2023-01-07 165 瀏覽
天氣開始轉涼啦 秋冬就想走型格路線我就會鐘意著黑色嘅穿搭一條黑色連身褲 再加一件白色恤衫已經好有休閒型格感🖤🤍McCafé 最近新推出期間限定飲品麻糬黑芝麻鮮奶🖤🤍 見到飲品嘅外型已經覺得非常型格,打卡都一流!芝麻鮮奶味極香濃 配搭煙靭嘅麻糬口感一流 好有咬口😋真係成為我最近最愛嘅飲品!
天氣開始轉涼啦 秋冬就想走型格路線
我就會鐘意著黑色嘅穿搭
一條黑色連身褲 再加一件白色恤衫
已經好有休閒型格感🖤🤍

McCafé 最近新推出期間限定飲品
麻糬黑芝麻鮮奶🖤🤍
見到飲品嘅外型已經覺得非常型格,打卡都一流!
芝麻鮮奶味極香濃 配搭煙靭嘅麻糬
口感一流 好有咬口😋
真係成為我最近最愛嘅飲品!

2020-01-13 272 瀏覽
同friend行行下街見肚餓,方便快捷醫肚方式,就係去McCafé 食個下午茶😋Yummy !!!買咖啡驚夜晚瞓唔著,就買左Hot chocolate🍫仲送麥提莎朱古力😋再配·食家·最愛嘅芝士粟米蘑菇多士,非常足料架,每次食完都好滿足😋😋臨近聖誕朱古力上面有Christmas graphic,果然係生活中的小確幸呀😍
2019-12-12
下午茶
2019-07-09 165 瀏覽
McCafe 啲咖啡其實一直都唔錯,所以閒時都會去買杯飲下今次叫咗杯岩鹽焦糖鮮奶咖啡,佢比自己另一杯「焦糖鮮奶咖啡」嘅味道較濃同較香。而我一直都鐘意飲McCafe嘅岩鹽焦糖鮮奶咖啡,覺得McCafe嘅呢杯咖啡比其他連鎖咖啡店嘅同類型飲品更出色,無其他個啲咁甜,而且個焦糖味同咖啡之間嘅平衡調較得好,因此味道夠晒夾,十分好飲最興奮係今次去到見到佢宜家出咗特大jumbo size!一共有(好似)四個大細嘅選擇比大家揀,我就當然揀特大喇
McCafe 啲咖啡其實一直都唔錯,所以閒時都會去買杯飲下

2019-07-09
外賣自取
$34 (早餐)
2018-02-24 186 瀏覽
見了這千層蛋糕很多次,呢日終於試了。有綠茶味,士多啤梨味道,有朱古力味,我是朱古力控,所以一定試朱古力味。雖然件蛋糕不是太大件,但好有朱古力味,層層pancake亦軟熟,如果可以再減少少甜會更完美。其實cream都有足夠分量,每一啖都有濃濃的朱古力味,真係好吃!

2018-02-20
2014-09-18 653 瀏覽
14-9-2014 (Sun)朝早,同男友去買餸前食早餐,經過綠楊坊,去Misocool吖,但見到己開門o既Starbrucks,咁早開門?有早餐咩?望入去,啊,原來美心MX o係入面,我o地就入去睇,好多人,冇位.咁行去Misocool啦,一樣冇位,男友話去Mc Café..好啦,順便用埋之前公司俾o既$10.00coupon.去到,8個位都full晒,有張枱o既客人唔係食Mc Café o既o野,一張就食晒飲晒都唔願走.男友負責買o野, 我見到有$16.00o既小龍蝦炒蛋包,就指定要呢個,咁我就等位.等o左大約6分鐘,終於有人走,男友買完o野都等好耐至有,佢買o左:1. 我o個個$16.00o既小龍蝦炒蛋包呢個被烘到熱騰騰同扁o左,食落外面脆脆地,味道清淡,炒蛋算滑,OK.5. $12.00o既芝士煙肉牛角包煙肉正常地鹹而且係全瘦,芝士都唔太多,牛角包油淋淋都係正常,牛油味就唔太多.3. $25.00o既凍豆奶抺茶(中)豆奶同抺茶都係50%,味道清清地,可惜其實係唔夾.男友就話抺茶提升o左豆奶o既青味出o黎.4. $26.00o既凍朱古力咖啡(中)我一飲重以為係齋啡,甘味多o左啲

1. 我o個個$16.00o既小龍蝦炒蛋包

5. $12.00o既芝士煙肉牛角包

3. $25.00o既凍豆奶抺茶(中)

4. $26.00o既凍朱古力咖啡(中)
我一飲重以為係齋啡,甘味多o左啲.
2. $23.00o既特濃朱古力蛋糕
食落,中間深色部份原來唔係朱古力cream或蔥絲,而係同同面層一樣o既,被雪硬o既朱古力漿, 朱古力味道大部份由呢o度散出,蛋糕質地都鬆軟o既.

