛咁食啲 "多肉" 薯條~
Hehe...
  • 巴馬火腿伴蜜瓜
2017-08-17 287 瀏覽
中伏! 足已形容呢一餐心情莫非坊間打手多的是?見openrice 評論不錯, 就去試一試! 點了個2人套餐餐額外加了錢轉為美國Star Range 黑毛安格斯肉眼! 點了Medium , 外形煎得不錯....但卻是.....應該變了over cook....牛扒肉質經過over cook 之後變得較硬, 肉汁不太多! 感覺白費加了錢香煎石班魚柳! 又是外形煎得不錯, 但食落卻太令人失望! 完全食不出是魚的味道,或許雪得太耐, 感覺價錢與質數不成正比
中伏! 足已形容呢一餐心情
點了個2人套餐
應該變了over cook....

2017-08-12 256 瀏覽
姊妹自私約會,瘋狂購物到天黑,當然要揾食醫肚拆戰利品,揀左間都幾浪漫既餐廳,平日人唔多,靜靜地,環境暗暗地,岩哂我地傾心事~姊妹勁想坐室外露天果d位,雖然真係好正,但怕熱既我覺得都係冬天再同佢黎坐吧食物方面,選擇都唔少,有散點也有套餐,我地唔想煩,就揀左$588既2人餐,再加佢最愛既生蠔同我最愛既水牛城雞翼即開生蠔好新鮮,肥美飽滿,這款海水味好濃,蠔味鮮甜~跟餐既甜粟紅菜頭沙律,跟餐沙律通常都簡簡單單,呢度加入左紅菜頭,誠意十足,紅菜頭除左健康,仲令沙律增添了一份天然既香甜~跟餐既什菌忌廉湯,主要以菇菌打碎烹調,忌廉成份不多,充滿什菌既香氣,每口都嚐到粒粒菇碎~水牛城脆辣雞翼 $48大大隻雞中翼炸得非常香脆,味道香辣,配水牛城醬同沙律醬同吃~美國燒排骨都幾厚肉,食落啖啖肉,兩個女仔share都食唔哂~香煎石班魚柳煎得魚皮好香口,石班肉嫩滑,配以white wine cream sauce,味道好夾,特顯石班魚既鮮味~甜品係朱古力brownie,新鮮焗起,食落仲暖暖的,面層帶點脆,朱古力醇厚芳香~

即開生蠔好新鮮,肥美飽滿,這款海水味好濃,蠔味鮮甜~

水牛城脆辣雞翼 $48

美國燒排骨
都幾厚肉,食落啖啖肉,兩個女仔share都食唔哂~

香煎石班魚柳

2017-08-11 1114 瀏覽
找下找下,原來官塘都有一間這樣的西餐廳,當然要在屋企人生日的時候一齊去試試啦!Virgin Colada 不喜愛酒精的友人,就不能選擇Cocktail,Mocktail List 中,受大眾歡迎的可以說是Virgin Colada,椰奶配菠蘿汁,絶配!house roseHacienda Uvanis Rosado (Granacha 2012, Spain)顏色呈清淡的紅色,帶點甜味,比較之下,雖然是沒有那麼深度的葡萄酒,但當作餐前酒,也是不錯的選擇!曼克頓小食拼盤雞翼,芝士條,薯皮 酸忌廉. 藍芝士醬不得不提的就芝士條,芝味濃,再加上藍芝士醬,芝味充斥著舌頭了!雞翼味道也不錯,雞肉嫩滑,肉汁也被鎖著!甜粟紅菜頭沙律 吃西餐,我最喜歡最簡單的菜式,不用這麼多的功夫,只要新鮮就足夠!材料新鮮又健康,包括沙律菜、粟米粒、番茄仔,最重要係紅菜頭,軟軟的,不會太生,一起混合進食的口感很豐富!法式洋蔥湯洋蔥湯,幾時都是我的至愛!香甜濃郁的洋蔥湯,面層還有一塊滿有芝士的多士,吸收了洋蔥湯的精華,多士的味與洋蔥湯非常搭配,加上條條的洋蔥薄絲,一啖接一啖,好快 KO 了!西班牙伊比利黑豚扒西班牙伊比
house rose
曼克頓小食拼盤
雞翼,芝士條,薯皮 酸忌廉. 藍芝士醬
雞翼味道也不錯,雞肉嫩滑,肉汁也被鎖著!
法式洋蔥湯
洋蔥湯,幾時都是我的至愛!
西班牙伊比利黑豚扒
西班牙伊比利黑毛豬是自由放牧的方飼養,飼料是上等級的穀物及芳香草本植物,所以其肉身帶有天然果香的甜味!
由於黑毛豬的飼養方法跟一般豬不同,所以可以不需要全熟,一般煮到八成便可以了!
厚切的黑豚,果然真的帶點果香,肉質口感香醇,很緊緻,一定比一般的豚肉更香口!
美國頂級天然安格斯肉眼
這個頂級的安格斯肉眼,當然不需要特別的醬料作調味,只要加上少許海鹽,便已經很足夠!
配上這塊頂眼肉,梗係要五成熟呢~~ 外層煎得微微焦,切開時,顏色呈嫩粉紅色,肉質嫩滑,牛味香濃。
另外,拌菜還有薯條,脆卜卜,薯味十足!
特濃朱古力心太軟
屋企人生日,不買大大個蛋糕了~~ 點了個特濃朱古力心太軟,碟上梗係要加上Happy Birthday 啦~~ 切開心太軟時,裡面的朱古力已蜂湧而出,朱古力濃度頗高,不是甜,配上軟滑的雪糕,一冷一溫,就很滿足了!
2017-07-19
2017-08-10 199 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,終於有機會同屋企人黎試啦餐廳環境都幾modern,而且仲有open kitchen ,感覺好chill餐廳仲有出面可以坐,個氣氛更加正,不過有d熱,我地都係選擇返坐室內二人餐餐牌,有前菜、餐湯、兩個主菜、甜品同飲品,都幾多野食,不過我地最後都決定散叫先上餐包,一個係麥包,另一個係蛋糕,蛋糕鬆軟,好香牛油味,而麥包甜甜地,好香麥味曼克頓小食拼盤,有水牛城雞翼、薯皮、芝士條、雞肉墨西哥薄餅。雞翼脆卜卜、醬汁濃郁,薯皮脆口、好香薯味,芝士條芝士味道香濃,墨西哥薄餅口感煙韌,唔錯牛肝菌忌廉湯,口感好creamy,仲食到牛肝菌粒,好飲蟹肉龍蝦湯,湯夠杰身,龍蝦味好出,食到啖啖龍蝦肉,口感彈牙新奧爾良海鮮飯,海鮮足料,味道酸酸甜甜好開胃,而且飯煮得岩岩好Bbq豬肋骨(半份),半份已經好大份,bbq味好重,肉質好腍,而且幾入味,幾好食最後當然唔少得飯後甜品啦,法式焦糖布甸,上層塊焦糖好脆,裡面既布甸好滑,仲有雲尼拿籽,好重蛋味焗蘋果酥餅,好濃玉桂味,蘋果熱辣辣,配埋雪糕一冷一熱,好正,係成餐既happy ending!
想試呢間餐廳好耐,終於有機會同屋企人黎試啦

牛肝菌忌廉湯,口感好creamy,仲食到牛肝菌粒,好飲

蟹肉龍蝦湯,湯夠杰身,龍蝦味好出,食到啖啖龍蝦肉,口感彈牙