味道係3.36分, 抵食係2.4分

環境:
其實呢間Mc Café坐得唔係咁舒適,又細又迫.
2014-09-14
$51.00 (早餐)
2013-01-26 93 瀏覽
今(26-1-2013 Sat)朝同男友起身去食早餐,佢話Mc Café有隻麥圈幾得意,不過唔知呢間有冇.我o地o黎到有人龍,我亦睇到有佢講o既麥圈,而好彩,o岩o岩有人走至有兩個位.男友就排隊買o野食,佢買o左仍做特價$18.00o既凍Mocha兩杯,加$9.00要麥圈,$16.50o既雞肉芒果三文治同$26.00o既朱古力咖啡蛋糕.都等o左幾耐,所有o野至整齊,我o地開餐喇.1. 男友先將白色o既cream塗o係麥圈o度,然後切開一半o黎食,麥圈烘得唔夠熱,由於佢係用燕麥做,所以一定唔係滑,而味道呢,冇乜味,o個啲叫o左cream cheese o既醬,作用唔係好大,呢個只為好奇而食.2. 凍Mocha,我開頭飲,只飲到微苦o既咖啡味攪勻之後就冇咁苦,而朱古力味都近乎冇.3. 雞肉芒果三文治,早已整好同雪凍,食落,內裡除o左雞肉同芒果外,都有青瓜同生菜,芒果蓉幾甜,但我o個邊唔係咁多,雞肉係食唔出應該有o既味道,而青瓜同生菜都幾新鮮.成個凍食三文治味道一般吧.4. 朱古力咖啡蛋糕,已經飲mocha,重要買呢個蛋糕.呢個將朱古力同咖啡間開,前者比例多啲,我o地落叉食喇,原來面上o面o

1. 男友先將白色o既cream塗o係麥圈o度,
然後切開一半o黎食,

2. 凍Mocha,

3. 雞肉芒果三文治,

4. 朱古力咖啡蛋糕,
已經飲mocha,重要買呢個蛋糕.
呢個將朱古力同咖啡間開,前者比例多啲,我o地落叉食喇,原來面上o面o既係硬朱古力面,朱古力唔太甜,味道唔錯,不過淺啡色o既咖啡部份味道唔係好夠,而底o既係消化餅.男友話呢個比我食La Creation o既朱古力cake好啲,冇咁漏.

嗯,不過呢個咖啡味淡,而mocha就朱古力味淡,男友都話食一啖朱古力飲一啖mocha,味道就o岩o岩好.

環境:
同上次講o既一樣,其他麻麻地.

服務:
開頭得一個人做o野,之後至多一個o黎幫手執o野同收錢.
2013-01-26
$43.75 (早餐)
2012-12-15 60 瀏覽
今(15-12-2012 Sat)朝起身後陪男友食早餐,唔知點解我幾肚饑且好耐冇食麥當勞,於是同佢講食麥當勞,我o地落到o黎綠楊,佢話去Misocool,我話都冇乜o野食,咁佢妥協o黎麥當勞,而佢見Mc Café唔多人就行埋去睇有咩o野食,我見有$21.00起o既法包就想試吓,於是佢坐定定,我就買o野,由於今日唔凍,佢話要飲凍咖啡,咁我自己揀要咩o野.我要o左:1. $21.00o既芝士煙肉法包呢個係即整,暖暖地,男友話法包焗o左冇咁韌幾好食,而裡面除o左有芝士煙肉外,重有蕃茄,餡其實唔多,味道鹹鹹地,都OK o既.4. $26.00o既中凍豆奶抹茶賣相唔錯,但飲落味道太淡,都飲到微微o既豆奶味.5. $12.00兩件o既林明頓蛋糕,一件核桃咖啡,一件士多啤梨男友同我我先試核桃咖啡味,我o地cut開睇,只有外面係啡色,內裡係淡黃色,食落,毫無咖啡味,只食到外面好多o既椰絲味,而我唔講畀男友知男友以為係普通朱古力味,但都係冇味.而士多啤梨呢,同樣只係外面係粉紅色,內裡淡黃色,不過呢個味道出啲,一食就食到士多啤梨味.兩件雪涼o左o既林明頓蛋糕o既口感都係濕濕潤潤咁.2. $15.00o既藍

1. $21.00o既芝士煙肉法包
芝士煙肉法包

4. $26.00o既中凍豆奶抹茶
賣相唔錯,但飲落味道太淡,都飲到微微o既豆奶味.

兩件雪涼o左o既林明頓蛋糕o既口感都係濕濕潤潤咁.

2. $15.00o既藍莓鬆餅
呢個最後至食,摸摸佢原來係暖,即係佢有焗返暖,我o地cut開一半睇,好似有好多藍莓,食落,咦?!食到有少少似士多啤梨味,內裡熱力可以令支叉都暖埋,但食落又唔燙咀,真了得.而口感呢?唔會似蛋糕鬆軟,有咬口但又唔係好硬.
左:藍莓鬆餅,右:兩件林明頓蛋糕
3. $22.50o既中凍咖啡
呢個我冇飲到,男友話正常冇特別.
左:中凍咖啡,右:中凍豆奶抹茶
其他:
睇住個女仔整飲品,加o左成杯冰,心諗使唔使咁多?早知叫佢少冰啦.

呢餐合共$81.50,點計o既呢?應該芝士煙肉法包同鬆餅係餐o掛.

我order完o野食後,男友至同我講原來凍Mocha做特價,只售$18.00.

不過我食完呢餐覺得唔係咁夠飽,如果唔係開始多人同男友有啲趕時間,我會再買個普通早餐食囉.

環境:
只有四張圓枱八張凳,都幾迫,枱又細細張,其實環境都唔係咁好.

2012-12-15
$40.75 (早餐)
2012-09-02 77 瀏覽
我和L小姐在M印品買了禮物後,L小姐竟萌生起即日送禮的衝動,結果L小姐得知O先生在荃灣,不過她不熟路,索性拉我一起去了。我們到了荃灣,但時間尚早,我們總不能在街上閒蕩,最後她要我到McCafé陪她一下壯壯膽並買了杯豆奶抹茶企圖塞著我的嘴巴!McCafé為豆奶抹茶進行宣傳賣廣告時,憑藉抹茶同樣吸引我的眼球。不過一個人想到McCafé悠閒地喝杯咖啡或茶,也不是容易的事,因為McDonald及McCafée混為一體,基本上McCafé的坐位大部份也被McDonald佔據了,雖然沒有明文規定,不過我自己買McDonald的食品,就不會坐到Mc Café 的位置,難得今次來到,當然要試一試這杯抹茶豆奶。抹茶豆奶抹茶豆茶呈淺綠色,表面不是精緻的拉花,是用綠茶粉灑上的一個茶字,其實在快餐的速度也花上小小心思做些點綴,其實也值得欣賞的。味道方面,抹茶甘味突出,豆奶味道香濃,味道其實不差,唯一可惜的是太甜,喝起一大杯,感覺也蠻膩的。最大的一杯索價二十六元,大杯飲品的價錢比其他連鎖咖啡店的便宜,不過計及環境也就差不多吧!喝完飲品,L小姐也是時候去會O先生了,我在此祝她事事順利,並預祝她感情美滿。

抹茶豆奶
抹茶豆奶

2011-01-02 61 瀏覽
今日跟朋友到m記吹吹水聚餐,我們坐近我場喜歡的窗邊桌子~之後出去mc cafe買野食,不過mc cafe 座位很少,加上好像太開揚,而且當時已full~其實個蛋糕飾櫃真係有好多款cake,搞到我都唔知揀邊款比較好....賣相真是很美~~~擺放得很不錯~食物製作時間約10分鐘,所以坐埋位等~有專人親自由mc cafe行過來搵返我個等候牌number~ Cappcinno (M) $19(M) SIZE已經非常足夠,我都未試過飲大杯裝..我相信飲完之後已經飽到不能吃下其他東西吧........我也是很久沒有喝Cappcinno ~但是加少許糖會更好,無咁苦~質素不錯~價錢合理~再加+$15 焦糖芝士蛋糕 (原價$22)幾好味唔會太甜,個餅底真係幾厚身,幾有咬感呀~ 表面的朱古力裝飾真係不錯,焦糖的味道不算很突出,更加不會很甜,食落口唔會好油膩,cake的硬度岩岩好,餐具又乾淨!環境good~地方又夠闊大,相比起大河道果間m記,呢間m記環境更棒的~ 真係一個吹水的好地方呀~唔知下次點Small size Coffee可唔可以照樣以優惠價換購蛋糕呢??
食物製作時間約10分鐘,所以坐埋位等~
等候牌精美~

Cappcinno (M) $19
賣相很美的Cappcinno (M)

>v<我要開始吃了~

泡沫弄得很凝固,捧~~~

再加+$15
焦糖芝士蛋糕 (原價$22)
焦糖芝士蛋糕~好正

size真係好大件,非常飽肚~

幾好味
唔會太甜,個餅底真係幾厚身,幾有咬感呀~

餐紙很美~

真係一個吹水的好地方呀~
環境舒適

環境舒適
等候牌精美~
賣相很美的Cappcinno (M)
>v<我要開始吃了~
泡沫弄得很凝固,捧~~~
餐紙很美~
焦糖芝士蛋糕~好正
size真係好大件,非常飽肚~
  • 焦糖芝士蛋糕
  • Cappcinno